Hirdetés
- Luck Dragon: MárkaLánc
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- cigam: Mi az a HiDPI és Retina felbontás?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: Mire is jó az utánvét eröltetése használt cucc vásárlása esetén?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
J.C.G.
aktív tag
Jogos a felvetésed, ha és amennyiben a nem a CPU méretbeli különbsége vagy bármilyen alaplapi felépítés követeli meg a változtatást. Én mondjuk kimaradtam ebből az állandó gépcseréből mivel most egy AMD A8-7600-as gépről váltottam feljebb. Gondolkodtam az AM4 tokozáson is, de inkább kihagytam és maradtam AM5 belépő szinten, nekem ez bőven megfelel, még játszani is tudnék rajta.
Más.
#61ROBOTER
Ami pedig a műanyaghulladékot érinti, teljesen jogosnak érzem. Mióta ide költözött egy multi és oda járok bevásárolni mással sincs tele a kuka, mint műanyaggal. Húst ritkán veszek náluk, mert baromi nagy csomagba teszik bele azt a picike húst. A megoldás pedig a csemegepult lenne, mint minden értelmes üzletben. Jelenleg eljárok henteshez ezzel is csökkentve a műanyag hulladék mennyiségét és látszólag minőségibb, frissebb árut kapok. -
Lacee83
tag
Az első gépem még 97'ben nekem is kereskedő rakta össze. A dobozait nem kaptam meg. Ezt követően igyekeztem eltenni a dobozokat mivel magam fejlesztgettem. Sok doboz már nincs meg. Emlékszem ilyen "gyöngyszemekre" mint matsonic, asrock alaplapok. Celeron 333Mhz cpu, ati 9200SE vga.
-
Cassi
őstag
Amikor legutóbb CPU-t vettem, a tray-es kivitel drágább volt, mint a dobozos, a hűtő és a teljes gyártói garancia hiánya mellett. Így nyilván nem jött szóba, de azonos feltételek mellett a csomagolás nagyon nem érdekelt volna, és a hűtő sem kellett. Az OEM kiszerelés mostanában mintha visszaszorult volna.
-
Pikari
addikt
Van, amit betartanak, de van, amit csak papíron lehet betartani, vagy ott sem.
A nyugati országok általában azoknak a szabályoknak a betartását kényszerítik, amik a gyengébb gazdaságok, szegényebb keleteurópai országok számára hátrányosak.
Az USB-s töltés pl egy üdítő kivétel, mert az előnyösnek bizonyult minden fogyasztó számára.
-
dabadab
titán
válasz
Tesztelo.hu #103 üzenetére
Igen, és? Ilyenekből vajon hányat adnak el az EU-ban? Néhány ezret? Mekkora lehet, 15x15x15 cm? Valóban, hatalmas csomagolási hulladékot jelent.
Oké, akkor te is megbuktál az olvasási teszten (hint: ezt kellett volna csak elolvasni, vagy ezt vagy még néhányat a topik hasonló hozzászólásaiból).
Azt meg az EU nem tudja megoldani, hogy pl. egy alkatrészekből megvásárolt (tegyük fel!) autó ára ne legyen a többszöröse egy teljes komplett autó árának.
Meg az alapvető "hogyan működnek a dolgok a valóságban" teszten is. Ennyi erővel azt is követelhetnéd, hogy a víz ne legyen nedves.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Tesztelo.hu #103 üzenetére
Dupla csomagolás, plusz szállítás, ott még egy csomagolás stb. Nem csak ennyi hulladék keletkezik vele.
Az alkatrész ára elég sok mindentöl függ, szóval miért is kéne olcsóbbnak lennie? -
Tesztelo.hu
senior tag
Igen, és? Ilyenekből vajon hányat adnak el az EU-ban? Néhány ezret? Mekkora lehet, 15x15x15 cm? Valóban, hatalmas csomagolási hulladékot jelent. Azt meg az EU nem tudja megoldani, hogy pl. egy alkatrészekből megvásárolt (tegyük fel!) autó ára ne legyen a többszöröse egy teljes komplett autó árának. (Azaz, hogy az autóalkatrészek ne legyenek 2-5x túlárazva, és emiatt az emberek inkább nem cseréltetik ki a részecskeszűrőt, inkább kiiktatják, és szívjuk a "finom" dízelkormot.) Szerintem sokkal fontosabb probléma.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #99 üzenetére
jellemző egyébként a cikkekre, hogy olyan dolgok vannak benne, vagy olyan következtetések vannak levonva, amikre máshol utalást sem talál az ember.
