Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#112701) elder troll


elder troll
senior tag

Cégek számára hogyan lehet "legalizálni" matricás és "bios-ba égetett" windows 7-8-10-eket?
Láttam aprón matricaárust, régen vettem is tőle saját részre win 7 pro matricát, és egy kisebb paksamétát kaptam mellé, ahol le volt írva az európai bírósággal kapcsolatos témakör, hogy ezeket el lehet adni a ms akaratának ellenére.
Szóval melós gépeknél elsődleges volt, hogy matrica legyen a gépen, és a számlán legalább a w7pro szerepeljen. Most cserélném a 2.gen intel gépeket 3-4. gen-re, és a 4. gen gépeken már nincs matrica.
A cél igazából annyi lenne, hogy semmilyen hatóság se köthessen bele a windows legalitásába.

(#112702) Cs1csó válasza mexel (#112700) üzenetére


Cs1csó
félisten

Türelem, én a Windows fájlkezelőjét használnám.

(#112703) ledgeri válasza mexel (#112700) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Stabilitás végett én a satát használnám ha nem nagy meló berakni...
Sebességre meg úgy is-szerintem- a HDD csatolója a szűk keresztmetszet.
[link] Esetleg ez, ha kell egy külön progi (Mondjuk megtartani a fájlok létrehozási dátumát)

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#112704) lck válasza mexel (#112700) üzenetére


lck
senior tag

TC-rel csomagold be rá. Ha lehet rar-ral, de zip is mehet, de ott dobálhat fel fájlnév problémát.

(#112705) King Unique válasza seger (#112697) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha a WinPE-re célzol, akkor igen, akár a telepített Windows alól is indítható a visszaállítás és restart után létrehoz egy WinPE környezetet, abba bootol, valamint a Windows boot menühöz is hozzáadható. Viszont ez csak addig használható, amíg működik, bebootol a Windows, meg épp nem megy tönkre a rendszermeghajtó. Ellenben a pendrive-ról bootolt WinPE/WinRE változat esetében nyilván nem jelent gondot az utóbbi sem, az attól függetlenül is indítható és használható. Meg eredetileg is eleve arról volt szó. Plusz ha valaki netán pl. Linuxon akarja használni a Macrium Reflect programot, akkor ott alapesetben a telepítés eleve kilőve, ellenben pendrive-ról tudja futtatni a WinPE változatot, amihez az ISO-t le tudja tölteni az előzőleg linkelt forrásból is.

(#112699) Zsoxx:
Azon programokat képes használni egy ilyen WinPE rendszer, illetve pl. egy ilyen, amik előre telepítve, integrálva vannak bele, plusz esetleg egyes portable programok futtathatók vele máshonnan megnyitva. Ellenben utólag, illetve bootolás után a futó rendszerre nem telepíthető tetszőlegesen akármilyen program, mint egy normál Windowsnál. Ha az utóbbi a cél, akkor ott a Windows To Go, azt kellene használni a pendrive-on.

[ Szerkesztve ]

(#112706) mexel


mexel
veterán

Köszi a linket és a tippeket. Sajna win fájlkezelője is nagyon be tud állni mintha lefagyna, marada tc még. Az ssd-t is satara tettem, de lehet beüzemelek még egy gépet és azon is megy majd mert ez így nem egy 1 órás projekt lesz úgy néz ki és nem ártana haladni vele :)
Sajnos a sok kis fájl megszívat. ( gondoltam hogy becsomizni a nagy mappákat tömörítés nélkül és úgy másolni, de nem tudom melyik a haladósabb)

Szerk: látom éppenezt a javaslatot kaptam közben :D köszönöm

Iagz én rögtön a céllemezre tömörítem, illetve "tárolom" tömörítés nélkül. Kérdés így gyorsabb-e.

[ Szerkesztve ]

(#112707) King Unique válasza mexel (#112700) üzenetére


King Unique
titán

Ha sok apró fájlt kell másolni, akkor nem meglepő, ha az nem megy gyorsan és nagyon leesik az adatátviteli sebesség. Meg ha lassú HDD a forrás/cél, akkor megint nem. Spéci fájlmásoló programokkal (példák) esetleg talán lehetne rajta valamit gyorsítani, vagy nem. Ha 1:1-ben, illetve partíció/lemez szintén kell másolni a tartalmat, akkor a Macrium és annál a mentés-visszaállítás, vagy klónozás viszont nem rossz ötlet. Amit lehetne akár a program pendrive-ból bootolt WinPE változata alól is csinálni, ha ne legyen zavaró tényező (pl. Defender / egyéb). Az meg nem meglepő, ha a bruttó 500 GB-os HDD lemezképfájlba mentése / klónozása nem 10 percig, hanem órákig is eltart. Viszont a 10 óra elsőre kicsit soknak tűnik, de ha netán szektorhibák is vannak a HDD-n (HDS?), akkor úgy pláne nem meglepő...

"Van egy ssd ami usb3-as házban van, nem tudom mennyivel lesz az lassabb mintha valamelyik sata portra kötöm, egész jó sebességet mutatott."

Nem sokkal, ha USB 3.0-s és UASP-s a külső ház. Meg szekvenciálisan az USB 3.0 tud max. kb. 450 MB/s értéket, a SATA3 meg kb. 550-560 MB/s körül, meg ugye 5 Gb/s vs. 6 Gb/s. De ezek csak a szekvenciális maximumok nagyobb méretű fájlok másolásánál, ellenben apró fájloknál nem lesz ennyi, ott USB-n és SATA-n egyaránt jelentősen csökkenhet az adatátviteli sebesség.

[ Szerkesztve ]

(#112708) mexel válasza King Unique (#112707) üzenetére


mexel
veterán

Igen tudom hogy a kis fájl a gond, ezekkel mindig szívok is és az lesz a baj hogy az ssd ami itt van egy olcsóbb 500-as és éppen nem jó ebben az írásban, az hal meg szerintem rövid időkre. Még meg kell néznem melyik sata portokra dugom mert több vezérlő is van a lapon, külön vezérlőkre teszem a 2tb-s vinyókat.

A macriumot penről használom mindig, nem szeretek oprendszer alatt rendszert menteni, igaz most nem is az kell. De nem is klónozás, szóval nem tudom az jó-e ilyesmire igazán. Ott az idő iscsak tájékoztató jellegű, de nagyon nem haladt. Mindegy, éjszaka megy a másolás azt hiszem. Ráadásul a free verzió nem tud mappa és fájl backup-t

(#112709) King Unique válasza King Unique (#112707) üzenetére


King Unique
titán

+ Ha USB-s HDD/SSD a forrás/cél, akkor a Windowsban arra vonatkozóan az írási gyorsítótárázás bekapcsolása megdobhatja főleg az apróbb méretű fájlok másolási sebességét.

(#112708) mexel:
Hát azt neked kell tudnod, hogy melyik HDD/SSD állapota milyen, melyik milyen gyors, SSD-nél van-e DRAM cache, hogy ne lassuljon be a másolásnál, stb. Ha nem szelektálva, nem mappánként és fájlonként akarsz menteni, hanem 1:1-ben komplett partíciót, akkor arra pont jó a Macrium, annak free verziója is. Meg amúgy a WinPE változatában is van fájlkezelő, de az előbb linkét spéci WinPE azért jóval több beépített eszközt, programot kínál. Vagy marad a normál megoldás, Windows alól pl. TC-vel másolsz, aztán reggelre csak végez. :D

[ Szerkesztve ]

(#112710) CsengődiGeri


CsengődiGeri
tag

SOS
Ki lehet valahol kapcsolni a Win10 Ent x64 logolását? Egy nap alatt közel 100 db log filet csinál a TEMP mappába, van köztük rengeteg nulla méretű is. Nem győzöm törölni őket már unom meg az SSD-met is feleslegesen rongálja. Csak azóta csinálja mióta az utolsó őszi frissítés felment.

(#112711) King Unique válasza CsengődiGeri (#112710) üzenetére


King Unique
titán

Nem teljesen világos milyen logolást akarsz te kikapcsolni, de csak az SSD miatt totál felesleges... Vagy netán napi 100 GB írás van, összes írt adatmennyiség netán több 100 TB, elérte/túllépte a TBW-t, vagy mi? Ha nem, akkor csak emiatt semmi értelme ennek, meg nyilván nem fogja olyan mértékben az írás "rongálni" az SSD-t, ami annak gondot okozzon.

(#112712) mezis válasza seger (#112691) üzenetére


mezis
nagyúr

Nem csinálja. Öreg hw.: Dell-Wise Thin Client.
Végül beraktam egy olyan laptopba, amelyikben ha elindítottam PEN drive-ról Win Installálást, akkor nem nyavalygott azon, hogy erre az SSD-re nem lehet Win-t installálni mert nem fog tudni boot-olni. Így új telepítésem van és nem abban a Dell - Wyse vékony kliensben fog működni, hanem egy Gigabyte alaplapos Home PC-ben. Erre is ráfért a gyorsítás.

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat! :R

[ Szerkesztve ]

mezis

(#112713) Piftuka


Piftuka
veterán

Sziasztok!

Azt meg tudjátok mondani, kérlek, hogy Win10 Pro alatt hová, és miért tűnik el az optikai meghajtó?

Mindegyik. Pontosabban mindkettő. :)

A "Total Commander" még látja őket, de az "Eszközök & Nyomtatók", valamint a Windows saját fájlkezelője alatt már nincsen ott egyik optikai meghajtó sem.

Ez valami új feature, vagy a beépített SATA/AHCI driver szórakozik? Esetleg teljesen más? :F

"Aquila non captat muscas."

(#112714) Doky586 válasza CsengődiGeri (#112710) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Egy nap alatt közel 100 db log filet csinál ... rengeteg nulla méretű is"

A nullát naponta hányszor kell megszorozni százzal hogy jelentős méretű legyen..? :F

(#112715) vlevi válasza Doky586 (#112714) üzenetére


vlevi
nagyúr

4k helyet elfoglal.
Azt lenne jó tudni, hogy mi csinálja azt a lógót. Ária debug log? Mert akkor az a onedrive.

(#112716) seger válasza King Unique (#112705) üzenetére


seger
addikt

Igen arra gondoltam. Épp a napokban tettem vissza egy mentést így távolról!

(#112717) Doky586 válasza vlevi (#112715) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Tehát a napi 0.0004 GB írás a probléma..? :)

(#112718) mefistofeles

Urak! Biztos volt már de én is feltenném a kérdést. Firefoxból importáltam a könyvjelzőket az edge böngészőbe de a jelszavakat nem hozta át. Meg lehet ezt oldani valahogy?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#112719) ledgeri válasza mefistofeles (#112718) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Nem egy fájlban vannak, és nem is tudom, hogy külön exportálhatóak-e..

[ Szerkesztve ]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#112720) unclefucka


unclefucka
senior tag

Sziasztok!

Ha esetleg van jobb ötlet, hogy melyik topikban lenne jobb helye a kérdésemnek, akkor szóljatok, köszi.

Szóval a kérdés:
Egy ismerősöm vett -működő- Windows 10 Pro (és MS Office) licensz kulcsot a Wish.com -ról, lényegében bagóért. Hol van/lehet ebben az átverés? Mik a veszélyek?

Előre is köszönöm.

Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.

(#112721) lck válasza unclefucka (#112720) üzenetére


lck
senior tag

Elvileg egy későbbi újratelepítés esetén ( windows és office is ) bizonytalan lehet a kulcs újrafelhasználhatósága. Ez két hónap vagy öt év - nem tudni. Illetve nincsen hozzá korrekt eredetiséget igazoló számla vagy matrica. Jön az apeh, aztán lesz bánat meg szomorúság.

[ Szerkesztve ]

(#112722) #73959936 válasza unclefucka (#112720) üzenetére


#73959936
törölt tag

nincs ebben semmi átverés....valószínűleg cég vesz nagyon sok liszenszet egyszerre és amíg fizet utána addig működik, amikortól meg nem az MS letiltja, ki fogja írni a rendszer, hogy érvénytelen a kulcsod....

(#112721) lck

mármint hogy hová megy az apeh/nav ? :U

[ Szerkesztve ]

(#112723) Lauda válasza unclefucka (#112720) üzenetére


Lauda
félisten

Szia!

Ha otthoni gép, gyakorlatilag annyi "veszélye" van, hogy nem tudod meddig működik a kulcs. Lehet, hogy örökre, lehet két hétig. Max akkor vesz az ember megint egyet 1500 ft-ért. Az eredetiségét és a származását nem tudod kideríteni. Ezen kívül otthon más gond nem érhet elviekben. Céges környezetbe ilyen kulcsot ne vigyetek/vegyetek inkább.

[ Szerkesztve ]

(#112724) ates2


ates2
senior tag

Hali!

Olyan gondom lenne,hogy win10 leállítás után nem kapcsol ki,egér bill monitor off de ventik meg ledek mennek.
Tudtok erre megoldást ? :p az életben nem volt még ilyen...

(#112725) ates2 válasza ates2 (#112724) üzenetére


ates2
senior tag

És elégé random szóval ha bekapcsolom szöszmötölök stb akkor utána simán kikapcsol,viszont ha pl egész nap megy a gép és este kapcsolom ki akkor már nem :p

(#112726) tpeter77


tpeter77
addikt

sziasztok,
Ha hosszabb időre magára hagyom a gépet, pl. ebédszünetben nem kapcsolom ki, csak zárolom akkor amire visszaérek kékhalál fogad, és újraindul a gép. Mi okozhatja?
Ezt a 1903-ra frissítés után kezdte el csinálni.
winver szerint:
verzió: 1909 build: 18363.592 win10 pro hun 64 bites rendszer van a gépen.

(#112727) Piftuka válasza unclefucka (#112720) üzenetére


Piftuka
veterán

"Hol van/lehet ebben az átverés? Mik a veszélyek?"

Az, hogy a wish.com oldalán vásárolta. :) Egy csomó hamisított cuccot forgalmaznak... materiális javak és szellemi termékek kategóriájában is.

Az ismerősöd által vásárolt konkrét kód attól még lehet jogtiszta, de őszintén szólva a bolt ismeretében kérdéses.

Azért ajánlott a sok éve piacon lévő európai szoftver liszensz áruházakból vásárolni, hogy ne kelljen ilyeneken aggódnod.

Ilyen áruházak:
www.software-codes.com
www.goodoffer24.com
www.lizengo.com

Közülük is az első és az utolsó a legkorrektebb, a webáruháza, az azon elhelyezett információk (cégnyilvántartási adatok), és az ÁSZF alapján.

Számlát állítanak ki a vásárlásról, és 24/7 üzemelő ügyfélszolgálatuk van.

"Aquila non captat muscas."

(#112728) Piftuka válasza lck (#112721) üzenetére


Piftuka
veterán

A NAV nem foglalkozik ezzel (kivétel, ha vállalkozás vásárolta az operációs rendszert, és éppen ellenőrzést tartanak nála).

Egyébként a Microsoft sem. Mármint attól nagy valószínűséggel nem kell tartani, hogy az MS - miután egy Windows frissítés során a rendszerük "kiszúrta" a nem jogtiszta operációs rendszert - a felhasználóra küldi a szoftverrendőrséget.

Éppen ellenkezőleg! Csak meg kell nézni a vonatkozó ismertetőt a honlapjukon! Teljesen barátságos, támogató hangnemben arra buzdítják a felhasználót, hogy ha nem eredeti az operációs rendszere, és/vagy félrevezették, átvágták egy hamis kóddal, akkor inkább vásároljon tőlük jogtiszta rendszert.

Tehát nem riogatják, hanem ezzel bevonzzák, mint leendő ügyfelet. Marketing szempontból szvsz százszor jobb húzás, mintha ijesztegetnék az embereket mindenféle büntetéssel, börtönnel.

És állítom, hogy nem véletlen. Biztos vagyok benne, hogy sok éve működik ez nekik. Ha csak a felhasználók ~10%-a is vásárol ennek hatására tőlük, az már egy nagyon nagy bevételnövekedést jelent.

"Aquila non captat muscas."

(#112729) unclefucka válasza Piftuka (#112727) üzenetére


unclefucka
senior tag

Köszönöm a válaszokat mindenkinek. :R

Az én gyanúm, hogy egy "rászoruló rendszergazda" árulja a cége végtelenített licenszét.
A leírásotok alapján valami hasonló lehet a dologban.

A megbízható szoftveráruházak listáját mentettem (biztos-ami-biztos), bár a HA-n vett licenszekkel eddig még nem volt gond.

Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.

(#112730) Piftuka válasza unclefucka (#112729) üzenetére


Piftuka
veterán

Még annyi info, hogy éppen erről beszélgettünk it nemrég. Az MS problémázott, hogy csak az a Windows eredeti, amihez van COA matrica.

Ám az Európai Bíróság másként gondolta. :)

"Aquila non captat muscas."

(#112731) tobias40


tobias40
veterán

Azt hogyan tudom megcsinálni win 10 alatt hogy belső hálóról egy wifi-n lévő laptopról felébresszem az asztali pc-t,elvégzem vele a pl. letöltést és utána leáll a gép(alvó módba gondolom) vagy automatán vagy én állítom le "távolról"
És ha ezt később is megszeretném tenni akkor ne kelljen fizikálisan ott lennem az asztali pc.nél.

Érthető mit szeretnék?(torrentet letöltök a "gyenge"NAS-ra a pc-vel és utána a seed a NAS-ról menne)

Köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#112732) unclefucka válasza Piftuka (#112730) üzenetére


unclefucka
senior tag

Nekem van CoA mindenhez, amihez kell, szerencsére.
Igazából az érdekelt, hogy mennyire, vagy mennyire nem jogtiszta ez a mindenféle webáruházból összeszedett szoftver-kupac. De úgy érzem, hogy megér +pár ezret az a CoA matrica, így sem drága (nekem megéri).

Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.

(#112733) Sanyi.mTs


Sanyi.mTs
addikt

nézegettem a home vs pro funkciókat a távoli asztal miatt. ahogy látom, a home nem tudja.
ezt hogy kell érteni? a) home gépről nem lehet másik gépre csatlakozni, b) másik (pro) gépről nem lehet home gépre csatlakozni vagy c) mindekettő?

(#112734) lck válasza Piftuka (#112728) üzenetére


lck
senior tag

Épp a hozzászólásod első bekezdésének zárójeles részére gondoltam. :)

(#112735) mexel válasza King Unique (#112709) üzenetére


mexel
veterán

VMajdnem késza másolás, összeválogattam a forrás-cél ssd hdd-ket,nagyrésze gyorsan ment is és jó lett. ( kipróbáltam a teracopy nevű progit, szerintem kicsit gyorsabb mint a többi, nekem tetszik)

Megszívattam viszont magam az egyik 480-as ssd-vel :)
Az az ssd exFAT -ra volt formázva mert médialejátszóban van használva és a torrent miatt az volt a jó választás.
Egyet nem néztemmeg: az exFat nagy cluster méretet használ, ( fejből nem tudom mekkora de kb 4x akkora mint az NTFS alap cluster. A forrás lemezen volt kb 430Gb adat, ez kellett volna a 480-as ssd-re.Sajnos mindig leállt azzal hogy nincs elég hely pedig még csak 370 GB-ot másolt. Hát a sok kis fájl és a nagy cluster méret megszívatott,így 100GB-al kevesebb ment rá, ezt törölni kellett és átformáztam addig NTFS-re, arra simán ráfért.

Ebből most viszont adódik a kérdésem, vajon ha visszaformázom exFAT-re akkor állítsam át az alap clusterméretet, vagy hagyjam így? Elvileg nagyobb méretű fájlok mennejk rá, ott nem lenne gond a nagy cluster, csak a torrent kicsiket ír, nem tudom az számít-e.
ennek utána kell nézzek az exFAT-nél mi lenne a jó választás.

(#112736) Geth válasza Sanyi.mTs (#112733) üzenetére


Geth
addikt

a)

(#112737) Piftuka válasza unclefucka (#112732) üzenetére


Piftuka
veterán

És Te hol vásárolod ezeket COA matricával?
(Egyébként az EU Bíróság döntése miatt én nyugodt vagyok a matrica nélkül is...)

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#112738) zolee001 válasza Geth (#112736) üzenetére


zolee001
őstag

B lesz az,Home-ra nincs befelé rdp

(#112739) #73959936 válasza Piftuka (#112727) üzenetére


#73959936
törölt tag

segítenél nekem, hogy az a bizonyos számla a vásárlásról az első áruház esetében hol is található ? :U

[ Szerkesztve ]

(#112740) Geth válasza zolee001 (#112738) üzenetére


Geth
addikt

Igaz, benéztem :)

Quick Assist van?

[ Szerkesztve ]

(#112741) Doky586 válasza Sanyi.mTs (#112733) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Home-on nincs RD server, de kliens van.
És ugyanúgy van "gyors segítség" funkció ha valaki le tudja okzni a helyszinen.
Vagy lehet telepíteni pl AnyDesk-et.. :K

(#112742) silboy


silboy
aktív tag

Sziasztok! Kb. egy hónapja vásároltam egy Acer Aspire 5 - A515-54G-50Z1 tipusú notebookot.
Windows 10-et telepítettem rá. A gép bekapcsolás után, illetve alvó állapotból felébresztve már többször kék képernyő után újra indul, utánna rendben működik. Most a következő hiba üzenetet írta ki a legutóbbi esetnél:

"The instruction at 0x00007FFF06767E0E referenced memory at 0x000001AB1459211C. The required data was not placed into memory because of an I/0 error status of 0xc000000e."

Meg tudná esetleg mondani valaki hogy ez mit jelent és hogy lehet megoldani?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Olympus Stylus XZ-10, iPhone 13 128GB, TCL 75C805, Sony KD-60XF8305, LG 50UH635V, Xiaomi Yi Sport Cam, Longines Hydroconquest Ceramic, Tissot PRX Automatic, Citizen CB0010-88E, Bulova Accutron II 96B210, Bulova Precisionist 29B226, Orient Bambino II FAC0000CA, RHA S500, Tennmak IE800

(#112743) Lauda válasza #73959936 (#112739) üzenetére


Lauda
félisten

(#112744) Sanyi52


Sanyi52
tag

A Win 10 (1909 verz.) alatti kettő particióra osztott HDD mellé beraktam egy másik HDD-t.
Erre a hardver biztonságos eltávolítása menüben a HDD-k eltávolítása is szerepel.
Mi lehet ez?
Csatolom a képet is.

(#112745) Doky586 válasza Sanyi52 (#112744) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Biosban sata portonként megadható melyiket mutassa eltávolíthatónak. Kapcsold ki amelyiknél nem szükséges.

(#112746) King Unique válasza Sanyi52 (#112744) üzenetére


King Unique
titán

Volt erről szó itt nemrég, vagyis a BIOS engedélyezve van az adott SATA portoknál, lemezeknél a Hot Plug, azért jelennek meg leválaszthatóként.

(#112747) King Unique válasza mexel (#112735) üzenetére


King Unique
titán

Igen, akkor ez magyarázza a másik topikba beírt problémádat.
A fájlrendszer típusától és a kötet méretétől függően van egy alapértelmezett lemezfoglalási egység, amit felajánl a Windows a formázásnál, alapesetben érdemes azon hagyni. Szükség esetén el lehet térni ettől, bizonyos határokon belül nagyobb/akár kisebb értéket megadni, ha nagyon muszáj. De ha csak nagyobb méretű fájlok lesznek írva a lemezre, akkor ott kevésbé számít az előbbi, meg rendszerint be lehet állítani a torrentnél a kliensprogramban, hogy előre foglalja le a fájloknak a helyet. Vagy NTFS-re formázod az alapértelmezett kisebb foglalási egységgel (4 KB), ha kezeli azt a médialejátszó.

(#112748) movax válasza Sanyi52 (#112744) üzenetére


movax
őstag

Nem kell már ezzel foglalkozni, sem a menüvel, sem a biztonságos eltávolítással.

(#112749) Piftuka válasza Piftuka (#112713) üzenetére


Piftuka
veterán

Ebben tudtok segíteni, kérlek?

"Aquila non captat muscas."

(#112750) mexel válasza King Unique (#112747) üzenetére


mexel
veterán

Így van, az a probléma kiderült miért volt, sajnos exFAT-el nem nagyon dolgoztam eddig. Azért kell ez mert az NTFS nem igazán jó egybox-hoz ( kezeli de a torrent lassabb, akadozóbb stb), az ext4 lenne az igazi, de akkor hawin-re teszik az ssd-tott lesz gond. Igaz megoldható de nem tökéletes. ( van már TC plugin ami elég jó, hálózati meghajtóként csatolja az ext4-et)

Az exFAT éppen ezért volna jó, csak fura ez a magas alapbeállítású clusterméret. Kipróbálom kisebbel csak nem tudom van e valami konkrét oka hogy a win ( sőt más partícionáló progik is) így állítják be az alapot. Nem is nagyon találtam magyarázatot a neten erről, az exFAT eléggé - mondjuk úgy - ismeretlen vagy kevésbé használt, inkább olyan pótlékfélének tűnik.

Azt sem tudom hoyg ezeknek az ssd-knek van -e valami alap minimal blokkmérete ami alá nem érdemes menni.
Köszi a választ, még olvasgatok ez ügyben, talán akkor az exFAT/ssd-vel is tisztában leszek :)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.