Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33551) helkis válasza D1Rect (#33550) üzenetére


helkis
addikt

mennyire van meghúzva a prociblokk? kép is jöhet, akár az egész rendszerről..

x6radio - az a CCzero prototípusa, sajna nem került kereskedelmi forgalomba, mint pcvízhűtéses folyadék.. viszont lehet hogy legközelebb kipróbálom, hogy 2L CC-val+fagyállóval, hogy fest a vizem.. :)

[ Szerkesztve ]

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#33552) D1Rect válasza helkis (#33551) üzenetére


D1Rect
félisten

Koccra. Logoutomban van egy H2O c. írás csak mobilról vagyok, nem tudok linkelni.

(#33554) Thrawn válasza D1Rect (#33552) üzenetére


Thrawn
félisten

Szétszedhető az a blokk? Mert lehet csúnyán lerakódott benne valami.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#33555) helkis válasza D1Rect (#33552) üzenetére


helkis
addikt

úgyérted ameddig engedte a rugó?

az nem a legjobb megoldás szerintem, mivel ilyenkor egyrészt elgörbül az alaplap, másfelől ha egyenes a proci kupakja és a blokk is, akkor pont keletkezik az alaplap hajlása miatt egy kis rés pont a magok felett ez magyarázná a magas hőfokjaidat, mivel nem tudja rendesen átvenni a hőt..
próbáld ki hogy lazítasz a csavarokon, de azért ne csak 1 menet fogja, hanem pl 2-3 és teszteled, majd húzol rajtuk 1/2-1 fordulatot, idővel elérsz egy optimális hőfokot, utána rosszabbodni fog, akkor elég egy kicsit visszatekerni és kész..

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#33556) Oxi válasza D1Rect (#33552) üzenetére


Oxi
aktív tag

Ha ott volt a vizszint, ahol a kimaródás látszik és örvénylett benne a viz, akkor a viz felszinén lebegő részecskék marhatták ki.

Mínusz egy ok a kötekedésre.

(#33557) helkis válasza D1Rect (#33552) üzenetére


helkis
addikt

megvan a kép, hát van pár dolog, ami miatt feljebb megy eleve a hő szvsz, pl a HD2600 -od passzív, annak a 2D-s hőfoka kb 50fok, 3D-ben meg 80-90..
továbbá ahogy nézem a pumpád a blokk helyett a radiba tolja a vizet, majd onnan megy a blokkra és végül a tartályba, lehet hogy csak 1 fokot számít, de jobb az az elrendezés, mikor pumpa>>blokk>>radi>>tartály>>pumpa útvonalon jár a víz szvsz..
nálam a táp a ház tetejében van, tehát annak a ventije is belejátszik a szellőztetébe, a ház hátuljába tennék hozzád egy 12-est, hogy ne csak a radin keresztül tudjon menni a levegő.. gondolom szívóra vannak állítva, amik azon vannak..

[ Szerkesztve ]

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#33558) Kvazár válasza helkis (#33557) üzenetére


Kvazár
őstag

"pumpa>>blokk>>radi>>tartály>>pumpa"

Bocsi, de ez téves. A pumpa is melegít egy picit a vízen, tehát a pumpa>>radi>>blokk>>tartály>>pumpa útvonal a helyes.
Ezt nemcsak én mondom, de a pumpám leírásában is ez van. laing ddc

Eladó cuccaim: -

(#33559) bigdigit


bigdigit
addikt

szóval van egy ilyen Laing DDC ULTRA Tank-LT cuccosom.
ehhez Tody56 küldött nekem extreme blokkot csövet meg high flow csatikat.(remélem jól írom)
mivel már 2 pumpám is haza vágta a tartály tetején lévő szivárgás külső tartályra szeretnék átállni.pumpa gyári tetőből is már lett 2db.viszont ahogy nézem a gyári pumpa tető ki-be ömlő nyílásaira elég tág lenne ez a cső.szerintem normálisan még bilincselni sem lehetne.
hogy tudnám megoldani?

(#33560) Fel válasza bigdigit (#33559) üzenetére


Fel
addikt

Lehet kapni DDC-khez rengeteg fajta tetőt, amelyekbe G1/4" menetes csatlakozót tekerhetsz: [link] Talán a legegyszerűbb, legolcsóbb a Zern P12.

(#33561) AtHoS


AtHoS
nagyúr

Sziasztok!

Újonc vagyok vízhűtés területén, így csak az itt-ott elkapott információkra tudok hagyatkozni. Sajnos a topic #1 hsz-a sem tartalmaz közvetlenül érdemleges információkat kezdők számára, így bátorkodom pár dolgot megkérdezni.

Nemrég állt össze a gépem vízhűtése, de még nem volt időm összeépíteni és igazából ugye tapasztalatom sincs ezen a téren. Mindenesetre egy jó tanácsot megfogadva először teszteléshez összeépítem majd kint a rendszert és ha nem tapasztalok rendellenességet csak akkor teszem be a házba.

Egyelőre a hűtő közeg összetétele sincs még meg. Olvasgattam több helyen is, hogy ioncserélt víz+fagyálló. Fagyállóból is a "piros"-at javasolgatják több helyen is, de arról nem sikerült információhoz jutnom, hogy milyen arányban is illene keverni.

Első elgondolásból egy házon belüli kialakítást szerettem volna megvalósítani, de tegnap odakerült hozzám egy kb. 15literes légmentesen zárható tetejű "kis" műanyag vödör (tisztítószer volt valamikor benne), így elgondolkodtam egy gépen kívül elhelyezett nagyméretű tartályról.
Elgondolásom szerint a vödör a tetejébe vágnék a csöveknek két lyukat, majd a csöveket sziloplaszttal szépen rögzíteném a tetőbe. Mivel a vödör teteje légmentesen zár (gumigyűrű van a záró részen körben) és a sziloplaszt is ugyanezt megvalósítja a csövek csatlakozásánál, nem fog ebből a későbbiek folyamán valami probléma eredni?

A héten érkezett meg a pumpa (Laing D5), de első meglepetésemből felocsúdva (ami a mérete miatt következett be) vettem észre, hogy elég érdekes lesz a rögzítése. Láttam a topicban linkelt egyik képen, hogy ott a gép aljára volt helyezve, de sajnos a pumpa felfogatása már nem látszódott a képen. Ez irányú tapasztalatokat szívesen veszem :R persze minden más irányút is :DDD tápot milyen csatiról érdemes adni neki? (floppy, molex???)

Első elgondolás alapján még a csődarabok hosszának a megsaccolásával lesz egy kis problémám, amit a gépen kívüli teszteléshez szeretnék már a végső, gépen belül használatos méretekben tudni. Gondolom elsődleges szempont, hogy törés ne legyen a csövekben és a hossza se legyen túl hosszú de legfőképpen ne legyen rövid :B

Elég sok blokk lesz a rendszerben, így remélem találok egy optimális sorrendet is.
cpu, fet1, fet2, nb, sb, gpu, hdd, radi és tervezve volt a házon belülre egy plexi tartály, de annak beépítéséhez kicsit igazítani kell a házon, viszont a fentebb említett vödör használata esetén egyelőre a tartályt nem szándékozom használni.

Amatőrként és legfőképpen remélhetőleg egyelőre hozzá nem értőként szívesen veszek minden tanácsot, javaslatot mielőtt elbarmolnák valamit :DDD

[ Szerkesztve ]

read-only mode on the forum

(#33562) helkis válasza Kvazár (#33558) üzenetére


helkis
addikt

abban egyetértünk, hogy a pumpa melegít a vizen, de vajon mindegy hogy hol melegít?

ha a radi+tartály után van kötve a pumpa akkor a hűvös vizen melegít egy keveset (úgy is fogalmazhatok hogy hűtöm a pumpát ;)), ha a blokk után, akkor pedig a meleg vizen melegít.. (ha melegítem a pumpát, akkor nyilván zajosabb és rosszabbak a jellemzői is)

+ha nincs tökéletesen légtelenítve a rendszer (szvsz 5-1 van rendesen megcsinálva), akkor az a buborék mindig a radiban van, ha innen megy a blokkra a víz, akkor fennáll annak a lehetősége is, hogy a blokkban reked egy kisebb-nagyobb bubi és az is gyengíti a hőátadást, nem kicsit!!

tehát a radiból mindig a tartályba kell vinni a vizet, hogy ott tudjon légtelenedni a rendszer, a tartályból a stabil légmentes vízoszlop tudja táplálni a pumpát (itt sem túl jó, ha egy bubi beakad..) a prociblokk pedig megkapja a friss, finom, hűvös vizet, ami a lehető legrövidebb úton megy hűlni, így a rendszer nagyobb részén hűvösebb a víz..

AtHoS - [link] :)

[ Szerkesztve ]

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#33563) helkis válasza AtHoS (#33561) üzenetére


helkis
addikt

itt egy olcsó D5 tartó.. ;) [link]

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#33564) Fel válasza AtHoS (#33561) üzenetére


Fel
addikt

A tartály elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a víz eljusson a belőle induló csövön keresztül a szivattyúba (magyarán magasabban kell lennie)! Egy akkora 15 literes tartállyal ezt hogyan kivitelezed... bár semmi sem lehetetlen.

A csövek hosszát semmiképpen sem érdemes saccolni. Ha rövidebbek, akkor okozhatnak feszültséget, idővel akár el is repedhet egy gyengébb alkatrész. Ha túl hosszú, akkor meg fölösleges terhet ró a szivattyúra (hosszú csőszakaszon van nyomásesés).
Érdemes a blokkokat és minden egyes egyéb alkatrészt az eltervezett helyére beszerelni, betekerni a csatikat és ezután szépen a "helyszínen" lemérni a megfelelő csőhosszokat. Ez után jöhet a már általad is említett tesztelés, azaz minden ki a gépből, összerakod, feltöltöd, járatod, majd szétszed, gépben újra össze, feltöltés, légtelenítés, használat... Én bátor vagyok és ki szoktam hagyni ezt a kívül teszteléses izét.. :U Külön tápról töltöm fel a rendszert és így el tudom kerülni, hogy a gépen belül valami zárlatos legyen, ha mégis eresztene valahol a hűtés.

