Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Hieronymus

addikt

LOGOUT blog

válasz Pikari #5 üzenetére

Igen tesztek voltak.
    A marketing miatt sokan megkapták.
    A forgalmazására rákeresve árat nem találtam. Használtan sem hirdetik pl. ebay.

Ha találsz egy példányt olcsón, vedd meg sokat érhet még.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

• frescho

addikt

válasz Pikari #10 üzenetére

A Hobbit egy Speccy klón, nem egy új gép. Mondjuk jól mutatja, hogy hol lehetett sikeres. A szovjetek ennyire le voltak maradva. Mi kicsit kevésbé, legalábbis itt a gulyás kommunizmusban annyival jobban éltünk, hogy 1-2 évvel lőttük jártunk ezen a téren.

Érdemes a PC mellé csapni a többi 16 bites gépet is, így +10-20%-ot növekedhet a részesedés. Kb. a nyugati világra jellemző az a statisztika ahol egy nagyságrenddel több gépet adtak el, mint a másik blokkban. Szóval az a 85 körüli átbillenés megállja a helyét.

Itthon XT klón-t szerettünk volna 90-91-ben, de 91 végére a 286 árban teljesen ár csúszott. Az Am DX40 pedig átbillentette a dolgot a 386 oldalára. Valahol olvastam, hogy 91-ben adott el több 386-ot az Intel, mint 286-ot. Itt már nem voltunk lemaradva kínálat és kívánalom oldalán, maximum 1-2 évvel a nyugattól. A pénzről ne beszéljünk.

Meg is találtam: The 286 remained popular compared to the 386, probably due to its lower price. It wasn't until 1991 that the number of 386 units sold exceeded the 286

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

• frescho

addikt

válasz Pikari #12 üzenetére

Az igény gondolom felétek is meg lett volna egy DX40-re már 93-ban. Boltban már simán meg is lehetett volna vásárolni. A pénzről ne beszéljünk, mert az gondolom nem volt rá, ha 95-ben lett XT kategóriás gépetek. Én akkoriban már 486-tal toltam, de már többször leírtam, hogy míg más családok autóra-nyaralóra költöttek, addig felénk (baráti körben is) a számítástechnikába folyt el elég sok pénz.

• 3shae

aktív tag

válasz Pikari #14 üzenetére

A hozzászólásod első felére: DETTO! Dea nnyira, hogy szóról szóra!

OEM = alaplap dobozát kidobták, hátlapját elhányták..

• frescho

addikt

Részben vidékiként, az igény/lehetőség/sorrend dolgot kicsit másként láttam. Nyáriszünetben a C64 nyomogatásra bőven volt társaság még a tanyán is. Ezért írtam, hogy igény lett volna rá, pénz már kevésbé. Na meg a prioritásaink is mások voltak. Unokatestvéreim Simson-t vettek amikor mi a haverjaimmal XT-re gyűjtögettünk. Fogalmazzunk úgy más kultúrkörben nőttünk fel.

Én már városban születtem, de sokat mentünk haza, így jelentős időt töltöttem falun/tanyán. Mondjuk mindegy volt, mert már régen megfertőztek. Hála apámnak az esti mese helyett már a korai 80-as években is mágnes csíkos számológép nyomogatás volt rendszeresen. kisiskolásként már számítógépet forrasztgattunk...

De még mi is le voltunk maradva a valós fejlődéshez képest. A saját bezárt világodból próbálod megítélni, hogy az adott gép típusnak mikor volt a virág kora. Ez hiba, nem mondom, hogy nem szoktam elkövetni én is, erre a legjobb ha irodalmat olvas az ember.

[ Szerkesztve ]

• frescho

addikt

válasz Pikari #17 üzenetére

A 80as évek az még erősen a 8 bites processzorok korszaka volt mindenhol, az egész világon.

Én ezt vitattam. A 8 bitesekből kevesebbet készítettek már olyan 85-86-tól, mint a 16 bitesekből. Érdemes megnézni ezt az oldalt, egész jó grafikonjai vannak: [link] és egybevág azzal amit írtál, hogy mikor ment a PC 50% fölé.

A második felét nem kifogásoltam, mert itthon rohadtul le voltunk maradva. 86-ban már XT klónok hada volt kapható nyugatabbra amikor nekünk a C64 fért bele a költségvetésbe maximum.

a pc gyártás volumene miatt csak a 90-es évektől kerülhettek tömegesen ezek az eszközök az átlagfogyasztókhoz.

Amit most írsz az mást jelent, mint az első idézet. Ezt sem lehet vitatni, a 90-es évek eleje, itthon főként a win 3.1 megjelenése és az olcsó 386DX40 volt szerintem az a pont ahol megtörtént az áttörés olyan 92-93 körül. Tőlünk nyugatra ez pár évvel hamarabb jött el, gondolj a Mac, Atari ST, Amiga 500 trióra, vagy PC vonalon a Tandy 1000, európaiból a Schneider EuroPC sorozatokra. Esetleg a kicsit későbbi IBM PS/1 szériára. Na ezek számunkra elérhetetlenek voltak amikor megjelentek a Cocom és az ár miatt is.

• aquark

tag

LOGOUT blog

Én egy BP. közeli nagyközségben nőttem fel, 8. év végén a matek szakkörös tanár behozott egy C64-est, hogy jövőre újra lesz szakkör, immár számítógéppel, addig talán nem is hallottam róla, nem érdekelt. Volt mindenünk, VHS, Simson, TV, még műholdvevőnk is, de erről lemaradtam. Pestre kerültem autószerelő suliba, ott heti 1 számtekóra (hardver és DOS alapok), egész beleszerettem, át akartam menni számtech szakközépbe, de lemaradtam róla. Apám nem értette, mi értelme ennek az egésznek, csak a játékot látta benne, nekem meg tanulnom kellett, nem volt saját pénzem. Apám meghalt 50 évesen, nehéz idők jöttek, végül 23 évesen, 2001 ben tudtam venni egy P2 Cerka 400-ast, (Mendocino), később egy TNT2 Pro-t is bele. (Qvék 3 forever :DDD )
    Családban, ismerősi körben senki nem foglalkozott vele, senkinek nem volt, mára persze mindenkinek van, mert megkerülhetetlen lett, de nem értenek hozzá, mindent (win telepítés, stb.) velem csináltatnak. De itt az új generáció, gyerekek 10 felett, Ők már ebbe nőnek bele...

Új hozzászólás Aktív témák