Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano
    titán

Tehát véleményed szerint az egyetem kutatói tévednek abban, hogy hangjelzésekkel is tudnak kommunikálni egymással a növények, amikor hermetikusan elzárják őket egymástól? Ezt könnyen ki lehetne zárni, ha hangszigetelő falakkal választanák el őket. Nem is értem, hogy ezt miért nem lépték meg. Csak akkor ugye felmerül a kérdés, hogy hogyan kommunikáltak, ha nem hangjelzésekkel, rezgések keltésével? Nekem amúgy vegetáriánusként örvendetes lenne, ha igazad lenne, és a növények nem éreznének semmilyen fájdalmat, még ha nem is hallom a "sikításaikat". Ezért szeretném, hogy igazad legyen, de ha kigyomláljuk az antropomorfizálás jelenségét ezekből a kutatásokból, amit szerintem indokolatlanul felnagyítasz, akkor sem olyan egyértelmű ez, ahogy megpróbálod tárgyiasítani.

Először is: nem vélemény, hanem tény, hogy nincs hangképző szervük, nincs olyan szervük, ami hang felfogására specializálódott volna, nincs idegrendszerük, nincs gondolkodásuk. Tehát nincs okunk azt feltételezni, hogy beszélgetnek. Ez nem vélemény, ez tény.

A helyes kérdés az, hogy mit csinálnak a növények, amire a brit tudósok azt mondták, hogy beszélgetnek.

A növények nem éreznek fájdalmat sem. Specifikus kémiai reakciók játszódnak le bennük, amikor valamilyen hatás éri vagy nem éri őket, és erre, a könnyebb érthetőség kedvéért, mondhatják pongyola firkászok, hogy fájdalom. Például megsérted a növény szárát és lekonyul a levele. Nem azért konyul le a levele, mert megsérült és az neki fáj, és ettől szomorú, hanem azért, mert az a szállító edény-nyaláb, ami abba a levélbe vitte a vizet és a tápanyagokat, elzárult és ettől a levél összecsavarodik. Persze, szomorú. Meg írogat a nőlapokba, pszichológust keres, eldobja a cosmo lány igazolványát...

Egyébként is milyen pocsék már növénynek lenni, hiszen például az emberek lehetnek szomorúak, a nők olyankor elmennek vásárlási túrát csapni, meg sütiért a cukrászdába és ezt a növények nem tudják megtenni, mert kimerült a kártyájukon a hitelkeret...

• Az, hogy növénytársulások jobban fejlődhetnek, régi és közismert tény. Bármelyik otthoni "bio"kertészkedős videóban fogsz kapni olyan tanácsot, hogy miket ültess egymás mellé, és akkor azok megvédik egymást. Miközben nem egymást védik, élik a saját életüket és a másik kártevőinek is ellenszenves anyagokat bocsátanak ki. Mint például a csili (besorolásáról vita van, hogy bors vagy paprika), termeli a kis mocskos erős kapszaicinjét és ez elriaszt minden állatot, ami kisebb, mint az elefánt. Jóhogy jobban fejlődik mellette a bármi, ha nem jön az ellenfél.

De van más példa is: a mulcsozás. Felszórod halott növénnyel a talajt, vagy akár fekete fóliával, és akkor nem nő a gyom. Pedig a halott növény nem rezeg, a fólia meg pláne nem.

A hangjelzésről meg annyit: fogjál meg egy tetszőleges növényt, esetleg egy szárral rendelkezőt, és az egyik másodpercben hajlítsd meg balra, következő másodpercben jobbra. Egy egy 1Hz-es "hang", rezgés. Mi történik a növénnyel? Pár másodpercen belül eltörik. Vagyis ha egy növényben a sejtek hangot generálnának, a növény sec perc alatt tönkremenne. Ha pedig ennél lényegesen alacsonyabb frekvencián generálnak hangot, tehát mondjuk 120 rezgést az életük során generálják, akkor az nem hang.

A gyomok ellen egyébként sokféleképpen lehet védekezni. Az egyik hatékony módszer, hogy a gyomnövény számára szükséges erőforrásokat elzárod. Leginkább pl. a fényt. Ha olyan növényt termesztesz, ami jelentős fedést csinál, akkor az alatt nem nő gyomnövény sem. De lehet tápanyaggal kiéheztetni, vagy specifikus gyomirtóval. Például ha egyszikű haszonnövényt ültetsz, alatta kétszikű specifikus gyomirtóval érdemes irtani.

Most akkor nem beszéltünk arról, hogy mi a gyomnövény definíciója. Gyom az, amit nem akarsz, hogy ott legyen. Tehát ez egy mesterségesen kreált státus, nem valami biológia kategória. Például ültettél búzát, betakarítod, de aratás közben kiszóródik a mag és jövőre kikel. Ha abban a táblában nem búza lesz, vagy valamiért nem akarod, hogy a tavalyi búza kikeljen, akkor az ilyen kelésű búza gyomnövény, miközben tavaly még haszonnövény volt. Például ha egy hibrid búzát vetettél, és az jövőre kikel a kiszóródásból, annak lehetnek ótvar következményei, mivel a hibrid következő generációja rendszerint visszaüt valamelyik ősére és ronda dolgokat művelhet.

Tehát véleményed szerint az egyetem kutatói tévednek abban, hogy hangjelzésekkel is tudnak kommunikálni egymással a növények, amikor hermetikusan elzárják őket egymástól? Ezt könnyen ki lehetne zárni, ha hangszigetelő falakkal választanák el őket. Nem is értem, hogy ezt miért nem lépték meg. Csak akkor ugye felmerül a kérdés, hogy hogyan kommunikáltak, ha nem hangjelzésekkel, rezgések keltésével? Nekem amúgy vegetáriánusként örvendetes lenne, ha igazad lenne, és a növények nem éreznének semmilyen fájdalmat, még ha nem is hallom a "sikításaikat". Ezért szeretném, hogy igazad legyen, de ha kigyomláljuk az antropomorfizálás jelenségét ezekből a kutatásokból, amit szerintem indokolatlanul felnagyítasz, akkor sem olyan egyértelmű ez, ahogy megpróbálod tárgyiasítani.

• Na még egyszer, hogy mindenki megértse.
    Ha a répa érezne, lenne lelke, xxxx nem akarná, hogy a nyúl gyomrában végezze be az életét, nem tiszta állattá, nyúllá alakulva át.
    A felsorolásból a nem kívánt rész törölhető. Az ikszek helyére bármi behelyettesíthető.

A nyúl vegán és kizárólag nyers ételeket eszik. Mégsem tiszta állat. Ki érti ezt?
    Néhányszor ettem nyulat. Konkrétan a vadnyúl volt finom. Gondolom a házi nyulat is lehet finomra elkészíteni, csak nincs gyakorlata a háziasszonyoknak nyúl ügyben.
    Vérnyúl létezik egyszer egy az ujjamba harapott. De nagyon nem ízlettem. Gondolom répának nézte az ujjamat.
    Az emberek túléléséhez nem tartozik a válogatósság. Ma ez nem gond. A világ minden részéből ide hordják az élelmet. Van miből válogatni. Ha ez változik Hátrányba kerülnek a válogatósak.

Ha nincs más, akkor a nyulat is megeszem. Inkább élve hozzátok. Én tudom hogyan kell finomra elkészíteni. A kutyám karácsonyra mindig nyulat kap sütve. Puha és szaftos, gyorsan tűnik el az etetőtálról.

• Kasya
    nagyúr

Érdekes volt elolvasni a topikot, job mint egy /r Hungary. Azért itt nem kevés férleértelmezések vannak, főleg idegen lénytől.

Bár úgy látom trollnak (vagy elvakult "hivőnek") véaszolok, de:
    - A hal nem hús egyes vallási alapon. Biológiailag igen, az. De thebiker egyertelmuen elobbire alapozta kijelentését és megemlitette, hogy "adj Isten hogy egy vérvegán ide betaláljon". Ha vérvegán nem is, egy idegen lény betalált :D.
    - De emellett azt mondani, hogy az ember meg nem állat. Biológiailag az. Lehet, hogy a te hitedben nem, de akkor másnak a hal meg lehet nem hús.
    - A lélekről beszélni kemény dió, mert különböző vallás különböző módon tudja értelezni. A tudományról ne is beszéljünk. Az biztos, hogy itt megint csak vallás van keverve, ami szerint a hal lehet nem hús :D.

Ami a tudoményos cikkeket illeti. Azokat probaltak laikusoknak megfogalmazni és olyan szavakat használni, hogy a nagyközönség is könnyen olvassa/megértse. Maskulonben csak egy biokémiai száraz anyagot láthatnál, amitől az életkedved is elmegy.

• Ramirex
    csendes tag

Akkor nem marad itt egy vegetáriánus sem. Azt nem hagyhatom. Az agresszív, állati energiákkal rendelkező dögevők elzavarják a békésen legelésző másként gondolkozókat.

Tipikus vegán!

• bambano
    titán

"A minket körülvevő növények akusztikus jelekkel is képesek „beszélgetni" – bizonyította be a nyugat-ausztráliai egyetem kutatása.
    Kísérletük során a bazsalikom és a mellette növekvő chilipaprika-palánták kapcsolatát vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy az egymás mellett tartott növények gyorsabban és egészségesebben fejlődnek, mint külön választott társaik, és együtt hatékonyabban képesek megakadályozni a gyomok és a kártevők terjedését.
    Az együttműködésük akkor is sikeres maradt, amikor fekete műanyag falakkal választották el őket egymástól – azaz sem fény, sem illatok útján nem kommunikálhattak.
    A kutatók szerint mindez arra utal, hogy a chilipalánták hangjelzések (valószínűleg a sejtekben keletkező akusztikus vibrációk) alapján meg tudták állapítani, milyen növény van a szomszédjukban." [link]

A Növények Elképesztő Képességei: látnak, hallanak, emlékeznek

Az, hogy növénytársulások jobban fejlődhetnek, régi és közismert tény. Bármelyik otthoni "bio"kertészkedős videóban fogsz kapni olyan tanácsot, hogy miket ültess egymás mellé, és akkor azok megvédik egymást. Miközben nem egymást védik, élik a saját életüket és a másik kártevőinek is ellenszenves anyagokat bocsátanak ki. Mint például a csili (besorolásáról vita van, hogy bors vagy paprika), termeli a kis mocskos erős kapszaicinjét és ez elriaszt minden állatot, ami kisebb, mint az elefánt. Jóhogy jobban fejlődik mellette a bármi, ha nem jön az ellenfél.

De van más példa is: a mulcsozás. Felszórod halott növénnyel a talajt, vagy akár fekete fóliával, és akkor nem nő a gyom. Pedig a halott növény nem rezeg, a fólia meg pláne nem.

A hangjelzésről meg annyit: fogjál meg egy tetszőleges növényt, esetleg egy szárral rendelkezőt, és az egyik másodpercben hajlítsd meg balra, következő másodpercben jobbra. Egy egy 1Hz-es "hang", rezgés. Mi történik a növénnyel? Pár másodpercen belül eltörik. Vagyis ha egy növényben a sejtek hangot generálnának, a növény sec perc alatt tönkremenne. Ha pedig ennél lényegesen alacsonyabb frekvencián generálnak hangot, tehát mondjuk 120 rezgést az életük során generálják, akkor az nem hang.

A gyomok ellen egyébként sokféleképpen lehet védekezni. Az egyik hatékony módszer, hogy a gyomnövény számára szükséges erőforrásokat elzárod. Leginkább pl. a fényt. Ha olyan növényt termesztesz, ami jelentős fedést csinál, akkor az alatt nem nő gyomnövény sem. De lehet tápanyaggal kiéheztetni, vagy specifikus gyomirtóval. Például ha egyszikű haszonnövényt ültetsz, alatta kétszikű specifikus gyomirtóval érdemes irtani.

Most akkor nem beszéltünk arról, hogy mi a gyomnövény definíciója. Gyom az, amit nem akarsz, hogy ott legyen. Tehát ez egy mesterségesen kreált státus, nem valami biológia kategória. Például ültettél búzát, betakarítod, de aratás közben kiszóródik a mag és jövőre kikel. Ha abban a táblában nem búza lesz, vagy valamiért nem akarod, hogy a tavalyi búza kikeljen, akkor az ilyen kelésű búza gyomnövény, miközben tavaly még haszonnövény volt. Például ha egy hibrid búzát vetettél, és az jövőre kikel a kiszóródásból, annak lehetnek ótvar következményei, mivel a hibrid következő generációja rendszerint visszaüt valamelyik ősére és ronda dolgokat művelhet.

• bambano
    titán

ja, elolvasod, azután kiderül, hogy csak ott van a szövegben a "másképpen", meg "nem úgy", meg hasonló jelzők, és kiderül, hogy sima kémiai folyamatokra akasztanak kattintásvadász emberi jelzőket.

ez pont olyan, mintha távozna belőled valami, aminek idegrendszerre nincs szüksége, csak egy kis csilis babra és arra azt mondanád, hogy beszéd.

