Hirdetés
- aquark: A tökéletes karóra keresése
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hcl: HP Probook 640 G4 vs MS UEFI CA 2023 vs BIOS rendberakás :D
- vrob: Ugrás a 3D gyorsítás világába 1998-1999 játékaival
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- sh4d0w: Star Wars: Vérvonalak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Robitrix
őstag
itt jegyezném meg a geekbench egy rakás trágya mikor x86-os cpu-t kell mérni. Eredetileg android mobil telefonokra készült a teszt, de átirata x86-ra és windows környezetre egy rakás trágya lett. Úgy viselkedik a teszt, mintha eldöntené hogy ő maximum x darab magon és szálon hajlandó futni a több magot és szálat meg leszarná. Láttam olyan teszteket, ahol m3-m4 proci multikprban ugyan annyi értéket ért ely mind valami AMD epyc vagy thereadripper. 192 mag 384 szál mellett. Nilván épeszű ember nem feltétlezi, hogy 30-40 végrehjtó szál olyan gyors mint 384 darab. A gyíkteszt szerint igen. Aztán ugyan az a kétproci normális multicore teszttel mérva rögtön kiderül, hogy azért egy 192-384-es cpu mégis csak gyorsabb 3-4-szer.... szóval szerintem a geekbench az gyíkteszt, mikor x86-os cpu-t kell ténlegesen mérni. főleg nagy mag és szálszám mellett....
-
nubreed
nagyúr
Na ez is érdekel!
Ha pl. megtudja a bankos jelszavamat, hogyan tud bejelentkezni a telefonom és az ujjlenyomatom nélkül? Ugyanis ha ezt valahogy meg akarja kerülni, akkor irány személyesen ügyintézni a bankba, mert csak úgy lehet, ott meg érzésem szerint hamar elakadna a dolog, már ha megpróbálná egyáltalán ;-)
Az átverések nagy része az átvert naivságára épít manapság, tehát önként adja át a pénzt - adatot - akármit, ő kattint, vagy egy magát banki alkalmazottnak kiadó ismeretlen által telefonon tájszólással bemondott "biztonsági számlára" utalja minden vagyonát, stb.Nem erre gondoltam, hanem arra, hogyan játszák ki a bűnözők az online megfigyelést.
-
Vasti74
senior tag
...elveszítettem a fonalat ;-)
-
Dragon3000
nagyúr
Nem kell miatta aggódni, de amikor olyan ötletekkel jössz elő, amivel az ártatlan civilek szopnának csak, akkor el kellene gondolkodni azon, hogy mekkora hülyeség az ötlet.
-
ddekany
nagyúr
Mit? Hogy pl. az a DNS nem az ő DNS-e? :-)
Mindegy, aki ilyenek miatt akar aggódni, az aggódjon... Én jobban aggódok amiatt, hogy pl. történik egy bűncselekmény, és nem lesz meg az elkövető.
Hogy kik látják, hogy pl. a Prohardver fórumon miket írok, meg milyen Youtube videókat nézek, az 110%-ban hidegen hagy.Liberális világban felnőtt embereknek nem kell a szabadság, hiszen ajándékba kapták...(Liberális a szó eredeti jelentésében, azaz hogy azt tartjuk helyesnek, ha az emberek megválaszthatják a szakmájukat, lakóhelyüket, párjukat, meg hogy valamennyire szólásszabadság van. Ez nem a természetes állapot, nem jár.)
-
Vasti74
senior tag
Haha, a baj az, hogy a kicsit is tech-savvy bűnözők ellen ezek a gyakorlatok pont semmit nem érnek, mert pontosan ismerik ezeket és pontosan tudják azt is, hogyan kell ezeken túl járni. Pont azt a célját nem éri el a dolog, amire elvileg kitalálták. Ellentétben arra tökéletes, hogy bármely randon normál állampolgárt meghurcolják adott esetben.
Na ez is érdekel!
Ha pl. megtudja a bankos jelszavamat, hogyan tud bejelentkezni a telefonom és az ujjlenyomatom nélkül? Ugyanis ha ezt valahogy meg akarja kerülni, akkor irány személyesen ügyintézni a bankba, mert csak úgy lehet, ott meg érzésem szerint hamar elakadna a dolog, már ha megpróbálná egyáltalán ;-)
Az átverések nagy része az átvert naivságára épít manapság, tehát önként adja át a pénzt - adatot - akármit, ő kattint, vagy egy magát banki alkalmazottnak kiadó ismeretlen által telefonon tájszólással bemondott "biztonsági számlára" utalja minden vagyonát, stb. -
Vasti74
senior tag
Van pár igaz történet, ami alapján csak hasonlított az elkövetőre és 10 évig volt börtönben, ha veled esne meg lehet másképp gondolnád, hogy egy akármilyen hiba miatt téged zárnának be.
Ha minden olyan dolog miatt elkezdenék aggódni, ami már megtörtént valamikor valahol valakivel, hogy hú, mi lesz ha velem is megtörténik, na az azért eléggé beteg dolog lenne ;-)
-
nubreed
nagyúr
Talán tényleg túl naiv vagyok ?! ;-)
De engem ezek a dolgok nem zavarnak, sőt.
Ha ez kell ahhoz, hogy akár csak egy akármilyen bűnözőt beazonosítsanak és elkapjanak, már megérte.
Én azt sem értem, hogy miért nem vesznek minden embertől a születése után DNS mintát? Benne lenne mindenki - bűntény - DNS azonosítás - megvan a tettes...Haha, a baj az, hogy a kicsit is tech-savvy bűnözők ellen ezek a gyakorlatok pont semmit nem érnek, mert pontosan ismerik ezeket és pontosan tudják azt is, hogyan kell ezeken túl járni. Pont azt a célját nem éri el a dolog, amire elvileg kitalálták. Ellentétben arra tökéletes, hogy bármely randon normál állampolgárt meghurcolják adott esetben.
-
Dragon3000
nagyúr
Mindegy, aki ilyenek miatt akar aggódni, az aggódjon... Én jobban aggódok amiatt, hogy pl. történik egy bűncselekmény, és nem lesz meg az elkövető.
Hogy kik látják, hogy pl. a Prohardver fórumon miket írok, meg milyen Youtube videókat nézek, az 110%-ban hidegen hagy.Van pár igaz történet, ami alapján csak hasonlított az elkövetőre és 10 évig volt börtönben, ha veled esne meg lehet másképp gondolnád, hogy egy akármilyen hiba miatt téged zárnának be.
-
Vasti74
senior tag
Aztán egy adatbázisba rosszul felvitt adat miatt egy ártatlan kerül a bíróság elé és még csak esélye sem lenne az ártatlanságát bizonyítani...
Hogy kik látják, hogy pl. a Prohardver fórumon miket írok, meg milyen Youtube videókat nézek, az 110%-ban hidegen hagy. -
Dragon3000
nagyúr
Ha ez kell ahhoz, hogy akár csak egy akármilyen bűnözőt beazonosítsanak és elkapjanak, már megérte.
Én azt sem értem, hogy miért nem vesznek minden embertől a születése után DNS mintát? Benne lenne mindenki - bűntény - DNS azonosítás - megvan a tettes...Aztán egy adatbázisba rosszul felvitt adat miatt egy ártatlan kerül a bíróság elé és még csak esélye sem lenne az ártatlanságát bizonyítani...
-
Vasti74
senior tag
Én azt sem értem, hogy miért nem vesznek minden embertől a születése után DNS mintát? Benne lenne mindenki - bűntény - DNS azonosítás - megvan a tettes... -
Vasti74
senior tag
Erről csak az jut eszembe, amikor kártyával fizetsz bizonyos oldalakon és jön a hír, hogy kiszivárogtak az adatok az oldalról és több ezer bankkártya adatokhoz jutottak hozzá, na már ez miatt is gond, hogy mindenki mindent tudni akar rólunk, mert a biztonságra senki nem akar pénzt fordítani, már nem is emlékszem, hogy pár éve melyik oldal volt, ami txt-ben tárolta a felhasználói bejelentkezéshez szükséges adatokat titkosítatlanul és ahhoz is hozzáfértek...
Az online kártyahasználatot jóvá kell hagyni pl. a telefonommal...
Minden hasonlóan kritikus dolgot is (bejelentkezés, művelet) , vagy valamilyen authenticator app-on keresztül lehet csak elérni.
A telefonom meg nálam van ;-) -
Mintcar
tag
Vagy a kréta. Egy egész ország fiatal generációjának a tanulmányi, egészségügyi, szociális helyzete kikerült. Ez mennyi pénzt érhet meg csak a fejvadász és a gyógyszergyártó cégeknek?
-
X2N
addikt
Illetve a fentieken kívül nem az MS lesz a gond, hanem ezeket rendszerint akár saját 3rd party cégeiknek is odaadják akik meg vagy vigyáznak rá vagy nem. Baromi sok leak nem a fő cég védelme miatt történik, hanem valamilyen 3rd party részlegen keresztül.
Ugyan így adataidhoz MS-en kívül sok más cég is hozzáfér. És amikor eladnak egy ilyen céget, az összes adatod megy velük, akár a bankkártya adataid meg minden is ami elvileg nagyon biztonságosan őrzött, közben meg nem. Nem csak az kerül ki ami weboldalt meglátogattál.Major Sony Data Breaches
-2011 PlayStation Network (PSN) Breach: Compromised personal data and credit card details for roughly 77 million user accounts.
-2014 Sony Pictures Hack: Leaked internal emails, employee Social Security numbers, and unreleased movies by the "Guardians of Peace" group.
-2023 Security Incidents: Involve minor operational file-transfer exploits and claims by ransomware groups targeting corporate data.Csak 1 cégnél példa.