A bekötések sorrendje tetszőleges, egy fontos dolog van, hogy a szivattyú a tartály után legyen. A hőmérsékleteket nem befolyásolja a blokkok sorrendje. A legfőbb szempont az legyen, hogy minél egyszerűbb legyen a csövezés (rövid szakaszok, átláthatóan, ne egymáson keresztül-kasul). Halkan jegyzem meg, hogy ennyi blokkhoz nem biztos, hogy a legjobb választás a D5 volt, egy DDC sokkal inkább megbírkózna velük.

A D5-nek molex csati jó lesz.

[ Szerkesztve ]

(#33565) Kvazár válasza helkis (#33562) üzenetére


Kvazár
őstag

Én is így gondolkodtam az első rendszeremnél, de a másodiknál már beláttam, hogy nem jó. Jobb, ha a radiból közvetlenül megy a blokkhoz a lehető leghidegebb, mert azzal érem el a legjobb eredményt. ( És mint már mondtam, a pumpa leírásában is ez van, amit gondolom nem a kereskedő írt oda, hanem a tervező mérnöke, aki talán jobban ért ehhez.)

A légtelenítést meg mindig tökéletesen el kell végezni a gép bekapcsolása előtt és nem lesz gond.
Igazából nem azzal van a gond, ha a blokkba, vagy a radiba reked a levegő, mert 1-2 foknál többet nem jelent, az a ciki ha a pumpába, mert akkor többé (amíg a bubi ki nem jön) nem nyomja a vizet, ami elég nagy gond.
A mostani radiknak, meg már van légtelenítő szelepe, a régi esetén meg a rázás oldja meg a problémát, ami egyben csatlakozó teszt is. :)

De, ez mind ízlés kérdése, mindenki úgy használja ahogy neki tetszik, és ugye néha a szükség törvényt is bont. Pl.: ha túl nagy kerülő lenne az ideális, és rondán is nézne ki, hát akkor kit érdekel az az 1-2 fok, nem attól fog 90 fölé menni terhelve a proci.

A mostani rendszerem:
pumpa - radi 1*12 - cpu - vidkari - másik radi 1*12 - passzív tartály - pumpa

Csak 1 fő alapszabály van amit tilos megszegni:
-a pumpa, a tartály után legyen, különben tényleg előfordulhat, hogy levegőt szív

AtHoS:
Fagyállós vizet bár sokan használnak, de én nem javasolnám, inkább vegyél rendes vízhűtéshez tervezett koncentrátumot, és azt engedd fel deszt vízzel. Sok lehetséges gondtól fogod magad megszabadítani.

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccaim: -

(#33566) helkis válasza Kvazár (#33565) üzenetére


helkis
addikt

nyilván mindent célszerű előírás szerint csinálni "hogy ne legyen baj" vagy vesszen el a gari..
de én (is) tapasztalatból mondom, hogy nálam ez vált be..

a légtelenítés egy szüzességét vesztő vizesnél, kisebb szempont szvsz, mint hogy hirtelen 20fokot esett terhelve a procihő és kb még 300mhz-et tudok emelni a cpu-n, csak aztán ha felmegy 90fokra, akkor nem érti mitől.. jobb ezeknek az elejét venni, főleg ha pl túl van méretezve a pumpa és nagy térfogatáram van, hogy nem is lehet normálisan légteleníteni..

látom azért trükközöl 2 rarival :) így procid tényleg hűvösebbet vizet kap, de utána ugyanúgy van felépítve a rendszered, ahogy mondtam.. ;)

visszatérve a gondolatmeneted elejére, vannak számadataid, hogy mennyivel lett jobb fokban, mhz-ben, bármi másban a megoldásod (ugyanolyan környezeti hatások mellett)? (itt nem a 2radis trükk érdekel, hanem hogy 1radit hova érdemes bekötni.) (valószinűsítem itt is max 1fok körüli témában vitázunk :D) de azért lassan csak összenönnek azok a fokok ;]
illetve még egy kérdés: mit is hűtesz a vizzel? vcore érdekel főleg, meg jöhet pár shoot a házról prime-ról szokásos abblakokkal, stb.. :R

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#33567) AtHoS válasza Fel (#33564) üzenetére


AtHoS
nagyúr

"magyarán magasabban kell lennie"

No de a pumpának a tartályhoz képest avagy a tartálynak a pumpához képest?
A helkis által linkelt képből számomra az következik, hogy a tartály legyen magasabban, pontosabban a kijövő víz: [link]

A vödör kb. feléig terveztem leengedni a cső szívó oldalát a tetőről (hogy biztosan mindig a hűtőközegben legyen), míg a beömlő (nyomó oldali) ágat csak minimálisan, hogy be lehessen szilóval ragasztani biztonságosan.
Lehet a szívó oldali csatlakozást eleve a vödör oldalára kellene elhelyeznem? Belegondolva, így nem kellene felszívni a vödör tetejéig a vizet ezzel is fölösleges munkát róva a szivattyúra.

A csőhossz saccolásnál akkor maradok annál, hogy lemérem így a mindenképpen szükséges csőhosszt és arra ráhagyok egy keveset. Sajnos nemigen van annyi szabadidőm, hogy szét-össze-csőhosszmérés-szét-próbajáratás-száradási idő-összeszerelés időtartamot egyszerre megcsináljam úgy, hogy közben a gépet is használnám azért.

read-only mode on the forum

(#33568) Kvazár válasza helkis (#33566) üzenetére


Kvazár
őstag

Az eredmény:[link]
Felső a víz hőfok/tartály hőfoka
Alsó a vidkari ramjáé

Amint látod ez a teszt nem 5 percig ment.

Össze hasonlításom nincs, mert nem csak a vizet a vasat is lecseréltem, így nem összemérhető egy Athlon XP hőfoka egy i5-ével.

Én a látható hőfokok miatt vinyót nem vizezek, hisz a víz alap hőfoka 30, és a mostani nagy melegben sem mentek 32 főlé a vinyóim, tehát a vízzel csak fűteném. :K

Most muti a tiédet! ;]
Jah, olyat kérlek, ahol egyszerre van terhelve az összes vízzel hűtött. ;] ;]

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccaim: -

(#33569) Kvazár válasza Kvazár (#33568) üzenetére


Kvazár
őstag

A mostaniról nincs képem, de az előzőről igen: 43-as volt az enyém
Olyan 55 fok körüli volt a terhelt hőmérséklete. Alapból meg 48-53, mikor mennyire volt kifújva a radiból a pór. ;)

Eladó cuccaim: -

(#33570) Fel válasza AtHoS (#33567) üzenetére


Fel
addikt

Annak, hogy a tartály magasabban legyen a szivattyúnál, az az értelme, hogy a rendszer feltöltésekor a gravitáció hatására áramoljon egy kis víz a szivattyúba, hogy ne kelljen levegőt szívnia (nem is indulna meg különben az áramlás). Ha van "rendes" tartályod, akkor miért akarsz szórakozni egy 15 literes vödörrel?

Kvazár: "Fagyállós vizet bár sokan használnak, de én nem javasolnám, inkább vegyél rendes vízhűtéshez tervezett koncentrátumot, és azt engedd fel deszt vízzel. Sok lehetséges gondtól fogod magad megszabadítani." Ööö... A "rendes" vízhűtéses vizek azon részében, amelyek használhatóak etilén-glikol (1,2-etándiol) van. Véletlenül ugyanez van a fagyállókban is... kicsivel olcsóbban. Egyébként a fagyallót nem hűtőközegként használják..? Azokban a "rendes" vízhűtéses folyadékokban amelyekben nem ez van, azok meg egyszerűen nem használhatók... jópárszor témáztunk itt már mindenféle UV-s, szinezett, zalmanos, antikorrós trutyikról, amelyekkel a kedves user csak szívott... Rá lehet keresni.

[ Szerkesztve ]

(#33571) helkis válasza Kvazár (#33568) üzenetére


helkis
addikt

pedig a leadott teljesítmény alapján össze lehetne hasonlítani őket, a K7 gondolom jóval hűvösebb lehetett, mert ott ugye nem volt kupak.. :)

meg kell mondjam a igenjó hőfokjaid vannak, bár mondjuk nem is vagy elszállva fesszel :) VID mennyi? igazán harmonikus a rendszered, amolyan távolkeleti filozófia módjára! :R itt nincs furmark, csak procibekötés, de elég brutál volt: [link]

én sem terveztem első körben vinyókat vizezni, de miután halk lett a gép, eléggé felerősödött a hangjuk, vagyis inkább hallhatóvá vált, így nem is a hőfokok, miatt hanem a hangjuk miatt kerültek bele a körbe illetve a zárt házba, ott már melegük lett volna, ha nincs viz..

az a rendszer, amit itt linkelgettem, már 2éve nincs meg.. sajna olyan teszt nem készült anno amin furmark is megy.. nem is értem miért nem született ilyen, de kb ilyen hőfokok voltak mint nálad csak egy tripla radival.. ilyet találtam:

azóta meg nem volt alkalmam vga-ra vizet tenni, most sincs rajta..

szerk: közben nézem a 43-as képet, most akkor mennyi radid is van? ;] illetve engem a belső elrendezés is érdekelne.. :)

[ Szerkesztve ]

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#33572) Kvazár válasza Fel (#33570) üzenetére


Kvazár
őstag

Én sem az UV-s dizájn löttyöket mondtam.

Én 4 éven keresztül ezt használtam: [link]
8 hónapja meg ezt: [link]

Semmi olyat nem tapasztalok amiket anno itt írogattatok, nekem minden jó. :K

helkis:

Hát én a 2 gépem köszönő viszonyban sem volt egymással ezért nem hasonlítottam össze őket. A régiből a DVD írót sem tartottam meg, még a vizet is lecseréltem.

Eredetileg úgy terveztem, hogy még egy Tt Rocket is legyen a körben, de túl macerás volt még azt is kerülgetni, így kivettem belőle. Sajna azonnal romlott a hőfok vagy 6-7 fokot terhelve, de ez van... A teszten már a csökkentett rendszer van.
Vinyónak meg ajánlom a Samsung ecogreen-es vinyóit, igazán halkak. (Igaz, lassúak.)
Azért thx.