-
ROBOTER
addikt
Miért kellene csempészárunak lenni akárminek is, hogy szarjanak a szabályokra? Az összes ruházati üzletben nem ugyanazt a kínai (indiai, bangladeshi) szart veszed meg? Legyen az online vagy fizikai. A LIDL és az ALDI nonfood részlegében nem ugyanazt a kínai szar szerszámot veszed meg? Az összes mobiltelefonboltban kiegészítőként nem ugyanazt a szart veszed meg? Az összes Európában előállított termék alapanyaga milyen csomagolásban érkezik? Mit lát belőle az átlagvásárló?
Álomvilágban élsz mint Neo.
Pont olyan, mint a mobiltelefon töltő. Szinte az összes komolyabb telefont a töltővel együtt adja el használtan a korábbi tulaj. Ha vesz egy új telefont, vagy azért vesz hozzá egy töltőt, mert eladta az előzőt, vagy mert ki szeretné használni a nagyobb töltési teljesítményt (+elhagyta, eltörte, tönkrement stb.). Pár százalékban keletkezik kevesebb hulladék. A telefonok nem lettek olcsóbbak, nem következett be törés az áremelkedésben a töltő kihagyásával. Eredmény: az embereknek még több pénzt kell előállítani, még többet pazarolnak és hajtanak, még több szennyezés.
Nekem ne magyarázd meg az EU-s szabályokat, tapasztalom napi szinten. Aki addig csak a magyar állami szférában tapasztalta a bürokráciát, az lefejeli a padlót az első találkozáskor. -
dabadab
titán
Akinek nincs természetes képessége a nagyságrendek érzékelésére, az mindent hülyeségnek lát. Menj el a Kőbányai útra a volt Ganz telephelyre, tölts el ott egy órát, majd irány a World Mall és a Sárkány Center. Ha ezután még mindig bármilyen szabályozott úton bekerülő végfelhasználóknak szánt termék környezetvédelmi hatásáért aggódsz, a probléma a te agyállományoddal van.
Csak az első mondatodat tudom a figyelmedbe ajánlani.
Ha azt hiszed, hogy az EU-s kiskereskedelmi forgalomnak akár egy százalékát is kiteszi a csempészáru, akkor nagyon benézed a nagyságrendeket. -
dabadab
titán
válasz
Dragon3000 #87 üzenetére
A cikk kitér a cpu-ra vonatkozó részre
A szabályzásnak NINCS (ismétlem: nincs) cpu-ra vonatkozó része.
-
válasz
Maelephant #93 üzenetére
igen, érdekes, h a cikkben kiemelik a CPU-kat, de a szövegben én sem találok ilyet.
Fun fact, ez miatt nálunk is változik pár csomagolás. És a mellékhatások:
-X% őjrahasznosított anyagból kell lennie. Az meg nem szép, cserébe drágább is a zacsi, mint a korábbi, vékony és áttetsző.
-kell recycling jel a zacsira, meg mindenre is: még drágább. Azt nem tudom, h valaki azt kalkulálta-e, h mennyi extra környezetszennyezés ezeket a nyomatokat felrakni... Festék, kliséket gyártani, azokat műszakonként átmosni, stb...
-kartonok szintén, eddig elég volt egy tanúsítvány, h X% újrahasznosított anyagot tartalmaz, most ezt rá is kell nyomdázni. Minden k!b*ott kartonra. Van az a pénz, amiért megoldják.
Nem fogjátok elhinni, de ezeket nem nyeli be se ez a cég, se a vevőnk. Kifizeti az end user. -
Maelephant
senior tag
válasz
Dragon3000 #87 üzenetére
Komolyan, elsírom magam! Mindenki zérus szövegértési képességű itt, kivéve Dabadabot és néhány más tagot?
A cikkben hivatkozott jogszabály egy EU-s rendelet (nem irányelv, azaz direktíva, tehát közvetlenül hatályos, átültetést nem igényel), ami generálisan foglalkozik a csomagolással, hulladékkal, újrahasznosíthatóság, pazarláskerülés, nyilvántartás stb. céllal. A cikkben hivatkozottaknak megfelelő, mikroelektronikai tárgykörre irányadó speciális rendelkezések NEM LÉTEZNEK, "nincsenek benne" a tetves jogszabályban, azaz a cikk fő állítása bármiféle tényalap nélküli, így az összes ezzel kapcsolatos 'okoskodás' szintúgy teljesen alaptalan és szükségtelen is. -
vaakuum
addikt
Vagy hogy a max 100 Wattos procihűtőknél ez most téma, de a lassan 400 Wattokat zabáló VGA-k esetében meg szinte lehetetlen önálló megoldást alkalmazni, ott is venned kell kapcsolt áruként minden alkalommal egy hűtőt. Pedig ott is megoldhatnák a szabvány hűtőrögzítést, és akkor csak a kártya évülne el, a hűtőt meg lehetne vinni tovább...
