Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#6989) lao ce válasza euchi (#6978) üzenetére


lao ce
aktív tag

"Isten megbánta, hogy embert teremtett. (Tehát Isten tévedhet?) Isten látva az emberek romlottságát, özönvizet bocsátott az emberekre. Előbb megtapasztalta, aztán meghozta a döntést. Előbb meghozta a döntést, aztán cselekedett."
igen ezt mondjuk en sem ertettem soha hogy isten miert mindenhato. a bibliabol csak az derul ki hogy az emberhez kepest tobbet tud (foleg az akkor elt emberekhez kepest). de azert jol behatarolt a tudomanya, meg a kepessegei is, sot, meg onmagan is keptelen uralkodni.

az egesz isteni csoda csokreta nagyreszt csak szinjatszas. nagyobb reszuk sima mindennapi dolog, ami nem az meg logikatlan (a mindenhatosag es celtudatossag szempontjabol). mar a teremtes is erthetetlen ebbol a szempontbol. miert voltak egyaltalan fazisok? nem birta megcsinalni egyszerre? raadasul a lenyegi resze ugy ahogy van szar lett es ki kellett vagni az egeszet kesobb a kukaba? az egesz arra hajazik hogy itt valami masrol van szo. talan egy genetikailag modositott embercsoport elterjeszteserol - ez meg mindig normalisabb magyarazat az egeszre.

oszinten megvallva vannak hullamaim (mint most is) amikor nem is ertem hogy lehet egy vallast inditani a bibilia alapjan. ha igaz a sztori, akkor teljesen masrol szol az egesz: nem felsobb hatalmakrol, csak hatamolomehes felsobbrenduekrol, es nem is az isteni mindenhatosagrol, hanem inkabb valamifele feladat vegrehajtasarol amivel isten es a vegrehajtocsapata ezer oldalon at nem boldogul. nem tudom hogy lehet vallast alapitani arra ami nem is az emberre vonatkozik? ez az egesz csak az istennek nevezett foszereplo biznisze, eshat... semmi kozunk hozza, ha igaz is volt a materialis resze, akkor az emberiseg tulelte, es a tarsasag elvonult nagy fenyegetodzesek kozepette miutan az utolso akciojuk is kudarcba fulladt.

a keresztenyseg nevezetu vallasnak a bibliahoz meg szinte semmi koze. ugy ertem a piroska es a farkasbol es a vadasz karakterebol is lehetne minden hulyeseget kibanyaszni es vallast alapitani ra, ettol meg semmifele ertelme nincs az emberek eletere nezve. hatasa persze lesz, mert lehet (leegyszerusitve) erkolcsosen elni a piroska es farkassal a honod alatt, de a sztorinak es a vallasnak nem lesz sok koze egymashoz. persze a biblia egy sokkal lebilincselobb science fiction mint a piroska&farkas, de ettol meg nem ad magyarazatot semmire ami lenyeges hanem inkabb a a sajat sztorijat szovogeti, hiszen ettol bestseller a bestseller. de ki ad magyarazatot? hat az egyhaz! ok azok akik komoly arccal kiolvassak belole hogy jo dolog-e az abortusz. hat megis, kinek kell az o magyarazatuk, a droidoknak?

most nem azert, de a keleti vallasok amiket sokszor filozofianak csufolnak, ezermillioszor inkabb az ember es a termeszetfeletti kapcsolatarol szolnak es igy szamomra ezerszer erthetobb hogy miert lehet alapja vallasnak. vannak szent konyvek amik eleve a vallas tanai, erre szulettek, erre valoak, errol szolnak. valamilyen sugallatra irodtak kivalasztottak altal, olyan temaval ami az ember es a termeszetfelettiek kapcsolatarol szol. nincs isten, kitalalt figurak akik bosszankodnak es kozvetitenek, nem, az ember van es a termeszetfeletti. tobbet errol nem irok neked mert a tovabbiak a mindennapi eletre vezetnek es azt irtad hogy te elutasitod az en magyarazatomat arra vonatkozoan hogy a vallas gyakorlasa milyen relacioban van a mindennapokra.
azert irom neked ezeket hogy adjak egy par eredetibb gondolatot is a kezedbe, mert nagyon betlizel itt az allando idezgeteseivel a bena logikaknak :)

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.