- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Zolaash: Ford Galaxy gázpedál csere
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Lathronos #27818 üzenetére
Én asszonykám kapcsiból elfogadta, neki a winnel volt baja, hogy lassú, laptopján is mint cinnamont használ, és az itthoni nagy gépen is az elé ül le, és imádja. Én chrome-al böngészek, neki ff van, nincs kavar se, meg könyvjelzőzzön ész nélkül, mindenkinek megvan a territóriuma.
-
Melack
veterán
-
brickm
őstag
válasz
Lathronos #27791 üzenetére
Szia!
Most hogy említed, hogy vannak szívások a 16.04-el, az lehetséges, hogy egy PC-n, aminek az erőforrásai egyébként bőven magasabbak, mint a 14.04 vagy 16.04-nek, mégis a 12-es LTS-sel megy a leg jobban?
Csak mert az én gépem annó 12-es ubuntuval is volt kapható és érdekes módon ha azt teszem fel minden megy gond nélkül. De nem tudom hovatenni a jelenséget. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27715 üzenetére
Pontosabb lenne azt mondani, hogy vannak szoftverek, amik már gazdátlanok egy ideje és inkább szerencsés véletlen, ha még működnek. Másrészt meg pl. az Avidemux-nál a fejlesztők nem kapták össze magukat időben. Ezért maradt ki. Miután már megcsinálták, amit kellett, már csak ppa formájában lehetett elérhető.
Syl: Én már régebben használtam, de úgy rémlik, mástól hallottam ilyen elcsúszásos dolgot. Lehet, hogy pont ez a ppa-s verzió javította. -
imibogyo
veterán
válasz
Lathronos #27557 üzenetére
Megoldódott... Nem a pendrive-nak volt baja (ezt írtam is, mivel más gépen minden rendben volt LIVE módban). Rányomtam a frissítésre (3x) és láttam, hogy elég sok nyelvi fájlt frissített és frissült rengeteg xorg megjelenítési (???) fájl is (ezt ha jól tudom telepítés közben meg kellett volna tennie (be volt kapcsolva a menet közbeni frissítés)). Na mindegy most már minden rendbe jött. Köszi azért az ötletelést.
-
brickm
őstag
válasz
Lathronos #27508 üzenetére
Közbe feltelepítettem az openboxos 14.04.5-öt, amit közzétettél. Abban simán rendben megy a netezés a görgetés, nem fűt. Feltettem utána a mate-et, azzal már szakadt a görgetés.
Na akkor most mivan?Amúgy az openboxos verzióra fel lehet tenni a unity-t? Illetve vissza lehet valahogy unity alapra kapcsolgatni az áttünés effekteket, meg az animációkat? Mert azokat hiányolom kicsit.
Az openboxos alapban így hagynám, mert az akku legalább kibír vagy 8-9 órát vele, unity-vel meg jó ha négyet.Amúgy mielőtt megkérdeznétek, minek is akarok ennyire ubuntut, meg unity-t, egyszerűen csak azért, mert erre működik legjobban a noobslabos macbuntu mod, az meg azért kell, mert az eddig kipróbált nem kevés ubuntu theme szúrja a szememet, egyedül a mac-es kinézetet tudom elviselni, és ha már úgy néz ki, legalább működésben is legyen hasonló. gondolok itt arra, hogy a felső bar tartalmazza az ablakok menüjét, nem pedig külön egy ablak keret. Ez praktikus is, hiszen több a hasznos felület ami 14"es képernyőn kell.
-
brickm
őstag
válasz
Lathronos #27493 üzenetére
Nekem hozta a frissítéseket, egy hibaüzenettel találkoztam összesen, de azt is én okoztam... egy txt-be kimásoltam amiket használok a másik gépen ubuntu 16.04 unity alatt és egy unity témát ráhúztam a cinnamonra. Na az loginnál kikészítette.
De vissza logoutoltam betettem a default login session-t és már ment is a régi kerékvágás.
Nem nyomtam rá a frissítésre, de betöltötte az elérhető update-eket látszólag rendben volt a dolog.Hát a 16.04 nálam a másik vason semmi rendellenes dolgot nem produkált. Teljesen pöpecül megy, ezért is akartam azt használni ezen a gépen is.
Most egy szalagkábel csere előtt állok, mert megtört és állandóan elmegy a kép, addig pihen a linux téma, örülök, ha a windows megy... -
brickm
őstag
válasz
Lathronos #27487 üzenetére
Nem tudom nyújt-e extra funkciót, vagy jobb-e, de amellé írja a rencer, hogy ajánlott...így gondoltam akkor csak azt kéne használni.
Többek között nekem azért is tetszik a mint-ed, mert ellentétben az ubuntu 16.04-el ő nem kapcsolja mindig vissza a billentyűzet háttérvilágítását, a bluetooth-t, meg hasonló apróságok.
Ezt egyébként be lehet állítani ubuntun is?Játszani nem akarok, viszont video renderelés pl benéz időnként, így aztán ha már van nvidiám, használnám is.
Itt amúgy nem megoldható, mint windows alatt, hogy automatikusan váltson a két videomeghajtó között? Manuálisan tudom őket váltogatni logout-tal.zso73
Köszi, kipróbálom ezt is. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27487 üzenetére
Nvidia esetén, ha játszani akar, vagy komolyabb teljesítményt igénylő programot futtat, akkor nem kerülheti meg. Amennyire tudom, a nyíltban a mai napig nincs "reclocking", a legalacsonyabb frekvencián dolgozik és nem tud nagyobb teljesítményű üzemmódra váltani. Emellett pedig van, hogy az alapfunkciókra se képes, mert az Nvidia firmware-t csak késve (akár évek) adják ki hozzá. Ez a helyzet sajnos ilyen és nem látni, hogy az Nvidia oldaláról bármilyen változás is történne a jövőben.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Lathronos #27447 üzenetére
Nem is kell, mert ez egy beépített funkció. Shift+F2 hozza elő, itt olvashatsz róla.
-
Melack
veterán
válasz
Lathronos #27434 üzenetére
Akkor leírom teljesen, lehet egyszerűbb
Fent van Chrome, Chromium, FF. A Ch-k lejátszák a sorozatos oldalakat, amik Flash vagy Java vagy HTML5 alapú. Silverlightosakat nem. FF már mindent lejátszik, mert fent van a Pepperflash. Mit kellene tennem ahhoz, hogy a Silverlightos tartalmak (RTL Most, mediaklikk) is menjenek Chrome alatta? VLC mindent visz, letöltött filmek mennek rendesen. Remélem így érthetőbb. -
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27418 üzenetére
Nincs bajom vele, de ha tesztelni akarunk valamit, akkor megfelel a 16.04-nek. Mivel azzal próbálta eddig, így értelemszerűen korábbi verzióval érdemes folytatni.
brickm: Igen, írtak hűtési gondokról, bár még 2012-ben és nem tudom, azóta adtak-e ki esetleg javítást (az sem kizárt). Esetleg néhány tippet kaphatsz még személyesen is valakitől: [link] -
Lathronos
őstag
válasz
Lathronos #27407 üzenetére
Elrontottam a linket, bocsánat. INFO ÉS LETÖLTÉS
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27370 üzenetére
Bár szépen hangzik, de semmivel sem jelent nagyobb biztonságot. Talán csak annyit, ami a merevlemez hardveres hibájából adódhat.
Bármely rendszer látja a másik merevlemezt is és ha rosszul írják meg a frissítést, ugyanúgy eltüntetheti a rajta levő tartalmakat.
Egyébként úgy látom, magával a frissítéssel a Windows 10 tulajoknak is meggyűlt a baja (sikertelen telepítés, hibák, fekete képernyő). -
Syl
nagyúr
válasz
Nálam évek óta egy SSD-n van két rendszer (grub első helyén a linux, a win-t meg kb havonta egyszer indítom hogy lefussanak a frissítések), még nem volt belőle gebasz.
(#27371) tomtyi
Mondjuk ha a kezdő vérpistike a win mellé felrak egy linuxot, majd mivel nem tetszik neki (nem fut rajta a fotósopp meg a krájzisz...), win alól letörli az ext partíciót, akkor a következő bootnál csak pislog a grub hibánál
-
törölt tag
válasz
A dilettáns, eső után köpönyeg kezdő júzer dual-boot telepítési kísérletét kivéve gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy a Linux bármilyen formában is tönkre teszi a már fent lévő Windowst. Nekem még sosem sikerült. Még kezdőként sem.
Ha már megvan a dual-boot, a felülíráshoz szintén júzer közreműködés kell, de itt már mindegy, külön lemezen vannak-e, ha fel vannak csatolva. -
Damateo
aktív tag
válasz
Lathronos #27328 üzenetére
Sok volt a gondom Cinnamonnal (még probálgatom). Gondolkodom Mate felületen, esetleg Gnome.
KDE-t most próbáltam, de valahogy már nem igazán tetszik.Más:
Néztem a rendszer összeállításaidat. Nagyon szép, tetszik a conky. Sajna még nem volt időm utána nézni hogy működik.
Hogy hogy kétpanelesnek a Doublecomd használod bennük?
Nekem tudásban jobbnak tűnik a Krusader. -
Dhampir
félisten
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos #27229 üzenetére
Amúgy az újabbaknál az aktív partíció (boot flag) Legacy boot + NTFS kombónál szükséges [link].
(#27228) DJosef: azért azt sem ártana tudni milyen módban bootol a gép? Bár a FAT32 jó mindkettőhöz.
Illetve dual-boot nem opció? Valamint, ha kapásból 10-est teszel fel, akkor azt gondolom 7/8.1 termékkulcsával akarod beregisztrálni. Mert ugye az ingyenes frissítés utóbbi kettőre vonatkozik. -
megema
őstag
válasz
Lathronos #27161 üzenetére
Nem rajtam múlt... Sajnos korábbi Ubuntu nem volt opció, mert az Intel video driver túl régi volt bennük és problémákat tapasztaltam.
(#27162) lev258: Syslogot néztem, de semmi gyanúsat nem láttam. A NetworkManager és a PulseAudio szokott nyafogni, de leállításnál nem akad meg a naplózás, rsyslogd leállása az utolsó sor. A splash screen-t már kikapcsoltam, de még nem volt időm tesztelni.
ASRock N3150-ITX
1 x 4 GB Kingston HyperX Impact 1600 MHz
Kingston SSD, 2 db WD Red HDD
BE QUIET! System Power 7 300W(#27163) Nagytalp:
apt update, apt dist-upgrade
(root usert használok) -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27150 üzenetére
Jelen esetben nem lesz annyira bonyolult. Ez kvázi egy webalkalmazás Chromium alapokkal, melyet összehoznak az asztali alkalmazás kinézettel. Vagyis az alapja tisztán webes és platformfüggetlen.
Ilyet is írtak, de talán csak a megjelenéstől számítva érvényes: "Skype plan to release an update to the app every 2 weeks" -
zso73
veterán
válasz
Lathronos #26966 üzenetére
Nem vagyok nagy linuxos, de már átszoktam a konzolos telepítésre a sztore miatt. Mire megtalálom, meg települ....Nekem most egyik verzió sem az igazi. a 14.04 alatt elveszik a sikeres telepítés után a program. Nem találja a rendszer. ha újra akarom telepíteni,akkor már ott van a legfrissebb verzió, de nem találom az ikonok között. És a keresőben sincs.
A 16.04 meg az AMD drájverrel küzdés miatt nem jó...
Az Opensuse meg behal az VGA-m OC progijától.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #26534 üzenetére
Köszi, éppen letöltöttem a februárit, de a friss lesz a nyerő.
Amíg lecsorog, addig élvezkedem egy kicsit a PCLinuxOS Xfce Community Remaster 2016.04 kiadással.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #26468 üzenetére
Köszi a plusz infót, én a PoL-ra gondoltam, mert szerepel az alkalmazáslistáján is, így az örök kezdőnek is könnyebbséget nyújt, ha lépésről-lépésre felvarázsolja.
Egy pilisi magyar srác; Lisovszki Sándor fejlesztette ki a PCLinuxOS Enlightenmentre épülő verzióját (PCe17OS) ami akkoriban a maga nemében kuriózumnak számított (világszenzációvá vált a PCLinuxOS nemzetközi berkeiben), kérésre DVD-t is postázott.
-
dark2
tag
válasz
Lathronos #26452 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen!
Ezt a plank dokk-ot esetleg át lehet tenni oldalra is? Nem baj, ha nem, csak kíváncsi vagyok, bal oldalt pl. nem sok gondot okozna.Még egy kérdéseszembe jutott: van a gépemben egy hibrid tv tuner kártya, amin néha dvb-t adásokat nézek. Hol tudom megnézni, hogy települt-e fel neki driver?
-
koviamy
csendes tag
válasz
Lathronos #26285 üzenetére
Én már használom a Xenialt. Ez a harmadik nekifutásom. Ez most 32bires. Eddig jó. Nem lehet, hogy a 64bitest próbálgattátok, ahogy eddig én is. Azzal valóban voltak gondok. Bár nem tudom, hogy egyáltalán van-e ilyen szempontból különbség. Lehet, hogy a javítgatások miatt már a 64-es is ugyanolyan jó lenne mint ez a 32 bites. De ki a fenének van ennyi ideje rá?
-
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #26253 üzenetére
Stalkerek (Clear Sky kivételével, Lost Alphával nem kísérleteztem sokáig) mennek, Stalker modokat is kipróbáltam Wine korábbi verzióival.
Az Amnesianak van Linuxos változata is.
-
-
-
-
Syl
nagyúr
válasz
Lathronos #25994 üzenetére
De például a PH lapcsalád cikkeinél látható "következő oldal" gombról nekem eddig minden létező Linux disztribúcióban lemaradt az "oldal", csak a következő látható...
A webes elemek (checkbox, beviteli mező stb.) túlméretezését máshol eddig nem tapasztaltam, csak itt, 16.04-ben. -
-
LógaGéza
veterán
válasz
Lathronos #25885 üzenetére
Itt se nyert. Magát a .PKG-t le tudom tölteni a Launchpadról, azzal nincs baj, de van azért egy jó pár függősége, azt nem nagyon akarom egyenként összevadászni... A függőség függőségéről nem is beszélve...
-
Dave™
nagyúr
válasz
Lathronos #25871 üzenetére
Ez a személyes véleményem, nem szükséges vele neked vagy másnak egyetértened, attól még lehet különböző véleményem. Ha a Unity-ben alulra teszed a tálcát, az gyakorlatilag olyan lesz, mint a Windows 7, tehát annyira nagy hülyeséget talán nem mondtam. Azt sem mondtam, hogy a többi ocsmány hulladék, a KDE-t ettől még giccsesnek tartom (ami nem egyenlő sem az ocsmánnyal, sem a hulladékkal). Ha én mutatom, akkor először megmutatom neki a Unity-s verziót, mert szerintem ez áll a legjobban kézre, aztán ha ő Windows XP-s start menüt szeretne, akkor mutatok mást. Megfeleltethetném a kirohanásod a remasteres verzióidra, de nem teszem, azt már egyszer átbeszéltük.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Lathronos #25860 üzenetére
Még 50-perc és megnézem live módban...
A nem nehéz elkészíteni egy remaster-t, hát persze hogyne, ha mint te is tudod, mit hogyan is kell csinálni.
A tapasztalatom hozzád képest szinte nulla.
A többféle Ubuntu remaster-t készítesz, OpenBox remaster tényleg szép prímán sikerült munkáid egyike.
A blogodban olvastam és köszönöm a biztatást és te sem add fel...
Mondod most is a 64 bitesről írsz, én is olvasom a témát és próbálók tanulni.
Jelenleg Linux, "Amiga", témában vagyok elmerülve és le a kalappal előtted....
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- Apple iPhone 11 / 128GB / Kártyafüggetlen
- Bomba ár! HP ProBook 450 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest