Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
Catman
üzenetére
Úgy, hogy ennyire felpumpálták az "árát" (=befektetések), kb annyi az esélye, mint Musk-nak összetaxizni az 1 billió dollárt, amennyivel a TSLA kapitalizációja a robotaxi hírekre emelkedett. Erősen "irrational exuberance" van, csak nem tudom, hogy '96-ot, '99et vagy épp már 2000 januárját írjuk ...
-
aAron_
őstag
ETÜ utáni adózás semmit nem változott. Forrásadó (withholding tax) nőtt, ami osztalékot, kamatot (és ha nem tévedek fix income utáni árfolyam nyereséget) érinti.
Egyedi részvény retail szinten szerencsejáték kategóriája, csak szórakozás céljából lehet bármi értelme foglalkozni vele. Ha befekteti akarsz: Mibe tegyem a megtakarításaimat?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
360xbox360
üzenetére
hasznalok GH Copilotot, egyre szarabb.
Ugyanezt tapasztaltam Perplexity Pro-ban. Az összeesküvés-elméletem az, hogy egyre visszább veszik az egy kérdésre eső fogyasztásukat, ami miatt egyre hülyülnek. Érzésre most a Pro research mód produkál olyan eredményeket mint korábban a free Search.
Jelenleg a Gemini Pro viszont nagyon jó. Feltételezésem szerint azért, mert még új, aztán majd visszaveszik ezt is. Előbb-utóbb valahogy nyereségessé kell tenni őket, és 10-20 eurós előfizetésből tippre még annak az energiaigénye se jön ki hogy naponta több tucatnyi kérdést teszek fel neki, nem hogy amennyibe az adatközpont meg az AI kifejlesztése került. -
360xbox360
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Hasonlo a tapasztalatom, IntelliJ alatt hasznalok GH Copilotot, egyre szarabb. Mostanaban eljutottam odaig, hogy neha tobb ido visszacsinalni amit osszebarmol Agent modeban, mintha megirtam volna kezzel. Nullarol tokjo dolgokat csinal, viszont ha beadom neki a fileokat contextbe vagy agent modeba, hogy lassa az egesz projektet, nem sokszor sikerul kihoznia amit elvarok tole. Ask modeban viszont teljesen jo fileon belul, erre viszont az van amit fentebb is irnak, arra eleg lenne egy (most) ingyenes chat ablak. Szamomra is kerdeses, hogy lesz ebbol penz, hardwergyartoknak biztosan, esetleg MSFT/GOOGL. Valszeg hatalmas koltseg oldala lesz ennek, ha emelik a license arakat, most szerintem a beetetes idoszaka van. Akkor meg mar lehet olcsobb lesz local/cloudban futtatni a cegnek a modelt, ami raadasul esetleg cegspecifikus adatokkal van trainelve, legyen az kodbazis vagy business adat, bar ez lovesem sincs mennyire lehetseges koltseghatekonyan, de latnam benne a fantaziat.
-
Hi!
Egy ideje nem kereskedek usa piacon, amióta kettős adózásról szóló egyezményt felmondták. Aztán igazából utána se mentem hogy ez mivel jár. A tőkepiaci ügyletek ugyanúgy mennek? Veszteséget szembe lehet állítani a nyereséggel, vagy nyereség adózik, a veszteség meg az enyém?
Vettem dollárt, amiből már bőven lehet 2-3 részvénnyel kereskedni. Más kérdés hogy csak fél szemmel figyelgettem, az meg kevés. Bedobtok pár tickert amiben van potenciál? Aztán csekkolom őket.
Köszi
-
Drizzt
nagyúr
Intellij Cline pluginnal is mar kezd jo lenni. Modelt tamogat sokfelet, legyen az lokalisan futo, vagy tavoli API. Nekem leginkabb Gpt5-tel volt jo tapasztalatom vele. Mcp serverekkel meg lehet bombazni. Elsosorban teszt irasra hasznalom. Kodot irni nullarol nem szoktam code assist toolokkal, mert egyszerubb megirni kodul, mint angolul, amit akar az ember.
