- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- droidic: A Coffee Lake titkos nyolcmagos processzora – CC150
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 ajánlható?- Puskill PSK-D5M6400BH-16G
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Lathronos #25837 üzenetére
„De aki napi szinten használ linuxot, gondolom tudja.”
Ne hidd! Ha most kezd használni, miért tudná? Ráadásul egy fórumon folytatott eszmecsere során szembesül, hogy másként kell frissen tartani, mint a Windows, mert egyetlen paranccsal az egész rendszer frissül, az miért gondolná, hogy van egy program, ami mégsem.„A nem hivatalos forrásból származó szofverek”
Az a kis különbség azért megvan, hogy azt ő maga telepíti fel utólag, így arról ezt tudja.
Nem kötekedni akarok, csak biztonság okán említettem. -
joker91
tag
válasz
Lathronos #25831 üzenetére
Próbálgattam live-ba az eddigi rendszereid. Ezt a jelenlegit is meglesem. Köszönöm a munkád!
Egy olyan kérdésem lenne (ami nem kimondottan linux), de láttam hogy az összes rendszeredre feltelepíted a Messenger-t. Evvel kapcsolatba lenne kérdésem, hogy mennyire biztonságos ezt használni? Ezt úgy értem, hogy ez nem a facebook terméke nem? Ezért kérdezem csak.
Mert igazából csak a Messenger részt használom fb-ből, s akkor kiváltaná a böngészőt ez a program. -
Dave™
nagyúr
válasz
Lathronos #25756 üzenetére
Ja nem is ott van értelme ahol van GUI, hanem ahol nincs, pl. OMV. Remek NAS OS, csak nincs filekezelője, pluginből az extplorer telepíthető, ami egy rakás szerencsétlenség, és ott nagyon jól jön, ha SSH-n van egy ilyen kétablakos file managered. Csak mint alternatívát mondtam a ranger helyett, ha azt felrakod, ennyi erővel lehet az MC jobb választás lenne.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Lathronos #25749 üzenetére
Én sem hallottam ezekről, most megnéztem, a ranger egy file manager, kicsit hasonló mint a midnight commander, de azt szerintem nagyon nehéz lenne überelni és szinte bármelyik disztribúcióra egyszerűen telepíthető tárolóból, tehát azzal lehet jobban járnál. A konzolos zenelejátszásnak sem látom mi értelme ha van grafikus felület, de az már az én bajom
-
Dave™
nagyúr
válasz
Lathronos #25724 üzenetére
Köszönöm a normális választ. Ez a realtek chip ennyire elterjedt? Csak mert ez alapján nekem nem mond semmit (laptopban Intel vezérlő van, a tabletben pedig Marvell), ez utóbbi mondjuk nem működött a 4.3-as kernelig (a Marvell vezérlők botrányosan szar támogatása miatt), szóval tudom miről beszélsz. Netbankhoz is kell a java, de erre ott van pl. a webupd8 team Oracle tárolója, de az icedtea is elérhető tárolóból, vagy 15.10-ig ott volt a szoftverközpontban is. A GPU driverek nekem szintúgy kimaradtak, mert Intel GPU van minden eszközömben (és a Broadwell/Skylake kivételével ezek problémamentesek voltak eddig is, azokhoz meg az újabb kernelverziók nyújtanak támogatást), az AMD vezérlők amúgy sem ajánlottak linuxon történelmi okokból, de az nvidia is ennyire problémás lenne? Akkor összefoglalva elsősorban hardvertámogatásban bővíted ki az alap disztribúciót, így már jobban érthető, köszönöm. Remélem kiderül az is, hogy a kollégának mi tart 3-4 napig.
spammer: na ez is egy normális válasz, köszönöm, így már tiszta. Magamból indultam ki, én jobban szeretek utánaolvasni egy adott problémának és magam beállítani/telepíteni, mert ez a megspórolt tanulási folyamat később hiányozhat, de belátom, hogy valakinek nincs türelme utánaolvasni egy adott problémának.