Vegyük például a dohányt. Amikor az egyik növényt megtámadja egy hernyó, akkor az nem beszél, meg nem jeleket küld, vészjelzést a társainak, nem szólal fel az ENSZ-ben az agressziót elítélő nyilatkozatot sürgetve, hanem egyszerűen nekiáll nikotint termelni (vagy nem áll neki külön a hernyó kedvéért, hanem a sérüléseken keresztül kifolyik belőle a nikotin oldalt). A kifolyó oldat pedig párolog. MINDENFELÉ. És hosszú idő alatt az evolúció kialakította azt a képességét, hogy bizonyos kémiai szag ingerekre reagáljon, ami nem fül. Csak egy receptor. És mivel szelekciós előnye lett abból, hogy van egy receptora, ami érzékeli a másik növény felhőjét, ezért hosszú idő alatt ez a génje dominánssá vált.

Az, hogy az ilyenek segélyhívásokat küldenek, ostoba újságírók clickbait 15 perc hírnévre törekvő mániája, nem tudományos tény.

Mondjuk nem mehetünk el amellett sem, hogy sajnos mára a tudomány világa is kontraszelektált lett, tehát az, hogy az mta egyik doktora ökörséget beszél, az hétköznapi valóság.

Ne menjünk el amellett a tény mellett sem, hogy a linked az egy szórakoztató, tudomány népszerűsítő kezdeményezésre mutat, ahol nem tudósoknak akadémiai precízséggel előadott előadások vannak, hanem tudomány-populáris dolgok. Vagyis kell mondani nagy kövér ökörségeket is, hogy a következő előadásra is elmenjenek.

• Akkor nem marad itt egy vegetáriánus sem. Azt nem hagyhatom. Az agresszív, állati energiákkal rendelkező dögevők elzavarják a békésen legelésző másként gondolkozókat.

Engem nem zavar, ha a vegetarianizmusról értekezel, nem ezt mondtam. Főleg azért nem, mert az étkezés és az egészséges (vagy sokszor csak annak gondolt) táplálkozás egy nagyon érdekes, izgalmas és sokrétű téma, amiben sok hagyomány, hit és tévhit, félremagyarázás van, amit érdemes kibeszélni.

• Akkor hagyd el ezt a tpoicot és fáradj át a vallástopicba és ott folytasd az ilyen témájú elmélkedést, mert ide nem való.

Akkor nem marad itt egy vegetáriánus sem. Azt nem hagyhatom. Az agresszív, állati energiákkal rendelkező dögevők elzavarják a békésen legelésző másként gondolkozókat.

• Azt már rég meghaladtuk, unalmas téma.

Akkor hagyd el ezt a tpoicot és fáradj át a vallástopicba és ott folytasd az ilyen témájú elmélkedést, mert ide nem való.

• Megint megkérdezem. Mi köze van ennek az egészséges, vagy bármiféle táplálkozáshoz?

Azt már rég meghaladtuk, unalmas téma.

• Szerintem senki sem vitatja, hogy azt gondolsz, amit akarsz. Én csak azt vitatom, hogy ennek a témának ebben a topicban van-e helye. Szerintem nincs.

Sosem éreztél még lelki fájdalmat?

• A lélek csak halhatatlan entitást jelenthet, máskülönben nincs értelme a kifejezésnek. Ebből kifolyólag semmi sem szükségeltetik a létezéséhez. Így talán már érthetőbb, amit írtam. Nem zavar, ha nem értesz vele egyet, de kérlek, ne vitasd el tőlem a jogot, hogy más logikai rendszerben lássam a dolgokat, mint Te.

#85Geri Bátyó
    A fantomfájdalomról hallottál már?

Szerintem senki sem vitatja, hogy azt gondolsz, amit akarsz. Én csak azt vitatom, hogy ennek a témának ebben a topicban van-e helye. Szerintem nincs.

• Oké, értem, trollkodsz.

Jó szórakozást.

A lélek csak halhatatlan entitást jelenthet, máskülönben nincs értelme a kifejezésnek. Ebből kifolyólag semmi sem szükségeltetik a létezéséhez. Így talán már érthetőbb, amit írtam. Nem zavar, ha nem értesz vele egyet, de kérlek, ne vitasd el tőlem a jogot, hogy más logikai rendszerben lássam a dolgokat, mint Te.

#85Geri Bátyó
    A fantomfájdalomról hallottál már?

• Rendben, legyen helyette akkor tudat.

A tudatnak sincs köze ahhoz, hogy érzel-e, vagy sem. Sőt, az összes olyan érzet, ami a fizikai testedhez köthető (hideg, meleg, fájdalom stb.) teljesen tudattalanul megy végbe.

• Aweriot
    aktív tag

Egyáltalán mi az a lélek? Segítek: egy vallási hablaty, aminek semmiféle tudományos bizonyítéka nincs.
    Szigorúan nézve az, amit léleknek neveznek, biológiai/biokémiai folyamatok összessége (vagy nem, de ez egyfajta magyarázat lehet) és mivel ilyen folyamatok a növényekben is vannak, lehetne azt mondani, hogy a növényeknek is van lelkük.
    Szerintem viszont a lélek témát meg kell hagyni a vallástopicnak.
    Arról viszont nyugodtan beszélhetünk (ha már az állatok szenvedését ide vettük), hogy bizony a növények is éreznek. Persze hogy pontosan mit, meg hogyan, azt még mindig nem tudjuk, de a terminátort idézve: "Érzékelem a sérülést, ezt nevezhetjük fájdalomnak."

Rendben, legyen helyette akkor tudat.

• Aweriot
    aktív tag

Minden élő dolog – emberek, állatok és növények – lélek volt, mielőtt az élet bármely formája is létezett volna a Földön. Ha a léleknek szüksége lenne idegrendszerre, akkor nem tudná elhagyni a testet.

Oké, értem, trollkodsz.

Jó szórakozást.

• Hogy lehet valaminek lelke aminek nincsen idegrendszere?

Egyáltalán mi az a lélek? Segítek: egy vallási hablaty, aminek semmiféle tudományos bizonyítéka nincs.
    Szigorúan nézve az, amit léleknek neveznek, biológiai/biokémiai folyamatok összessége (vagy nem, de ez egyfajta magyarázat lehet) és mivel ilyen folyamatok a növényekben is vannak, lehetne azt mondani, hogy a növényeknek is van lelkük.
    Szerintem viszont a lélek témát meg kell hagyni a vallástopicnak.
    Arról viszont nyugodtan beszélhetünk (ha már az állatok szenvedését ide vettük), hogy bizony a növények is éreznek. Persze hogy pontosan mit, meg hogyan, azt még mindig nem tudjuk, de a terminátort idézve: "Érzékelem a sérülést, ezt nevezhetjük fájdalomnak."

• Pont ugyanaz, mint hogy a múlt héten megjavították az autómon a féket. Féknyúz.
    "Miért fejlődnek jobban azok a növények, amikhez beszélnek, mint amikhez nem": ez elég nyilvánvaló. Ha egy növény tulaj elég bolond ahhoz, hogy beszéljen a növényéhez, valószínűleg ahhoz is eléggé motivált, hogy rendesen ellássa.
    "Tovább megyek, a növényeknek is van lelke, csak nyilván egyszerűbb az emberekénél.": az embernek sincs lelke.

"A minket körülvevő növények akusztikus jelekkel is képesek „beszélgetni" – bizonyította be a nyugat-ausztráliai egyetem kutatása.
    Kísérletük során a bazsalikom és a mellette növekvő chilipaprika-palánták kapcsolatát vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy az egymás mellett tartott növények gyorsabban és egészségesebben fejlődnek, mint külön választott társaik, és együtt hatékonyabban képesek megakadályozni a gyomok és a kártevők terjedését.
    Az együttműködésük akkor is sikeres maradt, amikor fekete műanyag falakkal választották el őket egymástól – azaz sem fény, sem illatok útján nem kommunikálhattak.
    A kutatók szerint mindez arra utal, hogy a chilipalánták hangjelzések (valószínűleg a sejtekben keletkező akusztikus vibrációk) alapján meg tudták állapítani, milyen növény van a szomszédjukban." [link]

A Növények Elképesztő Képességei: látnak, hallanak, emlékeznek

• Pont ugyanaz, mint hogy a múlt héten megjavították az autómon a féket. Féknyúz.
    "Miért fejlődnek jobban azok a növények, amikhez beszélnek, mint amikhez nem": ez elég nyilvánvaló. Ha egy növény tulaj elég bolond ahhoz, hogy beszéljen a növényéhez, valószínűleg ahhoz is eléggé motivált, hogy rendesen ellássa.
    "Tovább megyek, a növényeknek is van lelke, csak nyilván egyszerűbb az emberekénél.": az embernek sincs lelke.

• Hogy lehet valaminek lelke aminek nincsen idegrendszere?

Minden élő dolog – emberek, állatok és növények – lélek volt, mielőtt az élet bármely formája is létezett volna a Földön. Ha a léleknek szüksége lenne idegrendszerre, akkor nem tudná elhagyni a testet.

• ÉN hoztam ide a vallást????? :W
    Mert megkérdeztem idegen lény kollégát, hogy vallási alapon "tisztátalanoz" e állatokat? (ez olyan vallásos megbélyegzés)
    Akkor is írtam, hogy ez nem ide való. Ennyire hoztam én......
    Te továbbra is vallási alapon beszélsz (lásd zsidóság) szóval szerintem hagyjuk ezt a beszélgetést.
    Nem vagyok vallásos, nem hiszek, nem érint és nem tudom elfogadni.
    Innentől az ezzel kapcsolatos érvekkel nem tudok és nem is akarok mit kezdeni.

Csak étkezési szempontból tisztátalanok, ez nem erkölcsi osztályozás. Valójában az embert teszi tisztátalanná (hibásan működővé, beteggé) ezek fogyasztása például sertés, nyúl, az állat önmagában természetesen nem "tisztátalan", csak táplálkozási szempontból az, pláne a kor higiéniai körülményei között, amik a világ egyes részein, például Afrika, India, ma sem sokat változtak. Az állatok nem evése, vagy bizonyos állatok nem evése pedig elég sok vallás alapja, ha tetszik, ha nem, ez tény, elég szoros a kapcsolat közöttük.

• mefistofeles
    veterán

Én abban hiszek, hogy mindennek van valami oka, annak meg különösen, hogy miért tiszta vagy tisztátalan egy-egy állatfaj. Ezek járványmegelőző előírások az ókorból.
    "A betegségek és a járványok többsége is zoonotikus, vagyis (tisztátalan) állati eredetű, és a táplálkozás révén jutott el hozzánk."
    AIDS - majom, ebola - gyümölcsevő denevér, szivacsos agyvelőgyulladás - döghússal etették a szarvasmarhákat, ami szintén nem kóser, nagyon nem az, SARS - három ragadozó vagy vegyes táplálkozású állatfaj is lehetett az új vírus kialakulásának kínai forrása, például tigris, Covid-19 - denevér, tobzoska? Ezek a halálos járványok mind elkerültek volna minket, ha az emberiség nem eszik húst, vagy legalábbis nem eszik tisztátalan állatokat. Amíg húst eszünk hússal, járványok is lesznek

#65mefistofeles
    A Föld egyes részein azért eszik meg a patkányt és a denevért is, mert mindent megesznek, ami csak mozog.

"A Föld egyes részein azért eszik meg a patkányt és a denevért is, mert mindent megesznek, ami csak mozog."
    Ezt vasárnap a templomban hallottad?
    Tudod ők azért eszik meg azokat az állatokat mert ott az a minden!
    Részemről a téma lezárva, vallási alapon magyarázott táplálkozási szokásokra nem reagálok. Köszönöm!

• mefistofeles
    veterán

De hát te hoztad ide a vallást. :D Én próbáltam feloldani, deeszkalálni azzal, hogy másnak is ilyen eredete van. Mindegy, hagyjuk ezt részét. :R

az éhhalál szélén hány vallásos ember nem kóstolna meg egy döglött kutyát

Ebben az a poén, hogy pl a zsidó vallás ezt megengedi, mert kivételes eset. :)

ÉN hoztam ide a vallást????? :W
    Mert megkérdeztem idegen lény kollégát, hogy vallási alapon "tisztátalanoz" e állatokat? (ez olyan vallásos megbélyegzés)
    Akkor is írtam, hogy ez nem ide való. Ennyire hoztam én......
    Te továbbra is vallási alapon beszélsz (lásd zsidóság) szóval szerintem hagyjuk ezt a beszélgetést.
    Nem vagyok vallásos, nem hiszek, nem érint és nem tudom elfogadni.
    Innentől az ezzel kapcsolatos érvekkel nem tudok és nem is akarok mit kezdeni.

• Neked van egy táblázatod a tiszta és tisztátalan állatokról?
    Vagy vallási meggyőződésből beszélsz? Mert az utóbbinak szerintem semmi köze ezen topic témájához.......

Én abban hiszek, hogy mindennek van valami oka, annak meg különösen, hogy miért tiszta vagy tisztátalan egy-egy állatfaj. Ezek járványmegelőző előírások az ókorból.
    "A betegségek és a járványok többsége is zoonotikus, vagyis (tisztátalan) állati eredetű, és a táplálkozás révén jutott el hozzánk."
    AIDS - majom, ebola - gyümölcsevő denevér, szivacsos agyvelőgyulladás - döghússal etették a szarvasmarhákat, ami szintén nem kóser, nagyon nem az, SARS - három ragadozó vagy vegyes táplálkozású állatfaj is lehetett az új vírus kialakulásának kínai forrása, például tigris, Covid-19 - denevér, tobzoska? Ezek a halálos járványok mind elkerültek volna minket, ha az emberiség nem eszik húst, vagy legalábbis nem eszik tisztátalan állatokat. Amíg húst eszünk hússal, járványok is lesznek

#65mefistofeles
    A Föld egyes részein azért eszik meg a patkányt és a denevért is, mert mindent megesznek, ami csak mozog.

• Lehet, hogy én vagyok gyenge de nem tudom pontosan mire akarsz kilyukadni.....

"Arra próbáltam utalni, hogy a kutya-macska nem megevése is vallási dogmákra vezethető vissza."
    Egyrészt továbbra is az a véleményem, hogy nem ide való a vallás belekavarása,
    másrészt kíváncsi lennék, hogy az éhhalál szélén hány vallásos ember nem kóstolna meg egy döglött kutyát.

Könnyű kikiáltani pár állatot tisztátalannak ha van másik 20 ami "tiszta"

Tudom vannak földrészek ahol éhen halnának egy szent tehén mellett, de szerintem ez is félre visz mint maga a vallás emlegetése. Európa szívében beszélgetünk a hús evésről, nemevésről és ezek civilizációs ideológiáiról.......

De hát te hoztad ide a vallást. :D Én próbáltam feloldani, deeszkalálni azzal, hogy másnak is ilyen eredete van. Mindegy, hagyjuk ezt részét. :R

az éhhalál szélén hány vallásos ember nem kóstolna meg egy döglött kutyát

Ebben az a poén, hogy pl a zsidó vallás ezt megengedi, mert kivételes eset. :)

• mefistofeles
    veterán

Van választásunk nem disznóhúst enni is, aztán mégse teszik sokan. Kulturális dolog. Egyébként az állat tisztátalansága nem szó szerint, hanem átvitt értelemben is értendő, ugyanis az ember is kvázi tisztátalan állatnak minősül étkezés szempontjából. :D

Arra próbáltam utalni, hogy a kutya-macska nem megevése is vallási dogmákra vezethető vissza. Persze most már benne van az a faktor is, hogy a kutyus meg a cica cuki, ezért nem esszük meg. Nyuszi szintén. Ez is egy érdekes dolog lehet a jövőben, hogy mikor lesz elterjedtebb házikedvencként a malacka, tehénke, stb.

Amúgy erősen húsfogyasztó vagyok. De az etikai része az érdekes, s itt lehet érdekes filozófiai kérdéseket is feltenni: például ha a technológiai lehetővé tenné, hogy tökéletesen tudjunk szintetizálni bármilyen húst szenvedés nélkül, akkor vajon hány vega / vegán "térne ki a hitéből"? Mert ez alapján már megszűnik az erkölcsi nyomás, s pusztán ízlésbeli kérdéssé válik a dolog.

Lehet, hogy én vagyok gyenge de nem tudom pontosan mire akarsz kilyukadni.....

"Arra próbáltam utalni, hogy a kutya-macska nem megevése is vallási dogmákra vezethető vissza."
    Egyrészt továbbra is az a véleményem, hogy nem ide való a vallás belekavarása,
    másrészt kíváncsi lennék, hogy az éhhalál szélén hány vallásos ember nem kóstolna meg egy döglött kutyát.

Könnyű kikiáltani pár állatot tisztátalannak ha van másik 20 ami "tiszta"

Tudom vannak földrészek ahol éhen halnának egy szent tehén mellett, de szerintem ez is félre visz mint maga a vallás emlegetése. Európa szívében beszélgetünk a hús evésről, nemevésről és ezek civilizációs ideológiáiról.......

• bambano
    titán

Van választásunk nem disznóhúst enni is, aztán mégse teszik sokan. Kulturális dolog. Egyébként az állat tisztátalansága nem szó szerint, hanem átvitt értelemben is értendő, ugyanis az ember is kvázi tisztátalan állatnak minősül étkezés szempontjából. :D

Arra próbáltam utalni, hogy a kutya-macska nem megevése is vallási dogmákra vezethető vissza. Persze most már benne van az a faktor is, hogy a kutyus meg a cica cuki, ezért nem esszük meg. Nyuszi szintén. Ez is egy érdekes dolog lehet a jövőben, hogy mikor lesz elterjedtebb házikedvencként a malacka, tehénke, stb.

Amúgy erősen húsfogyasztó vagyok. De az etikai része az érdekes, s itt lehet érdekes filozófiai kérdéseket is feltenni: például ha a technológiai lehetővé tenné, hogy tökéletesen tudjunk szintetizálni bármilyen húst szenvedés nélkül, akkor vajon hány vega / vegán "térne ki a hitéből"? Mert ez alapján már megszűnik az erkölcsi nyomás, s pusztán ízlésbeli kérdéssé válik a dolog.

nyulat, kisbárányt esznek.
    malacból lett már háziállat, főleg a törpemalacból.

az etikai részről meg annyit, hogy azokat az állatokat megehetem, amelyek megeszik az embert is vagy rátámadnak? mert kb. minden rátámad az emberre... a bolond majmoktól kezdve a cápán át a bikákon keresztül a vadmalacig. ezek közül mégsem illik megenni mindegyiket.

az embernek sincs lelke.

Vagy csak neked nincs. ;]

• bambano
    titán

Azt mivel magyarázod, hogy az egyik növény azonnal reagál arra, ha a másik szobában egy másik növény megsérül? Ott milyen kémiai reakciók zajlanak le kettőjük között? Miért fejlődnek jobban azok a növények, amikhez beszélnek, mint amikhez nem? Ezt kábé minden növénytartó tapasztalja. Ott milyen kémiai/biológiai reakciók zajlanak le? Tovább megyek, a növényeknek is van lelke, csak nyilván egyszerűbb az emberekénél.

Pont ugyanaz, mint hogy a múlt héten megjavították az autómon a féket. Féknyúz.

• Aweriot
    aktív tag

Azt mivel magyarázod, hogy az egyik növény azonnal reagál arra, ha a másik szobában egy másik növény megsérül? Ott milyen kémiai reakciók zajlanak le kettőjük között? Miért fejlődnek jobban azok a növények, amikhez beszélnek, mint amikhez nem? Ezt kábé minden növénytartó tapasztalja. Ott milyen kémiai/biológiai reakciók zajlanak le? Tovább megyek, a növényeknek is van lelke, csak nyilván egyszerűbb az emberekénél.

Hogy lehet valaminek lelke aminek nincsen idegrendszere?

• Szerintem nem azért nem eszünk kutyát, macskát. mert tisztátalan, hanem azért mert van választásunk, a föld egyes részein pedig nem azért eszik meg a patkányt és a denevért is mert jobban szeretik mint az őzhúst......

• mefistofeles
    veterán

A kutya és a macska is tisztáttalan állat, ezért nem kóser. De nem kell ortodox zsidónak lenni hozzá, hogy tabunak tartsuk a megevésüket... :D

Szerintem nem azért nem eszünk kutyát, macskát. mert tisztátalan, hanem azért mert van választásunk, a föld egyes részein pedig nem azért eszik meg a patkányt és a denevért is mert jobban szeretik mint az őzhúst......

• Az, hogy a növények sikítanak meg éreznek, Coelho-n felnőtt firkászok agymenése cosmo lányoknak.
    Rövidebben fogalmazva totális baromság. A növényeknek is van egyfajta védekező rendszere, amivel sérülés esetén javítják a túlélési esélyeiket, ezért vegyi, biológiai reakció indul el, ha történik velük valami. De ezt sikoltásnak nevezni súlyos túlzás. Nem tudják érzékelni az ingereket úgy, ahogy az ember, nincs ingerület-átviteli rendszerük, nincs emberi értelemben vett reagáló rendszerük. Ha egy ember pl. megégeti a kezét, akkor a kezében levő receptorok idegpályák útján terjedő érzülettel értesítik az agyat, a vezérlő szervet, amely idegpályákon keresztül aktiválja a mozgató rendszert, az izmokat és ad válaszreakciót.

A növényben meg kémiai reakciók indulnak el, amelyek valamelyest segítik a gyógyulást. Például a szállító edénynyalábok sérülése esetén kifolyik belőlük a szállított nedves anyag, ami rászárad a növényre és eltömíti a lyukat. Ez nem idegi-érzületi reakció, hanem vegyi.

Na ezt nevezik a cosmo lányok sikításnak. Nem azt, amit én ilyenek hallatán kiadok.

De ha már, akkor mondok én is egyet, ami nyilván nem igaz, pedig sok valóságalapja van: a vegánok gyerekgyilkosok. A magyarázat egyszerű: több zöldségünk is van, amelyik kétévi életciklusú, vagyis első nyáron tápanyagokat halmoz fel (igen gyakran a gyökerében), amelyből második évben gyorsabban szárba szökken és termést nevel. Tehát az első évben gyerek, második évben felnőtt. És a vegánok kihúzzák első év végén a földből, mert a felhalmozott tápanyagokat eszik meg. A gyerek elől. Lásd pl. répa, hagyma.

Ez az agymenés az ismereteket betű szerint értelmezve igaz. Értelem szerint értelmezve meg pont olyan marhaság, mint amivel a vegánok etetik a jónépet.

• Neked van egy táblázatod a tiszta és tisztátalan állatokról?
    Vagy vallási meggyőződésből beszélsz? Mert az utóbbinak szerintem semmi köze ezen topic témájához.......

A kutya és a macska is tisztáttalan állat, ezért nem kóser. De nem kell ortodox zsidónak lenni hozzá, hogy tabunak tartsuk a megevésüket... :D

• Nézz utána annak, h mire való az epéd, és hogyan működik. De dióhélyban: az őseink ritkán tudtak enni, és akkor is nagy mennyiségű zsíros húst. Az epe ennek a megoldása, segít lebontani a zsírokat, amikor kell, akkor beleömlik a tartalma a megfelelő helyre. Mai ember alig eszik zsírt. Ha egy ilyen folyadék pang, akkor ott kristályok, kövek alakulnak ki. Az epe a hibás? Nem, hanem az az ember, aki nem eszik zsírokat, és sosem ürül az epe.

Ha már az epéről tartasz kiselőadást, akkor legalább a héjat írd már helyesen, könyörgöm!

• mefistofeles
    veterán

A denevér a tisztátalan állatok közé tartozik, vagyis nem való emberi fogyasztásra.

#47ncc1701
    Ismertem valakit, aki konkrétan nem evett semmit napokon, heteken keresztül, fényevő volt. Még összejöveteleik is vannak.

Neked van egy táblázatod a tiszta és tisztátalan állatokról?

• Az erkölcsi aggályokkal úgy tudok valamit kezdeni, ha nem elsősorban az állatok szenvedését nézem, hanem az emberekét. Mármint akik ebben az iparágban dolgoznak. Itt azért lélekölő melók vannak naposcsibe válogatástól kezdve a fehérjefeldolgozásig. Szép zöld, fenntartható gondolatnak hangzik, hogy őseinkhez hasonlóan az állatok minden részét felhasználjuk, de azért nagyipari mértékben ez már nem olyan romantikus, mint egy családi disznóvágás.

#21totron
    "A vadhús egészségesebb..."

Gondolta magában Zhao, mielőtt denevért rendelt pékné módra a wuhani piacon 2019 őszén.
    Különben Magyarországon is van egy durva sertésjárvány, s a madárinfluenza is 20+ éve visszatérő vendég. Nem azért fogunk kevesebb húst enni, mert saját elhatározásunkból életmódot váltanánk. A természet kikever majd valamit ami játszi könnyedséggel söpör végig az állatartó telepeken tartott gyenge immunrendszerű jószágokon.

A denevér a tisztátalan állatok közé tartozik, vagyis nem való emberi fogyasztásra.

#47ncc1701
    Ismertem valakit, aki konkrétan nem evett semmit napokon, heteken keresztül, fényevő volt. Még összejöveteleik is vannak.

