- MasterDeeJay: A száz dolláros RTX 3060-as kártya tesztje (Jieshuo RTX 3060M 6GB)
- PSti: "Új" VGA kártya jelent meg: Gainward GeForce RTX 3060 Python II OC
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 17 – Nyári töltöttkáposzta
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sidi: SBC, avagy ipari számítógép ISA kártyán
- bitpork: Balcsis tali 2026
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
sad_Vamp
őstag
HA a PC gaming-et elvesszük és a hard core kódolás, videóvágás stb.
Akkor netezés-szövegszerkesztés- filmezés stb. ezek a Raspberry-ik is elegendő ha jól tudom.
A MacMini szerintem rossz példa mert durván túlárazott cucc, ennyiből egy komplett notebook vagy egy brand gép is kitelik. DE az irány adott: lesznek a perifériák mint egér billentyűzet hangrendszer monitor/tévé és egy kis tenyérnyi doboz ami kiszolgál minden átlagos felhasználási igényt.
Játékra pedig fene tudja. A konzol pl. egy havi előfizetési modellel elég jó megoldás, hiszen csomó játékot adnak de a kontroller korlátoz sok játék típus van amihez jól jön a bill egér kombó pl. RTSMutass már példákat kérlek... mert a valóvilágban a MacMini nagyon is jó bolt (volt az áremelés előtt... 800 eurból már ezt azt ki lehet legózni de akkor sem ebben a teljesítményben... de 600eurórért nagyon is jó üzlet volt)
Aki pedig azt állítja, hogy ez RPi helyettesíti majd a PC-t.... hát.... az RPi sokmindenre jó, de indíts el rajta egy FHD YT videót böngészőből 3 másik weboldalat és egy office-t (az 5öst nem tudom de alatta egyik sem nyújt folyamatos élményt)
Szóval a kérdés, pont az milyenek is lesznek azok a bizonyos alternatívák. -
Dragon3000
nagyúr
Amikor arról megy a téma, hogy drágulni fog a cpu gyártás is, mert az ai ügynököknek több cpu erő kell, akkor én ebben annyira nem bíznék

-
ddekany
nagyúr
Amivel szerelt megoldások drágábbak, mint ma egy felsőkategóriás vga

Majd csak tovább lép a kommersz IT is a nagyobb memória sávszélesség irányába...Vagy nem. Még csak több DRAM chip se kell hozzá, csak több vezeték és CPU "láb" lényegében.
-
Dragon3000
nagyúr
-
ddekany
nagyúr
De miért kellene igp? Ha azt nézzük, milyen fejlődés volt igp fronton az elmúlt 10 évben, akkor a mostani vga-m még 10 év múlva is erősebb lesz, mint az akkori igp-k.
Azt feltételezve IGP, hogy nem nagyon lesz más. Amúgyy IGP lehet olyan is, mint Strix Halo.
-
Dragon3000
nagyúr
-
ddekany
nagyúr
Mi köze van a grafikának a késleltetéshez? A késleltetés a szerver és a géped közötti kapcsolat miatt van, amikor próbáltam a geforce now szolgáltatást, akkor lehetett érezni, hogy később reagál az egérre és a billre a játék, ami engem pl zavar, és a belső teszt szerint a kapcsolat rendben volt, ezt a grafikával nem lehet megoldani, mert a késleltetés ugyanúgy jelen lesz vagy ha a 30 fps-re gondoltál, az csak egy példa volt, hogy nagyon sok embert az sem zavar, míg mások 60 fps alatt nem képesek játszani...
Ja, hogy a távoli futtatásra utalsz. Ahol reflex/precizitás kell, ott marad ami IGP-n helyben is megy.
-
Dragon3000
nagyúr
Mi köze van a grafikának a késleltetéshez? A késleltetés a szerver és a géped közötti kapcsolat miatt van, amikor próbáltam a geforce now szolgáltatást, akkor lehetett érezni, hogy később reagál az egérre és a billre a játék, ami engem pl zavar, és a belső teszt szerint a kapcsolat rendben volt, ezt a grafikával nem lehet megoldani, mert a késleltetés ugyanúgy jelen lesz vagy ha a 30 fps-re gondoltál, az csak egy példa volt, hogy nagyon sok embert az sem zavar, míg mások 60 fps alatt nem képesek játszani...
-
ddekany
nagyúr
Még a játék sem biztos, mert azért a késleltetés megtudja ölni a dolgokat és aki erre érzékeny, egy lassúbb játék esetében is észreveszi, egy fps játék meg kb a játszhatatlan kategóriába tartozik, mert nem tudsz a késleltetéssel mit kezdeni, persze ez olyan, hogy van akit a 30 fps sem zavar.
Majd olyanra csinálják a grafikát, hogy ne legyen gond... Még az Intel IGP-k is rég alkalmasak erre, csak nem azokra tervezik a játékokat, hanem gamer gépre.
-
Dragon3000
nagyúr
Nem fog megszűnni, mindig lesz alternatíva. Az lehet, hogy az erőforrás pocsékoló többszáz gigás játékok otthonról futtatásának vége van, de otthoni computing mindig lesz, akár tetszik a big technek, akár nem.
Még lehet öröm az ürömben, hogy mivel a végtelen hardvernek vége szakadt, ezért talán lesznek jobban (vagy egyáltalán) optimalizált programok.Még a játék sem biztos, mert azért a késleltetés megtudja ölni a dolgokat és aki erre érzékeny, egy lassúbb játék esetében is észreveszi, egy fps játék meg kb a játszhatatlan kategóriába tartozik, mert nem tudsz a késleltetéssel mit kezdeni, persze ez olyan, hogy van akit a 30 fps sem zavar.
-
Apollyon
Korrektor
amire elérjük a 2032-t lehet, hogy a PC mint consumer HW megszűnik, mert annyira drága lesz (spoiler: már most is az). És valami előfizetésen keresztül (mindig ez a kulcsszó; mert "you will own notthing and you will be happy") fogunk majd számítógépezni. Soha nem hittem, hogy elérjük azt a pontot, hogy a - miden egy lapra forrasztva és még a háttértárat is csak csellel bővithejtük - MacMini lesz a legnormálisabb választás, otthoni mint PC ... de pár hónapja már ez van.
Nem fog megszűnni, mindig lesz alternatíva. Az lehet, hogy az erőforrás pocsékoló többszáz gigás játékok otthonról futtatásának vége van, de otthoni computing mindig lesz, akár tetszik a big technek, akár nem.
