Hirdetés

2019. november 18., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) fgordon


fgordon
(senior tag)

WD-nek van egy igen érdekes hülyesége, kérlek segítsetek értelmezni:

Ez alapján a kérdés:
http://community.wdc.com/t5/Other-Internal-Drives/1-TB-WD10EARS-desynch-issues-in-RAID/td-p/11559

Külső 3,5-ös Studio Edition-ja, ami tud RAID 0/1-et, abban Caviar GREEN van, ami 3 év garis, és nem támogatja a RAID-et elvileg, nem RAID változatot, de alapból az van benne a RAID-et támogató külső HDD-ben.

Az idézet:

"So, what about the MyBook World Edition II 2TB NAS device, which comes with 2xWD10EADS green desktop drives pre-configured in RAID? Is that a joke, or WD has a trick to get the drives work in RAID?"

Szóval a WD úgy árulja a GREEN-ket, mint RAID-es eszköz, de hivatalosan nem javasolják RAID-re, és a MyBook World Edition II-be is csak GREEN változatokat lehet rakni, nem RE változatokat...

És a hivatalos válasz:

"It's a thing called software RAID. "

Tehát a CAVIAR GREEN-ek akkor software-es RAID-et támogatnak, de alaplapi RAID-et nem?!

▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏

(#2) Sunzi válasza fgordon (#1) üzenetére


Sunzi
(aktív tag)

Lehet tévedek, de emlékeim szerint:

Az RE azért RE, mert támogatja a TLER funkciót, ami ahhoz kell, hogy a drive szuttyogása miatt (melynek eredménye nem biztosan egy hibás szektor detektálása) a raid vezérlő ne vágja ki a tömbből.

Szoftveres raid esetén erre a tulajdonságra nincs szükség (nyilván, mert ezt vagy lekommunikálja az eszköz a driverrel, vagy mert magasabbak a timeoutok, mint ahogy egy mezei diszket sem tesz használhatatlanná az os, ha lassabban válaszol, max az event logban tűnik fel..(windows esetén..)).
Az alaplapi félhardveres raid megoldások, pedig pontosan ebből a szempontból hardveres megoldások, azaz a diszk állapot kontollálása, és ellenőrzése nem az OS feladata, így a TLER megléte alkalmasabbá teszi ilyen RAID-re a diszkeket.

Alapvetően minden drive simán használható raid-ben, de az RE diszkekkel általam nem ismert mértékben elvileg csökken a valódi hiba híjján történő kilökés veszélye.

Bocs a pongyola fogalmazásért...

Ízirájder öcsém, ízirájder...

(#3) fgordon válasza Sunzi (#2) üzenetére


fgordon
(senior tag)

Köszönöm. TLER nem volt ismerős.

Tehát ha veszek mondjuk 3WARE kártyát, és azzal RAID, akkor az kihasználja ezt, de egy alap ICH10R alaplapi RAID, vagy ilyen olcsóbb kártyáknak mindegy?

Honnan lehet tudni, hogy a RAID használja-e a TLER-t?

▏▎▍▋▊▉ Gordon (eleinte azt hittem) ▉ ▊▋▍▎▏

(#4) Ndruu


Ndruu
(MODERÁTOR)

Ott van a RAID vagy Hdd probléma topik, ennek szerintem nem kell külön topik. Bezárom.

Harrrr!!!!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.