-
ilor14
tag
válasz
Dragon3000 #87 üzenetére
Mondjuk meg kellene nézni azt, hogy miről is szól az egész direktíva. Az sem ártana, ha az összes kommentjét elolvasnád dabadab-nak.
Sehol sem esik szó arról, hogy ez a direktíva csak a processzorokról (és egyéb elektronikai termékekről) szólna. A direktíva lényege az, hogy minden termék csomagolása fenntarthatóbb kell, hogy legyen, itt a mindennapi bevásárlásból eredő csomagolásra is gondolnak.
De amúgy a cikkbe be van szúrva az egész szabályozás [link] vagy ha túl hosszú akkor néhány pontjáról röviden itt is szó van [link] .
Nincs megemlítve amúgy a direktívában sehol az, hogy a processzorok milyen csomagolásban vannak és ez problémás lenne.
-
Dragon3000
nagyúr
A cikk kitér a cpu-ra vonatkozó részre, amire a legtöbben reagáltak, így ez a része az egésznek vicces, tekintve, hogy ezt a többség tényleg sok évente vásárolja csak és más dolgok, amiket szinte napi szinten vesznek még többen, az sokkal több szemetet termel, amivel meg nem foglalkozik senki sem.
-
D55
senior tag
"ideje továbblépni"
Nem szabad. Kezdésnek a GDPR túl puha ott, ahol tényleg adatvédelmi aggályok merülhetnek fel és túl kemény ott, ahol a csírázó innovációt képes megfojtani. Magyarán nem skálázódik az adatkezelő entitás méretéhez arányosan, egy hatalmas bürokratikus teher, ami a kicsiket fojtja, a nagyok viszont rutinból és pénzből, illetve erőből kimozogják ("ha nem járulsz hozzá kifejezett módon az adataid átadásához, akkor nem veheted igénybe a szolgáltatásunkat" logika). Célját tekintve tehát sikernek így semmiképp sem tekinthető, ezért ezzel nem igazolhatóak a "költségei".
Ellenben az említett "költségei" ezzel az incidenssel megmutatták, hogy milyen veszélyes lehet az információk szabad és zavartalan terjedésére nézve az, hogy ennyire kiterjedt hatályt kapott. A jog látványos túlterjeszkedéséről van szó olyan területek működésébe beleavatkozva, amik a mai civilizált világ zökkenőmentes működésében kulcsfontosságúak.
Ezt az egészet így, ebben a formájában pedig szerintem egyszerűen nem szabad igazolnunk azzal, hogy továbblépünk. Amíg a hibái nincsenek legalább kijavítva, addig nem szabad ennek a témának a közbeszédből kikopnia. Lásd pl. a Csernobil című sorozat által közvetíteni próbált tanulság. Ott a szovjetek védték büszkeségből és haszonelvűségből az RBMK nevű szörnyetegük becsületét amíg az egy katasztrófához nem vezetett, itt az EU védi a GDPR nevű szörnyetegét, amíg az valami katasztrófához nem vezet majd egyszer (pl. totál bedől egyszer az innovációra gyakarolt fojtó hatása miatt a gazdaságunk). Persze ott egy felfoghatatlanul komoly fizikai veszélyről volt szó, de attól még szerintem az elvek mentén, nagy vonalakban azonos mintázatok rajzolódnak ki mindkettő esetén.
-
ROBOTER
addikt
Akinek nincs természetes képessége a nagyságrendek érzékelésére, az mindent hülyeségnek lát. Menj el a Kőbányai útra a volt Ganz telephelyre, tölts el ott egy órát, majd irány a World Mall és a Sárkány Center. Ha ezután még mindig bármilyen szabályozott úton bekerülő végfelhasználóknak szánt termék környezetvédelmi hatásáért aggódsz, a probléma a te agyállományoddal van.
-
törölt tag
Szerintem valahol az ésszerűség határán kellene mozogni.
Én 2 éve vettem az Aqu**-ban i5 procit, ha nincs csomagolása akkor nem derül ki a helyszínen, hogy nem azt kapom amit kérek. VGA - val szerelt változatot kértem a számlán is az volt, és nem azt kaptam . Számomra egy tálcáról leemelt “kavics darab “ -ként megkapottnál csak otthon derült volna ki, beszerelés után a tévedés. Nekem a doboz megspórolt egy 3-4 órás idegbajos állapotot, és lehet egy proci árát is, mivel csak lelkes amatőr vagyok a számtek világában. -
Lacee83
tag
válasz
Tesztelo.hu #12 üzenetére
Az utolsó procik amit újként dobozosan vettem egy Prescott P4 volt, (ennek a doboza meg megvan a padláson) illetve egy AMD A4 azt már kidobtam.
-
ROBOTER
addikt
Igazad van, csak a dolog fonákságára akartam rámutatni. Az ilyen termékek csomagolása általában jól kezelhető, nem szennyezett, szelektálható. De tele vagyunk olyan csomagolással, amit gyakrabban használunk és esélytelen a szelektálása.
Ki kell menni bármelyik random piacra, ünnepi várásba stb. Az 1 napig használt (szó szerint) gyerekjátékok, amelyeknél maga a termék és a csomagolás is a szemét kategórába tartozik, a telek vége és a vasúti töltés közötti árokban végzik, amelyet majd 20 évente elvisz az önkormányzat a vásárló helyett. Mások a nagyságrendek, ezzel van gondom. Nem a termék oldaláról kell megfogni a dolgokat. A felhasználó oldaláról. 2025 van. Ha majd egyszer én leszek korlátozva abban, hogy mennyi műanyagot vehetek, akkor komolyan veszem. -
ROBOTER
addikt
Én is megveszem időnként, bár nem vagyok odáig a tálcás dolgokért. Nem világítottam rá a mondanivalóm lényegére, az én hibám. Én utálom a pazarlást és a szemetelést is, de szerintem ami pénz elment ennek az intézkedésnek az adminisztrációjára, azzal többet ártottunk a környezetnek, mint amit tettünk.
-
ROBOTER
addikt
Desktop processzort az emberek 2%-a vesz, 2..5 évente.
Szeletelt sertéstarját (és egyéb sertés, marha és baromfi alkatrészeket) műanyag tálcán meg az emberek 40%-a, 3 naponta. Aminek a csomagolását hivatalosan még csak újra sem lehet hasznosítani, ha nem mosod ki előtte (víz stb.), megy a kommunálisba.
Miről beszélünk? -
arn
félisten
vhol szep, csak azzal kellene foglalkozni, hogy milyen processzort fejlesztenek es gyartanak europaban, nem azzal, hogy mi tortenik az amerikai (stb) csomagolasokkal. az airol is le fognak maradni... a mistralos erolkodes egyenlore nem sok.
-
Cassi
őstag
Az EU ehhez ért egyedül, a hülye szabályozáshoz. Az, hogy egy adott videokártya-széria fogyasztása megnő 100W-tal egy év alatt, nagyobb környezeti kárral jár, mintha az összes CPU-t hűtőszekrény méretű dobozokba csomagolnák. Tanácstalan hümmögés a válasz arra is, hogyan fordulhat elő, hogy az 50 milliós Dél-Koreának van élvonalbeli félvezetőgyártása, az 500 milliós EU-nak meg nincs, ezért a legtöbb CPU-t 10000km-ről kell idehozni repülővel.
-
válasz
flamich76 #16 üzenetére
jobb is, hogy nem így van. legalább nem lehet kibújni a hatálya alól még ideiglenesen sem azzal, hogy esetleg egy gyártó definíciós vitába kezd, pl. az amd elkezdi újra apu-nak hívni a termékeit minden marketing anyagban, és úgy vélve, hogy ekkor erre már nem vonatkozna ez a rendelet.
-
Talán persze aztán idővel enyhült a dolog, de bennem akkor is egy világ dőlt össze, amikor több hónap homlokráncolás után végre megvilágosodtam, hogy miért futok minden átlag 2. Google találattal HTTP forbidden hibákra vagy csak üres fehér oldalakra
ezt nagyon egyszerűen meg tudod, tudnád állapítani. ha azóta is belefutsz ilyenekbe tömegével, akkor még mindig ez van. ha nem, akkor azóta talán már sikerült lemérni, mekkora látogatottságot buknak vele, amit a kokurencia, ahol megfelelnek a jogi szabályozásnak nem, és sikerült behozni a lemaradást.
