- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- KISDUCK: BULDAK 2X SPICY kóstolás
- Luck Dragon: MárkaLánc
- GoodSpeed: A BitLocker és a SmartThings problémák okai és azok elhárítása
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Szörnyűség
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
vrob
aktív tag
Köszönöm! +wasd.hu
Azt hittem viccelsz a metal apival, hogy jobban jelennek meg rajta a fém felületek

De jah, annak idején nagyon csúcs volt.
Később én is próbálkoztam ezekkel Q3-ban, de akkor már nem volt meg az S3-asom, így abban nem jártam sikerrel.
Én nem vagyok egy nagy Quake játékos, de többen a baráti társaságban jól játszottak. Nem értettem, hogy lehetnek ennyire igénytelenek, hogy lebutítják a grafikát, csak hogy hatékonyabban játszhassanak.
Pedig szerintem a Quake 3 a leggyönyörűbb játék volt a maga idejében. Volt pár pálya amin csak lassan nézelődve mozogtam, a falak tükröződése, az üveggömb health item, a kis forgó páncéldarabkák szintén üvegborítással ...ááá ... éveken keresztül a legigényesebb grafikával rendelkező 3D játék volt.
... vagy lehet hogy mégis sikerült átállítanom, csak meg sem néztem nélküle ...
Az órajel bizergálásról az Acorp 5vx32 alaplapom jut eszembe (San Li SL586V+)
50 MHz és 66 MHz között lehetett állítani a leírása szerint, de gyanús volt hogy miért kell ehhez 3 sor jumper. Feltétlenül ki kellett próbálnom minden nem dokumentált formában is. Mint kiderült olyan órajel-generátora volt, ami 75 Mhz-et is támogatott. Ezzel próbáltam 150 MHz-en a mélyhűtőben lefagyasztott 6x86-om 200+-os beállítással
Gyorsan megnéztem, QuakeLive-ban alapból semmilyen fényeffekt nem látszódik. Vagyis, tényleg arról lehet szó, hogy egyből bekapcsoltam a Quake3 extra grafikai effekteket az első indításkor. Amit egyébként nem értek miért nem default, amikor a GUI-n max grafikára állítjuk.
Mondjuk tipikus ID software beállítás, a Doom3-ban is úgy kellett visszakapcsolni a testekre eső fények számolását, ami a bemutatókban még megvolt, a véglegesben meg default kikapcsolták. -
vrob
aktív tag
Nagyon profi írás, köszönet érte
Nekem akkoriban egy 486 dx2 66mhz es gépem volt. Jumperrel lehetett huzni a proci frekin az alaplapon. Emlékszem mikor kijött a qake 3 arena fejlesztettem és beszereztem egy s3 savage kártyát is mert annak saját MeTal API ja volt és szebben jelentek meg a fém felületek a q3 ban.
Ezek a parancsok feletek érte:
r_ext_compressed_textures 1– Bekapcsolja a textúratömörítést (ez hozza elő a Savage3D-re jellemző éles fémtextúrákat).r_detailtextures 1– Aktiválja a részletgazdag másodlagos textúrarétegeket.r_dynamiclight 1– Biztosítja, hogy a lövések torkolattüze valós időben csillanjon meg a fém tárgyakon.Jaj azok régi szép idők
Köszönöm! +wasd.hu
Azt hittem viccelsz a metal apival, hogy jobban jelennek meg rajta a fém felületek

De jah, annak idején nagyon csúcs volt.
Később én is próbálkoztam ezekkel Q3-ban, de akkor már nem volt meg az S3-asom, így abban nem jártam sikerrel.
Én nem vagyok egy nagy Quake játékos, de többen a baráti társaságban jól játszottak. Nem értettem, hogy lehetnek ennyire igénytelenek, hogy lebutítják a grafikát, csak hogy hatékonyabban játszhassanak.
Pedig szerintem a Quake 3 a leggyönyörűbb játék volt a maga idejében. Volt pár pálya amin csak lassan nézelődve mozogtam, a falak tükröződése, az üveggömb health item, a kis forgó páncéldarabkák szintén üvegborítással ...ááá ... éveken keresztül a legigényesebb grafikával rendelkező 3D játék volt.
... vagy lehet hogy mégis sikerült átállítanom, csak meg sem néztem nélküle ...
Az órajel bizergálásról az Acorp 5vx32 alaplapom jut eszembe (San Li SL586V+)
50 MHz és 66 MHz között lehetett állítani a leírása szerint, de gyanús volt hogy miért kell ehhez 3 sor jumper. Feltétlenül ki kellett próbálnom minden nem dokumentált formában is. Mint kiderült olyan órajel-generátora volt, ami 75 Mhz-et is támogatott. Ezzel próbáltam 150 MHz-en a mélyhűtőben lefagyasztott 6x86-om 200+-os beállítással
-
Findzs
addikt
Nagyon profi írás, köszönet érte
Nekem akkoriban egy 486 dx2 66mhz es gépem volt. Jumperrel lehetett huzni a proci frekin az alaplapon. Emlékszem mikor kijött a qake 3 arena fejlesztettem és beszereztem egy s3 savage kártyát is mert annak saját MeTal API ja volt és szebben jelentek meg a fém felületek a q3 ban.
Ezek a parancsok feletek érte:
r_ext_compressed_textures 1– Bekapcsolja a textúratömörítést (ez hozza elő a Savage3D-re jellemző éles fémtextúrákat).r_detailtextures 1– Aktiválja a részletgazdag másodlagos textúrarétegeket.r_dynamiclight 1– Biztosítja, hogy a lövések torkolattüze valós időben csillanjon meg a fém tárgyakon.Jaj azok régi szép idők
-
wasd.hu
senior tag
Zseniális volt, köszi!
-
KROK640
félisten
Oprednszert nagyon nehezen váltok, ha valamit megszokok, azt ne bacogassák.

-2001-2009-ig használtam W98-at, 2007-8-ig napira, az volt a fő rendszer. Azóta is szállóige: -Nem lehet? Mi az, hogy nem lehet?! Na adok én neked! -Újaraindítás MS-DOS módban... -Na ugye, hogy lehet bacd meg!"
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-2005-6-tól használok XP-t, napira '07-08-tól, gyűjteményem nagyobb részén is ez van. Rendszeres használatban, '16-17-ig volt, de a műhelygépen most is az van.
-2014 karácsonytól használok W7-et, a mai napig ez van az FM2+-on is, és a Thinkpaden is. Az FM2+-ra tavaly került egy Linux mint is, mert már voltak, amiket végképp nem sikerült W7-en működésre bírni, inkább futnak Wine-al, az újabb Winfosokat annyira utálom.
-Az idők során több kitérő is volt UHU Linuxal, de fő rendszerként csak a Toshibán volt. Ott egy idő után nem is volt más opció, becart az MBR a vinyón, rákölteni meg nem akartam. Lecsíptem egy fél gigát a pendriveom elejéről, oda ment a grub, meg a /boot; onnantól, hogy a bootinit meg volt, már betöltötte a rendszert HDD-ről, ki is lehetett húzni a pent.
Azóta a fekve játékban szintet léptem, megtanultam az OTTD-ben profin sínt fektetni tapipaddal. Meg az x301-re váltás is segített, a Toshiba nehéz volt, nyomta a hasamat.

Na, oprendszereknél nekem egyszerűbb a képlet
Zárójelben, hogy mikor kezdtem el otthon használni.
Otthon fő gépen oprendszerként :
Win 98 (1999 május 5), Win ME (2001 január 3), Win XP (2001 október vége), Win 7 (2009 november 5), Win 10 (2021 március 10)gyakorlatban idén január óta a laptopomon a Win 11-et használom, de nem akarnám a mellék gépeket idekeverni, mert akkor sok más is bejön, Win 95-el, Win 3.1, Win 2000, Linux, Doorz, meg a franc tudja még mi, ráadásul ezekhez időpont sem annyira van.
-
Turulbir
tag
Oprednszert nagyon nehezen váltok, ha valamit megszokok, azt ne bacogassák.

-2001-2009-ig használtam W98-at, 2007-8-ig napira, az volt a fő rendszer. Azóta is szállóige: -Nem lehet? Mi az, hogy nem lehet?! Na adok én neked! -Újaraindítás MS-DOS módban... -Na ugye, hogy lehet bacd meg!"
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-2005-6-tól használok XP-t, napira '07-08-tól, gyűjteményem nagyobb részén is ez van. Rendszeres használatban, '16-17-ig volt, de a műhelygépen most is az van.
-2014 karácsonytól használok W7-et, a mai napig ez van az FM2+-on is, és a Thinkpaden is. Az FM2+-ra tavaly került egy Linux mint is, mert már voltak, amiket végképp nem sikerült W7-en működésre bírni, inkább futnak Wine-al, az újabb Winfosokat annyira utálom.
-Az idők során több kitérő is volt UHU Linuxal, de fő rendszerként csak a Toshibán volt. Ott egy idő után nem is volt más opció, becart az MBR a vinyón, rákölteni meg nem akartam. Lecsíptem egy fél gigát a pendriveom elejéről, oda ment a grub, meg a /boot; onnantól, hogy a bootinit meg volt, már betöltötte a rendszert HDD-ről, ki is lehetett húzni a pent.
Azóta a fekve játékban szintet léptem, megtanultam az OTTD-ben profin sínt fektetni tapipaddal. Meg az x301-re váltás is segített, a Toshiba nehéz volt, nyomta a hasamat.

-
KROK640
félisten
A kukázott barci '14-ben még használhatóbb volt, mint az 1000-res Cerka Rage 128pro-val 2009-ben (ekkor váltotta az A64 x2, gondolhatod mekkora ugrás volt!). Igazából gombaként szaporodtak a gépek a családban, lévén minden addig volt használva -akár más "munkakörben"-, míg semmilyen piaci értéket nem képviselt. Mivel Húgom fiatalabb lévén később jutott géphez, mint én, így az akkor aktuális sulinetből kihozható best-buy konfig neki jutott. Cserébe viszont mivel a végletekig használatuk során teljesen elértéktelenedtek a gépek, ezért gyakorlatilag mind itt van a gyűjteményemben (a 286-os vissza lett adva a rokonoknak, mikor Fater összerakta bontóból a 486-ost).
-Olyan '98 vége körül kaptuk meg rokonék levedlett 286-osát, az volt az első számítógép a házba (12" körüli hercules monitorral) DOS 3.1, majd HDD bővítés után 6.22.
-'99vége-2000 körül lett meg a 486, 14" VGA CRT, W95 OSR2, 286 vissza lett adva, a 486-tól kezdve minden gép megvan a mai napig.
-kb. 2001 vége fele lett meg a 667 cerka 15" LG CRT-vel, W98 SE. a 486 lekerült a műhelybe.
-Édesanyámnak lett egy munkahelyi Nec laptopja ha jól emlékszem 1,6GHz körüli procival, WinXP. Ez lett az irodai gép, erről ment az első ADSL, egyre inkább sajátom a cerka (előtte azon volt betárcsázós net).
-Húgom megkapta a barcit 17" samu CRT-vel, W98/XP dual boot, a cerka már majdnem teljesen sajátomnak számít, kap az is egy XP-t dual boot-al, de míg Húgomnak az XP a fő rendszer, nekem még nagyon sokáig a 98.
-Szerettem volna egy 17"-os LCD monitort, de sulinetben addigra már csak komplett konfiggal lehetett venni. Samu 710n 55e Ft, sulinetbe 50% járt vissza, de max. 60e, tehát 120 a keret, szóval kimaxolva 65ezerből kellett kihozni valamit, ez lett a 775-ös kakicerka, olcsó mATX lap inegrált csodával; ebből lett faternak "irodai" gép XP-vel és UHU Linuxal, mert a 98-at nem sikerült rávarázsolni, innentől volt teljesen sajátom a copper cerka.
-Húgom kapott egy "19"-os samu LCD-t, a kakicerka megkapta a '17-esCRT-t, a '15 ös került a műhelybe a 486-ost váltó P1 166MMX bontószökevényhez.
-Megkaptam a A64 X2-t '09-ben, WinXP. A copper cerka lesz az első saját nyugdíjas, így gyűjteményem alapja. (A 486 már szintén nyugdíjban volt, de mivel nem volt olyan, amihez kimondottan az kellett volna, így a cerka lett az első retro gép a W98 miatt.) A P1 MMX-et váltja egy Compaq deskpro EN SSF (P3 733, XP-98 dual boot). Húgom megsüti az ágyon anyám laptopját.
-'11-ben egyetemre kerültem, ekkor megvettem az elérhető legolcsóbb -nem Acer- notit kemény 85e Ft-ért (Toshiba AMD Athlon P360-al, kizárólag UHU Linux került rá. De ragaszkodtam az albiba egy asztalihoz, ekkor kukáztam össze a barcit, meg vettem az A64 x2-höz apróról egy 19"-os LCD-t, a barcinak maradt a 17-es. Faternak a műhelybe kukáztam egy P4 1.6-ot.
-'12 környékén kezdtem tudatosan Retro hardvereket gyűjteni, bár addigra már sok mindent össze is kukáztam.
-'13-ban húgom is egyetemre került, összeraktam neki apróról egy Athlon II x2-t normális táppal és lappal, hogy szükség esetén Phenom II x4-ig lehessen fejleszteni. Annyi trükk volt a dologba, hogy magamnak vettem egy 9800GT-t az otthoniba 17 ezerért, húgom meg megkapta a 9600GT-t 10e Ft-os piaci áron. Valamint kapott egy lenovo notit AMD E-350-el. Faternak a műhelybe fillérekből szereztem egy A64-x2-t (2000Ft volt a proci hibás lappal: Valami állat kondizás gyanánt kirángatta a furatgalvanizálást; megpatkoltam, megkapta a barciból kihagyított HD2400pro-t.). Közben szereztem egy Samu SM 244T-t apróról 36ezerért, majd megtetszett és lett még egy, 1db döglött pixellel 28ezerért.
-'14 végén már kb. mindennek is SSE2 kellett, nem volt maradása a barcinak. Ekkor lett véve az FM2+ Kaveri (A10 7850K, 8gb 2400MHz CL9, 120Gb SSD (nehézkes "barátkozás" a W7-el (először nem értettem, hogy mi a hűha ebben az SSD dologban, ugyan annyi idő alatt bootolt be róla a W7 SP1 Home, mint előtte HDD-ről a saját kezűleg erősen kiherélt XP Prof. SP3; nem hiába, a copper cerka megtanított mindentől megszabadulni, ami nem létfontosságú ))), az öregedő K8 meg váltotta a K7-et. A barcit odaraktam az ágy mellé, egy hokedlire ráraktam a 17-es samut és ez lett a hétvégi "nincs kedvem felkelni, játszunk fekve" gép.
-'16 végén egyik első saját fizetésemből lecseréltem a Toshibát egy Thinkpad x301-re. A 2011-es alsópolcost váltotta egy 2009-es ultraprémium. Életem talán legjobban elköltött 50ezer forintja; mai napig ez a dolgozós mindenes.
Azóta kb. csak retro cuccot vettem, most is a Kaveriről írok.
Szer.: Na ez jó hosszú lett...
Jujj, a hozzászólásodat elolvasva ismét eszembe jutott, hogy lehetne egy (nyilván több oldalas) blog bejegyzésem arról, hogy a gépem milyen evolución ment át és esetleg a miérteket is lehetne boncolgatni.

így már értem miért volt hugodnak jobb gépe. Tulajdonképp ez öcsémmel is fenállt az első gépénél csak papíron persze és jóval kisebb különbséggel :
Hiszen mikor neki gépet vettünk az egy Athlon XP 2400+ volt amit 2800+-ra húztam neki mellette 512MB RAM, Radeon 9550, 160GB HDD. Nekem ekkor az Athlon XP 1700+ @ 2700+ volt*, 640MB RAMmal, GeF3 Ti500 128MB-al, 2×120GB HDDvel.
* Később ez került 1466@2669MHZ-re.2001 vége felé azért a 667 nem volt rossz, pláne ha 1000-re feltoltad. 2002 májusában emlékszem, hogy kijött a GTA3. Természetesen a(z eddigre) Celeron 466@525, 384MB, TNT2 M64 kombón, hát... erősen kompromisszumos volt. Ekkor feltoltam 766-ra a CPU-t, ami legtöbbször csak addig jutott, hogy bebootolt a rendszer aztán fagyi vagy restart. De egyszer eltudtam indítani a GTA3-at és majd percet játszani vele. Sokkal jobb volt az elmény, de képtelen voltam stabilizálni a CPU-t (a lapom lehetőségei nem voltak elég szélesek hozzá) miközben már 585-től hang sem volt
Aztán szereztem kölcsönbe egy GeForce 1-es kártyát (ASUS V6800) ami elképesztő előrelépés volt mind GTA3, mind War3 tekintetében, szóval megvolt a motiváció rendesen egy új gépre. 
A goalpost gyorsan mozgott, az először filléres de még mindig élénken élő Celeron 566@850-esből hamar az lett, hogy francokat 766 alapórajel alá nem adjuk! jött rövidesen részemről az új elképzelés, majd amikor láttam egy 950-es Athlon-t GeF2-vel akkor rögtön az lett az új cél. Emlékszem még a gördeszkáról is lemondtam, de legalább ez az ami kell nekünk, gondoltam.
Persze addigra másoknak már elkezdtem összerakni 1200-as Tulatinokat, marha jó tuning eredményekkel (mindegyik 1200-as ment 1600-on, az 1300-asok meg 1733-on) és az lett az új elérendő cél, miközben igazából pénzem nem lett több. Akkoriban úgy voltam vele, egy fejlesztésnél minél nagyobbat lépek, annál tovább alhatok nyugodtan. (később ez csalt csapdába).Itt került képbe végül két lehetséges megoldás :
AMD lap, AMD Duron 1100-1200MHZ, 256MB DDR1
-= VS =-
Abit ST6, Tualatin Celeron 1200-1400MHZ, 384MB SD RAMA két kiépítés nagyjából egy árban volt, és bár azonos órajelen picit gyorsabb lehetett a Duron, meg DDR RAM, de a Tualatinról tudtam, hogy remekül húzható, egy 1400-as esetén ez már 1200 VS 1866MHZ-et jelentett volna, és a 256 VS 384MB RAMnál is az utóbbi volt a csábítóbb.
Végül annyira a Tualatin felé hajlottam, hogy Árpi haveromnak aki szintén akkor fejlesztett össze is raktunk egyet, igaz éppen ASUS TUSL2C lappal mert ST6 pont akkor nem volt. 1300-as Tualatin, 256MB RAM, GeF3 Ti200 64MB volt a gépe, és mikor leteszteltük, akkor azt mondtam, hogy WOW! Akkor megvan, ez kell. 2-3 nap múlva Pitta haverom egy 667@1000-est cserélt egy 1200-as Tua Celeronra, ott is tetszett amit láttam, bár az MX420-as VGA-ja (amit nem sokkal később GeF3-ra cserélt) visszafogta a képet. Jó, tényleg ez kell.... és itt jött a fekete hattyú :
Mint írtam nagy szokásunk volt akkoriban árlistákat szerezni. Olyan 2-3 nappal később egyik reggel a szokásos árlista körön a kedvenc boltomból kijöttem, és a buszmegállóban átnézve az árlistát két új tétel jelent meg : P4 Celeron (Wilamette) 1700MHZ és az 1800-as. Az 1800-as irreálisan drága volt az 1700-ashoz képest, de azonnal felcsillant a szemem és nyugodt hangon csak annyit mondtam : "Megcsináljuk a P4-et". Végülis akkor két dolog motivált egy fejlesztésnél : minél nagyobbat lépek, annál tovább alhatok nyugodtan, és a haverok most vásároltak be Tualatinokból, szóval jó ideig irigyek is lesznek rám
Még aznap eladtam a 466-ost mindennel együtt, kivéve a két HDD (remek selling pointja volt a 384MB RAM, az egész gépért 48 ropogós ezrest kaptam), meg még pár egyéb cuccot, maximumra nyitottam a pénzcsapot, megnyertem fatert a P4 ügynek, és bő 3 hét múlva ott árasztotta az új gép illatot az asztalon a : Celeron 1700MHZ, 256MB DDR1,
AZ első pár nap VGA gondok miatt nem volt felhőtlen, (erről majd máshol) de aztán mikor összeállt a kép, akkor boldogan gyűjtöttem be az elismeréseket.
Egészen addig amíg Árpival ki nem találtuk hogy meg kéne versenyeztetni a Tualatint és a P4-et. Ekkor jött a hideg zuhany, ugyanis Árpi 1733-ra húzott Tualatinja csúnyán eltángálta a vadi új P4 Celeront. Először azt hittem azért mert a bios 0KB L2 cache-t írt ki, így kicseréltettem a procit egy másikra, de az is csak 1700-as volt és abban is 0KB L2 volt, szal tuti volt h a lap hibája, bios frissítés. Utána látta is a cache-t. Viszont a tempo ígyis változatlan volt, miután a bios frissült. Az 1733-as Tualatin Celeron megverte az 1700-as P4 cerkát, de még 1300MHZ-en is gyorsabb volt a P4-es 1700-as Celeronnál. így végül (kb félidőtől) 2266MHZ-re húzva 3 faceliftet is megélve, mindössze 11 hónap után távozott a házból a P4 Celeron.Uh, jól elkalandoztam ...

A sulinetet szerettem, mert - főleg az első - akkori mércével gazdaggá tett, nem győztem összerakni a gépeket, meg a random vásárolt linxuos gépeket újrarakni. Remek időszak volt, volt, hogy egy délután 2-3 helyre is mennem kellett.

"A copper cerka lesz az első saját nyugdíjas" --- Nekem az Athlon XP lett az 2009-ben, emlékszem, hogy nagyjából 5-8 ezerért lehetett volna eladni, amikor az ember előtte vett 200+ K-ért gépet, és amúgyis az addigi legtovább aszolgált és különleges gépről van szó, egyértelmű volt, megtartom.
" Húgom megsüti az ágyon anyám laptopját." --- az azért szép fail lehetett.
"'13-ban húgom is egyetemre került, összeraktam neki apróról egy Athlon II x2-t normális táppal és lappal, hogy szükség esetén Phenom II x4-ig lehessen fejleszteni. Annyi trükk volt a dologba, hogy magamnak vettem egy 9800GT-t az otthoniba 17 ezerért, húgom meg megkapta a 9600GT-t 10e Ft-os piaci áron. Valamint kapott egy lenovo notit AMD E-350-el. " --- Felfegyverezted az egyetemre

Win 7 : Már 2009-ben beta állapotban kipróbáltaz az Athlon XP-n aztán a Phenom 9500 egy hónapnyi XP után már Win 7-el futott. Mellesleg (még a beta időszakot sem számolva) ami napig a Win 7 volt a legtovább használt rendszerem, tovább használtam mint a Win 98, Win ME, Win 2000 és Win XP-t együtt véve!
" A barcit odaraktam az ágy mellé, egy hokedlire ráraktam a 17-es samut és ez lett a hétvégi "nincs kedvem felkelni, játszunk fekve" gép." --- ezen jót mulattam

-
Kolbi_30
őstag
Ez jó volt
Mondjuk ezen kártyák nagy részére csak nyálcsorgattunk, mert pénz, az nem volt 
Nekem még mindig az volt a trauma, amikor valamelyik (S3 Trio 3d? Virge? Ati Rage 128?) kártya nem tudott átlátszó textúrákat, és a NFS3-ban eső esetén fekete négyzet volt az esőcseppek körül az ablakon
Nekem s3 trio v64 vagy mi volt. Aztan kerult melle egy voodoo 1. Azok voltak a szep idok
-
Turulbir
tag
A kukázott barci '14-ben még használhatóbb volt, mint az 1000-res Cerka Rage 128pro-val 2009-ben (ekkor váltotta az A64 x2, gondolhatod mekkora ugrás volt!). Igazából gombaként szaporodtak a gépek a családban, lévén minden addig volt használva -akár más "munkakörben"-, míg semmilyen piaci értéket nem képviselt. Mivel Húgom fiatalabb lévén később jutott géphez, mint én, így az akkor aktuális sulinetből kihozható best-buy konfig neki jutott. Cserébe viszont mivel a végletekig használatuk során teljesen elértéktelenedtek a gépek, ezért gyakorlatilag mind itt van a gyűjteményemben (a 286-os vissza lett adva a rokonoknak, mikor Fater összerakta bontóból a 486-ost).
-Olyan '98 vége körül kaptuk meg rokonék levedlett 286-osát, az volt az első számítógép a házba (12" körüli hercules monitorral) DOS 3.1, majd HDD bővítés után 6.22.
-'99vége-2000 körül lett meg a 486, 14" VGA CRT, W95 OSR2, 286 vissza lett adva, a 486-tól kezdve minden gép megvan a mai napig.
-kb. 2001 vége fele lett meg a 667 cerka 15" LG CRT-vel, W98 SE. a 486 lekerült a műhelybe.
-Édesanyámnak lett egy munkahelyi Nec laptopja ha jól emlékszem 1,6GHz körüli procival, WinXP. Ez lett az irodai gép, erről ment az első ADSL, egyre inkább sajátom a cerka (előtte azon volt betárcsázós net).
-Húgom megkapta a barcit 17" samu CRT-vel, W98/XP dual boot, a cerka már majdnem teljesen sajátomnak számít, kap az is egy XP-t dual boot-al, de míg Húgomnak az XP a fő rendszer, nekem még nagyon sokáig a 98.
-Szerettem volna egy 17"-os LCD monitort, de sulinetben addigra már csak komplett konfiggal lehetett venni. Samu 710n 55e Ft, sulinetbe 50% járt vissza, de max. 60e, tehát 120 a keret, szóval kimaxolva 65ezerből kellett kihozni valamit, ez lett a 775-ös kakicerka, olcsó mATX lap inegrált csodával; ebből lett faternak "irodai" gép XP-vel és UHU Linuxal, mert a 98-at nem sikerült rávarázsolni, innentől volt teljesen sajátom a copper cerka.
-Húgom kapott egy "19"-os samu LCD-t, a kakicerka megkapta a '17-esCRT-t, a '15 ös került a műhelybe a 486-ost váltó P1 166MMX bontószökevényhez.
-Megkaptam a A64 X2-t '09-ben, WinXP. A copper cerka lesz az első saját nyugdíjas, így gyűjteményem alapja. (A 486 már szintén nyugdíjban volt, de mivel nem volt olyan, amihez kimondottan az kellett volna, így a cerka lett az első retro gép a W98 miatt.) A P1 MMX-et váltja egy Compaq deskpro EN SSF (P3 733, XP-98 dual boot). Húgom megsüti az ágyon anyám laptopját.
-'11-ben egyetemre kerültem, ekkor megvettem az elérhető legolcsóbb -nem Acer- notit kemény 85e Ft-ért (Toshiba AMD Athlon P360-al, kizárólag UHU Linux került rá. De ragaszkodtam az albiba egy asztalihoz, ekkor kukáztam össze a barcit, meg vettem az A64 x2-höz apróról egy 19"-os LCD-t, a barcinak maradt a 17-es. Faternak a műhelybe kukáztam egy P4 1.6-ot.
-'12 környékén kezdtem tudatosan Retro hardvereket gyűjteni, bár addigra már sok mindent össze is kukáztam.
-'13-ban húgom is egyetemre került, összeraktam neki apróról egy Athlon II x2-t normális táppal és lappal, hogy szükség esetén Phenom II x4-ig lehessen fejleszteni. Annyi trükk volt a dologba, hogy magamnak vettem egy 9800GT-t az otthoniba 17 ezerért, húgom meg megkapta a 9600GT-t 10e Ft-os piaci áron. Valamint kapott egy lenovo notit AMD E-350-el. Faternak a műhelybe fillérekből szereztem egy A64-x2-t (2000Ft volt a proci hibás lappal: Valami állat kondizás gyanánt kirángatta a furatgalvanizálást; megpatkoltam, megkapta a barciból kihagyított HD2400pro-t.). Közben szereztem egy Samu SM 244T-t apróról 36ezerért, majd megtetszett és lett még egy, 1db döglött pixellel 28ezerért.
-'14 végén már kb. mindennek is SSE2 kellett, nem volt maradása a barcinak. Ekkor lett véve az FM2+ Kaveri (A10 7850K, 8gb 2400MHz CL9, 120Gb SSD (nehézkes "barátkozás" a W7-el (először nem értettem, hogy mi a hűha ebben az SSD dologban, ugyan annyi idő alatt bootolt be róla a W7 SP1 Home, mint előtte HDD-ről a saját kezűleg erősen kiherélt XP Prof. SP3; nem hiába, a copper cerka megtanított mindentől megszabadulni, ami nem létfontosságú ))), az öregedő K8 meg váltotta a K7-et. A barcit odaraktam az ágy mellé, egy hokedlire ráraktam a 17-es samut és ez lett a hétvégi "nincs kedvem felkelni, játszunk fekve" gép.
-'16 végén egyik első saját fizetésemből lecseréltem a Toshibát egy Thinkpad x301-re. A 2011-es alsópolcost váltotta egy 2009-es ultraprémium. Életem talán legjobban elköltött 50ezer forintja; mai napig ez a dolgozós mindenes.
Azóta kb. csak retro cuccot vettem, most is a Kaveriről írok.
Szer.: Na ez jó hosszú lett...
-
KROK640
félisten
Tárhelyből mindig annyi teleik be, amennyi van

-A 286-osat valami 20-30Mb-al kaptuk rokonoktól, azt lett cserélve 120-asra.
-A 486-osban asszem, valami 8-900Mb környéki HDD volt, emlékszem mikor Fater kivette belőle, lement a helyi PC boltba, és kiíratta az egészet egy CD-re...
-Aztán mikor megvette a 667-es cerkát (később éveken át 1GHz-en hajtva) a 20Gb-os Quantummal, -Na ez sose telik be! Rá két évre vett egy videokamerát... MiniDV kazettára rögzített, FireWire-ön keresztül tömörítetlen .avi-ba másolta át a felvételt. A 60min kazetta volt 12Gb.
CD író maraton volt minden felvétel letöltés előtt. Mikor becart a quantum, akkor kapott egy 40-es samut, addigra a "vágógép" már a 775-ös sulinetes kakicerka volt 160-as vinyóval.
-Az AM2 A64 x2 320-assal kezdett, később kapott mellé +1Tb-osat.
-Aztán az 1Tb átkerült az FM2+-ba a 120-as SSD mellé. Mikor már havi rutin volt a HDDRegenerator, cseréltem a mostani 2TB-re. Az SSD is cserélődött, 512-esre, ezt nem én nőttem ki, hanem a játékok
.RAM a cerkába 256Mb SD volt, mire hozzám került. Fater kakicerkája 512-vel kezdett, alig találtam mellé még egy 512-es DDR2 modult, amit megevett az a hulladék alaplap. Az A64 x2 2x1Gb-al ment, nemrég cseréltem 2x2Gb 1066-osra, de a nyavalyás így sem postol 236 feletti bclk-val
, szóval nem ez limitálta, pedig 236x12,5-ön betonstabil alapfeszen. Az FM2+ 2x4Gb-al kezdte, nemrég kapott mellé még 2x8-at. Ekkor döbbentem rá, hogy a W7 Home csak 16Gb-ot hajlandó címezni. Mindegy is, a Victoria 3 egy patch után egyébként sem volt hajlandó elindulni W7-en, szóval száműztem Linux Mint alá.Egyetlen "épp ésszel is gamer" konfigom az A64 x2 volt a 9600GT-vel (később 9800GT OC 1Gb-ra cseréltem). Az 1000-res(re húzott) cerkában ATI Rage 128 pro 32Mb volt, egy időben ezen "futott" az AoE3. Közben Húgom meg a 2800+-os Barcija mellett izzadó 9600pro-n pasziánszozott
.'11-'14-ig egyetemen hétköznapi szegény napokon egy 2300MHz-en járó barcival 2x512Mb Rammal meg egy HD2600XT-vel (miután kivágtam belőle a HD2400pro-t) játszottam. Meg az Athlon P360-assal Linuxon OTTD-t a Digit előadáson
."Tárhelyből mindig annyi teleik be, amennyi van " --- ez nagy igazság.
Náklam mint írtam fater térigényes melója mellett még az is nehezítettea dolgokat, hogy én és öcsém homlokegyenest ellentétes játékokkal játszottunk, max 1-2 közös volt így ezek installjai stb, is sok helyet vittek. Aztán persze ugye a 2×20GB-os korszakban már film, poén videók, mp3 minden xar jött, miközben az igények továbbra is megmaradtak.
A miniDV kazetta szépen fogyaztotta a helyzt jah. Egy időben videókazik digizésével is foglalkoztam, a tömörítetlen források hasonló méretet simán öltöttek, több menetben kellett csinálnom, mert még a 2×40GB-n sem tudtam 36GB helyet csinálni egyszerre. Emlékszem a 2×80GB elsőre hatalmas lépés volt, mert sikerült 40GB alá takarítanom az összes cuccom, és azért úgy hawaii volt kezdeni a 2×80GB-on
A 2×120GB korszakban meg az volt a jó, hogy addigra egyedül maradtam a gépen így csak a saját cuccaimmal kellett elférni, ráadásul addigra már DVD író váltotta a CD írót.
667-es Cerka 1000-en nekem is tervben volt, de nem lett végül. Fura hogy húgodnak passziánszra jobb gépe volt

2300MHZ-es Barton '11-14 viszonylatban már elég gyenge lehetett
2009-től már Phenom 9500-at használtam, sőt '14 januártól már I3 4330-at. Na mai napig az volt a leghosszabb életű konfigom, 7+ éves volt mire cseréltem, igaz volt benne "facelift" de még downgade is. -
Turulbir
tag
Irigyellek, hogy a nagyon korai lapjaidra is így emlékszel.
Nekem a 366-os alatt volt egy Albacomp(?), Procomp, meg egy harmadik féle. Azután a 466-oshoz egy Via Tomato, de még az se tudta elvileg kezelni (átalakítü nélkül biztosan nem) az 566-ost vagy annál nagyobbakat, mert az FCPGA volt már és nem PPGA.Árlisták : Valahol nekem is lennie kell vagy 100+ db-nak 1999 és 2003 közöttről, de sajnos régóta nem találom, pedig hatalmas kincs lenne, a "konfigos" füzetemmel együtt, amibe lejegyzésre kerültek fejből összeálltott különféle árkategóriás konfigok, illetve pár olyan is amiket tényleg meg is építettem. Ebben főleg 2003 körüli gépek vannak.
Nekem azért lett 366-ról 466-ra váltás, mert amikor megjött a 2db 20-as winyó a régi lap nem vitte őket, és akkor már egyben CPU-t is cseréltünk, meg VGA-t is (TNT1-ről TNT2 M64-re, ami kb visszalépés volt)
2004-2005-ben már a 128-as SD-k nem sokat értek. Emlékszem akkor ment a dual Channel mánia Athlon XP-knél adott 1-2%-ot, na ezért mindenki úgy vett 256MB-ot, hogy 2×128, később esetleg 512-t hogy 2×256 én meg könyörögtem, hogy nem kéne, inkább egy év múlva veszel mellé egy ugyanakkorát. Hát mi történt? Mindig egy évvel később vehetettem be áron alul a kis picike moduljukat, aztán sok a nyakamon is maradt, mai napig van egy marék 256-os DDR1-em, meg pár 512-es. (128-as asszem csak 1-2 ha maradt).
Különben régen asszimetrikus fejlesztés RAMban nagyon ment nekem : 96MB-ról 192MB majd 384MB ...
De közben volt rövid ideig 768MB is, az mondjuk egy vicces félreértés miatt lett
2-3 haverral az volt a mániánk, hogy kb a város összes számtech boltját végiglátogattuk suli után (de minimum is a frekventáltabbakat) és begyűjtöttük az árlistákat. Majd egyik nap, nem emlékszem már h én vagy Árpi, de valamelyikünk kiszúrta, hogy a PC133-as 256MB-os SD RAM, hihetetlenül olcsó, mindössze 6200ft... nyilvánvalóan elírás volt 62 ezerről, de úgy gondoltam, hogy szerencsét próbálhatunk. Bementünk az említett üzletbe, és kértünk 256MB-os modulokat, amiket persze 62 ezerért akartak adni, de az árlistát elővéve megmutattuk nekik h nem így van, és szerencsénkre helyben volt nekik jó sok a hibás árlistából, szóval ott helyben elvettünk egy sajátjukat és megmutattuk h márpedig ez annyi, nem mi próbáljuk átverni őket, hanem ők minket, ha nem ennyiért kapjuk a memóriát. Szó, szót követett, fel lett hívva a főnök, részemről be lett lengetve a fogyasztó védelem, és végül hatalmas sóhajjal nyugtázták, hogy hajthatatlanok vagyunk, és kell a RAM. (Akkoriban még nem volt ez az árváltoztatós szöveg a listákon) 5db volt készleten, mind az ötöt megvettük, hármat én kettőt Árpi haverom. (A bolt egyébként mai napig megvan, már idén is több dolgot is vettem tőlük, HDD-t, fülest, egeret stb.) Másnap az egész suli tudta h nekem 768MB RAMmom van, Árpinak meg 512MB, bár azt nagyon nem reklámoztuk, hogy hogyan és miért, csak a mennyiség lett mindenkinek elújságolva. Megjegyzem akkoriban 64/128MB volt szinte mindenkinek, a 256MB is nagyon ritka volt.
Egy ideig örültem a 768MB RAMnak, aztán egy idő után redukálva lett, és eladogatva (két modult eladtam a háromból), mert akkoriban WinME (és minden) alá is bőven sok volt ez, később 256+128MB RAMmal (mert ugye volt még egy 128-as meg egy 64-es modulom is, de a gépben csak 3 memória slot) nyomultam sokáig. Akkoriban az a 384MB is nagyon soknak számított, mert akkoriban kezdett divat lenni a 128MB RAM, 256 csak az elborultabbaknak volt, annál több meg pláne kb senkinek. Végül a 466-os Celeronnak (mert ez abban volt) ez volt az egyik selling pointja, hogy milyen sok RAM (384MB) van hozzá, (meg 20GB-os HDD, meg TNT2, de ezek már csak hab volt a tortán).Nálam a gépkihasználtság érdekes volt : Mert egyrészt ott volt a játék, ami nálam is fontos volt, de öcsémnél meg pláne. Fater nyomta rajta a kiadványszerkesztést, kicsit én is tanulgattam. Na most egyrészt ehhez nem ártott sok RAM, másrészt a világ összes tárhelyét sem éreztem elégnek. Hát ugye voltak olyan BMP-k (jó ez extrém példa) ami 108MB(!) volt, de a 8-10MB-osak egyáltalán nem voltak ritkák. De ilyen szerkesztésekkor 2001 elején a 192MB RAMos gépet meg lehetett azért fektetni. A másik, hogy a 2×20GB tárhelyet - úgy, hogy ilyen méretű képek, plusz az egyik 20-as HDDvel haveroktól hordtam a filmet, a játékok CD-i virtualizálva (hogy ne az eredeti lemez kopjon, meg gyorsabb is volt így, sőt gazdaságosabb : minimal install, de a CD maga is a HDD-n van), stb - gyakorlatilag kevesebb mint 1 év alatt kinőttük, pedig egy idő után már CD író is volt, amit nem féltem használni
és jöhetett a 2×40GB, majd 1 év elteltével a 2×80GB a helyére, és ezt játszottuk 2×120GB majd + 320GB-ig. tána pár év stagnálás, és jött az 1TB ...
De a lényeg, hogy mivel hárman is használtuk a gépet és munkára is, ezért fater is beledobált pénzeket (cserébe öcsém meg pont nem) és persze szentesítve voltak a gépfejlesztések, meg a jó gép.Tárhelyből mindig annyi teleik be, amennyi van

-A 286-osat valami 20-30Mb-al kaptuk rokonoktól, azt lett cserélve 120-asra.
-A 486-osban asszem, valami 8-900Mb környéki HDD volt, emlékszem mikor Fater kivette belőle, lement a helyi PC boltba, és kiíratta az egészet egy CD-re...
-Aztán mikor megvette a 667-es cerkát (később éveken át 1GHz-en hajtva) a 20Gb-os Quantummal, -Na ez sose telik be! Rá két évre vett egy videokamerát... MiniDV kazettára rögzített, FireWire-ön keresztül tömörítetlen .avi-ba másolta át a felvételt. A 60min kazetta volt 12Gb.
CD író maraton volt minden felvétel letöltés előtt. Mikor becart a quantum, akkor kapott egy 40-es samut, addigra a "vágógép" már a 775-ös sulinetes kakicerka volt 160-as vinyóval.
-Az AM2 A64 x2 320-assal kezdett, később kapott mellé +1Tb-osat.
-Aztán az 1Tb átkerült az FM2+-ba a 120-as SSD mellé. Mikor már havi rutin volt a HDDRegenerator, cseréltem a mostani 2TB-re. Az SSD is cserélődött, 512-esre, ezt nem én nőttem ki, hanem a játékok
.RAM a cerkába 256Mb SD volt, mire hozzám került. Fater kakicerkája 512-vel kezdett, alig találtam mellé még egy 512-es DDR2 modult, amit megevett az a hulladék alaplap. Az A64 x2 2x1Gb-al ment, nemrég cseréltem 2x2Gb 1066-osra, de a nyavalyás így sem postol 236 feletti bclk-val
, szóval nem ez limitálta, pedig 236x12,5-ön betonstabil alapfeszen. Az FM2+ 2x4Gb-al kezdte, nemrég kapott mellé még 2x8-at. Ekkor döbbentem rá, hogy a W7 Home csak 16Gb-ot hajlandó címezni. Mindegy is, a Victoria 3 egy patch után egyébként sem volt hajlandó elindulni W7-en, szóval száműztem Linux Mint alá.Egyetlen "épp ésszel is gamer" konfigom az A64 x2 volt a 9600GT-vel (később 9800GT OC 1Gb-ra cseréltem). Az 1000-res(re húzott) cerkában ATI Rage 128 pro 32Mb volt, egy időben ezen "futott" az AoE3. Közben Húgom meg a 2800+-os Barcija mellett izzadó 9600pro-n pasziánszozott
.'11-'14-ig egyetemen hétköznapi szegény napokon egy 2300MHz-en járó barcival 2x512Mb Rammal meg egy HD2600XT-vel (miután kivágtam belőle a HD2400pro-t) játszottam. Meg az Athlon P360-assal Linuxon OTTD-t a Digit előadáson
. -
Timer
veterán
Végre egy jó cikk, köszönöm!
-
KROK640
félisten
nekem 2004 után 3x128 fért az av18e-be. Volt akkoriban egy weblapom, amin össze volt gyűjtve sok rádió és tv stream, úgy hogy a böngészőbe ágyazott lejátszást is leprogramoztam hozzá. Na és annak kellett időnként megnézni, hogy élnek-e a linkek. Kézzel kipróbálni 100-200 (real, win media, ogg, sokféle más) streamet napokig tartott volna és helyette leprogramoztam böngészőben egy tesztelőt. Na az 128 megával hamar teleleekelte magát és lefagyott. 384-gyel meg véigment fagyás nélkül

Ma már fura belegondolni, hogy pár megás gép ram és vga ramok voltak. Amikor ma már sok GB van mindenen. Tavaly raktam össze régi szerver alaplappal gépet, amibe 512GB ram volt, ddr3 ecc lrdimm. Akkor még egész olcsón lehetett kapni, az ai hisztéria előtt. Kár, hogy a kínai lapom nem bír vele, csak 32-eseket tud stabilan kezelni 8 példányban

Virtuális gépekhez elmegy gyorsan. Meg lokális ai futtatás sebességet próbálgatok, de csak hogy a sok ram miatt belefér nagy model és lassan de képes futni. A ryzen minipécém integrált gpu-val gyorsabb asszem, kisebb modellekkel.Ja meg volt egy amd x2 valami is. Meg van még egy x4 B40 (240 unlockolva 4 magosra)
Valahol elvileg van még egy p1 200mmx procis gépem is. Azt használtam másod gépnek még 2005-6 körül
Videokártyákból nem nagyon gamerek voltak. I740, s3 savage4, nagyon lábonlőtt mx440 64bit sdr. Meg pár retro kártya, másod monitorhoz még crt korban. S3 trio talán, nem is tudom hány maradt meg, mert volt hogy a pécé bontókban cserélgettem. Matrox g200 és mill2 megvan még. Ja és ati hd3650. Gt610. Meg 8400 valami bontásból
. Múltkor vettem 5db gt520/620 karit, hogy kínai lapokhoz legyen valami kimenet.Hát 2004-ben a 384MB már átlagos volt, de nálad elérte a célját.
Amúgy viszonylag sokat voltam 640MB RAMon DDR1-en, 2006-ig kellett várnom mire meglett és át is lépődött az 1GBMa meg már ... ahogy írod sok GB-ok vannak, szerintem ha nem jön az AI, akkor ma egy átlag PC-ben 32GB a gamerben meg már inkább 64GB lenne.
Jó pár gépem volt, inkább el se kezdem felsorolni, még a fő PC-ket sem. Nekem egy 133-as volt 128MB EDO RAMmal, Voodoo2, 1.7+8.4GB HDD, CD író, a másodgép. Sajnos egy csőtörésben elhalálozott
Hát ezek tényleg nem nagyon gamer kártyák. Én azért igyekeztem abba az irányba menni, még ha néha mellé is fogtam (pl TNT2 M64 vagy Savage 4, bár mindkettő szükségmegoldás volt, de a HD3870X2 sem volt a legoptimálisabb megoldás). Az utolsó AGP-s kártyám a GeF3Ti 500-at leváltó 7300GT 128MB GDDR3 volt, ami bitang jó kis kártya volt.
-
azbest
félisten
Nekem a 366-os alatt volt egy Albacomp(?), Procomp, meg egy harmadik féle. Azután a 466-oshoz egy Via Tomato, de még az se tudta elvileg kezelni (átalakítü nélkül biztosan nem) az 566-ost vagy annál nagyobbakat, mert az FCPGA volt már és nem PPGA.Árlisták : Valahol nekem is lennie kell vagy 100+ db-nak 1999 és 2003 közöttről, de sajnos régóta nem találom, pedig hatalmas kincs lenne, a "konfigos" füzetemmel együtt, amibe lejegyzésre kerültek fejből összeálltott különféle árkategóriás konfigok, illetve pár olyan is amiket tényleg meg is építettem. Ebben főleg 2003 körüli gépek vannak.
Nekem azért lett 366-ról 466-ra váltás, mert amikor megjött a 2db 20-as winyó a régi lap nem vitte őket, és akkor már egyben CPU-t is cseréltünk, meg VGA-t is (TNT1-ről TNT2 M64-re, ami kb visszalépés volt)
2004-2005-ben már a 128-as SD-k nem sokat értek. Emlékszem akkor ment a dual Channel mánia Athlon XP-knél adott 1-2%-ot, na ezért mindenki úgy vett 256MB-ot, hogy 2×128, később esetleg 512-t hogy 2×256 én meg könyörögtem, hogy nem kéne, inkább egy év múlva veszel mellé egy ugyanakkorát. Hát mi történt? Mindig egy évvel később vehetettem be áron alul a kis picike moduljukat, aztán sok a nyakamon is maradt, mai napig van egy marék 256-os DDR1-em, meg pár 512-es. (128-as asszem csak 1-2 ha maradt).
Különben régen asszimetrikus fejlesztés RAMban nagyon ment nekem : 96MB-ról 192MB majd 384MB ...
De közben volt rövid ideig 768MB is, az mondjuk egy vicces félreértés miatt lett
2-3 haverral az volt a mániánk, hogy kb a város összes számtech boltját végiglátogattuk suli után (de minimum is a frekventáltabbakat) és begyűjtöttük az árlistákat. Majd egyik nap, nem emlékszem már h én vagy Árpi, de valamelyikünk kiszúrta, hogy a PC133-as 256MB-os SD RAM, hihetetlenül olcsó, mindössze 6200ft... nyilvánvalóan elírás volt 62 ezerről, de úgy gondoltam, hogy szerencsét próbálhatunk. Bementünk az említett üzletbe, és kértünk 256MB-os modulokat, amiket persze 62 ezerért akartak adni, de az árlistát elővéve megmutattuk nekik h nem így van, és szerencsénkre helyben volt nekik jó sok a hibás árlistából, szóval ott helyben elvettünk egy sajátjukat és megmutattuk h márpedig ez annyi, nem mi próbáljuk átverni őket, hanem ők minket, ha nem ennyiért kapjuk a memóriát. Szó, szót követett, fel lett hívva a főnök, részemről be lett lengetve a fogyasztó védelem, és végül hatalmas sóhajjal nyugtázták, hogy hajthatatlanok vagyunk, és kell a RAM. (Akkoriban még nem volt ez az árváltoztatós szöveg a listákon) 5db volt készleten, mind az ötöt megvettük, hármat én kettőt Árpi haverom. (A bolt egyébként mai napig megvan, már idén is több dolgot is vettem tőlük, HDD-t, fülest, egeret stb.) Másnap az egész suli tudta h nekem 768MB RAMmom van, Árpinak meg 512MB, bár azt nagyon nem reklámoztuk, hogy hogyan és miért, csak a mennyiség lett mindenkinek elújságolva. Megjegyzem akkoriban 64/128MB volt szinte mindenkinek, a 256MB is nagyon ritka volt.
Egy ideig örültem a 768MB RAMnak, aztán egy idő után redukálva lett, és eladogatva (két modult eladtam a háromból), mert akkoriban WinME (és minden) alá is bőven sok volt ez, később 256+128MB RAMmal (mert ugye volt még egy 128-as meg egy 64-es modulom is, de a gépben csak 3 memória slot) nyomultam sokáig. Akkoriban az a 384MB is nagyon soknak számított, mert akkoriban kezdett divat lenni a 128MB RAM, 256 csak az elborultabbaknak volt, annál több meg pláne kb senkinek. Végül a 466-os Celeronnak (mert ez abban volt) ez volt az egyik selling pointja, hogy milyen sok RAM (384MB) van hozzá, (meg 20GB-os HDD, meg TNT2, de ezek már csak hab volt a tortán).Nálam a gépkihasználtság érdekes volt : Mert egyrészt ott volt a játék, ami nálam is fontos volt, de öcsémnél meg pláne. Fater nyomta rajta a kiadványszerkesztést, kicsit én is tanulgattam. Na most egyrészt ehhez nem ártott sok RAM, másrészt a világ összes tárhelyét sem éreztem elégnek. Hát ugye voltak olyan BMP-k (jó ez extrém példa) ami 108MB(!) volt, de a 8-10MB-osak egyáltalán nem voltak ritkák. De ilyen szerkesztésekkor 2001 elején a 192MB RAMos gépet meg lehetett azért fektetni. A másik, hogy a 2×20GB tárhelyet - úgy, hogy ilyen méretű képek, plusz az egyik 20-as HDDvel haveroktól hordtam a filmet, a játékok CD-i virtualizálva (hogy ne az eredeti lemez kopjon, meg gyorsabb is volt így, sőt gazdaságosabb : minimal install, de a CD maga is a HDD-n van), stb - gyakorlatilag kevesebb mint 1 év alatt kinőttük, pedig egy idő után már CD író is volt, amit nem féltem használni
és jöhetett a 2×40GB, majd 1 év elteltével a 2×80GB a helyére, és ezt játszottuk 2×120GB majd + 320GB-ig. tána pár év stagnálás, és jött az 1TB ...
De a lényeg, hogy mivel hárman is használtuk a gépet és munkára is, ezért fater is beledobált pénzeket (cserébe öcsém meg pont nem) és persze szentesítve voltak a gépfejlesztések, meg a jó gép.nekem 2004 után 3x128 fért az av18e-be. Volt akkoriban egy weblapom, amin össze volt gyűjtve sok rádió és tv stream, úgy hogy a böngészőbe ágyazott lejátszást is leprogramoztam hozzá. Na és annak kellett időnként megnézni, hogy élnek-e a linkek. Kézzel kipróbálni 100-200 (real, win media, ogg, sokféle más) streamet napokig tartott volna és helyette leprogramoztam böngészőben egy tesztelőt. Na az 128 megával hamar teleleekelte magát és lefagyott. 384-gyel meg véigment fagyás nélkül

Ma már fura belegondolni, hogy pár megás gép ram és vga ramok voltak. Amikor ma már sok GB van mindenen. Tavaly raktam össze régi szerver alaplappal gépet, amibe 512GB ram volt, ddr3 ecc lrdimm. Akkor még egész olcsón lehetett kapni, az ai hisztéria előtt. Kár, hogy a kínai lapom nem bír vele, csak 32-eseket tud stabilan kezelni 8 példányban

Virtuális gépekhez elmegy gyorsan. Meg lokális ai futtatás sebességet próbálgatok, de csak hogy a sok ram miatt belefér nagy model és lassan de képes futni. A ryzen minipécém integrált gpu-val gyorsabb asszem, kisebb modellekkel.Ja meg volt egy amd x2 valami is. Meg van még egy x4 B40 (240 unlockolva 4 magosra)
Valahol elvileg van még egy p1 200mmx procis gépem is. Azt használtam másod gépnek még 2005-6 körül
Videokártyákból nem nagyon gamerek voltak. I740, s3 savage4, nagyon lábonlőtt mx440 64bit sdr. Meg pár retro kártya, másod monitorhoz még crt korban. S3 trio talán, nem is tudom hány maradt meg, mert volt hogy a pécé bontókban cserélgettem. Matrox g200 és mill2 megvan még. Ja és ati hd3650. Gt610. Meg 8400 valami bontásból
. Múltkor vettem 5db gt520/620 karit, hogy kínai lapokhoz legyen valami kimenet. -
KROK640
félisten
Az lx chipet miatt 83MHz alaplapfreki volt a max
így 374MHz-et tudtam adni.jaja év elején még relatíve jó áron volt a ram. Leht rosszul emlékszem és 18 körül volt talán februárban a 64es és más alkatrészek voltak 24 körül. Nem találtam régi árlistát. Anno az akkori weblapokon és bolti papír árlistákon bújtam előtte, meg kiolvastam az internetet a suliban, hogy milyen legyen

Csak összefolynak a dolgok már, meg sokkal gyorsabb változások voltak. Valsz 2 éven belül lett shuttle av18e valamilyen változat, mert slot1-socket370 adapter már nem nagyon volt ügyesebb fajta a boltokban, amikor 766-os 66MHz fsb-s procira váltottam és a kapott adapterrel nem tudta kezelni a lap, meg fizikailag sem annyira fért be
Azt 1114-re tudtam felhúzni (11,5*96), 2001-2002 körül.
De valsz tualatint is kezelő chipsettes változat volt már a lap, mert később talán 1.1-es tualatin celeronom lett 2003-2004 körül, az meg 1400 valahányon lehetett.Amikor az av18e lapom lett, az úgy lett, hogy a boltos "ingyen" becserélte a hot-637a-t, a régi celeron300A-t és socker370 átalakítót rá... meg az av18e (VT82C694T + 686b, de lehet 694X volt spéci biossal) egy olyan pakkban lett volna, hogy egy 128MB-os ram modult is mellékelt a gyártó hozzá és azt megtartotta belőle (azt hiszem külön 128 vetekedett a lap árával). Tőle volt az eredeti gép is. Ez a gép azt hiszem meg is van még, csak vagy 10 éve nem volt elővéve.
Ram árból az dereng, hogy 4xeződött 1999-ben a 64-es ára és gondolkodtam rajta megéri e eladni, kisebbet venni és valami mást fejleszteni belőle, de végül maradt. Viszont 2002 körül még kb 5000 ráfizetéssel cseréltem a 64-est 128-asra nála.
Utána meg talán 2004-2005-ben 2-3 db 128as modult kaptam cserében valakitől, akivel neten beszélgettem és kiderült, neki meg valami más alkatrész kéne (talán hálókártyák), ami nekem volt több. de az még prohardver előtt volt, nincs már meg a history

Abból tudom kb visszakövetni a dátumokat, hogy melyik suliban milyen képzésen voltam akkor, amikor történt
Mai eszemmel tudom, hogy marhára el voltam kényeztetve. Amire használtam, arra szinte teljesen indokolatlanul jó gépek voltak, simán fele-harmad annyiból is lehetett volna fele olyan erős használt gépet.
Aminek kellett erő, a játékon kívül (mert ahhoz a vga miatt nem volt erős), a videófelvételek tévéből. Vhs minőségben real formátumban élőben felvenni több óra adást, míg a tévében mást néztem
De a lényeg, hogy mivel hárman is használtuk a gépet és munkára is, ezért fater is beledobált pénzeket (cserébe öcsém meg pont nem) és persze szentesítve voltak a gépfejlesztések, meg a jó gép. -
azbest
félisten
ÚÚÚ, az '99 elején nagyon jó kis gép volt! Remélem idővel a a 300A ment 450-en

Hogy mennyire gyors volt a fejlődés, azt ez mutatja :
Tomi haveromnak '99 márciusban lett gépe, Celeron 333, 32MB, Intel 740 8MB AGP, 5.1GB HDD. Nekem '99 májusában, Celeron 366, 64MB, S3 Trio 3D/2X 4MB, 3.2GB HDD, 32×CD olvasó majd Laci haveromnak Celeron 366, 32MB RAM, S3 Trio 3D/2X 4MB, 4.3GB HDD, 40×CD olvasó. A három gép kb ugyanannyiba került, és azért jutott eszembe, mert te is ilyen árkategóriában vásároltál. Azért akkoriban is ingadoztak az árak.Emlékszem 1999-ben volt egy időszak mikor viszonylag olcsó volt a RAM , akkor rövid ideig 64-el adták a gépeket de előtte és utána is 32MB-al megint, sőt, egy másik ingás miatt még 2000 októberében is csak 64MB-val kínálták a 380 ezer alatti gépeket.
Aztán arra is emlékszem, hogy 2001-ben 18 ezerért vettem 128MB SD-t, utána pár héttel meg 50 ezer volt ugyanaz. Csak akkor sokkal gyorsabban kisimultak az árak, nem úgy mint most, hogy 1 éve már lassan h qrwa drága a RAM

Az lx chipet miatt 83MHz alaplapfreki volt a max
így 374MHz-et tudtam adni.jaja év elején még relatíve jó áron volt a ram. Leht rosszul emlékszem és 18 körül volt talán februárban a 64es és más alkatrészek voltak 24 körül. Nem találtam régi árlistát. Anno az akkori weblapokon és bolti papír árlistákon bújtam előtte, meg kiolvastam az internetet a suliban, hogy milyen legyen

Csak összefolynak a dolgok már, meg sokkal gyorsabb változások voltak. Valsz 2 éven belül lett shuttle av18e valamilyen változat, mert slot1-socket370 adapter már nem nagyon volt ügyesebb fajta a boltokban, amikor 766-os 66MHz fsb-s procira váltottam és a kapott adapterrel nem tudta kezelni a lap, meg fizikailag sem annyira fért be
Azt 1114-re tudtam felhúzni (11,5*96), 2001-2002 körül.
De valsz tualatint is kezelő chipsettes változat volt már a lap, mert később talán 1.1-es tualatin celeronom lett 2003-2004 körül, az meg 1400 valahányon lehetett.Amikor az av18e lapom lett, az úgy lett, hogy a boltos "ingyen" becserélte a hot-637a-t, a régi celeron300A-t és socker370 átalakítót rá... meg az av18e (VT82C694T + 686b, de lehet 694X volt spéci biossal) egy olyan pakkban lett volna, hogy egy 128MB-os ram modult is mellékelt a gyártó hozzá és azt megtartotta belőle (azt hiszem külön 128 vetekedett a lap árával). Tőle volt az eredeti gép is. Ez a gép azt hiszem meg is van még, csak vagy 10 éve nem volt elővéve.
Ram árból az dereng, hogy 4xeződött 1999-ben a 64-es ára és gondolkodtam rajta megéri e eladni, kisebbet venni és valami mást fejleszteni belőle, de végül maradt. Viszont 2002 körül még kb 5000 ráfizetéssel cseréltem a 64-est 128-asra nála.
Utána meg talán 2004-2005-ben 2-3 db 128as modult kaptam cserében valakitől, akivel neten beszélgettem és kiderült, neki meg valami más alkatrész kéne (talán hálókártyák), ami nekem volt több. de az még prohardver előtt volt, nincs már meg a history

Abból tudom kb visszakövetni a dátumokat, hogy melyik suliban milyen képzésen voltam akkor, amikor történt
Mai eszemmel tudom, hogy marhára el voltam kényeztetve. Amire használtam, arra szinte teljesen indokolatlanul jó gépek voltak, simán fele-harmad annyiból is lehetett volna fele olyan erős használt gépet.
Aminek kellett erő, a játékon kívül (mert ahhoz a vga miatt nem volt erős), a videófelvételek tévéből. Vhs minőségben real formátumban élőben felvenni több óra adást, míg a tévében mást néztem
-
KROK640
félisten
háát... 99 elején lett gépem.
A 64 mega ramra is azt mondták, hogy úristen. Az iskolai gépekben 4-8-16MB ram volt.
A 6.4GB-os winyó is kiemelkedő volt
Bár a legkiemelkedőbb a tv tuner kártyám volt
99 elején Celeron 300A, 64MB ram, shuttle hot-637A lap, 6.4 Quantuum fireball, intel740 8MB agp videokari és pinnacle/miroPCTV tunerkártya, sb 16 vibra isa hangkari egy 14 colos lg monitorral, cd olvasóval, fdd, a szokásos bézs házzal, egérrel, billel, kis hangszóróval együtt került bruttó 250 ezer forintba

98 augusztus végén jött ki 300A, szóval még bőven újdonság volt.Akkoriban még bőven a super socket7-es lapok voltak az alternatív vonal. Használtan volt előtte asszem 50-60 ezer körül talán ismerősnek p150 nem mmx, két kisebb winyóval és valami s3 trio vagy virge grafikával.
Ramnál meg az sem mindegy, hogy melyik hónapban... 99 végén úgy megugrottak a ram árak a tajvani földrengés miatt, hogy nem nagyon vettek sokat belőle. Az év elején talán 24 ezer volt a 64-es modul újonnan, év végére minimum 4x-ese.
ÚÚÚ, az '99 elején nagyon jó kis gép volt! Remélem idővel a a 300A ment 450-en

Hogy mennyire gyors volt a fejlődés, azt ez mutatja :
Tomi haveromnak '99 márciusban lett gépe, Celeron 333, 32MB, Intel 740 8MB AGP, 5.1GB HDD. Nekem '99 májusában, Celeron 366, 64MB, S3 Trio 3D/2X 4MB, 3.2GB HDD, 32×CD olvasó majd Laci haveromnak Celeron 366, 32MB RAM, S3 Trio 3D/2X 4MB, 4.3GB HDD, 40×CD olvasó. A három gép kb ugyanannyiba került, és azért jutott eszembe, mert te is ilyen árkategóriában vásároltál. Azért akkoriban is ingadoztak az árak.Emlékszem 1999-ben volt egy időszak mikor viszonylag olcsó volt a RAM , akkor rövid ideig 64-el adták a gépeket de előtte és utána is 32MB-al megint, sőt, egy másik ingás miatt még 2000 októberében is csak 64MB-val kínálták a 380 ezer alatti gépeket.
Aztán arra is emlékszem, hogy 2001-ben 18 ezerért vettem 128MB SD-t, utána pár héttel meg 50 ezer volt ugyanaz. Csak akkor sokkal gyorsabban kisimultak az árak, nem úgy mint most, hogy 1 éve már lassan h qrwa drága a RAM

-
azbest
félisten
háát... 99 elején lett gépem.
A 64 mega ramra is azt mondták, hogy úristen. Az iskolai gépekben 4-8-16MB ram volt.
A 6.4GB-os winyó is kiemelkedő volt
Bár a legkiemelkedőbb a tv tuner kártyám volt
99 elején Celeron 300A, 64MB ram, shuttle hot-637A lap, 6.4 Quantuum fireball, intel740 8MB agp videokari és pinnacle/miroPCTV tunerkártya, sb 16 vibra isa hangkari egy 14 colos lg monitorral, cd olvasóval, fdd, a szokásos bézs házzal, egérrel, billel, kis hangszóróval együtt került bruttó 250 ezer forintba

98 augusztus végén jött ki 300A, szóval még bőven újdonság volt.Akkoriban még bőven a super socket7-es lapok voltak az alternatív vonal. Használtan volt előtte asszem 50-60 ezer körül talán ismerősnek p150 nem mmx, két kisebb winyóval és valami s3 trio vagy virge grafikával.
Ramnál meg az sem mindegy, hogy melyik hónapban... 99 végén úgy megugrottak a ram árak a tajvani földrengés miatt, hogy nem nagyon vettek sokat belőle. Az év elején talán 24 ezer volt a 64-es modul újonnan, év végére minimum 4x-ese.
-
KROK640
félisten
Igen, valoszinuleg rosszul emlekszek. Egyedul a 3,2 GB HDD-ben vagyok biztos, meg a 14 colos Deawoo monitorban. Nagyon szerettem azt a gepet. A 3dfx oriasi ugras volt, azzal mar szepen ment a Rainbow Six is.
Gyok2: koszi neked is!Nekem Seagate volt a 3.2GB-os, a monitorom pedig 15"-os LiteON monitor volt, de akkoriban a Deawoo is elterjedt monitorfajta volt.
Én is Voodoot terveztem anno, V2-t, de végól Riva TNT lett, ami sokkal jobb választás volt.
De később lett Voodoo 2-esem, igaz az már az 1700-as Celeron és 256MB RAM és egy GeForce 2 MX400 64MB mellett, ráadásul kettő SLIbe kötve. Néha csúnyán összeveszett a két Voodoo a GeF2-vel, ezért pár hónap után az egész kócerájt lecseréltem egy GeF3 Ti500 128MB-ra. Sajnos így a régi játékokhoz Glide nem volt tovább, de addigra kijátszottam velük magamat, ráadásul nem sokkal később jöttek a glidewrapperek is. -
turbulencia8
addikt
Ahogy az előttem lévő is írta, itt valami tévedés lesz :
A PII 300-asok (amikről kb mindről kiderült, hogy amúgy Celeron) idejében már 32-64MB volt a standard, de olykor 128MB-osokat is lehetet találni. A többi stimmelhet, és eléggé hasonló az én '99 májusi gépemhez : Celeron 366, 64MB, S3 Trio 3D/2X 4MB, 3.2GB HDD.
Egyébként ha nem S3, hanem Savage volt a VGA, akkor 99-es vétel lehetett.Ráadásul a Hidden and Dangerous-nak is 32MB volt a minimum RAM igénye. (én is sokat játszottam vele
)Igen, valoszinuleg rosszul emlekszek. Egyedul a 3,2 GB HDD-ben vagyok biztos, meg a 14 colos Deawoo monitorban. Nagyon szerettem azt a gepet. A 3dfx oriasi ugras volt, azzal mar szepen ment a Rainbow Six is.
Gyok2: koszi neked is! -
KROK640
félisten
Kb. 1998 vagy 99-ben kaptam az első gépem, olyan 150 eFt lehetett, PII 300 MHz 3,2 GB vinyóval és kb. 8 MB RAM-mal, ill. 4 MB Savage kártya volt benne. Ez vittem át a játszótéren nyaranta a LAN partikhoz, de pl. a Hidden and Dangerous már eléggé akadozott. Később egyetem alatt vettem bele még memóriát és egy 3DFX Vodoo II-t, azzal elég sokáig szolgált.
Ahogy az előttem lévő is írta, itt valami tévedés lesz :
A PII 300-asok (amikről kb mindről kiderült, hogy amúgy Celeron) idejében már 32-64MB volt a standard, de olykor 128MB-osokat is lehetet találni. A többi stimmelhet, és eléggé hasonló az én '99 májusi gépemhez : Celeron 366, 64MB, S3 Trio 3D/2X 4MB, 3.2GB HDD.
Egyébként ha nem S3, hanem Savage volt a VGA, akkor 99-es vétel lehetett.Ráadásul a Hidden and Dangerous-nak is 32MB volt a minimum RAM igénye. (én is sokat játszottam vele
) -
Gyok2
senior tag
Kb. 1998 vagy 99-ben kaptam az első gépem, olyan 150 eFt lehetett, PII 300 MHz 3,2 GB vinyóval és kb. 8 MB RAM-mal, ill. 4 MB Savage kártya volt benne. Ez vittem át a játszótéren nyaranta a LAN partikhoz, de pl. a Hidden and Dangerous már eléggé akadozott. Később egyetem alatt vettem bele még memóriát és egy 3DFX Vodoo II-t, azzal elég sokáig szolgált.
1998-99 környékén már bőven több RAM volt a gépekben, inkább 32-64 MB, 8 MB-tal el se indult a Win 98. A V2 is eléggé elavult eddigre már, Riva TNT/TNT2-k, meg Voodoo 3-ak mentek ekkortájt. A játékot szerettem én is nagyon, de volt egy pálya, amihez semmi nem volt elég akkoriban

-
turbulencia8
addikt
-
Silenzio
addikt
-
vrob
aktív tag
Igen, érdekes egy sztori.
Szerintem kb. szívinfarktusuk lehetett amikor meglátták a Half Life-ot a Valve-tól, akik hasonlóan Quake2 szinten, saját Source motorral nyomultak, és mit kihoztak belőle.
A DNF esetén meg voltak olyan hülyék, hogy eldobják, mert az már elavult, nem elég jó az elképzeléseik megvalósításához ... -
KROK640
félisten
9800 as all in wonder.
Én a 9500 as kariból csináltam 9700 ast, (mindig ez a filmrészlet ugrik be a modokról
) majdnem azt tudta mint a 9800.
Szoftvermod után ha nem volt gebasz, akkor egy ellenállást kellett áttenni a gpun. Rá a zalman vf700 és öröm bódottá volt.Radeon 9500ból a 128-asból lehetett csinálni 9700Pro-t (nmem sima 9700-ast) többől is csináltam én is. Meg mai napig van egy Radeon 9800Pro-m

-
KROK640
félisten
Die by the Sword megelőzte korát, egérrel irányítani kezdetleges fizikával a kardot bárdot stb azán poénból az ellenfél levágott testrészeivel is lehetett hadonászni. Kellett neki valóban 3d gyorsító és az tolta fel a gammát annyira hogy lássál is valamit.
Trespasser is hasonlóan a fentihez a maga módján forradalmi volt de túl korán jött.Comandos grafikája nekem mai napig emlékezetes.
Dune 2000 is a maga módján szép volt
The Neverhood-ot emelném még ki bár korábbi játék de az összkép és hangulat nagyon jó volt.
Blood 2 - már az első rész is kellően beteg volt és nekem nagyon megmaradt a második is, grafikára szerintem itt sem volt panasz.Igazából ez a korszak maga volt az aranykor és nem csak a 3d miatt.
Planescape: Torment
System Shock 2
Heroes of Might and Magic III
Age of Empires II
Unreal Tournament
Quake III Arena
EverQuest
Silent Hill
CS
Worms Armageddon
....meg még bőven lehetne sorolni. Ekkor születtek legendák.Nekem ebből csak a Blood 1 (a 2 nagyon nem jött be), Unreal Tournament, Quake III Arena, Worms Armageddon voltak meg, de mellé olyan legendák mint a Delta Force 1, Midtown Madness, Rally Championship 2000, Driver, Carmageddon 2, Popolous 3, Dungeon Keeper 2 vagy a Revolt.
-
Egon
nagyúr
Nálam a 486DLC-vel csak annyi problémám volt, hogy a Second Reality random kifagyott vele különböző részeknél. Már a mostani retro időkben arra jutottunk, hogy az ISA busz lehetett túllőve, mert másoknál az ment, miközben a Trident9800CL-em 5000 char/sec felett hozott speed2 alatt (ez valahogy megmaradt) amit biztos nem alap ISA sebességgel ért el. Az is lehet hogy a Gravisnak volt sok. De annak idején nem jutott eszembe visszalassítani, mert minden más meg stabil volt.
Voodoo Graphics és Viper V330 TNT kölcsön kártyát kipróbálhattam az ismerősöknek köszönhetően. De az akkori szoftverfelhozatal valahogy nem győzött meg. A legtöbb nagyon erőltetett volt, ez a minden mindegy, csak 3D-s legyen.
Az új generációba viszont már vakon ugrottam amikor jó ára lett. Kisebb csoda - csak most esett le ahogy írtam a blogot - hogy éppen akkorra készült el a Half Life, a Trespasser, az X-Wing Alliance és hasonló finomságok

A 486DLC-s gép (mint az előző) egyben lett vásárolva egy kiskerben, akkor még nem igazán értettem hozzá annyira, hogy összelegózzam.
Az volt a baja, hogy időnként elment a zöld színösszetevő, helyette rányomta a pirosat (máig sem tudom, hogy a vga vag ya monitor volt-e a hibás), de mindezt tök random adta elő (de azért meglehetősen gyakran, napi rendszerességgel), amikor tesztelték, akkor (állítólag) nem volt ilyen tapasztalatuk (volt hogy otthagytam egy hétig is a gépet).
Fél év alatt hatszor vittük vissza (vidékről autózva Bp-re, ami önmagában sem volt olcsó), a végén már beszóltunk nekik (még ők voltak megsértődve). -
KROK640
félisten
Ez jó volt
Nekem még mindig az volt a trauma, amikor valamelyik (S3 Trio 3d? Virge? Ati Rage 128?) kártya nem tudott átlátszó textúrákat, és a NFS3-ban eső esetén fekete négyzet volt az esőcseppek körül az ablakon
Az S3 Trio 3D/2X biztosan nem tudott, mert nekem is olyan kártyám volt, és ugyanez volt. Sőt 3D Mark '99-ben a fények is "kivágva" voltak a háttérből. Kemény 131 pontot kapott XD
-
KROK640
félisten
Akkoriban talán /// vagyis 2000 után vmi 450 es amd 3d-now procis gépem lehetett.Utána Duron 800, aztán dual msi lappal 2db pentium 600 körüli,( dual socket) aztán 2 tua, / mint kiderült az msi lap a 2 tualatint nem is kezelte normálisan mert az extra cachet nem engedélyezte kettőnél.( akkoriban ezt nem vettem észre, net sem volt ) utána 1700 as athlon, / ez fényév volt a dual tuához képest.Nemtudom akkoriban kb évente volt másik gépem mert filléres volt.
https://www.youtube.com/watch?v=Lc2OtyjVP3w nba live 98, 98 ban ez a videó blúréjnek számított
Az Episode 1 racer is nagy kedvencem volt, hasított a Celeron 466, 192MB RAM, TNT2 kombón

Azta, azért a dual Pentium 600 az nagy miújság volt akkoriban. Még ha Celeronból volt akkor is.
Nekem a Celeron 466 után sajnos Tualatin helyett Celeron 1700 jött, de utána 1466@2669MHZ-es Athlon XP-m jött, ami eleinte persze csak 2200-on ment 2800+-ként, később lett 2006-ra ennyire felnyomva
Akkoriban a 3200+-os Bartonokat is simán vertem vele, csak a GeF3 Ti500 fogta vissza, ezért lett egy 7300GT bele 2007-ben. De 2009-re mr olyan elavult volt, hogy SSE2 hiánya miatt alig indult el rajta valami akkoriban új játék. 
-
KROK640
félisten
Ezzel mindkettővel játszottam, de rég volt már
-
Silenzio
addikt
"A projektet rebootolják, Unreal engine-re állnak át, csak 1999-ben jön ki." Aztán végül 2011-ben jött ki a Duke Nukem Forever.
-
vrob
aktív tag
Köszönöm, tervezem hogy folytatom legalább a P4 korszak végéig ... addig vannak még feljegyzéseim. De most egyelőre pihi

sidi, az AOpennek volt egy egész sorozata belőle:
https://theretroweb.com/motherboards?manufacturerId=483&page=1&itemsPerPage=24&name=tube
AthlonXP és P4 volt a megcélzott terület. Az Athlon64 már csak prototípusig jutott. Előbb az ilyen extrém cuccokat hagyták abba, majd az LGA775 elején sajnos beszüntették teljesen az alaplapgyártást. -
steven84
tag
Nagyon jó írás! Kérünk még!
-
sidi
aktív tag
Érdekesen hangzik, láttam már ilyet, egy elektroncsöves előerősítő fokozat az alaplapon.
Emlékszem valamelyik win9x-ben volt ilyen futurisztikus háttérkép, aztán később megvalósították, ha valakinek megvan, belinkelheti, biztosan egyeseknek ismerős. -
vrob
aktív tag
Nekem az első PC-m 386SX volt, amit DX követett, majd egy 486DX4-100-al húztuk ki az ezredfordulóig, majd K6/2, AMD Athlon ( mindkettő 2001-2 körül), később Barton, végül laptopra váltottam Athlon II Dual Core (ez már 2009 körül) ez egészen 2 évvel ezelőttig meg is volt. A jelenlegi gépem is több mint 10 éves...
memória sor 386SX-en 2 MB, 386DX: 4 - 5 MB, 486: 16 MB, K6/2: eleinte 32 majd 64 MB lett, AMD Athlon: eleinte 128 MB majd 640 MB lett, Athlon II: 4 GB... Jelenleg 16 GB.
HDD sorozat pedig: 20 MB, 80 MB, 420 MB, 1 GB, 40 GB, 320 GB, végül 500 GB SSD.
Már a jelenlegi gépem is lassan retro lesz.
Az egyik gép amit most igénybe vettem retro felelevenítésre, P4-es AGP-s cucc, a napi filmnéző gépem. 22-23 év körül van. Majd egyszer lehet arról is írok egy blogot, mert ilyen sem sok lehet már, jó kis vákumcsöves hangkártyás alaplap

-
vrob
aktív tag
Nekem is nagyon sok konfigom volt az évek során / 286-napjaink/, de a legnagyobb 3D-s játékélmény változást, 1999-ben a voodoo 1 4 MB hozta el, a rogue squadron játékban. Ez valami 4 MB sima kártya mellé került, de a látvány változás számomra brutális volt
még joy-t is vettem miatta. Akkoriban nagy ugrás volt nekem.A Rogue Squadron az egyik árkád lövölde a kevésből amit végigjátszottam. Folyamatosan ment az egyeztetés a távoli kollégákkal ki hol tart éppen benne, melyik pályán mire kell figyelni.
Az utolsó pálya irgalmatlan nehéz volt.
A Xenon 2 a másik amit nagyon szerettem, az még 2D-ben DOS alatt
-
Sdi
addikt
Nekem is nagyon sok konfigom volt az évek során / 286-napjaink/, de a legnagyobb 3D-s játékélmény változást, 1999-ben a voodoo 1 4 MB hozta el, a rogue squadron játékban. Ez valami 4 MB sima kártya mellé került, de a látvány változás számomra brutális volt
még joy-t is vettem miatta. Akkoriban nagy ugrás volt nekem. -
sidi
aktív tag
Érdekes, az első PC-mre elég jól emlékszem, de aztán már kezdenek összefolyni az emlékek.
1. 1992-ben vettem, több mint 100K volt (összehasonlításképp: 11K volt a havi nettóm...): 386DX-40, 4 MB RAM, 80 MB HDD, vga kártya talán 1 MB RAM-mal és vga monitor, nagyfloppy...
2. 1994: 486 DLC-40, 4 MB RAM, talán 2110 MB HDD, vga kártya valami hasonló, LR, NI vga monitor (szintén 14 colos).
3. Az előző géppel rengeteg probléma volt, a végén gariban visszavették. A következő egy i486-DX2-66-os masina lett, még mindig 4 MB RAM, talán 270 MB-os HDD, Daewoo 14 colos monitor, 1 MB-os vga kártya.
Innen már összefolyik. Volt P100-as proci, amit cseréltem P133-asra (150 Mhz-en ment), ebbe a gépbe került az első CD-ROM és egy SB AWE32-es hangkártya, meg kisfloppy. A P133 mellé jött az első 3D-s kártya (Diamond Viper V330) és a 4x-es CD-ROM helyére 24X-es. Utána jött egy 300-as Celeron (sajnos nem az A jelű), Abit BH6 lappal, és egy Creative márkájú TNT1-es kártya. Utána lett Abit BF6, 366-os Cerka (550 MHz-en ofc), és TNT2-es vga (Diamond). Ezt 566-os Celeron váltotta (a lap maradt), 850 MHz-en.A Tualatin korszak (hasonlatosan az MMX-hez) számomra kimaradt, a következő gép egy P4 1.6A volt, szolidan 2 GHz-en, valamilyen Abit lapban (talán IC-7). Aztán jött egy C2D, talán kettő is volt. Következett egy i5-2500K, majd egy i5-6600K, i7-10700KF, végül a jelenlegi, 12. genes Intel.
Vga-ban a TNT2 után volt Leadtek GF2 MX400 (GF1 kimaradt), majd egy Asus GF4 Ti4200 (GF3 szintén nem volt). A rossz emlékű FX széria helyett lett egy szintén rossz emlékű Radeon 9700 Pro, majd Asus GF 6800 Ultra. Következett egy Giga GF 8800 GTS 512, majd talán Asus GTX 560 Ti. Ezt egy Gainward GTX 1070 váltotta, majd lett EVGA 3080, utána a jelenlegi.
Monitorok: a 14 colos Daewoo után volt 15 colos Panasonic, majd 17 colos Samsung. Az első LCD 19 colos FuSi volt, még megvan. Utána volt 24 colos Dell, majd 27-es Asus, utána jött a jelenlegi.
A RAM alakulására már nem emlékszem.
Háttértár vonalon volt 1.3 GB-os HDD, utána IBM 13 GB-os, majd Seagate talán 60 GB-os. Volt WD 320 RE is 2 db. Az utolsó, SSD előtti rendszer HDD 500 gigás, egytányéros darab volt, mellette 2 TB-os adatlemez. Az első SSD 128 GB-os volt, azt gyorsan kinőttem, volt rövid ideig 256, majd 512 gigás, utána 1 TB-os (jelenleg 2 db 2 TB-os van a gépben, HDD már egy ideje nem van, csak a NAS-ban).
Még mindig van ODD és dedikált hangkártya is a gépben.Nekem az első PC-m 386SX volt, amit DX követett, majd egy 486DX4-100-al húztuk ki az ezredfordulóig, majd K6/2, AMD Athlon ( mindkettő 2001-2 körül), később Barton, végül laptopra váltottam Athlon II Dual Core (ez már 2009 körül) ez egészen 2 évvel ezelőttig meg is volt. A jelenlegi gépem is több mint 10 éves...
memória sor 386SX-en 2 MB, 386DX: 4 - 5 MB, 486: 16 MB, K6/2: eleinte 32 majd 64 MB lett, AMD Athlon: eleinte 128 MB majd 640 MB lett, Athlon II: 4 GB... Jelenleg 16 GB.
HDD sorozat pedig: 20 MB, 80 MB, 420 MB, 1 GB, 40 GB, 320 GB, végül 500 GB SSD.
Már a jelenlegi gépem is lassan retro lesz.
-
vrob
aktív tag
Érdekes, az első PC-mre elég jól emlékszem, de aztán már kezdenek összefolyni az emlékek.
1. 1992-ben vettem, több mint 100K volt (összehasonlításképp: 11K volt a havi nettóm...): 386DX-40, 4 MB RAM, 80 MB HDD, vga kártya talán 1 MB RAM-mal és vga monitor, nagyfloppy...
2. 1994: 486 DLC-40, 4 MB RAM, talán 2110 MB HDD, vga kártya valami hasonló, LR, NI vga monitor (szintén 14 colos).
3. Az előző géppel rengeteg probléma volt, a végén gariban visszavették. A következő egy i486-DX2-66-os masina lett, még mindig 4 MB RAM, talán 270 MB-os HDD, Daewoo 14 colos monitor, 1 MB-os vga kártya.
Innen már összefolyik. Volt P100-as proci, amit cseréltem P133-asra (150 Mhz-en ment), ebbe a gépbe került az első CD-ROM és egy SB AWE32-es hangkártya, meg kisfloppy. A P133 mellé jött az első 3D-s kártya (Diamond Viper V330) és a 4x-es CD-ROM helyére 24X-es. Utána jött egy 300-as Celeron (sajnos nem az A jelű), Abit BH6 lappal, és egy Creative márkájú TNT1-es kártya. Utána lett Abit BF6, 366-os Cerka (550 MHz-en ofc), és TNT2-es vga (Diamond). Ezt 566-os Celeron váltotta (a lap maradt), 850 MHz-en.A Tualatin korszak (hasonlatosan az MMX-hez) számomra kimaradt, a következő gép egy P4 1.6A volt, szolidan 2 GHz-en, valamilyen Abit lapban (talán IC-7). Aztán jött egy C2D, talán kettő is volt. Következett egy i5-2500K, majd egy i5-6600K, i7-10700KF, végül a jelenlegi, 12. genes Intel.
Vga-ban a TNT2 után volt Leadtek GF2 MX400 (GF1 kimaradt), majd egy Asus GF4 Ti4200 (GF3 szintén nem volt). A rossz emlékű FX széria helyett lett egy szintén rossz emlékű Radeon 9700 Pro, majd Asus GF 6800 Ultra. Következett egy Giga GF 8800 GTS 512, majd talán Asus GTX 560 Ti. Ezt egy Gainward GTX 1070 váltotta, majd lett EVGA 3080, utána a jelenlegi.
Monitorok: a 14 colos Daewoo után volt 15 colos Panasonic, majd 17 colos Samsung. Az első LCD 19 colos FuSi volt, még megvan. Utána volt 24 colos Dell, majd 27-es Asus, utána jött a jelenlegi.
Háttértár vonalon volt 1.3 GB-os HDD, utána IBM 13 GB-os, majd Seagate talán 60 GB-os. Volt WD 320 RE is 2 db. Az utolsó, SSD előtti rendszer HDD 500 gigás, egytányéros darab volt, mellette 2 TB-os adatlemez. Az első SSD 128 GB-os volt, azt gyorsan kinőttem, volt rövid ideig 256, majd 512 gigás, utána 1 TB-os (jelenleg 2 db 2 TB-os van a gépben, HDD már egy ideje nem van, csak a NAS-ban).
Még mindig van ODD és dedikált hangkártya is a gépben.Nálam a 486DLC-vel csak annyi problémám volt, hogy a Second Reality random kifagyott vele különböző részeknél. Már a mostani retro időkben arra jutottunk, hogy az ISA busz lehetett túllőve, mert másoknál az ment, miközben a Trident9800CL-em 5000 char/sec felett hozott speed2 alatt (ez valahogy megmaradt) amit biztos nem alap ISA sebességgel ért el. Az is lehet hogy a Gravisnak volt sok. De annak idején nem jutott eszembe visszalassítani, mert minden más meg stabil volt.
Voodoo Graphics és Viper V330 TNT kölcsön kártyát kipróbálhattam az ismerősöknek köszönhetően. De az akkori szoftverfelhozatal valahogy nem győzött meg. A legtöbb nagyon erőltetett volt, ez a minden mindegy, csak 3D-s legyen.
Az új generációba viszont már vakon ugrottam amikor jó ára lett. Kisebb csoda - csak most esett le ahogy írtam a blogot - hogy éppen akkorra készült el a Half Life, a Trespasser, az X-Wing Alliance és hasonló finomságok

-
Rowon
nagyúr
Még mindig van ODD és dedikált hangkártya is a gépben.Jó neked. Én csak arra a PC-re emlékszem, amit én raktam össze (vagyis a jelenlegire
). -
Egon
nagyúr
Még mindig van ODD és dedikált hangkártya is a gépben. -
Cingáriusz
őstag
Első PC-mben egy TSeng ET6000 4MB-os kártya volt, e mellé érkezett első nyári munkámból egy Voodoo1-es. Egy évvel később a komplett P1 MMX/Voodoo1 konfigot eladtam és vettem egy Celeron366-os konfigot, Voodoo2-vel, amibe később bekerült egy Voodoo3. Ezt a konfigot egy AMD Athlon-os vas váltotta, amibe első körben egy Geforce2 MX400, utána egy Geforce3 Ti200 került. Jöttek az AthlonXP-k, majd a Geforce4 Ti4200, a Barton mellé már FX5900XT, majd váltottam s939 Athlon64-re, jött a Geforce 6600GT.
-
IstvánLászló
őstag
A Gravis UltraSound kártyám volt 386-os gépemben,jó hangja is volt és sok mindent is tudot.
-
dongettó
aktív tag
1 ram bövítés nélküli gravist én is eltettem

https://www.youtube.com/watch?v=AycsuqCfyk4 -
negro
őstag
Ideje lenne az ajtot jobban kinyitni (a chip magazinok egy resze a tetejen voltak a kollazsnak) mert van egy ahova "bedobaltam" mindent is utobbi 30 evbol kb. A Gravis Ultrasoundtol kezdve ... szerintem a G400 is ott van. (ritkan adtam el hasznalt cumokat)
-
dongettó
aktív tag
Parheliát meg a többi matrox kártyát p650 stb csak évekkel később tudtam összegyűjteni. Matrox volt a legdrágább szinte, annó. Vagyis az összegyűjtés erős, 4-5 tipust sikerült. Most nézem volt millió féle, techpowerup-on.
-
negro
őstag
Hát meg a 16 bit vmi okádékul nézett ki a TNT-k 32 bitje után.
Volt Voodoo 3500 am amihez volt egy külső kék kábel, ami úgy nézett ki mint amivel matracot lehet felfújni a strandon. Vmi 35 ezerbe került a kártya, a bolt visszavette 12 be.
1 hétre rá. Nade, anyways.
Diablo 2 ben olyan vsync csík ment a crt-n mint az állat.V2 utan pont ezert nem akartam V3 3000-et. TNT-et neztem majd a legjobb kepminoseg miatt, dacara a kezdeti opengl problemaknak egy Matrox G400 lett.
-
Zó
senior tag
Nem láttam a topikban, de amikor megvettem az első saját PC-met '98-ban (166MMX, 32MB RAM, 1GB HDD, S3Trio, és igen, már akkor is elavult gép volt, de erre telt
), én ezzel szerintem egy hétig játszottam non-stop: Knights and Merchants 1998. Meg Warcraft 2, ami ugyan '95-ös, de még mindig rohadt jól nézett ki! Valamint X-Wing vs Tie Fighter (atyaég, ehhez még egy joysticket is vettem), és NBA Live, ami évről évre pofaleejtősen egyre gyönyörűbb lett akkori szemmel. No meg H3, természetesen. Ahogy nézem, ez egyértelműen a korszak TOP1 játéka.p
Azért túl sok óriási név volt attól, hogy kategorikusan a korszak legjobbjának nevezzük a HoMM III-at, de nekem is egyik legnagyobb kedvencem valaha (két verzióban telepítve van erre a gépemre is), csak van még vele pár egy ligában.
Egyébként érdekes, hogy akkor még a sportjátékokkal, de legalábbis a FIFA-kkal is jobban játszott az átlagjátékos. Hiába megy el manapság sok egy nagyobb piacon, annak idején jobban természetes volt, hogy "mindenki" játszotta ezeket, és nagyon komoly ugrások voltak még évről évre. Ha már 1998, a World Cup 98 az első igazán komolyan vb-hangulatot elkapó, régi vb-döntőket is felkínáló vb-licences focis játék volt*. A FIFA 98 és a FIFA 99 között jelent meg, ezek egy éven belül jöttek, mégis mindháromnak más volt a dinamikája ugyanazzal az irányítással. De ezeknél is többet nyúztam a Championship Manager 3-at (1999), az szintén telepítve van.
*A Gremlin-féle (Actua Soccer) Euro 96 még más szint volt, bár fejlettebb grafikája volt a FIFA 96-nál.
-
hcl
titán
-
Balu117
junior tag
Köszönöm az írást! Érdekes volt számomra, várom a folytatást. Azokra már emlékezhetnek is 😂
-
VIPowER
őstag
Savage 4-em volt. Azzal is volt ilyen gond? Már nem emlékszem rá. Arra igen hogy eleinte voltak gondok vele, de konkrétumokra nem emlékszem.
-
hcl
titán
-
steven84
tag
Ez jó volt
És tényleg! Én a Homeworld miatt upgradeltem Savage3D-re 2D kártyáról! Sajnos az se tudta kezelni az átlátszó textúrákat, csodás volt úgy játszani!
-
Rowon
nagyúr
Nem láttam a topikban, de amikor megvettem az első saját PC-met '98-ban (166MMX, 32MB RAM, 1GB HDD, S3Trio, és igen, már akkor is elavult gép volt, de erre telt
), én ezzel szerintem egy hétig játszottam non-stop: Knights and Merchants 1998. Meg Warcraft 2, ami ugyan '95-ös, de még mindig rohadt jól nézett ki! Valamint X-Wing vs Tie Fighter (atyaég, ehhez még egy joysticket is vettem), és NBA Live, ami évről évre pofaleejtősen egyre gyönyörűbb lett akkori szemmel. No meg H3, természetesen. Ahogy nézem, ez egyértelműen a korszak TOP1 játéka.p
De jó is volt a K&M. Én a Settlers III-at is rongyosra játszottam.
-
parandroid
félisten
-
dongettó
aktív tag
Hát meg a 16 bit vmi okádékul nézett ki a TNT-k 32 bitje után.
Volt Voodoo 3500 am amihez volt egy külső kék kábel, ami úgy nézett ki mint amivel matracot lehet felfújni a strandon. Vmi 35 ezerbe került a kártya, a bolt visszavette 12 be.
1 hétre rá. Nade, anyways.
Diablo 2 ben olyan vsync csík ment a crt-n mint az állat. -
snecy20
nagyúr
Abból a korszakból a gyors elértéktelenedés és elavulás maradt meg nekem. Az említett Voodoo2 kártya a 2000/2001-es húzócímekkel bár borzalmasan szenvedett, volt ami már játszhatatlan is volt.
-
negro
őstag
Technikailag voltak nagy ugrások, és sok jó játék is, de addigra már megntek a fejlesztési idők, indie-k pedig még nem voltak, így a 90-es évek végi tűzijáték szintjét már nem sikerült tartani. Több műfaj is tetszhalott állapotba került, nagyon megcsappantak az RPG-k, hébe-hóba jelent meg értelmesebb kalandjáték, mindenről, ami körökre osztott, kitalálták, hogy unalmas, lassú (aztán most meg minden az), és a klasszikus RTS-ek is pár címre redukálódtak (a WC3-kieg és az SC2 között nem jött semmi a Blizzardtól, a C&C lejtmenetbe, az AoE-ből máig a 2 hasít stb.).
Emellett az az időszak volt, amikor a fejlődést látványos visszalépések is kísérték. Pl. az Oblivionból minden ambíciója és mérete mellett kikerült számos morrowindes feature. Az FPS-ek általánosságban átmentek csőlövöldébe. A Rainbow Six a nagyközönség felé kezdett közeledni, a technikailag érdekes Deus Ex: Invisible War butított volt (kisebb pályák, univerzális lőszer, kontrollerre szabott inventory). De ez már arról is szól, kinek mennyire jött be a CoD, a Halo vagy nézetet váltva a Gears vonala.
Eközben persze volt 2005-ben egy SWAT 4 és egy F.E.A.R. Ez utóbbinak a pályadizájnja visszalépés a Monolithtól, de a látvány, az AI és a bullet-time odatett (persze előtte voltt May Payne 1-2 is, ami nagyot szólt). Csak hát 2009-ben jött egy F.E.A.R. 2, melyben éppen a legendás AI helyett kaptunk butábbat.
PC-ről nézve egyébként elég konzolfókuszú időszak volt, ez egyszerre érintette a játékmenetbeli változásokat, és a portok elmaradását, miközben a másolásvédelmekkel volt mit küzdeni. Talán 2010 környékétől volt az, hogy a Steam "győzött", és újra alappá vált a multiplatform játékok PC-re megjelenése, és az indie-k sem sokkal korábban indultak be (XBLA, Steam). Szóval szerintem a 2004-2009 közötti időszak a fejlődés mellett sok szempontból sötét éra is volt, kivéve, amikor a bloom kiégette a szemem

Furcsa idoszak volt. Irod gyozott a Steam... A nagybetus CS-et 1.0-al kezdtem es emlekszem mindenki, de tenyleg mindenki ki volt akadva, hogy 1.6 az Steam only. Itt azert meg sokan 56k modemmel toltak es nem volt eleve "bizodalom" ezzel kapcsolatban. Azert akarhogy is tortent ami jo volt ennek az aranykorszaknak reszese lenni.
-
Rowon
nagyúr
De jó volt ezt olvasni... amikor belecsöppentem a számítógépes játékok világába általános iskolásként.
1999-ből viszont kimaradt egy lényeges elem... A Heroes of Might and Magic 3!
-
DarthSun
félisten
9800 as all in wonder.
Én a 9500 as kariból csináltam 9700 ast, (mindig ez a filmrészlet ugrik be a modokról
Szoftvermod után ha nem volt gebasz, akkor egy ellenállást kellett áttenni a gpun. Rá a zalman vf700 és öröm bódottá volt.Van 9700- asom, csak már meghótt. A 9800- as meg még nem is létezett '99- ben, pont azért avval teszteltem, szeretem a minél elborultabb kombinációkat.
Statham dumája nagyon nagy
, láttam a filmet természetesen. -
dongettó
aktív tag
K6-2 is kicsit húzható, a K6-III+ pedig nagyon. A grafikonon : a 400- as példányom tolta az FPS- eket.
9800 as all in wonder.
Szoftvermod után ha nem volt gebasz, akkor egy ellenállást kellett áttenni a gpun. Rá a zalman vf700 és öröm bódottá volt. -
hcl
titán
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
-
negro
őstag
Hát vagy mellém temetik vagy eladom. Még egy két dolgot vennék azért. Meg van egy rakat 10km hosszú wildcat kártyám, na azokat mellém fogják temetni.

ezeket majd a sírrablók max.
Jajj emlélkszek amikor az egyik ujság véletlen valami vírust tartalmazó cd-t adott ki
:
mekkora volt az is. Következő kiadáson ott volt a nagy figyelmeztetés

remlik vmi. ai szerint a "1997. júliusi számának CD-melléklete volt vírusos"

"még a Kossuth Rádió híreibe is bekerült"
b+ ... mikor meg hir szolgaltatas volt. talan 26-tol ujra...megint. off
-
dongettó
aktív tag
Hát vagy mellém temetik vagy eladom. Még egy két dolgot vennék azért. Meg van egy rakat 10km hosszú wildcat kártyám, na azokat mellém fogják temetni.

ezeket majd a sírrablók max.
Jajj emlélkszek amikor az egyik ujság véletlen valami vírust tartalmazó cd-t adott ki
:
mekkora volt az is. Következő kiadáson ott volt a nagy figyelmeztetés

-
Gyok2
senior tag
-
negro
őstag
-
azbest
félisten
Köszönöm a támogatást!

Biztos sok mindent kifelejtettem, jöhetnek ide is kommentben. Át kell néznem még. Alapvetően 1998-ról szerettem volna írni, de mindenképpen átcsúszik 99-re is ez az időszak. A teljes 99-et elemezve pedig már megint teljesen más, annyira gyors volt a tempó.Az egyik apropója az volt az írásnak, hogy az elveszettnek hitt régi számláim előkerültek. Amúgy én sem tudtam volna összerakni mi mikor volt.
A fekete négyzetek szerintem a Rage128 volt, de az S3-at sem tartom kizártnak

"annyira gyors volt a tempó."
naja, utólag mikor próbáltam összeszedegetni, hogy milyen vasaim voltak, hát igencsak meglepődtem, hogy milyen sokat változott 2-3 év alatt is. Ahhoz képest, hogy mostanában van, hogy 5 évente van nagyobb gépcserém.. bár régebbi, használt cumókat közben is veszegetek

'99 tavaszán egy celeronA 300-as, shuttle hot-637 (LX) masinám volt 64MB sdrammal és 6.4GB Quantum fireball hdd-vel, pinnacle/miro pctv (bt848) kártyával, ja és intel740 AGP kártyával. Indokolatlanul erős gép volt

Emlékszem, hogy az első játék, aminél rájöttem, hogy hardvers 3d is van és arra kéne állni a pixelesebb szoftveres grafikáról, az a Thief volt. "aztakrva" felkiáltással nyugtázva a látványkülönbséget

Aztán a következő 3-4 éven belül volt savage4, mx440 64bit sdr noname lassú kártya is
ram is több lett. És alaplap is váltott shuttle av18 -ra. 766 -os celeronra. Majd tualatin celeron.
Vicces módon ezután lett többféle "retro" vga-m második monitorhoz. Abban a felállásban végül matrox g200 + mill2 kártya párossal használtam két monitort. És egy pentium1 másod gép. Később volt két amd masinám, akkor már jobb integrált gpu-val + külön kártyával. Utána meg laptopok. -
negro
őstag
-
DarthSun
félisten
ááá, tudom már mit felejtettem ki - persze a sok-sok játék mellett ami már feljött a topicban
- az árlistákat.
Sajnos nem is tudom most nagy hirtelen pótolni. Kettőt találtam, de majd keresek még olyat ami abból az időből van amikor a Celeronok elérhetők lettek.
Ebben az időszakban sajnos már nem voltak egész oldalas árlisták az újságokban, illetve lehet ezekben nem is hirdették a Tomato/Acorp/Aristo és hasonló márkákat, amiket favorizáltam az ezredforduló előtt.Ahogy én emlékszem, egy Celeron konfig minimálisan volt drágább mint egy azonos órajelű K6-os. A Celeront viszont 1,5x tuning szorzóval lehetett számolni. A K6 prociknál az AMD nem tudott ekkora ráhagyással címkézni, amiket én láttam azokon szinte semmit nem lehetett húzni.
1998 június:

1999 április:
K6-2 is kicsit húzható, a K6-III+ pedig nagyon. A grafikonon : a 400- as példányom tolta az FPS- eket.
-
negro
őstag
ááá, tudom már mit felejtettem ki - persze a sok-sok játék mellett ami már feljött a topicban
- az árlistákat.
Sajnos nem is tudom most nagy hirtelen pótolni. Kettőt találtam, de majd keresek még olyat ami abból az időből van amikor a Celeronok elérhetők lettek.
Ebben az időszakban sajnos már nem voltak egész oldalas árlisták az újságokban, illetve lehet ezekben nem is hirdették a Tomato/Acorp/Aristo és hasonló márkákat, amiket favorizáltam az ezredforduló előtt.Ahogy én emlékszem, egy Celeron konfig minimálisan volt drágább mint egy azonos órajelű K6-os. A Celeront viszont 1,5x tuning szorzóval lehetett számolni. A K6 prociknál az AMD nem tudott ekkora ráhagyással címkézni, amiket én láttam azokon szinte semmit nem lehetett húzni.
1998 június:

1999 április:
vannak regi chip magazinok elrakva, valahol... rakene nezni

-
negro
őstag
Az első 3D kártyám az ATI Rage II volt, elég gyengécske. Aztán a második már a Riva 128-ra épült, Asus V3000. Ezzel játszottam először a Tomb Raider 2, Motorace 2, Quake 2, Half Life játékokat. Érdekes, hogy nekem később lett egy sima Voodoo 1 kártyám, ami visszalépés volt, de valahogy így jött ki.
Aztán volt még pár, csak az érdekesebbeket említve: Voodoo 3-2000, Radeon 9600 XT, GeForce 7600 GT, Geforce 9600 GT, GTX 1050 Ti.. ez volt az utolsó. Jelenleg csak integrált van, már évek óta. Ilyen árak mellett nem is lesz kártya, játszom azzal, ami anélkül megy.RX580 8gb van nalam is meg. Csak remaster es retro megy... nem vagy egyedul.
-
Zó
senior tag
- az árlistákat.
1998 június:

1999 április:
Pont '98 nyarán vettem P200 MMX, 32 MB-os konfigot 2,1 GB-os HDD-vel
Talán 133 ezer volt áfával. -
hcl
titán
Olyan dvd lejatszo kellet ami szinten tamogatta a 3dnow-t. Akkor nem volt gond. Ez volt az adu. Az ara es a 3dnow. Csak mikor megjelent es teszteltek egy Q2-vel, mert ez volt mindenhol, azt lattak fele annyi fps tud mint egy azonos mhz-en futo PII. Aztan jottek sorban a 3dnow support progik, jatekok, patchek es hozta ugyanazt mint az intel.
Egy adott osszegbol tudtal venni egy SS7 lapot + K6-2 + 2db Voodoo2-ot. SLI rulez. Mikozben ha vki PII-ot vett slot1 lappal akkor csak egy db V2 -re futotta vagy TNT-re ugyanennyibol. 2x annyi fps-ed volt egy AMD-es gepen ugyanannyi penzbol.
Sokan beneztek ezt a korszakot. Nem csak a K7 de a K6-2/3 is jobb valasztas volt szerintem. De eleve az intel szerintem 10x annyit koltott reklamra is... ment mindenhol az "intel inside"WTF milyen volt az? Meg nekem volt akkor egy 8-12x CD olvasóm, arról egy DVD rip nézése már sok volt a procinak.
"Egy adott osszegbol tudtal venni egy SS7 lapot + K6-2 + 2db Voodoo2-ot. "
Valójában volt egy géped, abban procid, lapod, meg egy videokártyád, és örültél, hogy a többi meghagyásával tudsz egy procit venni, ami gyorsabb, azért vettek az emberek AMD-t. (Dunántúli profészek ám, nem gazdag helyek.) Esetleg még RAM-ot.
Rendes 3D kártyája ott nem sok embernek volt
-
vrob
aktív tag
Olyan dvd lejatszo kellet ami szinten tamogatta a 3dnow-t. Akkor nem volt gond. Ez volt az adu. Az ara es a 3dnow. Csak mikor megjelent es teszteltek egy Q2-vel, mert ez volt mindenhol, azt lattak fele annyi fps tud mint egy azonos mhz-en futo PII. Aztan jottek sorban a 3dnow support progik, jatekok, patchek es hozta ugyanazt mint az intel.
Egy adott osszegbol tudtal venni egy SS7 lapot + K6-2 + 2db Voodoo2-ot. SLI rulez. Mikozben ha vki PII-ot vett slot1 lappal akkor csak egy db V2 -re futotta vagy TNT-re ugyanennyibol. 2x annyi fps-ed volt egy AMD-es gepen ugyanannyi penzbol.
Sokan beneztek ezt a korszakot. Nem csak a K7 de a K6-2/3 is jobb valasztas volt szerintem. De eleve az intel szerintem 10x annyit koltott reklamra is... ment mindenhol az "intel inside"ááá, tudom már mit felejtettem ki - persze a sok-sok játék mellett ami már feljött a topicban
- az árlistákat.
1998 június:

1999 április:
-
Zó
senior tag
3D gyorsitas vilagaban azert 2004 de akar 2009-ig eltolnam. Kb. DX9 mod az ahol egy jatek ma is megallja helyet. Azota olyan nagy ugrasok teny nem voltak. 2004-ben egy HL2, vagy D3, vagy kesobb egy Stalker CoP, DX11 modban 2009-ben azert vizualisan meg adtak a racsodalkozast. Kb. 15 eve gordult vissza a hullam igazan.
Technikailag voltak nagy ugrások, és sok jó játék is, de addigra már megntek a fejlesztési idők, indie-k pedig még nem voltak, így a 90-es évek végi tűzijáték szintjét már nem sikerült tartani. Több műfaj is tetszhalott állapotba került, nagyon megcsappantak az RPG-k, hébe-hóba jelent meg értelmesebb kalandjáték, mindenről, ami körökre osztott, kitalálták, hogy unalmas, lassú (aztán most meg minden az), és a klasszikus RTS-ek is pár címre redukálódtak (a WC3-kieg és az SC2 között nem jött semmi a Blizzardtól, a C&C lejtmenetbe, az AoE-ből máig a 2 hasít stb.).
Emellett az az időszak volt, amikor a fejlődést látványos visszalépések is kísérték. Pl. az Oblivionból minden ambíciója és mérete mellett kikerült számos morrowindes feature. Az FPS-ek általánosságban átmentek csőlövöldébe. A Rainbow Six a nagyközönség felé kezdett közeledni, a technikailag érdekes Deus Ex: Invisible War butított volt (kisebb pályák, univerzális lőszer, kontrollerre szabott inventory). De ez már arról is szól, kinek mennyire jött be a CoD, a Halo vagy nézetet váltva a Gears vonala.
Eközben persze volt 2005-ben egy SWAT 4 és egy F.E.A.R. Ez utóbbinak a pályadizájnja visszalépés a Monolithtól, de a látvány, az AI és a bullet-time odatett (persze előtte voltt May Payne 1-2 is, ami nagyot szólt). Csak hát 2009-ben jött egy F.E.A.R. 2, melyben éppen a legendás AI helyett kaptunk butábbat.
PC-ről nézve egyébként elég konzolfókuszú időszak volt, ez egyszerre érintette a játékmenetbeli változásokat, és a portok elmaradását, miközben a másolásvédelmekkel volt mit küzdeni. Talán 2010 környékétől volt az, hogy a Steam "győzött", és újra alappá vált a multiplatform játékok PC-re megjelenése, és az indie-k sem sokkal korábban indultak be (XBLA, Steam). Szóval szerintem a 2004-2009 közötti időszak a fejlődés mellett sok szempontból sötét éra is volt, kivéve, amikor a bloom kiégette a szemem

-
negro
őstag
Akkor még nem tartott 6-7 évig egy technikailag csúcskategóriás játék fejlesztése, és nem is tízmilliós tömegre vagy live service-re lőtték be ezeket, hogy valahogy visszahozhassák az árukat. Így elméletileg sem létezhet olyan felhozatal, mint régen, legfeljebb indie-vel együtt, de ott sem minden gyöngyszem.
Akkor nagyobb volt a mozgástér felfedezni a 3D lehetőségeit vagy évről évre technikailag nagyot dobni, most ritkábban kell hardvert cserélni, de alig léteznek szájtátós nagy ugrások, az AI és a fizika sem mindig előre halad már jó ideje (mert van olyan, hogy egy folytatás butul). A mai játékipar fejlődésének dinamikája objektíven más.
Szerintem egyébként nagyjából az 1996-2000 volt az aranykor, de egy-két évvel mindkét irányban nagyon jól festett még a kép.
3D gyorsitas vilagaban azert 2004 de akar 2009-ig eltolnam. Kb. DX9 mod az ahol egy jatek ma is megallja helyet. Azota olyan nagy ugrasok teny nem voltak. 2004-ben egy HL2, vagy D3, vagy kesobb egy Stalker CoP, DX11 modban 2009-ben azert vizualisan meg adtak a racsodalkozast. Kb. 15 eve gordult vissza a hullam igazan.
-
dongettó
aktív tag
Sima csalás volt, ez volt az akkori AI.
Ördögibb volt, mint amikor készletre 4 gigás ddr2 es gt730 at rendeltem, bár azt csak azért mert fogadni mertem volna hogy azon a héten el is viszik, és el is vitték. 2 bites az egész világ és sok múlik a pszichológián. -
Zó
senior tag
Az szerintem nem itnelligencia kérdése, hogy tudta mit ütsz le, és ezért tudott reagálni, de ha jól rémlik, a hitboxokkal is csalt. Az más, ha az inputtól függetlenül, azonos feltételek mellett okos, de nálam biztos ügyesebben nyomná be akkor is a kombókat

-
dongettó
aktív tag
Akkor még nem tartott 6-7 évig egy technikailag csúcskategóriás játék fejlesztése, és nem is tízmilliós tömegre vagy live service-re lőtték be ezeket, hogy valahogy visszahozhassák az árukat. Így elméletileg sem létezhet olyan felhozatal, mint régen, legfeljebb indie-vel együtt, de ott sem minden gyöngyszem.
Akkor nagyobb volt a mozgástér felfedezni a 3D lehetőségeit vagy évről évre technikailag nagyot dobni, most ritkábban kell hardvert cserélni, de alig léteznek szájtátós nagy ugrások, az AI és a fizika sem mindig előre halad már jó ideje (mert van olyan, hogy egy folytatás butul). A mai játékipar fejlődésének dinamikája objektíven más.
Szerintem egyébként nagyjából az 1996-2000 volt az aranykor, de egy-két évvel mindkét irányban nagyon jól festett még a kép.
Jaja, AI miatt legalább gondolhatná az ember, hogy lesz valami értelmes NPC , de semmi.
Másik véglet meg az, ha lenne akkor esélye nem lenne az usereknek.
Mint a játéktermi mortal kombat 2 ben
D -
dongettó
aktív tag
-
Zó
senior tag
-
Gyok2
senior tag
Nekem is megvan, ez is Deluxe verzió volt. A V3000 volt 4 megás, Riva 128, a Diamond Viper V330 volt a másik nagy kedvenc.
Szép időszak volt, igen.
-
Zó
senior tag
Kérdés, hogy mennyire hiánypótló a remaster. Konzokon csak-csak, de PC-n a GOG-os verziót is kipofozták nemrég. Nem mindig tesznek jót az eredeti esztétikának a remasterek megoldásai. Remélhetőleg mechanikai nem válik a hátrányára, az új tartalmak pedig jók lesznek. A minap jött ki egy új hivatalos kampány (Dawn of the Machine) a Quake-hez, az néhány óra után kifejezetten tetszik.
-
dongettó
aktív tag
Jajj tényleg. V3800 at máig eltettem. Meg van egy Asusom ami csak 4 megás volt az is valami V-s akármi deluxe. Incoming / Thief / carma 2, . //97- uprising, extreme assault.
Nem mintha gamelnék mostanában de nem hinném, hogy manapság létezik ilyen felhozatal mint ami akkor volt. -
negro
őstag
A Pentium 2-es és 3-as család sosem volt ár/érték bajnok, de nem is vették, csak leginkább cégek. A K2 és a K3 árazását inkább az aktuális Celeronnal volt érdemes összevetni, főleg a nevetségesen könnyen elérhető tuningpotenciál fényében, úgy már egészen más a verdikt. Emlékeim szerint kb. egy árban voltak: a Cerka olcsóbb volt, cserében a lap drágább, illetve az ATX táp szükségességge is megdrágíthatta a gépcserét kb. 5K-val, de ennyi.
Na igen. Ismerosoknel mindenhol cerka volt ha Intel. Nem sok senkinek volt PII haztartasban.
-
negro
őstag
Az Incubation 1997-es.
1998-99-hez még néhány, amit bejegyzésben és a kommentekben nem láttam:
Thief: The Dark Project
Populous: The Beginning
Fallout 2
Sanitarium
Carmageddon II
Myth II: Soulblighter
People's General
Dungeon Keeper 2
Jagged Alliance 2
C&C: Tiberian Sun
The Longest Journey
Outcast
Caesar 3
Imperium Galactica II
Age of Wonders
Sim City 3000A konzolon 1998-as Metal Gear Solid és Resident Evil 2 egyébként 1999-ben kapott PC-s portot.
Tenyleg a Thief... emlekszem akkor kaptunk egy SB Live-ot. EAX. 4.1. Hang teren is mekkora ugrasok tortentek. Nightdive Studios csinalja a remaster ehez is. [link]
-
Gyok2
senior tag
Az Incubation 1997-es.
Fallout 2
Sanitarium
Carmageddon II
People's General
Dungeon Keeper 2
Jagged Alliance 2
The Longest Journey
Outcast
Caesar 3
Imperium Galactica II
Age of Wonders
Sim City 3000A konzolon 1998-as Metal Gear Solid és Resident Evil 2 egyébként 1999-ben kapott PC-s portot.
Én még az Incoming-ot is ide tenném, nagyon jó kis pörgős játék volt, csúcs grafikával. Asus V3800 mellé kaptam, techdemoként (is).
-
Egon
nagyúr
Az Incubation 1997-es.
Fallout 2
Sanitarium
Carmageddon II
People's General
Dungeon Keeper 2
Jagged Alliance 2
The Longest Journey
Outcast
Caesar 3
Imperium Galactica II
Age of Wonders
Jogos, valamiért a kieggel kevertem, bár az is 98-as.
-
Tothg86
aktív tag
Remek cikk, köszi szépen! Ah, micsoda korszak, durva. Olyan volt olvasni, mintha egy tornádóban ültünk volna akkor. Mondjuk kb igy is volt

-
Zó
senior tag
Jó cikk, köszönjük.. Pár kiegészítés:
A Voodoo 1 vs Riva 128 kártyák árviszonyai esetében érdemes nem eltekinteni attól, hogy előbbihez kellett valamilyen 2D-s kártya is, utóbbi pedig egy viszonylag gyors 2D-s résszel is rendelkezett (valamint nagyobb felbontást is tudott). Unreal Tournament-hez nem sokkal a megjelenés után volt DX-es patch.
1999 megjelent jelentős játékainál pedig mindenképp megemlíteném az Incubation-t, ha már 3D meg 3dfx...Az Incubation 1997-es.
Fallout 2
Sanitarium
Carmageddon II
People's General
Dungeon Keeper 2
Jagged Alliance 2
The Longest Journey
Outcast
Caesar 3
Imperium Galactica II
Age of Wonders
-
Egon
nagyúr
Ami a K6-2-ot illeti: Ar/ertek arany! Fele annyiba kerult es a hozzavalo lap mint egy PII-es es slot1 mb. Nekem egy 350-es volt SS7-ben ergo a 100-as FSB-vel. De ~400-on ment. Melle egy Voodoo2 12Mb.
"Csak a "3DNow" alkalmazásával érnek fel a konkurenciához, de ennek a támogatása még csak most jelenik meg 1-1 szoftverben"
Ezert volt nagyon felrevezeto ha vki a megjelenes utani tesztekbol vonta le verdiktet mert egy baromi jo proci volt.
Valojaban `99-ben mar bo tobb mint ~100 jatek tamogatta es lenyeges a legtobb mainstrem es AA jatek. De egy utolagos patch utan olyan jatekok is mint egy ~97-es Quake2. Half-Life, UT, Q3, Tomb Rider III, Descent III, Incoming stb. meg alapbol... [link]A legtobb jatekban boven azt az fps-t hozta egy K-2 400 mint egy PII 400. (Quake2-ben ~80 fps 640x480-ban) Mindezt fele annyi penzbol. Arrol nem beszelve a 3dnow-t olyan sw-ek is tamogattak mint a Winamp igy kevesbe volt terhelt a gep a hatterben mp3 lejatszas eseten. Marpedig ekkor volt az mp3 terhoditasa is. Vagy akar mp3 converterek is. Eleg hamar vegzett egy szammal. Egy szo mint szaz nagyon is jo proci volt a K6-2 es plane a K6-3 amihez ugyancsak nem kellet uj alaplapot venni.
A Pentium 2-es és 3-as család sosem volt ár/érték bajnok, de nem is vették, csak leginkább cégek. A K2 és a K3 árazását inkább az aktuális Celeronnal volt érdemes összevetni, főleg a nevetségesen könnyen elérhető tuningpotenciál fényében, úgy már egészen más a verdikt. Emlékeim szerint kb. egy árban voltak: a Cerka olcsóbb volt, cserében a lap drágább, illetve az ATX táp szükségességge is megdrágíthatta a gépcserét kb. 5K-val, de ennyi.
-
Egon
nagyúr
Jó cikk, köszönjük.. Pár kiegészítés:
A Voodoo 1 vs Riva 128 kártyák árviszonyai esetében érdemes nem eltekinteni attól, hogy előbbihez kellett valamilyen 2D-s kártya is, utóbbi pedig egy viszonylag gyors 2D-s résszel is rendelkezett (valamint nagyobb felbontást is tudott). Unreal Tournament-hez nem sokkal a megjelenés után volt DX-es patch.
1999 megjelent jelentős játékainál pedig mindenképp megemlíteném az Incubation-t, ha már 3D meg 3dfx... -
ceia
őstag
Az első 3D kártyám az ATI Rage II volt, elég gyengécske. Aztán a második már a Riva 128-ra épült, Asus V3000. Ezzel játszottam először a Tomb Raider 2, Motorace 2, Quake 2, Half Life játékokat. Érdekes, hogy nekem később lett egy sima Voodoo 1 kártyám, ami visszalépés volt, de valahogy így jött ki.
Aztán volt még pár, csak az érdekesebbeket említve: Voodoo 3-2000, Radeon 9600 XT, GeForce 7600 GT, Geforce 9600 GT, GTX 1050 Ti.. ez volt az utolsó. Jelenleg csak integrált van, már évek óta. Ilyen árak mellett nem is lesz kártya, játszom azzal, ami anélkül megy. -
negro
őstag
Igazából pár kedvenc (bár igaz, réteg) játékomat hiányolom a felsorolásból:
1998 - Overseer
Tex Murphy - jó ideig - utolsó kalandja, a cliffhanger-jének a lezárásra 16(!) évet kellett várni. Technikai érdekessége, hogy DVD verzió is kijött belőle MPEG2 videókkal és 5.1 csatornás hanggal (ez akkor sci-fi volt), illetve AGP gyorsítókat támogatott a 3D részekhez.1999 - Omikron
A Quantic Dream (Heavy Rain, Detroit) első nagyobb dobása, egyike a legrégebbi open-world játékoknak, ráadásul multi-genre (beat'em up, FPS/TPS, kaland mix), amihez David Bowie külön számot írt (és "szerepelt" is benne).1999 - Gabriel Knight 3
A Sierra (és Gabriel Knight) utolsó kalandjátéka, amit úgy próbáltak "3D-síteni", hogy külön-külön lehetett a szereplő(ke)t és a kamerát mozgatni, megosztó volt a fogadtatása, csak jóval később került kult státuszba, de nekem az egyik kedvenc kalandjátékom (a "Le Serpent Rouge" fejtörő, olyan amihez foghatóval azóta sem találkoztam játékban).#17 MasterDeeJay: A Silent Hill az csak PS-re jött ki, úgyhogy hiába volt legenda, a PC-sek kimaradtak belőle...
BattleZone 1-2 is pl. Vagy a Settlers III. De ebben a korszakban jobbnal jobb jatekok kozt lehetett valogatni. Nem volt ido mindenre is, illetve erdeklodesi kor kerdese is kinek mi volt meg.
#17 MasterDeeJay: A Dune2000-nek gyak. Red Alert (win95 verzios) kinezete volt es ugyanaz a gameplay megoldas. `98-ban szerintem sem nezett az ki rosszul. Egy SC sem volt szebb. Illetve az egy Remaster volt csak akkor nem igy neveztek. Azert a Dune2-hoz kepest ahol egyenkent kellett egysegeket mozgatni ez a 2000-es verzio nagyon jo volt. En gruntmoddal retroztam sokat:
-
Lord Myn
őstag
Igazából pár kedvenc (bár igaz, réteg) játékomat hiányolom a felsorolásból:
1998 - Overseer
Tex Murphy - jó ideig - utolsó kalandja, a cliffhanger-jének a lezárásra 16(!) évet kellett várni. Technikai érdekessége, hogy DVD verzió is kijött belőle MPEG2 videókkal és 5.1 csatornás hanggal (ez akkor sci-fi volt), illetve AGP gyorsítókat támogatott a 3D részekhez.1999 - Omikron
A Quantic Dream (Heavy Rain, Detroit) első nagyobb dobása, egyike a legrégebbi open-world játékoknak, ráadásul multi-genre (beat'em up, FPS/TPS, kaland mix), amihez David Bowie külön számot írt (és "szerepelt" is benne).1999 - Gabriel Knight 3
A Sierra (és Gabriel Knight) utolsó kalandjátéka, amit úgy próbáltak "3D-síteni", hogy külön-külön lehetett a szereplő(ke)t és a kamerát mozgatni, megosztó volt a fogadtatása, csak jóval később került kult státuszba, de nekem az egyik kedvenc kalandjátékom (a "Le Serpent Rouge" fejtörő, olyan amihez foghatóval azóta sem találkoztam játékban).#17 MasterDeeJay: A Silent Hill az csak PS-re jött ki, úgyhogy hiába volt legenda, a PC-sek kimaradtak belőle...
-
MasterDeeJay
veterán
Die by the Sword megelőzte korát, egérrel irányítani kezdetleges fizikával a kardot bárdot stb azán poénból az ellenfél levágott testrészeivel is lehetett hadonászni. Kellett neki valóban 3d gyorsító és az tolta fel a gammát annyira hogy lássál is valamit.
Trespasser is hasonlóan a fentihez a maga módján forradalmi volt de túl korán jött.Comandos grafikája nekem mai napig emlékezetes.
Dune 2000 is a maga módján szép volt
The Neverhood-ot emelném még ki bár korábbi játék de az összkép és hangulat nagyon jó volt.
Blood 2 - már az első rész is kellően beteg volt és nekem nagyon megmaradt a második is, grafikára szerintem itt sem volt panasz.Igazából ez a korszak maga volt az aranykor és nem csak a 3d miatt.
Planescape: Torment
System Shock 2
Heroes of Might and Magic III
Age of Empires II
Unreal Tournament
Quake III Arena
EverQuest
Silent Hill
CS
Worms Armageddon
....meg még bőven lehetne sorolni. Ekkor születtek legendák. -
negro
őstag
Sokan beneztek ezt a korszakot. Nem csak a K7 de a K6-2/3 is jobb valasztas volt szerintem. De eleve az intel szerintem 10x annyit koltott reklamra is... ment mindenhol az "intel inside" -
IstvánLászló
őstag
A munkádat köszönöm,nagyon jó és sok információkat írtál,ezeknek a kártyáknak - akkoriban beszerzésükre pénzünk nem is volt,én is csak álmodtam is hogy,majd talán lesz majd egy vgam.
A Tseng Labs gyártótól volt az első vgam,ami akkoriban nem volt olcsó és akkoriban láttam a S3 Ati Nvidia Tnt vgakat,amik akkoriban jó vgaknak számotottak a Celeron 366MHZ-es gépembe,de kellet vennem is hozzá - nagy nehezen egy CD-rom olvasot az installálásuhoz,mert net sem volt és sok mindent is csak cd lemezekről lehetet is megoldanunk,tömören ezt tudom mondani. -
hcl
titán
Ami a K6-2-ot illeti: Ar/ertek arany! Fele annyiba kerult es a hozzavalo lap mint egy PII-es es slot1 mb. Nekem egy 350-es volt SS7-ben ergo a 100-as FSB-vel. De ~400-on ment. Melle egy Voodoo2 12Mb.
"Csak a "3DNow" alkalmazásával érnek fel a konkurenciához, de ennek a támogatása még csak most jelenik meg 1-1 szoftverben"
Ezert volt nagyon felrevezeto ha vki a megjelenes utani tesztekbol vonta le verdiktet mert egy baromi jo proci volt.
Valojaban `99-ben mar bo tobb mint ~100 jatek tamogatta es lenyeges a legtobb mainstrem es AA jatek. De egy utolagos patch utan olyan jatekok is mint egy ~97-es Quake2. Half-Life, UT, Q3, Tomb Rider III, Descent III, Incoming stb. meg alapbol... [link]A legtobb jatekban boven azt az fps-t hozta egy K-2 400 mint egy PII 400. (Quake2-ben ~80 fps 640x480-ban) Mindezt fele annyi penzbol. Arrol nem beszelve a 3dnow-t olyan sw-ek is tamogattak mint a Winamp igy kevesbe volt terhelt a gep a hatterben mp3 lejatszas eseten. Marpedig ekkor volt az mp3 terhoditasa is. Vagy akar mp3 converterek is. Eleg hamar vegzett egy szammal. Egy szo mint szaz nagyon is jo proci volt a K6-2 es plane a K6-3 amihez ugyancsak nem kellet uj alaplapot venni.
Nekem volt AFR-es 333-as K6-2, meg 550-es is, jóféle cuccok voltak ezek. Főleg hogy meg tudtam venni, P2-t meg nem tudtam volna
De különben gyengébb volt, azt azért lehetett érezni. DVD lejátszás amúgy éppenhogy ment. De vagy ez, vagy marad a P1... hát... -
negro
őstag
-
vrob
aktív tag
Köszönöm a támogatást!

Biztos sok mindent kifelejtettem, jöhetnek ide is kommentben. Át kell néznem még. Alapvetően 1998-ról szerettem volna írni, de mindenképpen átcsúszik 99-re is ez az időszak. A teljes 99-et elemezve pedig már megint teljesen más, annyira gyors volt a tempó.Az egyik apropója az volt az írásnak, hogy az elveszettnek hitt régi számláim előkerültek. Amúgy én sem tudtam volna összerakni mi mikor volt.
A fekete négyzetek szerintem a Rage128 volt, de az S3-at sem tartom kizártnak

-
schilence
csendes tag
Köszönöm ezt a tömény nosztalgia bombát!
Nagyon sok régi emlék visszajött és jó volt kicsit ezeket újraélni fejben. ‘98 októberében csináltam egy kisebb hipertér ugrást egy jó csillagállásnak köszönhetően: a 486-os gépemet váltotta az abit bh6-celeron 300A-viper v550-128mb ramos csoda.
Nekem abszolút ez volt a számítástechnika aranykora. Ajj, régi szép idők… -
hcl
titán
Ez jó volt
-
dongettó
aktív tag
Akkoriban talán /// vagyis 2000 után vmi 450 es amd 3d-now procis gépem lehetett.Utána Duron 800, aztán dual msi lappal 2db pentium 600 körüli,( dual socket) aztán 2 tua, / mint kiderült az msi lap a 2 tualatint nem is kezelte normálisan mert az extra cachet nem engedélyezte kettőnél.( akkoriban ezt nem vettem észre, net sem volt ) utána 1700 as athlon, / ez fényév volt a dual tuához képest.Nemtudom akkoriban kb évente volt másik gépem mert filléres volt.
https://www.youtube.com/watch?v=Lc2OtyjVP3w nba live 98, 98 ban ez a videó blúréjnek számított
** 350 es amd-m lehetett elsőnek, és emlékszek az nba 98 már a 800as duron / tualatin alatt futott.
-
dongettó
aktív tag
-
dongettó
aktív tag
30éve ez vmi veszettjól nézett ki
Ez meg azért volt emlékezetes, mert akkoriban égettük le a 30 as videoton mélyet.
És újratekercselve baromi jó volt a sárkánynak a hangja ahogy repült
DDD
// Star Wars Episode I: Racer -ment ezzel párhuzamban
-
KROK640
félisten
Delta Force : Az is nagy kedvencem volt, mivel az első gépem Celeron 366MHZ, 32MB RAM, S3 Trio 3D/24 volt, így normális 3D kártya híjján a szt voxel szektához csatlakozva Delta Force-oztam.
-
KROK640
félisten
Railroad Tycoon II, de imádtam. AZ első játék amiből screenshootokat csináltam, párat színesbe kis is nyomtattam és kiraktam a szobám falára. Igazi "terepasztal" grafika volt akkori szemmel.
-
dongettó
aktív tag
Volt akinek a Sin akkoriban nem akadt?
Micsoda borzalom, peddig akkor grafikailag über volt.
A re-volt is jó volt, de a mw3 és a Homeworld volt a legjobb.
-
sidi
aktív tag
Köszi az írást, nagyon jó lett, jól összeszedted hardver és szoftver részen is, külön öröm volt a gép fejlesztésekről is olvasni, valamint az akkoriban megjelenő újdonságokról is.
Pár játék amit leginkább 2 öcsémnél láttam: (én nem játszottam, kivéve a Half Life
)
Motocross Madness
NFS3
Half LifeGépben lakó hardverek pedig:
K6-2 300, később 350 mellett nekem rendszer memória 32, később 64 MB lett, VGA pedig:
SiS 6326, 4 MB, PCI - kezdetben,
Trident Blade3D, 8 MB, AGP, 5Ali61 lapban.
Ez pedig már később lett az ezredfordulón AMD Athlonnal együtt: TNT2 M64 32 MBFinal Reality akkora demo volt, hogy csak pislogtunk, illetve azt sem.
Az Internet elérési sebesség is meglódul. Már 56,6 Kbit-es sebességre képes a modemünk. A gyakorlatban, a vonalminőség miatt örülök ha megvan a 2-3 Kbyte/sec.
Hardveres modemmel nálunk kicsit jobb volt a helyzet, (4-5k) bár inkább csak levelezésre használtuk DrótPostaGalamb levelező klienssel, éjszakai fél forintos tarifával neteztünk, a nappali talán 5 Ft helyett.Köszönetnyivánitásért külön dicséret jár!

-
dongettó
aktív tag
G-nome 97 eleje / mechwarrior 3 99 vége.
És ha már starcraft, akkor KKND2

-
DarthSun
félisten
Sok hasznos információt felidéz, mármint amiatt hogy én nem tudnék ilyen pontosan visszaemlékezni az időrendre.
Köszi a cikket !, el is teszem a könyvjelzők közé.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- WARDOGS
- Trollok komolyan
- Bemutatták, ezeket az újdonságokat hozza az Apple iPhone 18 Pro
- 25 óráig bírja GPS-t használva az Apple Watch Ultra 4
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Újraírja az iPhone történetét a kinyitható kijelzős iPhone Duo
- Villanyszerelés
- Google Pixel topik
- Linux felhasználók OFF topikja
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
- Új Extra GAMER PC Ryzen 7 7800X3D / RX 9070 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB NVMe SSD / 1000W
- Új Entry GAMER PC Ryzen 7 5700 / RTX 5060 Ti 8GB / 16GB RAM / 500GB NVME / 700W
- Lenovo Thinkpad T495 // Ryzen 5 Pro 3500U // Radeon Vega 8 // 16GB // 256-512GB Bp., Foxpost, MPL
- Új Master GAMER PC Ryzen 7 9850X3D / RTX 5070 12GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD / 1000W
- Új ULTRA GAMER PC Ryzen 7 7800X3D / RTX 5070 Ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD NVMe / 1000W
- CSILLÁM AKCIÓ! Macbook Air 13 M1 8GB 256GB Akku: 87% 1 év teljes körű garancia
- Fullextrás! Lenovo ThinkPad T14s Gen 1 Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 1000GB FHD TouchScreen 1 év garancia
- Dell Latitude 3380 - Core i3 6006U, 4-8GB DDR4 RAM, gyári töltő, jó akku, számla, 6 hó gar
- Sulikezdő AKCIÓ! Microsoft Surface Laptop 4 AMD Ryzen 4680U 16GB 512GB IPS 2.2K TOUCH 1 év gar
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 6 Bontatlan, vadonatúj Core Ultra 7 258V 32 GB RAM 512 GB SSD Magyar bill

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

.
2009-től már Phenom 9500-at használtam, sőt '14 januártól már I3 4330-at. Na mai napig az volt a leghosszabb életű konfigom, 7+ éves volt mire cseréltem, igaz volt benne "facelift" de még downgade is.
).