• Végig gondoltam ezt az egész témát és pár gondolat megfogant bennem.

Először is, szerintem azon felesleges vitatkozni, hogy az ember növény, hús vagy minden evő. Mióta felegyenesedtünk azóta a bogyók és gyümölcsök mellett, levadászott és elhullott álatok húsát is fogyasztjuk sok ezer éve. Ha alapból nem is volt az, mára nyilvánvalóan tökéletesen "mindenevéshez" optimalizálódott a szervezetünk.

Persze, egy jóérzésű embernek sem tetszik a a nagyüzemi húsgyártás, de ennek meg az az oka, hogy kurva sokan vagyunk, és ez még csak fokozódik.......

Nem vagyok otthon a témában de tényleg egyre több kutatás támasztja alá, hogy a növények is éreznek, csak hát a klasszikus film címét kiforgatva, a padlizsánok hallgatnak.
    És amúgy, ugyanannyira genetikailag buzerálják, műtrágyázzák, meg még ki tudja mit csinálnak velük, csak, hogy több legyen a hozam és minél kisebb helyre zsúfolják őket pont mint az állatokat. Az igazán komoly helyeken pedig fiókokban nevelik, expressz gyorsasággal, úgy, hogy földet és napfényt sosem látnak.
    Ha pedig bio akarsz lenni (szerintem a szó klasszikus értelmében már szinte semmi sem bio) akkor vagy költözz tanyára és csináld magad, vagy legyél a Mészáros rokona, különben nem fogod bírni anyagilag az fix.

Végezetül meg mindenki egyen amit akar. Egyiknél sem mondhatod ki biztosan, hogy egészségesebben élsz mint a másik.

"Mióta felegyenesedtünk" :))

• Nagyon szépen köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Komolyan írom: sok okosságot le tudtam szűrni belőlük. :R :R Köszönöm nektek.

Amúgy sajnos tudom, hogy nem élek egészségesen, tudom. De vajon 100 emberből hány tud a mai világban egészségesen élni/enni/inni? Sztem nagyon számít az is, hogy hol élünk. Európában egy városban, vagy Kínában egy hegyi faluban....Nem? :F

• Gerasz
    aktív tag

Erős a gyanúm, hogy nem vagy ennyire félkegyelmű, csak a bűntudatodat próbálod ezzel palástolni.

Egyrészt ez érvelési hiba. A személyeskedés nem része a társalgásnak.
    Másrészt nekem nincs, pontosabban nem nekem van lelki betegségem.

Érdemes lenne teljesen értelmezni a hozzászólásomat.Nem én találtam ki azt a marhaságot, hogy az állatok nem akarják, hogy megegyék őket. Ebből a nézőpontból tekintve a sárgarépa sem akarhatja a nyulakat hizlalni.

Tegnap még ez volt az állítás:
    "Az etikai maszlag, miszerint az állatok szenvednek és nem akarják, hogy megegyék őket." Majd a zagyvaság a brokkolik akaratáról.

Az állatok szenvedése nem etikai maszlag, hanem tény, az etikai alap pedig a szenvedés kiküszöbölése, csökkentése.

"Az AI, MI rendszereknek nyitott kérdéseket szabad csak feltenni. Ha irányított a kérdés, megerősítő lesz a válasz."

Ki tudsz csikarni belőle egy olyan megerősítő választ, miszerint a növények szenvedése összemérhető az állatokéval?

• Ha feltétlen rántani akarsz, ajánlom a disznózsírt, vagy a kókusz olajat.

A kókuszzsír / kókuszolaj sokkal rosszabb mint a napraforgóolaj, sőt, konkrétan kb olyan egészségtelen, mint a pálmaolaj. :D Csak jó a marketingje, mert ez a zsír egy különleges vegán egzotikumnak hangzik. Ellentéte a repceolaj, ami meg úgy hangzik, mintha üzemanyagból készült étolaj lenne, miközben az olívaolajhoz hasonlóan a legjobbak között van.

Ez is egy érdekes jelenség, hogy mennyi ilyen terjed el, hogy egészséges, miközben valójában nem ilyen egyszerű a helyzet. Ezt szoktam vegawashingnak nevezni, lásd még greenwashing. Sajnos vigyázni kell, ugye anno a dohányzást is azzal reklámozták, hogy egészséges. :(

Ellentéte a repceolaj, ami meg úgy hangzik, mintha üzemanyagból készült étolaj lenne, miközben az olívaolajhoz hasonlóan a legjobbak között van.

Ez sem teljesen állja meg a helyét. De legalább nincs benne alapvető tévedés.

A repceolaj egészségesebb mint a napraforgóolaj. Ha jól emlékszem az omega 6 arányában kevesebb, mint a napraforgó olajban.
    A kommersz olajok, teljesen mindegy, napraforgó vagy repce, nem az egészségességük miatt fontosak. Sütéshez, mindegy melyik, csak ne érje el az olaj, a füstölési pont hőmérsékletét.
    A minőségi, hidegen sajtolt olajokat főzéshez és salátákhoz használjuk. Ezeknél merül fel az egészségesség, mint szempont.
    Az olíva olaj nagyon finom ízű olaj, ezért is drága. Az ízesítéshez a főzés végén öntjük az ételbe. Ekkor marad meg íre és a hasznos beltartalma. A főzés kezdetén lehet kommersz olajat használni. Az olasz háziasszony csak azért használta mindenre, mert nem volt más olaja.

A kókusz és pálma zsírokból is van minőségi és kommersz termék. A kommerszek keményített transzsírok. Európába már nem állíthatók elő, Keményítve vásárolják a gyártók. Ezért a margarinokat sem érdemes enni.

Igazán az lenne a fontos, hogy kommersz napraforgóolaj fosztás mérséklődjön és minőségi olajok is kerüljenek az ételeinkbe. Lehetőleg több fajta, hogy az olajok nyújtotta előnyöket is kihasználjuk. Kender olajat szoktam kis mennyiségben a főzés végén az ételhez adni. Nem igazán finom, de nagyon egészséges.

• Sok hozzászólás volt és már arra is felhívták a figyelmedet az elején, hogy a vega és a vegán az nagyon nem ugyan az. A vega is két irány, mert valaki azt mondja, hogy halat sem, alaki meg azt, hogy az mehet.

Minden esetre a kajákról berakott képek alapján nálad sokkal fontosabb probléma, hogy menyire egészségtelen az, amit eszel és nem az, hogy eszel-e húst, vagy sem. Szénhidrát, szénhidrát, egy kis saláta, majd megint szénhidrát. A sültkrumpli bár nagyon finom, de szinte semmi tápértéke nincs. Kivéve az újkrumplit, amiben még nem alakult ki a keményítő, mert az zöldségnek minősül, de abból meg sültkrumplit nem tudsz csinálni.
    A rántott dolgok sem a legegészségesebbek, de itt már azért nem teljesen negatív a kép. Megfelelő zsiradékban és megfelelő hőmérsékleten sütve nem fogja (annyira) magába szívni a zsiradékot, tehát időnként akár lehet bűnözni egy kicsit.

ÉÉÉs itt el is érkeztünk ahhoz a témához, ami a leginkább megosztó, vagyis a zsiradékok. Igazából egy sima sertészsír sem feltétlenül ördögtől való, de egy növényi olaj is lehet nagyon káros. Ráadásul nem lehet azt mondani, hogy mondjuk a napraforgóolaj nem jó. A bolti napraforgóolaj az, ami nem jó. Olyan magas nyomáson préselik ki a magokat, hogy az olaj polimerizálódik. Leegyszerűsítve, műanyag lesz belőle és pont ezért is büdös. Ugyanakkor lehet kapni hidegen sajtolt napraforgóolajat, ami mondjuk drágább, de legalább jó és 220-230 °C-ig nincs vele baj. Rántani és krumplit sütni meg úgy 160-180°C-on kell. Az a vicces, hogy ebből a szempontból a nagyon leszólt extra szűz olívaolajjal sincs baj, mert az 190 °C-ig jó (mondjuk az erre a célra túl drága). Ugyanakkor a sok helyen elég drágán kapható pomace/olívapogácsa olaj pont olyan ipari hulladék, mint a bolti napraforgó.

A tisztán növényi étrendnél a legnagyobb probléma, hogy egyik növény sem tartalmazza az összes-féle fehérjét, amit az emberi szervezet csak külső forrásból tud megszerezni, így ott nagyon kell figyelni és tájékozódni, vagy konkrétan az egészséged bánja az egészségesnek gondolt táplálkozást. Nyilván egy vega, vagy időnként húst is fogyasztó ettől a problémától mentesülhet.

Mivel a húsfogyasztás és az etikusság is szóba került, nyilván a "húsgyárak" nagyon nem jók és lehetőség szerint elkerülöm az ilyen terméket (szerencsére van jó hentesem), de a fejlett országokban a legnagyobb gond inkább a pazarlás. Sokszor hallottam, hogy USA-ban a hálaadási pulykának csak a mellét eszik meg (nyilván nem mindenhol és nem mindenki, de nagyon jellemző), a többit meg a kutyának sem adják oda és a kukában köt ki. Sokan még Magyarországon is a sertésből szinte csak a karajt eszik meg. A belsőségek meg sokszor szóba sem kerülnek, még nálunk sem, pedig itt van hagyománya. A szív (én ha tehetem marhaszívet veszek) remek vas és egyéb ásványianyag forrás és teljesen zsírmentes. A máj tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal. Nekem a gasztroenterológus kifejezetten javasolta, hogy hetente egyek májat.

Én alapvetően húsfogyasztónak vallom magam, de ez nem jelenti azt, hogy adott esetben akár egy hétig is ne lennék el hús nélkül. Ez főleg tavasztól őszig, amikor van a sok friss zöldség és főleg a tökfélék, amik mellett nem feltétlenül kívánok húst, de valóban a gomba is olyan, ami tökéletesen ki tudja elégíteni az igényeimet. Illetve még a hüvelyesek is tudnak ilyenek lenni (mármint a bab, borsó, stb. és nem a nők).

• Az erkölcsi aggályokkal úgy tudok valamit kezdeni, ha nem elsősorban az állatok szenvedését nézem, hanem az emberekét. Mármint akik ebben az iparágban dolgoznak. Itt azért lélekölő melók vannak naposcsibe válogatástól kezdve a fehérjefeldolgozásig. Szép zöld, fenntartható gondolatnak hangzik, hogy őseinkhez hasonlóan az állatok minden részét felhasználjuk, de azért nagyipari mértékben ez már nem olyan romantikus, mint egy családi disznóvágás.

#21totron

Gondolta magában Zhao, mielőtt denevért rendelt pékné módra a wuhani piacon 2019 őszén.
    Különben Magyarországon is van egy durva sertésjárvány, s a madárinfluenza is 20+ éve visszatérő vendég. Nem azért fogunk kevesebb húst enni, mert saját elhatározásunkból életmódot váltanánk. A természet kikever majd valamit ami játszi könnyedséggel söpör végig az állatartó telepeken tartott gyenge immunrendszerű jószágokon.

Különben Magyarországon is van egy durva sertésjárvány, s a madárinfluenza is 20+ éve visszatérő vendég.

A denevér pékné módra, nyugodtam fogyasztható. A hőkezelés neutralizálja a vírusokat és baktériumokat.

A növényeknek is megvannak a saját kártevőik. Gombák, vírusok és állat kártevőik is.
    Ezért nem komoly érv az állatok járványaira hivatkozni.

• Jópofa, hogy a vegetarianizmus melletti legerősebb érvet etikai maszlagnak minősíted, utána meg a brokkoli szenvedéséről zagyválsz. Erős a gyanúm, hogy nem vagy ennyire félkegyelmű, csak a bűntudatodat próbálod ezzel palástolni.

Szerintem elég annyit írni, hogy "szeretem a pöreszt". Én is húszabáló vagyok, viszont tisztelem azokat, akik etikusabban élnek.

Erős a gyanúm, hogy nem vagy ennyire félkegyelmű, csak a bűntudatodat próbálod ezzel palástolni.

Egyrészt ez érvelési hiba. A személyeskedés nem része a társalgásnak.
    Másrészt nekem nincs, pontosabban nem nekem van lelki betegségem.

Érdemes lenne teljesen értelmezni a hozzászólásomat.Nem én találtam ki azt a marhaságot, hogy az állatok nem akarják, hogy megegyék őket. Ebből a nézőpontból tekintve a sárgarépa sem akarhatja a nyulakat hizlalni.

• bambano
    titán

En kimondottan szeretem a vega kajakat, jol eseknek es ha olyan kesziti el akinek van fantaziaja hozza, baromi jok lehetnek. Pl volt egy hely a kozelunkben, ami olyan vega foetelt adott, hogy rendszeresen jartunk erte ugy, hogy amugy nem vagyunk vegak.
    De pl ebedre kizarolag vega kajat eszek, ugyanis engem igy nem ut meg a kajakoma erzes.