Még lehet öröm az ürömben, hogy mivel a végtelen hardvernek vége szakadt, ezért talán lesznek jobban (vagy egyáltalán) optimalizált programok. -
Cs1csó
titán
amire elérjük a 2032-t lehet, hogy a PC mint consumer HW megszűnik, mert annyira drága lesz (spoiler: már most is az). És valami előfizetésen keresztül (mindig ez a kulcsszó; mert "you will own notthing and you will be happy") fogunk majd számítógépezni. Soha nem hittem, hogy elérjük azt a pontot, hogy a - miden egy lapra forrasztva és még a háttértárat is csak csellel bővithejtük - MacMini lesz a legnormálisabb választás, otthoni mint PC ... de pár hónapja már ez van.
HA a PC gaming-et elvesszük és a hard core kódolás, videóvágás stb.
Akkor netezés-szövegszerkesztés- filmezés stb. ezek a Raspberry-ik is elegendő ha jól tudom.
A MacMini szerintem rossz példa mert durván túlárazott cucc, ennyiből egy komplett notebook vagy egy brand gép is kitelik. DE az irány adott: lesznek a perifériák mint egér billentyűzet hangrendszer monitor/tévé és egy kis tenyérnyi doboz ami kiszolgál minden átlagos felhasználási igényt.
Játékra pedig fene tudja. A konzol pl. egy havi előfizetési modellel elég jó megoldás, hiszen csomó játékot adnak de a kontroller korlátoz sok játék típus van amihez jól jön a bill egér kombó pl. RTS -
sad_Vamp
őstag
Áh az enyém csak 4. gen i5. Akinek legalább 8. gen van (intel vonalat tudom AMD-t nem hogy honnan kompatibilis) azt ajánlom, hogy tegye fel a 11-et használja és ha nagyon nem jó pl. a legfontosabbban hogy "lassabbnak" érzi akkor menjen vissza de alapesetben egy modern hardverre ne régebbi rendszert tegyünk.
Az enyémen is volt fenn a 11 és döcögősebbnek éreztem a rendszert. Leegyszerűsítve: semmi előnyt nem tapasztaltam sőt inkább hátrányt.
Mire elérjük 2032-őt addigra valószínűleg mindenképpen csereérett lesz a gép és remélhetőleg addigra már a "Windows 12" is kijön.amire elérjük a 2032-t lehet, hogy a PC mint consumer HW megszűnik, mert annyira drága lesz (spoiler: már most is az). És valami előfizetésen keresztül (mindig ez a kulcsszó; mert "you will own notthing and you will be happy") fogunk majd számítógépezni. Soha nem hittem, hogy elérjük azt a pontot, hogy a - miden egy lapra forrasztva és még a háttértárat is csak csellel bővithejtük - MacMini lesz a legnormálisabb választás, otthoni mint PC ... de pár hónapja már ez van.
-
Cs1csó
titán
Áh az enyém csak 4. gen i5. Akinek legalább 8. gen van (intel vonalat tudom AMD-t nem hogy honnan kompatibilis) azt ajánlom, hogy tegye fel a 11-et használja és ha nagyon nem jó pl. a legfontosabbban hogy "lassabbnak" érzi akkor menjen vissza de alapesetben egy modern hardverre ne régebbi rendszert tegyünk.
Az enyémen is volt fenn a 11 és döcögősebbnek éreztem a rendszert. Leegyszerűsítve: semmi előnyt nem tapasztaltam sőt inkább hátrányt.
Mire elérjük 2032-őt addigra valószínűleg mindenképpen csereérett lesz a gép és remélhetőleg addigra már a "Windows 12" is kijön. -
wasd.hu
senior tag
Igen hasonló hozzáállás - indokolt. Korszerűbb procikat elméletben jobban kezeli a 11 de a gyakorlatban többet bukunk a réven, mint amennyit nyernénk a réven.
-
Cs1csó
titán
-
wasd.hu
senior tag
-
Cs1csó
titán
-
wasd.hu
senior tag
-
Cs1csó
titán
-
ddekany
nagyúr
Miért gondolod, hogy az alacsonyabb teljesítmény kategóriákban más a teljesítmény - fogyasztás arány?!
Apple M5 / M5 Pro (Mac mini)AMD Ryzen (Mini PC-k)Intel Core Ultra 9 (Mini PC-k)
Idle 3 – 4 Watt, 9 – 12 Watt 11 – 15 Watt
átlagos (Böngészés, iroda) 7 – 15 Watt, 20 – 35 Watt, 25 – 40 Watt
Maximális 45 – 65 Watt, 54 – 85 Watt, 65 – 115 Watt
4.268/29.233 pont, 3.384/21.467, 3.195/22.477
Ebből azért a csendesség sorrendjét látni lehet.Miért gondolod, hogy ezt gondlom? Valami félrement az 2-vel ezelőtti hozzászolásom értelmezésében...
-
Hieronymus
veterán
Miért gondolod, hogy az alacsonyabb teljesítmény kategóriákban más a teljesítmény - fogyasztás arány?!
Apple M5 / M5 Pro (Mac mini)AMD Ryzen (Mini PC-k)Intel Core Ultra 9 (Mini PC-k)
Idle 3 – 4 Watt, 9 – 12 Watt 11 – 15 Watt
átlagos (Böngészés, iroda) 7 – 15 Watt, 20 – 35 Watt, 25 – 40 Watt
Maximális 45 – 65 Watt, 54 – 85 Watt, 65 – 115 Watt
4.268/29.233 pont, 3.384/21.467, 3.195/22.477
Ebből azért a csendesség sorrendjét látni lehet. -
King Unique
titán
Szerintem arra gondolt a játék esetében, hogy van aki csak az miatt van windowson, mert minden mást meg tudna oldani más rendszeren is, akár linux, akár osx... Mondjuk nekem semmi gondom a windows-sal, nem szoktak gondjaim lenni a frissítésekkel, eleve be van állítva, hogy ne kapjam meg azonnal, így ha van valami nagy gond vele, az addigra már vissza is van vonva, mire megkapnám...
Biztos vannak olyanok is, de azok megint csak egy szűkebb réteg lehet és pont ezért nem általánosítható. Hardvereknél is az elsődlegesen támogatott platform eleve a Windows, mind illesztőprogramok (driverek), mind speciális gyártói programok tekintetében, veszek egy belső / külső HDD-t és SSD-t, alaplapot, laptopot, azokhoz is általában Windows only szoftverek vannak, diagnosztika, speciális beállítások, firmware-frissítés, hardveres titkosítás, stb.
Vagy ott van a szüneteltetés és elég havonta 1x, a hónap végén (addigra visszavonják vagy kiadnak javított formában OOB-t ha volt hibás frissítés) frissíteni, meg automatikusan települő kumulatív frissítés amúgy is csak havonta 1x van, a többi csak opcionális. -
Dragon3000
nagyúr
hogy van egy Steam OS, ami desktop-ra is megjött és ha ez felfut erősebben, már nem lesz érv az, hogy tartsunk otthonra is egy Windows-t a játék miatt
vs.
azért tartom a W11-et rajta, hogy a Dell hülyeségei, fw update-jei, garanciás lófaszai meg minden ilyesmi fusson
Sosem értettem, amikor egyesek ezzel a csak a játékok miatt Windows fals mantrával jönnek, holott az csak a jéghegy csúcsa és csak a felhasználók egy kis rétege gémer, egy rakás olyan általános program és hardvergyártók által kiadott speciális szoftver van a hardverelemekhez (mint itt a Dell), ami Windows only és már ezek miatt is bőven érv Windowst használni.
Egyébként meg nem világos miről írogat itt, nálam is van W10 & W11 és W11 & L dual boot laptopokon, ahol eleve jól működik a W11, nem forog hűtőventi max fordulatszámon, nem random indul újra a rendszer hanem amikor én újraindítom vagy beállítom, stb.
Szerintem arra gondolt a játék esetében, hogy van aki csak az miatt van windowson, mert minden mást meg tudna oldani más rendszeren is, akár linux, akár osx... Mondjuk nekem semmi gondom a windows-sal, nem szoktak gondjaim lenni a frissítésekkel, eleve be van állítva, hogy ne kapjam meg azonnal, így ha van valami nagy gond vele, az addigra már vissza is van vonva, mire megkapnám...
-
Dragon3000
nagyúr
Nem kell félnie, nem azért tartunk Linuxot, hogy féljenek tőlünk, hanem muszájból.
A nagyvállalati szféra nélkül bajban lenne az MS, pedig Linux világban is megoldható az a fajta teljes ökoszisztéma és "bezárása a user-nek" + auditálhatóság stb, amit ők csinálnak évtizedek óta. A lobbi erejük óriási, cserébe rengeteg vállalatnak egyre jobban megnézni, mire költ, de ezt fogják legkésőbb elengedni valszeg, inkább rúgnak ki X embert.Hosszú távra az "OS részleg" jövőjét méginkább ők fogják eltartani, ha belegondolok, hogy van egy Steam OS, ami desktop-ra is megjött és ha ez felfut erősebben, már nem lesz érv az, hogy tartsunk otthonra is egy Windows-t a játék miatt. Ez egy jövőbeli lehetőség, de egyre erősödni látom. Majd az idő megmondja, igazam lett-e.
Nálam sincsenek asztalin venti felpörgések, de ennek semmi köze a W11 "jóságához", viszont annál több van a vagy kézileg állítható (asztalin), vagy nem állítható (laptop) venti görbékhez. Laptopok esetén a hűtés anyagvastagsága és részben ebből is adódó kicsi tehetetlensége miatt sokkal hamarabb eléri azt a pontot idle felett a hőmérséklet, hogy be kell kapcsolnia a ventit. Magyarul, minimum feletti, de még kicsi CPU tevékenységet is már jelez, míg egy asztali gépen - hacsak nincsen rosszul vagy direkt beállítva - ilyen nincs, tehát egy laptop sokkal jobb mérője annak, hogy mi az, ami megfekszi a gyomrát és mi az, ami egyáltalán nem. Ebből a szempontból a W11 és egy Linux Mint összehasonlíthatatlan, utóbbi előnyére.
A W10 elhúzásához az érintetteknek annyit, hogy a W11-ben fejlettebb a scheduler, így asszimmetrikus procimagokat használók esetén (Intel 12+ gen) hatékonyabban osztja el a feladatokat. Akinek erre az utolsó pici eltérésre nincs szüksége, kerülje a 11-et, mint a pestist.
van egy Steam OS, ami desktop-ra is megjött és ha ez felfut erősebben, már nem lesz érv az, hogy tartsunk otthonra is egy Windows-t a játék miatt.
Ahhoz előbb meg kell oldani, hogy a csalás elleni védelmek működjenek a rendszerükön is, kíváncsi leszek, ez mennyi időbe fog telni, illetve mennyire fognak ezzel foglalkozni a nagy kiadók. -
King Unique
titán
Korabban írtam, márciusban kilőtt a linux 5% fölé, azóta folyamat esik a részesedése, akkor beesett a windows, viszont azóta visszatért a januári szintre, közben a 11 részesedése elég nagyot ugrott, ezek alapján mitől is kellene egyelőre félnie az ms-nek? Semmitől. Nekem asztali gépem van, nincs belassulás, nincsenek hűtő felpörgések, pedig ryzenem van, ahol a kicsi felület miatt ez elő szokott fordulni, alap win11 pro telepítés, nincs bele nyúlva.
Igen, így van, pl. a StatCounter asztali oprendszerek és azon belül a Windows-verziók adatainál elég világosan látszik, hogy melyiknek szignifikáns a növekedése.
Nálam is dettó, ugyanígy működik a "gyári" Windows 11 és nincsen 3rd party vackokkal megpiszkálva, max. a helyi beállítási opciókkal (gépház, csoportházirend) itt-ott személyre szabva."Az eu miatt volt az első 1 év"
Az 1 éves ESU ingyenes és fizetős opciókkal alapból adott volt globálisan, az EU-ban illetve EGT-ben a szinkronizálás (Windows Backup) lett eltávolítva és az ingyenes igénybevételhez elég a Microsoft-fiók (alkalmankénti, elég kb. 60 naponta bejelentkezni) használata az EGT-s ESU opcióknál.
Csak hogy a topik eredeti témájához is hozzászóljunk, ahol ez a mostani + 1 év, azaz 1 + 1 = 2 év ingyenes ESU otthoni felhasználóknak eleve nagy respekt a Microsoftnak, mivel korábban hivatalosan (legálisan, nem warez) kizárólag fizetős formában volt ESU szervezeti (cégeknek, intézményekhez) szinten, mennyiségi licencszerződés kellett hozzá, stb.
-
King Unique
titán
Nem kell félnie, nem azért tartunk Linuxot, hogy féljenek tőlünk, hanem muszájból.