-
Ribi
nagyúr
Illetve a fentieken kívül nem az MS lesz a gond, hanem ezeket rendszerint akár saját 3rd party cégeiknek is odaadják akik meg vagy vigyáznak rá vagy nem. Baromi sok leak nem a fő cég védelme miatt történik, hanem valamilyen 3rd party részlegen keresztül.
Ugyan így adataidhoz MS-en kívül sok más cég is hozzáfér. És amikor eladnak egy ilyen céget, az összes adatod megy velük, akár a bankkártya adataid meg minden is ami elvileg nagyon biztonságosan őrzött, közben meg nem. Nem csak az kerül ki ami weboldalt meglátogattál. -
ddekany
nagyúr
Igazából az "ugyan kit érdekel" hozzállás az félelemetes naív. Profiloznak, és később ez alapján döntik el, hogy melyik statisztikia vödörbe kerülsz, és az alapján biodízel leszel, vagy valamit dolgozhatsz esetleg. Sokunknak mondjuk eleve kampó csak múlt fórum hozzászólásai alapján, ha úgy esik, hogy az automatizált AI-vezérelt folyamatok feldolgozzák őket, mert úgy már ugye nem irreális.
-
Mintcar
tag
Nem lesz feltétlenül rossz neked. De azt meg kell érteni, ezek az adatok nem fognak az begyűjtőnél maradni, ezekkel kereskednek. A Google is és a MS is. Azt sosem tudhatod milyen cégek veszik meg és használják fel. Nyilván sem a G-t sem az MS-t nem érdekli, hogy Origót vagy Telexet olvasol. Lehet, ma semmit sem számít. De minden rólad gyűjtött és letárolt adat 20év múlva is rendelkezésre fognak állni, akár egy politikai rezsim számára is elérhetőek lesznek. És a privát szféra a neten is jár(na). Ha a pároddal este együtt vagytok, privát szférát teremtetek, pedig semmi bűnös dolgot nem csináltok. De mégsem esne jól ha szomszéd végig nézné.
-
nubreed
nagyúr
Az Ms, Google, meg mindenki más eladja a userről gyűjtött adatokat data brokereknek, akik összeállítanak rólad egy tökéletes profilt. Ezektől az adat brókerektől adott ország titkos szolgálata, kormánya adott esetben megveheti a rólad összeállított profilt. Bitre pontosan tudják, hogy pl. milyen a politikai beállítottságod és ezt akár egy célzott karakter gyilkossággal fel is használhatják ellened. Bármi amit online vagy akár csak a Wiindows -odon csinálsz felhasználható ellened adott pillanatban. Ez nem összeesküvés elmélet ez a színtiszta valóság.
-
Dragon3000
nagyúr
Erről csak az jut eszembe, amikor kártyával fizetsz bizonyos oldalakon és jön a hír, hogy kiszivárogtak az adatok az oldalról és több ezer bankkártya adatokhoz jutottak hozzá, na már ez miatt is gond, hogy mindenki mindent tudni akar rólunk, mert a biztonságra senki nem akar pénzt fordítani, már nem is emlékszem, hogy pár éve melyik oldal volt, ami txt-ben tárolta a felhasználói bejelentkezéshez szükséges adatokat titkosítatlanul és ahhoz is hozzáfértek...
-
Vasti74
senior tag
Miért? Kérlek magyarázd el, komolyan kíváncsi vagyok!
Pl. a MS megtudja, hogy látogatom ezt és ezt az oldalt. Hogyan tovább? Mihez kezd az infóval? És hol rossz ez nekem? (tegyük hozzá, hogy én, mint felhasználó tudomásul vettem és elfogadtam, hogy ezt teszi, mert engem nem zavar) -
Mintcar
tag
Ez van - mások vagyunk ;-)
Ez a "kémkedik utánam a gép" engem annyira nem érdekel... A jelszavaim mentését bármelyik böngészőben engedélyezem, elvégre kb. mindenhol kétlépcsős azonosítás van, szóval túl sokra szerintem nem mennek vele.
Ha valakit érdekel, hogy milyen oldalakat nézegetek, hát nézegesse, nincs benne semmi titkos. Egyébként gondolom a lőtéri sánta kutyát sem érdekli, hogy konkrétan én miket nézegetek, ez csak egy mikroszkopikus valami az adattengerben, amiből statisztikákat stb. gyártanak. Csak rajta.
A cookie-k stb. szerintem hasznosak, mert én pl. jobban örülök hogy ha már reklámokat kell valahol látnom akkor azok olyan reklámok, amik talán érdekelnek is. Ha meg nem olyanok, akkor nem nézek oda ;-)
Szóval bennem a nullánál is kevesebb aggodalom van bármi ilyesmi miatt...
Egyrészt nehéz kivédeni (telefonon - táblagépen meg talán lehetetlen is) , másrészt el vannak fogadva a mindenféle feltételek, reklamáció kizárva ;-)Ha valakit érdekel, hogy milyen oldalakat nézegetek, hát nézegesse, nincs benne semmi titkos.
Azért ez egy nagyon veszélyes gondolkodás mód.
-
Dragon3000
nagyúr
Mint ahogy a kémkedik utánam, ezért szar, aztán jön a chrome, amivel meg a google kémkedik, majd használják a google keresőt, youtube-ot és társait, aztán sokszor előjön a facebook és társai, aztán igazából mindenki többet tud rólad, mint te magad, de a rendszer kémkedik utánam aggódás megy... facebookon még akkor is van rólad profiljuk, ha nincs is regisztrációd... Ha meg telefonon egyszer belépsz az alkalmazásba, akkor a telefonról mindent is lementenek, sms-től kezdve mindent.
-
Vasti74
senior tag
A baj nem csak az Edge kényszerítése, ami nem mindig valósul meg ugyanúgy mindenkinél, de, sokkal nagyobb baj az, hogy az Edge akkor is kémkedik utánad, amikor nem is tudsz róla és ez két mechanizmuson keresztül valósul meg: folyamatos háttérfolyamatok futtatásával és más böngészők (különösen a Google Chrome) adatainak automatikus importálásával(ez ellen természetesen lehet tenni, de a legtöbb user nem tud erről).
Az Edge akkor is futtat több msedge.exe folyamatot, amikor a felhasználó bezárta a böngészőt. A Microsoft ezt a gyorsabb újraindítás és a háttérben futó webes alkalmazások (pl. értesítések, widgetek) támogatásával indokolja, de ez azt jelenti, hogy a böngésző aktív marad, és fogyasztja a rendszer erőforrásait (RAM, CPU) felhasználói beavatkozás nélkül is.
Ha a gépen telepítve van a Google Chrome is, az Edge alapértelmezésben vagy egy frissítés után automatikusan importálhatja annak adatait minden indításkor. Ez magában foglalja a böngészési előzményeket, cookie-kat, jelszavakat és megnyitott lapokat. Ez a funkció az MS szerint csak a könnyebb átállás miatt kell, de azért eléggé lehet látni, hogy ez mennyire jogosulatlan hozzáférés privát böngészési adatokhoz. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a Copilot most már szerver része az Edge -nek, ami nulla - 24-ben kémkedik utánad. Na, aki szerint ez nem gond, az használja nyugodtan.Ez van - mások vagyunk ;-)
Ez a "kémkedik utánam a gép" engem annyira nem érdekel... A jelszavaim mentését bármelyik böngészőben engedélyezem, elvégre kb. mindenhol kétlépcsős azonosítás van, szóval túl sokra szerintem nem mennek vele.
Ha valakit érdekel, hogy milyen oldalakat nézegetek, hát nézegesse, nincs benne semmi titkos. Egyébként gondolom a lőtéri sánta kutyát sem érdekli, hogy konkrétan én miket nézegetek, ez csak egy mikroszkopikus valami az adattengerben, amiből statisztikákat stb. gyártanak. Csak rajta.
A cookie-k stb. szerintem hasznosak, mert én pl. jobban örülök hogy ha már reklámokat kell valahol látnom akkor azok olyan reklámok, amik talán érdekelnek is. Ha meg nem olyanok, akkor nem nézek oda ;-)
Szóval bennem a nullánál is kevesebb aggodalom van bármi ilyesmi miatt...
Egyrészt nehéz kivédeni (telefonon - táblagépen meg talán lehetetlen is) , másrészt el vannak fogadva a mindenféle feltételek, reklamáció kizárva ;-) -
Mintcar
tag
Nálunk a családban már nagyobb a Linux-os gépek aránya mint a Windows-os gépeké. Konkrétan a munkáltatóm pár éve HP Elitedesk 800 g2 gépeket gombokért adta oda a munkavállalóknak, a Win11 átállás miatt. Tökéletes és elnyűhetetlen gépek, Skylake i5 és i7 CPU-val. Feleségemnek és a gyerekeknek is vettem. Ezekre Debian került KDE felülettel. Új élet lett beléjük lehelve. Jóval olcsóbb volt mint 3 PC-t összerakni a 0-ról. Most meg 3 új PC összerakása, te jó ég…...
Teljes megelégedéssel használják. A feleségem tökéletesen el van már legalább 1,5 éve, tökéletesen és stabilan tudja a munkáját végezni (irodai adminisztratív). Pedig irtózott Win10-ről történő átállástól, kb 1 nap kellett a KDE felület és nagyjából 1 hét a LibreOffice megszokásához.
A gyerekek meg már Linux-os környezetben szocializálódnak. A nagyobbiknak már teljesen természetes a Linux-os környezet. Az általános iskolában Win11 + MSOffice, otthon meg Debian+KDE és LibreOffice.
Ezeket a gépeket még most is olcsón meglehet venni felújítottként. Csak annyi a bűnük, hogy a Win11 nem megy fel hivatalosan. Nem dönti romba a családi kasszát 1-2 ilyen gép megvásárlása. Egy linux-al hosszú évekig minden tekintetben kiszolgálják az emberek 90%-át.
-
X2N
addikt
A baj nem csak az Edge kényszerítése, ami nem mindig valósul meg ugyanúgy mindenkinél, de, sokkal nagyobb baj az, hogy az Edge akkor is kémkedik utánad, amikor nem is tudsz róla és ez két mechanizmuson keresztül valósul meg: folyamatos háttérfolyamatok futtatásával és más böngészők (különösen a Google Chrome) adatainak automatikus importálásával(ez ellen természetesen lehet tenni, de a legtöbb user nem tud erről).
Az Edge akkor is futtat több msedge.exe folyamatot, amikor a felhasználó bezárta a böngészőt. A Microsoft ezt a gyorsabb újraindítás és a háttérben futó webes alkalmazások (pl. értesítések, widgetek) támogatásával indokolja, de ez azt jelenti, hogy a böngésző aktív marad, és fogyasztja a rendszer erőforrásait (RAM, CPU) felhasználói beavatkozás nélkül is.
Ha a gépen telepítve van a Google Chrome is, az Edge alapértelmezésben vagy egy frissítés után automatikusan importálhatja annak adatait minden indításkor. Ez magában foglalja a böngészési előzményeket, cookie-kat, jelszavakat és megnyitott lapokat. Ez a funkció az MS szerint csak a könnyebb átállás miatt kell, de azért eléggé lehet látni, hogy ez mennyire jogosulatlan hozzáférés privát böngészési adatokhoz. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a Copilot most már szerver része az Edge -nek, ami nulla - 24-ben kémkedik utánad. Na, aki szerint ez nem gond, az használja nyugodtan.Facepalm.
Dragon3000-Tiltogathatod, sokat ér a szélmalomharc.
-
Dragon3000
nagyúr
Ha a gépen telepítve van a Google Chrome is, az Edge alapértelmezésben vagy egy frissítés után automatikusan importálhatja annak adatait minden indításkor. Ez magában foglalja a böngészési előzményeket, cookie-kat, jelszavakat és megnyitott lapokat. Ez a funkció az MS szerint csak a könnyebb átállás miatt kell, de azért eléggé lehet látni, hogy ez mennyire jogosulatlan hozzáférés privát böngészési adatokhoz. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a Copilot most már szerver része az Edge -nek, ami nulla - 24-ben kémkedik utánad. Na, aki szerint ez nem gond, az használja nyugodtan.Az msedge.exe eleve bent van az indítási részben is, le is szoktam ott tiltani.
-
nubreed
nagyúr
Ha a gépen telepítve van a Google Chrome is, az Edge alapértelmezésben vagy egy frissítés után automatikusan importálhatja annak adatait minden indításkor. Ez magában foglalja a böngészési előzményeket, cookie-kat, jelszavakat és megnyitott lapokat. Ez a funkció az MS szerint csak a könnyebb átállás miatt kell, de azért eléggé lehet látni, hogy ez mennyire jogosulatlan hozzáférés privát böngészési adatokhoz. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a Copilot most már szerver része az Edge -nek, ami nulla - 24-ben kémkedik utánad. Na, aki szerint ez nem gond, az használja nyugodtan. -
Vasti74
senior tag
Ennyi sületlenséget már rég láttam leírva egy helyen.
Nézzük is:
Ha elég a böngésző, nincs értelme a Linuxnak, mert célszerű a legelterjedtebbet használni..."
A valóság az, hogy ha egy nagymamának, egy diáknak vagy egy irodai dolgozónak csak böngésző kell (YouTube, Facebook, Gmail, netbank), a Linux Mint vagy egy ChromeOS ezerszer jobb választás, mint a Windows 11.
Mert a Linux nem fogja frissítés közben kényszerítve újraindítani magát, nem lassul be 2 év után a felgyülemlett registry-szeméttől, nem kényszeríti rá a felhasználóra az Edge-et vagy a Microsoft-fiókot, és nem eszik meg alapjáraton 4-5 GB RAM-ot a semmire.
Support kérdés: azt állítod, hogy Windowsra olcsóbb a support. Egy otthoni "csak böngészős" gépnél a Linux support-költsége pontosan 0 Ft, mert nem kapsz vírust, és nem tudja a felhasználó véletlenül tönkretenni a rendszert ráadásul a legtöbb Linux disztrónak iszonyat jó a saját fóruma, pillanatok alatt találsz ott segítőkész embereket, akár magyar nyelven is. Én Mintet használok, ott biztos így van.
A WSL-nek köszönhetően a Linuxos programok is tökéletesen futnak... nincs észrevehető teljesítménykülönbség"
A WSL (Windows Subsystem for Linux) egy zseniális eszköz, de azt állítani, hogy natív teljesítményt nyújt minden téren, szakmai vakság.
A valóség az, hogy WSL2 lényegében egy nagyon vékony, hipervizor alapú virtuális gép. Bár a CPU-intenzív feladatoknál (pl. kód fordítás) valóban gyors, a fájl rendszer elérés, I/O műveletek, a Windows és a WSL között (amikor a Windowsos fájlrendszert éri el a Linuxból) drasztikusan, esetenként nagyságrendekkel lassabb, mint a natív Linuxon (ext4).
A docker konténerek futtatása, a hálózatkezelés és a hardveres passthrough (pl. egy egyedi USB-s eszköz vagy soros port kezelése) WSL alatt sokszor egy merő szenvedés.
Linux alatt több Windowsos SW szarabb teljesítményt nyújtott...
Ez meg milyen érv?? Azon lepődünk meg, hogy a Windowsra írt program jobban fut Windows -on? A Linuxra írt program is jobban fut Linuxon mint WSL -en Windows alatt. Ebben semmi meglepő nincs.
A lényeg szerintem, hogy aki Linuxot használ, az Linuxos alternatívákat használ (GIMP, Inkscape, LibreOffice, Blender, DaVinci Resolve), vagy olyan szoftvereket, amik eleve multiplatformosak. Senki nem azért vált Linuxra, hogy utána a Wine-nal szenvedjen napi 8 órában a Photoshop miatt.
A PC-k gyorsuló ütemben tűnnek el... a többség mindent zárt telefonon fog intézni"
Ez a klasszikus "a PC halott" duma, amit 2010 óta hajtogatnak, mégis köszöni szépen, a PC piac él és virágzik.
A valóság az, hogy tartalomgyártás, a komoly munka, a programozás, a 3D tervezés, a komoly játék és most már a helyi AI (Local LLM) futtatása is elképzelhetetlen mobiltelefonon. Egy zárt telefonon nem fogsz 4K-s videót vágni, sem komplex kódot fejleszteni.
És a slusszpoén: a telefonok túlnyomó többségén (Android) Linux kernel fut. Tehát te a Linux "halálát" és a telefonok győzelmét hirdeted egy olyan világban, amit a Linux hajt. Grat!
Meglátásom szerint a Desktop Linux ma már stabilabb, biztonságosabb és sok szempontból felhasználóbarátabb (gondoljunk a Linux Mint szoftverkezelőjére, ahol egy kattintás a telepítés, nincs reklám, nincs kéretlen Candy Crush a start menüben), mint a Windows. Nincs tele nyomva AI bullshittel és Start Menüben megjelenő reklámokkal. Nem áll az utatadba, nem kezd el frissíteni pont akkor amikor benne van egy munka vagy egy játék kellős közepén, nem fog kéretlenül erőszakosan újra indulni. Aki nem az Adobe vagy az MS Office fogságában él, annak a natív Linux ma már egy teljes értékű, professzionális alternatíva – nem pedig egy "hobbi."nem kényszeríti rá a felhasználóra az Edge-et"
Ezen most meglepődtem - ugyan nagyon keveset ülök Windows előtt, de telepítés - indítás után az Edge azt szokta javasolni, hogy térjek át Chrome-ra!!! Esküszöm, a frissen telepített gépeken ezt írja :-)
-
Vasti74
senior tag
Igen, online fiókkal telepítem - elvileg meg lehet, vagy meg lehetett kerülni, de kb. tök mindegy hogy milyen felhasználói nevet írok be a telepítés közben, szóval nem néztem utána ;-) Aztán új rendszergazda felhasználó, bejelentkezek vele, törlöm az online felhasználót mindenestől, létrehozok egy általános helyi felhasználót, aki majd használja a gépet, mindkettőnek jelszó természetesen, és ennyi.
-
Dragon3000
nagyúr
Telepítésnél kéri az online fiókot, viszont belépés után engedi létrehozni az offline fiókot, ehhez nem kell semmi trükközés, ez alapból benne van a rendszerben, trükközni csak ahhoz kell, hogy a telepítés közben ne kérje az online fiókot.
-
nubreed
nagyúr
Egyeszerűen az emberek nagy többségének csak hátránya van a natív desktop linux-al. Semmi értelme nincs azt használni - kivéve ha valakinek ez a hobbija.
Az emberek leszarják, hogy milyen OS van, ők programokat akarnak használni. Ha elég a böngésző, akkor nem számít az OS, így ez esetben nincs értelme a desktop Linuxnak - mert célszerű a leginkább elterjedt OS-t használni. Jellemzően olcsóbb a support, és ezért olcsóbb kilépni a böngésző alól, ha mégis szükséges.
Akinek nem elég a böngésző, az programokat akar használni. Ha Windows-od van, akkor van a legkevesebb teljesítmény és stabilitás problémád. Gond nélkül futnak a Windows-os programok - jobban, mint wine-ból -, és a WSL-nek köszönhetően a Linux-os programok is. Én legalábbis nem találtam olyan Linuxos programot, ami észrevehetően gyengébben teljesített volna WSL-ből, mint natív Linuxról futtatva. Fordítva ez még mindíg nem igaz. Pár hónapja szántam rá pár napot, és Linux alatt több Windowsos SW ( nem csak játék ) szarabb teljesítményt nyújtott, mint windows alatt.
Bár a wine elég sokat fejlődött, de nekem fél óra alatt pl. nem sikerült megugranom, hogy az sw-k pontosan ugyanúgy nézzenek ki, mint windows 11-en (Az application windows 11 nem ugyanaz). Mint a legtöbb ember, én is rühellem, ha egy sw os-től függően másképp néz ki. Nyilván az is zavaró lenne, ha w7 - w11-et kellene használnom egy időben. A WSL-el nincs ilyen gond.
Összefoglalva Dekstop Linux-ot nativan kizárólag annak érdemes használnia, akinek ez a hobbija, vagy sohasem kell leülnie - még véletlenül sem, - Windows elé (munkahelyen sem). Mindenkik másnak meg W11 + WSL
Amúgy lassan megoldódik ez is, mert mind a PC-ok gyorsuló ütemben tűnnek el a háztartásokból. A többség rövidesen otthon mindent egy teljesen zárt telefonon fog intézni - és nem is lehet majd máshogy. Munkeszközként marad még egy darabig a PC, de ott nem releváns az OS, mert a cég úgyis azt használja, ami számára olcsóbb.
Ennyi sületlenséget már rég láttam leírva egy helyen.
Nézzük is:
Ha elég a böngésző, nincs értelme a Linuxnak, mert célszerű a legelterjedtebbet használni..."
A valóság az, hogy ha egy nagymamának, egy diáknak vagy egy irodai dolgozónak csak böngésző kell (YouTube, Facebook, Gmail, netbank), a Linux Mint vagy egy ChromeOS ezerszer jobb választás, mint a Windows 11.
Mert a Linux nem fogja frissítés közben kényszerítve újraindítani magát, nem lassul be 2 év után a felgyülemlett registry-szeméttől, nem kényszeríti rá a felhasználóra az Edge-et vagy a Microsoft-fiókot, és nem eszik meg alapjáraton 4-5 GB RAM-ot a semmire.
Support kérdés: azt állítod, hogy Windowsra olcsóbb a support. Egy otthoni "csak böngészős" gépnél a Linux support-költsége pontosan 0 Ft, mert nem kapsz vírust, és nem tudja a felhasználó véletlenül tönkretenni a rendszert ráadásul a legtöbb Linux disztrónak iszonyat jó a saját fóruma, pillanatok alatt találsz ott segítőkész embereket, akár magyar nyelven is. Én Mintet használok, ott biztos így van.
A WSL-nek köszönhetően a Linuxos programok is tökéletesen futnak... nincs észrevehető teljesítménykülönbség"
A WSL (Windows Subsystem for Linux) egy zseniális eszköz, de azt állítani, hogy natív teljesítményt nyújt minden téren, szakmai vakság.
A valóség az, hogy WSL2 lényegében egy nagyon vékony, hipervizor alapú virtuális gép. Bár a CPU-intenzív feladatoknál (pl. kód fordítás) valóban gyors, a fájl rendszer elérés, I/O műveletek, a Windows és a WSL között (amikor a Windowsos fájlrendszert éri el a Linuxból) drasztikusan, esetenként nagyságrendekkel lassabb, mint a natív Linuxon (ext4).
A docker konténerek futtatása, a hálózatkezelés és a hardveres passthrough (pl. egy egyedi USB-s eszköz vagy soros port kezelése) WSL alatt sokszor egy merő szenvedés.
Linux alatt több Windowsos SW szarabb teljesítményt nyújtott...
Ez meg milyen érv?? Azon lepődünk meg, hogy a Windowsra írt program jobban fut Windows -on? A Linuxra írt program is jobban fut Linuxon mint WSL -en Windows alatt. Ebben semmi meglepő nincs.
A lényeg szerintem, hogy aki Linuxot használ, az Linuxos alternatívákat használ (GIMP, Inkscape, LibreOffice, Blender, DaVinci Resolve), vagy olyan szoftvereket, amik eleve multiplatformosak. Senki nem azért vált Linuxra, hogy utána a Wine-nal szenvedjen napi 8 órában a Photoshop miatt.
A PC-k gyorsuló ütemben tűnnek el... a többség mindent zárt telefonon fog intézni"
Ez a klasszikus "a PC halott" duma, amit 2010 óta hajtogatnak, mégis köszöni szépen, a PC piac él és virágzik.
A valóság az, hogy tartalomgyártás, a komoly munka, a programozás, a 3D tervezés, a komoly játék és most már a helyi AI (Local LLM) futtatása is elképzelhetetlen mobiltelefonon. Egy zárt telefonon nem fogsz 4K-s videót vágni, sem komplex kódot fejleszteni.
És a slusszpoén: a telefonok túlnyomó többségén (Android) Linux kernel fut. Tehát te a Linux "halálát" és a telefonok győzelmét hirdeted egy olyan világban, amit a Linux hajt. Grat!
Meglátásom szerint a Desktop Linux ma már stabilabb, biztonságosabb és sok szempontból felhasználóbarátabb (gondoljunk a Linux Mint szoftverkezelőjére, ahol egy kattintás a telepítés, nincs reklám, nincs kéretlen Candy Crush a start menüben), mint a Windows. Nincs tele nyomva AI bullshittel és Start Menüben megjelenő reklámokkal. Nem áll az utatadba, nem kezd el frissíteni pont akkor amikor benne van egy munka vagy egy játék kellős közepén, nem fog kéretlenül erőszakosan újra indulni. Aki nem az Adobe vagy az MS Office fogságában él, annak a natív Linux ma már egy teljes értékű, professzionális alternatíva – nem pedig egy "hobbi. -
janeszgol
félisten

Az az bypassnro működik még. Úgy tudom azt is kivezetik és kötelező az online jelenlét telepítésnél. Ergo kötelező lesz az online fiókkal való első belépés. -
Vasti74
senior tag
Ez igaz, nemrég jött be az, hogy közltelező online bejelentkezni setup után. Akik válaszoltak neked ők régebben telepítettek, akkor még lehetett.
Viszont ebben a vitában r3dsnake mellé állok. Sem neked, sem Scarlettnek nincs emberismeretetek. Ha a megszokott programban gond van már azt nehezen viselik a felhasználók. Ti tényleg azt képzelitek, hogy YT-ot meg fórumokat fognak böngészni, hogy kiválasszak a megfelelő disztrót? Meg a megszokott egy programja helyett használjon kettőt, persze elsőnek több tucatból kiválasztva? Amikor még csak tanultam és kb nulla emberismeretem volt én is hasonlókat vízionáltam.
Bakker. Az emberek megcsinálják a munkát, aztán mennek családozni, hobbizni stb.Én annyira régen telepítettem utoljára, hogy tegnapelőtt ;-) Win11 Pro-t, egy friss USB Stick-től, amit a MS erre való progijával készítettem a telepítés előtt ;-)
-
Alaaf Pi
őstag
Az, hogy megint hogy kerültünk el a hardvereladásoktól idáig az megérne egy tanulmányt..
Az a gond, hogy sokan nem értik, hogy a webes app nem megoldás minden problémára. És ha valaki preferálja az asztali nézetet, funkcionalítást (mert igen is van rengeteg esetben, hogy a desktop jóval többet kínál mint a webes felület) azt nehezen adja fel és nem fog keresni alternatívát.
Van a családban aki elutasít minden kezdeményezést, hogy pl. androidon gesztusvezérlést használjon. Ha a Google egyszer úgy dönt, hogy kiveszi ezt a legacy feature-t vagy dobja a supportot, akkor szerintem az lesz az utolsó telefonja. De van egy rakás ilyen példa amit sokan nem értenek.
Senki nem fog a szabadidejében OS-t tanulni, terminállal bajlódni vagy alternatív szoftvereket böngészni (amik sokszor nagyon fapados "alternatívák"). Ehhez egyrészt kell egyfajta attitűd (tech-savy) illetve, hogy önszántából akarja is. Nálam van mind a három OS-ből, de sac/kb tudom, hogy mennyi hasonló ember van rajtam kívül. És nem, mai napig nem ajánlom a linux disztrókat elsődlegesen. Hiába van olyan skin linux alapú rendszereken ami Windows-ra hajaz, ha a usernek szüksége van az ablakocskára az asztal bal alsó sarkában és hozzászokott a bevált Windowsos marhaságokhoz. Hiába nem ergonómikus, hiába haszontalan, hiába lehetne letisztultabb (pl MacOS dock), neki ott és az kell.
Ahogy írod sok szoftver még Windows alatt is épp, hogy működik (kompatibilítási problémák), na oda teljesen felesleges hittéríteni menni. És amúgy akár tetszik akár nem a MacOS jóval kezelhetőbb a hétköznapi usernek. Persze tudom terminálból intézni mindent menőbb, flexelni, hogy lehet személyre szabni, de az átlagember nem fogja azt csinálni [insert surprised pikachu meme].
Neked pedig sok sikert a jövőbeli M5 minihez (már ha lesz)
.Ezt nem lehetne MS-nek címezni? MSO teljesen másképp viselkedik desktopon, böngészőben és Teamsben. A színek is mások, hiába ugyanazt állítja be az ember.
-
Alaaf Pi
őstag
De érdekes lett ez a topic :-) Azt hittem, hogy a "csakalinux" mentalitás már rég kihalt...
A csakalinuxosok azt nem értik általában, hogy aki dolgozik a gépen egy valószínűleg megtanult - megszokott szoftverrel, annak egy (esetleg egy program helyett rögtön kettő ;-) alternatíva az nem alternatíva. Az MS Office az MS Office, és pont, a webes verzió sem az, és az alternatív megoldások sem azok. És még ez (Office) a kisebbik probléma.
Illetve az is fontos szempont, hogy aki használni akarja a gépet, az úgy érti ezt, hogy kicsomagolja, bekapcsolja, elvégzi azt a pár kattintásos beállítást, feltelepíti a megszokott, ismert programokat, amiket használni szeretne, és dolgozik a gépen, ahogy addig is tette: nem akar egy ismeretlen rendszer alatt alternatívákat keresni a munkához, ami vagy sikerül, de inkább nem.
Igazából már ott vérezne el a dolog, hogy "és milyen linuxot telepítsek?" ;-) Mert annyi a variáció, mint égen a csillag, és majd ha valami nem működik, akkor jön az, hogy jaaa, mert XY disztród van, miért nem XZ-t telepítettél? Ott minden más lenne ;-)
A Windows-nak sok hibája van, de hogy működik, és vannak rá programok (olyanok, amitket az iskolában - akármilyen tanfolyamon megtanult használni a felhasználó) , az azért komoly érv mellette.
A másik lehetőség meg az Apple, ami árban is verhetetlen már, ha egy adott minőséget - teljesítményt keres az ember...Minden másra ott van valamilyen linux a ma létező kb. 600 disztribúció közül ;-)
Én lassan 30 éve linuxot használok, sokáig rendszergazda is voltam - meg szervizes is, szóval a Windows-t is ismerem azért, és mostanában volt nálam két mac pár hétre próbálgatásra (M2 és M4 mini) Ezért most az M5-ös mac mini megjelenésére várok, mert egy ideje már elegem van a linuxból, viszont a macOS - M-es proci kombó meg kimondottan tetszett ;-) Szóval igen valószínű, hogy harmincadik jubileumot nem ünneplek vele, mert az jövőre lenne, az M5-ös mini meg elvileg még idén érkezik ;-)
Egyrészt winen is előfordul, hogy muszáj vagy új szoftvert megtanulni, sőt, drágán megvenni, ha a munka úgy kívánja, mert pl. az ügyfél másik CAD rendszert használ és előírja neked, milyen verzióban fejlessz, másrészt nálunk most lett váltás MSO kuka és Google Suite welcome. Ezt is meg kell tanulni, be kell állítani.
Nekem meg lassan húsz éve is kattintás volt csak egy program telepítés linuxon, még csak nem is next next enter, hanem telepítés a csomagkezelőben és kész. Nem kellett soha terminált használnom. -
janeszgol
félisten
Én nem hiszem hogy az emberek ezt teszik. Én elvárom az emberektől, hogy ezt tegyék. Nevezz idealista bohócnak, de számomra azok az emberek akik csak panaszkodni és vergődni meg szenvedni tudnak miközben van reális alternatíva számukra (most itt megint nem a kisebbségre gondolok) azok életképtelenek. Ha arra van idő, hogy órákon át nézzék az ökörséget tiktokon, akkor arra is lenne, hogy tanuljanak. Amúgy teljesen egyetértek az emberek 99%-a nem ilyen. Ettől függetlenül a Linux nem szar. Részemről amúgy itt van vége, mert ezt lehet keresztbe hosszába vesézni, aki mac vagy windows hívő annak nem fogom tudni úgy se megmagyarázni a Linux előnyeit, ahogy ők sem fognak meggyőzni arról, hogy a Linux egy szar.
Sajnos ilyenek az emberek, meg az életkörülmények. Lehet valaki fotózás imadó, ha rossz helyen dolgozik. Akkor csak gyorsan le akarja tudni es kész.
A Linux nem szar, ilyet csak buta vagy nem IT képzett ember állít.
-
Scarletiel
őstag
Ez igaz, nemrég jött be az, hogy közltelező online bejelentkezni setup után. Akik válaszoltak neked ők régebben telepítettek, akkor még lehetett.
Viszont ebben a vitában r3dsnake mellé állok. Sem neked, sem Scarlettnek nincs emberismeretetek. Ha a megszokott programban gond van már azt nehezen viselik a felhasználók. Ti tényleg azt képzelitek, hogy YT-ot meg fórumokat fognak böngészni, hogy kiválasszak a megfelelő disztrót? Meg a megszokott egy programja helyett használjon kettőt, persze elsőnek több tucatból kiválasztva? Amikor még csak tanultam és kb nulla emberismeretem volt én is hasonlókat vízionáltam.
Bakker. Az emberek megcsinálják a munkát, aztán mennek családozni, hobbizni stb.Én nem hiszem hogy az emberek ezt teszik. Én elvárom az emberektől, hogy ezt tegyék. Nevezz idealista bohócnak, de számomra azok az emberek akik csak panaszkodni és vergődni meg szenvedni tudnak miközben van reális alternatíva számukra (most itt megint nem a kisebbségre gondolok) azok életképtelenek. Ha arra van idő, hogy órákon át nézzék az ökörséget tiktokon, akkor arra is lenne, hogy tanuljanak. Amúgy teljesen egyetértek az emberek 99%-a nem ilyen. Ettől függetlenül a Linux nem szar. Részemről amúgy itt van vége, mert ezt lehet keresztbe hosszába vesézni, aki mac vagy windows hívő annak nem fogom tudni úgy se megmagyarázni a Linux előnyeit, ahogy ők sem fognak meggyőzni arról, hogy a Linux egy szar.
-
janeszgol
félisten
-
janeszgol
félisten
Gondolod te. De miért is nem alkalmas? Majd te megmondod 2 kép alapján hogy én azt PS-be vagy Gimp-el csináltam? Mért is hasonlítgatjuk a fizetős szoftvert az ingyeneshez? Ezek az ingyenes programok erre valóak, hobbiból szüttyögni. Ugyanúgy meg lehet vele csinálni azt amit photoshopban is megcsinálnál hobbiból, meg a saját kis projekjeidhez. Átlag usernek ennél több nem kell. Senki nem fejlesz otthon AAA játékot egyedül azért mert van neki egy UE5 szerkesztője. Se Godotba, se Unity-ba, az nem 1 emberes munka.
Túl van értékelve a " professzionális kreatív munka" mint munka.
Lighroom-helyett én a RawTherapee-t használom már évek óta, szerinted hány ember mondta azt hogy nem jó a fénykép mert nem Ligtroom-al csináltam a végleges képet?
"Mért is hasonlítgatjuk a fizetős szoftvert az ingyeneshez? Ezek az ingyenes programok erre valóak, hobbiból szüttyögni."
Istenem. Te ajánlottad többek között a Gimpet a PS helyett. Es ha erre való a Gimp, hobbiból szüttyögni a te állításod szerint, akkor miért ajánlod r3dsnake-nek a professzionalis helyett?
-
janeszgol
félisten
Senki nem mondta hogy kötelező Gimp-et használni ha te napi 8 órában képet szerkesztesz, és pénzt keresel vele. Ezt neked kell eldönteni.
De van egy átlag réteg akinek nem ez a felhasználása, nekik aztán tényleg mindegy hogy Gimp/Photoshop. Ha meg ingyen is kellene, akkor ez el is lett döntve.Hivatalosan nem használható a win11 account meg TPM-nélkül.
Nálam, EndeavourOS-fut most. KDE, vagy XFCE, de az Openbox-ot is tevezem kipróbálni.Ez igaz, nemrég jött be az, hogy közltelező online bejelentkezni setup után. Akik válaszoltak neked ők régebben telepítettek, akkor még lehetett.
Bakker. Az emberek megcsinálják a munkát, aztán mennek családozni, hobbizni stb. -
X2N
addikt
Hivatalosan nem használható a win11 account meg TPM-nélkül.
Telepítésnél előjön az account, aztán első belépés után tudsz csinálni offline profilt és utána akár használhatod tovább offline, így hivatalosan használható account nélkül, csak a telepítést nem akarják engedni nélküle, na ehhez kell a trükközés, ha telepítésnél sem akarsz accounttal szarakodni, illetve ha korábbi telepítés, akkor eleve nem volt még korlátozás vagy ha win10-ről van frissítve, akkor is alapból megy tovább offline és nem kell account.
Nem arra voltam kíváncsi hogy mit lehet trükközni, tudom hogy mindent is lehet, és telepíthető is, csak annak lesz következménye is.
-
Dragon3000
nagyúr
Senki nem mondta hogy kötelező Gimp-et használni ha te napi 8 órában képet szerkesztesz, és pénzt keresel vele. Ezt neked kell eldönteni.
De van egy átlag réteg akinek nem ez a felhasználása, nekik aztán tényleg mindegy hogy Gimp/Photoshop. Ha meg ingyen is kellene, akkor ez el is lett döntve.Hivatalosan nem használható a win11 account meg TPM-nélkül.
Nálam, EndeavourOS-fut most. KDE, vagy XFCE, de az Openbox-ot is tevezem kipróbálni.Hivatalosan nem használható a win11 account meg TPM-nélkül.
Telepítésnél előjön az account, aztán első belépés után tudsz csinálni offline profilt és utána akár használhatod tovább offline, így hivatalosan használható account nélkül, csak a telepítést nem akarják engedni nélküle, na ehhez kell a trükközés, ha telepítésnél sem akarsz accounttal szarakodni, illetve ha korábbi telepítés, akkor eleve nem volt még korlátozás vagy ha win10-ről van frissítve, akkor is alapból megy tovább offline és nem kell account.
-
Vasti74
senior tag
Nálam, EndeavourOS-fut most. KDE, vagy XFCE, de az Openbox-ot is tevezem kipróbálni.Hogy érted, hogy hivatalosan nem használható a Win11 account nélkül? Települ (a gyári telepítővel MS account-al) , hozzáadok egy "helyi" felhasználót, törlöm az MS akármiset, ami a telepítéshez kellett, és kész. Semmi nem hivatalos dolog nem történt, pár hivatalos kattintás az egész ;-)
-
X2N
addikt
Bocs, hogy megint beleszólok ;-) De:
- lehet, hogy a végeredmény ugyanolyan lesz linux alatt ingyenes progival, mint más OS alatt a megszokott fizetőssel: csak az oda vezető út ugye... ;-) És az idő pénz annak, aki ebből él.
- aztán a piros ász: minek hasonlítasz ingyenes programot fizetőshöz?
Kész vagyok ettől, mert mostanában a linux kezdőn is megkaptam amikor valami nem működött jól, aztán már a harmadik gépnél tartok (mert az első kettő állítólag már nem igazán volt támogatott, az új meg még nem, a probléma csak az, hogy a kettő között meg nem volt más technikája az Intel-nek ;-) meg a ki tudja hányadik disztrónál (mert mindig az van, hogy ha valami nem működik, akkor miért ez, és miért nem az, ha meg felteszem azt, akkor jaaa, az egy sz*r, miért nem inkább amaz ;-) , még mindig nem OK, és a végső megoldás: a linux egy ingyenes rendszer, miért hasonlítom fizetőshöz? ;-)Senki nem mondta hogy kötelező Gimp-et használni ha te napi 8 órában képet szerkesztesz, és pénzt keresel vele. Ezt neked kell eldönteni.
Nálam, EndeavourOS-fut most. KDE, vagy XFCE, de az Openbox-ot is tevezem kipróbálni. -
Vasti74
senior tag
Nálam itthon MS account nélkül működnek a gyerekek Win11-es gépei...
Sőt, a mac-eket is Apple-ös felhasználó nélkül használtam.
A saját gépemen Kubuntu 26 fut, snap nélkül.
Nem kell automatikusan elfogadni, amit eléd tolnak ;-) -
Vasti74
senior tag
Gondolod te. De miért is nem alkalmas? Majd te megmondod 2 kép alapján hogy én azt PS-be vagy Gimp-el csináltam? Mért is hasonlítgatjuk a fizetős szoftvert az ingyeneshez? Ezek az ingyenes programok erre valóak, hobbiból szüttyögni. Ugyanúgy meg lehet vele csinálni azt amit photoshopban is megcsinálnál hobbiból, meg a saját kis projekjeidhez. Átlag usernek ennél több nem kell. Senki nem fejlesz otthon AAA játékot egyedül azért mert van neki egy UE5 szerkesztője. Se Godotba, se Unity-ba, az nem 1 emberes munka.
Lighroom-helyett én a RawTherapee-t használom már évek óta, szerinted hány ember mondta azt hogy nem jó a fénykép mert nem Ligtroom-al csináltam a végleges képet?
Bocs, hogy megint beleszólok ;-) De:
- lehet, hogy a végeredmény ugyanolyan lesz linux alatt ingyenes progival, mint más OS alatt a megszokott fizetőssel: csak az oda vezető út ugye... ;-) És az idő pénz annak, aki ebből él.
- aztán a piros ász: minek hasonlítasz ingyenes programot fizetőshöz?
Kész vagyok ettől, mert mostanában a linux kezdőn is megkaptam amikor valami nem működött jól, aztán már a harmadik gépnél tartok (mert az első kettő állítólag már nem igazán volt támogatott, az új meg még nem, a probléma csak az, hogy a kettő között meg nem volt más technikája az Intel-nek ;-) meg a ki tudja hányadik disztrónál (mert mindig az van, hogy ha valami nem működik, akkor miért ez, és miért nem az, ha meg felteszem azt, akkor jaaa, az egy sz*r, miért nem inkább amaz ;-) , még mindig nem OK, és a végső megoldás: a linux egy ingyenes rendszer, miért hasonlítom fizetőshöz? ;-) -
X2N
addikt
-
r3dsnake
nagyúr
Látom továbbra sem érted a professzionális munka fogalmát kreatív szoftverekkel.
A gimp nem alkalmas rá. -
X2N
addikt
Egyeszerűen az emberek nagy többségének csak hátránya van a natív desktop linux-al. Semmi értelme nincs azt használni - kivéve ha valakinek ez a hobbija.
Az emberek leszarják, hogy milyen OS van, ők programokat akarnak használni. Ha elég a böngésző, akkor nem számít az OS, így ez esetben nincs értelme a desktop Linuxnak - mert célszerű a leginkább elterjedt OS-t használni. Jellemzően olcsóbb a support, és ezért olcsóbb kilépni a böngésző alól, ha mégis szükséges.
Akinek nem elég a böngésző, az programokat akar használni. Ha Windows-od van, akkor van a legkevesebb teljesítmény és stabilitás problémád. Gond nélkül futnak a Windows-os programok - jobban, mint wine-ból -, és a WSL-nek köszönhetően a Linux-os programok is. Én legalábbis nem találtam olyan Linuxos programot, ami észrevehetően gyengébben teljesített volna WSL-ből, mint natív Linuxról futtatva. Fordítva ez még mindíg nem igaz. Pár hónapja szántam rá pár napot, és Linux alatt több Windowsos SW ( nem csak játék ) szarabb teljesítményt nyújtott, mint windows alatt.
Bár a wine elég sokat fejlődött, de nekem fél óra alatt pl. nem sikerült megugranom, hogy az sw-k pontosan ugyanúgy nézzenek ki, mint windows 11-en (Az application windows 11 nem ugyanaz). Mint a legtöbb ember, én is rühellem, ha egy sw os-től függően másképp néz ki. Nyilván az is zavaró lenne, ha w7 - w11-et kellene használnom egy időben. A WSL-el nincs ilyen gond.
Összefoglalva Dekstop Linux-ot nativan kizárólag annak érdemes használnia, akinek ez a hobbija, vagy sohasem kell leülnie - még véletlenül sem, - Windows elé (munkahelyen sem). Mindenkik másnak meg W11 + WSL
Amúgy lassan megoldódik ez is, mert mind a PC-ok gyorsuló ütemben tűnnek el a háztartásokból. A többség rövidesen otthon mindent egy teljesen zárt telefonon fog intézni - és nem is lehet majd máshogy. Munkeszközként marad még egy darabig a PC, de ott nem releváns az OS, mert a cég úgyis azt használja, ami számára olcsóbb.
Te "fél óra alatt" döntöttél, én meg évekre előre tervezek, és már most is évek óta mennek ezek a rendszerek, probléma nélkül ahogy a linuxos NAS-om is.
-
lvb
aktív tag
Ezek mennek. Az Office-még felhőből is. Na további jó szenvedést.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Aki meg hajlandó tanulni, adaptálódni van ingyenes/1x fizetős alternatíva:
r3dsnake-Nem vergődni kell hanem tájékozódni.
-
r3dsnake
nagyúr
Azért nem, mert nincsenek benne azok a pro toolok, amik a PS-ben. Pl. nem tudsz CMYK színtérben szerkeszteni, ami az egyik legalapabb funkció lenne.
-
X2N
addikt
-
r3dsnake
nagyúr
Meg se kell írjam az AI megcsinálja. Még el is mondja h lehet úgy használni mint a PS-t, ráadásul agyon scriptelheted a munkafolyamatot. Ha nem használhatsz 1db programot akkor mész az utcára vagy mi?

Nem arról van szó h csak a linux, itt az open source a lényeg.
Elhiszem h mindenkinek marha kényelmes az Adobe suit, mert megszokta, de attól még van más is, ami használható.
20 éve a 2 kezünket összetettük volna akár csak egy Gimp-ért is. Meg lehet a Gimp-et is jól kinézőre csinálni kis segítséggel."de attól még van más is, ami használható."
Nincs. Lightroomnak pedig pláne nincs alternatívája.
-
r3dsnake
nagyúr
Félre értés ne essék, én is abszolút Linux párti és használó vagyok, de szvsz. azt el kell fogadni, hogy Adobe programoknak nincs alternatívája Linuxon. Egyedül a Premier Pro -nak van, hiszen DaVinci Resolvenak már van natív Linuxos verziója. A Gimp jó nagyon, de ha valami olyan kell, amit csak a Photoshop tud, akkor nem tud mit csinálni az ember. Vannak más open source image editing eszközök Linuxra, tisztában vagyok vele de ha valaki ragaszkodik az Adobe -hoz akkor annak gondolom oka van.
Gimpnél rosszabb szoftver a világon nincs másik.
-
r3dsnake
nagyúr
-
X2N
addikt
Az, hogy megint hogy kerültünk el a hardvereladásoktól idáig az megérne egy tanulmányt..
Az a gond, hogy sokan nem értik, hogy a webes app nem megoldás minden problémára. És ha valaki preferálja az asztali nézetet, funkcionalítást (mert igen is van rengeteg esetben, hogy a desktop jóval többet kínál mint a webes felület) azt nehezen adja fel és nem fog keresni alternatívát.
Van a családban aki elutasít minden kezdeményezést, hogy pl. androidon gesztusvezérlést használjon. Ha a Google egyszer úgy dönt, hogy kiveszi ezt a legacy feature-t vagy dobja a supportot, akkor szerintem az lesz az utolsó telefonja. De van egy rakás ilyen példa amit sokan nem értenek.
Senki nem fog a szabadidejében OS-t tanulni, terminállal bajlódni vagy alternatív szoftvereket böngészni (amik sokszor nagyon fapados "alternatívák"). Ehhez egyrészt kell egyfajta attitűd (tech-savy) illetve, hogy önszántából akarja is. Nálam van mind a három OS-ből, de sac/kb tudom, hogy mennyi hasonló ember van rajtam kívül. És nem, mai napig nem ajánlom a linux disztrókat elsődlegesen. Hiába van olyan skin linux alapú rendszereken ami Windows-ra hajaz, ha a usernek szüksége van az ablakocskára az asztal bal alsó sarkában és hozzászokott a bevált Windowsos marhaságokhoz. Hiába nem ergonómikus, hiába haszontalan, hiába lehetne letisztultabb (pl MacOS dock), neki ott és az kell.
Ahogy írod sok szoftver még Windows alatt is épp, hogy működik (kompatibilítási problémák), na oda teljesen felesleges hittéríteni menni. És amúgy akár tetszik akár nem a MacOS jóval kezelhetőbb a hétköznapi usernek. Persze tudom terminálból intézni mindent menőbb, flexelni, hogy lehet személyre szabni, de az átlagember nem fogja azt csinálni [insert surprised pikachu meme].
.Nálunk anyám meg hugom is arch linux-ot használ, annyit sikerült betanítani nekik hogy nyissák meg a terminált és írják be hogy sudo pacman -Syu, és lefuttássák a frissítést.
Az összes program fent van ami kellhet nekik, minden automatikusan frissül nekik, évek óta, problémák nélkül.
Akkor ők már power userek?
Bezzeg amikor windows volt akkor mindig lassú volt a gép, meg állandóan ment a háttérbe a frissítés. Meg mehettem mindig nézegetni hogy már megint mi van a géppel.
Ja és van egy másik laptop is, windows-al, de csak 1db program miatt. Semmi másra nem kell az a laptop, pedig gyorsabb mint a régebbi linuxos, legalább 5 évvel újabb is, mégis a régi van használva. -
Hadeska22
aktív tag
De érdekes lett ez a topic :-) Azt hittem, hogy a "csakalinux" mentalitás már rég kihalt...
A csakalinuxosok azt nem értik általában, hogy aki dolgozik a gépen egy valószínűleg megtanult - megszokott szoftverrel, annak egy (esetleg egy program helyett rögtön kettő ;-) alternatíva az nem alternatíva. Az MS Office az MS Office, és pont, a webes verzió sem az, és az alternatív megoldások sem azok. És még ez (Office) a kisebbik probléma.
Illetve az is fontos szempont, hogy aki használni akarja a gépet, az úgy érti ezt, hogy kicsomagolja, bekapcsolja, elvégzi azt a pár kattintásos beállítást, feltelepíti a megszokott, ismert programokat, amiket használni szeretne, és dolgozik a gépen, ahogy addig is tette: nem akar egy ismeretlen rendszer alatt alternatívákat keresni a munkához, ami vagy sikerül, de inkább nem.
Igazából már ott vérezne el a dolog, hogy "és milyen linuxot telepítsek?" ;-) Mert annyi a variáció, mint égen a csillag, és majd ha valami nem működik, akkor jön az, hogy jaaa, mert XY disztród van, miért nem XZ-t telepítettél? Ott minden más lenne ;-)
A Windows-nak sok hibája van, de hogy működik, és vannak rá programok (olyanok, amitket az iskolában - akármilyen tanfolyamon megtanult használni a felhasználó) , az azért komoly érv mellette.
A másik lehetőség meg az Apple, ami árban is verhetetlen már, ha egy adott minőséget - teljesítményt keres az ember...Minden másra ott van valamilyen linux a ma létező kb. 600 disztribúció közül ;-)
Én lassan 30 éve linuxot használok, sokáig rendszergazda is voltam - meg szervizes is, szóval a Windows-t is ismerem azért, és mostanában volt nálam két mac pár hétre próbálgatásra (M2 és M4 mini) Ezért most az M5-ös mac mini megjelenésére várok, mert egy ideje már elegem van a linuxból, viszont a macOS - M-es proci kombó meg kimondottan tetszett ;-) Szóval igen valószínű, hogy harmincadik jubileumot nem ünneplek vele, mert az jövőre lenne, az M5-ös mini meg elvileg még idén érkezik ;-)
. -
X2N
addikt
Meg se kell írjam az AI megcsinálja. Még el is mondja h lehet úgy használni mint a PS-t, ráadásul agyon scriptelheted a munkafolyamatot. Ha nem használhatsz 1db programot akkor mész az utcára vagy mi?

Nem arról van szó h csak a linux, itt az open source a lényeg.
Elhiszem h mindenkinek marha kényelmes az Adobe suit, mert megszokta, de attól még van más is, ami használható.
20 éve a 2 kezünket összetettük volna akár csak egy Gimp-ért is. Meg lehet a Gimp-et is jól kinézőre csinálni kis segítséggel. -
Scarletiel
őstag
Részben megértelek és igazat adok. Én is elmondtam, hogy akinek kellenek bizonyos programok vagy nem akar vele bíbelődni annak nem való, mindenki másnak viszont remek alternatíva tud(na) lenni.
Én amit nem értek az az, hogy rengeteg ember fikázza a Windows-t a hibái és döntései miatt:
- Update-k elcsesznek jól működő rendszereket (nem mindenkit érint de akiket igen azoknak bajos)
- Folyamatosan kémkedik utánad
- Telenyomják indokolatlan AI funkciókkal amit mezei user nem is akar használni
- Tele van Bloatware-el a rendszer
- Egyre több erőforrást zabál a gépedből és kényszerít, hogy folyamatosan fejleszd egy vagyonért a masinád.Ennek ellenére (és itt most azokat értem akik nem esnek bele abba a 10%-ba, hogy a Photoshop kell mindenáron meg az MS Office stb.) nem hajlandóak az emberek 5-10 youtube videót megnézni arról, hogy az ő igényeiknek mely distro lenne megfelelő, vagy jó kiindulási pont. Nem hajlandóak 1 hónapot rászánni az életükből, hogy beletanuljanak egy distro-ba. Én nem vagyok egy tech zseni de érdekes módon lassan 1 éve használok Bazzite-ot. Igen tudom kb az egyik legegyszerűbb distro, de amire nekem kell arra pont elég. És amúgy a legtöbb embernek pont elég lenne. Tudsz rajta böngészni, gamelni, filmezni, megy rajta a spoty, discord, gmali, google chrome, firefox illetve megannyi böngésző, viber, vlc van msi afterburner helyettesítő, megy rajta a Steam. Heroic-on/Lutris-on keresztül minden más kivéve az MS Gamepass. Én használok Protonmail-t, ProtonVPN-t is. Libre office bőven elég arra, hogy jegyzeteljek, táblázatokat készítsek magamnak. Ugyan nem használom de tudsz róla stream-elni is más eszközre. Ennél többet egy átlag Jóska mire használná a számítógépét?
Mert ahogy mondtam van az a réteg akinek spéci szoftverek kellenek és nem akar vagy nincs lehetőség bíbelődni mással, de ők a kisebbség. A nagy többségnek csak vennie kéne egy nagy levegőt és rászánni azt a kis időt, hogy megismerjen valami újat, ami felületben (KDE) nem sokban tér el egy Windows-tól.
Persze nagyanyámnak én se ezt mutatnám meg, max egy Mint-et, de neki a Windows is ugyanolyan kínai és ugyanúgy el tudja állítgatni. Gondolom a többi mammer sem másabb. -
Vasti74
senior tag
Így is van! Hányszor olvastam már linuxos fórumokon tanácsként, hogy nem bízol egy programban? Hát olvasd át a forráskódját, hogy kiderüljön, mit is csinál pontosan ;-)
-
Hadeska22
aktív tag
Valami komolyabb érvet vártam volna, de nem volt ilyen, még a komolyabb fejlesztőeszközök is működnek linuxon, Unreal Engine 5, SideFX Houdini-is.
CAD is van(kiCAD,FreeCAD).r3dsnake-Ezek kifogások csak. Lehet verni az asztalt az Adobe-nál a natív Linux support miatt.
El vagytok kényelmesedve, tanulni meg nem akartok, az a baj. Amúgy is, ha nem tetszik a Gimp, akkor írjon magának Photoshop helyettesítőt is !4négy
Minden más csak kifogás és lustaság
...többieknek csak a tisztázás végett /s
. -
Vasti74
senior tag
-
X2N
addikt
Félre értés ne essék, én is abszolút Linux párti és használó vagyok, de szvsz. azt el kell fogadni, hogy Adobe programoknak nincs alternatívája Linuxon. Egyedül a Premier Pro -nak van, hiszen DaVinci Resolvenak már van natív Linuxos verziója. A Gimp jó nagyon, de ha valami olyan kell, amit csak a Photoshop tud, akkor nem tud mit csinálni az ember. Vannak más open source image editing eszközök Linuxra, tisztában vagyok vele de ha valaki ragaszkodik az Adobe -hoz akkor annak gondolom oka van.
Ez eléggé hasonlít a PS-hoz és webes.
-
nubreed
nagyúr
Valami komolyabb érvet vártam volna, de nem volt ilyen, még a komolyabb fejlesztőeszközök is működnek linuxon, Unreal Engine 5, SideFX Houdini-is.
CAD is van(kiCAD,FreeCAD).r3dsnake-Ezek kifogások csak. Lehet verni az asztalt az Adobe-nál a natív Linux support miatt.
El vagytok kényelmesedve, tanulni meg nem akartok, az a baj. Félre értés ne essék, én is abszolút Linux párti és használó vagyok, de szvsz. azt el kell fogadni, hogy Adobe programoknak nincs alternatívája Linuxon. Egyedül a Premier Pro -nak van, hiszen DaVinci Resolvenak már van natív Linuxos verziója. A Gimp jó nagyon, de ha valami olyan kell, amit csak a Photoshop tud, akkor nem tud mit csinálni az ember. Vannak más open source image editing eszközök Linuxra, tisztában vagyok vele de ha valaki ragaszkodik az Adobe -hoz akkor annak gondolom oka van.
-
X2N
addikt
Hát én is ugye leírtam, hogy kb minden helyettesíthető vagy áthidalható. Persze megértem ha valaki nem akar extra effortot beletenni. Én magán a "Linuxon minden szar"-on akadtam fel pontosan a fent említettek miatt.
El vagytok kényelmesedve, tanulni meg nem akartok, az a baj. -
r3dsnake
nagyúr
Egyik sem industry standard. Látom továbbra sem akarjátok érteni, hogy professzionális munkára alkalmatlan, mivel vannak bizonyos formátumbeli és szoftveres elvárások, amikre az "alternatíva" nem alkalmas.
A Gimpet pedig egy lapon említeni a PS-sel szimplán csak röhejes.
-
Scarletiel
őstag
Hát én is ugye leírtam, hogy kb minden helyettesíthető vagy áthidalható. Persze megértem ha valaki nem akar extra effortot beletenni. Én magán a "Linuxon minden szar"-on akadtam fel pontosan a fent említettek miatt.
-
X2N
addikt
Hagyjad, nincs Photoshop meg Microsoft Office tehát szar. Lényegében ennyi.
Szerintem ilyen emberek ne is akarjanak Linuxra áttérni inkább szenvedjenek a Windows-on Mac-en.Ezek mennek. Az Office-még felhőből is. Na további jó szenvedést.
-
r3dsnake
nagyúr
Hogy jönnek ide a szerverek? Milyen alkotói munkát tudsz végezni azokon?
Scarletiel: Köszi, nincs semmiféle szenvedés, pláne az Apple Silicon procik óta.
-
Scarletiel
őstag
Hagyjad, nincs Photoshop meg Microsoft Office tehát szar. Lényegében ennyi.
Szerintem ilyen emberek ne is akarjanak Linuxra áttérni inkább szenvedjenek a Windows-on Mac-en. -
X2N
addikt
"Lehet nem úgy kellene hozzáállni eleve a Linux-hoz hogy windows-os programokat akarok rajta futtatni."
Hát de ezt mondom! Linuxra nincsenek pro toolok. Ezért nem használható."Vannak Linuxra alternatív programok, nem is kevés."
De nem alternatív, mert nem alkalmas a feladatra."Éppenséggel egyszerűbb mint a windows, csak a windowsos beidegződéseket, megszokásokat le kell vetkőzni."
Pl. a munkára alkalmas szoftverek használatára való igényt?Milyen pro toolok?
A világ linux szerveren fut, még a MS-nál is, a telefonod, gyakorlatilag a teljes telekomunikációs rendszer linux rendszerű. Az semmi? -
r3dsnake
nagyúr
Mesélj még. Lehet nem úgy kellene hozzáállni eleve a Linux-hoz hogy windows-os programokat akarok rajta futtatni. AKi így áll hozzá az eleve csalódni fog, mert a a linux nem windows. Elvégre windowson se akar senki linuxos programokat uttatni ugye? Vannak Linuxra alternatív programok, nem is kevés.
"Lehet nem úgy kellene hozzáállni eleve a Linux-hoz hogy windows-os programokat akarok rajta futtatni."
Hát de ezt mondom! Linuxra nincsenek pro toolok. Ezért nem használható."Vannak Linuxra alternatív programok, nem is kevés."
De nem alternatív, mert nem alkalmas a feladatra."Éppenséggel egyszerűbb mint a windows, csak a windowsos beidegződéseket, megszokásokat le kell vetkőzni."
Pl. a munkára alkalmas szoftverek használatára való igényt? -
X2N
addikt
Mesélj még. Lehet nem úgy kellene hozzáállni eleve a Linux-hoz hogy windows-os programokat akarok rajta futtatni. AKi így áll hozzá az eleve csalódni fog, mert a a linux nem windows. Elvégre windowson se akar senki linuxos programokat uttatni ugye? Vannak Linuxra alternatív programok, nem is kevés.
Ha kicsit jobban beleásod magad te is fogod látni hogy miben más alapvetően a 2 rendszer, és milyen hatalmas előnyei vannak a linuxnak a windows-al szemben. 5-10-évvel ezelőtt még lehetett legyinteni a linuxra hogy nem elég felhasználóbarát de ez ma már messze nem állja meg a helyét. Éppenséggel egyszerűbb mint a windows, csak a windowsos beidegződéseket, megszokásokat le kell vetkőzni.
-
cami][us
őstag
"Ettől függetlenül a Linux nem szar, csak az emberek lusták egy új rendszert és annak új programjait megtanulni,"
Vagy csak szimplán nem akarnak vacakolni vele. 25 éve van számítógépem, van több IT-hez köthető végzettségem, és 10 évig dolgoztam webshopnál.Tudnám használni a linuxot, ha nagyon akarnám, de NEM akarom! Többször nekifutottam, és több időt elvesz a troubleshooting, mint amennyi előnyt ad. Na most add ezt oda egy nem techy embernek, pl. az anyukámnak. Napi 2x keresne meg valami IT-s problémával. Nem azért, mert béna, hanem mert a linux komplexebb és tele van feleslegesen bonyolult dologgal is.
Ugyanakkor több évtized windows után úgy váltott Macbookra, hogy az első pár napban segítettem neki, azóta viszont nem is kerül szóba a laptopja. Ott van, működik, tökéletes, eligazodik rajta, tudja használni a kis projektjeihez, és szereti használni.Na én pontosan ugyanezt várom el az eszközeimtől. Működjön. Nem működésre bírni és reszelgetni szeretném, hanem elindítani a photoshopot, és órákig gond nélkül dolgozni benne. Vagy összecsukni a laptopot és egy hét múlva úgy elővenni, hogy az akku 3%-ot merült. Hogy nem kell azon agyalni, hogy basszus álló helyzetben lemerült-e.
Mac minit használok asztali gépnek, tavaly januárban vettem, azóta nem volt kikapcsolva. 230ezerbe került diákként, ez a szerverem, ez az itthoni munkaeszközöm, 50TB-nyi vinyó lóg rajta. Betonstabil. Tavaly 3 hónapot voltam afrikában, ez volt a magyar VPN-em Tailscale-en keresztül, valamint hazasynceltem 1TB-nyi fotót. Én ezt várom az eszközeimtől, és a Linux már ott elvérzik, hogy a kreatív appok sincsenek rá. De még egy nyamvadt office sem. Nem fogok Libreoffice-ban 50 oldalas szakdogát írni, amit majd a konzulesem visszadob, mert szétesett a lábléc. Meg nem fogom kitanulni egy adott szoftver összes terminálos parancsát, amit egy feladatra feltennék, de még rendes gui sincs hozzá.
A geek kategórián kívül nem ismerek olyat, aki Linuxot használna akár munkára, akár általános dologra. Arról nem is beszélve, hogy ehhez továbbra is a PC-s hardvere közül kell válogatnod. Apple-nél pedig megkapod a prémium szoftvert, a prémium hardvert, egyre kevésbé prémium áron.
"valóban nincs Linux-ra viszont ezzel meg ezzel a programmal kiváltható"
Nem váltható ki. Dehogy is, ugyanmár.Skill issue, a komment
-
X2N
addikt
-
r3dsnake
nagyúr
Képzeld valakinek már ez is munka. Ettől függetlenül nem a linux hibája az ha neked van specifikus szoftvered ami nem működik rajta. Tessék a szoftverfejlesztőknél reklamálni. Ha meg Wine/Proton-al nem tudsz elindítani windows-os programokat rajta az a te problémád, nekem sikerült, pedig én se vagyok nagy linuxos. Képzeld van aki a családból már linuxot használ,évek óta, és nem kellett hozzá új gépet se venni, egy 20eFt-os laptop-al megtud mindent csinálni a mai napig vele mert jó disztó lett választva, lightweitht felülettel. Ezt semelyik másik oprendszerrel nem csinálod meg manapság hogy 4GB ramos gép böngészésre, netflixre úgy hasít mint egy 400-ezres, meg aksival is bírja.
A wine teljesen megbízhatatlan, és nem megoldás. Ettől még virtualizálni is több értelme van.
-
X2N
addikt
Szakdoga írás. Wow. Komplex dolgokra használod a gépedet. Egészen pontosan mik azok a kreatív appok, amik nélkül nem tudsz élni? Mit dolgozol?
Ezt most úgy kérdem, hogy pár hónapja vettem egy kimaxolt Macbook Airt (nem diákként, hanem teljes áron), nájsz kis gép, jó az akkuja, jól szól a hangszóró, de annyira irritál, hogy a speciális karaktereket lusták voltak kirakni a billentyűzetre, hogy a régi peppermintes Lenovo x230-at még mindig szívesebben veszem elő.Cikkhez: itt már nem csak egyszerűen az eladások zuhannak, az egész PC koncepció megy a levesbe, ami nem is biztos, hogy visszajön az AI összeomlás után.
Képzeld valakinek már ez is munka. Ettől függetlenül nem a linux hibája az ha neked van specifikus szoftvered ami nem működik rajta. Tessék a szoftverfejlesztőknél reklamálni. Ha meg Wine/Proton-al nem tudsz elindítani windows-os programokat rajta az a te problémád, nekem sikerült, pedig én se vagyok nagy linuxos. Képzeld van aki a családból már linuxot használ,évek óta, és nem kellett hozzá új gépet se venni, egy 20eFt-os laptop-al megtud mindent csinálni a mai napig vele mert jó disztó lett választva, lightweitht felülettel. Ezt semelyik másik oprendszerrel nem csinálod meg manapság hogy 4GB ramos gép böngészésre, netflixre úgy hasít mint egy 400-ezres, meg aksival is bírja.
-
r3dsnake
nagyúr
Szakdoga írás. Wow. Komplex dolgokra használod a gépedet. Egészen pontosan mik azok a kreatív appok, amik nélkül nem tudsz élni? Mit dolgozol?
Ezt most úgy kérdem, hogy pár hónapja vettem egy kimaxolt Macbook Airt (nem diákként, hanem teljes áron), nájsz kis gép, jó az akkuja, jól szól a hangszóró, de annyira irritál, hogy a speciális karaktereket lusták voltak kirakni a billentyűzetre, hogy a régi peppermintes Lenovo x230-at még mindig szívesebben veszem elő.Cikkhez: itt már nem csak egyszerűen az eladások zuhannak, az egész PC koncepció megy a levesbe, ami nem is biztos, hogy visszajön az AI összeomlás után.
Fotózok és egyetemre járok nappali tagozaton (teljesen más területen). Nem értem a kérdést.
Ha valaki szakdogát ír a gépén, még nem használhatja másra is? Vagy hogy függ össze?És látom baromira nem értetted, amit írtam, úgyhogy bemásolom újra:
"Nem fogok Libreoffice-ban 50 oldalas szakdogát írni, amit majd a konzulesem visszadob, mert szétesett a lábléc.'"
Rohadtul nem a szakdoga volt a mondatom lényege. -
powerage76
tag
"Ettől függetlenül a Linux nem szar, csak az emberek lusták egy új rendszert és annak új programjait megtanulni,"
Vagy csak szimplán nem akarnak vacakolni vele. 25 éve van számítógépem, van több IT-hez köthető végzettségem, és 10 évig dolgoztam webshopnál.Tudnám használni a linuxot, ha nagyon akarnám, de NEM akarom! Többször nekifutottam, és több időt elvesz a troubleshooting, mint amennyi előnyt ad. Na most add ezt oda egy nem techy embernek, pl. az anyukámnak. Napi 2x keresne meg valami IT-s problémával. Nem azért, mert béna, hanem mert a linux komplexebb és tele van feleslegesen bonyolult dologgal is.
Ugyanakkor több évtized windows után úgy váltott Macbookra, hogy az első pár napban segítettem neki, azóta viszont nem is kerül szóba a laptopja. Ott van, működik, tökéletes, eligazodik rajta, tudja használni a kis projektjeihez, és szereti használni.Na én pontosan ugyanezt várom el az eszközeimtől. Működjön. Nem működésre bírni és reszelgetni szeretném, hanem elindítani a photoshopot, és órákig gond nélkül dolgozni benne. Vagy összecsukni a laptopot és egy hét múlva úgy elővenni, hogy az akku 3%-ot merült. Hogy nem kell azon agyalni, hogy basszus álló helyzetben lemerült-e.
Mac minit használok asztali gépnek, tavaly januárban vettem, azóta nem volt kikapcsolva. 230ezerbe került diákként, ez a szerverem, ez az itthoni munkaeszközöm, 50TB-nyi vinyó lóg rajta. Betonstabil. Tavaly 3 hónapot voltam afrikában, ez volt a magyar VPN-em Tailscale-en keresztül, valamint hazasynceltem 1TB-nyi fotót. Én ezt várom az eszközeimtől, és a Linux már ott elvérzik, hogy a kreatív appok sincsenek rá. De még egy nyamvadt office sem. Nem fogok Libreoffice-ban 50 oldalas szakdogát írni, amit majd a konzulesem visszadob, mert szétesett a lábléc. Meg nem fogom kitanulni egy adott szoftver összes terminálos parancsát, amit egy feladatra feltennék, de még rendes gui sincs hozzá.
A geek kategórián kívül nem ismerek olyat, aki Linuxot használna akár munkára, akár általános dologra. Arról nem is beszélve, hogy ehhez továbbra is a PC-s hardvere közül kell válogatnod. Apple-nél pedig megkapod a prémium szoftvert, a prémium hardvert, egyre kevésbé prémium áron.
Nem váltható ki. Dehogy is, ugyanmár.Szakdoga írás. Wow. Komplex dolgokra használod a gépedet. Egészen pontosan mik azok a kreatív appok, amik nélkül nem tudsz élni? Mit dolgozol?
-
Dragon3000
nagyúr
Mint mondtam "Mindenkinek való a Linux? Nem, abszolút nem, de aki nem olyan programokkal KELL, hogy dolgozzon, ami csak Windows-ra érhető el, azoknak nagyon jó alternatíva"
Ettől függetlenül a Linux nem szar, csak az emberek lusták egy új rendszert és annak új programjait megtanulni, inkább használnak egy Windows 11-et aminél a megszokott programok vannak, miközben minden Windows update-el elbaszódik valami, közben megfigyel minden másodpercben a rendszer, eladja az adataid mindenkinek, arcodba nyomja az összes létező bloatware-t és reklámot a saját szarjairól és még a rendszeredből is többet használ mint a Linux bármely distroja.
Én akármennyi review-t néztem content creatoroktól, akik videót vágnak, weblapot építenek, vagy éppen designer munkát végeznek mindtől azt hallottam és láttam, hogy "Igen X meg Y app valóban nincs Linux-ra viszont ezzel meg ezzel a programmal kiváltható. Vagy egy XY program helyett Linuxon 2 másikat kell használni, de megoldható. Nagyon ritka az olyan eset ahol nem. Ha TE beletartozol abba a kevésbe, hogy a munkádhoz elengedhetetlen ezen programok használata ÉS/VAGY lusta vagy vagy csak nem akarsz két programmal szenvedni 1 helyett vagy egyéb más programot megtanulni akkor nem neked való. Ettől függetlenül nem rosszabb mint a Windows sőt, szerintem az, hogy nem fényképezi a monitorom 15 percenként a háttérben, meg nem gyűjt adatot rólam és nincs tele felesleges hülyeséggel az oprendszer ami frissítésekkel visszajöhet hiába szedem le külsős programokkal, nekem már megéri és ahogy nézem egyre több embernek is.
Azoknak pedig végképp egy ajánlott alternatíva, akik abszolút nem használják munkára a gépüket, mert a Steam/Discord/Böngésző és egyéb ismert multimédia appok kíválóan működnek Linuxon is.A mindent elbasz a frissítés nem általánosan igaz mindenkire, sok embernek okoz gondot, de nem mindenkinek, ez mellett eladja az adataid, igazából ha bármit is használsz, amivel a netre mész, szerintem már mindenki eladja az adataid...Tudomásom szerint a copilot egyik hülyesége lett volna ez a fényképezés, de egyelőre visszatáncoltak, illetve ha a copilot nincs is fent, akkor nehezen fog bármit is csinálni, de nem kizárt, hogy idővel sunyi módon mégis bekerül. Sokan azért maradnak a windows mellett, mert sokáig laikusoknak is érthető leírások nem voltak a neten, illetve sok gondra, azt sem tudják hogy keressenek rá, ilyen szempontból sokkal könnyebb volt windows-os gondokra megtalálni a megoldást. Bár most már az ai keresés sokat tud segíteni ebben is.
-
r3dsnake
nagyúr
Mint mondtam "Mindenkinek való a Linux? Nem, abszolút nem, de aki nem olyan programokkal KELL, hogy dolgozzon, ami csak Windows-ra érhető el, azoknak nagyon jó alternatíva"
Ettől függetlenül a Linux nem szar, csak az emberek lusták egy új rendszert és annak új programjait megtanulni, inkább használnak egy Windows 11-et aminél a megszokott programok vannak, miközben minden Windows update-el elbaszódik valami, közben megfigyel minden másodpercben a rendszer, eladja az adataid mindenkinek, arcodba nyomja az összes létező bloatware-t és reklámot a saját szarjairól és még a rendszeredből is többet használ mint a Linux bármely distroja.
Én akármennyi review-t néztem content creatoroktól, akik videót vágnak, weblapot építenek, vagy éppen designer munkát végeznek mindtől azt hallottam és láttam, hogy "Igen X meg Y app valóban nincs Linux-ra viszont ezzel meg ezzel a programmal kiváltható. Vagy egy XY program helyett Linuxon 2 másikat kell használni, de megoldható. Nagyon ritka az olyan eset ahol nem. Ha TE beletartozol abba a kevésbe, hogy a munkádhoz elengedhetetlen ezen programok használata ÉS/VAGY lusta vagy vagy csak nem akarsz két programmal szenvedni 1 helyett vagy egyéb más programot megtanulni akkor nem neked való. Ettől függetlenül nem rosszabb mint a Windows sőt, szerintem az, hogy nem fényképezi a monitorom 15 percenként a háttérben, meg nem gyűjt adatot rólam és nincs tele felesleges hülyeséggel az oprendszer ami frissítésekkel visszajöhet hiába szedem le külsős programokkal, nekem már megéri és ahogy nézem egyre több embernek is.
Azoknak pedig végképp egy ajánlott alternatíva, akik abszolút nem használják munkára a gépüket, mert a Steam/Discord/Böngésző és egyéb ismert multimédia appok kíválóan működnek Linuxon is."Ettől függetlenül a Linux nem szar, csak az emberek lusták egy új rendszert és annak új programjait megtanulni,"
Nem váltható ki. Dehogy is, ugyanmár. -
r3dsnake
nagyúr
Az az igazsághoz hozzátartozik, hogy már 2015-2017 környékén is fél milla fölött kellett költened, ha jó laptopot akartál. Pl Lenovo T470s, T480s, T490s, na ezek nagyon jó laptopok. Ma meg 600-700 ezret kell otthagynod egy Lenovo T14s variánsért, ha jót szeretnél venni. Amik ez alatt vannak, azok kommersz szarok, a Macbookkal egy lapon nem említhetők.
A sárkánynak igaza van: ha almát veszel nem úszod meg olcsón, de biztosan minőséget kapsz. Minden téren.
"ha almát veszel nem úszod meg olcsón"
Ez pár éve igaz is volt, de jelenleg az Apple a budget opció. Ami számomra is hihetetlen, de tényleg így van.
Arról nem is beszélve, hogyha az időtállóságából fakadóan 2x annyi ideig használod, mint a PC-s társát, akkor hosszú távon még akkor is olcsóbb, ha egy picivel a vásárlás kori ára több. Ráadásul ezek a gépek a használt piacon is jól eladhatóak, még sok éves korukban is, mert ha nem vágta földhöz a kedves felhasználó, akkor gyakorlatilag új állapotú laptopként lehet meghirdetni 5-10 év után is. És még akkor is szemmel látható összeget lehet kapni érte, amit vissza lehet forgatni a következő modellbe. Ráadásul Apple laptopot használtan vásárolni is abszolút nyugodt szívvel lehet. Ha valaki nem ragaszkodik az újhoz, 1-2 évesen 30-50%-kal olcsóbban meg lehet kapni ugyanazt. Így pont a legnagyobb zuhanását az árnak más szenvedi el, utána viszont már olcsó a belépő, majd eladáskor is szépen tartani fogja az ársávot.
Macbookot használni a legolcsóbb. -
ddekany
nagyúr
Az az igazsághoz hozzátartozik, hogy már 2015-2017 környékén is fél milla fölött kellett költened, ha jó laptopot akartál. Pl Lenovo T470s, T480s, T490s, na ezek nagyon jó laptopok. Ma meg 600-700 ezret kell otthagynod egy Lenovo T14s variánsért, ha jót szeretnél venni. Amik ez alatt vannak, azok kommersz szarok, a Macbookkal egy lapon nem említhetők.
A sárkánynak igaza van: ha almát veszel nem úszod meg olcsón, de biztosan minőséget kapsz. Minden téren.
Vagy, nagy cégtől levedlett Thinkpad. Úgy 4-ed anyiba kerül. Valószínűleg ritkábban szívod be annál (pl. hogy a 0,5 év gari után elromlik), hogy ne érje bőven meg.
-
Scarletiel
őstag
Azoknak pedig végképp egy ajánlott alternatíva, akik abszolút nem használják munkára a gépüket, mert a Steam/Discord/Böngésző és egyéb ismert multimédia appok kíválóan működnek Linuxon is. -
janeszgol
félisten
"De amúgy igen, linux-szal is szar lett volna, bár azzal bármi az.
"
Így nagyjából ezzel a mondatoddal írtad le, hogy nem is értesz a témához. A Linux nagyon sok esetben egy jó operációs rendszer, csak tudni kell melyik distro az ami a gépednek és neked van kitalálva. Vannak limitációi? Persze, de a legtöbb áthidalható. Mindenkinek való a Linux? Nem, abszolút nem, de aki nem olyan programokkal KELL, hogy dolgozzon, ami csak Windows-ra érhető el, azoknak nagyon jó alternatíva. Én simán megnéztem volna egy Linuxot azon a laptopon mielőtt szaroztam volna.
"A Linux nagyon sok esetben egy jó operációs rendszer, csak tudni kell melyik distro az ami a gépednek és neked van kitalálva."
Ezzel a mondatoddal írtad le, hogy nem értesz az emberekhez.
-
janeszgol
félisten
Akarod mondani egy fos gép volt, mert ahhoz sok köze nincs a windowsnak, hogy egy szart adtak el drágán, mert akár linux is lehetett volna rajta, ha szar, akkor ott is szar lett volna. De amúgy windows esetében nagyon sokszor előfordul olyan, hogy hozzá nem értők nyúlkálnak bele, hogy ez nem kell az nem kell ezzel a programmal lehet gyorsítani, aztán csodálkoznak, hogy a végén egy gőzölgő rakás szar lesz az egész. Apple meg hülyébb biztos sok esetben.
-
r3dsnake
nagyúr
"
Így nagyjából ezzel a mondatoddal írtad le, hogy nem is értesz a témához. A Linux nagyon sok esetben egy jó operációs rendszer, csak tudni kell melyik distro az ami a gépednek és neked van kitalálva. Vannak limitációi? Persze, de a legtöbb áthidalható. Mindenkinek való a Linux? Nem, abszolút nem, de aki nem olyan programokkal KELL, hogy dolgozzon, ami csak Windows-ra érhető el, azoknak nagyon jó alternatíva. Én simán megnéztem volna egy Linuxot azon a laptopon mielőtt szaroztam volna.
Dehogy jó, nincsenek rá rendes munkára alkalmas szoftverek. Se adobe, se office (a libreoffice nem az), se bármilyen más kreatív szoftver. Dawok, pluginok, bármi.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Scarletiel
őstag
"
-
r3dsnake
nagyúr
Akarod mondani egy fos gép volt, mert ahhoz sok köze nincs a windowsnak, hogy egy szart adtak el drágán, mert akár linux is lehetett volna rajta, ha szar, akkor ott is szar lett volna. De amúgy windows esetében nagyon sokszor előfordul olyan, hogy hozzá nem értők nyúlkálnak bele, hogy ez nem kell az nem kell ezzel a programmal lehet gyorsítani, aztán csodálkoznak, hogy a végén egy gőzölgő rakás szar lesz az egész. Apple meg hülyébb biztos sok esetben.
Nem volt semmiféle belenyúlkálás.
De amúgy igen, linux-szal is szar lett volna, bár azzal bármi az.

-
Dragon3000
nagyúr
Anyum csak szimplán a saját progijait akarta használni, de folyton összefosta magát a gép windows update miatt. Ráadásul számtalanszor hangosan zúgott, mert a háttérben elkezdte ezeket telepítgetni a gép, és ha pl. közen diktafonra mondott szöveget totál behallatszódott. Az egész laptop egy nyűg volt, és utálta, pedig bőven 300k fölötti volt az is, még 2017-18-ban asszem. 2-3 év után teljesen elment tőle a kedve.
Újratelepítés, újrapasztázás nem segített. Szimplán csak egy fos windowsos gép volt, drágán, béna matt kijelzővel (nagyfelbontású IPS, de attól még béna volt), gagyi hangszóróval és tapipaddal.
Nem anyum rontotta el...
-
r3dsnake
nagyúr
Ez a sok panasz sokszor előfordul a hozzá nem értőknél, mivel mindenhez hozzányúlnak, amihez nem kellene, és pl apple esetében lehet ezeket nem is tudják piszkálni, így panasz sincs...
Anyum csak szimplán a saját progijait akarta használni, de folyton összefosta magát a gép windows update miatt. Ráadásul számtalanszor hangosan zúgott, mert a háttérben elkezdte ezeket telepítgetni a gép, és ha pl. közen diktafonra mondott szöveget totál behallatszódott. Az egész laptop egy nyűg volt, és utálta, pedig bőven 300k fölötti volt az is, még 2017-18-ban asszem. 2-3 év után teljesen elment tőle a kedve.
Újratelepítés, újrapasztázás nem segített. Szimplán csak egy fos windowsos gép volt, drágán, béna matt kijelzővel (nagyfelbontású IPS, de attól még béna volt), gagyi hangszóróval és tapipaddal.
Nem anyum rontotta el...
-
Dragon3000
nagyúr
Csak a kettő közül a Neo 7-8 év múlva is gép lesz, a Lenovo meg inkább idegesíteni fog, feltéve persze, ha addig nem hullik szét a zsanér, megy tönkre az akku, és nem cseszi szét a microsoft valami update-tel. És minden kis apró szarság miatt maxra fogja tekerni a ventit egy idő után, a Neo-ban meg az sincs.
Anyum prémium(nak hazudott) fémházas 14"-es lenovoról váltott 2020-ban Macbook Air M1-re. Azóta nem hallottam panaszt a gépre, nem is téma, nincs miben segítenem neki, pedig ez az első Mac-je. Csak szimplán tökéletesen megbízhatóan működik. A váltás, upgrade fel sem merült azóta sem, mert tökéletes az a gép az ő felhasználására. Az akku pazar, a gép villámgyors, a kijelző gyönyörű, a hangszóró tiszta és hangos, a billentyűzet és tapipad ugyanaz, mint az Apple legdrágább gépeiben.
Szerintem rosszul döntöttél, és fogadni mernék, hogy pár év múlva te is így fogod látni.,
Ez a sok panasz sokszor előfordul a hozzá nem értőknél, mivel mindenhez hozzányúlnak, amihez nem kellene, és pl apple esetében lehet ezeket nem is tudják piszkálni, így panasz sincs...
-
r3dsnake
nagyúr
kisse tulzol
lanyomnak epp akartam valamit egyetemre es a neo is szoba kerult...
de!
300e a NEO alapmodell.... vs Lenovo IdeaPad Slim 3 14AHP10 280e
8 helyett 16 gb ram
256 helyett 512 gb ssd
a ram, ssd, cpugpu kombo es egyaltalan az x86 miatt a lenovo alkalmasabb lesz jatekra
office, internet, stb kb barmin elmegy, szoval ez egal (nyilvan van amikor az alma jobb lesz es lesz amikor kifut a rambol, stb)
anyaghasznalat es osszeszerelesi minoseg es erzet biztosan jobb az apple eseten, talan konnyebb is
nem vagyunk apple csalad, szoval az apple eszkoz itt inkabb hatrany (megszokás, kompatibilitás)
akkuban is tuti h az alma a jobb, de a lenovo is már elég jóÉS/DE
13" lcd vs. 14" oled ....
aki ebből az elsőt választja, az almafanboi.(vagy megjátsza, h ő akkora grafikus/filmes szaki, h kell a perfekt színhűsg még a legalja almanotin is, merthát mimáson dolgozna egy spielberg...
)összességében nem irigylem a pecegyarosokat.... bar ha nincs a ramvalsag es nem dragul bruitalisan az alma, talan megnagyobb bajban lennenek
egy lenovo jatszhat az ssd merettel, a regebbi cpuval es igy ddr4 rammal, az applenek viszont kb csak felfele van mostmar. a 260-270es nyitoar meg lelektani hatar alatt volt, ez a 300-350e mar nagyon nem oke..."akkuban is tuti h az alma a jobb, de a lenovo is már elég jó"'
vs.
"ha a lenovo elmegy 3-4 orat, az neki eleg"'Hát ez rohadtul nem "elég jó".
Hidd el, gyűlölni fogja egyetemen azt a gépet, ha helyette lehetett volna egy Macbook Air vagy Neo is. Biztos, hogy nem vennék mást, elég csak bemenni bármelyik előadásra, vagy könyvtárba. 90%-ban Macbookot fogsz látni, és nem azért, mert menő, hanem azért, mert kurva jó. Egyetemre meg pláne. Nagyon nem mindegy, hogy két előadás közt konnektort kell-e vadászni, vagy csak szimplán használja délután 2-kor is még 50% akkuval a gépet.Nekem 14"-es M1 Pro van, ami azért közel sem olyan jó akkuidejű, mint az Air, de nem szoktam töltőt vinni magammal egyetemre. És nincs akkupara.
-
r3dsnake
nagyúr
kisse tulzol
de!
8 helyett 16 gb ram
256 helyett 512 gb ssd
a ram, ssd, cpugpu kombo es egyaltalan az x86 miatt a lenovo alkalmasabb lesz jatekra
office, internet, stb kb barmin elmegy, szoval ez egal (nyilvan van amikor az alma jobb lesz es lesz amikor kifut a rambol, stb)
anyaghasznalat es osszeszerelesi minoseg es erzet biztosan jobb az apple eseten, talan konnyebb is
nem vagyunk apple csalad, szoval az apple eszkoz itt inkabb hatrany (megszokás, kompatibilitás)
aki ebből az elsőt választja, az almafanboi.(vagy megjátsza, h ő akkora grafikus/filmes szaki, h kell a perfekt színhűsg még a legalja almanotin is, merthát mimáson dolgozna egy spielberg...
)összességében nem irigylem a pecegyarosokat.... bar ha nincs a ramvalsag es nem dragul bruitalisan az alma, talan megnagyobb bajban lennenek
egy lenovo jatszhat az ssd merettel, a regebbi cpuval es igy ddr4 rammal, az applenek viszont kb csak felfele van mostmar. a 260-270es nyitoar meg lelektani hatar alatt volt, ez a 300-350e mar nagyon nem oke...Csak a kettő közül a Neo 7-8 év múlva is gép lesz, a Lenovo meg inkább idegesíteni fog, feltéve persze, ha addig nem hullik szét a zsanér, megy tönkre az akku, és nem cseszi szét a microsoft valami update-tel. És minden kis apró szarság miatt maxra fogja tekerni a ventit egy idő után, a Neo-ban meg az sincs.
Anyum prémium(nak hazudott) fémházas 14"-es lenovoról váltott 2020-ban Macbook Air M1-re. Azóta nem hallottam panaszt a gépre, nem is téma, nincs miben segítenem neki, pedig ez az első Mac-je. Csak szimplán tökéletesen megbízhatóan működik. A váltás, upgrade fel sem merült azóta sem, mert tökéletes az a gép az ő felhasználására. Az akku pazar, a gép villámgyors, a kijelző gyönyörű, a hangszóró tiszta és hangos, a billentyűzet és tapipad ugyanaz, mint az Apple legdrágább gépeiben.
Szerintem rosszul döntöttél, és fogadni mernék, hogy pár év múlva te is így fogod látni.,
-
DithenS
senior tag
Amúgy a pszichológia is dolgozik, hogy drága minden és inkább kivárok. Elcsesztem a switch 2 re kb 300e-t gép kiegészítők játékok. Aztán már ilyenre húzom a számat, hogy 35e pénzért nem akarok 2x8gb használt ddr4 ramot venni, mert a csak játszós gépben elég a 24gb, minden fut, nem kell 32gb. Vagy most jó áron van a 9060xt 16gb, de nem akarok költeni, marad az 5060.
Ezt olyasmi dolog is, hogy hat az emberre a paráztatás és inkább nem veszek semmilyen PC alkatrészt, mert drága, miközben meg tudnám venni simán.
Pszichológia, de hiába tudod megvenni, ár érték arányban nincs egálban a kiadott pénzed azzal amit kapsz. Tudnék venni én is PC-t fél millióért. De vettem inkább egy Lenovo Legion Go-t steamOS-al kb egy laptop áráért, és kaptam normális magas fényerejű IPS panelt meg egy olyan hardvert, ami nekem elég. Pl Split Fiction-t haverral imádom ezzel játszani, nem vágyok többre amíg ilyen árak vannak. Hordozhatom is, ami nekem fontos mert sokat utazom.
-
Alaaf Pi
őstag
Bar azt tudnam mondani, hogy baromsagot beszelsz, de lassan ott tartunk, hogy mar annak is orulni kell, ha a bekapcsolo gomb legalabb a billentyuzet szelen van, nem valahol beljebb, nemhogy annak, hogy rendesen, kulon gombra van rakva, a billentyuzettol elkulonulve, ahogy annak lennie kene. Szoval, jah, teljesen megertem az erveidet.
En mar kb letettem rola, hogy valaha lesz normalis billentyuzetes laptopom.
Szamomra ez azt jelenti, hogy:
- Bekapcsolo gomb teljesen kulon van a billentyuzettol, mas alakkal, szinnel, texturaval, elhelyezkedessel
- Van teljes erteku kurzormozgato nyilak, amik teljes meretuek, elkulonulnek a billentyuzet tobbi reszetol, es nincs rajtuk pg up/down home/end fn funkcio
- Vannak kulon, dedikalt page up/down, home/end, del/insert gombok
- Backspace, enter merete normalis, teljes erteku
- A bal also gomb a ctrl, nem az fn (az vagy az also sorban balrol a masodik, vagy jobbrol a harmadik idealis esetben)
- Van options gomb, lehetoleg ahol lennie kell, a jobb ctrl mellett
- Van hattervilagitas. Sima egy szinu eleg, nem kell rgb
- Es e mellett jon az, hogy merev a billentyuzet, nem hajolgat, es jo rajta gepelniEhhez a legkozelebb a lenovo legion 7 kerult azok kozul, amihez kozom volt. Lanyomnak az van, meg 2021-es modell - zsenialis cucc, csak nekem inkabb kene kis tomeg meg hosszu akkuido, mint dedikalt VGA, ugyhogy szamomra nem opcio.
Arrol, hogy legyen olyan lapos, ami a fentiek kozul mindnek megfelel, mar kb letettem. Lenovo szokott a legkozelebb lenni, de meg ok is el szoktak csuszni valamin.

Nekem nem baj ha a home End pg up-down a kurzorokon, vagy mellettük van, mert folyamatos szövegkijelöléses munka esetén hatékony lehet. Helyi menü gomb nekem kötelező. Az említett Levonó notikon oldalt, a portok mellett van a bekapcsoló gomb.
Háttérvilágítás kapcsán legyen színes, de egy zóna elég. Szeretem a vörös vagy narancs megvilágítást, kíméli a szemem. A merevség szintén fontos pont. Nekem nehézzé teszi az élet, hogy német kiosztást kedvelem, csak kellene a hosszú ő és ű. -
ddekany
nagyúr
Természetesen mindez amiatt van, amiről a cikkben is írtok. A nagy kérdés az, hogy mikor lesz mindebből valamiféle visszarendeződés/normalizálódás, ha egyáltalán lesz. Jó néhány bejelentett adatközpontot delayed vagy cancelled státuszba helyeztek az USA -ban és a társadalmi ellenállás is egyre nagyobb, sok helyen már a helyi politika sem támogatja ezeket, ennek ellenére mindez nem látszódik meg a RAM és egyéb komponens árakon.
Ez elsősorban attól függ, hogy milyen ütemben tud intelligenciában/megbízhatóságan fejlődni az AI. Most "Fake it till you make it" módban vannak.
-
nubreed
nagyúr
Természetesen mindez amiatt van, amiről a cikkben is írtok. A nagy kérdés az, hogy mikor lesz mindebből valamiféle visszarendeződés/normalizálódás, ha egyáltalán lesz. Jó néhány bejelentett adatközpontot delayed vagy cancelled státuszba helyeztek az USA -ban és a társadalmi ellenállás is egyre nagyobb, sok helyen már a helyi politika sem támogatja ezeket, ennek ellenére mindez nem látszódik meg a RAM és egyéb komponens árakon.
-
ddekany
nagyúr
5-10% visszaesés az mondjuk nagyon enyhe. Ebből látszik, hogy érdems emelni az árat még sokáig, mert úgy is megveszik. Viszont ez gondolom csak a notebook és márkás desktop, amiből rengeteg a céges beszerzés. DIY alaktrész meg kiscéges konfigokban gondolom már dúrvább a visszaesés.
-
bence1024
tag
Zuhanjanak csak szépen az eladások.
-
opr
nagyúr
Bar azt tudnam mondani, hogy baromsagot beszelsz, de lassan ott tartunk, hogy mar annak is orulni kell, ha a bekapcsolo gomb legalabb a billentyuzet szelen van, nem valahol beljebb, nemhogy annak, hogy rendesen, kulon gombra van rakva, a billentyuzettol elkulonulve, ahogy annak lennie kene. Szoval, jah, teljesen megertem az erveidet.
En mar kb letettem rola, hogy valaha lesz normalis billentyuzetes laptopom.
Szamomra ez azt jelenti, hogy:
- Bekapcsolo gomb teljesen kulon van a billentyuzettol, mas alakkal, szinnel, texturaval, elhelyezkedessel
- Van teljes erteku kurzormozgato nyilak, amik teljes meretuek, elkulonulnek a billentyuzet tobbi reszetol, es nincs rajtuk pg up/down home/end fn funkcio
- Vannak kulon, dedikalt page up/down, home/end, del/insert gombok
- Backspace, enter merete normalis, teljes erteku
- A bal also gomb a ctrl, nem az fn (az vagy az also sorban balrol a masodik, vagy jobbrol a harmadik idealis esetben)
- Van options gomb, lehetoleg ahol lennie kell, a jobb ctrl mellett
- Van hattervilagitas. Sima egy szinu eleg, nem kell rgb
- Es e mellett jon az, hogy merev a billentyuzet, nem hajolgat, es jo rajta gepelniEhhez a legkozelebb a lenovo legion 7 kerult azok kozul, amihez kozom volt. Lanyomnak az van, meg 2021-es modell - zsenialis cucc, csak nekem inkabb kene kis tomeg meg hosszu akkuido, mint dedikalt VGA, ugyhogy szamomra nem opcio.
Arrol, hogy legyen olyan lapos, ami a fentiek kozul mindnek megfelel, mar kb letettem. Lenovo szokott a legkozelebb lenni, de meg ok is el szoktak csuszni valamin.

-
Alaaf Pi
őstag
Nem csodalom, hogy tarol az apple. A vicc az, hogy ahogy a dolgok allnak, sokszor ar-ertekben is agyba-fobe verik az X86 konkurenciat (a sokszor apple arban ertekesitett snapdragonos vicceket inkabb ne is emlitsuk, mert viccnek gyenge, komolynak meg kicsit durva), ugy, hogy sokszor jobb epitesi meg altalanos minoseg mellett adnak szebb kijelzot, jobb hangszorokat, hosszabb akkuidot, es ugye ott az Mx, ami brutalisan sikerult.
Ja, es meg erre tromfol ra a neo, ami szinten zsenialis lett.Nagyon nem vagyok apple hivo, sot, taszit a ceg, de ha most kene venni altalanos felhasznalasra, utazasra, ilyesmire gepet, erosen valoszinu, hogy apple lenne belole.
A Levonó Snapis laptopjain végre ott van a bekapcsoló gomb, ahol szeretem, szóval az szinte selling point számomra.
-
HThomas
őstag
Az biztos, hogy ha így haladnak a dolgok, akkor rekord ideig fogom megtartani a jelenlegi gépeimet.
-
arty
veterán
Akkuidőt kihagytad, az is nagyon fontos lehet, meg ha jól tudom, a neo passzív, az is egy érv.

De persze kinek mi. Az oled vs nem oled témakörben én is az oledre szavazok. Annyira, hogy azért is írtam úgy, hogy nem oled, mert leszarom, van az oled meg a minden más.

Viszont az építési minőség szerintem nagyon fontos, és két laptop összehasonlítása árban csak úgy korrekt, ha azonos a minősége a háznak, billnek, stb.
Mindettől függetlenül egyetemre én is inkább az x86+win vasat ajánlanám, úgy biztos nem lesz kompatibilitási szívás egy-egy ki tudja milyen programmal, ami a random gyakhoz kell az akármilyen szakon, ami helyett nem fogad el semmi mást a gyakvez.

Amúgy mi is akkora apple mániás család vagyunk, hogy az egyetlen Apple eszköz a házban a gyerek ipad air-je, az is azért lett, mert nagyon szeret digitálisan rajzolni meg művészkedni, és a mindenféle artist ismerős egyöntetűen állította, hogy ipad (air vagy pro ha nagyon ki vagy tömve) + pro pencil + creative suite (vagy mi a neve) az egy verhetetlen kombináció. Amennyire látom, igazuk volt, tényleg zseniális. De ebből is csak azért lett Apple, mert konkrétan nincs konkurenciájuk, nincs más reális alternatíva.
irtam akkuidot, abban nem lehet megverni egy mobiltelefoncsipet
de ha a lenovo elmegy 3-4 orat, az neki eleg (igazabol a lepukkant acerjenek az 1-1.5 oraja eppcsak keves....), de remelem tobbet elmegy.... eleinte
gigaugras lenne az alma IPS-e a mostani acerje utan, de ez ranezesre nyilvan megjobb lesz. jutalmazni akarom a gyartot, aki "olcson" ad oledet.... (tudtommal egy jo IPS-nel olcsobb gyartani !!!)
tablettel nehez helyzetben lennek, halistennek azt mar nem igenylik a kolkok. ott az air sajnos eleg egyedulallo.... amig 40-60ezerert tudtam venni kozepszar samsungot, asust, az alma meg ment 120 felett, addig nem tudtam leokezni az almat.... de mamar ilyen nincs (vagy vallalhatatlan a bele a samuknak)
#17 janeszgol
par nappal ezelottig lehetett valami akcio, mert voltak acer es asus modellek is, mostanra mar minden 330-350, ami nekem megintcsak lelektani feletti
ami aggaszt, h 4IG a garancialis szervize ???
#19 ilor14
egyelore nem jar neki semmi akcios, varni pedig nem merek.... kb minden heten latok 10-20e emelkedest ... hasznaltat pedig kivetelesen nem merek ... veszek valami extra biztositast a lenovora, meg talan akkor is 300 alatt leszek es 4-5 evre le van tudva a gep es a garancia is, a kovetkezot meg remelem mar sajat penzbol veszi
-
ripla
addikt
Van aki ezen csodálkozik? Az árak az egekben. Ha most kéne a mostanihoz hasonló új gépet vennem, nem állna meg 1 milla alatt,
a mostani 2 évvel ezelőtt volt 676k. -
Hadeska22
aktív tag
Lehet csak nekem nem világos, de ki, miért és min lepődik meg? Pont nemrég volt szó a RAM kartellel kapcsolatban, ezenkívül túlárazott vackokat árulnak (mesterségesen) inflálódott árakkal.
Amikor az 5080 megjelent a legtöbb nevesebb laptop gyártó 1.7-2 millió körül kezdte árulni a vackaikat. Az asztali fronton valami éppen mindig túl van árazva már évek óta: vagy a GPU-k ("örökzöld visszatérő"), vagy a CPU-k, vagy a RAM / SSD.. amikor az AM5 megjelent akkor az alaplapok. Van az MSRP és van a reállis ár ami nem csak a scalperek miatt emelkedik, hanem mivel mindenki hasznot szeretne ezért az AIB-k is emelnek + a viszonteladók is. Erre rájön, hogy vagy valós vagy mondvacsinált okok miatt kevesebb terméket is szállítanak profitmaximalizálás címszóval.
Az meg, hogy visszafelé is emel pl. az Apple is.. gondolom a RAM visszafelé is inflálódik pl egy M3 Pro-n, mert az a gép amit évekkel ezelőtt összeszereltek [RAM válság nélkül] az is affektálva van a mostani RAM válság álltal. A visszamenőleges árigazítás szép dolog.
Ugyanakkor az Apple eszközök mostanra jobb ár-értékkel bírnak mint a konkurencia. A Konkurencia pedig azzal a zseniális ötlettel áll elő, hogy akkor ők is emelnek árakat miközben az almás eszközök nagy része jobb alternatívává vált.
Jó időket élünk, na

-
Acélfarkas
őstag
Nem tudom miért olyan nehéz rálátni a gyártóknak arra hogy mire van szüksége a piac nagy részének: egy laptop ami olcsó, gyors, jó a képernyője és minőségű anyagokból készült. Ennyi! Nem kell atomerőmű vagy hiper-szuper hardver.
Amit a többiek kínálnak az vagy drága, vagy rossz a képernyője, vagy lassú, vagy olcsó műanyak vacak.
Az applet tudom becsülni azért, hogy anyag és építési minőség tekintetében nem hajlandók alább adni, a többi gyártó meg ehhez képest ezen is ott spórol ahol tud. Meg ahogy írtad, nem akarják tudomásul venni, hogy a felhasználóknak mire van szükségük.
-
Baltazár123
őstag
Amúgy a pszichológia is dolgozik, hogy drága minden és inkább kivárok. Elcsesztem a switch 2 re kb 300e-t gép kiegészítők játékok. Aztán már ilyenre húzom a számat, hogy 35e pénzért nem akarok 2x8gb használt ddr4 ramot venni, mert a csak játszós gépben elég a 24gb, minden fut, nem kell 32gb. Vagy most jó áron van a 9060xt 16gb, de nem akarok költeni, marad az 5060.
Ezt olyasmi dolog is, hogy hat az emberre a paráztatás és inkább nem veszek semmilyen PC alkatrészt, mert drága, miközben meg tudnám venni simán.
-
blackcoffee
csendes tag
Neoval jól betalált az alma.
Nem tudom miért olyan nehéz rálátni a gyártóknak arra hogy mire van szüksége a piac nagy részének: egy laptop ami olcsó, gyors, jó a képernyője és minőségű anyagokból készült. Ennyi! Nem kell atomerőmű vagy hiper-szuper hardver.
Amit a többiek kínálnak az vagy drága, vagy rossz a képernyője, vagy lassú, vagy olcsó műanyak vacak.
-
ilor14
aktív tag
kisse tulzol
de!
8 helyett 16 gb ram
256 helyett 512 gb ssd
egy lenovo jatszhat az ssd merettel, a regebbi cpuval es igy ddr4 rammal, az applenek viszont kb csak felfele van mostmar. a 260-270es nyitoar meg lelektani hatar alatt volt, ez a 300-350e mar nagyon nem oke...Apple oldalán diákkedvezménnyel 260 ezer amúgy a Neo. Átlagfelhasználásra teljesen jó lehet, szerintem egyetemre is simán elég (5-6 éve 2 magos használt Dell-lel diplomáztam le
).Ha nyitott vagy a hardverapróra, akkor 300-330k környékén van Air (M2,M4) is már 16 giga memóriával (szintén 256 giga tárhellyel). Oké az OLED lehet szebb színekben, de az Apple IPS-e nem annyira rossz, build qualityben pedig sokkal jobb, főleg ennyiért.
-
peet05
senior tag
Aztán az ár változik vagy az megy a cégnek extraprofitnak?
Csökkenni biztosan nem fog...egyik sem.
-
janeszgol
félisten
kisse tulzol
de!
8 helyett 16 gb ram
256 helyett 512 gb ssd
egy lenovo jatszhat az ssd merettel, a regebbi cpuval es igy ddr4 rammal, az applenek viszont kb csak felfele van mostmar. a 260-270es nyitoar meg lelektani hatar alatt volt, ez a 300-350e mar nagyon nem oke...Én imádom az Apple cuccokat, de ez a Lenovo megtetszett nekem is. Már csak az oled pwm értékére lennék kíváncsi. Ez az egy, ami visszatartana ettől.
De nagyon fasza laptopnak tűnik ez a Lenovo. -
janeszgol
félisten
kisse tulzol
de!
8 helyett 16 gb ram
256 helyett 512 gb ssd
egy lenovo jatszhat az ssd merettel, a regebbi cpuval es igy ddr4 rammal, az applenek viszont kb csak felfele van mostmar. a 260-270es nyitoar meg lelektani hatar alatt volt, ez a 300-350e mar nagyon nem oke...AMD Ryzen 7 8840HS vs Apple A18 Pro
-
opr
nagyúr
kisse tulzol
de!
8 helyett 16 gb ram
256 helyett 512 gb ssd
egy lenovo jatszhat az ssd merettel, a regebbi cpuval es igy ddr4 rammal, az applenek viszont kb csak felfele van mostmar. a 260-270es nyitoar meg lelektani hatar alatt volt, ez a 300-350e mar nagyon nem oke...Akkuidőt kihagytad, az is nagyon fontos lehet, meg ha jól tudom, a neo passzív, az is egy érv.

De persze kinek mi. Az oled vs nem oled témakörben én is az oledre szavazok. Annyira, hogy azért is írtam úgy, hogy nem oled, mert leszarom, van az oled meg a minden más.

Viszont az építési minőség szerintem nagyon fontos, és két laptop összehasonlítása árban csak úgy korrekt, ha azonos a minősége a háznak, billnek, stb.
Mindettől függetlenül egyetemre én is inkább az x86+win vasat ajánlanám, úgy biztos nem lesz kompatibilitási szívás egy-egy ki tudja milyen programmal, ami a random gyakhoz kell az akármilyen szakon, ami helyett nem fogad el semmi mást a gyakvez.

Amúgy mi is akkora apple mániás család vagyunk, hogy az egyetlen Apple eszköz a házban a gyerek ipad air-je, az is azért lett, mert nagyon szeret digitálisan rajzolni meg művészkedni, és a mindenféle artist ismerős egyöntetűen állította, hogy ipad (air vagy pro ha nagyon ki vagy tömve) + pro pencil + creative suite (vagy mi a neve) az egy verhetetlen kombináció. Amennyire látom, igazuk volt, tényleg zseniális. De ebből is csak azért lett Apple, mert konkrétan nincs konkurenciájuk, nincs más reális alternatíva.
-
arty
veterán
Nem csodalom, hogy tarol az apple. A vicc az, hogy ahogy a dolgok allnak, sokszor ar-ertekben is agyba-fobe verik az X86 konkurenciat (a sokszor apple arban ertekesitett snapdragonos vicceket inkabb ne is emlitsuk, mert viccnek gyenge, komolynak meg kicsit durva), ugy, hogy sokszor jobb epitesi meg altalanos minoseg mellett adnak szebb kijelzot, jobb hangszorokat, hosszabb akkuidot, es ugye ott az Mx, ami brutalisan sikerult.
Ja, es meg erre tromfol ra a neo, ami szinten zsenialis lett.Nagyon nem vagyok apple hivo, sot, taszit a ceg, de ha most kene venni altalanos felhasznalasra, utazasra, ilyesmire gepet, erosen valoszinu, hogy apple lenne belole.
kisse tulzol
de!
8 helyett 16 gb ram
256 helyett 512 gb ssd
egy lenovo jatszhat az ssd merettel, a regebbi cpuval es igy ddr4 rammal, az applenek viszont kb csak felfele van mostmar. a 260-270es nyitoar meg lelektani hatar alatt volt, ez a 300-350e mar nagyon nem oke... -
LurkerSheik
senior tag
Nem csodalom ezeket a szamokat valahol remeltem hogy hasonlokat latok majd.
En csak 1 szeriat kovettem igazan a HP Pavilion szeriat es Dell, Asus oldalon a hasonlo kategoriat.
Evrol evre nott valamennyit az aruk, de 2-3 ev alatt mikor egy ertelmes generacio valtas kijott mindig csereltem a notit mielott lejar a 3 ev gari kb 15 eve/2010 ota.2024 vegen jott volna ismet a csere de 2022-ben elozoleg ~180ezres HP Pavi uj generacioja hasonlo konfigban mar 300ezer korul mozgott 2024-ben ugy hogy pl mar az ujjlenyomatolvasot es Micro SD olvasot is kivettek es a dragabb Probooktol erheto el.
Ekkor a Ram dragulas meg sehol se volt
Kosz, de majdnem 2x arert nem fogok uj notit venni, hogy kevesebbet kapjak. Az uj gen Cpu-k is csak tyuklepes elore, HP es Dell 60hz kijelzo, Asus legalabb hasonlo konfigu S16 notikban meglepi a 120-144hz esetleg Oled kijelzot.
Igazabol eddig se volt objektiv indok a csere mellett, de most ugy vagyok hogy meg dizajnban is alig alig lepnek elore ami elavultta tenne a jelenlegit kinezetre.
Pofatlanul megdragult a 2 USA marka nekem az jott le, de a tobbi is koveti.
-
Dragon3000
nagyúr
Keresik is az alternatív beszerzési formátumokat.
A Lenovo már meg is kezdte a YMTC SSD-kel a Thinkbook 14 G9 sorozatot. Illetve, jönnek még a CXMT-től a memóriák is.
Apple részről tárgyalások vannak, hogy vegyék le a szankciós listákról a fent említett cégeket, mert szeretné használni a termékeiben.Aztán az ár változik vagy az megy a cégnek extraprofitnak?
-
tibaimp
nagyúr
Ebből az lesz szerintem, hogy egyszerűen a 300K-s Dell gépet fogják adni a mostani gen.-el, majd, ha elfogy, akkor ugyanúgy 300K-ért adják a régebbi technikát DDR4-el. A vevő lenyeli, hogy jóval gyengébb, jóval többet fogyaszt, elavultabb, stb., tehát rosszabb az ár/érték aránya, és örüljön, hogy egyáltalán kapott valamit a pénzéért.
Igen, ez kb. így fog kinézni.
-
opr
nagyúr
-
Dreamcest
junior tag
Oda hogy egy ezelőtt 1000 eurós alaplap most pont 2000,és ez majd fokozódik.
-
[CS]Blade2
addikt
Nem véletlen, hogy a CPU gyártók régi gen-eket hoznak vissza, azok még generálnak némi eladást. Ezek után főleg kíváncsi leszek, hogy az Intelnek a "csúcsfegyvere" az LGA1954-es Nova Lake hogy fog startolni.
(pedig én annó azt terveztem, hogy a 10. gen-emet erre váltom le, de ez így ugrott valszeg)
Ebből az lesz szerintem, hogy egyszerűen a 300K-s Dell gépet fogják adni a mostani gen.-el, majd, ha elfogy, akkor ugyanúgy 300K-ért adják a régebbi technikát DDR4-el. A vevő lenyeli, hogy jóval gyengébb, jóval többet fogyaszt, elavultabb, stb., tehát rosszabb az ár/érték aránya, és örüljön, hogy egyáltalán kapott valamit a pénzéért.
-
Tin
veterán
Kíváncsi leszek, hová vezet ez: szerintem a komponensgyártók egy részének csődjéhez, vagy az üzletük zsugorodásához, aztán pedig áremeléshez. De az valószínű, hogy az épített PC-k hosszabb távon jelentősen megdrágulnak, és nem csak a memória vagy az SSD fronton.
-
tibaimp
nagyúr
Nem véletlen, hogy a CPU gyártók régi gen-eket hoznak vissza, azok még generálnak némi eladást. Ezek után főleg kíváncsi leszek, hogy az Intelnek a "csúcsfegyvere" az LGA1954-es Nova Lake hogy fog startolni.
(pedig én annó azt terveztem, hogy a 10. gen-emet erre váltom le, de ez így ugrott valszeg)
-
kromatika
veterán
-
laed
senior tag
Az lenne a csoda, ha nem így lenne.
-
peet05
senior tag
Keresik is az alternatív beszerzési formátumokat.
A Lenovo már meg is kezdte a YMTC SSD-kel a Thinkbook 14 G9 sorozatot. Illetve, jönnek még a CXMT-től a memóriák is.
Apple részről tárgyalások vannak, hogy vegyék le a szankciós listákról a fent említett cégeket, mert szeretné használni a termékeiben. -
Acélfarkas
őstag
Neoval jól betalált az alma.
-
Fritz Teufel
addikt
Ehhez én is hozzájárultam. Ha most lenne szó vásárlásról akkor viszont gondban lennék. A 100e emelés azért nem 2 Forint.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Lap+Ryzen-proci+Asus RTX 3050, dobozosok, garisak!
- Eladó prémium gamer PC: i9-10900K / RTX 3070 Ti / 32GB RAM / Friss Windows 11
- i9-11900K / RTX 3080 / Z590i / 32GB 4000MHz / 1TB NVMe / 750w GOLD! BeszámítOK
- White GAMER PC! i7-12700T / RTX 5060 Ti 16GB / B760 / 32GB 3600MHz / 512GB NVMe / 600w! BeszámítOK
- Csendes lopakodó - Ryzen 5 5600X / RTX 4060 / 16GB 3600MHz DDR4 / 512GB NVMe / Új házban
- 27% Áfás MacBook Pro 14" M3 Max 36 GB RAM, 1 TB SSD, Silver - 0550AB
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Strix 6600XT 8GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo P52S i7-8650 32Gb ram, 1Tb Nvme 3840 x 2160 számla, garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 I I5-8365U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari

.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
.
Ha valaki szakdogát ír a gépén, még nem használhatja másra is? Vagy hogy függ össze?