Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33751) King Unique válasza Frawly (#33749) üzenetére


King Unique
titán

Ennyi erővel egyik OS-nél se particionáljon a laikus, ha nem tudja mit és miért csinál, meg nem mintha másik rendszernél egyszerűbb lenne... Amúgy meg nem szimplán a kötet dinamikus, hanem maga a lemez. Normál esetben pedig eleve alaplemezt kreál a Windows is egy másodlagos lemeznél, dinamikusként általában utólag lehet beállítani. Amit amúgy rendesen kezel a rendszer, sőt rendszerlemez is lehet dinamikus. De, ha nincsen rá célirányosan szükség, akkor helyette nyilván alaplemezt érdemes használni, az már a Linuxnál is OK lesz. Az SSD-s topikban meg az volt a gond, hogy tárolókészletként lett beállítva a másodlagos fizikai meghajtó. Viszont az se magától történt, hanem bizonyára a user nyomkodott összevissza és lehet el sem olvasta rendesen, hogy mit okéz le. Ami szimpla user error... De még így sem feltétlen akkora gond, mert utólag kikapcsolható.

[ Szerkesztve ]

(#33752) Sonja válasza Cyrin (#33750) üzenetére


Sonja
veterán

"soha többet canon. samsung multina is a scan része nem megy 19-es mint alatt, ami eddig 18-as alatt működött. hp-t kell venni. :)"

Ezzel sajnos én is egyetértek egy Canon i-SENSYS LBP6030 lézernyomtató után. :K :(((

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#33753) Tutu7030 válasza Sonja (#33752) üzenetére


Tutu7030
veterán

Ha már a nyomtatóknál tartunk.:
Xerox WorkCentre 6027 színes többfunkciós LED-nyomtató hálózati nyomtatóként hiba nélkül működik 18.04 és 14.04-en is.

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro

(#33754) Frawly válasza King Unique (#33751) üzenetére


Frawly
veterán

Ez meg a másik. Egyik OS alatt sem jó fogalmatlanul particionálgatni. Mégis, Linux alatt nem lehet alapból olyan hülyeséget kreálni, mint a dinamikus lemez. A Windows meg csábít az ilyen hülyeségekre, mindjárt ajánlgatja a laikus usernek, hogy gyere csak, nem baj, ha nem tudod mit csinálsz, jó lesz neked a dinamikus lemez, az az orrodatistisztíccsa. Meg a Windows Telepítő is úgy van vele, hogy jó lesz neked egy partíción az OS és az adatok, ha kell majd reinstall, akkor vagy menteni kelljen az adatokat is máshová vagy vesszen el minden. Zseniális.

Persze nem azt mondom, hogy Linux alatt nem lehet gányolni, de alapból nem csábít rá, ahhoz nagyon kell akarni, meg nagyon hekkelni kell.

(#33755) King Unique válasza Frawly (#33754) üzenetére


King Unique
titán

Ennyi erővel, ha fogalmatlanul bejelöli a user a Linux telepítésénél pl. az LVM-et, akkor az megint gondot okozhat egy ilyen dual-boot megoldásnál... A Windows a telepítésénél nem szokott dinamikus lemezt kreálni, azt rendszerint utólag kell beállítani a felhasználónak, mint már említve volt. Aminél eleve tájékoztatja a rendszer a usert és többszörös megerősítést kér, szóval nem magától lesz olyan.

Ez az 1 partíción van az OS + adatok pedig megint olyan, hogy ennyi erővel pl. az Ubuntu sem csinál az alapértelmezett (automatikus) telepítésnél külön /home-ot, hanem mindent a gyökérbe (/) rak... Annál is a manuális particionálást választva lehet külön beállítani, ahogyan a Windowsnál is lehet külön adatpartíciót létrehozni már a telepítőben. Sőt, a spéci audit móddal akár már a telepítéskor áthelyezhetők pl. a felhasználói mappák. A telepített rendszernél pedig ott van az instant alaphelyzetbe állítás is, ami lényegében egy reinstall és szintén van lehetőség a személyes fájlok megtartására. Ha pedig adatbiztonságról van szó, akkor OS-től függetlenül így is, úgy is menteni kell több helyre az adatokat, mert az nem adatbiztonság, ha 1 fizikai lemezen vannak tárolva, hiába van külön partíció.

[ Szerkesztve ]

(#33756) Frawly válasza King Unique (#33755) üzenetére


Frawly
veterán

Az Ubuntu/Mint elfogadhatóbb ilyen szempontból. Az automata particionálás tényleg mindent egyben csinál, ha titkosítást is választasz, akkor LVM-et csinál, de erre fel is hívja a figyelmed, hogy minden egyben lesz, és így nem csak a meglévő adatoknak lesz kampec, de a dual bootnak is lőttek, semmi Windows vagy ilyesmi, ezt csak akkor válassza a kedves user, ha nem ért hozzá és tuti biztos benne, hogy Linuxon kívül más nem lesz a gépen, és minden adat törölhető a lemezről, erre úgy emlékszek kétszer is figyelmeztet, egyszer mikor az opciót megjeleníti, meg még egyszer miután kiválasztottad és átmennél a következő képernyőre, ott is rákérdez, hogy tuti biztos vagy-e benne, minden adat el fog veszni.

Persze, Windowson is van kézi particionálás, de elég hülyén van megoldva az oldalsávon ilyen ikonokkal, aki nagyon együgyű v1.0-ás user, nem jön rá mire való, miért fontos, és nem fogja tudni, hogy automata particionálással mibe egyezik bele. Persze aki ért hozzá, az tudja hová kell kattintani, meg meg tudja particionálni magának a saját igényei szerint Windowson is, de itt most nem róluk van szó, ők eleve nem csinálnak maguknak ilyen dinamikus lemezt sem.

Ennek ellenére én Ubuntuéknek is üzenném, hogy jobb lenne, ha lenne egy kicsit normálisabb automata particionálós séma, hogy a boot partíció külön legyen lehetőleg, a root is, meg a home is, és a root automatikusan az egész lemeznek X %-a legyen, de min-max. határ is legyen megadva, a többi meg adatpartíciónak, ha van elég hely. Le kéne már szokni a 21. században, hogy minden egyben legyen. Főleg az ilyen fél-hat terás háttértárak korszakában gáz már nagyon. Régen lehet a 120 megás meg 8 gigás vinyákat nem érte meg túl sok particióra osztogatni (bár ott is előnyös volt sokszor a swapot a lemez gyorsbb külső szélén kreálni), ott még elment, legfeljebb az ember bebootolt egy DOS-os/Win9x-es kisfloppyval és megoldotta az adatmentés újratelepítés előtt.

[ Szerkesztve ]

(#33757) cigam válasza Frawly (#33756) üzenetére


cigam
félisten

Ubuntu nem tud dual boot-ot LVM-el? Ez eddig fel sem merült bennem, mert pl. Fedora alatt ez nem probléma, és alapból LVM-et használ.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#33758) Frawly válasza cigam (#33757) üzenetére


Frawly
veterán

De tud. De a grafikus telepítő előre bekészített egyszerűsített automata funkciója csak egy olyan variációt tud, hogy ledúrja neked az egész lemezt a ‘cibe, tesz rá egy LVM-et, abban egy darab volume groupban lesz néhány logical volume és azon lesznek a fájlrendszerek. Kézzel olyan sémát csinálsz magadnak dualbootostól, amilyet akarsz, akár MBR, akár GPT, akár LVM, akár LUKS, akár RAID alapon (vagy ezek kombinációját, akár a telepítőben, akár még telepítés előtt egy másik rendszer alól előre particionálva), de itt most a teljesen laikus szintről beszélünk, akik a defaultra kattintgatnak jobb híján.

Szóval egyik disztró alatt sem probléma az LVM-es dual boot, nem csak a Fedorának a specialitása. Én is használtam ilyet Archon.