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccaim: -

(#33573) Kvazár válasza helkis (#33571) üzenetére


Kvazár
őstag

A mostani gépemben 2 db van, + a passzív tartály.
De a te kedvedért a tételes lista a lakásban lévőkről:

-Asetek 3*12
-Inoova 2*12
-Innova 1*12
-MagiCool XTREME SINGLE 120

-Tt Rocket
-Noise Isolator

;]

Eladó cuccaim: -

(#33574) AtHoS válasza Fel (#33570) üzenetére


AtHoS
nagyúr

"Annak, hogy a tartály magasabban legyen a szivattyúnál, az az értelme, hogy a rendszer feltöltésekor a gravitáció hatására áramoljon egy kis víz a szivattyúba, hogy ne kelljen levegőt szívnia (nem is indulna meg különben az áramlás)."

Akkor ezek szerint a "tartály magasabban legyen mint a szivattyú" csak a feltöltés idejére van jelentősége?

"Ha van "rendes" tartályod, akkor miért akarsz szórakozni egy 15 literes vödörrel?"

Először is a tartály gépben történő elhelyezéséhez szét kellene fúrnom a ház (CM690) winyótartó részét, amihez egyelőre valahogy nincs kedvem. Előbb azért szeretném működésben látni a rendszert, még ha ilyen otromba külső megoldása lenne a tartálynak.

Másodszor pedig régebben olvastam ilyen külső nagy méretű puffer kialakításról és ahogy hozzám került ez a vödör, valahogy egyből felötlött bennem ez a gondolat. Úgy emlékszem azt írogatták előnynek, hogy a nagyobb mennyiségű folyadéknak köszönhetően lassabban melegszik fel a víz ill. a bátrabbak jégakkus plusz hűtést is emlegettek a nyári melegebb napokra.

Harmadszor pedig winyóhűtést is terveztem a rendszerbe 3 winyó számára. Jelenleg 36...40 fok környékén mozgolódnak. Mivel most kezdek csak tisztába kerülni a vízhűtés kialakításainak rejtelmeivel a helkis által linkelt hozzászólás sokat segít ebben, így a procihoz, GPU-hoz mérten a winyók lehet nem is hűtve lennének a rendszerben, hanem fűtve. Azt meg józan paraszti elgondolásból adódóan csak nem szeretném. Az előbb említett lassabban felmelegedő víz módszerrel (amiben azért látok rációt) talán a winyók is bekerülhetnek a körbe. Ha meg mégsem, akkor a winyótartó szétfúrásával adtam egy pofont a sz@rnak.

Persze a tapasztalat mindent el fog dönteni, elég sok a bizonytalan tényező. pl. a mára tervezett teszt sem jött össze. Még csak a csövek hosszát sem tudtam lemérni.
Este 7 körül meg mire hazaérek melóból, már lehet kedvem sem lesz hozzá. Nem beszélve arról, hogy holnap reggel 5-kor kelés aztán mire hazaérek megint lesz este 7-8. Utána meg ismét jön a heti cséphadaró reggeltől estig. No de ez már azt hiszem magánügy és erősen nem a vizes témához tartozik

read-only mode on the forum

(#33575) helkis válasza AtHoS (#33574) üzenetére


helkis
addikt

nyugodtan megírhatod a körülményeket, itt szvsz senki nem várja el, hogy 1nap alatt csodákat tegyél, nálam is elég kevés a szabadidő 3éves ikreim mellett így néha ha nem tudok aludni akkor állok neki a bütykölésnek pl hajnali 1kor.. :D ráadásul társasház, tehát nem is hagyhatok elöl semmit, mert reggelre a kindek széthordják.. tehát bármit is csinálnék az -1óra elpakolással indul.. :)

ha egy komplett rendszert akarsz összerakni, akkor az a bevált módszer arra, hogy egy hétvégét rászánsz, előtte jól megtervezed mi hogy legyen, akár ide is bedobhatod az ötleteidet, hamar kivesézzük, kialakul mi kell hozzá, azokat term. be kell szerezni, esetleg ha közel lakik a témában jártas kolléga át is hívhatod egy kis szerelésre, pár sörért szvsz bárki vállalja ;] ja és lehetőleg egy praktiker vagy obi legyen a közelben nyitva, mert mindig van valami ami hiányzik..

Kvazár - 3éve még nem voltak ecogreen hdd-k.. :))

[ Szerkesztve ]

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#33576) AtHoS válasza helkis (#33575) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Hát látod az ilyen fórumtársak miatt szeretek itt lenni a ph!-n mint akikkel ebben a topicban is összefutottam. Önzetlen segítséget közvetlen környezetemben sajnos ritkán van alkalmam megtapasztalni.

A vizes témában elég labilisan mozgok, bár kellő bátorságom meg van hozzá :DDD Kézügyességemre sem panaszkodhatom, viszont nem is vagyok MacGyver :B
Sajna hétvégéim nincsenek, hétköznapjaim meg főleg, de hogy így említetted gratulálok és sok türelmet kívánok neked az ikreidhez :C

Megpróbálom összeszedni gondolataimat az elképzelt rendszerről, aztán ha konkretizáltam őket, akkor jól megírom majd ide. :)

ööö... hűtővíz+fagyálló keverési arányáról szívesen vennék kb. értéket. Én 5:1-ben gondolkodtam eddig, de ez csak saját kútfőből jött ötlet

read-only mode on the forum

(#33577) wrox válasza AtHoS (#33576) üzenetére


wrox
senior tag

10:1-hez kell keverni. Az a mondás járja, hogy ez a jó arány. :D

(#33578) FRENK1988


FRENK1988
veterán

Na én nagyon kezdő vagyok ebben ez egész vízhűtésben, de szeretném lehűteni a gépem ebben a melegben.
Elsősorban a CPU illetve VGA-k és alaplap (P45-Extreme) kellene lehűteni.
T56-on nézegettem Univerzális CPU blokkot és egy Full Cover blokkot az 5850-re. De csatlakozók, csövek, pumpák, radikban nem vagyok otthon.
Tudnátok ajánlani nekem pár jó ár érték arányú alternativát amivel egy bővités (+VGA vagy nagyobb CPU) is gond nélkül elkegyeg.

[ Szerkesztve ]

Nem a lóerő öl, hanem a NYOMATÉK! :)

(#33579) Kvazár válasza helkis (#33575) üzenetére


Kvazár
őstag

" 3éve még nem voltak ecogreen hdd-k.."
Haladni kell a korral.

FRENK1988: Itt néz körül, sok jót találsz: [link]

Eladó cuccaim: -

(#33580) FRENK1988 válasza Kvazár (#33579) üzenetére


FRENK1988
veterán

Na én ezzel nem nagyon vagyok kisegítve:D
Mert pár ajánlat érdekelt volna pumpa radi csövek stb-re mivel nagyon kezdő vagyok ebben.
Ja egy kérdés, ami lehet buta: Szintiszta alkohollal lehet e hajtani a vizhűtést?

Nem a lóerő öl, hanem a NYOMATÉK! :)

(#33581) Kvazár válasza FRENK1988 (#33580) üzenetére


Kvazár
őstag

Oks, akkor:
-csatlakozók:[link]
-csövek:[link]
-pumpák:[link]
-radikban:[link]

-Vízhez:[link]

Ha már alapból Tody56-tól vásárolsz, ezeket tőle is betudod szerezni.

Eladó cuccaim: -

(#33582) FRENK1988 válasza Kvazár (#33581) üzenetére


FRENK1988
veterán

Na ilyesmire gondolok:R

Nem a lóerő öl, hanem a NYOMATÉK! :)

(#33583) AtHoS válasza AtHoS (#33576) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Nos valami ilyesmit szeretnék, ezt a rendszert kellene hűtenie:

P5K Premium/WiFi-AP + Q9550@3.7GHz
Sapphire HD4830

Lapnál ezekhez készültek blokkok:

Ilyen házba kerülne a komplett rendszer:

A ház tetejébe menne egy radiátor 2 ventivel kifelé fújatva a levegőt a házból:

A házról linkelt kép jobb alsó sarkában a winyórekeszek helyére lett készítve a plexi tartály, melynek beépítéséhez a belső függőleges lemezt el kell távolítani. Számítások alapján kb. 2 liter űrtartalmú a tartály.

Csövezést valahogy így gondoltam el:
szivattyú - déli híd - GPU - Északi híd - CPU - FET1 - FET2 - HDD blokk - radiátor - tartály

Jelenleg ilyen körülmények uralkodnak a ház aljában:

Mondjuk a Sata kábelek picit más elrendezésben lesznek, ha a HDD blokkal a winyók a gép tetejébe költöznek.

A HDD blokk 5.25-ös helyre lett készítve és 3db winyót képes hűteni

Itt vannak képek az elemekről:[link]

A radiátort méretei alapján választottam, mert szépen be lehet szerelni a házba. Mostanában nekifeszültem a topicnak és találkoztam 1-2 hozzászólással, amit, ha hamarabb olvasok lehet nem így fekszem neki a vizezésnek.
Egyelőre marad ez a radiátor, bár teljes terhelésen nem hinném, hogy elegendő lesz és így a rendszerbe szánt HDD hűtése bizonytalanná válik, bár most mikor hidegebb van 31...35 fokosak. Furmark alatt közel 300W-ot mutatott a fogyasztásmérő.

A blokkok lefogatásával vagyok gondban, mert írtatok túlfeszítésről, alaplap meghajlásról és rugós előfeszítésről. Megnéztem a blokkokat, de mindegyikhez csak sima csavar+anya kombináció tartozik. Keresgettem neten összeszerelt rendszerekről részletes képeket, de kevés sikerrel. Egyet találtam amin jobban kivehető volt, hogy a proci blokk lefogatásánál az egyik oldalon rugós előfeszítést alkalmaztak, de a másik oldalon csak sima csavar+anya.

Úgy néz ki elvetem a vödrös puffer elképzelésemet és maradok az eredeti plexitartályos elgondolásnál. Így a tartály-pumpa elhelyezése is megfelelő lesz a rendszerben. A pumpa a tartály kivezetéssel kb. egy szintbe fog kerülni.

Szerelgetés esetére milyen megoldást javasoltok leeresztéshez? A tartály oldalán és tetején van 1-1 levakolt nyílás lásd alábbi képen. Ezeket tudnám ez ügyben hasznosítani valahogy?

A komplett szett + Laing D5, ami hiányzik a képről

read-only mode on the forum

(#33584) Fel válasza AtHoS (#33583) üzenetére


Fel
addikt

Nem akarok vészmadárkodni, de nekem van egy olyan sejtésem, hogy ez a rendszer hűtés szempontjából nem lesz valami hatékony...
Iszonyat sok blokk, ráadásul eléggé magas áramlási ellenállásúak (a ph-n készít valaki ilyeneket, ha jól tudom). 10/8-as csövezés max (a gyorscsatlakozókból ítélve). Egy darab dupla radi... Ha még ugyan rengeteg vízzel számoltál is a rendszerben, szerintem akkor sem fogja hozni azokat az eredményeket, amelyeket egy vízhűtéstől várnál. Ennél a rendszernél a D5 nem biztos, hogy megfelelő térfogatáramot fog biztosítani (szerintem inkább biztos, hogy nem).

Mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket, hátha rám cáfolsz...

(#33585) AtHoS válasza Fel (#33584) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Egyelőre D5 már megvan, ha mégsem bírná a tempót, mert azért nem szeretném 5-ös fokozatban tekerni állandóan (bár még nem tudom mekkora a hangja) még mindig lecserélhetem egy megfelelő DDC-re.

Amúgy (picit elgondolkodva az esetleges pumpacserén) ezt a DDC-t megfelelőnek látod a D5 helyére?

Igazság szerint, ha az északi hídra vizet akarok rakni, ennél a lapnál egyből kötelező SB-re és ugye az egyik FET blokkra is. Ha meg már ezeken víz van, akkor ugye a maradék árválkodó FET már nem oszt nem szoroz, ha vizezve van. CPU meg GPU ugye nem árt, ha vizes. A HDD csak extraként került a rendszerbe.

Sajna így valóban elég sok a blokkok száma.

Mondjuk akkor mi van, ha NB, SB, FET1, FET2 mégis kimaradna vizezésből? Ez elég sokat javítana a rendszeren ellenállás tekintetében nem?

Sajna az eddigi olvasatok alapján a DDC pumpák dominálnak a nagyobb ellenállású rendszerekben, míg a D5-ök a kisebbeknél jeleskednek. Bár ahogy fsb1000 fejtegette 1...1.5GPM magasságát elérve már nem a pumpa a szűk keresztmetszet.

Azt hiszem veszek még csövet aztán csak úgy simán összedobva a szőnyegen megnézem majd mennyit is bír a D5 áttolni az összes blokkon. Utána talán már okosabb leszek vagy még tanácstalanabb :DDD

read-only mode on the forum

(#33586) wrox válasza Fel (#33584) üzenetére


wrox
senior tag

k.mamut gyártja a blokkokat. Rosszat nem igazán lehet róla hallani a vásárlóktól, mindenki dicséri. Én is ilyen blokkok beszerzésén gondolkodok.

(#33587) wrox válasza AtHoS (#33585) üzenetére


wrox
senior tag

Ha nem vagyok túl indiszkrét, elárulnád, hogy mennyiért lehet beszerezni ezeket a blokkokat? Sajna mamuttól nem tudom megkérdezni, mert nem elérhető egy darabig. Nekem igazából csak CPU GPU és tartály fog kelleni.

(#33588) AtHoS válasza wrox (#33587) üzenetére


AtHoS
nagyúr

A komplett szett kevesebbe volt, mint egy 5970 GPU hűtése.
Mivel k.mamut elég sok kedvezményt adott, így nem tudnám még csak kiszámolni sem, hogy ami neked kell azt mennyiért csinálná meg.

Amúgy holnaphoz egy hétre már lesz, így majd "személyesen" megkeresheted

read-only mode on the forum

(#33589) Kvazár válasza AtHoS (#33585) üzenetére


Kvazár
őstag

Hmm, én mintha úgy tudtam volna, hogy a D5 erősebb mind a DDC?!
Vagy tévedek? :F
És az áruk alapján is azt gondoltam. :U

Eladó cuccaim: -

(#33590) AtHoS válasza Kvazár (#33589) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Igazából a jelleggörbéik alapján különböző területeken dominálnak.

Nem rég találkoztam egy ebben a témában íródott cikkel, mivel Fel fórumtárs felcsigázott a pumpa mellényúlással és hát a cikket elolvasva úgy tűnik bizonyos szinten igaza lesz.

"És hogy akkor mi is a konklúzió: Nagyobb rendszerekbe (értsd: mikrostruktúrás blokkok, vékony csövezés, sok komponens stb.) egyértelműen a DDC a nyerő, már ha az a cél, hogy a lehető leghatékonyabb hűtést kapjuk. Ám ha a csend a fontos, akkor itt vagy kompromisszumot kötünk és egy DDC-t vagyunk kénytelenek hallgatni (azért azok sem éppen hangos darabok egyébként), vagy a hőmérsékletek oltárán áldozunk fel egy kicsit és élvezzük egy leszabályozott D5 hangtalanságát."

