Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#13025) cucka válasza Noddy (#13007) üzenetére


cucka
addikt

Szerintem nem erre gondoltál, de én igen...
Semmilyen megfigyelésünk nincs, amely direkt bizonyíték lenne bármilyen transzcendens lény létezésére. Ha megpróbálod logikai állításokként felírni ezt, amit ide írtál, akkor az hibás lesz, bár tény, hogy emberi nyelven megfogalmazva jól hangzik :)

De kb ez is hasonló ahhoz, hogy mit mond a Nagy Bummról a világ: sok idő, véletlen és még több idő (javíts, ha többet mond róla)
Például elmondja róla, hogy mikor történt. Elmondja, hogy nagyjából hogyan "nézhetett ki", mi történt a nagy bumm utáni időpillanatokban. Bizonyítani tudjuk, hogy az általunk ismert világról alkotott modelljeink egyáltalán megengedik, hogy ilyen esemény bekövetkezzen. A megfigyelések alátámasztják az esemény elméleti modelljét. Kb. ennyi :)

Te Isten létét a felelősség, értelem, gondolkodás hárításának gondolod
Nem, nem így gondolom.

Folyamatosan alkalmazkodik a talált fosszíliákhoz és ehhez jó alapot nyújt a sok idő és a véletlen amin alapszik
Igen, ez teljesen normális, mivel a bizonyítékok száma időben monoton növekvő. Ugyanakkor elméletileg létezhet olyan bizonyíték, ami fundamentálisan kérdőjelezi meg azt, amit a fajok kialakulásáról gondolunk, erre írtam már példát.

de emiatt elítélni a teremtést, Isten semmibe venni esetleg nevét gyalázni, kicsit meredek.
Hát izé, az, amit kiásnak a földből és logikailag helyes, tudományosan megalapozott következményeket vonnak le, az egy dolog. A te személyes hitednek ehhez az égvilágon semmi köze, a világ nem a te személyes vallási nézeteid szerint működik.
Isten semmibe vétele meg gyalázása pedig ekvivalens azzal az állítással, hogy kettőnknek eltérő a személyes véleményünk vallási kérdésekben. Él a világon nagyjából 6 milliárd ember, akinek a tiedtől eltérő véleménye van erről, szóval ezen ne akadj fenn :)

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.