[ Szerkesztve ]

(#33759) cigam válasza Frawly (#33758) üzenetére


cigam
félisten

Szóval nem tud. ;] Kézzel tiszta sor, hogy mindegyik képes rá, én a telepítő automata partícionálásra gondoltam. Igaz Fedora meg LVM nélküli "sima" kiosztást nem tud automatikusan.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#33760) King Unique válasza Frawly (#33756) üzenetére


King Unique
titán

Megint csak oda lyukadunk ki, hogy ennyi erővel a Windows is rákérdez és megerősítés kér egy-egy ilyen művelet előtt. Ellenben ha az együgyű user nem tudja, hogy mit csinál és ész nélkül kattintgat, leokéz ezt-azt, akkor könnyen megvan a baj Linuxnál is.... Az Ubuntu telepítője sem fog neki szájbarágósan elmagyarázni mindent a-tól z-ig, ha az automatikus telepítést választja és next-next-finish, akkor meg pláne.

Azt pedig megint nem mondanám, hogy az 1.0-s usernek egyszerűbb lenne a Windows helyett mondjuk az Ubuntu grafikus particionálója, pláne hogy azt sem fogja tudni, hogy milyen csatolási opciókat adjon meg... Ráadásul az Ubuntu grafikus telepítője még az egyszerűbbek közé sorolható, ellenben némelyik másik disztrónál már érdekesebben van megoldva és jobban oda kell figyelni. Az meg a másik, hogy ha annyira nem ért hozzá, akkor az 1.0-s user inkább ne telepítsen, ne állítson be egyik rendszernél sem semmi komolyabbat, hanem inkább kérjen meg egy hozzáértőt!

[ Szerkesztve ]

(#33761) paramedic válasza #40553216 (#33743) üzenetére


paramedic
aktív tag

Ez mondjuk engem is érdekel.
Nyilván előbb-utóbb feldobja, de mégis...

(#33762) petya220


petya220
senior tag

üdv!
olyan kérdésem van, hoooogy kvm-el be lehet bootoltatni másik vinyón lévő windows-t? (ami már telepítve van)
vagy erre nincs lehetőség?

"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."

(#33763) Frawly válasza petya220 (#33762) üzenetére


Frawly
veterán

Elvileg működhet. Én fordítva is csinálom, Qemu-KVM-mel telepítek virtuális gépre Win10-et, ami alatt egy USB-re kötött SSD van, és azt utána fizikailag bootolva használom virtuális gép nélkül. Szóval oda-vissza lehetséges.

(#33764) petya220 válasza Frawly (#33763) üzenetére


petya220
senior tag

És... hogyan? :F

"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."

(#33765) Frawly válasza petya220 (#33764) üzenetére


Frawly
veterán

Úgy, hogy megadod a KVM-nek, hogy lemeznek a /dev/sdb-t használja mondjuk, most csak a hasamra ütöttem, nálad lehet /dev/sdc vagy /dev/nvme1 lesz, lsblk-val nézd meg.

A KVM-et meg így indítod terminálból vagy konzolból:
qemu-kvm -hda /dev/sd[betűjel]

Vagy némelyik disztrón így kell indítani:
qemu-system-x86_64 --enable-kvm -hda /dev/blabla

Így a virtuális gép arról a fizikai lemezről fog bootolni. Fontos az egész lemezt odaadni neki, mivel ha csak a Windows partícióját adod oda, akkor a Win nem fogja találni a saját boot partícióját, ami mindig külön van.

Ezek csak minimálisan működő példák, a paramétereknél qemu-ban be kell lőni a memóriát meg egy csomó mindent még. Most csak a lemez részére koncentráltam.

[ Szerkesztve ]

(#33766) kali válasza Cyrin (#33750) üzenetére


kali
legenda

Szia,

Nekem is Canon van, bár csak egy MG3051-es, de a 18.04(.1) és semmi ilyesmi probléma, minden funkció megy pöccre. (Pedig csak wifi kapcsolaton van rálógatva minden a hálózatra.)

Kipróbáltam a kezdő Linuxos topikban többek által is ajánlott SMPlayert, tetszik, a VLC meg repült.

[ Szerkesztve ]

(#33767) Cyrin válasza kali (#33766) üzenetére


Cyrin
addikt

Sokkal frissebb az illesztőprogramja, 2017-es, míg az enyém 2011-es. Tele olyan függőséggel, ami már nincs...

