Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#95206) #54072192 válasza TomMusic (#95201) üzenetére


#54072192
törölt tag

Az UWP a régi Win32-es alkalmazások hibáit javítja. Például olyanokat, amik miatt a CCleaner és a társai olyan szépen tudtak terjedni. Fontos leszögezni az elején, hogy az UWP nem zárja ki a hagyományos alkalmazásokat (Project Centennial), most is vannak "normál" alkalmazások az MS Store-ban.

- Biztonságos áruházból telepítheted az alkalmazásokat.
- Az alkalmazások AppContainer-ben futnak, ami jelentősen fokozza a biztonságot. Ezek az alkalmazások a felhasználónál is alacsonyabb jogokkal futnak, rendszergazdaként pedig soha.
- Az alkalmazásoknak tudatni kell a felhasználóval, hogy milyen erőforrásokra van szükségük, a felhasználó pedig egyenként engedélyezheti vagy tilthatja azokat.
- Adott alkalmazás minden olyan eszközön futhat, amin Win10 van.
- Az alkalmazások automatikusan frissülhetnek, nincs szükség külön szolgáltatás futtatására vagy oldalak böngészésére.
- Törléskor nem hagynak szemetet, nem kell regeditben matatni, meg mappákat törölgetni, karbantartókat futtatni.
- Minden alkalmazás a saját helyére ír, nem szórja szét a fájljait a rendszerben.
- Élőcsempék használata plusz infók megjelenítésére az alkalmazások megnyitása nélkül.
- A rendszer fel tudja függeszteni az appok működését, ha nincs rájuk szükség, ezzel erőforrásokat takarítva meg (gyengébb rendszereken különösen hasznos).

Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

A fentiek mind az UWP-re igazak, de amúgy amellett, hogy támogatja a Win32 API-k egy részét, több új megoldás is van, ami a régiben nincs. A fejlesztőtől függ, hogy ezt most kihasználja, vagy vár még arra, hogy fejlődjön a platform.

Egyébként a rendszer egyre nagyobb része UWP-s, a gépház, a start menü és az értesítési központ is az. A Win7 támogatásának megszűnésével szerintem fel fog gyorsulni a terjedése, mert ha mondjuk már a gépek 70%-án a Win10 fut majd, akkor nem lesz akadály a fejlesztőknek elérni a felhasználókat, hiszen ezeken a gépeken van UWP-támogatás.
Az iPad is mostanában kap majd teljes értékű Photoshopot, idő kellett neki. Az UWP is ilyen.

Ha érdekel, picit bővebben.

galaktikus: Esetleg próbáld végig ezeket.

Armagedown: A frissítés módján kívül nem nagyon van különbség. Nem lesz más a felület, nem lesz Aero meg Win7 belőle, otthoni felhasználónak teljesen felesleges :) Úgyis tele lesz pakolva mindennel. Mint mikor valaki telepíti az N-es Windowst, aztán az első dolga a Media Feature Pack telepítése.

A frissítéseket lehet halasztani, még Home-on is. Legvégső esetben beállítod forgalmi díjasnak a kapcsolatot, és akkor csak azt a frissítést tölti le, ami valamilyen súlyos sebezhetőséget foltoz. A Cortana magyar régióval el sem indul, támogatott régió esetén sem automatikus a működése, nem fog hallgatózni. Külön adatvédelmi szabályok és beállítások vonatkoznak rá. A következő buildben még a keresőtől is különválik, arról nem beszélve, hogy további gyári appokat lehet majd egy kattintással törölni.

Jazz: Nagyon hasznos tud lenni amúgy is, igen :) Win+Tab mindig ezt adja be, lehet akárhány asztalod, akár külön az Office-nak is. Az Alt+Tabra sok program érzékeny, sajnos ezzel mi nem nagyon tudunk semmit tenni, esetleg keret nélküli ablakban kell futtatni a játékot. Az exkluzív teljes képernyővel több az ilyen gond szerintem. Más programokkal (akár Excel) nekem nincs ilyen gondom.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.