De ihlet meriteshez, meg szemelyre szabott peldakhoz szinten remek. -
Jah, amit irtal, az nagyon jo. Oszinten szolva en meg nem is lattam eloben review-ra hasznalni AI-t (ok, probat lattam, de az katasztofalis volt), ezert lepett meg, hogy ennyire hasznos is tud lenni. Tesztek, egysegsugaru kodolas, fast prototyping-ban lattam eddig csak a hasznat. Amit fentebb irtal, azt mindenkeppen ki fogom probalni, baromi jol hangzik a modell is meg a hasznalati mod is.
-
Ezért írtam, hogy karakterizacios tesztek, verifikacio, stb. Sokkal-sokkal kevésbé fontos a stílus, ha a viselkedés 1) rögzítve van 2) a rögzítés (=tesztek, stb) ember által könnyen olvashatók.
Szerintem itt is mondtam már többször, hogy programozókból hosszútávon csak az marad, aki érti az embereket. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Yapp. Ezert mantrazom folyamatosan, hogy nem a cegnek irod a kodot, hanem a kovetkezo szerencsetlennek, akinek hozza kell nyulnia.
Olyan kodot irni, ami mukodik, egy kozepesen fejlett orangutan is tud irni. Olyan kodot, ami szep, egyszeru, ertheto, skalazodik es konnyu modositani? Na, az az, ami rohadt nehez, ott jon ki igazabol, ki a senior es mennyire. Es az en tapasztalatom az, hogy az AI pont ezen hasal el de nagyon durvan, amikor kodot iratsz vele. Gyakorlatileg picit is rossz kezekben semmi tobb, mint egy tech debt generator. Az okos ceg meg a tech debt-tol fel, mint a tuztol. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Devops oldalán látom, hogy sokan használják, olyan helyeken is jó ahol nem értesz annyira a témához. Múltkor volt valami bugon valami régi python letöltőkében amit még 10 éve írtam, 200 sor az egész. Mivel nem fejlesztek pythonban megkérdem javítsa ki és megtette, tényleg jól.
De az én munkámban mint senior fejlesztő/team led (mikor épp melyik) nem látok olyan nagy hatékonyság növelést egyelőre sőt például a Visual Studiónak sokkal szarabb lett a kódkiegészítő promptja mióta Github copilot van alatta. De pont a múltkor kellett valami monkey jobot csinálnom és ott is azt éreztem néha jó, néha nem és persze jó sok helyen elbaszta pont úgy, hogy nem veszed elsőre észre. Például megkéred onnan ide helyettesítse be ezt meg ezt...és akkor megcsinálja 20x jól majd 3x meg elbassza a sorrendet és máshonnan rakja oda a dolgokat aztán te meg keresd hol a pékben rontotta el.Még egy aspektus. A kód írás és kód olvasás (amikor tényleg meg is érted mit csinál) közti sebesség egyesek szerint akár 1:5-öt is van időben. Azaz 5x nehezebb más kódját olvasni megérteni mint megírni ugyanazt. Nem véletlenül hallod állandóan azt a fejlesztőktől, hogy ez szar írjuk újra. Mert rengeteg idő megérteni, emiatt felületesen érti meg mert nincs rá ideje és akkor inkább írjuk újra.
Na most egy AI agent ami telepakolja hibával a kódot, mert messze nem tökéletes sokszor a fentiek miatt csak növeli az időt mert meg kell érteni azt is amit ő írt majd tüzetesen végig is kell nézni.
-
forumpista
aktív tag
Az a tapasztalatunk hogy a legtobb fejleszto meg mindig ugy hasznalja mint egy okos stackoverflowt, a webes feluleten kerdezget tole… Erre meg az ingyenes valtozatok is teljesen elegek.
Keves fejlesztonk az aki elkezdi rendesen konzolbol, atadva a kodhalmazt, promptolni, kodot iratni vele 0-rol, lespecifikalni neki a feladatot stb.
Az en meglatasom hogy a fejlesztok reszerol van egy masszivabb ellenallas, de ez lehet csak a mi cegunknel van igy.
Hozzateszem, en azt latom hogy valojaban nem is annyira a fejlesztok kezeben lenne jo helyen. Mert amennyire en latom, az egesz hatekonysaga abban rejlik hogy mennyire tudsz neki jo specifikaciot irni meg jol lebontani a feladatot kisebb reszekre es ebben altalaban nem a fejlesztok a jok.
A legtobb fejleszto pont abban jo amiben az AI is, kodot irni.
De rendszerszinten atlatni, terveztetni, jo speckot irni leginkabb csak a seniorok meg a leadek kepesek, ok meg mondjuk kb. a 10%-a a fejleszto gardanak (es naluk latjuk azt hogy triplazodik a teljesitmeny) -
Catman
aktív tag
Az AI review-t mi is most vezettük be a projekten, és erre tényleg nagyon hasznos. Olyan dolgokat vesz észre, amin az emberi szem elsiklik.
És teljesen egyetértek azzal, hogy nem fogja az embert teljesen kiváltani, inkább a hatékonyságot, rendszerek komplexitását fogja növelni.
-
válasz
forumpista
üzenetére
> Ez a megtakaritas csak elmeleti, mert nem tudjuk az AI valos koltsegeit.
Azt fejtegettem, hogy ha az AI koltsege nem eri el a munkaber felet, akkor (megitelesem szerint) a mai szinvonalon is rentabilis lehet.
> Pl a mi cegunknel is van claude elofizetes ami 150 dollar per kopf per ho (ceges) es mar most sem kap mindenki, mert az latszik hogy nagyon sokaknal minimalis a hozzaadott ertek de cserebe fixen fizeted a havidijat.
Akkor meg valoszinuleg az adopcio nagyon korai fazisaban vagytok, mert gondolom az atlag koltseg / ember az valahol 4000-8000 dollar kozott van, tehat az AI nektek kevesebb, mint 3% teljesitmenynovekedest okoz. Az tenyleg eszrevehetetlen, eleg meglepo ez.
(Ha meg tobb, mint 3%-ot, de nem veszik meg mindenkinek, akkor csak inkompetens a vezetes.)
Ami bele fog turni a datacenter-epitok profitjaba, az a lokalis modellek. Nem az, hogy az AI nem hasznos, hanem hogy a self-hostolt (open) modellek is 'eleg jok' lesznek. Hal'istennek Europaban is van ebbol eleg jo (Mistral).
-
forumpista
aktív tag
Ez a megtakaritas csak elmeleti, mert nem tudjuk az AI valos koltsegeit.
Most persze hogy duborog, mert nehany tiz dollarert a hulyenek is megeri lecserelni ra a dolgozoit.De ha elfogy a befektetoi penz es kellene vegre penzt is termelni, akkor lehet kiderul hogy nem 20 dollar per ho per fo amit a tovabbiakban fizetni kell hanem 20 ezer dollar per fo per ho…
Kidobva nyilvan nem lesz de nem is lesz esz nelkul hasznalva.
Pl a mi cegunknel is van claude elofizetes ami 150 dollar per kopf per ho (ceges) es mar most sem kap mindenki, mert az latszik hogy nagyon sokaknal minimalis a hozzaadott ertek de cserebe fixen fizeted a havidijat.
Na most ha 1500 dollarba vagy 15 ezerbe kerulne havonta per fo, akkor lehet csak az a 2-3 ember kapna akinek valoban triplazza a hatekonysagat -
> De emellett se látom, mi az az üzleti modell
En sem latom, de ebbol nem tudom levonni azt a kovetkeztetest, hogy nem letezik, elsosorban azert, mert ha valaminek van erteke (es jelen helyzetben van), akkor altalaban van modszer arra, hogy abbol uzletet lehessen csinalni. Viszont siman benne van, hogy ezt pl. nem az OpenAI fogja kitalalni (es ha nem, akkor az oriasi hullamokat fog verni, mert szenne van leverage-elve).
> Továbbra is a dotcom párhuzamot látom.