-
válasz
Lathronos #25706 üzenetére
Visszaolvastam, és pár napja említettél egy Ubuntu MATE 16.04 64 bites remastert.
Az most még nincs kész?
Nagyon szeretnék már új Ubuntut és az Ubuntu - Mint v. MATE - Cinnamon kombinációba kissé belegárgyultam.De jó is volt a coccalizmus mikor csak egy közül lehetett választani!
-
imibogyo
veterán
válasz
Lathronos #25706 üzenetére
Szerintem meg ne....
Én pl. innen értesültem egy-két összelegózott rendszeredről, amik közül van amit mind a mai napig nyúzok teljes megelégedéssel. És szerintem az a hsz.-ed is csak annak volt félreérthető, aki nagyon félre akarta érteni, mert én például többszöri újraolvasásra sem tudtam belelátni azt amit ő belelátott.
-
duo
addikt
-
Dave™
nagyúr
válasz
Lathronos #25701 üzenetére
Kötekszik a fene, csak tényleg úgy néz ki az idézett rész, mintha az alap nem olyan lenne. Vagy szerinted hogyan lehet még érteni? Nem mondtam sem azt, hogy egyszerű, sem azt, hogy rakétatudomány, csak szerintem félrevezető az a mondat, de bocsánat, ha belegázoltam a lelkivilágodba.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Lathronos #25698 üzenetére
Nem ismerem a munkásságod, de az alap Ubuntu is "minden igényt kielégítő" (persze csak annyira, mint a tiéd, vagy bármi más), teljes multimédia támogatással rendelkező és gyors is, a takarékosság meg relatív, egy fapadosabb megjelenésű WM nyilván gyorsabb és takarékosabb lesz, de ez nem meglepetés. Ezt csak azért bátorkodom leírni, mert így úgy fest mintha az alap Ubi valami félkész szar lenne és a te hozzáadott értéked nélkül nem teljesülnének a fentiek, pedig de.
-
stigma
addikt
válasz
Lathronos #25694 üzenetére
Köszönöm szépen, nekem amit most említesz az kínai, mert én is most tanulom az Ubuntu-t.
Most 2 kattal leszedtem és kiírtam pendrive-ra a Lubuntu-t amit fel is teszek majd gyorsan nekik.
Ha neked 0 fáradtsággal jár hogy elkészítsd azt megköszönöm, viszont ezt is gondolom sima image-ből tudom majd telepíteni ugye? (rufus + tallózott image => Bootolhato pendrive)
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #25628 üzenetére
Mielőtt félreértelmeznéd a dolgot, egy kis magyarázat. Konkrétan a screenlets nem működik a 16.04-en (már a 15.10-ben is gondok voltak vele), mivel volt valami változás a hozzá szükséges pythonban és nincs már fejlesztője. Ezért lett törölve. Mint-en sem fog menni. Ez pedig más programokra is igaz lehet (valamilyen változás és fejlesztő/karbantartó hiánya). Nem ok nélkül szokták törölni a programokat a tárolókból. Vagyis csak annyit kérek, ne fogjatok mindent az Ubuntura.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #25588 üzenetére
Írják itt a "snap" csomagformátumot. Kíváncsi leszek, hogy kedvező hatással lesz-e a minőségi csomagok számának növekedésében, és remélhetőleg nemcsak a cégek, hanem magánfelhasználók esetében is.
Az új kiadásban mutatkozik be a szoftverterjesztést leegyszerűsítő és meggyorsító megoldás, a korábban már szóba került „snap” csomagformátum. Mellyel a cégnek leginkább a közeljövőben vannak tervei, azzal engedélyezné a konvergenciát az IoT, a mobil és az asztali kiadások között. A új megoldás a már jól megszokott deb formátum mellé érkezik, ugyanis a két rendszer tökéletesen működik egymás mellett.