én elfogadom, hogy főleg a nagy vizen túl nem igazán sikerült felfogni elsőre, mekkora piacot is lehet ezzel bukni, de könyörgöm, lassan 10 éve (2018. q2 vége) már ennek, ideje továbblépni. -
-
drkbli
tag
válasz
flamich76 #16 üzenetére
Persze lehetséges, hogy csak én nem találom a kapcsolatot abban a 124 oldalas rendeletben a processzorokkal kapcsolatban, de most már tényleg érdekelne, hogy mire alapozod ezeket a kijelentéseket a cikkben (azon túl, hogy személy szerint egyébként támogatnám).
Direktben nem, de a rendelet kitér a nagyobb értéket sugallóan túlzó méretű, duplafenekű, stb. csomagolásokra.
-
nekem egy matuzsálemi 4790em van még mindig, annak a gyári hűtője alatt 50 fokos volt a proci egy windows asztalon, terhelés nélkül. nyilván ennek sok tényezője van, nem csak a hűtő, de azt kicserélve azért mégiscsak az derült ki, hogy trutyi a kupak alatt ide vagy oda, azért mégis lehet hűteni.
-
Francia91
veterán
Nekem van ilyen 12 éves hűtőm, a mai napig hibátlan az LGA 775-ös gépemben egy 120W TDP-s Xeon X5460-as procin.
Ismerősnek is szereztünk egyet gombokért pár éve, egy Ryzen 3800X-en csücsül, és szépen hűti -
Bander78
tag
Soha nem használtam gyári hűtőt. Gép összerakáskor ideiglenesen mindig felkerül 1-2 hétre, de annyira silányak, hangosak, hogy egyből kukázom amint lehet. És tényleg idegesítő, hogy a felfogatás furatait jobbra-balra húzogatják mm-ekkel, csak nehogy tudd használni a régi fasza hűtődet. Mert véletlenül kiderülne, hogy egy jobb toronyhűtő 1-2 venticserével simán jó 20 évig.
-
Francia91
veterán
-
Dragon3000
nagyúr
Az egészben az a vicces, hogy az apple a drága eszközei mellől száműzte a töltőt, míg a samsung minden kategóriában, mellettük meg vannak olyan gyártók, akik a sokkal olcsóbb készülékük mellé csomagolják a 67/120W-os töltőt. Akárhogy nézem a két cég vezeti a top1-2 eladást, így ha a többieknek belefér, nekik is beleférne, főleg, hogy amikor még olcsóbban adták a készülékeiket, akkor is megfért mellett a töltő, a füles... de érdekes, ahogy egyre több pénzt kértek a készülékeikért úgy került ki minden a csomagból...
-
Dragon3000
nagyúr
Erre van az, hogy normális gyártótól kell venni a hűtőt, akik az új foglalatokhoz gyártanak új lefogatott a régi hűtőköz, van sok márka, akik élnek ezzel a lehetőséggel, sőt van amelyik ingyen adja...
A telefontöltővel az a gond, hogy kiszedték a csomagból és semmivel sem lett olcsóbb a termék, de ha kell töltő, akkor egész szép felárért cserébe biztosítja a cég a számodra, ez akárhogy nézem ocsmány eljárás, ennek úgy kellene működnie, hogy alapjáraton nincs töltő a csomagban, de ha igényed van rá, akkor ingyen adnak a készülék mellé. -
D55
senior tag
válasz
Dragon3000 #38 üzenetére
De pont ez az, hogy a gyártónak nem kell 120W-os töltőt adnia a 120W-tal tölthető telefon mellé. Ezért is tudja a legtöbbjük cserébe a csúcskategóriás modelljeit manapság 200-250 ezer Ft helyett mindössze már 450-600 ezer Ft-ért kínálni a vásárlóik számára.
Ha egy 12 ezer Forintos töltőt is mellékelnie kellene még, akkor ott viszont már komoly veszteségek fenyegethetnék. És most ne azt nézzük, hogy 2500-3000Ft gyártási költségről van valójában szó, mert az R&D sem ingyen van, szóval akár 4-5 ezer Ft valós költsége is lehet egyetlen töltőegység kapcsán, sőt kisebb számban gyártott széria esetén akár 6-8 ezer Forint is. És azért ilyen cégeknél nem úgy megy ám, hogy most akkor leírjuk hiánynak vagy valami, mert egy ilyenért akár a vezérigazgató év végi pár millió dolláros prémiumát is leszavazhatják a részvényesek, szóval tényleg nem aprópénz múlik rajta, hanem akár pl. az illető következő születendő unokájának építendő ház ára. Mit mond neki, ha felnő? "A testvéreid kaptak a nevükre egy 3 szintes házat az első születésnapjukra, de neked meg már nem jutott, mert a nagypapa korrekt akart lenni a sok hülye vásárlóval?" Tisztában vagytok vele, hogy egy ilyen lelki trauma szerencsétlen gyereknek mennyi eséllyel növelheti pl. hogy felnőttkorában alkoholista váljon belőle? Szóval azért közel sem csak a környezetvédelemről szól ez, mellette itt akár gyerekek lelki fejlődésének a sorsa múlhat ezen!