En azert nem egeszen, mert 1) mindenki latta mar a dotcomot, es pont ugyanabba a folyoba ketszer nem szoktunk lepni 2) a top cegek fossak a penz. Nyilvan a Coreweave meg a tarsai eleg rizikosak.
> Ez melyik modell volt?
A konkret peldaban szereplo szolgaltatas a Gemini Code Assist Enterprise. (Alapvetoen Gemini Pro 3 modell van alatta, de valahogy annyira okosan van promptolva/hangolva, hogy kb. az esetek tobb, mint feleben abszolut hasznosak a talalatai, ami nagyon jo arany.)
-
Ez melyik modell volt?
Amúgy igen, ezt kéne belátni, hogy az AI mint olyan, az egy nagyon hasznos eszköz tud lenni, de pontosan annyira váltja ki az embert, mint a collostok a kőművest. Tehát mint extra cucc, ami segít, baromi jó. Nem lepne meg, ha 10 év múlva ugyan olyan alap lenne cégeknél a létezése, mint ma az atlassian toolkit.
De emellett se látom, mi az az üzleti modell, ami visszahozza a sok ezer milliárd dollárokat, amik csak az infrastruktúra építési költségei. És akkor üzemeltetés, fejlesztés, infrastruktúra tech szinten tartása az még benne sincs a képletben, csak az egyszeri építési költség.
Továbbra is a dotcom párhuzamot látom. Rohadt hasznos lesz, át fogja alakítani az életünket, prioritásokat meg ezer dolgot, kb lehetetlen ezt most látni, pont, mint az internet meg a hozzá kapcsolódó szolgáltatások. Csak előtte lesz egy orbitális pofáraesés is.
Ui: mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy ha a cégek az AI miatt nem hajlandóak felvenni és képezni junior meg mediorokat, akkor mégis mit gondolnak, honnan fognak jönni a seniorok?
-
válasz
Catman
üzenetére
En ezt nem latom problemasnak, ha a 100%-os produktivitasnovekedest nezem. Ha alig hibazna, akkor ennel sokkal tobbet dobna a termelekenyesegen. Az emberek is hibaznak, es pl. szoftver eseteben ezert is csinalunk rengeteg automata tesztet -- mert hibazunk. Az AI generalt szoftvert is tesztelni kell, at kell nezni, stb., de meg ezzel egyutt is extrem sokat segit. Adaptalni kell a workflowt, termeszetesen -- velemenyem szerint a (formalis) verifikacio, a TDD, a karakterizacios teszteles eloterbe fog kerulni, illetve kellenek modszerek arra is, hogy ne kelljen betolteni a kontextusba pl. a toolok kimenetet. Ezek mind megoldhatoak az LLM-ek mai szinvonalan.
Mondok mas peldat: egy komplex kodbazisba berakott 15000 soros valtoztatas (komplett feature) atnezese sok napig tart egy embernek. Az AI meg 3 perc alatt atnezi, es rendkivul szofisztikalt hibakat talal idonkent. Nyilvan kell melle az ember, de rengeteget segit.
(Most lattam epp egy ilyet, hogy eszrevett valami inkonzisztenciat egy nem trivialis allapotgepet megvalosito, tobb szolgaltatason ativelo tranzakciokezelesben, es be is irta, hogyan kellene kijavitani -- es stimmelt. Sok ezer euronyi mernokorat sporolt meg.)
Sokan azt gondoljak (inkabb: abban remenykednek), hogy az AI akkor lenne hasznos, ha kompletten kivalt egy embert. Nem valt ki, hanem augmental; bizonyos dolgokban jobb, masban rosszabb, mint a legtobb automatika. Az, hogy idonkent hallucinal, nem teszi alkalmatlanna mindenre, csak figyelembe kell venni. (Ahogy az embernel meg azt kell figyelembe venni, hogy idonkent rossz napja van, stb.)
-
Ringman
félisten
azt hiszem a gki-t is egyre jobban kell majd fenntartásokkal kezelni, bekebelezte a párt. [link]
-
válasz
Drizzt
üzenetére
Ugy saccolom, hogy csak a szoftveriparban evi tobb trillio dollar a berkoltseg. A mai technologiai szinten -- ha az AI modellek semmit nem fejlodnek, csak a korulottuk levo integraciot takolgatjuk meg egy kicsit -- legalabb 50%-a kivalthato a szoftverfejlesztoi munkaknak AI-val, vagy mashonnan nezve legalabb dupla hatekonysagot ad az AI. (Ez egy nagyon-nagyon konzervativ becsles.)
Csak ebben az egy iparagban trillio dollaros erteket tud adni az AI evente, ha most megall a fejlodes. En sem tudom, hogy pontosan hogy lesz ez monetizalva, de meglepne, ha ki lenne dobva.
-
kardkovacsi
senior tag
Ez igaz mind, de azért az FB is nyomott egy laza 10x-ést 2023 óta, szóval mindegyikben vastagon ott van az AI hatás. Te ugyanígy a Tesla is, olyan szar eladási adatai vannak mint 3-4 éve, autó oldalon nulla növekedési story van már és mégis ATH a cég. Szerintem abban is van egy tripla árazás hasra ütés alapján.
Én nem azt mondom, hogy most összedől az egész, fogalmam sincs mi lesz, csak az árazásra reflektáltam, hogy a mai papírok az ndx-ben durva árazáson mennek az AI miatt és ha ez megszűnne akkor nagyon komoly esés lenne belőle.Amúgy ja vannak termékek. Én akkor lepődtem meg amikor egy fejvadászos oldalnál vezető srác mesélte, hogy évi 100 millát fizetnek a Palantirnak valami AI cuccra.
-
Drizzt
nagyúr
Erre reagáltam, bár valóban nem volt egyértelmű:
"Már vannak LLM alapú fizetős szolgáltatások amiért sok cég vagy ügyfél fizet is, tehát VANNAK eladható termékek."
Ha az LLM alapú szolgáltatások csak eladhatók, de nem profitábilisak, akkor idővel ki lehet őket dobni. Valójában teljesen kidobva soha nem lesznek, maximum sokkal drágábban lesznek elérhetők, vagy pedig csak azokon a pontokon lesznek használva, ahol tényleg megérik az extra költséget. Jelenleg boldog, boldogtalan mindent LLM-mel csinál a hype miatt, amit helyette rég meg lehetett csinálni filléres módszerekkel. Erre a kijózanodásra idővel el fog jutni a piac. De addig még sok idő eltelhet. És valóban, ettől nem fog csődbe menni egy Google, Meta, vagy Apple, vagy hasonló tech cég. Csináltak ők már hasonlóan sok pénzért sokkal nagyobb baromságokat is, azt is simán túlélték. Az ökoszisztéma fejlődését azt én is látom és szerintem elég jó irányba halad(, mert pont arról szól, hogy olyan eszközök jönnek létre, ahol a szükséges pontokon és a szükséges mértékben használnak LLM-et, se többet, se kevesebbet). Viszont a legtöbb kérdőjel számomra a valódi középpontban van, a modellek fejlődésében. Nem látom azt, hogy hol lehetne áttörni a falat. -
Catman
aktív tag
válasz
aAron_
üzenetére
Szerintem elég erős a cégek részéről a FOMO. Amelyik AI cég nem tol bele minden pénzt, az le fog maradni. A többi cég pedig próbálja beilleszteni az AI-t a folyamataiba, hátha sikerül hatékonyságot növelni. A probléma, hogy még senki nem tudja, mire lesz ez hosszú távon jó, de senki nem engedheti meg, hogy kimaradjon. Nem tudom, lesz-e crash, de sok pénz el fog égni, és sok cég el fog tűnni a süllyesztőben.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
NDX100 jövedelmezőségi mutatói sokkal kedvezőbbek, mint a dotcom csúcsán. Tele van high quality céggel.
#21957opr: "Ahhoz az kéne, hogy legalább esélye legyen annak, hogy kb 10 éves távlatban legalább nullára kihozza magát az AI lufi. Részemről erre semmi esélyt nem látok."
Ez valószínűleg azért van, mert nem értesz hozzá, ahogy én sem, és a többiek sem a topicban.
