Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83201) qqcqqc


qqcqqc
őstag

Végig olvastam a külső hdd történetet. Csak egy kérdésem van: miért van ntfs-re formázva? Ha a exFat a fájlrendszer kevesebb a gond a jogosultságokkal.

(#83202) mobilizmo válasza Potyka03 (#83200) üzenetére


mobilizmo
addikt

Ilyen elég ritkán fordul elő. Ha tudod a jelszót, beenged.

Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

(#83203) Bjørgersson


Bjørgersson
félisten

Sziasztok!

Tényleg minden indítás után sírni fog emiatt a rendszer? :)

As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...

(#83204) MaxxDamage válasza Z10N (#83193) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Ismerős helyzet! 2x Teljes Win újrahúzás lett a vége...de már túl vagyok rajta. :B :D

MD
L

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#83205) #61847040


#61847040
törölt tag

Sziasztok,
már több, mint 1 éve használok Windows10-et, és ezalatt az idő alatt 3 havonta bebolondul valamiért a rendszer... :W

Sokszor 3-5 perc számítógéphasználat után folyamatosan el kezd világítani az SSD led, és a feladatkezelőben ilyenkor másodperceken át 100%-os lemezkihasználtságot jelez, majd kialszik a led és teljesen használhatatlanná válik a rendszer, csak az egér kurzort tudom mozgatni, bármire kattintok csontra fagy minden... :U

Próbáltam sfc /scannow-ot csökkentett módban is, DISM-et is futtatni, de véletlenszerűen megfagy az egész rendszer és az SSD led csak világít folyamatosan... :(((

Mi lehet szerintetek a probléma? Eddig teljesen jó volt 3 hónapon át, 3 havonta csinálja ezt a hülyességét...
Most a 1803-as verzió van fent, 17134.167 build.

Köszönöm előre is a segítségeteket!

[ Szerkesztve ]

(#83206) Ablakos válasza #61847040 (#83205) üzenetére


Ablakos
őstag

Gyanúsan sata kábel hiba.

(#83207) Z10N válasza King Unique (#83196) üzenetére


Z10N
veterán

"Ha már az a módi nálad, hogy mindenkinek így visszaidézgetve válaszolsz"
Nem "modi". Atlathatosag.

"Nálam meg 0-szor eddig, pedig több, illetve többféle USB-tárolóeszközt is használok Windows 10-zel."
Ha a problema felmerul valahol akkor az problema es noveli a statisztikat. Agydaganatba is csak az hal bele akinek van, akinek meg nincs az akkor tagadja, hogy letezik?!

Mac es Linux siman felismeri es kezeli. A hw hibatlan, a disk allapota 100/100, smart-nal nincs flag.

"nem minden USB-chip támogatott, vagy ha igen, akkor sem feltétlen teljes mértékben"
Ez igaz. Esetemben mindketto ASMedia. Hibatlanul mukodnek. Egyedul neha a sebessegre lehet szavam, de az gondolom mar az usb3 szabvany sara.

"Ki tudja...Amúgy meg nemcsak ezek tartoznak bele."
Nem sokat vannak mozgatva, szoval kizart.

"Normál esetben menet közben, az OS alól szokás, javasolt. De elvileg annak leállításával, illetve a gép kikapcsolásával is megtörténik és utána fizikálisan is leválasztható az eszköz."
Meg jo, hogy ezt 2018-ban megtehetem :D

"Nem mindig kell piszkálni, de ha úgy szükséges, akkor alap dolog, hogy be kellene állítani a megfelelő jogosultságokat NTFS fájlrendszernél, ami csak néhány kattintás. Nem pedig utólag rácsodálkozni, hogy a másik Windowsnál, másik felhasználói fiók alatt miért nincsen mindenhez teljes hozzáférés..."
Nem piszkaltam. Minek tennem?! Nem alap dolog a beallitasa. Az alap az, hogy mindenki mindenhez hozzafer, kiveve ha beallitom, hogy ne igy legyen. Egy szimpla masolas tortent, nem biztosnagi es rendszerfileokat mozgattam. Mi az hogy racsodalkozni?! Amikor egy alapfunkcio nem mukodik megis mi a f@szomat kene csinalnom, tapsolnom? Oldja meg a win10 magatol. Erdekes a win7-nel nem volt ilyen hulyeseg.

"Annál mondjuk nem nagyon van mit, de nem is arra vonatkozott"
Na ugye. Marmint mi?

"Az ilyen rejtélyes problémáknál jellemzően mindig utólag derülnek ki a dolgok, utólag csordogálnak az újabb és újabb részletek, hogy mégsem minden volt teljesen OK, mint ahogy azt előzőleg állította az illető..."
Hagyjuk a mellebeszelest.

"Na meg az pl. most utólag derült ki, hogy másmás gépén is használva volt a külső merevlemez, vagy lehet más is használta őket, ki tudja..."
Mi az, hogy most derult ki?! :DDD Ezzel nyiotttam a problemat. 2018-ban miert kene problemat jelentsen ez, amikor a win7 idoszakban nem volt ilyen? Mi az, hogy mas is hasznalta? "Ki tudaja", ez most komoly?