#41: "Nagyon sok jót kell még tenniük, hogy ledolgozzák a cookie consenteket...
"
Az csak a jéghegy csúcsa... Valami olyasmi rémlik, hogy a GDPR hatálybalépésekor kb. 200 ezer ismertebb EU-n kívüli weboldal tiltotta ki az EU-s IP címeket a jogi problémákat elkerülendő, mert a GDPR megfelelőség jogi/jogászi költségeit viszont nem látták volna kifizetődőnek (mint ugye a világ más részén üzemelő cégek). Talán persze aztán idővel enyhült a dolog, de bennem akkor is egy világ dőlt össze, amikor több hónap homlokráncolás után végre megvilágosodtam, hogy miért futok minden átlag 2. Google találattal HTTP forbidden hibákra vagy csak üres fehér oldalakra -
ddekany
veterán
Na igen, ezeknél is odaléphetne az EU, hogy kompatibilis kell maradjon. Vagy, hogy minden notebook-on kötelező és könnyen elérhető legyen a váltás a max 50%, 80%, és 100%-ig feltöltés közt (akku élettartam növelő, mivel 90%-ban asztali gépek a notebook-ok). Nagyon sok jót kell még tenniük, hogy ledolgozzák a cookie consenteket...
-
ddekany
veterán
válasz
Dragon3000 #38 üzenetére
CPU hűtővel az van, hogy mire CPU-t cserélek, az új már rég más foglalat, így a régi nem-gyári hűtő és a gyári hűtő is megy a régi CPU-val. Így tehát marad az állapot, hogy van 1 CPU, és ahhoz 2 hűtő. Több a hűtő a világban, mint a CPU, így némely hűtő kihasználatlan marad.
Telefontöltő: Itthon 3 telefonhoz járt 3 töltő, de egyiket se használja senki, mert számítógépen tölt. Neked meg máshogy adta az élet, te felhasználtad amit kaptál. De az eredő, hogy összesen kevesebb töltőt kell gyártani, ha csak az veszi meg, akinek ténylegesen épp kell egy.
-
Pikari
addikt
A helyes kérdés inkább úgy hangzana, hogy miért kell a hűtőventillátorok furatját, kallantyúját minden foglalat után fél centivel odébb tenni, és hogy csak emiatt mondjuk 20 év alatt mennyi extra hűtőventillátort és bordát kellett megvenni, majd kidobni, és a hulladékfeldolgozókban feldolgozni - és hogy ez mennyibe kerül az európai uniónak.
Nem számolom ki, de családonként egy számítógép ára biztos megvan. -
Dragon3000
nagyúr
Érdekes nekem kb 2 plusz töltőm maradt telefon esetében, mert azok a telefonok tönkre mentek, az összes többi ment a telefonnal együtt, amikor eladtam. Ezen kívül sokat értem volna ezekkel a töltőkkel, miközben minden új telefonom esetében jött az egyre gyorsabb töltés, pl 5W/10W/33W/120W, így sokat nem érek a régi két 5W-os töltővel telefon szempontjából, viszont máshoz lehet használni. Ugyanez a cpu hűtővel, eddig minden esetben adtam a cpu mellé, amikor eladtam és sok esetben a vásárló örült a gyári hűtőnek, így egyetlen gyári hűtő sem maradt a nyakamon.
-
mokus1
addikt
Ha ez így van (mert a forrás elég kétséges), akkor nem gondolnám, hogy ez a 15*15os papírdoboz amit egy atlagfelhasznalo, évente-2evente cserél, az váltja majd meg a világot.
Lassan nem csak az élelmiszerboltoknak lesznek csomagolasmentes boltjai -
Montanaxy
aktív tag
Végülis mióta a gyári hűtők kb semmit se érnek, kihagyhatók és kisebb lesz a doboz. Egy sima 12100f-hez olyan hangja volt a gyári hűtőnek, hogy azonnal rendeltem egy be quietet. Pedig rendeléskor örültem, hogy nem kell majd, mert van hozzá.
-
jerry311
nagyúr
hiszen elég lehet háztartásonként csak egy eszközt tartani erre a feladatra.
Aki ezt a mondatot megalkotta és még le is írta, az van akkora retard, mint az EU politikusai.
-
Sanchez638
addikt
Hurrá, jöhetnek tálcán. Mindenki választhat magának. Ahogy a piacon a köveket árulják..
-
BoneDragon
veterán
Az emberi butaság határtalan, az itt kommentelők is megmutatták.
-
D55
senior tag
"De ettől még olcsóbb nem lesz egy centel se csak nekem lesz drágább amikor külön hűtőt is kell vennem."
Egyrészt. Másrészt meg tucattermékek esetén megérteném az ilyesmit, ahol egy átlag háztartás vesz éves szinten 3-5-8-100 darabot valamiből és csak gyűlik a szemét. Nyilván. De itt vannak olyan szinguláris termékek, amiknek a dobozát az ember igen is szeretné nézegetni, mert mondjuk így tud mindig motivált maradni, ha jönnek a kegyetlen túlórák. Most csak mondtam egy példát, helyettesítse ide bárki a saját életére jellemző erőfeszítéseket. De értetik. Az EU törvényhozása manapság viszont szerintem valahogy látványosan nem akar tudomást venni az emberek közérzetére kiható kis apró mindennapi dolgokról és ezeken átgázolva szabályoz mindent a környezetvédelem zászlaját egyre görcsösebben rázva és azt így nagyon sokak számára visszatetszővé téve...
-
J.C.G.
aktív tag
Azzal még egyet is értek, hogy a szükségesnél ne legyen nagyobb a termékek csomagolása. De ettől még olcsóbb nem lesz egy centel se csak nekem lesz drágább amikor külön hűtőt is kell vennem. Tök jól elvagyok a ryzen 5 8500g gyári hűtő teljesítményével és hangjával. Telefonok is mennyivel olcsóbbak lettek töltő nélkül.
-
hemaka
nagyúr
Eddig se nagyon értettem, hogy egy nagyon lapos terméket, pláne ha még venti sem volt hozzá, minek kellett 1 m2 karton és műanyaggal csomagolni.
Másik oldal meg annyi, hogy persze az nem szúrja az Eu szemét, hogy a luxusautókat meg 20 kg-nyi műanyag és papír szeméttel szállítják a tréleren...
-
zebra_hun
veterán
Nem érdekel a doboz. Az igen, hogy magyarba az összes (i9-ről beszélek) 1.48-1.52V VID-es procik jöttek. Válogatott alja, selejt.
Az 1.40V és alatta mind usa, stb.
Sok százat írtunk össze, de az itt forgalomba került cpu-k mind ilyenek.
Ha tálcás lesz, még véletlen sem lehetséges. Igen, felbontanak a boltok, binnelnek, tudom. Nagykerekkel együtt.
Totál nem érdekel a béna doboz. Ennyi a gond vele.
Gondolom nem olvastad az ellenérvet. -
Pikari
addikt
válasz
zebra_hun #24 üzenetére
Nem 1998-ban vagyunk.
A nagy dobozok logisztikai, tárolási problémát okoznak, ráadásul így a processzorhűtőt is újra és újra meg kell venni, miközben lehet, hogy szükség sincs rá. Szerintem helyes, hogy egy 5 centi x 5 centis x 0.2 centis terméket nem egy fél szekrény méretű dobozban forgalmaznak.
-
zebra_hun
veterán
Egyszerűbb lesz kiválogatni az alacsonyabb vmin procikat a bolti dolgozóknak. Nem kell kepeszteni a matricával, hogy újnak/érintetlennek tűnjön.
Eddig is ritka volt a jó vmin boltból, ezután garantáltan fos lesz.
Remek ötlet... -
Alaaf Pi
senior tag
válasz
-
flamich76
tag
Drága Abu, az milyen forrás már, hogy "PROHARDVER!" ?
A belinkelt EU-s "Regulation"-t meg nem értem, hogy sikerült idekeverni? Addig érthető, hogy abban is termék csomagolásokról van szó, de rákeresve a "CPU", "cooler", "fan" szavakra semmilyen találatot nem ad.