Szerk.: mondjuk amit linkelgettek aquatuning.de árak picit el vannak szállva ahogy észrevettem. Vagy valamit esetleg nem vettem észre. D5 a Subcoolingon 35k, míg az aquatuningon 170euro, ami ugye majdnem 50k HUF. Picit nagy a különbség és még a posta sincs benne :F

Szerk2. ehh a D5 Solar árát néztem :W a Vario "csak" 117euro ami már elfogadható :B

[ Szerkesztve ]

read-only mode on the forum

(#33591) D1Rect


D1Rect
félisten

Köszi mindenkinek, az utóbbi pár napban nem nagyon voltam itthon. :R
Este nekiállok, és megnézem mit lehet tenni.

(#33593) wrox válasza AtHoS (#33588) üzenetére


wrox
senior tag

Kösz, akkor keresni fogom. Menyi idő a legyártása?

(#33594) AtHoS válasza wrox (#33593) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Amit nekem készített az kb. 2 hét alatt készen volt. De gondolom az aktuális leterheltségétől azért nagyban függ. Most a "szabadsága" után biztos lesz mivel foglalkoznia :DDD

read-only mode on the forum

(#33595) wrox


wrox
senior tag

:))

Szerintetek mennyire jó az a megoldás, ha a tartályban van a pumpa is?

(#33596) Kvazár válasza AtHoS (#33590) üzenetére


Kvazár
őstag

Thx. átfogom nyálazni.

Eladó cuccaim: -

(#33597) helkis válasza AtHoS (#33583) üzenetére


helkis
addikt

úhhh.. pedig szergény Shkiz0-t már megszabadíthattad volna az alaplapi szettjétől.. :)

itt jegyezném meg, hogy sokszor a legjobb cuccok olcsón ott hevernek a hardverapróban, csak keresni kell.. :)

ahogy nézem már szinte minden megvan, lehet kicsit elhamarkodott voltál a vásárlással, bár biztos jó áron jutottál hozzá, de nem biztos hogy ár/teljesítmény alapján jót sikerült választani, persze majd várjuk a beszámolót, nem akarok én sem vészjósló lenni, de jobb ha kivárjuk a végét.. kiváncsi vagyok mit tud, mindenek előtt még a levegős rendszerrel készíts pár tesztet, idle, terhelt állapotban, tuningolva, hőfokokkal, környezeti hőmérséklet megjegyzésével, hogy később lehessen mihez hasonlítani.. :K

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#33598) Kvazár válasza helkis (#33597) üzenetére


Kvazár
őstag

"itt jegyezném meg, hogy sokszor a legjobb cuccok olcsón ott hevernek a hardverapróban, csak keresni kell.."

Hát igen... :(
Elég sokan vagyunk úgy, hogy lecseréltük a régit, amit anno jó sok pénzért vettünk, de ma már fele áron sem kell senkinek...

A mostanimat én is ott vettem, így elég jelentős összeget spóroltam meg vele.
Új vízhűtést nem éri meg venni.

Eladó cuccaim: -

(#33599) Kvazár válasza AtHoS (#33590) üzenetére


Kvazár
őstag

Ha már az árakat említetted, pl.: Laing DDC-1 / Laing DDC-1+T szivattyút Toma3757 13e-ért tud szerezni. ( Legalábbis elmondása alapján.)

De, no reklám, és amiket linkeltem, nem a legolcsóbb kivitelű példányok voltak.

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccaim: -

(#33600) Fel válasza wrox (#33586) üzenetére


Fel
addikt

Korábban volt egy eladó D-Tek FuZion v1 blokkom, és a későbbi vevő pont egy k.mammut féle blokkról váltott. Az elmondása alapján igen szűk áramlási keresztmetszetekkel dolgozott az a cpu blokk, és mivel minden általa gyártott blokk hasonló, így gondolom a belső felépítésük is hasonló. Ugyan a teljes rendszer ellenállása (eredő ellenállása) határozza meg az elérhető térfogatáramot, de szerintem sejthető, hogy egy ilyen blokkokból építkező hűtéshez (+a kis belső keresztmetszetű csövezés miatt, ami "hosszú" is lesz) nagyon erős szivattyú kell. A D5 pedig nem ilyen... Nekem emiatt vannak kétségeim a kolléga rendszerével kapcsolatban.
Ettől függetlenül lehet, hogy jól működnek az ilyen blokkok, ha csak a cpu-t, esetleg még a vga-t hűti vele az ember (A leszűkülő keresztmetszet növeli az áramlási sebességet, a nyomást, ami kedvezően befolyásolhatja az ihs-blokktalp-víz hőátadást, de csökkenti a térfogatáramot). Szóval nem a terméket becsmérlem, hanem szerintem kicsit átgondolatlan a rendszer tervezése. De majd minden kiderül, ha összeáll a cucc.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.