Amugy en szivesen allnek at vega/vegan etrendre, szerintem nem dragabb mint a husos, de egyszeruen nem resze a kulturanknak egyelore es ezert nem egyszeru hozzajutni valtozatos, minosegi vega etelekhez.

Par eve egy egyetemi kutatomunka soran kellett foglalkoznom az allattartas kornyezetre gyakorolt hatasara, mar csak azert is allnek at vega etrendre. Es nem, a kontrollalt novenytermesztes nem jar ennyi mergezo anyag kornyezetbe juttatasaval es kornyetetrombolassal, tudom hogy sokan ezzel ervelnek csak ezt semmi nem tamasztja ala. Azert irom a kontrollaltat, mert pl az illegalis avokado farmok oriasi rombolassal jarnak, nem azokrol beszelek.

Amugy a legnagyobb baj a mertek. Egyunk kilo szamra hust vagy az elobb emlitett avokadot, mert jogunk van hozza/futja ra. Eloszor ezen kene valtoztatni mertekletesseggel es valtozatossaggal, igy a kornyezetre kifejtett terheles is kiegyensulyozottabb lehetne.

Az a baj ezekkel a kutatásokkal, hogy nem mindig fedik le a teljes képet. Veszik a kutató eszmeiségének megfelelő esetet és azt kikutatják. És mi lesz a többi esettel? Például kikutatják, hogy a szarvasmarha tenyésztés milyen környezet-terhelést okoz. De azt már senki nem kutatja ki, hogy és ha nincs ott a szarvasmarha, annak mi az eredménye minél nagyobb értelmezésben.

• bambano
    titán

Az, hogy a növények sikítanak meg éreznek, Coelho-n felnőtt firkászok agymenése cosmo lányoknak.
    Rövidebben fogalmazva totális baromság. A növényeknek is van egyfajta védekező rendszere, amivel sérülés esetén javítják a túlélési esélyeiket, ezért vegyi, biológiai reakció indul el, ha történik velük valami. De ezt sikoltásnak nevezni súlyos túlzás. Nem tudják érzékelni az ingereket úgy, ahogy az ember, nincs ingerület-átviteli rendszerük, nincs emberi értelemben vett reagáló rendszerük. Ha egy ember pl. megégeti a kezét, akkor a kezében levő receptorok idegpályák útján terjedő érzülettel értesítik az agyat, a vezérlő szervet, amely idegpályákon keresztül aktiválja a mozgató rendszert, az izmokat és ad válaszreakciót.

A növényben meg kémiai reakciók indulnak el, amelyek valamelyest segítik a gyógyulást. Például a szállító edénynyalábok sérülése esetén kifolyik belőlük a szállított nedves anyag, ami rászárad a növényre és eltömíti a lyukat. Ez nem idegi-érzületi reakció, hanem vegyi.

Na ezt nevezik a cosmo lányok sikításnak. Nem azt, amit én ilyenek hallatán kiadok.

De ha már, akkor mondok én is egyet, ami nyilván nem igaz, pedig sok valóságalapja van: a vegánok gyerekgyilkosok. A magyarázat egyszerű: több zöldségünk is van, amelyik kétévi életciklusú, vagyis első nyáron tápanyagokat halmoz fel (igen gyakran a gyökerében), amelyből második évben gyorsabban szárba szökken és termést nevel. Tehát az első évben gyerek, második évben felnőtt. És a vegánok kihúzzák első év végén a földből, mert a felhalmozott tápanyagokat eszik meg. A gyerek elől. Lásd pl. répa, hagyma.

Ez az agymenés az ismereteket betű szerint értelmezve igaz. Értelem szerint értelmezve meg pont olyan marhaság, mint amivel a vegánok etetik a jónépet.

• Én úgy gonolom, h bizonyítékok alapján az emberi faj úgy fejlődött ki, h alapvetően húst, zsírt evett, némi magot, gyökér zöldséget, vadalmát, ilyeneket. Szóval erre vagyunk tervezve. És mint a gépek esetén, itt is ha valamit úgy használunk, amire tervezve van, akkor hosszan, és jól fog működni.

Az említett kajádról pedig annyit, h a rántott vackokat qrvára kerülném a helyedben. Alapvetően a búzában levő lektinek béláteresztést okoznak, de horror a folyománya a mindenféle kémialilag nagyüzemben előállított növényi olajnak is, amit ráadásul kb soha nem cserélnek. Ha feltétlen rántani akarsz, ajánlom a disznózsírt, vagy a kókusz olajat. Öntetnek pedig ott az extra szűz, szűretlen oliva, aminek literje 10eFt.

Ja, ami még eszembe jutott. Sajnáld a növényeket is. Azok is sikítanak ugyanis, mikor levágják őket, csak nem szájjal, hanem kémiai anyagokkal, amit nem észlelsz. Úgyhogy egyél ilyen alapn ásványi anyagokat, meg napozz.

Ha feltétlen rántani akarsz, ajánlom a disznózsírt, vagy a kókusz olajat.

A kókuszzsír / kókuszolaj sokkal rosszabb mint a napraforgóolaj, sőt, konkrétan kb olyan egészségtelen, mint a pálmaolaj. :D Csak jó a marketingje, mert ez a zsír egy különleges vegán egzotikumnak hangzik. Ellentéte a repceolaj, ami meg úgy hangzik, mintha üzemanyagból készült étolaj lenne, miközben az olívaolajhoz hasonlóan a legjobbak között van.

Ez is egy érdekes jelenség, hogy mennyi ilyen terjed el, hogy egészséges, miközben valójában nem ilyen egyszerű a helyzet. Ezt szoktam vegawashingnak nevezni, lásd még greenwashing. Sajnos vigyázni kell, ugye anno a dohányzást is azzal reklámozták, hogy egészséges. :(

• futo001
    senior tag

En kimondottan szeretem a vega kajakat, jol eseknek es ha olyan kesziti el akinek van fantaziaja hozza, baromi jok lehetnek. Pl volt egy hely a kozelunkben, ami olyan vega foetelt adott, hogy rendszeresen jartunk erte ugy, hogy amugy nem vagyunk vegak.
    De pl ebedre kizarolag vega kajat eszek, ugyanis engem igy nem ut meg a kajakoma erzes.

Amugy en szivesen allnek at vega/vegan etrendre, szerintem nem dragabb mint a husos, de egyszeruen nem resze a kulturanknak egyelore es ezert nem egyszeru hozzajutni valtozatos, minosegi vega etelekhez.

Par eve egy egyetemi kutatomunka soran kellett foglalkoznom az allattartas kornyezetre gyakorolt hatasara, mar csak azert is allnek at vega etrendre. Es nem, a kontrollalt novenytermesztes nem jar ennyi mergezo anyag kornyezetbe juttatasaval es kornyetetrombolassal, tudom hogy sokan ezzel ervelnek csak ezt semmi nem tamasztja ala. Azert irom a kontrollaltat, mert pl az illegalis avokado farmok oriasi rombolassal jarnak, nem azokrol beszelek.

Amugy a legnagyobb baj a mertek. Egyunk kilo szamra hust vagy az elobb emlitett avokadot, mert jogunk van hozza/futja ra. Eloszor ezen kene valtoztatni mertekletesseggel es valtozatossaggal, igy a kornyezetre kifejtett terheles is kiegyensulyozottabb lehetne.

• ncc1701
    veterán

Nejem itthon sütötte, úgy, ahogy mindig is...
    Tény, az utóbbi időben a klasszik pecsenyesütödék környékét kerülöm.
    Disznóvágásról ne is beszéljünk...

Nézz utána annak, h mire való az epéd, és hogyan működik. De dióhélyban: az őseink ritkán tudtak enni, és akkor is nagy mennyiségű zsíros húst. Az epe ennek a megoldása, segít lebontani a zsírokat, amikor kell, akkor beleömlik a tartalma a megfelelő helyre. Mai ember alig eszik zsírt. Ha egy ilyen folyadék pang, akkor ott kristályok, kövek alakulnak ki. Az epe a hibás? Nem, hanem az az ember, aki nem eszik zsírokat, és sosem ürül az epe.

• ncc1701
    veterán

Én úgy gonolom, h bizonyítékok alapján az emberi faj úgy fejlődött ki, h alapvetően húst, zsírt evett, némi magot, gyökér zöldséget, vadalmát, ilyeneket. Szóval erre vagyunk tervezve. És mint a gépek esetén, itt is ha valamit úgy használunk, amire tervezve van, akkor hosszan, és jól fog működni.

Az említett kajádról pedig annyit, h a rántott vackokat qrvára kerülném a helyedben. Alapvetően a búzában levő lektinek béláteresztést okoznak, de horror a folyománya a mindenféle kémialilag nagyüzemben előállított növényi olajnak is, amit ráadásul kb soha nem cserélnek. Ha feltétlen rántani akarsz, ajánlom a disznózsírt, vagy a kókusz olajat. Öntetnek pedig ott az extra szűz, szűretlen oliva, aminek literje 10eFt.

Ja, ami még eszembe jutott. Sajnáld a növényeket is. Azok is sikítanak ugyanis, mikor levágják őket, csak nem szájjal, hanem kémiai anyagokkal, amit nem észlelsz. Úgyhogy egyél ilyen alapn ásványi anyagokat, meg napozz.

• Feketelaszlo
    senior tag

Az erkölcsi aggályokkal úgy tudok valamit kezdeni, ha nem elsősorban az állatok szenvedését nézem, hanem az emberekét. Mármint akik ebben az iparágban dolgoznak. Itt azért lélekölő melók vannak naposcsibe válogatástól kezdve a fehérjefeldolgozásig. Szép zöld, fenntartható gondolatnak hangzik, hogy őseinkhez hasonlóan az állatok minden részét felhasználjuk, de azért nagyipari mértékben ez már nem olyan romantikus, mint egy családi disznóvágás.

#21totron

• mefistofeles
    veterán

Végig gondoltam ezt az egész témát és pár gondolat megfogant bennem.

Először is, szerintem azon felesleges vitatkozni, hogy az ember növény, hús vagy minden evő. Mióta felegyenesedtünk azóta a bogyók és gyümölcsök mellett, levadászott és elhullott álatok húsát is fogyasztjuk sok ezer éve. Ha alapból nem is volt az, mára nyilvánvalóan tökéletesen "mindenevéshez" optimalizálódott a szervezetünk.

Persze, egy jóérzésű embernek sem tetszik a a nagyüzemi húsgyártás, de ennek meg az az oka, hogy kurva sokan vagyunk, és ez még csak fokozódik.......

Nem vagyok otthon a témában de tényleg egyre több kutatás támasztja alá, hogy a növények is éreznek, csak hát a klasszikus film címét kiforgatva, a padlizsánok hallgatnak.
    És amúgy, ugyanannyira genetikailag buzerálják, műtrágyázzák, meg még ki tudja mit csinálnak velük, csak, hogy több legyen a hozam és minél kisebb helyre zsúfolják őket pont mint az állatokat. Az igazán komoly helyeken pedig fiókokban nevelik, expressz gyorsasággal, úgy, hogy földet és napfényt sosem látnak.
    Ha pedig bio akarsz lenni (szerintem a szó klasszikus értelmében már szinte semmi sem bio) akkor vagy költözz tanyára és csináld magad, vagy legyél a Mészáros rokona, különben nem fogod bírni anyagilag az fix.

Végezetül meg mindenki egyen amit akar. Egyiknél sem mondhatod ki biztosan, hogy egészségesebben élsz mint a másik.

• Sztem ezzel akar bevágódni, igen :D

De a halolaj azért halból van nem? Vagy már ki tudja, hogy miből igaz? Fene tudja....

Hát a gomba például sokkal drágább , mint a hús. Csak egy példa. De lehet csak Szekszárdon.

Ne keverjük a vegetáriánusokat a vegánokkal! Persze, hogy halból származik a halolaj, azért hívják halolajnak. Ahogy a tehéntej is tehénből származik, a kecsketej meg kecskéből. De a vegetarianizmus nem azt jelenti, hogy nem eszünk állati eredetű dolgokat, az a veganizmus, hiszen akkor tejet, tejtermékeket és tojást sem ennének a vegetáriánusok. De ezeket mind eszik a vegetáriánusok, ami én is vagyok, ezért szokták hívni ovo-lakto-vegetáriánusoknak is őket. Csak húst nem esznek, minden mást ehetnek. És igen, van egy elfajult irányzat is, akik halat is esznek, de én őket nem is tekintem vegetáriánusoknak, mivel a hal hús, vagyis akkor ők húsevők, nem pedig húst nem evők. De nem attól lesz valaki jó vagy rossz, hogy mit eszik. Ahogy Jézus mondta, nem az tesz minket bűnössé, ami a szájunkon bemegy, hanem ami kijön.

• Élhetnénk egy olyan bolygón is, ahol egy másik fajnak az emberhús lenne a kedvenc csemegéje. Képzeljük csak el az étlapjukat! Kábé olyan lenne, mint A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője vége.

Ismerd meg a valóságot az étkezési mítoszokról!

• Gerasz
    aktív tag

Sokkal drágábba kerül, ha húst nélkül szeretnék enni/élni.

Neked!
    A gyártóknak nagyobb hasznuk van a vegán ételek eladásából. Mindegyiket olcsó alapanyagokból készítik. Cékla, szója, borsó,.... Ráadásul az összes további összetevő is filléres alapanyag. Viszont drágán lehet eladni.

Ha valaki azt hisz, hogy egészségesebben táplálkozik vegánként, mint a húsevők az téved. Jelenleg a hagyományos vegetáriánus étrend biztosítja a legegészségesebb étkezési formát. Az ételek nincsenek telenyomva mindenféle olcsó anyaggal.

Sokkal kiegyensúlyozottabb az ételből származó vitaminik, ásványi anyagok,.. tartalma.

Más.

Az etikai maszlag, miszerint az állatok szenvednek és nem akarják, hogy megegyék őket.
    Tegye fel az a brokkoli vagy burgonya a kézét, amelyik szeretné, ha megenné őket valaki.

Ennek nincs értelme.
    Egy reális probléma azért van. A mostani húsfogyasztási szokásaink mellett nem lehet a növekvő népességgel étellel ellátni. A növények fogyasztása optimalizálja a termőterület hasznosítását és a víz felhasználást. A világ legnagyobb víz exportőre Ausztrália, miközben vízhiánnyal küzd. A marhahús víztartalma jelentős mennyiségű vizet visz ki Ausztráliából.
    Az állati fehérjéről sem kell majd lemondanunk. A rovarok hatékonyabbak a fehérje termelésben. Ízre is vannak a ma ismert ízekhez hasonlóak. Már ma is használják nagy mennyiségben. Például a fehérje kenyerek egy részében már rovarokból származó fehérjét használnak fel.

Másabb.

Az AI, MI rendszereknek nyitott kérdéseket szabad csak feltenni. Ha irányított a kérdés, megerősítő lesz a válasz.

Jópofa, hogy a vegetarianizmus melletti legerősebb érvet etikai maszlagnak minősíted, utána meg a brokkoli szenvedéséről zagyválsz. Erős a gyanúm, hogy nem vagy ennyire félkegyelmű, csak a bűntudatodat próbálod ezzel palástolni.

Szerintem elég annyit írni, hogy "szeretem a pöreszt". Én is húszabáló vagyok, viszont tisztelem azokat, akik etikusabban élnek.

• Hát a gomba például sokkal drágább , mint a hús. Csak egy példa.

A far-hátnál biztosan drágább, de a minőségibb húsoknál nem drágább a csiperke.
    A laska gomba kb egy árban van a hússal. Nagyjából tökéletes húspótló, az állaga is hasonló. De a laska esetében saját magad is termesztheted gombazsákon, Nedvesebb meleg hely kell neki. A fürdőszoba ideális hely lehet. :D

De éjjel nem támad rám? Az a baj vele, hogy nem finom, nem gusztusos és macerás az elkészítése. De valóban nagyon egészséges, például a vérnyomást is csökkenti.

#39mefistofeles
    Én ember vagyok, csak nem ilyen csúnya a fejem.

#40Hieronymus
    Az a jó a gombában, hogy minden a környezetében levő mérget is beszippant magába. Amúgy meg folyton csevegnek a többi gombával. A gombafonalak meg egészen elképesztő dolgokat művelnek a föld alatt.

• Szívesen körbevezetlek a fürdőben nálunk.....tessék lépj be, fordulás, kilépés :D :D Panel ház, 60 nm-es lakás, kicsi fürdő.

1700 a csirkemell, 1500 a csirke szárny asszem, a gomba 2000 felett emlékeim szerint.
    Itt nálunk nem nagy a fizu. Nettó 250-280. Mire mindent kifizetünk, marad 100k. Napi 3.000 ft. Abból kell enni, tankolni, ruházkodni, stb. Szóval nekem nem mindegy, hogy 1700 vacsi, vagy 2200. Sajnos. Pedig inkább ennék gombát!

Napi 2 kg gomba gyűjthető fejenként a természetben.

Azért legyél figyelmes. Egy adag gyilkos galócával egy egész élet hosszan jól lehet lakni.

• Hát a gomba például sokkal drágább , mint a hús. Csak egy példa.

A laska gomba kb egy árban van a hússal. Nagyjából tökéletes húspótló, az állaga is hasonló. De a laska esetében saját magad is termesztheted gombazsákon, Nedvesebb meleg hely kell neki. A fürdőszoba ideális hely lehet. :D

Szívesen körbevezetlek a fürdőben nálunk.....tessék lépj be, fordulás, kilépés :D :D Panel ház, 60 nm-es lakás, kicsi fürdő.

1700 a csirkemell, 1500 a csirke szárny asszem, a gomba 2000 felett emlékeim szerint.
    Itt nálunk nem nagy a fizu. Nettó 250-280. Mire mindent kifizetünk, marad 100k. Napi 3.000 ft. Abból kell enni, tankolni, ruházkodni, stb. Szóval nekem nem mindegy, hogy 1700 vacsi, vagy 2200. Sajnos. Pedig inkább ennék gombát!

• Sztem ezzel akar bevágódni, igen :D

De a halolaj azért halból van nem? Vagy már ki tudja, hogy miből igaz? Fene tudja....

Hát a gomba például sokkal drágább , mint a hús. Csak egy példa. De lehet csak Szekszárdon.

Hát a gomba például sokkal drágább , mint a hús. Csak egy példa.

• Ilyen generált/elvárt bűntudatokat szerintem felesleges belekeverni a témába. Az evés egyébként is érzelmi terület, legyen hát jó, stresszmentes.
    Az éhezés inkább úgy értendő, hogy a tartott libáiddal a kelleténél jobban összebarátkoztál-e. :) Le kell tudni vágni. Hülyét kapok azoktól akik elnevezik a haszonállataikat. Szofisztikált kort élünk, holott állatok vagyunk, ez a kettősség kiad egy gondolkodni valót, tény. Lábnyom terén jóval nagyobb bűneink is vannak. Azaz a te tengelyeden vizsgálva igen, simán felmentheted magad.

Nem vagyunk állatok.

• #11thebiker: :R

#12totron:

"Rendkívül egyszerűen kisimítható a problémakör: légy éhes és megtapasztalhatod a természetes folyamatok istenét."

Ez így van sajnos. És remélem, hogy soha nem fogom megtapasztalni ezt. Legyen szó éhezésről, szomjazásról, bármilyen katasztrófáról, a bajban előjön az igazi énünk, a túlélés mindent elsöprő késztetése. Akkor ember embernek farkasa.

#13Tabea:

Én kiskoromban sok tejet ittam. De valahogy ma már nem az az ize, így nem iszom. Az asszony meg olyanokat iszik, hogy sajnos h@nyni tudnék tőle. :D (rizstej, mandulatej, kendertej, zabtej)

#20bambano: :K

Nemrég olyat találtam, hogy félig kókusztej, félig rizstej. Na, az finomabb volt a tehéntejnél, és még édesíteni sem kellett semmivel, mert alapból édes volt. Na, abból akármennyit meg tudnék inni.

#23Meggyi001
    Ezekről a "vajkrémekről" vagyok éppen leszokóban. Észrevettem, hogy nagyon nem tesznek jót nekem. Elfáradok tőlük, ilyesmi. De elég csak megnézni az összetevőiket.

• Mi ez? Újabban visszakérdez, hogy mi mit gondolunk erről? Mióta érdekli az AI-t, hogy mi mit gondolunk? Mintha nem tudná. Ezzel akar bevágódni nálunk a bádogember?

Amúgy meg semmivel sem kerül többe húsmentesen étkezni. Ugyanazt eszem, mint mások, csak hús nélkül. Miért kerülne többe? :F Ráadásul a jó minőségű húsok nagyon drágák, illetve nehéz hozzájuk jutni. Egyszer hallottam, ahogy pakolták ki a húsokat egy hússzállítóból. - Te, ez nagyon büdös. Nem romlott ez már? - Ne törődj vele, csak pakold!

Sztem ezzel akar bevágódni, igen :D

• Kérdésem a ChatGpt felé:

"Helló. Lenne egy kérdésem. Mi a véleményed arról, hogy az állatok védelmében az emberek egyenek kevesebb húst? Vagy egyszerűen csak bánjanak jobban az állatokkal? Le fognak tudni szokni az emberek vajon az állati eredetű húsevésről valamikor a jövőben vajon? Akár a közeli vagy a távoli jövőre gondolok. Az emberiség eddigi több ezer éves történelme ugyanis azt mutatja, hogy bizony mi ragadozók, húsevők vagyunk....úgy látszik...."

A ChatGPT válasza pedig:

Mi ez? Újabban visszakérdez, hogy mi mit gondolunk erről? Mióta érdekli az AI-t, hogy mi mit gondolunk? Mintha nem tudná. Ezzel akar bevágódni nálunk a bádogember?

Amúgy meg semmivel sem kerül többe húsmentesen étkezni. Ugyanazt eszem, mint mások, csak hús nélkül. Miért kerülne többe? :F Ráadásul a jó minőségű húsok nagyon drágák, illetve nehéz hozzájuk jutni. Egyszer hallottam, ahogy pakolták ki a húsokat egy hússzállítóból. - Te, ez nagyon büdös. Nem romlott ez már? - Ne törődj vele, csak pakold!

• AZ egészségügyi vonatkozáshoz annyit, hogy kevés dologgal tudsz joban elrontani egy ételt annál, mint ha rántott verzióban eszed. Mármint a klasszikus, panírozott + olajban sütött módszerrel. Forró levegős sütő egy fokkal jobb, de maga a panjrozs is roppant egészségtelen. :( Tudom, finom, én sem tudom megállni. És pont a forró olajban sütött változat a legfinomabb... :O

Az meg, hogy a celebekinfluenszerek, meg jutúberek mit esznek a kamera előtt, azt nagy ívben le kell szarni, mert jó pénzért kb azt, amit eléjük tesznek. Jó tudom, a te celebed nem is olyan... Hát persze...

Szerk.: A sajt tejből készül. Ha nem tejből készül, nem sajt. Ahogy a vaj sem vaj, ha nem tejből készítik. A vegánoknál ezek már itt kiesnek. Tojásról ne is beszéljünk. Vegetáriánus konyha ezzel szemben pl még a halat is megengedi, merthogy az nem is hús. ;]

p

"Vegetáriánus konyha ezzel szemben pl még a halat is megengedi, merthogy az nem is hús."

Te figyelj már! 35 éve nem ettem húst, természetesen halat sem, és most kell megtudnom, hogy azt ehettem volna? :)) Hogy ne lenne már hús a hal? Ha nem hús, akkor mi a fene? Gomba? :DDD

Picit árnyalja a képet, hogy halolaj-kapszulát időnként szedtem, na de az nem hús, hanem olaj, olyan, mint a vaj, csak sokkal rosszabb ízű.

• Gábor90!
    csendes tag

Falun, parasztgyerekként nőttem fel, így tanultam meg, hogy az állatnak hol a helye és milyen állatnak mi a szerepe az ember körül. Még járni sem tudtam, amikor már ott voltam, amikor a szüleim tyúkot, kacsát vágnak, telente beakadt 2-4 disznóvágás a nagyszülőknél, tehenet tartottak és ott álltam, amikor fejték. Soha nem merült fel bennem még a vegánság gondolata sem. Ugyanolyan intuitívan nyúlok a húshoz, mint ahogy te kerülöd. Minden főétkezésemnek része a hús, de legalább tojás vagy tejtermék.

A nagyipari állattartással kapcsolatban etikai és minőségi kifogásaim is vannak, de maga a húsevés szerintem jó és egészségügyi szempontból is szükséges dolog.

• mefistofeles
    veterán

Kezdem azzal, hogy szeretem a húst.
    Nem csak húst eszek hússal de szeretem. Aki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű ételeket az szerintem hiány táplálkozást folytat. Nekem sem tetszik az ipai mértékű, "húsgyártás" de ez egy civilizációs dolog. Panel teraszon nem tudsz disznót nevelni. A nagyipari hústermelés meg ilyen..... és biztos egy velejéig gonosz és önző ember vagyok de egy sülthús fogyasztása közben nem szoktam könnyezni a cocáért.

Amúgy egyre több kutatás bizonyítja, hogy a növények is éreznek és ne tudd meg, hogy azoknak a zöldségeknek a nagy része amit elfogyasztasz, se földet, se napfényt nem látott soha.

Ez van.

Tudtommal az ember felépítése a vegyes táplálkozásra alakult, így ésszerű húsfogyasztás semmiképp sem káros, a csak növényi táplálkozás viszont nagyon is lehet az. Ha nagyon utána nézel minden falatnak és méred az ásványi anyag, vitamin, fehérje stb. tartalmát a növényeknek és egy kétlábon járó lexikon vagy akkor esetleg meg tudod oldani úgy, hogy magadnak se árts.

• Tomasz72
    aktív tag

"Olyan szarult voltam mint még soha!"

Lehet, hogy olajban sült és attól? Mármint hogy az olaj megviselte a gyomrod.

#25Hieronymus: igaz.

Nejem itthon sütötte, úgy, ahogy mindig is...
    Tény, az utóbbi időben a klasszik pecsenyesütödék környékét kerülöm.
    Disznóvágásról ne is beszéljünk...

• Kezdő gyík koromban, Faterékat azzal vittem a sírba, hogy csak a rántott húsos (rántotthusos - így kell mondani) zsemlét ettem, abból is csak azt, amit hetven valahányban az Öregem a Keleti restijében vett...
    Sokat most se változtam...
    Olyan 80-20 az arány a ződségek javára.

Egyszer nyáron, mikor piacon voltunk, belémnyilalt, hogy sültkolbászt kell enni!!!
    Egy felet lenyomtam, mustárral, friss kenyérrel. Olyan szarult voltam mint még soha!

Nejem igyekszik színesíteni az étkezéseket, én meg megyek ebben is utána.
    Jóvanezígy!

"Olyan szarult voltam mint még soha!"

Lehet, hogy olajban sült és attól? Mármint hogy az olaj megviselte a gyomrod.

#25Hieronymus: igaz.

• Sokkal drágábba kerül, ha húst nélkül szeretnék enni/élni.

Neked!
    A gyártóknak nagyobb hasznuk van a vegán ételek eladásából. Mindegyiket olcsó alapanyagokból készítik. Cékla, szója, borsó,.... Ráadásul az összes további összetevő is filléres alapanyag. Viszont drágán lehet eladni.

Ha valaki azt hisz, hogy egészségesebben táplálkozik vegánként, mint a húsevők az téved. Jelenleg a hagyományos vegetáriánus étrend biztosítja a legegészségesebb étkezési formát. Az ételek nincsenek telenyomva mindenféle olcsó anyaggal.

Sokkal kiegyensúlyozottabb az ételből származó vitaminik, ásványi anyagok,.. tartalma.

Más.

Az etikai maszlag, miszerint az állatok szenvednek és nem akarják, hogy megegyék őket.
    Tegye fel az a brokkoli vagy burgonya a kézét, amelyik szeretné, ha megenné őket valaki.

Ennek nincs értelme.
    Egy reális probléma azért van. A mostani húsfogyasztási szokásaink mellett nem lehet a növekvő népességgel étellel ellátni. A növények fogyasztása optimalizálja a termőterület hasznosítását és a víz felhasználást. A világ legnagyobb víz exportőre Ausztrália, miközben vízhiánnyal küzd. A marhahús víztartalma jelentős mennyiségű vizet visz ki Ausztráliából.
    Az állati fehérjéről sem kell majd lemondanunk. A rovarok hatékonyabbak a fehérje termelésben. Ízre is vannak a ma ismert ízekhez hasonlóak. Már ma is használják nagy mennyiségben. Például a fehérje kenyerek egy részében már rovarokból származó fehérjét használnak fel.

Másabb.

Az AI, MI rendszereknek nyitott kérdéseket szabad csak feltenni. Ha irányított a kérdés, megerősítő lesz a válasz.

Ez olyan volt mintha én probálnám Neked vegánként megmagyarázni, hogy a Serrano sonka jobb vagy a feketeerdő sonka :) :R :R

Amire Te céloztál azzal kapcsolatban, hogy növényi ételek mennyire mesterségesek és műviek valamint, hogy mennyire egészségtelenek az igaz. Ebben egyet tudok Veled érteni. Ez a divatnak szól akik csak azért lettek vegánok mert ez a menő. De szerencsére a növényi étrendet követők nagy része nem fogyaszt ezekből sokat/semmit. Ez azoknak segítség akik átállási időszakban vannak. A növényi étrendet követők nagyrésze nem eszik vagy csak minimálisan fogyaszt feldolgozott élelmiszert. Vannak olyan vállfajai a növényi étrendnek ahol még az olaj használatát is mellőzik, az un TÉNÉ azaz teljes növényi étrend alaján főznek és akor ott vannak a nyers vegánok akik semmit sem melegítenek 60 foknál melegebbre. De Ők is élnek és igen ízletes ételeket fogyasztanak egyszer javaslom kipróbálásra.
    Az a sztereotípia, hogy a vegánok csak "hungarocellt és műhúst" esznek nem épp helytálló :)
    Továbbra is azt tartom helyesnek, hogy legyen mindenki elfogadó és befogadó ezzel a témával kapcsolatban :) :R

• Tomasz72
    aktív tag

Kezdő gyík koromban, Faterékat azzal vittem a sírba, hogy csak a rántott húsos (rántotthusos - így kell mondani) zsemlét ettem, abból is csak azt, amit hetven valahányban az Öregem a Keleti restijében vett...
    Sokat most se változtam...
    Olyan 80-20 az arány a ződségek javára.

Egyszer nyáron, mikor piacon voltunk, belémnyilalt, hogy sültkolbászt kell enni!!!
    Egy felet lenyomtam, mustárral, friss kenyérrel. Olyan szarult voltam mint még soha!

Nejem igyekszik színesíteni az étkezéseket, én meg megyek ebben is utána.
    Jóvanezígy!

• "egy kis pontositast engedj meg. Vegetarianus, nem vegan."

Még szép, hogy megengedem, sőt, köszi, hogy kijavítottál.

És köszönöm a hozzászólásodat! Hasznos :K :R

(Amúgy már abban sem vagyok biztos, hogy melyik sajt miből van.)

Sokkal drágábba kerül, ha húst nélkül szeretnék enni/élni.

Neked!

Más.

Ennek nincs értelme.

Másabb.

• totron
    addikt

Ma kíváncsiságból megnéztem, hogy miket vettünk ma estére, holnap reggelire, délre. Hideg kaja, nem főzünk mindig. Van benne hús, szalonna. De csak az az egy tétel. Tehát mondhatni minimális. Nem tudom, hogy ettől felmenthetem e magam :)

Ilyen generált/elvárt bűntudatokat szerintem felesleges belekeverni a témába. Az evés egyébként is érzelmi terület, legyen hát jó, stresszmentes.
    Az éhezés inkább úgy értendő, hogy a tartott libáiddal a kelleténél jobban összebarátkoztál-e. :) Le kell tudni vágni. Hülyét kapok azoktól akik elnevezik a haszonállataikat. Szofisztikált kort élünk, holott állatok vagyunk, ez a kettősség kiad egy gondolkodni valót, tény. Lábnyom terén jóval nagyobb bűneink is vannak. Azaz a te tengelyeden vizsgálva igen, simán felmentheted magad.

• Ma kíváncsiságból megnéztem, hogy miket vettünk ma estére, holnap reggelire, délre. Hideg kaja, nem főzünk mindig. Van benne hús, szalonna. De csak az az egy tétel. Tehát mondhatni minimális. Nem tudom, hogy ettől felmenthetem e magam :)

• #11thebiker: :R

#12totron:

"Rendkívül egyszerűen kisimítható a problémakör: légy éhes és megtapasztalhatod a természetes folyamatok istenét."

Ez így van sajnos. És remélem, hogy soha nem fogom megtapasztalni ezt. Legyen szó éhezésről, szomjazásról, bármilyen katasztrófáról, a bajban előjön az igazi énünk, a túlélés mindent elsöprő késztetése. Akkor ember embernek farkasa.

#13Tabea:

Én kiskoromban sok tejet ittam. De valahogy ma már nem az az ize, így nem iszom. Az asszony meg olyanokat iszik, hogy sajnos h@nyni tudnék tőle. :D (rizstej, mandulatej, kendertej, zabtej)

#20bambano: :K

• totron
    addikt

Én szeretem a vegán kaját, ha elég nagy szelet hússal van letakarva...
    Az alapvető probléma szerintem az, hogy nemigen találsz olyan információforrást, amely normálisan elemzi az étkezési szokás minden velejáróját (minden szokásét, húsevést is, vegánságot is). Minden forrás minimum azon a szinten hazudik, hogy nem mondja el a másik oldal mellette érveit és a saját oldal ellenérveit érveit.

Tehát egy vegán cikkből megtudhatod, hogy miért jó a vegánság, de azt nem, hogy miért nem.

Egyébként meg a legjobb megoldás, hogy tojni magasról az influenszerekre és azt enni, amit megkívántál. Ha nem nyomtad el a szervezeted jeleit és nem treníroztad évtizedekig hülyeségre, akkor azt fogod megkívánni, amire szükséged van és azzal jársz jobban.

Egy ideális világban ez jó is lehetne, de a kevés mozgás és a glükózszirupos-keményítős-cukros szarok piacán túl gyakran születik meg a talicskavásárlás állapota. Pocak részére. Becsapós egy korszak jutott nekünk.

Vannak jó ötletek, jó ízek is előfordulnak a húsmentes vonalon is, jöhet, de a tengely, mely mentén szétválasztani gondolják a tengert, a szart a májtól, ettől még hibás marad.

A vadhús egészségesebb, a nagyobb anyagcsere miatt kimozogja magából a felesleges halmozódásokat az állat. Más kérdés, hogy kapcsolatok nélkül elég borsos áron lehet hozzájutni a húshoz. Ejj, de mennyire sosem tetszett a vadászathoz tartozó összes keretezés...

• bambano
    titán

Én szeretem a vegán kaját, ha elég nagy szelet hússal van letakarva...
    Az alapvető probléma szerintem az, hogy nemigen találsz olyan információforrást, amely normálisan elemzi az étkezési szokás minden velejáróját (minden szokásét, húsevést is, vegánságot is). Minden forrás minimum azon a szinten hazudik, hogy nem mondja el a másik oldal mellette érveit és a saját oldal ellenérveit érveit.

Tehát egy vegán cikkből megtudhatod, hogy miért jó a vegánság, de azt nem, hogy miért nem.

Egyébként meg a legjobb megoldás, hogy tojni magasról az influenszerekre és azt enni, amit megkívántál. Ha nem nyomtad el a szervezeted jeleit és nem treníroztad évtizedekig hülyeségre, akkor azt fogod megkívánni, amire szükséged van és azzal jársz jobban.

• joey04
    titán

Soha nem gondolkodtam el a hús nélküli léten. Ritkán jók a rántott gomba, karfiol stb cuccok, de a húst jobban szeretem. Annyit vettem észre, hogy pár éve a csirke már nem csúszik annyira, azt kerülöm. De nem lelki okai vannak, hanem a többi finomabb.

• Kérdésem a ChatGpt felé:

"Helló. Lenne egy kérdésem. Mi a véleményed arról, hogy az állatok védelmében az emberek egyenek kevesebb húst? Vagy egyszerűen csak bánjanak jobban az állatokkal? Le fognak tudni szokni az emberek vajon az állati eredetű húsevésről valamikor a jövőben vajon? Akár a közeli vagy a távoli jövőre gondolok. Az emberiség eddigi több ezer éves történelme ugyanis azt mutatja, hogy bizony mi ragadozók, húsevők vagyunk....úgy látszik...."

A ChatGPT válasza pedig:

• De.....hogyismondjamcsak...talán az is lehetséges, hogyha más kultúrába születünk, másik országba, másik kontinensen, ahol ezek a dolgok máshogy vannak, ott talán....lehet most szöcskéket ennék? Vagy ha mittudomén egy kis szigetre ázsia alá, lehet csak rizst ennék zöldségekkel, ki tudja....

Köszönöm a sokszínű és változatos hozzászólásokat, ilyenre számítottam. :R :R
    Lennének válaszaim is, de most nem szeretnék 100 sort írni. :D

Képzeljétek, én olyan hülye vagyok amúgy, hogy például simám megállok az utcán lehajolni, megmenteni egy bogarat, akármi csúszó mászót is. Hogy ne menjenek át rajta. A nagyobb állatokról nem is beszélve.

Jó mondjuk a szúnyogok hallnak mint állat :D :D

• 8th
    addikt

Háztáji, tanyán nevelt állatok nem szenvedtek régen. Liba, kacsa, tyúk szabadon, disznó az ólban mondjuk kevésbé örömteli. De jó volt a régi disznótor, együtt a család. 1 disznó nagyon sok hússal ellátta a családot. Szomszédban tehenek is voltak, kint legeltek.
    Mai napig teljesen más az íze egy ilyen tanyasi állatnak, mint a boltinak.
    Én nem hiszem, hogy vegetáriánus leszek. Rántotta szalonnával, kolbásszal jó, meg a lecsó is. Mértèkkel kell enni, nem feleslegesen ölni.
    Pazarlás van, mert csak a csirkemell a divat, trendi. Régen minden részét ettük.
    Disznót is teljesen feldolgozták.

A vadászat mennyivel jobb, mint az ipari állattenyésztés? Ott vannak az őzek drótkerítéssel elkerítve, beetetve, hogy egy idióta 10 méterről halomra lője őket. Plussz ha nem mennek elé, akkor oda hajtnák őket. Az emberek passzióbol is ölnek. Állatokat, embereket, növényeket...
    Erdélyből, Börzsönyből, Mátrából stb.hová lettek az erdők...?.Az ugyanolyan gyilkosság, mint a vágóhíd.

Szenvednek azok csak rövid ideig. Emlékszem amikor kisiskolás koromban vidéken nagyanyámnál nyaraltunk és tyúkhúslevest főzött. Kiment behozott az udvarba egy gyönyörű szép kövér hófehér tyúkot az ölében. Odajött megmutatta, mi megsimogattuk (városi gyerekként rácsodálkoztam minden effélére) aztán a mama megindult a ház felé egy kisfiam menjünk mert sosem lesz ebéd felkiáltással és út közben ahogy távolodott tőlem a tyúkot a nyakánál fogva megpörgette néhányszor a tengelye körül. De mint a busók a kereplőt. G*ci rendesen sokkot kaptam. :DDD

de jó volt a régi disznótor, együtt a család.

Azaz. Őszi szünetben mondta a fater, hogy hétvégén lemegyünk a mamáékhoz mert disznóvágás lesz. Rögtön rávágtam, hogy oké én tuti nem megyek. Nem is mentem. Leraktak hétvégén keresztanyáméknál ők meg elmentek. Már a csirkével kereplőzés is sok(k) volt ha ezek nekiálltak volna egy sikítozó malacot késsel nyakon döfködni a szemem láttára...

Persze azóta kinőttem ezt. Még most is van néhány adag hurka és sütni való kolbi a fagyóban a decemberi vágásból. Legjobb.

• Háztáji, tanyán nevelt állatok nem szenvedtek régen. Liba, kacsa, tyúk szabadon, disznó az ólban mondjuk kevésbé örömteli. De jó volt a régi disznótor, együtt a család. 1 disznó nagyon sok hússal ellátta a családot. Szomszédban tehenek is voltak, kint legeltek.
    Én nem hiszem, hogy vegetáriánus leszek. Rántotta szalonnával, kolbásszal jó, meg a lecsó is. Mértèkkel kell enni, nem feleslegesen ölni.
    Pazarlás van, mert csak a csirkemell a divat, trendi. Régen minden részét ettük.

A vadászat mennyivel jobb, mint az ipari állattenyésztés? Ott vannak az őzek drótkerítéssel elkerítve, beetetve, hogy egy idióta 10 méterről halomra lője őket. Plussz ha nem mennek elé, akkor oda hajtnák őket. Az emberek passzióbol is ölnek. Állatokat, embereket, növényeket...
    Erdélyből, Börzsönyből, Mátrából stb.hová lettek az erdők...?.Az ugyanolyan gyilkosság, mint a vágóhíd.

Nem sok háztáji jószághoz lehetett közöd életed során. Ahogy gondolom disznótoron sem segédkeztél aktívan hogy lásd mekkora buli. Persze a vegánság sem megoldás semmire csak egy divat de azért ne ringassuk már olyan romantikus tévképzetekbe magunkat, hogy bármilyen haszonállat boldogan él addig ameddig le nem szúrják hogy a saját vérében fulladjon meg aztám meg a saját belébe visszatöltsék.

• Háztáji, tanyán nevelt állatok nem szenvedtek régen. Liba, kacsa, tyúk szabadon, disznó az ólban mondjuk kevésbé örömteli. De jó volt a régi disznótor, együtt a család. 1 disznó nagyon sok hússal ellátta a családot. Szomszédban tehenek is voltak, kint legeltek.

• Aweriot
    aktív tag

Én alapvetően tök jól elvagyok hús nélkül, de néhanapján egy téli szalámis zsemle "kell". Vagy egy jó rántotthús.

Vegán nem tudnék lenni, annyira megszoktam már a marhatejet, hogy nem tudom pótolni.

• totron
    addikt

Rendkívül egyszerűen kisimítható a problémakör: légy éhes és megtapasztalhatod a természetes folyamatok istenét.
    Hibás a tengely egyébként. Ha csak feleekkora figyelmet fordítanának a valóban lényeges utakra a magukat tudatosan táplálkozónak hívők, nagyságrendekkel előbbre lennének, egy tényleges kiegyensúlyozottsághoz közelibb bevitel valósulhatna meg, de még a beharapott méreganyagok mennyisége is csökkenne. Ehelyett az értést szolgáló alapokat, eredőket nélkülözve, érzelmi következtetések mentén, aktuális divathullámok által turbózva próbálják megoldani a világképletet. Nem adhat jó eredményt.

Az megvan, hogy a szezonon kívüli zőccség vegyszertartalma a legnagyobb? Meg hogy mindenkor minden is szarrá van permetezve, ha kell, ha nem? A bio intervallum is nagyon felhígult, mindent is magába fogad a kereskedelmi érdekek szerint. A növénynek, az embernek is megvan a maga biokémiája, az ezekben való elmerülés és ezek összefésülése már adhat némi érdemi derengő fényt az alagút végén. Nehéz úgy persze, ha a tanulmányok között is lavírozni kell, mert ott sem érdekektől mentes a kimenet.

Nem impulzus-szerű, 5 másodperc alatt begyűjthető nagyigazságok vannak, tanulás van és kikutatott hatásmechanizmusok vannak, ha komolyan akarunk beszélgetni bármiről is a területen belül - ezt még szorozzuk fel az egyén egyéni reakcióival, metabolizmusával. Meg lényeglátás is, mert van, akinek az aktuális FB-okosság is tudásnak minősül már, tehát körbe értünk.

Nincs megoldás, de azt legalább ne teljes tévutakon bolyongva kapjuk meg, kössz!

#3parandroid, a mai napig képes vagyok megrökönyödni azon, hogy emberek tudatosan és szánt szándékkal kiállnak kamerák elé hazudni. Keménység.

• "egy kis pontositast engedj meg. Vegetarianus, nem vegan."

Reménykedj abban, hogy nem találnak rá a "vérvegán" -ok erre a posztra mert akkor jól kiosztanának :) :R :R :R :R Jómagam 100 % növényi étrendet követek. 15 évig vegetáriánusként és 6 éve vegánként. Azaz semmilyen állati eredetű élelmiszert nem eszem már, próbálom elkerülni a feldolgozott élelmiszereket (műsajt, műhús stb..mézet sem fogyasztok) azonban nem tartom magam 100 % vegánnak. Ami elsőre fura lehet de engedj meg egy kis magyarázatot. A vegánok alaptézise az állatok védelme. Ebből vezetik le az étkezést és az életvitelüket is. Ezért az növényi étkezés mellet figyelnek, hogy ne vegyenek olyan terméket ami az állatok kizsákményolásával függ össze. Ruházat, kozmetikum stb.... például lovaglás sem támogatott. Tudom, hogy ez messzire visz és nem is akarok belemenni ebbe a vitába csak pontosítani szeretnélek. Az egyszerűség kedvéért én is azt szoktam mondani, hogy vegán vagyok. Az emberek 99 % ezalatt az étkezést érti és így egyszerűbb elmagyarázni, hogy mit is szeretnék enni. Mivel itt csak kedves és jófej emberek vannak remélem a trollok elkerülik ezt a posztot. Szerintem mindenki úgy él és étkezik ahogy szeretne. Ha húst akar enni tegye azt én nem szoktam senkit meggyőzni se pro se kontra :) :) de nekem se mondja meg senki, hogy mit egyek vagy sem..... PEACE :)

• udash
    tag

:C :C De bolond vagy :D :D

Más, vissza a témához: azért nagyon kíváncsi lennék, hogy tényleg tejből van e a sajt, hogy mennyi benne a tej, és hogy még miket tesznek bele.

Nem akarom elrontani a kedvedet, de igazabol a tejelo marhakat sokkal rosszabb korulmenyek kozott tartjak, mint a husmarhakat. Es a sajt tejbol van, ahogy a kollega is mondta, kulonben nem sajt.
    Vannak vegan utanzatok, ha erdekel, bizonyos dolgokra egeszen ehetok is. Ez utobbiaknal engem sokkal jobban zavar, hogy sajtot/hust akarnak modellezni, es bar allat nem kell hozza, cserebe olyan merteku feldolgozason megy keresztul, hogy csak na.
    Ertsd, ha fontos a termeszet, es belefer, akkor nem utanozni kell a husos/sajtos eteleket, hanem elhagyni. En ezt nem tudom sajnos megtenni, igy igyekszem nem tulzasba vinni, es amennyire lehet, a megfelelo helyrol beszerezni.

• Mert mellékattintottam. Meg tudsz nekem ezért bocsátani, vagy örök harag?

p

:C :C De bolond vagy :D :D

Más, vissza a témához: azért nagyon kíváncsi lennék, hogy tényleg tejből van e a sajt, hogy mennyi benne a tej, és hogy még miket tesznek bele.

• parandroid
    félisten

Es ezt miert is nekem valaszoltad? :U

Mert mellékattintottam. Meg tudsz nekem ezért bocsátani, vagy örök harag?

p

• udash
    tag

AZ egészségügyi vonatkozáshoz annyit, hogy kevés dologgal tudsz joban elrontani egy ételt annál, mint ha rántott verzióban eszed. Mármint a klasszikus, panírozott + olajban sütött módszerrel. Forró levegős sütő egy fokkal jobb, de maga a panjrozs is roppant egészségtelen. :( Tudom, finom, én sem tudom megállni. És pont a forró olajban sütött változat a legfinomabb... :O

Az meg, hogy a celebekinfluenszerek, meg jutúberek mit esznek a kamera előtt, azt nagy ívben le kell szarni, mert jó pénzért kb azt, amit eléjük tesznek. Jó tudom, a te celebed nem is olyan... Hát persze...

Szerk.: A sajt tejből készül. Ha nem tejből készül, nem sajt. Ahogy a vaj sem vaj, ha nem tejből készítik. A vegánoknál ezek már itt kiesnek. Tojásról ne is beszéljünk. Vegetáriánus konyha ezzel szemben pl még a halat is megengedi, merthogy az nem is hús. ;]

p

Es ezt miert is nekem valaszoltad? :U

• parandroid
    félisten

Szia!
    egy kis pontositast engedj meg. Vegetarianus, nem vegan. Utobbi semmilyen allati eredetut nem fogyaszt ( tej, tojas, mez ( bar a mezzel vannak akik megbekelnek )) a te fotoidon viszon sajt lathato.

Amugy reszben hasonloan gondolkodom, bar nekem nem celom teljesen elengedni a dolgot, ha heti 2-3 alkalommal eszem hust, az nekem belefer. Az allatokat en is sajnalom, es kulonosen nem szeretem a rossz tartast. Mivel szerencsere nem nekem kell levagni, igy azt "el tudom fogadni", ha jol tartjak, a levagas is gyors, es utana lehetoleg minel nagyobb aranyban fel is hasznaljak.

AZ egészségügyi vonatkozáshoz annyit, hogy kevés dologgal tudsz joban elrontani egy ételt annál, mint ha rántott verzióban eszed. Mármint a klasszikus, panírozott + olajban sütött módszerrel. Forró levegős sütő egy fokkal jobb, de maga a panjrozs is roppant egészségtelen. :( Tudom, finom, én sem tudom megállni. És pont a forró olajban sütött változat a legfinomabb... :O

p

• Szia!
    egy kis pontositast engedj meg. Vegetarianus, nem vegan. Utobbi semmilyen allati eredetut nem fogyaszt ( tej, tojas, mez ( bar a mezzel vannak akik megbekelnek )) a te fotoidon viszon sajt lathato.

Amugy reszben hasonloan gondolkodom, bar nekem nem celom teljesen elengedni a dolgot, ha heti 2-3 alkalommal eszem hust, az nekem belefer. Az allatokat en is sajnalom, es kulonosen nem szeretem a rossz tartast. Mivel szerencsere nem nekem kell levagni, igy azt "el tudom fogadni", ha jol tartjak, a levagas is gyors, es utana lehetoleg minel nagyobb aranyban fel is hasznaljak.

"egy kis pontositast engedj meg. Vegetarianus, nem vegan."

• udash
    tag

Szia!

Új hozzászólás Aktív témák