A nagyvállalati szféra nélkül bajban lenne az MS, pedig Linux világban is megoldható az a fajta teljes ökoszisztéma és "bezárása a user-nek" + auditálhatóság stb, amit ők csinálnak évtizedek óta. A lobbi erejük óriási, cserébe rengeteg vállalatnak egyre jobban megnézni, mire költ, de ezt fogják legkésőbb elengedni valszeg, inkább rúgnak ki X embert.Hosszú távra az "OS részleg" jövőjét méginkább ők fogják eltartani, ha belegondolok, hogy van egy Steam OS, ami desktop-ra is megjött és ha ez felfut erősebben, már nem lesz érv az, hogy tartsunk otthonra is egy Windows-t a játék miatt. Ez egy jövőbeli lehetőség, de egyre erősödni látom. Majd az idő megmondja, igazam lett-e.
Nálam sincsenek asztalin venti felpörgések, de ennek semmi köze a W11 "jóságához", viszont annál több van a vagy kézileg állítható (asztalin), vagy nem állítható (laptop) venti görbékhez. Laptopok esetén a hűtés anyagvastagsága és részben ebből is adódó kicsi tehetetlensége miatt sokkal hamarabb eléri azt a pontot idle felett a hőmérséklet, hogy be kell kapcsolnia a ventit. Magyarul, minimum feletti, de még kicsi CPU tevékenységet is már jelez, míg egy asztali gépen - hacsak nincsen rosszul vagy direkt beállítva - ilyen nincs, tehát egy laptop sokkal jobb mérője annak, hogy mi az, ami megfekszi a gyomrát és mi az, ami egyáltalán nem. Ebből a szempontból a W11 és egy Linux Mint összehasonlíthatatlan, utóbbi előnyére.
A W10 elhúzásához az érintetteknek annyit, hogy a W11-ben fejlettebb a scheduler, így asszimmetrikus procimagokat használók esetén (Intel 12+ gen) hatékonyabban osztja el a feladatokat. Akinek erre az utolsó pici eltérésre nincs szüksége, kerülje a 11-et, mint a pestist.
hogy van egy Steam OS, ami desktop-ra is megjött és ha ez felfut erősebben, már nem lesz érv az, hogy tartsunk otthonra is egy Windows-t a játék miatt
vs.
azért tartom a W11-et rajta, hogy a Dell hülyeségei, fw update-jei, garanciás lófaszai meg minden ilyesmi fusson
Sosem értettem, amikor egyesek ezzel a csak a játékok miatt Windows fals mantrával jönnek, holott az csak a jéghegy csúcsa és csak a felhasználók egy kis rétege gémer, egy rakás olyan általános program és hardvergyártók által kiadott speciális szoftver van a hardverelemekhez (mint itt a Dell), ami Windows only és már ezek miatt is bőven érv Windowst használni.
Egyébként meg nem világos miről írogat itt, nálam is van W10 & W11 és W11 & L dual boot laptopokon, ahol eleve jól működik a W11, nem forog hűtőventi max fordulatszámon, nem random indul újra a rendszer hanem amikor én újraindítom vagy beállítom, stb.
-
Dißnäëß
nagyúr
Korabban írtam, márciusban kilőtt a linux 5% fölé, azóta folyamat esik a részesedése, akkor beesett a windows, viszont azóta visszatért a januári szintre, közben a 11 részesedése elég nagyot ugrott, ezek alapján mitől is kellene egyelőre félnie az ms-nek? Semmitől. Nekem asztali gépem van, nincs belassulás, nincsenek hűtő felpörgések, pedig ryzenem van, ahol a kicsi felület miatt ez elő szokott fordulni, alap win11 pro telepítés, nincs bele nyúlva.
-
Dragon3000
nagyúr
Ugyan nem idén lesz a Linux az év desktop-ja
, de szignifikánsan nőtt a statisztikákban.És bevallom, én is most vettem Laptopot és csak azért tartom a W11-et rajta, hogy a Dell hülyeségei, fw update-jei, garanciás lófaszai meg minden ilyesmi fusson. 2-3 év múlva, amikor már nulla firmware update és hasonló jön ki hozzá, legyakom a W11-et és marad a Linux.
Most is egy Linux Mint-el dual boot-osra csináltam meg, Secure Boot, Bitlocker, LUKS, minden van és csodás a Mint-el.
W11 boot-ol, bejön, prociventi pörög, majd percek múlva lenyugszik, aztán újraindulgat mikor hogy kedve szerint, miközben a feladatkezelő nem mutat CPU aktivitást igazán. És ezt a W11-et már debloat-oltam mint az állat, se telemetria, se hazaüzengetés, se AI, se semmi - elvileg. A gyári friss W11 egy agyhalál, de komolyan... (cégesen is agyfaszt kapok annyira lassú, ez legalább jobban reagálgat dolgokra). És nem, nem a RAM az oka..
A Mint boot-ol némán, bejön némán és böngészek vele némán, majd a venti beindul egy minimum fordulatra aztán megint elhallgat. Eközben az egész pattog és egy marha jó össz élmény, miközben minden hardverelem támogatva, tökéletes az egész.
(Ui.: Mint = LMDE).
-
Dißnäëß
nagyúr
Arra reagáltam, hogy az ms azért adta ezt a +1 évet, mert megijedt a linux térhódításától, szerintem egyelőre nincs ettől félni valója. Az eu miatt volt az első 1 év, aztán azóta semmit nem hallottuk ez ügyben az eu-tól.
Ugyan nem idén lesz a Linux az év desktop-ja
, de szignifikánsan nőtt a statisztikákban.És bevallom, én is most vettem Laptopot és csak azért tartom a W11-et rajta, hogy a Dell hülyeségei, fw update-jei, garanciás lófaszai meg minden ilyesmi fusson. 2-3 év múlva, amikor már nulla firmware update és hasonló jön ki hozzá, legyakom a W11-et és marad a Linux.
Most is egy Linux Mint-el dual boot-osra csináltam meg, Secure Boot, Bitlocker, LUKS, minden van és csodás a Mint-el.
W11 boot-ol, bejön, prociventi pörög, majd percek múlva lenyugszik, aztán újraindulgat mikor hogy kedve szerint, miközben a feladatkezelő nem mutat CPU aktivitást igazán. És ezt a W11-et már debloat-oltam mint az állat, se telemetria, se hazaüzengetés, se AI, se semmi - elvileg. A gyári friss W11 egy agyhalál, de komolyan... (cégesen is agyfaszt kapok annyira lassú, ez legalább jobban reagálgat dolgokra). És nem, nem a RAM az oka..
A Mint boot-ol némán, bejön némán és böngészek vele némán, majd a venti beindul egy minimum fordulatra aztán megint elhallgat. Eközben az egész pattog és egy marha jó össz élmény, miközben minden hardverelem támogatva, tökéletes az egész.
(Ui.: Mint = LMDE).
-
ddekany
nagyúr
Akkor lássuk a medvét.
