Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#19006) kymco


kymco
veterán

Most olyanról folyik a vita, amit senki sem tud igazolni. A keresztény ember azt mondja, hogy azért van élet, mert Isten megteremtette a feltételeket (oxigén, víz, hőmérséklet, szén).
Az Istenben hívő oldal pedig azt mondja, hogy mivel ezek a feltételek adottak, ezért van élet... ha nem lettek volna adottak a feltételek, akkor nincs kinek és nincs miről beszélni, tehát azért létezünk, mert ilyen feltételek alakultak ki.

Ezek eltérő megközelítések, de ezeket a megközelítéseket megismerni lehet csak a másik félnek, senki nem tud bizonyítani semmit, így meggyőzni sem.

Az a baj szvsz, hogy az ateizmusban hívő emberek itt a fórumon alapvetően térítést végeznek. Megfordultak a szerepek, missziói hevülettel próbálnak időnként nagyon primitív módon meggyőzni minket, miközben mi, keresztények nem térítünk a fórumon, sokkal inkább csak a saját nézőpontunkat akarjuk megismertetni.
Én konkrét hozzászólásokat kritizálok, konkrét fórumozók agyi kapacitásának korlátairól meg van a véleményem... de nem szeretném minősíteni úgy általában a vallástalan embereket. Nem akarom tudatosítani minden hozzászólásommal, hogy ők hülyék, és a én és a keresztények vagyunk az igazság egyedüli ismerői.
Ellenben a nem hívő vitapartnereim, tisztelet a kivételnek, meg vannak győződve arról, hogy amit gondolnak, az az egyetlen igazság, és ha mi erre nem hódolunk be, akkor hülyék vagyunk.
Nos ez elég gyerekes hozzáállás. Illene jobban tisztelni a keresztény embereket. Ehhez persze az kellene, ha túllépnének a sztereotípiákon, és nem magukban folytatnának le meg nem történt vitákat, nem találgatnák, hogy miről, mit gondolunk.
Sajnálom, hogy nem jött le az évek során, hogy két külön dimenzió a hit világa és a tudomány világa. Ugyanabban a világban van, de mást ír le, más eszközökkel. Tudom, hogy ehhez évszázados sztereotípiákkal kellene leszámolni, és azt is tudom, hogy nem egyszerű... de egyébként felesleges a fórumban a beszélgetés. Én nem sztereotípia vagyok, hanem egy hús-vér ember, aki másképp látja a világot, mint más ember. Ha valaki beszélgetni akar, itt vagyok... de nem vagyok hajlandó belesüppedni a sztereotipkáitokba. Nagyon primitív módon bántok velünk, keresztényekkel... tisztelet a kivételnek.
Senkinek nem jut eszébe azért negligálni a történelem tudományt (bocsánat, azért néhányan képesek erre is), mert mást vizsgál más eszközökkel, mint mondjuk a fizika vagy a matematika.
Tök természetes, hogy a filozófiát sem lehet összevetni a természet tudományokkal, mert bár ugyanazt a világot vizsgálja, mégis más, mert más aspektusból teszi, mások a kérdései (pld: "Mi az élet értelme?"), mint a természet tudományoknak.
A teológia közelebb áll ezekhez, mint a természet tudományokhoz.
Tudom, hogy sokszor a keresztény ember is elköveti/elkövette azt a hibát, hogy a teológiát rá akarja erőltetni a természet tudományokra, és ebben vsz egyetértünk, hogy nem tett jót sem a teológiának, sem a természet tudományoknak. De ha ebben egyetértünk, akkor kérem a vallástalan vitapartnereket, hogy fordítva ők se kövessék el ezt a hibát újra és újra. Ez kb olyan lenne, mintha cm-rel akarnának háttérsugárzást mérni.

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.