Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#110601) King Unique válasza cellardoor12 (#110596) üzenetére


King Unique
titán

A telepítő honnan van, eredeti az ISO, másik verzióval próbáltad? A BIOS-ban a boot beállítások megfelelők, szükség esetén a BIOS frissítése volt már?

"viszont másik gépen telepített win10 sem hajlandó elindulni bootolni ebben gépben."

Mármint ha a másik gépből lett 1:1-ben átrakva a Windows 10-telepítést tartalmazó HDD/SSD, akkor az nyilván akkor fog bootolni, ha pl. a SATA-vezérlő (RAID/IDE/AHCI), valamint a bootolásra vonatkozó beállítások (CSM/UEFI) stimmelnek. Ha nem, akkor nem meglepő, ha nem bootol...

(#110598) Beni2360:
Ezt a gép típusától függetlenül biztos ami biztos alapon szokták javasolni, meg azoknak, akik nem tudnak Windowst megfelelően telepíteni, illetve nem figyelnek oda az itt említettekre ezzel kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#110602) Beni2360 válasza King Unique (#110601) üzenetére


Beni2360
félisten

Azért írtam oda megjegyzésnek mert nem tudtam, hogy asztali gépnél mi a helyzet mivel 3-4 éve telepítettem 1x asztaliban és már nem tudom volt-e rádugva HDD. Halandóknak ez egyszerűbb megoldása a leválasztás a HDD-nek.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#110603) gyulank válasza gyulank (#110588) üzenetére


gyulank
addikt

De most tényleg honnan tudjam meg, hogy mi baja van? Kiírná, hogy melyik fájl, és törölném. Vagy meg lehetne adni, hogy de áthelyezhető. Vagy valami. Most így hogy?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110604) King Unique válasza Beni2360 (#110602) üzenetére


King Unique
titán

Mint írtam, ez független attól, hogy laptop, vagy asztali PC, mindkettő esetében érvényes. Az utóbbi max. abban más, jobb, hogy annál egyrészt több beállítási lehetőség szokott lenni az UEFI BIOS-ban, másrészt talán egyszerűbb a gépbe nyúlkálni, szükség esetén "lehúzni" a háttértárakat. Akinek az a pár instrukció megfelelő alkalmazása annyira nem megy, annak igen, valóban egyszerűbb és biztosabb lehet fizikálisan leválasztani (ha könnyen megoldható) a telepítés idejére a többi háttértárat.

[ Szerkesztve ]

(#110605) King Unique válasza gyulank (#110588) üzenetére


King Unique
titán

Először is miért akarod a gyors SSD-ről mindenképpen a lassú HDD-re rakni a Windowst, miért a HDD-n tárhelyet felszabadítani és miért nem az SSD-n (bővebben), mekkora tárolókapacitású az az SSD?
Aztán a kötet zsugorításánál mekkora is a HDD-n az a partíció, mennyi rajta a szabad terület, lemezkezelőről mellékelsz screenshotot, miért van rajta lapozófájl, annak kikapcsolása után Windows újraindítása és zsugorítás újrapróbálása volt már? Egyébként meg nem meglepő, hogy a Windows lemezkezelőjével csak addig lehet zsugorítani a kötetet, ahol a nem áthelyezhető fájlok találhatók, vagy van amikor addig sem... Ha nagyobb mértékű zsugorítás a cél, akkor oda külső particionáló program kell, azok szükség esetén a fájlok átmozgatását is megoldják.

(#110606) gyulank válasza King Unique (#110605) üzenetére


gyulank
addikt

Leírtam, hogy miért, leírtam, hogy mennyi a szabad hely. Automatikusan se volt lapozófájl, de a másikon van, meg kéne kérdezni a Windowst, hogy miért, de ezen kézileg is kikapcsoltam, hogy biztos ne legyen ez az oka. Volt már. Egyszer már zsugorítottam külső programmal, és eltűnt minden, direkt a windowséval akartam. Nem az a baj, hogy csak a nem áthelyezhetőig szabadít fel helyet, hanem, hogy nem mondja meg, hogy mi nem áthelyezhető, illetve azt sem, hogy az a baja, alapból kiírja. De mivel írtam, hogy mennyi a szabad hely, és ez meg a tizedét se írja ki, gondolom beleütközött egy ilyen fájlba. A kérdés, hogy mi lehet ilyen fájl, egy alap adat partíción, és hogy változtathatom meg ezt a beállítást mondjuk minden fájlt kijelölve?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110607) King Unique válasza gyulank (#110606) üzenetére


King Unique
titán

Azt le, hogy kevés az SSD-n a szabad hely, de az nem derült ki, hogy mennyire, mekkora tárolókapacitású, próbáltad-e az előző válaszban javasoltakat lemezterület felszabadításához. Aztán az sem, hogy mi értelme a Windowst SSD helyett HDD-re telepíteni, ráadásul az utóbbinál a kötet zsugorítása után pont a lemez végére, azaz a lassabb részére... Inkább az SSD-ről kellene pl. a C-n tárolt személyes, letöltött fájlokat, vagy esetleg játékokat a HDD-re átrakni, hogy legyen elég szabad hely az SSD-n. Ha olyan kis (pl. 30-64 GB) tárolókapacitású az SSD, vagy az utólag telepített programok tárhelyigénye túl nagy és az nem lett az elején figyelembe véve, akkor meg eleve helytelenül lett megválasztva a mérete és alapból nagyobbat kellet volna venni ilyen célra...