Összehasonlítás alapja az Apple SoC, 29 200 pont ~29 000 pont (Geekbench 6)Apple M5 Max: 50 – 75 W 4 260 pont(1 mag)
AMD Ryzen 9 9950X: 90 – 100 W 3 400 pont
Intel Core Ultra 9 285K: 110 – 125 W 3 200 pontVajon melyik processzort a legkönnyebb hűteni?
Arról nem is szólva, hogy egyetlen kritikus programszál vissza fogja a futó app/program teljesítményét. Egy szál, azonos időben csak egyetlen magon képes futni. Ebben az Apple magasabb felhasználói élményt nyújt.
Többek között ezért nem szokták a tesztekbe bevonni az Apple gépeit.Csendes minikről van szó, oda ennél alacsonyabb W kéne. Alder Lake N, stb. De nem kétlem hogy ott is az Apple győzne, és pont ezt is mondtam.
-
Dragon3000
nagyúr
Arra reagáltam, hogy az ms azért adta ezt a +1 évet, mert megijedt a linux térhódításától, szerintem egyelőre nincs ettől félni valója. Az eu miatt volt az első 1 év, aztán azóta semmit nem hallottuk ez ügyben az eu-tól.
-
Hieronymus
veterán
Azt viszont neked kell elfogadni, hogy nem a te gondolkodásodnak megfelelően működik a világ egy része.
Hagyjuk már ezt a szart állandóan... Ennek nincs köze az egómhoz, a fizikához van. (Azt is hagyjuk már, hogy mindenki vagy egy Tetris veremben él, ahol nincs kiaknázatlan térfogat, vagy ingázik géppel a hátizsákjában. Az emberek és irodák többségére ez nem igaz.)
Az Apple M
Persze, mert gondolom kevesebbet fogyaszt, mint tipikus PC-s mini. Mert ha még csak ilyen ultra low power pl. N-es SoC-okkal készülnének oda... Ja, persze ott meg jön az, hogy a legtöbb modelnél, ha már megedné a fizika hogy adott térfogatban halk legyen, akkor rögtön kisebb bordát tesznek bele, mert hát jaaa hát oda elég az is. Meg amúgy is szarnak a hűtésbe (mint notebooknál is úgy kell levadászni a pár típust, amin a szájhagyomány szerint jó volt a csillagálás). Ellenben Apple gondolom vigyázott erre is.
Akkor lássuk a medvét.
Összehasonlítás alapja az Apple SoC, 29 200 pont ~29 000 pont (Geekbench 6)Apple M5 Max: 50 – 75 W 4 260 pont(1 mag)
AMD Ryzen 9 9950X: 90 – 100 W 3 400 pont
Intel Core Ultra 9 285K: 110 – 125 W 3 200 pontVajon melyik processzort a legkönnyebb hűteni?
Arról nem is szólva, hogy egyetlen kritikus programszál vissza fogja a futó app/program teljesítményét. Egy szál, azonos időben csak egyetlen magon képes futni. Ebben az Apple magasabb felhasználói élményt nyújt.
Többek között ezért nem szokták a tesztekbe bevonni az Apple gépeit. -
ddekany
nagyúr
2 éve pont 2% körül ugrált, hol alatta hol felette volt, ahogy idén februárban is, aztán márciusban volt 5% felett is, azóta meg folyamatosan csökken. Ettől kellene megijednie az ms-nek? Közben januárban 94% volt a windows, márciusban 92, az utolsó felmérésnél újra 94%, ez sem mutatja azt, hogy az ms-nek bármiféle félni valója lenne egyelőre, így max a te fejedben él, hogy megijedt és ezért hosszabbít 1 évvel, közben igazából számukra ez kis plusszal jár csak és közben marketingben sokat dob a cég megítélésében, majd ha ez az év letelik, akkor megint a szemét ms sok e-hulladékot gyárt hiszti fog menni. Közben idén januárban még csak 57% a win11 részesedése a windowsok közül, ami mostanra ~75% lett, a win10 meg ~42%-ról 25%-ra eset vissza, de biztos félnek, miközben pár hónap alatt többen váltottak win11-re, mint előtte pár év alatt...
Szerinted mi okuk volt hosszabítani? Gondolom az amúgy tudatosan bevállalt PR kár tompítása, vagy esetleg valami EU-s szabályozással kavarás.
-
ddekany
nagyúr
Én értem és elfogadom mit szeretsz és mit nem.
Azt viszont neked kell elfogadni, hogy nem a te gondolkodásodnak megfelelően működik a világ egy része.És nem a boboz mérete határozza meg a teljesítményt és zajt.
Az Apple M (Apple Silicon) processzorok (inkább SoC) extra hűtés nélkül is elég jól működnek.Azt viszont neked kell elfogadni, hogy nem a te gondolkodásodnak megfelelően működik a világ egy része.
Hagyjuk már ezt a szart állandóan... Ennek nincs köze az egómhoz, a fizikához van. (Azt is hagyjuk már, hogy mindenki vagy egy Tetris veremben él, ahol nincs kiaknázatlan térfogat, vagy ingázik géppel a hátizsákjában. Az emberek és irodák többségére ez nem igaz.)
Az Apple M
Persze, mert gondolom kevesebbet fogyaszt, mint tipikus PC-s mini. Mert ha még csak ilyen ultra low power pl. N-es SoC-okkal készülnének oda... Ja, persze ott meg jön az, hogy a legtöbb modelnél, ha már megedné a fizika hogy adott térfogatban halk legyen, akkor rögtön kisebb bordát tesznek bele, mert hát jaaa hát oda elég az is. Meg amúgy is szarnak a hűtésbe (mint notebooknál is úgy kell levadászni a pár típust, amin a szájhagyomány szerint jó volt a csillagálás). Ellenben Apple gondolom vigyázott erre is.
-
Dragon3000
nagyúr
Arról nem is beszélve hogy a követelmény nőtt magasabb lett az erőforráshasználat a "csili-vili" dolgoktól ami elveszi azoktól az erőforrást amikre esetleg jobban szükség lenne: a játéktól amitől kisebb az FPS, vagy a rendereléstől ami magasabb bitrátával több időbe telik. Ez pedig időnként megmutatkozik a statisztikában pl játékok terén....
Azt kellene végre megérteni: Ha MS nem kap időben észhez,hiába mondod el lepkefingnak ha az a "lepkefing" szárnyra kell....
Ha szerinted a hardvercsere a jó megoldás a optimalizáció helyett akkor te vagy a "bizonyíték" bizonyos kérdésekben...Az gondolom lényegtelen tényező, hogy ha a magelkülönítés ki van kapcsolva a win11-ben, akkor már vagy ugyanannyi fps-t produkál játékok esetében vagy minimálisan többet, mint a 10, van teszt róla, pont linkelték a zen4 topikban.
Ha kell a win11 és lusta vagy rufus segítségével megcsinálni a telepítőt, ami annyiból áll, hogy kiválasztod az image-t és a pendrive-ot, amire a telepítőt akarod előkészíteni és felugrik egy ablak, amiben minden követelmény kilövés ki van pipálva és rányomni az ok gombra, akkor marad a hardver csere, mert a hisztivel nem lesz változás, nem fogják a követelményt csökkenteni, ezt mintha egyszer nyilatkozták volna. Ha meg nem akarsz hardvert cserélni és a rufus se jó neked, akkor ott a linux. -
Dragon3000
nagyúr
Én nem veszem be a redmondi bullshitet egyesekkel ellentétben.....
Másrészt fuss neki még egyszer annak amit írtam: Az érték évről évre ingadozik: hol emelkedik hol csökken aztán még tovább emelkedik aztán csökken. 2 éve még 1% körül volt ÉVEKEN keresztül. Egészen addig amíg a MS nem gondolt egy merészet....2 éve pont 2% körül ugrált, hol alatta hol felette volt, ahogy idén februárban is, aztán márciusban volt 5% felett is, azóta meg folyamatosan csökken. Ettől kellene megijednie az ms-nek? Közben januárban 94% volt a windows, márciusban 92, az utolsó felmérésnél újra 94%, ez sem mutatja azt, hogy az ms-nek bármiféle félni valója lenne egyelőre, így max a te fejedben él, hogy megijedt és ezért hosszabbít 1 évvel, közben igazából számukra ez kis plusszal jár csak és közben marketingben sokat dob a cég megítélésében, majd ha ez az év letelik, akkor megint a szemét ms sok e-hulladékot gyárt hiszti fog menni. Közben idén januárban még csak 57% a win11 részesedése a windowsok közül, ami mostanra ~75% lett, a win10 meg ~42%-ról 25%-ra eset vissza, de biztos félnek, miközben pár hónap alatt többen váltottak win11-re, mint előtte pár év alatt...
-
gregory91
senior tag
Másrészt fuss neki még egyszer annak amit írtam: Az érték évről évre ingadozik: hol emelkedik hol csökken aztán még tovább emelkedik aztán csökken. 2 éve még 1% körül volt ÉVEKEN keresztül. Egészen addig amíg a MS nem gondolt egy merészet....Arról nem is beszélve hogy a követelmény nőtt magasabb lett az erőforráshasználat a "csili-vili" dolgoktól ami elveszi azoktól az erőforrást amikre esetleg jobban szükség lenne: a játéktól amitől kisebb az FPS, vagy a rendereléstől ami magasabb bitrátával több időbe telik. Ez pedig időnként megmutatkozik a statisztikában pl játékok terén....
Azt kellene végre megérteni: Ha MS nem kap időben észhez,hiába mondod el lepkefingnak ha az a "lepkefing" szárnyra kell....
Ha szerinted a hardvercsere a jó megoldás a optimalizáció helyett akkor te vagy a "bizonyíték" bizonyos kérdésekben... -
gregory91
senior tag
Te érvelsz egy olyan videóval, ahol négyszerezésről beszélnek csak az marad ki belőle, hogy még ez is a lepkefinggal egyenlő mennyiség és egy kilengés alapján jöttek a hülye következtetések, persze elérték a célját, erre Te vagy a bizonyíték.
Másrészt fuss neki még egyszer annak amit írtam: Az érték évről évre ingadozik: hol emelkedik hol csökken aztán még tovább emelkedik aztán csökken. 2 éve még 1% körül volt ÉVEKEN keresztül. Egészen addig amíg a MS nem gondolt egy merészet.... -
Dragon3000
nagyúr
Jó, de ez már csak rajtuk múlik. Ugye a kérdés ahonnét indultunk az volt, hogy mi lehet az az iszonyat nyomós indok, ami miatt a W11 hivatalosan nem támogat olyan rendszereket amiket az utána megjelent WS2025 meg igen.
Erre amit tudtam reagálni leírtam, illetve azt is, hogy ezt az ms-től kellene kérdezni, mert ők döntöttek így a server megoldás esetében.
-
Kisgépkezelő
senior tag
De attól még a cpu nem lesz támogatott, ha még tpm2.0 modul el is érhető lenne a laphoz, így ehhez is kellene a rufus féle megoldás.
Jó, de ez már csak rajtuk múlik. Ugye a kérdés ahonnét indultunk az volt, hogy mi lehet az az iszonyat nyomós indok, ami miatt a W11 hivatalosan nem támogat olyan rendszereket amiket az utána megjelent WS2025 meg igen.
-
Dragon3000
nagyúr
Ha csak ezen múlik, írassanak egy scriptet valami próbanapos gyakornokkal, ami kikapcsolja telepítés után, ha nincs meg a Coffee Lake, vagy a Zen 2.
wasd.hu: Hä?
De attól még a cpu nem lesz támogatott, ha még tpm2.0 modul el is érhető lenne a laphoz, így ehhez is kellene a rufus féle megoldás.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Friss telepítés esetében már alapból be van kapcsolva és neked kell kikapcsolni, ha nincs rá szükséged, win10-ről való frissítés esetében valóban nem lesz alapból bekapcsolva.
Ha csak ezen múlik, írassanak egy scriptet valami próbanapos gyakornokkal, ami kikapcsolja telepítés után, ha nincs meg a Coffee Lake, vagy a Zen 2.
wasd.hu: Hä?
-
wasd.hu
senior tag
A linkeden lejjebb ott szerepel a magelkülönítéses résznél a tpm2.0 követelmény és a secure boot, amihez uefi kell, így ha erre szükség van, akkor ugyanazok a követelményei, mint a win11-nek. Ne tőlem kérdezd, miért van két féle követelmény, de gondolom vannak olyan szerverek, amik nem kapcsolódnak a nethez és csak helyi hozzáféréssel rendelkeznek, valószínűleg ilyen esetben kérték az ms-től ezt a lehetőséget, bár nem tudom milyen arányban használnak windows servert a cégek, hogy ez annyira fontos legyen.
Elég sokan pl kis és középvállalati szektorban. Ahol én láttam, költségcsökkentés címen ment egy központi szeróról több db virtuális másin. Elsősorban készlet és könyvelési feladatokkal, így elég volt pár gb ram is, de ez tényleg munkaállomásként, extra hatékonyságra, belső hálózatra építve kell elképzelni.
#204 Kisgépkezelő
"az egyéb szemét legnagyobb része hiányzik"
disszonancia 🎵🎶 -
Dragon3000
nagyúr
Opcionális. Asszem W11-en sincs bekapcsolva az a funkció alapállapotban.
Friss telepítés esetében már alapból be van kapcsolva és neked kell kikapcsolni, ha nincs rá szükséged, win10-ről való frissítés esetében valóban nem lesz alapból bekapcsolva.
-
Kisgépkezelő
senior tag
A linkeden lejjebb ott szerepel a magelkülönítéses résznél a tpm2.0 követelmény és a secure boot, amihez uefi kell, így ha erre szükség van, akkor ugyanazok a követelményei, mint a win11-nek. Ne tőlem kérdezd, miért van két féle követelmény, de gondolom vannak olyan szerverek, amik nem kapcsolódnak a nethez és csak helyi hozzáféréssel rendelkeznek, valószínűleg ilyen esetben kérték az ms-től ezt a lehetőséget, bár nem tudom milyen arányban használnak windows servert a cégek, hogy ez annyira fontos legyen.
Opcionális. Asszem W11-en sincs bekapcsolva az a funkció alapállapotban.
-
Dragon3000
nagyúr
Amúgy engem ez a vonal nem is érdekelt... Csak jött a retorika, hogy há' de nagy cégek állandóan cserélnek, ezért ez az MS féle tevezett elavulás mindegy. És ez a vonal, hogy igénytelen meg magyarisztán dolog, ha egy cég nem így cseréli a gépeket... hát ne már.
A miniket utálom mint a szart. Útban van az asztal tetején, és gyakran visít, mert se felülete se ventillátor átmérője nincs másra. Mondjuk feltehetnék a monitor mögé (és ott persze lehetne szerencsétlen nagyobb lepény csendesebb hűtéssel, de hát ugyan már mit képzelek), de a valóság, hogy nagyon sokszor nem teszik. A javíthatóságuk is még márkás tornyokét is alulmúlja.
Nálunk csak terminál szerepet tölt be a gép és egy mini van a monitor hátára felszerelve, így semmit nem foglal az asztalon, mivel kis teljesítményű, így full passzív és nincs semmi zaja, igaz a teljesítménye sem valami nagy, de úgyis a szerveren fut minden, így csak addig zavaró, amíg elindul a kis gép.
-
Dragon3000
nagyúr
Furcsa mód a Windows server 2025-nél, jóval alacsonyabban húzták meg a vonalat, mert az hivatalosan felmegy mindenre, amire a W11 csak rufus "rásegítéssel". Nem baj, ha nincs UEFI, TPM, Secure Boot, egyedül az SSE4.2 kell neki, úgyhogy a Nehalem / Bulldozer az alsó határ, a Core 2 / Phenom II már kiesnek.
Felmerül bennem azért a kérdés, még úgy is, hogy egyébként nem vagyok feltétlen híve, hogy olyan hardvereket tartsunk életben, amik 250W-ot szívnak magukba egy yt videó lejátszáshoz, hogy ha a W11-el, egyébként szögre megegyező WS2025-öt kiadják ezekre, adnak hozzá supportot is, akkor a többi userrel minek szívóznak? Annyi a különbség, hogy egy-két beállítási lehetőséget átvittek vezérlőpultból a szerver management felületre, meg 3 dolgot kell beírni parancsorba, hogy legyen van store, kodekek, gamehub pont mint a lakossági verzión. Telemetria azért még abban is van, de az egyéb szemét legnagyobb része hiányzik.
Tulajdonképp még ingyen is van, mert 180 napos evaluation liszenszel van. Most ha 180 napig evaluálom, hogy jó e a az ezéviH11 server, aztán másig 180 napig, hogy jó e az ezéviH11 datacenter, meg még nyaralok egy hetet, akkor pont újrakezdhetem jövőre a jövő éviH11-ek kiértékelését. Nem lehet belekötni, nekem fontos, hogy stabil legyen az SC BW szerverem. Ha ehhez évekig kell tesztelni, akkor tesztelek évekig.
-
Hieronymus
veterán
Amúgy engem ez a vonal nem is érdekelt... Csak jött a retorika, hogy há' de nagy cégek állandóan cserélnek, ezért ez az MS féle tevezett elavulás mindegy. És ez a vonal, hogy igénytelen meg magyarisztán dolog, ha egy cég nem így cseréli a gépeket... hát ne már.
A miniket utálom mint a szart. Útban van az asztal tetején, és gyakran visít, mert se felülete se ventillátor átmérője nincs másra. Mondjuk feltehetnék a monitor mögé (és ott persze lehetne szerencsétlen nagyobb lepény csendesebb hűtéssel, de hát ugyan már mit képzelek), de a valóság, hogy nagyon sokszor nem teszik. A javíthatóságuk is még márkás tornyokét is alulmúlja.
Én értem és elfogadom mit szeretsz és mit nem.
Azt viszont neked kell elfogadni, hogy nem a te gondolkodásodnak megfelelően működik a világ egy része.És nem a boboz mérete határozza meg a teljesítményt és zajt.
Az Apple M (Apple Silicon) processzorok (inkább SoC) extra hűtés nélkül is elég jól működnek. -
Kisgépkezelő
senior tag
Gondolom ott húzták meg a vonalat, ahol minden cpu esetében elérhető a tpm2.0, a korábbi cpu támogatásával az lett volna a gond, hogy ez nem teljesül, sok alaplapon meg nem volt külön tüskesor egy tpm modulhoz, így meg azért lett volna felháborodás, hogy támogatott a cpu, de nem megy fel a win11, mert nincs tpm2.0. A rinya része ott van, hogy lassan 10 éves hardverek a minimum követelmény, aki annyira akarta a win11-et, az már 5 éve tudta, hogy nem alkalmas rá alapból a gépe, így volt 5 éve vagy fejleszteni vagy valami alternatív rendszeren gondolkodni. Illetve nem is értem ezt a hisztit, hogy jaj nem kap majd frissítést a win10, miközben nagyok sok helyen azzal kezdenek egyesek, hogy letiltottam a frissítéseket, mert csak szétbassza a gépet... illetve itt az oldalon is van olyan, aki napi szinten használja otthon a win7-et...
Furcsa mód a Windows server 2025-nél, jóval alacsonyabban húzták meg a vonalat, mert az hivatalosan felmegy mindenre, amire a W11 csak rufus "rásegítéssel". Nem baj, ha nincs UEFI, TPM, Secure Boot, egyedül az SSE4.2 kell neki, úgyhogy a Nehalem / Bulldozer az alsó határ, a Core 2 / Phenom II már kiesnek.
Felmerül bennem azért a kérdés, még úgy is, hogy egyébként nem vagyok feltétlen híve, hogy olyan hardvereket tartsunk életben, amik 250W-ot szívnak magukba egy yt videó lejátszáshoz, hogy ha a W11-el, egyébként szögre megegyező WS2025-öt kiadják ezekre, adnak hozzá supportot is, akkor a többi userrel minek szívóznak? Annyi a különbség, hogy egy-két beállítási lehetőséget átvittek vezérlőpultból a szerver management felületre, meg 3 dolgot kell beírni parancsorba, hogy legyen van store, kodekek, gamehub pont mint a lakossági verzión. Telemetria azért még abban is van, de az egyéb szemét legnagyobb része hiányzik.
Tulajdonképp még ingyen is van, mert 180 napos evaluation liszenszel van. Most ha 180 napig evaluálom, hogy jó e a az ezéviH11 server, aztán másig 180 napig, hogy jó e az ezéviH11 datacenter, meg még nyaralok egy hetet, akkor pont újrakezdhetem jövőre a jövő éviH11-ek kiértékelését. Nem lehet belekötni, nekem fontos, hogy stabil legyen az SC BW szerverem. Ha ehhez évekig kell tesztelni, akkor tesztelek évekig.
-
ddekany
nagyúr
Ezeknél a gépeknél nem úgy megy a licencelés ahogyan te gondolod. Mennyiségi licenc módban fizetnek, pontos szoftver nyilvántartással. Ezzel szoktak visszaélni. A filléres Windows, Office kódokkal.
Tudod, az ember drága, a számítógép olcsó. Ezért a gépek karbantartására, nem nagyon áldoznak. Már az előrelépés, hogy nem a nagy gépházakat kell az asztal alatt tartani. Az asztalon kevéssé koszolódnak el a gépek.
Egy alulfizetett munkaerő egy havi költségén irodai gépből legalább 3-4 darabot lehet venni. Ezért nem értik sokan, miért akadsz fenn ezen.
A nagy cégek lepasszolják a gépeket a második vonalnak.Ezzel segítik a környezet fenntarthatóságát.Amúgy engem ez a vonal nem is érdekelt... Csak jött a retorika, hogy há' de nagy cégek állandóan cserélnek, ezért ez az MS féle tevezett elavulás mindegy. És ez a vonal, hogy igénytelen meg magyarisztán dolog, ha egy cég nem így cseréli a gépeket... hát ne már.
-
Hieronymus
veterán
Normális országokban a nagy cégek selejtezett (3+) éves dolgait megkapják az alapítványok és nem gazdasági érdekkörben dolgozó intézmények.
Ez a tárgyalt szempontból mindegy, mert akkor ők használják tovább, és a Win 10 licencel együtt, amíg alkalmas/működik, és amíg van energiájuk az MS szívózását kicselezni szoftveresen. A matek mondjuk nem tudom hogy jön ki a valóságban, hogy ha minden nagy cég minden gépet lecserél 3 évente, hogy van annyi alapítvány stb. aki befogadná.
A folyamatosan használt gépek úgy a harmadik év után elkezdenek hullani.
A notebookok? Értelmes minőségi asztali gépeknél én ezt nem tapasztaltam. Mondjuk, a nagy céges asztalinál szívás, hogy nem szabványosak, szóval pl. zörő ventillátor, vagy pláne táp cseréje trükkös lehet.
Ezeknél a gépeknél nem úgy megy a licencelés ahogyan te gondolod. Mennyiségi licenc módban fizetnek, pontos szoftver nyilvántartással. Ezzel szoktak visszaélni. A filléres Windows, Office kódokkal.
Tudod, az ember drága, a számítógép olcsó. Ezért a gépek karbantartására, nem nagyon áldoznak. Már az előrelépés, hogy nem a nagy gépházakat kell az asztal alatt tartani. Az asztalon kevéssé koszolódnak el a gépek.
Egy alulfizetett munkaerő egy havi költségén irodai gépből legalább 3-4 darabot lehet venni. Ezért nem értik sokan, miért akadsz fenn ezen.
A nagy cégek lepasszolják a gépeket a második vonalnak.Ezzel segítik a környezet fenntarthatóságát. -
BiP
nagyúr
De milyen hirtelenről beszélsz már megint?
Nem úgy használtam ott, hogy hú de kapkodni kellett a megodással, és ezért csúnya az MS. Csak annyi, hogy mikor vége lett a normál supportnak, ezért rendesen körülnéztél, akkor értetted csak meg "hirtelen", hogy mennyi érintett gép van körülötted. Családban 5-ből 3 gép gen 8. alatti volt. Kiscéges munkahelyen, talán 25%-a a gépeknek. Fel se merülne a cseréjük, vagy egyéb vacakolás velük, az MS kavarása nélkül, egyszerűen mert már nagyon nem a 90-es évek van, amikor brutális volt a hardver fejlődés üteme. Tán ez nem tetszett az MS-nek, így kifejtettek egy kis nyomást, hogy vegyenek új gépet és azzak új licencet az emberek. (Hogy ki lehet cselezni... sokszor igen, de az MS tudja, hogy jobbára inkább újat vesznek az emberek.)
Nálunk is van a családban 4.gen itx gép, 4.gen laptop meg volt 7.gen sff gép.
A 4.gen Win8.1-gyel megy, a 4.gen laptopon Win10 volt (levedlett business laptop), az megy tovább ESUval, a 7.gent meg a support vége előtt pánikból lecseréltem 9genre kb. 20e Ft-ból, de legalább több rammal, nagyobb SSD.
Persze, bosszankodtam, mert nem akartam váltani, de anyám úgyis panaszkodott, hogy lassú, (nem, nem volt az) akkor már megléptem.
Szóval 3 gép, 3 különböző megoldás, mind igény szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- AliExpress tapasztalatok
- League of Legends
- Revolut
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- MasterDeeJay: A száz dolláros RTX 3060-as kártya tesztje (Jieshuo RTX 3060M 6GB)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MÁV topic
- Viccrovat
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Új! Acer Nitro V i7-13620H 16GB 512GB RTX 5060 FHD 165Hz 2 év garancia
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7511 - i5-11G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13 2020 M1 8GB 256GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! GIGABYTE B650M R5 7500X3D 64GB DDR5 512GB SSD RTX 5070 12GB Lian Li Vector V100R 750W
- Csere-Beszámítás! PS VR 2 Virtuális valóság szemüveg! Sok Garancia! Számlával!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)