Ha valaki esetleg veszi a fáradtságot és beleolvas az első pár oldalba, akkor olyanokkal találkozik ott, hogy a csomagolásokkal szemben hosszú távon olyan célokat fogalmaznak meg, minthogy: "észszerűsítés", "újrahasznosíthatóság", "fenntarthatóság", satöbbi csupa teljesen általános és számomra pozitív dolog.Persze lehetséges, hogy csak én nem találom a kapcsolatot abban a 124 oldalas rendeletben a processzorokkal kapcsolatban, de most már tényleg érdekelne, hogy mire alapozod ezeket a kijelentéseket a cikkben (azon túl, hogy személy szerint egyébként támogatnám).
-
dabadab
titán
válasz
Gondolom egyszerűbb valami hülyeséget bekommentelni, mint elolvasni bármit, igaz?
-
HantekDSO
tag
válasz
-
Tesztelo.hu
senior tag
Mert olyan mennyiségben vesznek az emberek processzorokat, hogy ezeknek az apró doboza jelentős mennyiségű hulladékot jelent...
-
Cassi
őstag
Rövidesen a felsőkategóriás videokártyák meghajtásához szükséges atomerőművet is külön kell majd megvásárolni.
-
dabadab
titán
Csak hogy világos legyen, a következő mondat erős valóságdeficittel küzd:
Ezek a CPU-kra vonatkozóan lényegében kimondják, hogy az érintett termékeknek kisebb és egyszerűbb csomagolásban kell érkezniük, miközben a gyári hűtő külön értékesíthető.
1. A direktívában abszolút semmi sem szerepel specifikusan a processzorokról, csak úgy általában a termékek csomagolásáról.
2. Abszolút semmi sincs benne arról, hogy ne lehetne a hűtőt a processor mellé csomagolni. Pár hülyegyerek/orosz bot/tudjafaszomkicsoda posztolt a Twitterre ilyet, tipikusan a "hüje EU!!!444!" megjegyzéssel és nulla alátámasztással, Abu meg csont nélkül átvette.
-
PTM
aktív tag
Én is így vagyok ezekkel. Processzorokhoz korábban se adtak már hűtőt, de lehet azért, mert K végű Inteleket vettem.
Remélhetőleg a csomagolások pedig általában összemennek, sokszor ló nagy dobozokba vagy műanyagba teszik az amúgy apró termékeket. Tudom, hogy a csomagolás véd is, de van ami egyértelműen túlzás.
-
Szép új világ
Alig várom, hogy az EU előírja, hogy a női parfümöket csakis egyszerű szürke, újrahasznosított papírdobozban lehet értékesíteni, a dobozon belül pedig egy egyszerű műanyag hengeres üvegcsében lehet csak a lötyi
-
Armi1P
csendes tag
Részben megértem, látva a ThreadRipper-ek idétlen nagy dobozát teljesen jogos, viszont nem értem, hogy miért nem csomagolhatnak hűtőt a proci mellé úgy, hogy minél kisebb helyet foglaljon? Így csak azt érik el, hogy két dobozt kell kidobnom egy helyett. Top-end prociknál evidens, hogy nem akarom a gyári gagyit használni, de alap modelleknél?
Következő mi lesz, nem csomagolhatnak elemet az alaplapok mellé, mert lehet, hogy a felhasználó másikat vesz majd bele? -
doooo
veterán
"Az EU-nak papíron ugyan nincs hatalma globális szinten, de a gazdasági egyesülés olyan mértékűnek számít, hogy az egyes iparágak nagyon alkalmazkodnak az EU-n belüli rendeletekhez, így ezek hatása sokszor az egész világon érződik."
Tehát gyakorlatilag mégis van hatalma és befolyása. -
ddekany
veterán
Most meg leszek kövezve, de én ennek örülök. CPU hűtő helyett úgy is jobbat veszek, nekem a gyári túl zajos. Csak sajnos gyakran nincs OEM abból amit kinéztem magamnak, és utálom, hogy kapok egy hűtőt, amit nem fogok használni (na meg valami kirakati majomkodós ablakos gigacsomagolást). És csak gyűlnek. Én a töltő dologgal is így vagyok... Lehet rajta fillért b*szni, hogy én ennyit fizettem, mi az hogy már nem adnak töltőt sem... de, nálam csak gyűlnek a töltők is a fiókban, a gyári hűtőkkel együtt. Egy gyökér dolog, hogy akkor is kapok, ha nem kell.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Új rendelet vonatkozik majd az AMD-re és az Intelre is, amelynek a két cég részben már megfelel.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest