Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• stopperos

senior tag

válasz zoltanz #39951 üzenetére

Meg lehet kerülni a dolgot.
    1)Távolítsd el a firefox csomagot snap-ből és apt-ból:
    sudo snap remove firefox
    sudo apt purge firefox
    2) Hozzá kell adni a ppa:mozillateam/ppa -t: sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/ppa
    3) A snap-et telepítő csomag policy-jét le kell vinni:
    sudo mcedit /etc/apt/preferences.d/firefox
    A tartalma pedig:
    Package: firefox
    Pin: version 1:1snap*
    Pin-Priority: -1
    4) Le kell ellenőrizni, hogy rendben van-e a prioritás:
    apt-cache policy firefox
    Erre azt várjuk, hogy a "Jelölt:" az ne a snap-es firefox legyen, hanem a 99-es verziójú.
    5) Telepíteni kell a firefox-ot:
    sudo apt install firefox

#39957: Amíg az apt pinning policy-t nem állítja át valaki, addig nem fog a saját tárolóból települni, mert az ubuntu tárolóban lévő az mindig nagyobb verziós lesz. Meg kell csinálni a "3)"-as lépést.

• csabiks

senior tag

Sziasztok!

Hosszú-hosszú évek után, újra 'visszatértem' az ubuntura.

Előzmény: még az 5.04-es ubuntuval kezdtem (van is még eredeti lemezem), majd használtam kisebb nagyobb megszakításokkal, főleg dualbootban és főleg csak hobbiból. Aztán 2015 körül megvettem első macbookom, és igazából az elmúlt 5 év teljesen kimaradt (mind a linuxos mind a wines érából).
    A macbookom nemrég eladtam (volt macbook pro, sima air, 12 colos mac stb).
    A windowst a 7-ig használtam, az kézre állt, szerettem, a 8 kimaradt, a laposhoz a win10 járt, de mac után minden olyan 'fura / más' volt, gondoltam kísérletezem és feltettem a legújabb ubuntut.

Még emléxem az unity felületre, ami nagyon laggos / bugos volt, ahhoz képest ez a gnome shell gördülékeny, kézre áll, nekem bejön. Ami teljesen új az a snap csomagkezelő, az nem volt eddig, olvastam utána, sokan szidják (itt is láttam róla panaszt), nekem csak a vlc fut alóla, de nem teljesen értem a koncepciót, ami tetszik, az az hogy választhatok repót, és így akár a legfrissebb szoftver is telepíthető, de amúgy...

A laptop win alatt bő 10 órát tudott, az ubuntu első nekifutásra 4-et, majd utánaolvasva és a tlp-t feltéve már hozza ugyanúgy a 10-et (ezt akár default telepíthetné, mert nagyon nem mindegy).

Olvastam 1000 meg egy leírást az SSD optimizálásaval kapcsolatban, de én külön nem állítottam semmit, van értelme? (most abból kiindulva, hogy a windows mennyit teker-keres-ellenőriz, nem hiszem hogy a noatime vagy épp a firefox memórába való cachelése hosszabbítaná meg az ssd életét. Esetleg ellenérv?

Használat a gyakorlatban:
    böngészés ugyanolyan (de szerintem gyorsabb a firefox ubuntu alatt), ntfs vinyót default ír-olvas, torrentre transmissiont használtam mac alatt is, az ugyanolyan jó, a vlc detto, nincs okom winen maradni.

Libre officetől van jobb alternativa? 1-2 xlst kell néha szerkesztenem, de nem teljesen úgy jelennek meg mint winen..

Egyébként minden szupi, hibátlan.
    A gépem Latitude 5490 (i5 8350,8gb ram, 256gb ssd, intel grafikus kartya)

Ja, 1 valami, a pöcökegér érzékenységét sehol nem látom, az szabályozható külön? használ valaki ilyet még?

Üdv

• ubyegon2

félisten

válasz #40553216 #30574 üzenetére

Normál esetben jól elvan egymás mellett az azonnali és az ütemezett TRIM. Nálad, ahogy berus.berus szaki mondta, az azonnalit(discard) nem célszerű használni, az ütemezett(fstrim) meg mindenképpen lefut hetente.

Fstabban elég a noatime, de a default is mehet, discard ne legyen.

a networkmanager-wait-online.service-t mindenképp lődd ki, nálam is időnként megjelent és nagyon idegesítő volt, amikor 3,5 percre volt állítva.

Nézd meg a függőségét, ha nem akarja a BoB által írt parancs kikapcsolni, mert a függőség nem engedi:

systemctl list-dependencies --reverse NetworkManager-wait-online

a satust ezzel a paranccsal tudod ellenőrizni:

systemctl status networkmanager-wait-online.service

ha ilyen a kimenet, akkor OK:

~ $ systemctl status networkmanager-wait-online.service
    ● networkmanager-wait-online.service
    Loaded: not-found (Reason: No such file or directory)
    Active: inactive (dead)

Ha minden OK, akkor igen gyors lesz a boot-idő, valami ilyesmi:
    Startup finished in 4.592s (kernel) + 1.744s (userspace) = 6.336s

Ha elég fizikai memóriád van, akár a FF cache-t is kiküldheted abba, gyorsabb lesz és nem használja az SSD-t sem.

ha Firefoxot használunk, viszont nincs kedvünk RAMDISK-kel bajlódni, irányíthatjuk a gyorsítótárat közvetlenül a memóriába is, méghozzá egyszerűen. Nyissuk meg megint a beállításokat tartalmazó lapot: írjuk be a böngésző címsorába az about:config parancsot.

Keressük ki a browser.cache.disk.enable kulcsot, majd értékét true-ról állítsuk át false-ra. Ezután keressük meg a browser.cache.memory.enable kulcsot, majd értékét állítsuk át false-ról, true-ra. Most már a memóriába kerül a Firefox gyorsítótár, de nem árt megszabni, hogy mekkora memória mennyiséget foglaljon le magának a webböngésző. Hozzunk létre egy új Integer (Egész) kulcsot (Jobb egérgomb -> Új menüpont), majd adjuk neki a browser.cache.memory.capacity nevet. A friss beállítás értékeként adjuk meg kilobájtban, hogy mennyi rendszermemóriával gazdálkodjon a memóriába száműzött gyorsítótár. Itt persze -1 is lehet az érték, ha a Firefox-ra szeretnénk bízni a beállítást. Utóbbi esetben a rendelkezésre álló rendszermemória mennyiségétől függően dinamikusan állítja be a webböngésző a memóriában helyet foglaló gyorsítótár méretét.

Az új beállítások a Firefox újraindítása után lépnek életbe.

• Raynes

tag

válasz gery2123 #24792 üzenetére

Igen, Arch. Beillesztettem a csomaglistát pastebinre. Nem tudom, hogy hogyan foglal ennyi helyet. Mondjuk az az igazság, hogy ebben a foglalásban benne van Firefox alapértelmezett méretű cache-e, a Thunderbirdben letöltött levelek, a Spotify minimumra levett cache-e, a pacman cache-e, a root felhasználó home-ja (tényleg, ezt át lehetne helyezni a home partícióra?), meg még ez meg az.

Nem telepítettem fel sok alkalmazást, inkább csak a függőségeik számosak, 908 csomag van telepítve. Főleg nem a Qt-s alkalmazások függősége sok, hanem TeXlive-nak meg ilyesmiknek. A home és az adatok külön vannak természetesen.

Kubuntun valami 20 ezer csomag fölött volt telepítve az első fél évben, utána nem is néztem, igaz az 64 bites volt, és több mindenből a 32 bites is fent volt, mert adott esetben a 32 bit only alkalmazásoknak kellettek a 32 bites libek. Másfél év után 35GB fölött volt a foglalása a rendszernek, a home és az adatok külön voltak. Igaz arra telepítettem minden szart, egy csomó mindent csak kipróbálni, amiket nem szedtem le, mert már akkor is elfért az 50 gigás partíción. Azért szoktam mondani, hogy tapasztalt linuxos user elfér kevesebb helyen, ha már lefixálódtak, hogy milyen alkalmazások kellenek neki, és nem telepítget hozzá feleslegesen, főleg, ha a minimalista megoldások híve. Viszont nekem ezek a fapados WM-k, DE-k még újak, így még telepíteni fogok pár dolgot feleslegesen. Le nem szívesen szedek semmit, mert elfér, meg adott esetben ha fent van minél több csomag, akkor később a netről egyre kevesebb függőséget húz le.

16 giga most még elég lenne nekem is, de még mindig nincs teljesen belakva a rendszer, így későbbiekben garantálom, hogy nem lesz elég. Az 50 gigára sem mondanám, hogy mindenre mindenkinek elég, de azon már átlag linux desktop user tényleg nagyon kellemesen elfér, úgy, hogy nem nagyon fog kifutni a helyből, csak extrém felhasználás esetén.

• janos666

nagyúr

Abból, ahogy most egy régi laptop-ra próbáltam feltenni a 15.10-et, úgy látom, hogy kicsit talán túl erőszakos és lomha jószág lett ez az Ubuntu mostanában.

1: Kézileg készítettem partíciósémát és filerendszert parancssorból, majd mondtam a grafikus telepítőnek, hogy ezt használja, ami van, ne módosítsa. Erre bemutatott nekem egy középső újat: tényleg nem csinált új partíció(ka)t, vagy filrendszer(eke)t a szó szoros értelmében, viszont létrehozott két új subvolume-t, amik két partíció/filrendszer-nek felelnek meg annyiból, hogy külön mountol-ja őket a kernel saját fstab bejegyzésekből. Szóval mehettem vissza a Live környezetbe, pakolhattam át a file-okat mv-vel a gyökérbe, aztán chroot-ból kiigazíthattam a grub.cfg-t kézzel, "csak azért, mert b@zmeg!" alapon (igazából semmi baj nem lett volna a subvolume-okkal se, de én abszolút nem kértem őket! akkor minek csinálja...?).

2: Hihetetlen lassú ezen a régi gépen. Nem tudom, hogy pontosan mi fogja meg, de ha pl. indítanék egy programot egy ikonnal, akkor kattintás után kimerevedik a kép és még egy-két másodperc, mire kigyullad a HDD-LED (a fizikai a laptop-on), aztán darál még egy jót és végre elindul egy FireFox úgy 5-10mp múlva (de tényleg erősen változó, bezárva és újraindítva sem feltétlenül gyorsabb, mikor már a cache-ben lehet az adat). A System Monitor-ban is másodperces késéssel megy fel a CPU használat. Szóval az egyszerűen hozzáférhető indikátorok szerint valami gáz van, nem csak a hardware a lassú (van olyan pillanat, mikor dolgoznia kéne, de még a HDD és a CPU is gyak. üresen jár egy lélegzetvételnyi időt...).

Azért próbáltam ki ezen a gépen az Ubuntu-t, mert az XP-t már csak nem illene használni, mióta nem frissül, a GPU-hoz (915GA) viszont csak XP-s driver készült Windows-ra (ami bár Win7-re is felmegy, mert csak a 8-al szűnt meg a támogatás, de XPDM-el Vista/7-ben sincs Aero, így Vsync nélkül megy az asztalkezelő), a Gentoo-hoz túl lassú (kis túlzással, mire befejezne egy rutinszerű @world update-et, addigra lehetne megint sync-elni és újrakezdeni :D), a Lubuntu és Xubuntu ablakkezelőivel pedig valamiért nem működik a Vsync (az Ubuntu-éval igen). A 3D gyorsítás az megy, de mégis látványos a screen tearing (még durvább, mint az Aero nélküli Win7-el).

Lehet, hogy erőltetem még kicsit a Xubuntu-t, mert az amúgy egész szépen futna és az Xfce4-hez dob ki egy tucat workaround tippet a google, míg a Lubuntu OpenBox-ához kevésbé. :U

• ubyegon2

félisten

válasz Ciccuka #22807 üzenetére

Próbálgasd az SSD-hez használt beállításokkal

#tmpfs to .cache
    tmpfs /home/********/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0

******** az user megnevezés

ezeket is próbáld ki:

# Modification for SSD
    tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
    tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
    tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
    tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0

Firefox gyorsítása: gyorsítótár a RAM-ba

Legközelebb figyelmesebben olvasd a leírásokat, ha azt írja, hogy meg kell adni a pendrivra a boot-ot a flagba, akkor azt ne a csatolási ponthoz írd be, mert ilyen tévedésekkel komolyabb meglepiket is okozhatsz!

de Rufus-al rárakva jelentősen gyorsabb volt a telepítő, mint maga a telepített változat.

Lehet, hogy memóriából futott. :)

• ubyegon2

félisten

válasz Neil Watts #22690 üzenetére

Ha nem mozgatsz sűrűn nagy méretű fájlokat, akkor elég a discard opció, a cron.weekly-t nem is érdemes abajgatni, az se baj, ha lefut, az se, ha nem.

Amúgy jónak tűnik, amiket megnéztél/linkeltél. Ha nem akarsz naplózást a mappákhoz, fáljmozgásokhoz, akkor még érdemes berakni az fstab-ba a noatime paramétert ide s discard után

UUID=58831d0f-0d46-4555-b8a4-f17e4b7e5a8c / ext4 discard,errors=remount-ro 0 1

Érdemes még egy teljesítmény tesztet csinálni a gnome-disk-utility-vel kb. ilyen értékekkel

Ha még jobban akarod kímélni az SSD-t berakhatod még Firefox cache-t ramba.

/home/.cache-t is tmpfs-be rakhatod

#tmpfs to .cache
    tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0

ezeket is berakhatod még az fsab-ba:

# Modification for SSD
    tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
    #tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
    tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0

a középső ki van kommentelve, mert kellenek a log fájlok

Most esett le, hogy ezek a leírásokban is benne vannak. :D

• laszlohu

addikt

válasz #40553216 #22098 üzenetére

Ezt próbáltad?, hátha :

[link]

a firefox cache könyvtárának jogosultságának megváltoztatása

• Jim Tonic

nagyúr

válasz #19617792 #17041 üzenetére

Firefox alatt.
    Nem, írja is a Mint, hogy nincs zárt driver a rendszeren.

Találtam egy ilyet, ez még aktuális lehet?
    So I've had the same problem as a lot of people, youtube was extremely laggy even when I played 240p videos and I tried everything, html5 youtube, flash-aid plugin for firefox and whatnot, and they didn't work for me.
    Then I enabled "Override automatic cache management" on firefox. It got a little better but still a bit laggy on fullscreen.

Then I thought I'd let Ubuntu use more cache . So if you have the same problem just try this:

sudo gedit /etc/apt/apt.conf.d/70debconf.

Then put this code,:
    APT::Cache-Limit "100000000";
    on that file and then save it.

Next type this code on your terminal
    sudo apt-get clean && sudo apt-get update --fix-missing
    and you won’t find apt cache limit again in the next time.

It worked for me!!!

Ez 12.10-es Ubira volt.

törölt tag

válasz hcl #5723 üzenetére

Midori-t egy angol fórumon olvastam, valaki azt írta, hogy pont ezt a problémát ez oldotta meg. Majd kipróbálom, de nem fűzök hozzá sok reményt... azzal meg az lenne a gond hogy cache k*rva nagy lesz, ezért is van áttéve a firefoxnál a HDD-re az SSD-ről de ha mégis beválna pl:a midori ...arról fingom nincs hogy pakolom át a cache-t.

törölt tag

nem akarok semmit elb*szni :-)
    nekem elvileg 2 gb ram-om van de a rendszerellenőrző csak 1,7-et ír , ezzel is érdemes próbálkozni? (gyorsítótár kb 400mb most)
    és a ramból kb 600-700mb ot használ jelenleg a rendszer (1 firefox nyitva)

már ssd-ról megy a rendszer, és a firefox cache a HDD-re van áttéve.
    hogyan kéne úgy átrakni ramba hogy a hddre mentse és onnan töltse be induláskor?
    ja és egy automatikus hdd felcsatolás megoldás érdelelne!
    ubuntu !!!

törölt tag

egy gyors kérdés:
    ssd-n van a rendszer és van egy HDD vinyó is bent.
    a fáljok (fimek, torrentek, firefox cache ) a HDD-n van
    de mikor belépek akkor nem csatolja autómatikusan fel, meg kell nyitnom egy PCManFM-t és úgy csatolom fel, hogyan lehetne autómatikusan a rendszerrel együtt felcsatoltatni a vinyót?

Új hozzászólás Aktív témák