Hirdetés

2024. március 30., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#15036) Crystalheart válasza dezz (#15035) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Nem hiszem, hogy ma ezt meg lehetne játszani, mármint hogy ne lehessen választani. Elég sok szülő nem szeretné, hogy hittanra járjon a gyereke. Az persze lehet, hogy egyazon tanár, akár a helyi lelkész tartja majd mindkettőt, de az más lapra tartozik.

Egyébként egyáltalán a hittant és az erkölcstant sem tartom jó ötletnek, kiváltképp, hogy választható tárgyak. Vagy hittan, vagy erkölcstan? Hogyhogy a hittan kiváltja az erkölcstant? Sejtem, hogy olyan analógia szerint találták ki, hogy ahol eddig a gyereknek lyukasórája volt a hittan alatt, ott most legalább "erkölcsöt tanuljon". És ki fogja az erkölcstant tartani? A töri tanár, vagy a magyar tanár, vagy ami még valószínűbb, az ofő, vagy aki épp ráér? Random világnézet, etikai, pszichológiai tanulmányok nélkül? Mert aligha hiszem, hogy a költségvetésből szorítottak volna erre pénzt, mind a több ezer általános iskolába, hogy végzett szakirányú tanárokat, vagy legalább szakos bölcsészeket vegyenek föl. És van még egy: vajon erkölcstanon meg lehet-e bárkit is tanítani az erkölcsösségre? Azt sem a szülő, sem a gyerek nem mondja, hogy ne tudna dönteni jó és rossz között, még ha amúgy nem is tud, egy tanórán elmondott, a nézeteivel ellentétes dogmával a lehető leghangsúlyosabban szembe megy, ellenáll a kisdiák, pláne általános felsőben.

Sokkal jobbnak tartanám, ha inkább az erre szánt órát olyan új tantárgyra fordítanák, aminek valóban van is értelme. Mire gondolok? A retorikára, mely beszéd- és érveléstan. A retorika órán volna igazán lehetőség az élet kérdéseit kitárgyalni, miközben elsősorban valóban hasznos, önmagában politikai és vallási sulykolások nélküli beszédelméletet gyakorolnák a diákok.

Viszlát: Igen, sajnálatos dolog is. Egyrészt a vallást összekeverni a kétes politikával, másrészt az iskolák ügyébe politikát vinni. De ahogy D1rect is mondja, nem maradhat ez így örökké.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.