2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tápegység harisnyázása

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A második cikkem az alaplapi tápcsatlakozó illetve a 6 pin-es csatlakozó harisnyázásáról szól.

[ ÚJ TESZT ]

Első oldal

Ebben a cikkben a "tűs" csatlakozóval ellátott kábelek harisnyázását írom le röviden, a saját tapasztalataim és módszereim alapján, ezért nem kell írott szabálynak venni az itt leírtakat.

A cikkben hosszabbító kábeleket harisnyáztam be, szerintem praktikusabb ha nem a tápon lévő ágakat harisnyázzuk. Garancia szempontjából is, illetve a későbbi hardver csere esetén könnyebb ezeket áthúzni mint megint megbontani a tápot.

Amire feltétlen szükségünk lesz:
hosszabbítók, vagy maga a táp, olló, hőlégfúvó (öngyújtó), tűzőkapocs, mérőeszköz, zsugorcső, és persze némi harisnya.

Az első lépés, ha valakinek nincs szétszedő kitje a szerszám gyártás, ehhez kell a tűzőkapocs, törjünk le egy pár darabot. Mikor először neki általam fogyóeszköz volt, de egy jó pár kiszedett tű után kézre áll, és nem hajlítgatja el az ember a kapcsokat.

Az egyik oldalon egyenesítsük ki a kapcsokat hogy egy L alakot kapjunk, majd pattintsuk le 1-1 darabot belőle, és ezzel kész is a "szerszám" :)

Ezután neki is állhatunk vadul szétszedni a kábelekről a csatlakozókat. A tűk kihajtott lábakkal kapaszkodnak a műanyag csatlakozóba, ezeket kell a kapcsokkal beferdíteni annyira hogy az kicsússzon a nyíláson. A képen pirossal jelölt helyen látszik hogy hol van a kis fül amit fentről nyomnunk kell.

Mivel elég szűkös a hely a csatlakozó belsejében, ezért először csak helyezzük be könnyedén mind a két oldalra a két kapcsot,( T alakot adjanak a kapcsok) a műanyag és a fémcsatlakozó közé. ellenőrizzük hogy ne a csatlakozóba menjen egyik kapocs se!
Ha biztos hogy jó helyen van akkor fogjuk össze a mutató és középeső ujjunkkal a két kapcsot és a hüvelykujjunkkal szorítsuk le a T alak tetejét és lassan kezdjük el lefelé nyomni. Itt lehet érezni hogy szép lassan megsüllyednek a kapcsok(erre nincs tipp, érzéssel).
Majd határozottan húzzuk meg az adott szálat,aminek ki kell jönnie, ha nem jönne próbáljuk kicsivel erősebben, de ha így sem jön akkor ismételjük meg, mert lehet nem hajlott vissza a fül, vigyázzunk ne szakítsuk bele a tűt.

A hosszabbítókábelek másik oldalán gyakorlatilag ugyan ez a történet,csak kicsit máshogy néz ki. Itt van két kis bemélyedés amiben a tűk kapaszkodnak. Célozzuk be ezt a két kis lyukat és finoman helyezzük bele a kapcsokat, és szedjük ki az előbb leírtak szerint.

Ha kiszedtük a kábeleket ne felejtsük el a lábakat visszaferdíteni, hogy azok kapaszkodjanak újra a csatlakozóhoz, ne csússzanak ki. Ehhez használjunk valami lapos eszközt, schnitzert, vagy a körmünket. Nagyon lassan és óvatosan csináljuk mert lassan kezd el deformálódni, de annál előbb törik el.

A másik oldalon lévőt se felejtsük el!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.