A snappel sokkal könnyebb biztonságosabb csomagokat készíteni, és sokkal könnyebb előállítani is azokat, így számos előnyt nyújt az Ubuntut használó cégeknek a minél robusztusabb szoftverfrissítésekhez. -
-
válasz
Lathronos #25142 üzenetére
Én Ubuntu 16.04-et használok (igen, fejlesztői verzió), de teljesen tökéletesen üzemel a felfüggesztés. Eddig nem nagyon erőltettem, de mióta a routerről megy az ilyen-olyan disztribúciók seedelése (Transmission), azóta sokszor használom. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen hardverről és szoftverről (pl. grafikus meghajtó) van szó, de adott esetben problémamentes is lehet. Garancia nincs rá, a SteamOS sem véletlen nem támogatja.
-
Raynes
tag
válasz
Lathronos #24904 üzenetére
Már ne haragudj, de indokolatlanul érzékeny vagy. Múltkor a remastered kapcsán tényleg teljesen normálisan álltam hozzád, és szerintem teljesen semleges hangnemben javítottam a leírásodban objektíven benne lévő szakmai tévedéseket, és adtam használható javaslatokat abszolúte segítő szándékkal. Mindjárt azonnali megsértődést lett a vége, meg le lettem oltva, hogy milyen szemét, meg mekkora troll vagyok.
Ha ennyire nem bírsz semminemű kritikát, akkor ne csak remastert ne tegyél közzé, hanem ennyire erővel semmit se publikálj soha, se cikk, se blogbejegyzés, se vers, se semmi, mert bizony a publikálásnak mindig velejárója a kritika is. Ha csak dicséretet akarsz hallani állandóan, akkor dicsérd meg magad, ezt felveszed magadnak hangfelvételre, aztán végtelenítve lejátszod, ha éppen lelkileg rá vagy szorulva. Nem bántásból írom, de az ember rádszánja az idejét, aztán még ő kér elnézést, hogy valamit írni mert, meg nem csak fényezett, pedig te azt vártad volna. Egyáltalán nem személyes, mások is kapnak pl. a blogbejegyzésükre kritikát, nem csak tőlem, hanem bárkitől a PH-n.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #24872 üzenetére
Aha, sajnos ritkán látogatom meg a honlapjukat, de az Ubit az általuk megadott linkekről szoktam letölteni.
Ámde kikerülhető; BME letöltés.
-
-
Foose
addikt
válasz
Lathronos #24163 üzenetére
Hm,nemrégiben chrome-ról operára akartam váltani,(14.04.3)de facebookon (és lehet máshol is) az alapból facebookra feltöltött videók szaggatnak nálam. Mindent felraktam,ami segítene. Chrome-nál jól működik. Most felraktam a Vivaldi-t is,de annál is szaggat. 64 bites rendszerem van... Egyébként nem lenne rossz ez a vivaldi,de megvárom amig kilép a beta fázisból.
-
válasz
Lathronos #23929 üzenetére
Hát ez elég sok mindentől függ, hogy meddig bírja egy média, a nyersanyag minősége, a kiírás módja és a használat gyakoriságának eredője adja ki nagyjából, hogy meddig lesz használható egy cd/dvd (nekem is van olyan ami majd 20 éves és még működik, de olyan is akad ami néhány év használat után tönkrement).
-
róland
veterán
válasz
Lathronos #23921 üzenetére
Ha belegondolok, hogy a CD/DVD max. 10 évig őrzi az adatokat, akkor a BD-hez se fűzök több reményt archiválás terén. Úgy érzem jelenleg a NAS, vagy a felhő a megfelelő archiválási megoldás. (Egy otthoni redundás felhő tárhely viszont jelenleg az elérhetetlen kategória.)
Jelenleg a papír a legmegbízhatóbb archiválási módszer, miután a kőtábla kissé nehézkes megoldás.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
Lathronos #23896 üzenetére
Ja most olvastam, hogy te is írtad a hangerőt... Kösz.
hát via s3 ide meg oda..., de HD-ben sportolnak a streamen a lányok..., csak a hanggal van valami, mert recseg, cincog és a zene elnyomja a párbeszédet...
Off:
á az asszony tv-zik. Magyar valóság... apu billenytűbetyár, anyu távkapcsoló fun, aztán megy holnap mindenki dolgozni, hogy "de ki pihente magát..." -
válasz
Lathronos #23892 üzenetére
Gondolom még a 4.12-es Xfce megjelenése előtt a 4.10 idejében javasolhattam, mert akkor valóban nem sok alternatíva volt még (persze ettől függetlenül nem baj ha benne maradt alternatívaként, csak azért kell neki egy GF3+, ATi 8500+ -ös vagy integrált Intel kari, hogy fusson is, mint ahogy az Xfce saját kompozitora esetében is (mivel ezek már tudnak hardveresen kompozitálni, ezzel is terhet véve le a prociról), ennél gyengébb vagy nem támogatott karik (mint jelen esetben) esetében érdemes inkább kilőni), apropó a Voyager már a 4.12-őt használja? Mondjuk ha esetleg nem, nem ügy, mert ppa-ból is feltehető.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
Lathronos #23889 üzenetére
Értelek. Van erősebb gép is, abban virtualboxban mennek a dolgok. (Bár a voyager mondjuk nem is hagyja, hogy normális felbontásban, ablakban fusson.) Ez a masina csak arra van, lesz, hogy kiéljem a linux iránti érdeklődésem, hobbiként... Ezért keresek olyat, ami zökkenőmentesen elfut, de van benne tartalom is. Egyelőre ismerkedem a voyagerrel. Akkor mi az, ami feltétlenül be legyen pipálva, hogy minden jól működjön?
Az alkalmazásokat l tudom én indítani, ha akarom. pl. radiotray-t kivettem. -
Keef_Lee
senior tag
-
törölt tag
válasz
Lathronos #23625 üzenetére
„professzionális munkára”
Mi is a „professzionális munka” definíciója? B)Ha úgy vesszük, ez az egy cikk önmagában több állításodra is rácáfol. A Linux többmonitoros alkalmazásának képtelenségére, akár játékon is, különösen kihegyezve az Ubuntura, és az időtávokra is: ez a cikk 6,5 éves. Tehát újra bebizonyosodik, hogy nem a Linuxon múlik. Értem én, hogy inkább azt akarod mondani, hogy az szerinted pro munkára szoftverek Linuxon nem érhetők el, emiatt nem használható a Linux, csak a megfogalmazásodat mások nem így értik, ezért a Linuxról alkotott értékítéletnek gondolják, és így is terjesztik tovább.
-
válasz
Lathronos #23621 üzenetére
Nem az volt a motiváció, hogy szimplán csak újabb legyen, hanem hogy a lehető legtöbbet tudjam kihozni a VGA-mból.
Amikor néha még az egér is nekiáll laggolni, csak mert 2 monitoron megy egy progi, vagy hogy FHD-n jobb esetben 2-5 fpssel msgy egy játék, akkor nem sok pozitív gondolat jut eszembe az AMD driverjéről...
Szóval ha "működne, ahogy kell", akkor nem lenne semmi probléma...
De tanultam belőle. -
-
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #23509 üzenetére
Intel HD 4000-el Win 7 alatt a Stalkerekkel évezhetően játszottam, 2*4 GB RAM társaságában (kijelző: 1366*769, HP ProBook 6570b).
Tudtam játékot futtatni többfélét is Linux (Ubuntu) alatt az alap Wine és a POL segítségével egyaránt (például S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat, AMK Devolution-mod), Nvidia és AMD tapasztalataim vannak, csak az Intellel van a régi időkből rossz próbálkozásom.
Egyébként vannak natív Linuxos játékok is (például Prey, Amnesia: The Dark Descent), ezek gond nélkül futottak eltérő notebook-konfigurációkon, előbbi Nvidia GT 840M, utóbbi AMD FirePro M5950 segítségével.
Persze lehet, hogy ezek Toshibán nem futnának.
(#23511) bob.zxr
A trailer zenéje nagyon tetszik.
-
szoke12
őstag
válasz
Lathronos #23493 üzenetére
Nagyon egyszerű. Van egy gép, amit 10-15-en használnak, és win-hez vannak szokva. Nos, keresgéltem sokat, hogy mit lenne a legkönnyebb használniuk, de eddig csak részmegoldásokat találtam, vagy egyáltalán nem működött vmi.
Nem kell, hogy a viselkedése az legyen, csak az ikonok, a felület legyen az. Találtam egy vistar7 nevű témát, de sajnos az ikonok fele nem töltődött be.
A vírusok, folytonos laggok, és hasonló win örömök elkerülése végett szeretnénk linuxot.bob.zxr: Köszönöm, ez az, amivel az ablakkeretek jók lettek, bár ahol szöveg van, ott húz egy kék csíkot.
-
spammer
veterán
válasz
Lathronos #23478 üzenetére
Tudom, de megéri feltenni +1 programot a függőségeivel (gnome) azért hogy helyettünk beleírjon 1-2 sort egy fájlba? És mindezt csak egy alkalom miatt, mivel onnantól kezdve automatikusa végzi a dolgát. No de nekem mindegy, én csak az egyszerűbb utat javasoltam.
Automata váltóról jobb nem is beszélni. Időnként automata váltós kocsit vezetek, és visszasírom közben a manuális váltót. Dodzsemet vezessenek a gyerekek.
-
válasz
Lathronos #23379 üzenetére
Anno az 5-ös verzióig bezárólag lehetett a Skype-ba beépülve telepíteni ezt a szolgáltatást. Azóta különvált, és önálló platform lett lényegében.
Szóval ahogy Dhampir is írta, egy csokor flash játék.
amúgy az a problémám, hogy a GameXN maga felajánlja a flash leszedését, ami meg is nyílik a WINE Explorer-ben, de a telepítő egyszerűen nem jön le.
Azt viszont nem tudom, hogy ha Linux alól szedném le, és simán csak telepíteném WINE-nal, akkor utána az együtt tudna e működni a GameXN-nel, vagy sem.
(feleslegesen nem akarom teleszemetelni a gépet Win progikkal, csak ha nagyon nincs más megoldás.)
Mondjuk lehet, hogy az lesz a vége, hogy felrakom az XP-s gépemre, ami direkt ilyesmi célra van - bár annak a flash teljesítménye elég gyatra a régi hw miatt
majd kiderül.
-
válasz
Lathronos #23354 üzenetére
Hát, nekem Windowson általában HDD-ről kell egy 10-20 perc, hogy teljesen felálljon a rendszer, a bootolást követően
Azaz gyorsan bejön a desktop, csak utána még egy csomót szöszöl a HDD, és kb. minden döglassan jön be, a thumb-okat lassan generálja, stb.
Szóval nem haszontalan dolog ez az SSD.Ubuntun mondjuk nem ennyire szembetűnő a különbség, de azért itt is érződik, hogy nem egy mechanikus valamire van bízva az adatok írása és olvasása.
-
spammer
veterán
válasz
Lathronos #23354 üzenetére
Nem ugrik semmi, mert minden mentve van, és laptopot használok, így az áramszünet sem lenne probléma. Ha nem használom a gépet mondjuk 10-20 percig (vagy több), akkor már altatom, mert egyrészt feleslegesen nem járatom (környezettudatos vagyok), másrészt mint mondtam, ez egy laptop, nem merítem az akksit feleslegesen. És ez napjában többször is előfordulhat. Miért bootolnék és indítanék el mindent újra napjában többször? Nyomok 1 gombot és azonnal ott van előttem minden. Amúgy nincs SSD-m, de ha lenne sem kapcsolgatnám ki állandóan.
Szerintem ez csak azoknak furcsa, akik desktopot használnak elsődlegesen.
-
Cyrin
addikt
válasz
Lathronos #23297 üzenetére
Most hogy mondod egyszer mintha nekem is mondták volna, hogy amit küldtem linket nem tudták letölteni. De csak ennyi jut eszembe.
Az egyik ismerősöm meg crunchbang++ ról használja a Megát, már 40 Gb-ot tolt fel wifin, gond nélkül.Én google drive-hoz insync-et használok, nagyon jó az is.
-
Cyrin
addikt
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest