Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#23188) MageRG válasza borg25 (#23183) üzenetére


MageRG
addikt

Te még mindig azt bizonygatod, mennyire jogos a felháborodás. Mivel az ingerküszöb elég változó, nem sok értelmét látom vitatni.
A lényegesebb kérdés, hogy felháborodásukban mit tehetnek meg az emberek...

"Mekkába se mennél el a fekete követ széttörni..."
Igen, valószínűleg nem lepődnék meg a felháborodáson ha szándékosan másnak anyagi kárt okozok. Ami meglepő - és megmutatja milyen barbár kultúra - hogy az elkövetőnek valami borzalmas kínhalál lenne a büntetése.
Ha Európában leégetnéd a Notre-Dame-ot, akkor csak börtönbe zárnak. (A fanatikusok itt is meglincselhetik az elkövetőt, de nem büntetlenül.)

"Mondtuk azt, hogy égessék el a könyveit?"
Ebben benne van az is, hogy egy szekuláris társadalomban csak magát tenné nevetségessé a közösség. Ettől függetlenül elég vallási vezető hirdetett morális kereszteshadjáratot a rockzene, a D&D szerepjáték, vagy a Harry Potter ellen.

"Ennél a filmnél ilyet nem lehet mondani?"
Szerintem se te, se én nem láttuk, úgyhogy kár lenne ilyen hamar véleményt mondani.

"Szerintem még nem eldöntött, hogy a nemi identitás az genetika, vagy nevelés, vagy mindkettő."
Nem tudom te mit olvastál, de az biztos hogy nem lehet senkit buzinak nevelni, ha erre céloztál. Ebben eléggé egyetért a szakma. Abban is, hogy a genetika nem az egyedüli faktor a nemi identitás kialakulásában.
A vallási meggyőződés kialakulásában viszont óriási szerepet játszanak a minták és a közösség. Aki változtat a hitén az nem azért teszi, mert lenézik, hanem mert a közösséggel együtt a saját hitéről alkotott percepciója is változik. Ebbe beletartozik az is, hogy rámutatnak a nevetséges részekre.

Az az aspektus eszedbe jutott, hogy ha mindig amiatt aggódunk hogy ki fog felháborodni, az gyak. megöli a konstruktív vitát?

"What is bravery, without a dash of recklessness!"

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.