A HDD zsugorításánál azt írtad, hogy 140 GB-ot sikerült felszabadítani és 12 GB a szabad hely, ami tipp-tipp talán (?) az utána maradt területre értendő. Vagyis azt belekalkulálva is max. 152 GB-ot lehetne felszabadítani, már ha így értendő. De magának a Windows 10-nek nyilván bőven elég lenne a 140 GB is, persze az megint nem derült ki, hogy esetedben a programokkal együtt mennyi is a ténylegesen szükséges tárterület. Ahogyan a HDD tárolókapacitása, azon lévő zsugorítandó partíció teljes mérete továbbra sem ismert, lemezkezelőről + zsugorítási üzenetről sincsen screenshot...
A kérdésre a válasz pedig továbbra is az, hogy ha a lemezkezelővel nem megy a zsugorítás kellő mértékben, valamint szükség esetén a HDD töredezettségmentesítése után sem, akkor külső particionáló programmal lehetne megoldani. Amik általában bővebb információkat írnak ki és a lemezkezelővel ellentétben mutatják a művelet közben a folyamat készültségi fokát. Ahol kb. semmit nem jelent az, hogy esetedben állítólag anno problémát okozott egy ilyen program, aminek könnyen lehetett az oka a nem megfelelő használat is, vagy a háttértár hibája, nem feltétlen csak a program hibája. Ráadásul a korábbi eset, régebbi programverzió ≠ mostani eset, újabb programverzió. Ha annyira fontos adatok vannak a HDD-n, akkor meg a partíciók átméretezése előtt szükség esetén lehet biztonsági mentést készíteni.

[ Szerkesztve ]

(#110608) VGYke


VGYke
addikt

Sziasztok! Ez miért lehetséges:
Lemezkarbantartó ezt mutatja, Temprary Internet Files: 1,63GB !!!

Futtatom, de csak ezt mutatja, nem törli.
Utánanézek a mappának, és szerintem üres:

Ötlet :F

kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni

(#110609) gyulank válasza King Unique (#110607) üzenetére


gyulank
addikt

De hagy tudjam már, hogy mit akarok, és hogy elég helyem van-e! Tegyük már fel, hogy tudom! Nem derült ki az sem, hogy miért kellett volna ezeknek kiderülnie azon kívül, hogy szerinted nem tudom, hogy elég helyem van-e. Miről kellett volna screeshotot csinálnom? Rámentem, kiírta hogy zsugoríthat vagy 12 gigát. NEM 152-őt. Kevesebbet írt ki, mint akartam, tehát nyilván nem zsugorítottam, mert minek. És 3TB-ot nem fogok arrébb rakni 120 Gigával, mert akkorát terveztem. De ahhoz is zsugorítanom kéne. Én is tudom, hogy csinálhatnék biztonsági mentést, ha lenne helyem. És mikor vettem az SSD-t még nem kellett nyolcszáz tera a Windowsnak... És amikor eltűnt minden, miután ezzel a lemezkezelővel visszaállítottam, szerencsére visszatértek az adatok is. De addig nem...

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110610) King Unique válasza gyulank (#110609) üzenetére


King Unique
titán

Hát mondjuk azért, hogy látszódjon mennyi jelenleg az SSD-n a szabad terület, mi mennyit foglal és lehet-e felszabadítani annyit, hogy ne kelljen a HDD-re rakással szórakozni, ami eleve nem a legjobb ötlet... És nem, valószínűleg nyilván nem szimplán a Windows foglalhat annyit az SSD-n, nem kell neki nyolcszáz tera, hanem az utólag telepített programok, letöltött fájlok, programok telepítése/frissítések után maradt "szemét", ahol az utóbbi eleve eltakarítható a lemezkarbantartóval és egyéb módszerekkel.
Aztán milyen érdekes az is, hogy eredetileg még azt írtad, hogy 140 GB-ot sikerült felszabadítani, aztán kiderült, hogy valójában csak 12 GB-ot engedne/engedett a lemezkezelő, vagy ki tudja ezt is ténylegesen hogyan kell érteni... Ez az eltűnt minden, majd utólag visszaállítottuk a Windows lemezkezelőjével - amivel nyilván nem is lehet, ha egyszer már lefutott a particionálási művelet és tényleg (?) eltűntek az adatok/partíció - pedig megint roppant érdekes... Az én fogalomtáramban visszaállításnál, illetve adatmentésnél az adatmentő program szerepel, valamint esetleg a partíció közvetlen visszaállítása külső particionáló programmal, vagy TestDisk által.

Egyébként meg kaptál már választ: zsugorítás a beépített lemezkezelővel + előtte szükség esetén töredezettségmentesítés, vagy külön particionáló programmal.

(#110611) gyulank válasza King Unique (#110610) üzenetére


gyulank
addikt

Nem én írtam össze-vissza. Azt írtam, hogy én felszabadítottam 140 gigát, vagyis, töröltem annyit, hogy legyen hely a 120 gigás partíciónak. Ez után futtattam a lemezkezelőt, ami kiírta kb., hogy 11800MB szabadítható fel. Az eltűnt minden kb. olyan volt, hogy nem volt olvasható a partíció, de miután töröltem az új partíció(t)/kat, és visszaméreteztem, újra olvasható volt. Nem töröltem direkt, nem formáztam, hogy elvesszen minden...

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110612) King Unique válasza gyulank (#110611) üzenetére


King Unique
titán

De, most látszik csak igazán, hogy igen... A felszabadításnál sehol nem volt írva, hogy törléssel volt végezve, abban a szövegkörnyezetben zsugorítás is lehetett, sőt eleve arról volt szó. Valamint az megint nem világos, hogy ha állítólag sikerült a HDD-n 140 GB-ot felszabadítani a 120 GB-ot igénylő telepítésnek, akkor miért is probléma, hogy az utólagos zsugorítás csak 12 GB-ot enged. Meg ugye hol zsugorítva, másik partíción, vagy netán a 140 GB-os nem lefoglalt (unallocated) területen létrehozott - ami teljesen felesleges a Windows telepítés előtt - új partíción, egyéb felállásban, az sem teljesen tiszta. Nem volt olvasható, de melyik partíció és hol (pl. fájlkezelő) és milyen formában (pl. RAW, program által ideiglenesen zárolt), mik lettek újra törölve és visszaméretezve, az szintén nem egyértelmű. Meg az új információk alapján akkor mégse tűnt el minden, max. állítólag ideiglenesen nem lehetett olvasni, hozzáférni az adott partícióhoz...

(#110613) bacsis


bacsis
Közösségépítő

Srácok!
Adott egy Levonó Ideapad akármi gép, Windows 10 S előtelepített oprendszerrel.
Kb semmire sem jó, mondom dobjunk rá egy Win10PRO-t.... Szokáűsos 1903-as Win10PRO telepítő elő, szépen végig visz a telepítő úgy ahogy kell, OS betölt, majd...majd... Szépen írja a rendszer tulajdonságoknál hogy ez biza egy Windows 10 PRO S varázsolódott a gépre :Y
Szóval itt valami BIOS szinten bele lehet vésve a gépbe, hogy akármilyen Windows-t rakok rá fel, akkor abból az S verzió lesz rá, vagy mi?! Rá lehet egy ilyen gépre hekkelni a normál Windows-t? amúgy nem lenne annyira extra giga ultra gáz, 4G RAM, valami Pentium Gold, meg 120-as SSD-s téma....

(#110614) King Unique válasza VGYke (#110608) üzenetére


King Unique
titán

Ha lefuttatod a törlést a lemezkarbantartóval, vagy akár a gépházban a tárterületsegéddel, vagy ezen módszerrel, majd újra megnyitod a lemezkarbantartót, akkor is 1,63 GB-ot ír?

(#110615) King Unique válasza bacsis (#110613) üzenetére


King Unique
titán

Windows 10 S kiadásról van lehetőség ingyen váltani Pro kiadásra (is), ami elvégezhető Store-on keresztül, nem feltétlen kell hozzá clean install.

Amúgy meg lásd az S módú Windows 10 – GYIK leírás alábbi kérdés-válaszát.

Hogyan változott meg a Windows 10 S a Windows 10 2018. áprilisi frissítésével?

A 2018. áprilisi frissítéssel a Windows 10 S a Windows 10 módja lett (az úgynevezett „S mód”). Ez a lehetőség már elérhető a Windows 10 Home Edition, a Windows 10 Pro és a Windows 10 Pro Education kiadásokhoz, és olyan új PC-ket is vásárolhat, amelyeken előzetesen telepítve van az S mód valamely kiadása.

Ha már rendelkezik Windows 10 S rendszerű eszközzel, és telepíti a 2018. áprilisi vagy későbbi frissítést, akkor a rendszer S módú Windows 10 Pro lesz.

(#110616) gyulank válasza King Unique (#110612) üzenetére


gyulank
addikt

Te kevered a dolgokat. Abban a szövegkörnyezetben nem lehetett zsugorítás, mert az volt a kérdésem, hogy mit csináljak, hogy lehessen zsugorítani...Arról nem én tehetek, hogy te minden másról beszélsz, és belekavarodsz. Meg arról sem, hogy direkt rosszul érted, hisz ha valaki nem akarja direkt rosszul érteni, hogy nem lehet zsugorítani, nem érti úgy, hogy lehet. Véletlenül sem gondolod, hogy azért probléma, hogy 12 gigát tud zsugorítani, mert 140 gigát szabadítottam fel. Hogy talán, ha 12 giga szabad hely lenne, nem beszélnék 140-ről. Milyen új partícióról beszélsz? Ott tartunk, ahol elkezdtem. Van 171 giga szabad hely, és ha rámegyek a zsugorításra, beírja a 12 gigát, hogy annyit tud zsugorítani. Ennyi. Tudom, most belekötsz, hogy eddig 140 volt, de azóta már 171... És ez ugye nagyon fontos a téma szempontjából szerinted, ezért leírtam. Tényleg, hogy gondolod, hogy zsugorítsak 12 gigát, aztán csináljak 12 gigás partíciót, és ?! Számodra logikusak ezek a lépések nem számomra. A nem volt olvashatóban is teljesen lényegtelen dolgokat vársz. Nem tudom mit nem lehet érteni azon, hogy zsugorítom ami van, aztán a szabad helyre partíciót vagy partíciókat hozok létre. És hogy ezeket törlöm, és visszaméretezem. Ha az a célom, hogy az adataimat visszanyerjem, akkor hogy lehet kérdés, hogy ugyan mit töröltem, és mit méreteztem vissza? Lehet, hogy azt töröltem amin az adataim voltak, és utána lett olvasható? Rég volt már, de tán formázatlanként kezelte. Ja, de az csak véletlen és a próbálkozásaimnak köszönhető, hogy ideiglenesen, mert máshogy nem állt helyre de a windows nagyon le akarta formázni.

[ Szerkesztve ]

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110617) bacsis válasza King Unique (#110615) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Hááát.. ez egyelőre kapufa... Az angol nyelvű oldalon leírtaknál ott vérzik el a dolog, hogy nálam hiányzik az a menüpont hogy "change product key, or switch to windows 10 pro"
A magyar nyelvű Microsoft oldalán leírtaknál meg azért borul a dolog, mert a Store-ból az átváltás 80ezer!!!!!Ft lenne...
Esetleg arra tudok gondolni, hogy a gépen Win10Home volt, én azt legyaktam, és most Win10PRO van rajta?! és ezért nem engedi a normálra való áttérést?

(#110618) fejesg2


fejesg2
aktív tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy bosszantó jelenség, miszerint egy bizonyos illesztőprogram-frissítés összeveszik a VGA driverrel és játék futtatása közben összeomlik tőle az egész OS. Néhány reinstall után jöttem rá, hogy mi a ludas progi, viszont nem tudom, hogy hogyan töröljem le. Ebben kérnék segítséget. A problémás frissítés ez:
Advanced Micro Devices, Inc driver update for AMD SMBus
Mikor ezt magától fel frissíti a win, utána vége a VGA driver normális működésének, hiába csinálok clean install-t. Ezt hogy a búbánatba lehet törölni? Simán a Frissítések eltávolítása fül alatt ez nem jelenik meg.

Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!

(#110619) Doky586 válasza bacsis (#110617) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Win 10-nek a home/core változatot nevezik. Prónak meg a pro-t. Ez S-től független. Tehát a win10S az nem egyenlő a win10proS-el... Nyilván neked kéne látnod mi áll a matricán..

(#110620) King Unique válasza bacsis (#110617) üzenetére


King Unique
titán

Ha a gépen eredetileg Windows 10 S volt, akkor arról ingyen lehet Pro kiadásra váltani, vagy újabban az említett S módú Pro kiadásra, ahol a hivatalos oldalon írják is, hogy "Az S módból való átváltásért nem számítunk fel díjat.". Vagyis normál esetben lennie kellett volna S alatt ilyen lehetőségnek. Ha a tiszta telepítés után nálad most Pro S, illetve S módú Pro kiadás van, akkor az elvileg teljes értékű, nincs úgy lekorlátozva, mint a "sima" S. Vagy nálad talán igen?

(#110618) fejesg2:
Akkor elrejted az említett illesztőprogram-frissítést, vagy letiltod a driverek automatikus telepítését/frissítését.

[ Szerkesztve ]

(#110621) fejesg2 válasza King Unique (#110620) üzenetére


fejesg2
aktív tag

Igen, ezeket próbáltam. De elrejteni nem lehet ugyan abból az okból, amiért törölni sem, és letiltani sem. Értetlenül állok a dolog előtt.

Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!

(#110622) King Unique válasza gyulank (#110616) üzenetére


King Unique
titán

"Zsugorítani akarok egy partíciót a HDD-n, mert az SSD-n nincs elég hely, és át akarom rakni a Windowst. Felszabadítottam vagy 140GB-ot, és azt írja ki, hogy 12GB szabad hely van, meg, hogy csak addig lehet zsugorítani amíg nem akad nem áthelyezhető fájlba."

De, pont az a helyzet, hogy ebben a szövegkörnyezetben zsugorításról volt szó és sehol nem volt kiemelve, hogy a 140 GB felszabadítása egyéb módon történt... Meg az is utólag lett egyértelműbb, hogy az a 12 GB arra vonatkozik, hogy csak annyit enged zsugorítani. Plusz most, az X-edik kör után az is kiderült, hogy állítólag 171 GB szabad terület van a partíción, amiből 12 GB-ot enged zsugorítani a lemezkezelő. Aztán egyszer 140 GB, másszor 120 GB-os, harmadszor 171 GB szabad terület egy ki tudja melyik partíción, vagyis nem meglepő, ha felmerül a kérdés, hogy mégis melyik-melyik... Valamint egyértelműsítés gyanánt screenhotok kérése a lemezkezelőről, ha már világosan és mások számára is érthetően nem sikerült leírni, hogy pontosan mi a helyzet... Szóval inkább hagyjuk a ki mit kever témát, illetve ilyen pongyola megfogalmazásnál nem meglepő, ha a másik fél számára nem teljesen egyértelmű...

A nem olvasható partíciónál meg világosan le volt írva előzőleg, hogy ott is mik lettek volna azok az információk, amik alapján egyértelműbbé válik a dolog, ha már ott sem sikerült egyértelműen és pontosan vázolni... Ahol ha egy partíció ténylegesen törölve lett, akkor azt nyilván nem lehet csak úgy visszaállítani, max. az előző válaszban említett módszerekkel. Meg akkor nyilván nem akarja formázva a Windows, ha a törlés után eleve nem lefoglalt (unallocated). Akkor szokta feldobni a formázást, ha a RAW lett. Ami ha tartós, akkor abból nyilván nem lesz magától újra NTFS, nem lesz újra közvetlenül hozzáférhető a fájlkezelőben. De persze itt is ki tudja mi történt valójában... A lényeg viszont az, hogy a leírt állítólagos korábbi eset nyilván nem zárja ki külön particionáló program használatát, pláne ha bizonyos esetekben jobb híján csak olyannal lehet megoldani a kellő mértékű zsugorítást.

Egyébként meg mi is a gond? Ha a Windows lemezkezelője azért nem engedi a kívánt mértékű zsugorítást, mert nagyon töredezett a fájlrendszer, összevissza vannak a fájlok, akkor arra megoldás lehet előtte a töredezettségmentesítés, mint már említve volt előzőleg. Meg hogy lehetőleg ne legyen lapozófájl és egyéb rendszerelem a zsugorítandó partíción, ami akadályozhatja a műveletet. Valamint másik megoldás a külső particionáló program használata, amik eleve megoldják átméretezésénél szükség esetén a fájlok átmozgatását, sőt mutatják is, hol tart a folyamat. Vagyis ezek közül lehetne választani, ha a 171 GB szabad területet tartalmazó partíció nagyobb mértékű zsugorítása a cél. Ez így világos, vagy ezt is le kell még írni 5x? Sok Sikert!

[ Szerkesztve ]

(#110623) bacsis válasza King Unique (#110620) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

szerk2: oké meg van köszi :R

[ Szerkesztve ]

(#110624) King Unique válasza bacsis (#110623) üzenetére


King Unique
titán

Hogyan pakoltad vissza? Ha tiszta telepítéssel pendrive-ról a Microsoft weboldaláról letöltött ISO-ból, akkor azoknál (MCT ESD / standard consumer) újabban eleve nem is választható S kiadás. Ha Home kiadást telepítettél, akkor annál pedig nem meglepő, ha a Store-ban 45k az upgrade Pro kiadásra. Itt az lett volna a lényeg, hogy S-et kellett volna valahogyan telepíteni, vagy gyári recovery partíció megléte esetén azt visszaállítani és arról ingyenes az upgrade Pro kiadásra. Vagy megpróbálni egyből Pro-t telepíteni, ha elfogadja közvetlenül a kulcsot, vagy utólag beaktiválódik.

Megvan? Vagyis ha gyárilag S volt rajta, ahhoz van kulcs a BIOS-ban, akkor az jó volt a Pro közvetlen telepítéséhez is, beaktiválódott?

[ Szerkesztve ]

(#110625) gyulank válasza King Unique (#110622) üzenetére


gyulank
addikt

Az idézett szövegből egyértelmű. Felszabadítottam 140-et és azt írja 12 van... Ez a probléma... A nem olvashatónál is te beszélted hogy szabad hely, én egyszer sem mondtam. Teljesen felesleges minden infó amit kértél, mert lényegtelen, hogy mennyi, és mekkora partíciókat csináltam mielőtt visszacsináltam. Ezt nem lehet többféleképpen érteni. És azt sem mondtam, hogy azért mert töredezett. Azt mondtam, amit te is látsz, ha megnyitod és rákattintasz a zsugorításra. Az volt a kérdés, hogy mi lehet elmozdíthatatlan, és hogy lehet megszüntetni. Én mindent megtettem mielőtt feltettem a kérdést, és írtam is, hogy kikapcsoltam a lapozófájlt, és erre is muszáj volt azt a fontos kérdést feltenned, hogy miért volt lapozófájl. Te kérdezed, hogy le kell-e írni ötször?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110626) King Unique válasza gyulank (#110625) üzenetére


King Unique
titán

Ha egyszer felszabadítottál törléssel - azt írtad - 140 GB-ot, akkor az nyilván fix unallocated terület partíciótörlésnél, vagy meglévő partíciónál +140 GB szabad terület fájlszintű törlésnél. Ahol normál esetben nyilván mindkettő felállásnál lennie kellett volna 140 GB szabad területnek, nem lehet csak 12 GB. Max. úgy, ha a fájlszintű törlés mégsem ment rendesen végbe, vagy az említett partíciónál csak annyit engedett zsugorítani a lemezkezelő. Ahol az, hogy 12 GB-ot írt ki a lemezkezelő a max. zsugorítandó méretre, nem feltétlen egyenlő minden esetben azzal, hogy ténylegesen annyi szabad terület van a partíción. A töredezettséget pedig szintén te említetted, azért került szóba. De mindegy, inkább hagyjuk...

A lehetséges megoldás az előző válaszban (is) le van írva, azokat lehetne megpróbálni. Ahol majd szükség esetén az adott művelet, program megoldja a fájlok átmozgatását (ha lehet), nem neked kell manuálisan.

[ Szerkesztve ]

(#110627) I


I
tag

Sziasztok

Win10 Pro x64, sz.gép bekapcsolása után van egy többfelhasználós bejelentkezési képernyő, amin a kép egy barlangból kilátás a tengerre két sziklával.
A beállításokban a zárolási/ bejelentkezési képernyő a windows reflektorfényre van állítva, már az összes img100.jpg-t megváltoztattam a Windows mappában a trusted installer jogosultságainak megváltoztatásával, de semmi nem segít. Bejelentkezéskor mindig ez a kép kísért.
A kérdésem, tudja valaki hogyan lehetne ezt a képet megváltoztatni, eltűntetni?
Választ előre is köszi

szerk.: arról a képről beszélek amelyik a 106959 hozzászólásban is szerepel

[ Szerkesztve ]

Have a nice day!

(#110628) King Unique válasza I (#110627) üzenetére


King Unique
titán

A zárolási képernyő személyre szabása

Tetszőlegesen beállítható fix kép, diavetítés, Windows Reflektorfény, ahol az utóbbi normál esetben eleve naponta frissül. Ha több felhasználói fiók van, akkor is beállíthatók az előbbiek. Valamint ha az a cél, hogy a beállított kép a bejelentkezési képernyőn is megjelenjen, akkor lásd az előbbi leírás végén leírtakat, azaz "A zárolási képernyő képének megjelenítése a bejelentkezési képernyőn beállítás".

(#110629) I válasza King Unique (#110628) üzenetére


I
tag

Köszi, de ez nem segít, mint írtam, a zárolási/ bejelentkezési képernyőn be van állítva a windows reflektorfény. Ha akármelyik felhasználói fiókba amelyikbe be vagyunk jelentkezve zároljuk, bejön a windows reflektorfény kép.
Ha kijelentkezem, minden felhasználó ki van jelentkezve, mindig a barlangos kép jön be.
Ezt kellene megváltoztatni.

Have a nice day!

(#110630) Croft-21 válasza Cs1csó (#110574) üzenetére


Croft-21
őstag

Na végül tiszta telepítéssel felraktam pendriveról a 64 bitest, most minden rendben. Fel tudtam telepíteni az említett epu six engine programot is.
Más kérdés: fel volt téve az eset internet security, de vajon szükséges újra feltenni? Vagy elegendő a win 10 általi vírusok és veszélyforrások elleni védelem?

(#110631) gyulank válasza King Unique (#110626) üzenetére


gyulank
addikt

Semmilyen esetben sem jelenthette volna hogy 12 giga szabad hely van, ha 140 volt. Te feltételeztél minden hülyeséget arról, hogy én mit hiszek meg mit csinálok, nem én mondtam, de mindegy. Azóta már túl vagyok rajta, már arról írok. De ettől még szeretném tudni a kérdésemre a választ, hogy miért volt 12 giga, és ha azért amit nem én írtam, hanem mint írtam alapból kiír, vagyis nem hibaüzenet mint ahogy te írtad, és nem azt írtam, hogy töredezettségmentesítenem kell, mint ahogy te írtad. Attól még mindig nem tudom, hogy hogy lehetett és mi volt áthelyezhetetlen fájl sima adatpartíción.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110632) King Unique válasza gyulank (#110631) üzenetére


King Unique
titán

Akkor a másra mutogatás helyett fogalmaztál volna az elején egyértelműbben, mert azt eredetileg eleve te írtad, hogy állítólag 12 GB szabad hely van... Ahogyan a töredezettségmentesítéssel kapcsolatban szintén... Vagy ha ennyire nem megy, akkor tettél volna be screenshotot a lemezkezelőről, hogy megspóroljuk a felesleges köröket... Konkrétumok nélkül azt pedig ne várd, hogy más kapásból kitalálja, hogy esetedben vajon éppen miért nem lehetett nagyobb mértékben zsugorítani a kötetet. Amire egyrészt nem is feltétlen kell annyira kutatni az okot, mert b válaszként a Windows lemezkezelőjénél nem meglepő, ha bizonyos esetekben nem enged a kívánt méretre zsugorítani, hiába van elég szabad terület. Másrészt még az sem derült ki, hogy végül hogyan sikerült megoldani, a javasolt módszerek valamelyikével, vagy esetleg egyéb módon.

[ Szerkesztve ]

(#110633) King Unique válasza Croft-21 (#110630) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt alapesetben nem, mivel elég lehet a Windows 10 beépített védelme, antivírus szoftvere is, ami elég jó védelem lett az utóbbi időben, az élmezőnyben van. Másrészt meg eleve a felhasználótól, annak lehetőségeitől és igényeitől is függ, hogy a beépítettet, vagy inkább külső védelmi szoftvert használ. Az ESET előnye lehet adott esetben a kisebb rendszerterhelés, a fájlműveleteket kevésbé lassítja, Edge és Crome mellett egyes egyéb böngészőknél (pl. Firefox) is a webvédelem támogatása, az IS-ben van külön netbank- és tranzakcióvédelem, stb. Bővebb információk felől meg a vírusirtó topicban javasolt érdeklődni.

(#110634) #93794560 válasza Croft-21 (#110630) üzenetére


#93794560
törölt tag

Bőven elegendő a Windows beépített víruskergetője. A legutóbbi teszteken a leghatékonyabbnak bizonyult.

(#110635) gyulank válasza King Unique (#110632) üzenetére


gyulank
addikt

Úgy sikerült, hogy azt csináltam, amit akkor csináltam volna, ha nem kérdezem meg, hogy ahelyett mit lehet csinálni, és szerencsére most olvasható maradt. De pont ez az, hogy azt írtam, hogy felszabadítottam 140-et és állítólag 12 van, akkor csak számodra nem egyértelmű, hogy az állít hülyeséget ami szerint 12 van, és nem szerintem van 12 aki csinált 140-et, mert én tudom, hogy van 140 ha csináltam, és azért írtam mert az a szar azt állította, hogy 12 van.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110636) gyulank


gyulank
addikt

Kihúztam az SSD-t, és úgy telepítettem a Windowst a HDD-re. Működött is. Aztán visszaállítottam UEFI-ben az elsődleges meghajtónak az SSD-t, mert azon volt a Linux, és a másik Windows. Így már nem indult el akkor sem, ha UEFI boot menüben azt a lemezt választottam. A GRUB sem találta. Elindítottam a telepítőt, nem tudta megjavítani. Töröltem a partícióit, hogy újratelepítsem, de közölte, hogy nem telepíthetem oda, mert GPT.
Van olyan UEFI beállítás, amiben lehet az SSD az első, és telepíthetem a HDD-re a Windowst, és majd az SSD-ről a GRUB elindítja?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110637) Doky586 válasza gyulank (#110636) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Azért létezik olyan ember aki telepített már GPT-re windowst... :D

[ Szerkesztve ]

(#110638) Aurig@


Aurig@
őstag

Üdv!

Egyik jóbarátom megkért, hogy rakjam újra a Win10-et a gépére. Minden OK volt, viszont internet csatlakozáskor sárga felkiáltójel van az ikonon. Hibaelhárítás futtatásakor a képen látható ablakot dobja fel:

Mit lehet ilyenkor tenni?

A hálózat működik hibátlanul, mivel azt a kábelt, amivel próbáltam az említett gépet, visszadugom a saját gépembe minden gond nélkül megy a kapcsolat. Sőt, ha átdugom a PS4-be ott is hibátlan. Sajnos, amint visszadugom a másik gépbe, nincs kapcsolat.

Köszönöm a válaszokat előre is!

<<- OnePlus 7 „8/256” Android 12 ->>

(#110639) gyulank válasza Doky586 (#110637) üzenetére


gyulank
addikt

Azzal kezdtem, hogy én is telepítettem. Most is tudnám telepíteni, ha a HDD-t állítanám be elsődlegesnek, de nekem az SSD kell, hogy elsődleges legyen, és úgy nem megy a GPT-re.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110640) Doky586 válasza gyulank (#110639) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A linuxot grubot is uefi módban telepítetted..?
Azok beállításáról inkább valamelyik linuxos topikban érdeklődj. :K

(#110641) Aurig@ válasza Aurig@ (#110638) üzenetére


Aurig@
őstag

Megoldódott!

<<- OnePlus 7 „8/256” Android 12 ->>

(#110642) gyulank válasza Doky586 (#110640) üzenetére


gyulank
addikt

A Windows sem kérdezi, hogy UEFI módban telepítem-e.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#110643) Doky586 válasza gyulank (#110642) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

De megkérdi telepítéskor! [kép]

[ Szerkesztve ]

(#110644) King Unique válasza gyulank (#110635) üzenetére


King Unique
titán

Most barkóbázni nem fogok, de akkor a leírtak szerint sikerült valahogyan megoldani, rendben. A kötet zsugorításánál abban az ablakban valóban van a szabad területre vonatkozó információ, de az egyrészt a zsugorításnál értendő, ami nem feltétlen egyenlő a partíción lévő tényleges szabad hely méretével. Ahol az utóbbi világosan látszik a lemezkezelőben a partíció tulajdonságainál (fájlkezelő), valamint felül a kötetlistánál is. Vagyis ezeket kellett volna pontosítani, leírni már az elején és akkor mindenkinek egyértelmű lett volna. ;)

(#110645) King Unique válasza gyulank (#110636) üzenetére


King Unique
titán

Ha az SSD-n a Linux rendszerbetöltője (GRUB) az alapértelmezett, akkor először frissíteni (sudo update-grub) kellett volna ahhoz, hogy a többi lemezen lévő OS-t is megtalálja, azaz a HDD-n lévő W10-et. Valamint ilyenkor nyilván az sem árt, ha az SSD-n és a HDD-n lévő OS-ek azonos boot mód (CSM/UEFI) szerint vannak telepítve. Ha eltérő, akkor úgy lehet indítani egyiket-másikat, hogy pl. bootolásnál a BIOS gyors boot menüjében egyik/másik fizikai meghajtót kiválasztani, előtte a BIOS-ban a megfelelő boot módot (CSM/UEFI/CSM+UEFI) beállítani.
Ha a HDD-re telepítésnél ilyen hibaüzenet van, illetve ez pepitában (MBR kell), akkor arra vonatkozóan a válaszban le van írva a lényeg. Vagyis nem meglepő, ha a legacy/CSM módban bootolt Windows-telepítő nem enged GPT-lemezre telepíteni, mivel ahhoz ilyenkor nyilván MBR kell. Ahogyan az sem, hogy hiába van törölve a HDD-n a Windows összes partíciója, ha a korábban zsugorított kötet megmarad, mivel az MBR/GPT a teljes lemezre vonatkozik, a lemez teljes törlése után változtatható. Vagyis ha a HDD-n lévő adatpartíció megtartása a cél, akkor UEFI mód szerint kellene bootolni a pendrive-ról a W10 telepítőjét, ami eleve beállítható/kiválasztható, mint azt a másik válaszban is írták, szemléltették.

[ Szerkesztve ]

(#110646) Lauda válasza Doky586 (#110643) üzenetére


Lauda
félisten

Ez nem a bios?

(#110647) Doky586 válasza Lauda (#110646) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Tehát OS független ezen dolog! :B

(#110648) Lauda válasza Doky586 (#110647) üzenetére


Lauda
félisten

A windows nem kérdez semmit, hogy uefi-ben telepíted-e vagy sem. :)

[ Szerkesztve ]

(#110649) csab2


csab2
veterán

A 1909 verziófrissítés másnál is pikk-pakk lement?
Vezérlőpultban a frissítéseknél ránéztem, írta, hogy frissítsek a 1909 verzióra.
Rákattintottam és kevesebb mint 10 perc alatt kész volt.
Máskor jóval tovább tartott a verziófrissítés.

Asus Vivobook 14 X413EA, iPhone 13 mini, LG 50LF652V, PS4 slim

(#110650) King Unique válasza csab2 (#110649) üzenetére


King Unique
titán

Ha 1903-as verzió volt a frissítési alap, akkor igen, mivel csak egy kicsi frissítés (KB4517245) kellett a verzióváltáshoz, ami 1903-on aktiválta a havi összesítő frissítések (CU) telepítésével már meglévő 1909-es funkciókat, megcsinálta az átváltást az utóbbira. Erről pl. ebben a hozzászólásban is volt szó.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.