"Ez egy dolog... Viszont az nem derül ki belőle, hogy pl. a fizikai csatlakozók és az USB-kábel rendben van-e, maga a külső ház, illetve a merevlemez OK-e."
Az meg egy masik, hogy robosztus. De kiderul. Keves mozgatas ---> csatlakozo allapot/usb kabel. A kulso haznak ehhez mi koze? Sokadhjara irom, de ugy latszik nem tunik fel: 100/100.
Ezenkivul ugy latom nem jon le szamodra, hogy akkor a smart jelezne es FS hiba lenne. De mint mondtam jogosultsagi hiba.

"Itt a fizikai csatlakozó és az aljzat, illetve a megfelelő illeszkedés, valamint a kábel állapota a lényeg, nem az, hogy milyen vastag..."
Ok, ugy latom csak ezt tudod ismetelgetni. sokadjara irom le hw/hdd 100/100. Capisce?

"Ha a Windows az eszköz csatlakoztatáskor problémát észlel és javítást ajánl fel, ott már eleve nem stimmel valami... "
Ugy latom nem ertelmezted amit irtam. Elsore nem ajanlott fel semmit. A meretek jok voltak, csak a fileok voltak elerhetetlenek. Ezert manulaisan futtatam eloszor es talalt is hibat, de generalt is ujakat.

"Normál esetben csak úgy magától, mindenféle ok nélkül nem szokta."
Nem mondod?! Meg jo.

"Érdekes, hogy most is csatlakoztatottam az egyik külső HDD-met és jé, nem akarja javítani a Windows 10, minden rendben van vele..."
Ez megis kit erdekel?! Menj el az orovoshoz es mondd neki, hogy egeszseges vagy, de azert vizsgaljon mar meg.

"Mondjuk több 100 TB-nyi, meg PB-nyi adatot nem szoktam mozgatni alkalmanként, hanem max. több száz GB-ot, vagy esetleg pár TB-ot."
Teljesen mindegy a meret, nem ezen kell lovagolni. Ha a hetvegi 100MB-nyi fenykepeim tunnek igy el, akkor is bosszant.

"Ha pedig Linux, akkor azzal pont nem olyan régen szívtam, mivel az USB 3.0 eszköz, 3.0-s kábellel, 3.0 portban csak USB 2.0 sebességgel volt hajlandó másolni valamiért..."
Az driver miatt lesz, mint emlitettem az elobb, a sebessegre neha nekem is gondom van.

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#83208) Z10N válasza Doky586 (#83197) üzenetére


Z10N
veterán

"Na pont ezekkel az előítéletekkel van gond."
Eloitelet vagy sem Windows ala NTFS-t rakok, mert naplozo es elvileg kevesebb gondot jelent, ha hibat kell javitani (legalabbis a korabbi evekben).

"Az NTFS ugyan stabilabb adatbiztonsági szempontból mert naplózó rendszer"
Igy van.

"és tud jogosultságokat, de te ebbe teljesen belekeveredtél."
Es itt van a problema. Akraratlanul. Tehat ha ezt valakinek elmondod, hogy 2018-ban peldaul: a munkahelyeden dolgozol es ugy gondolod, hogy hazaviszed a munkadat, ezert atmasolod az adatokat majd otthoni folytatod. Ez nem lehetseges. Ugy, hogy mindet renszeren ugyanaz az Os fut. Azert erzed az ironiat ugye?

"Külső hurcolós HDD-n nyugodtan formázhatod exFAT-re"
Sajnos az exFAT-t nemylik eszkozom nem ismeri, amire neha rarakom.

"Mindenki = minden felhasználó a gépen
Everyone = bárki, nemcsak a helyi felhasználók"
Ez most micsoda? Ez nem ket kulonbozo user definition, hanem angol es magyar megfelelo. Minek irtad le?

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#83209) Geth válasza Z10N (#83208) üzenetére


Geth
addikt

Tehat ha ezt valakinek elmondod, hogy 2018-ban peldaul: a munkahelyeden dolgozol es ugy gondolod, hogy hazaviszed a munkadat, ezert atmasolod az adatokat majd otthoni folytatod. Ez nem lehetseges.
Jól hangzik, csak nem igaz, ahogy én és sokan mások is tanúsíthatják.
Lett ajánlva az exFAT, Neked az nem jó, marad az NTFS, azon meg van ACL (tudtommal ez nem opció), a kör bezárult. Ha jól van beállítva a tulaj/jogosultság, illetve az öröklődés, a copy (és külön volume esetén a move) alapból örökli az új hely jogosultságait. Kivéve persze ha "máshogy" másolod, van rá mód, hogy mégis vigye magával a DACL-t (pl. azt hiszem a TC is tud így másolni, nem használom, csak olvastam róla).

Teljesen mindegy a meret
Nem mi kezdtünk jönni azzal, hogy hány TB/PB adatot mozgattunk különböző OS-ek alatt. Bár ez irreleváns (független események) :)

Az orvosos példa rossz volt, ha egészséges valaki (tipp), attól néha nem árt elmenni, nekem is lefut hétvégén a HDD-re egy gyorsteszt, pedig nem jelez se SMART se semmi.

[ Szerkesztve ]

(#83210) Z10N válasza mobilizmo (#83198) üzenetére


Z10N
veterán

Ok. Viszont az akkor is win10 hibaja, hogy egy sima masolasnal nem tunteti fel vagy a masik gepen megnyitasnal, hogy elteroek a jogosultsagok. Raadasul, ha a sajat gyari hibaellenorzeset vegigfuttatom rajta, manualasian akkor sajat maga szerint is hibat talalt. Ismetlem mezei video fileok. Semmi rejtett, rendzser, biztonsagi masolat, stb. Szoval ez nem user error. Ez design hiba.

"Értem én, hogy ez is foci, de mindig furcsállom, hogy valaki kapásból lefosoz valamit, mert nem úgy működik ahogy elsőre elképzeli."
Kezdve a win98, winxp, win7 korszakkal, sose volt ilyen hibam. Pedig joparszor hurcolasztam hdd-t masolasra. Akkor miert most a win10-zel van ilyen gond? Statisztikailag eleg szarul all nalam a 1,5 evvel vs. "osszes tobbi ms os" 19+ ev. Nem beszelve az osszes tobbi linux/mac os-rol.

Tovabbmegyek. A visszaallitott adatokat leellenoriztem (sfv/md5). Viszont azok amelyek korruptak lettek torrentbol ujbol behasheltem, de nem engedi folytatni. Megtagadja a hozzafreset, magyaran nem engedi az ujratoltest/folytatast. Azok utan is, hogy az oroklodo jogosultsagokat kigyomlaltam szulokonyvtarrol a root-tol kezdve es beallitottam mindenkit teljes hozzaferesre. Ez az amire mar nem tudok gombot varrni.

Sot, nehany mappat sem engedett eloszor elerni, amikben a feliratok voltak kulon (ezek nem lettek korruptak, valamelyik mar korabban ott volt). Ott is trukkozni kellett. Mint mondtam valamelyik egy szimpla F6-tal mentesult.

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#83211) Geth válasza Z10N (#83210) üzenetére


Geth
addikt

Viszont azok amelyek korruptak lettek torrentbol ujbol behasheltem, de nem engedi folytatni.
Ugye nem a már korrupt fájlokat próbáltad folytatni a torrent kliensben?

(#83212) Z10N válasza Geth (#83209) üzenetére


Z10N
veterán

"Jól hangzik, csak nem igaz, ahogy én és sokan mások is tanúsíthatják."
Problema akkor is 3/3 eddig nalam.

"Lett ajánlva az exFAT, Neked az nem jó, marad az NTFS"
Ez eso utan koponyeg szindroma. NTFS van rajta, ennel keletkezett a hiba. Nem relevans.

"Ha jól van beállítva a tulaj/jogosultság"
Miert kene nekem beallitanom?! Alap esetben minden filenak/mappanak (Mindenki es teljes hozzaferessel kell rendelkeznie. Kiveve, ha azt maskent nem akarom, akkor azt nyilvan elore beallitom vagy tudok rola.

"illetve az öröklődés, a copy (és külön volume esetén a move) alapból örökli az új hely jogosultságait."
Igy van, ez evidens.

"Kivéve persze ha "máshogy" másolod, van rá mód"
Igy van.

"vigye magával a DACL-t (pl. azt hiszem a TC is tud így másolni"
Ennek utana nezek.

"Nem mi kezdtünk jönni azzal, hogy hány TB/PB adatot mozgattunk különböző OS-ek alatt. Bár ez irreleváns (független események)"
Persze. Nem a mennyiseg volt a lenyeg, hanem nyilvan a suruseg :)

"Az orvosos példa rossz volt, ha egészséges valaki (tipp), attól néha nem árt elmenni, nekem is lefut hétvégén a HDD-re egy gyorsteszt, pedig nem jelez se SMART se semmi."
De, ebben a kontextusban helytallo. Viszont en is azert futtattam manualsian ellenorzest, mert nem stimmelt valami es igazam is lett. Nem a smart-tal volt bajom, hanem a fileokkal es az FS-sel.

Amugy a tarhely anomalia meg midig fenn all. Tovabbra is tobb szabad helyem van, mint amennyinek szabadna lennie. Jelen esetben 1TB lemez, ugye 931GB. Volt rajta 119GB hely. Rakerult egy evadnyi 720p sorozat 19GB meretben. Azaz 100GB-nek kellet volna maradnia, de megis 110GB helyem van. Azaz lett 10GB helyem a semmibol :)

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#83213) Z10N válasza Geth (#83211) üzenetére


Z10N
veterán

De. Csinaltam manualisan ujraellenorzest. F3-mal megnyitva a fileok tartalmaznak adatot. Szamtalanszor csinaltam mar igy es siman folytatta.

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#83214) Geth válasza Z10N (#83212) üzenetére


Geth
addikt

Problema akkor is 3/3 eddig nalam.
Irreleváns, máshol meg 0/1000 :)

Miert kene nekem beallitanom?! Alap esetben minden filenak/mappanak (Mindenki es teljes hozzaferessel kell rendelkeznie.
Mert ki állítsa be? Bár lehet jobban jártál volna, ha valaki beállítja.
Rossz feltételezés :) Ha a driveon nincs rajta amit írtál, akkor automagically nem kerül rá a tartalmára sem, szerencsére :)

Viszont en is azert futtattam manualsian ellenorzest, mert nem stimmelt valami es igazam is lett.
Azt érezzük, hogy ez nem jogosultság probléma, hanem sz*rul került rá az adat, nagy különbség.

Nem a smart-tal volt bajom, hanem a fileokkal es az FS-sel.
Amit írtam ellenőrzés, abba beletartozik az fs is.

Csinaltam manualisan ujraellenorzest. F3-mal megnyitva a fileok tartalmaznak adatot. Szamtalanszor csinaltam mar igy es siman folytatta.
Gondolom nem számoltál szemmel hasht, persze hogy lehet benne adat, pl. garbage. Ha sokszor kellett már ilyet csinálnod, én azért egy RAM tesztet futtatnék, egy kezemen meg tudom számolni hányszor kellett rehasht tolnom az utóbbi 5 évben.

(#83215) Doky586 válasza Z10N (#83208) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

"Azert erzed az ironiat ugye?"
Hogyne éreznénk.. Csak nem úgy ahogy Te gondolod.. :C

"disk allapota 100/100"
Ez is arra bizonyíték hogy te vagy a hibás, de ha neked az okoz élvezetet hogy hárítod a gyanusítást és bűnbakot keresel.. sok sikert.. ;]

[ Szerkesztve ]

(#83216) Z10N válasza Geth (#83214) üzenetére


Z10N
veterán

"Irreleváns, máshol meg 0/1000"
Szamomra meg a 0/1000 irrelevans. Most igy jobb?

"Mert ki állítsa be?"
Mondjuk global default?

"Bár lehet jobban jártál volna, ha valaki beállítja."
Ezt nem tudom mire velni...

"Rossz feltételezés"
Mi a rossz?

"Ha a driveon nincs rajta amit írtál, akkor automagically nem kerül rá a tartalmára sem, szerencsére"
Egyertelmu. De a driveon csak egyetlen egy aktiv van, szerintem kitalalod (mindenki/teljes).

"Azt érezzük, hogy ez nem jogosultság probléma, hanem sz*rul került rá az adat, nagy különbség."
A jogosultsag az elereshez kellett, mert nem engedte a modositast. Remlik meg? Illetve kozolnem, hogy az adatot szarul egy masik win10 csinalta, szoval nincs kulonbseg. Erzed?

"Gondolom nem számoltál szemmel hasht, persze hogy lehet benne adat"
Ugy ertettem, hogy engedi olvasni es nem "nullas" placeholder.

Pont azert hasheltem ujra, hogy a garbage reszeket ismerje fel es a helyere toltosn ujra, de ez mar nem ide tartozik.

"Ha sokszor kellett már ilyet csinálnod, én azért egy RAM tesztet futtatnék, egy kezemen meg tudom számolni hányszor kellett rehasht tolnom az utóbbi 5 évben."
Felesleges, mivel az korabbi esetekre utaltam amikor a win10 szetbarmolta a masolt adatokat. A ramoknak semmi bajuk stabilan futnak. Ez se ide tartozik.

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#83217) Z10N válasza Doky586 (#83215) üzenetére


Z10N
veterán

"Hogyne éreznénk.. Csak nem úgy ahogy Te gondolod.."
Latom meg mindig csak vicceskedni tudsz...

"Ez is arra bizonyíték hogy te vagy a hibás, de ha neked az okoz élvezetet hogy hárítod a gyanusítást és bűnbakot keresel.. sok sikert.. "
Ok, mester. Nyilvan en vagyok a hibas es az utobbi 20+ eve csak szerencsem volt.

Nincs tobb kerdesem. Mehetsz vissza a sarokba tapsikloni meg rohogni...

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#83218) Geth válasza Z10N (#83216) üzenetére


Geth
addikt

Szamomra meg a 0/1000 irrelevans. Most igy jobb?
Persze, hogy jobb, csak rajtad nem segít :) Amúgy az volt a baj, hogy nem lehetséges, erre írtam, hogy ez nem igaz :) Tudom, hogy könnyű magadból kiindulni, de így nem sokra mész.

A global default most fejből nem tudom micsoda, de nem az Everyone, ez szinte biztos. Miért is lenne az? Nem minden disket szeretne az ember átjáróháznak használni, jó is, hogy nem az a global default, te jóisten.
Erre írtam, hogy rossz feltételezés.

Neked annyi minden egyértelmű, csak akkor nem tudom mit akadékoskodsz itt. Ha ennyire egyértelmű lenne ez a sok-sok dolog, akkor nem lennél itt :DDD
De úgy látom Te nem megoldani akarsz problémákat, hanem nyöszörögni rajtuk. Hát hajrá, rehashelgess, bosszankodj a jogosultságokon, véletlenül se használj mást, ha nem megy a jogok kiosztása, törődj bele, hogy nem Everyone a global default.
Én nem állok az utadba, pácse.

(#83219) atee_13


atee_13
őstag

Szisztok!

Egy asus x550c laptopra akartam win 10 et feltenni. Egy bevált win 10 rufus 3 al csináltam pendrive ot. Win 8 van a laptopon próbáltam ufsi módban újraindítani mert csak akkor látja az USB boot ot, de nem kezdi el a telepítést. Azt írja tegyek be bottolhatót pedig elvileg az van.

Rufus al lehet a baj? Tegnap este mikor csináltam volna a 2.1 el feldobta, hogy van új verzió gondoltam az újabb jobb lehet.

Asus topikban nem igazán kaptam választ, tudtok segíteni mi lehet a gond?

(#83220) mobilizmo válasza atee_13 (#83219) üzenetére


mobilizmo
addikt

A Rufus-al nincs gond, múlt szerdán csináltam 3-as verzióval én is. Pendrive lehet inkább a ludas. Formázd le és csináld meg újra.

Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

(#83221) Kapanyél


Kapanyél
őstag

Sziasztok!

Hogyan tudom az alábbi késleltetéseket minimálisra redukálni?

- nem jelenlévő meghajtóra várakozás (akár helyi, akár hálózati)
- nem csatlakoztatott nyomtatóra várakozás

Előre is köszi!

Hús vagyook, hús, hús, hús, hús, húús!

(#83222) atee_13 válasza mobilizmo (#83220) üzenetére


atee_13
őstag

:R

Otton megpróbálom majd újra

(#83223) pc360 válasza Z10N (#83217) üzenetére


pc360
addikt

Ennyi idézgetés és személyeskedés után be kell látnunk, hogy igazad van, tényleg fos a Win 10. Így, hogy mondod, valóban nem megy a szimpla fájlmásolás, de ugye az elvakultság sokmindenre képes, még a hibás fájlokat is elindításra bírja. Holnaptól mindenki átáll a 7-re, és még régebbi rendszerekre, és az elnézésed kérjük, hogy eddig kételkedtünk szavaidban! :R A topik ennek eredményeképp felszámolásra kerül, és a te tanító idézeteid hagyjuk hátra, mint tanulság.

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#83224) Richard


Richard
őstag

Sziasztok!

Van egy microsoft oldalán vásárolt windows10 home edition licenszem. Ezt tudom valahogy upgradelni professionalra?

Köszönöm

(#83225) King Unique válasza Z10N (#83207) üzenetére


King Unique
titán

"Nem "modi". Atlathatosag."

Nem annyira divat itt a PH! a leírtakat mindig kb. mondatonként visszaidézni és úgy válaszolni mindenkinek... Ha már átláthatóság, akkor lehet azt úgy is, hogy először elolvassa az ember a hsz-t és a lényegre szorítkozva válaszol, bekezdésekre tagolva, úgy is átlátható. De, ha már az előbbi lett erőltetve, akkor felőlem... :D

"Ha a problema felmerul valahol akkor az problema es noveli a statisztikat."

Ennyi erővel akkor a másik oldalról sem kellene elsumákolni, mert van aki pont W7, macOS, Linux esetén szívott ezzel-azzal, amikre még példák is voltak írva, illetve linkelve...Az, hogy te W10-nél belefutottál ilyenbe, az nem jelenti azt, hogy más is. Az pedig, hogy általánosítani próbálsz és úgy állítod be, hogy kizárólag csak annál fordulhat elő gond, egyszerűen nem helytálló, sőt inkább szimpla csúsztatás...

"Mac es Linux siman felismeri es kezeli. A hw hibatlan, a disk allapota 100/100, smart-nal nincs flag."

Ennyi erővel felismeri és kezeli a Windows 10 is. Az pedig gondolom nincsen meg, hogy NTFS-nél a Windowsnál beállított felhasználói jogosultságok pl. Linux alatt nem lesznek érvényesek és ott azért nem kell ezzel foglalkozni... Ez a 100/100-as állapot meg egy dolog, de mélyebbre ható értékelést eleve a programok különféle tesztjei adnak. Ahogyan attól még lehet a S.M.A.R.T.-ban némelyik attribútum értéke kissé magas. Plusz a fájlrendszer is össze lehet gányolva, ha már a Windows, illetve a CHKDSK javítani akarja...

"Ez igaz. Esetemben mindketto ASMedia. Hibatlanul mukodnek. Egyedul neha a sebessegre lehet szavam, de az gondolom mar az usb3 szabvany sara."

Ja, működnek, csak épp bele lehet futni olyan dolgokra, amik pl. a linkelt blogbejegyzésben voltak felvázolta és nem feltétlen próbáltad ki őket. Az USB 3.0 szabvány UASP módban max. 450 MB/s körül tud, tehát max. egy SSD-nél jelent némi korlátot, nem egy mezei HDD-nél... Ha már UASP, akkor a frankó W7 amúgy még azt sem támogatja natívan, ahogyan az USB 3.0/3.1-et sem, nincsen Windows To Go stb.,ha már itt tartunk... Szóval nem kérdés, hogy ilyen téren is a Windows 10 a fejlettebb.

"Nem sokat vannak mozgatva, szoval kizart."

Biztos, bár számtalan olyat láttam már, ahol állította a tulaj, hogy nem volt ám semmi "olyan", aztán a végén többnyire mindig kiderült, hogy de, mégis...

"Meg jo, hogy ezt 2018-ban megtehetem"

Előtte is meg lehetett, viszont normál esetben eleve a működő OS alól szokás elvégezni a leválasztást, mint említve volt. Csak pár kattintás, nem muszáj ehhez mindig kikapcsolni a rendszert és a gépet...