(#33768) kali válasza Cyrin (#33767) üzenetére


kali
legenda

Lehetséges, nekem telepítenem sem kellett hozzá külön letöltött illesztést - pedig rákészültem előtte -, automatikusan megoldotta az Ubuntu.

(#33769) petya220 válasza Frawly (#33765) üzenetére


petya220
senior tag

booting from hard disk
error: no such device: blablabla
error: unknow filesystem
:W

"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."

(#33770) petya220 válasza petya220 (#33769) üzenetére


petya220
senior tag

Ha /dev/sdc1-et adok meg akkor meg ezt dobja ki:

WARNING: Image format was not specified for '/dev/sdc1' and probing guessed raw.
Automatically detecting the format is dangerous for raw images, write operations on block 0 will be restricted.
Specify the 'raw' format explicitly to remove the restrictions.
qemu-system-x86_64: warning: host doesn't support requested feature: CPUID.80000001H:ECX.svm [bit 2]
KVM internal error. Suberror: 1
emulation failure
EAX=00000000 EBX=00000000 ECX=00000000 EDX=000009a0
ESI=00007be4 EDI=00002000 EBP=00000000 ESP=00007c00
EIP=0000ffff EFL=00010246 [---Z-P-] CPL=0 II=0 A20=1 SMM=0 HLT=0
ES =09a0 00009a00 0000ffff 00009300
CS =07c0 00007c00 0000ffff 00009b00
SS =0000 00000000 0000ffff 00009300
DS =07c0 00007c00 0000ffff 00009300
FS =0000 00000000 0000ffff 00009300
GS =0000 00000000 0000ffff 00009300
LDT=0000 00000000 0000ffff 00008200
TR =0000 00000000 0000ffff 00008b00
GDT= 00000000 00000000
IDT= 00000000 000003ff
CR0=00000010 CR2=00000000 CR3=00000000 CR4=00000000
DR0=0000000000000000 DR1=0000000000000000 DR2=0000000000000000 DR3=0000000000000000
DR6=00000000ffff0ff0 DR7=0000000000000400
EFER=0000000000000000
Code=00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 <00> 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."

(#33771) Frawly válasza petya220 (#33769) üzenetére


Frawly
veterán

Biztos, hogy az egész lemezt odaadtad és nem írtál mögé véletlenül partíciószámot, mikor az első hibaüzenetet kaptad?

Amúgy az inxi csomagot tedd fel, és mutass egy inxi -Fxxx kimenetet, hogy lássuk milyen proci, milyen disztró, hányas verzió, milyen kernel.

Még egy grep "vmx\|svm" /proc/cpuinfo -o kimenet jó lenne. BIOS/UEFI-ben is nézd meg, hogy a fizikai gépen a hardveres virtualizáció engedélyezve van-e.

Amire még tudok gondolni, hogy a fizikai lemezen UEFI bootmódos telepítés van, a qemu meg BIOS-MBR-rel próbál bootolni. A qemu paraméterei közé a --boot uefi kapcsolót is vedd fel próbaképp.

[ Szerkesztve ]

(#33772) Solten válasza Sonja (#33738) üzenetére


Solten
addikt

Eszmeletlen jo, atomstabil es hasit ezerrel a 3965U gepen 4GB rammal. Bye bye Windows 10.

Saor Alba

(#33773) petya220 válasza Frawly (#33771) üzenetére


petya220
senior tag

igen, biztos!

2 darab ilyen van a gépemben, mindent is támogat virtualizálás terén. :D

(mit csinál ez az inxi 250mb-s mérettel???? )
Disztró: ubuntu mate 18.04
Kernel: legfrissebb amit ukuu-val fel tudtam tenni.

petya230@DESKTOP-KVMSU2U:~$ inxi -Fxxx
System: Host: DESKTOP-KVMSU2U Kernel: 4.4.0-17134-Microsoft x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 5.4.0
Console: tty 1 dm: N/A Distro: Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver)
Machine: Message: No machine data: try newer kernel. Is dmidecode installed? Try -M --dmidecode.
Battery: Device-1: battery model: N/A serial: N/A charge: N/A status: Full
Error 45: Error opening file: /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq//scaling_cur_freq
Error: No such file or directory
readline() on closed filehandle $fh at /usr/bin/inxi line 3292.
Error 45: Error opening file: /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq//cpuinfo_min_freq
Error: No such file or directory
readline() on closed filehandle $fh at /usr/bin/inxi line 3292.
Use of uninitialized value $speeds{"min-freq"} in numeric gt (>) at /usr/bin/inxi line 7213.
Use of uninitialized value $speeds{"min-freq"} in numeric eq (==) at /usr/bin/inxi line 7213.
CPU: Topology: 2x Quad Core model: Intel Xeon E5520 bits: 64 type: MT MCP SMP arch: Nehalem rev: 5
L2 cache: 512 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 bogomips: 72512
Speed: 2266 MHz min/max: N/A Core speeds (MHz): 1: 2266 2: 2266 3: 2266 4: 2266 5: 2266 6: 2266
7: 2266 8: 2266 9: 2266 10: 2266 11: 2266 12: 2266 13: 2266 14: 2266 15: 2266 16: 2266
Graphics: Message: No PCI card data found.
Display: server: No display server data found. Headless machine? tty: 120x30
Message: Advanced graphics data unavailable in console. Try -G --display
Audio: Message: No PCI card data found.
Network: Message: No PCI card data found.
IF-ID-1: eth0 state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: 18:a9:05:48:0e:4e
IF-ID-2: eth1 state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: 22:15:21:6e:87:58
Drives: Message: No Disk data was found.
Sensors: Message: No sensors data was found. Is sensors configured?
Info: Processes: 4 Uptime: 3m Memory: 13.99 GiB used: 7.26 GiB (51.9%) Init: N/A v: N/A Compilers:
gcc: N/A Shell: bash v: 4.4.19 running in: tty 1 inxi: 3.0.18
(igen, ez bash-ből van, mstsc-ről ,mivel nem vagyok gépközelben, és a windows az elsődleges boot.. :D )

grep "vmx\|svm" /proc/cpuinfo -o erre a bash nem ad ki semmit se :W Linuxról megpróbálom majd újra!

nem ufei-s az alaplap :W
Hp proliant ml150 g6-ról van szó

Amúgy... ez nem virtuális gép, amit bootoltatni szeretnék, ez a hdd-re van telepítve, amit naponta használok.
Este van, már belebonyolódtam..

[ Szerkesztve ]

"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."

(#33774) Lathronos válasza Sonja (#33752) üzenetére


Lathronos
őstag

Nálam meg a HP DeskJet 2130 nem megy Windows alatt egyetlen driverrel sem(de nem is baj). :DDD Szerencsére Ubuntu alatt semmi gond vele. Amint telepítettem a CUPS drivert máris nyomtatott/szkennelt/másolt. :K

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#33775) Core2duo6600 válasza sonar (#33712) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Kipróbáltam, és műkődik.

Van arra lehetőség, hogy a megadot hosztokat beengedem, míg a többit nem ?

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#33776) sonar válasza Core2duo6600 (#33775) üzenetére


sonar
addikt

Szia,

hasonlóan, mint az allow-nál:
host deny = ip cim

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#33777) Core2duo6600 válasza sonar (#33776) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Köszi,

Beírtam 2 ip ét az allowba, a deny be semmit, és most azt csinálja, amit akarok.

Létezik olyan gui, akár win alól futtatva, akár webes , amivel lehet kezelni a linux servert, amin nincs telepítve grafikus környezet ?

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#33778) alexride


alexride
csendes tag

Sziasztok!

Telepítettem az Ubuntu 18.04.1 verzióját, szerettem volna kipróbálni, kicsit elrugaszkodni a Windowstól és kifejezetten tetszik a felhasználói felület. A problémám ott kezdődik, hogy az animációk, és a böngészőkben való görgetés akadozik, nem sima. Olyan mint amikor Windowson nincs még grafikus illesztőprogram telepítve és tipikusan szaggatva jön be például a start menü. Bejelentkezésnél ha azt választom ki, hogy Wayland felett akkor böngészéskor szép simán görget viszont az animációk ugyanúgy akadoznak. Ez lenne a tearing nevű jelenség vagy ez más? Próbáltam kutatni a probléma után de gondoltam inkább kérdezek. Egyébként a konfiguráció az i5-2400, 4Gb, AMD 6670 1 Gb. Gondoltam a grafikus illesztőprogram problémájára vagy hiányára de erre sem találtam írást vagy megoldást. Kipróbáltam nemrég a Manjaro-t, igaz telepítés nélkül és egy másik konfiguráción de az is ugyanezt produkálja.A Gnome 3.28.2 problémája lehet még ez esetleg?

(#33779) lck válasza alexride (#33778) üzenetére


lck
senior tag

Próbáld Manjaro xfce, mate, deepin vagy budgie felülettel. Nekem is ilyen kártyám van mindegyikkel jobb mint gnome alatt.

(#33780) Solten válasza alexride (#33778) üzenetére


Solten
addikt

Hello, ezt fusd at, hatha segit: [link]

Saor Alba

(#33781) alexride válasza lck (#33779) üzenetére


alexride
csendes tag

A Gnome felület lenne a lényeg a testreszabás miatt, gondolok itt a Tweaks-re, Dash to Dock például, ikon packek. Elsősorban a felület miatt tetszett meg az egész, az lenne jó ha gördülékenyen menne. De azt hiszem próbáltam például az Elementary OS-t is, bár azt kapásból nem tudtam igényeimre alakítani viszont ha jól emlékszem az is akadozott.

Solten: Megpróbálom.

(#33782) lck válasza alexride (#33781) üzenetére


lck
senior tag

Értem. Nálam másik felület volt a megoldás. De nekem ez nem volt gond, mert a gnome úgysem tetszett.

(#33783) Frawly válasza petya220 (#33773) üzenetére


Frawly
veterán

Bejött a gyanúm, a BIOS-ban lehet letiltva a VT-x. Ugyanis a proci támogatná, de se az inxi, se a /proc/cpuinfo nem írja a vmx támogatást. A disztró, kernel nem olyan régi, hogy gond legyen.

A felállást azt értem, rendes fizikai Windows telepítést akarsz elindítani virtuális gépként, mennie kéne. A telepített Windows UEFI vagy BIOS bootos?

(#33784) Ducati916 válasza King Unique (#33734) üzenetére


Ducati916
csendes tag

Köszönöm a választ és a segítséget :).

Hát igen bevallom őszintén eléggé naív vagyok még ezeket a területeken.A nem érzékeli dolgot arra értéttem ,hogy egy tutorialba láttam automatikusan felismerte windows 10-et.És így ajánlotta fel az ubuntu,hogy feltelepíti mellé .Volt egy ilyen opció a videóba.Reménykedtem nekem is ilyen lazán megy majd :/.De csak erre gondoltam.

(#33785) King Unique válasza Ducati916 (#33784) üzenetére


King Unique
titán

Gondolom ennél az első opcióra célzol, ami az előző válaszban linkelt leírásokban is benne van, sőt abból linkeltem. Ha nálad nincsen ott ilyen, az sem feltétlen gond, sőt az UEFI-s telepítést bemutató leírásban a fórumtársnál sem volt a screenshot alapján, mégis meg tudta oldani. :)

(#33786) cigam válasza Ducati916 (#33784) üzenetére


cigam
félisten

Csak annyi a trükkje, hogy még W10 alatt lecsípsz neki xGB-ot. Nekem egy 120-as SSD-n volt a W10. Lemezkezelővel a "C:"-ből lecsíptem 64GB-ot. A linux telepítő észrevette, hogy a W10 mellett van egy üres lemezterület, és már fel is ajánlotta, hogy a W10 mellé telepíti.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#33787) BoB válasza alexride (#33781) üzenetére


BoB
veterán

"A Gnome felület lenne a lényeg a testreszabás miatt"

A hét vicce :D

Ha a testreszabás a lényeg akkor plasma (kde).

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#33788) Core2duo6600


Core2duo6600
veterán

Hello,

Újratelepítettem a laptopomra a win 10est a 1803 ast
És azóta nem érem el az ubuntu servert.
pingelni tudom.
Sem \\név szerint sem \\ip vel nem érem el.

Mi a gond ?

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#33789) Frawly válasza Core2duo6600 (#33788) üzenetére


Frawly
veterán

SAMBA megosztást akarsz elérni a szerveren?

(#33790) gyulank


gyulank
addikt

Ezzel mit lehet csinálni?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#33791) Core2duo6600 válasza Frawly (#33789) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Igen,
Semmi jelszót meg semmit nem kér.
Az asztaliról simán elérem.

Próbálkoztam a wintogo val is hasonló eredménnyel.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#33792) cigam válasza Core2duo6600 (#33788) üzenetére


cigam
félisten

A hálózatot beállítottad privátra? Ez inkább W10 topikba való.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#33793) Core2duo6600 válasza cigam (#33792) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Igen, ott is megkérdeztem,
nehéz eldönteni, hogy melyikbe hisz az egyik gépen win a másikon ubuntu server fut.

Keresgéltem a neten, problémákat találtam, megoldást nem.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#33794) cigam válasza Core2duo6600 (#33793) üzenetére


cigam
félisten

A hálózatot beállítottad privátra?
Pingre válaszol?
A többi gép megosztását eléred?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#33795) sonar válasza Core2duo6600 (#33793) üzenetére


sonar
addikt

Melyik irányba nem megy a ping?
win10-ről -> ubuntu v ubuntu -> win10 v mindkettő

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#33796) Core2duo6600 válasza cigam (#33794) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Pingre válaszol.

A Windows > Linux a fontos, mivel egy file server, rajta a transmissionnal.

(#33795) sonar
A ping re válaszol minden.
Az ubuntu servernek fix ip címe van.

A samba megosztást szeretném a Windows ról elérni az ubuntu server irányába.
A hálózaton lévő nas nál, ha beírom \\ip akkor kéri a belépési adatokat, tehát az működik.

A többi Windows os gépet, na ez jó kérdés.
Most csináltam egy tesztet, és nem érem el, bár egy pár feljött a listában, de nem érem el azokat sem.

A jelszavas megosztás mindenhol ki van kapcsolva.

\\ip ként próbáltam, név szerint már régóta nem megy.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#33797) sonar válasza Core2duo6600 (#33796) üzenetére


sonar
addikt

próbáld meg windows parancssorból
Kérd le, hogy van-e már vmi authentikált v beragadt kapcsolatod
net use
Ha van akkor
net use /d \\ipcim
Manuálisan csatold fel. Max visszaad vmi használhatóbb üzenetet.
net use \\IPCIM /USER:felhasználó jelszó
felhasználó - amivel a sharehez kapcsolódsz! samba configban ami van

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#33798) cigam válasza Core2duo6600 (#33796) üzenetére


cigam
félisten

Harmadszor is megkérdem, hátha megnézed, válaszolsz: A hálózatot beállítottad privátra?

Nem tettél fel semmi más programot?(Víruskergető, egyéb biztonsági/optimalizáló herkentyű)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#33799) Core2duo6600 válasza sonar (#33797) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Ezen már túl vagyok,
A samba megosztásnál ahol működik, nem kér semmit sem.
Nem adtam meg a létrehozásnál sem felhasználó sem jelszót, nincs kedven írkálni.
Mindenki számára elérhető megosztást csináltam.

(#33798) cigam
Igen, ez volt az első.
Nincs semmi a rendszeren, csak maga a win.
Ezért nem értem, hogy miért nem megy....
Próbáltam a windows tűzfalat kikapcsolni, nem segített.
Próbáltam az smb 1.0 át visszakapcsolni a windows on, hatása mindössze csak annyi volt, hogy kilistázta a hálózaton lévő gépeket, de a synology nas kivételével sehova nem tudtam kapcsolódni.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#33800) sonar válasza Core2duo6600 (#33799) üzenetére


sonar
addikt

Ott pedig a jelszó nélküli megosztás lesz a probléma.
Egyszer elmented a windows-ban a jelszót és soha többet nem kell beirkálni.
A net use-os parancsot kiegészíted /PERSISTENT:YES -szel

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.