Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#66028) Geth válasza tordaitibi (#66025) üzenetére


Geth
addikt

A következő komment a részemről inkább csak magyarázat, nem meggyőzni akarok!

Ebben a szituációban (external HDD hurcimbálása különböző gépek között) valóban a FAT32 egy kényelmes megoldás. Szinte minden támogatja, és itt véget is értek az előnyei.

exFAT: ez jöhet még szóba, de itt már meg kell nézni, hogy minden kliens támogatja-e (Windowsok XP óta igen). Ez a hátránya a FAT32-höz képest, cserébe picit kevésbé sérülékeny, nincs 4GB fileméret korlát és gyorsabb.

NTFS: a 3 közül a legrobosztusabb, leggyorsabb. Cserébe viszont bejönnek a jogosultságok :) Ezt úgy szokták külső HDD esetén, hogy a teljes drivera adnak teljes jogot az Everyone csoportnak. Ennek a csoportnak az azonosítója kőbe van vésve a WinAPI-ban (ugyanaz a különböző Win verziók esetén).
Na de mitől romlik el, ha Everyone van kiadva a teljes drivera? Miért lesz rossz egy könyvtárnak/filenak a jogosultsága a driveon, és emiatt nem tudják máshol megnyitni/használni? Persze ha frissítjük ismét a teljes drivera a hierarchián lefele propagálva az Everyone-t, megjavul.
A válasz a másolás/mozgatás eltéréséből fakad.
Amikor másolsz egy könyvtárat/filet, NTFS alatt az új helyen úgy jön létre, hogy az új helyének szülőjétől megörökli a jogokat. Tehát ha másolsz, sosem csesződhet el.
Mozgatásnál azonban nem ez történik: a rendszer az eredeti jogosultságokkal együtt mozgatja át az új helyére a könyvtárat/filet.
Na vajon mi a leggyakoribb művelet? Egérrel balgommbal áthúzzák a kijelölt cuccokat a vinyóra, ami mozgatás...

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.