"Nem piszkaltam. Minek tennem?! Nem alap dolog a beallitasa. Az alap az, hogy mindenki mindenhez hozzafer, kiveve ha beallitom, hogy ne igy legyen. Egy szimpla masolas tortent, nem biztosnagi es rendszerfileokat mozgattam. Mi az hogy racsodalkozni?! Amikor egy alapfunkcio nem mukodik megis mi a f@szomat kene csinalnom, tapsolnom? Oldja meg a win10 magatol. Erdekes a win7-nel nem volt ilyen hulyeseg."

Ha szerinted az az alap, hogy mindenki, mindenhol, mindenhez csak úgy simán hozzáférhet alapértelmezetten, akkor ezek szerinted nem tiszta számodra ez a jogosultságkezelés dolog... Pont az a lényeg, hogy ne tudja akárki csak úgy módosítani, törölni stb. a meghajtó tartalmát, pláne ha nem is ő használta eredetileg, nem ő hozta rajta létre azokat a fájlokat. Viszont, ha az kell, akkor szükség esetén be lehet állítani, megfelelő hozzáférést adva az adott felhasználói csoportnak. Az pedig szimplán nem igaz, hogy a Windows 7-nél nem kerülhet sor ilyenre, mert az NTFS fájlrendszernél ott is van jogosultságkezelés, ugyanúgy külső meghajtóknál is. Képzeld, nekem át kellett állítanom már annál, saját tulajdonba venni a meghajtót stb. Aztán a Linuxoknál megint nem ismeretlen dolog, mivel ha pl. GParted által Ext4-re formázom a külső merevlemezt, akkor sok esetben csak olvasni lehet és az írást max. rootként, illetve külön beállítva a meghajtóra vonatkozó megfelelő jogosultságot. Ja, és nem szól ám a Windows 7 és a Linux sem mindenféle piszlicsáré dolog miatt, mert annyi elvárható lenne a felhasználótól is, hogy ha tapasztalja, hogy nincsen valamihez teljes hozzáférése, akkor értelemszerűen a jogosultságok beállításánál keresse a megoldást.

"Na ugye. Marmint mi?"

Le volt írva, az amit nem sikerült "hozzáidézni"...

"Hagyjuk a mellebeszelest."

Ezt ennyi erővel mondhatnám én is, illetve itt a többiek... Az pedig nagyon is jellemző szokott lenni, sőt már-már tipikus, ami az előző válaszban le volt írva. Számtalan ilyet láttam már itt a fórumon és azon kívül is...

"Mi az, hogy most derult ki?! :DDD Ezzel nyiotttam a problemat. 2018-ban miert kene problemat jelentsen ez, amikor a win7 idoszakban nem volt ilyen? Mi az, hogy mas is hasznalta? "Ki tudaja", ez most komoly?"

Ha eleve más gépén, illetve más Windows rendszerén van használva az eszköz, akkor ott ki tudja mi a helyzet, adott esetben mi és hogyan van beállítva. Már ebből adódóan is előfordulhatnak érdekes dolgok, pláne ha ténylegesen más user is használta a külső merevlemezt. Ezt a "win7 idoszakban nem volt ilyen" mesét meg inkább hagyjuk, mert annál is van jogosultságkezelés és szükség esetén be kell állítani, mint már említve volt...

"Az meg egy masik, hogy robosztus. De kiderul. Keves mozgatas ---> csatlakozo allapot/usb kabel. A kulso haznak ehhez mi koze? Sokadhjara irom, de ugy latszik nem tunik fel: 100/100.
Ezenkivul ugy latom nem jon le szamodra, hogy akkor a smart jelezne es FS hiba lenne. De mint mondtam jogosultsagi hiba."

Aha, tehát mert robusztus az USB-kábel, akkor a fizikai csatlakozás szerinted a végeken biztosan rendben van... Meg folyamatosan ezt a 100/100 értéket mantrázod, de ez már ez előbb is kicsit pontosításra szorult. Azt pedig elárulom, hogy attól még lehetnek CRC, vagy egyéb hibák és nem minden esetben szokott ilyenkor csökkenni a kondíció. Az pedig megint egy dolog, hogy a HDS pillanatnyi állapotra mit ír, de ez a részletes tesztek után akár még változhat is. Azt pedig amúgy nem is vitatta senki, hogy nálad a fájlrendszer egyértelműen össze lehet gányolva, máskülönben a CHKDSK sem akarná erővel javítani. Ahogyan a megfelelő jogosultságok sem lettek beállítva, ezt is tudjuk... :D

"Ok, ugy latom csak ezt tudod ismetelgetni. sokadjara irom le hw/hdd 100/100. Capisce?"

Dettó, mint az előbbi...

"Ugy latom nem ertelmezted amit irtam. Elsore nem ajanlott fel semmit. A meretek jok voltak, csak a fileok voltak elerhetetlenek. Ezert manulaisan futtatam eloszor es talalt is hibat, de generalt is ujakat."

Hát igen, ha gondok vannak a fájlrendszerrel, akkor szokott is találni hibát a CHKDSK. Viszont pont a lényeg, hogy normál esetben nem talál, ha minden rendben van. Tehát már ebből is látszik, hogy valami mégsem volt annyira OK... Az meg a másik, hogy a CHKDSK-t is csak ésszel érdemes futtatni, illetve inkább parancssorból, mert képes akár összegányolni is a dolgokat. De ilyen téren a W7-ben lévő sem jobb, mielőtt még az jönne, hogy annál bezzeg semmi ilyen nem volt, nem lehet...

"Ez megis kit erdekel?! Menj el az orovoshoz es mondd neki, hogy egeszseges vagy, de azert vizsgaljon mar meg."

Hát mondjuk annyiból azért érdekes, hogy nem mindenkinél van ám az, amit te itt már-már általánosítva előadsz... Én rendeltetésszerűen használom a külső meghajtóimat, nem gányolom szét a fájlrendszer sem és bizony nincs is problémám emiatt. De gondolom másoknak sem, akik hasonlóan járnak el. Akik meg nem, hát azon igazából nincs mit csodálkozni...

"Teljesen mindegy a meret, nem ezen kell lovagolni. Ha a hetvegi 100MB-nyi fenykepeim tunnek igy el, akkor is bosszant."

Igen, valóban nem feltétlen az adatmennyiség mértén van itt hangsúly. Hanem azon, hogy a tapasztalatoddal ellentétben másoknál, illetve pl. nálam is rendben működik ez az alap funkció, mármint a másolás. Akinél viszont nincsenek beállítva a megfelelő jogosultságok, hibák vannak a fájlrendszernél, annál azért annyira nem meglepő, ha gondok vannak...

"Az driver miatt lesz, mint emlitettem az elobb, a sebessegre neha nekem is gondom van."

Milyen driver? A Linux azokat általában eleve kernel szinten tartalmazza, illetve amúgy is natív USB 3.0 és USB 3.1 Gen 2, UASP stb. támogatás van benne, mármint az újabb rendszerekben. Viszont pont az volt a fura, hogy egy modern Linux azt a bizonyos LaCie külső merevlemezt nem kezelte rendesen, ellenben más USB 3.0-s modellt igen. Holott nyilván az előbbit is kellett volna és nem is az eszköz, kábel stb. volt hibás, ha ugyanazon a gépen Windows 10 alatt rendesen működött a másolás USB 3.0-n.

[ Szerkesztve ]

(#83226) pc360 válasza Richard (#83224) üzenetére


pc360
addikt

Igen, a Pro változat megvásárlásával és telepítésével.

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#83227) Richard válasza pc360 (#83226) üzenetére


Richard
őstag

Hát, csak a bitlocker miatt nem adok ki 80 ezret :)

Kösz

[ Szerkesztve ]

(#83228) pc360 válasza Richard (#83227) üzenetére


pc360
addikt

Személy szerint azért 10 forintot sem adnék.

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#83229) Richard válasza pc360 (#83228) üzenetére


Richard
őstag

Hát akkor mivel lehet normálisan titkosítani a meghajtót? Ilyen veracrypt meg hasonlók nem jöhetnek szóba.

Amúgy 45-ért lehet a store-ban upgradelni pro-ra a home verziót. :D :O

(#83230) pc360 válasza Richard (#83229) üzenetére


pc360
addikt

Miért nem?

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#83231) King Unique válasza Richard (#83229) üzenetére


King Unique
titán

Ha Windowson akarod teljesen titkosítani a meghajtót és nem opció számodra a VeraCrypt, vagy egyéb külső program, akkor márpedig adja magát a BitLocker, illetve eleve csak kb. az marad választható opcióként. Aminél egyébként csak a létrehozáshoz és a kezeléshez (pl. jelszó módosítása, kikapcsolás stb.) kell Windows 10 esetében min. Pro kiadás, ellenben utána már a Home is tudja olvasni és írni a BitLocker-titkosítású kötetet. A létrehozás pedig megoldható akár egy ideiglenesen telepített próbaverzió alól, amit nem feltétlen muszáj emiatt aktiválni sem. Sőt, még megfelelő Windows-kiadás sem feltétlen szükséges ehhez, mert van már pl. Hasleo BitLocker Anywhere program is, amivel a nem támogatott kiadások esetében is megoldható a BitLocker csaknem teljes körű használata.

[ Szerkesztve ]

(#83232) javorszky


javorszky
tag

Sziasztok! Nem tudom jó helyre írok-e.Tudna valaki segíteni miért hozza fel a két ssd-t eszköznek???

Legyél becsületes és korrekt !!!!!!

(#83233) King Unique válasza javorszky (#83232) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben a belső, SATA-s meghajtókat nem kellene ott leválaszthatóként megjelenítenie a rendszernek. De, ha a BIOS-ban be van kapcsolva pl. a Hot Plug opció azokra vonatkozóan, akkor nem meglepő.

(#83234) javorszky válasza King Unique (#83233) üzenetére


javorszky
tag

Köszönöm ránézek!!!

Legyél becsületes és korrekt !!!!!!

(#83235) Cs1csó válasza King Unique (#83233) üzenetére


Cs1csó
félisten

Nekem bios frissítés után volt hasonló anno nem is értettem hozzá úgyhogy inkább visszatettem a korábbit. Akkor nálam is ez a hiba? Ezt a hot plug opciót keressem és tegyem inaktívba?

(#83236) javorszky válasza King Unique (#83233) üzenetére


javorszky
tag

Én is bios-t frissitettem.Köszönöm szépen az volt a gond.Már minden tökéletes!!! :R :R :R :R :R :R

Legyél becsületes és korrekt !!!!!!

(#83237) King Unique válasza Cs1csó (#83235) üzenetére


King Unique
titán

Lehet az ilyennek több oka is, de első körben a legkézenfekvőbb a BIOS-ban a SATA vezérlőnél lecsekkolni az erre vonatkozó beállításokat. Ha nem az a gond, akkor lehet akár az adott BIOS-verzió, vagy a külső SATA AHCI driver. Vagyis ilyenkor opció ezek frissítése, illetve a megfelelő verzió felrakása. Aztán akár a registry-ben matatva is meg lehet oldani (példa), ha máshogy esetleg nem megy.

(#83236) javorszky:
OK, szívesen. :)

[ Szerkesztve ]

(#83238) Cs1csó válasza King Unique (#83237) üzenetére


Cs1csó
félisten

Anno mikor ez a hibám volt nem foglalkoztam vele többet aztán láttam erről hozzászólásokat de nem mentettem el a linkeket és el is felejtettem mit kell beállítani végignéztem a bios-t de nem találtam olyan anno ami erre hajazna úgyhogy hagytam de most elmentem hátha nem felejtem el ha megint frissítésre adom a fejem.

(#83239) #61847040


#61847040
törölt tag

Köszi a segítséget, aki azt mondta kábel gyanús lesz a dolog, de ezekszerint szerencsémre nem az volt! ;)

Közben megoldódott az SSD fagyásos problémám, leszedtem az Avira víruskeresőt, és felraktam egy jobbat. Mellette csináltam egy rendszervisszaállítási pontot, és elvégeztem azt is. Most, hogy a kettő közül melyik oldotta meg jó kérdés, de a lényeg, hogy mostmár nem fagyogat! :DD

[ Szerkesztve ]

(#83240) devil-k


devil-k
nagyúr

Erre tud valaki megoldást? Köszönöm! :R

- mozi bolondéria -

(#83241) CirrMee válasza devil-k (#83240) üzenetére


CirrMee
addikt

Újratelepíteni az érintett drivereket.

“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.” (Petőfi Sándor)

(#83242) Cr00py válasza devil-k (#83240) üzenetére


Cr00py
senior tag

Egyrészt nincs 2 egyforma gép ( más-más hardverek, más-más telepített program, driver.. szal bármi lehet.

1.) Elsőként célszerű megnézni a "problémás" frissítést. Eltávolítani ( csak azt ) - majd megnézni, hogy megjavult-e a gond. - Ha igen, akkor maximum azt kihagyod / elrejted.

2.) Ha nem javul, akkor driverek újratelepítést / beállítások ellenőrzése.

3.) Ilyen esetekben célszerű, ha leírod/ linkeled, hogy pontosan melyik is ez a bizonyos ( legutóbbi ) frissítés - Kb szám is elég, mert nem mindenkinél egyidőben jelennek meg + nem mindenki van ugyanazon a relase verzión. :D

(#83243) KubanitoS


KubanitoS
veterán

Sziasztok!

Létezik olyan boltban megvásárolható Windows 10, 100%-ban jogtiszta verzió, amelyet korlátlan számban teljesen legálisan továbbvihetek gépcserekor az új gépre? Tehát nem OEM, meg nemtudom micsoda, hanem egy dobozos win 10, amelyet egyszer megvennék és ezt használhatnám akár a 20. gépcserémkor is teljesen legálisan? (Nyilván, ha a Microsoft nem kavar be valami új operációs rendszerrel.)

Melyik változatokat kellene figyelnem? Árukeresőn számtalan verziót láttam, de nem jutottam közelebb a megoldáshoz. 1 felhasználó, egy időben csak 1 gépen használva 64bit...

Nothing will stand in our way. I will finish what you started.

(#83244) Geth válasza KubanitoS (#83243) üzenetére


Geth
addikt

Retail-nek hívják, az áráról a legkönnyebb felismerni, mert k. drága...

(#83245) májkimiki válasza KubanitoS (#83243) üzenetére


májkimiki
őstag

.

[ Szerkesztve ]

(#83246) #27216896


#27216896
törölt tag

Sziasztok! Nem találtam sehol aktív topicot a problémámra, ezért ide: win 10 64bit alatt milyen codec pakkot ajánlotok? Szeretném a gyári win lejátszót használni, de ugye HD tartalomnál akad, felirat nuku... Tudom VLC a barátom, de én nem szeretem... Köszönöm a segítséget! :R

(#83247) májkimiki válasza KubanitoS (#83243) üzenetére


májkimiki
őstag

[link]

[ Szerkesztve ]

(#83248) S-IW válasza májkimiki (#83245) üzenetére


S-IW
tag

Gondolom elírtad. Win10 Home kerül annyiba.
[link]

(#83249) májkimiki válasza S-IW (#83248) üzenetére


májkimiki
őstag

Igen, az OEM Pro-t kevertem.

(#83250) Cs1csó válasza #27216896 (#83246) üzenetére


Cs1csó
félisten

Passz de ez még egy jó lejátszó: PotPlayer van 64 bites verziója érdemes a telepítés során felajánlott kodekeket is telepíteni. Elegánsabb mint a VLC, és kisebb erőforrásigényű is.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.