Mint ahogy biokémiához és kvantumfizikához sem értünk, csak az abban érintett részvények épp nem a hype középpontjában vannak, így nem foglalkoztat annyira minket.
Nyilván fogalmam sincs, hogy mi lesz az AI boom kimenetele, de nem is merem kijelenteni, hogy azok a dollármilliárdosok és szakértőik hada (értsd a piac) akik ennek a finanszírozása mögött állnak, rossz döntést hoznának.
-
Wn2tl
aktív tag
Nem elfelejtendő az sem, hogy az AI alatt nem csak az LLM értendő:
Az alábbi területeket akarják boostolni az AI rendszerekkel megtámogatva. A lista folyamatosan bővülni fog:
(i) fejlett gyártás;
(ii) biotechnológia;
(iii) kritikus anyagok;
(iv) maghasadás és fúziós energia;
(v) kvantuminformáció-tudomány;
(vi) félvezetők és mikroelektronika.Minden kutatási területet be fognak integrálni az AI platformokba. Az összes egyetem kutatólabor egy nemzeti AI-ba lesz integrálva. Ahol többek között AI ügynököket és új szakterület specifikus alapmodelleket fognak fejleszteni. stb.
Minek írjam le a a Genesis Mission-t még egyszer ide, már volt linkelve.
Ha ez nem sikerül USA lassan elveszti a gazdasági és technológiai vezető szerepét, nem csak annyi lesz a gond, hogy kipukkannak az AI a cégek.
-
Wn2tl
aktív tag
Még jóformán piacon sincsenek, fel sem épültek az ai farmok és már temetitek. Az építési szakasz jövőre talán befejeződik. Aztán minimum két év bevezetés, fejlesztés, mire azt mondhatjuk na ez jó vagy kuka. Ha beválik akkor 2030 után technológia ugrás és agi.
-
otapi
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A fent felsorolt AI-nak titulált cégekből a nagyobbaknak az LLM alapú AI csupán csak egy újabb termékvonal, de mindnek vannak egyéb piaci termékei ha az LLM befuccsolna. Már az LLM előtt is volt ML vagy egyéb AI megoldásuk. A Facebook, az Azure, az M365, a GCP meg a többi termék szépen termelte a profitot az elmúlt 15 évben LLM nélkül is. Másrészt attól hogy az AGI-t esetleg nem érik (még) el, miért is kellene temetni az LLM alapú AI-okat? Már vannak LLM alapú fizetős szolgáltatások amiért sok cég vagy ügyfél fizet is, tehát VANNAK eladható termékek. Az enginek és az ökoszisztémájuk, felhasználási területeik továbbra is lendületesen fejlődnek (a puszta memória es számításbővítés mellett), egyelőre nem látszik hogy ez lassulna.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
+1
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
+1. A Tesla AI/robotika nélkül egy BMW.
-
kardkovacsi
senior tag
-
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_
üzenetére
A crash-nek nem tudom mi a definíciója, de mivel mind az S&P500, mind a Nasdaq100 eléggé AI fejnehéz, ezért ha egyszer úgy dönt a piac, hogy átértékeli az AI-hoz köthető vállalatokat (pl.: ami most 35-ös P/E-n fut az inkább 20-25-öt ér), mert nem jönnek a beígért eredmények/profit, akkor az index szinten is látványos lesz. Ez persze nem egy Dotcom crash, de egy 20-40% közötti korrekció nem lepne meg.
-
Ahhoz az kéne, hogy legalább esélye legyen annak, hogy kb 10 éves távlatban legalább nullára kihozza magát az AI lufi. Részemről erre semmi esélyt nem látok. Pláne, hogy eddig nulla darab AI cégnek sikerült egyáltalán terv és álmodozás szinten lerakni bármilyen olyan üzleti modellt az asztalra, ami akár csak a nedves álmok szerint profitábilis. Legalábbis a jelenlegi generatív AI szintén biztos. AGI meg ezekből a modellekből nem lesz, mindegy mennyi meg milyen vasat meg adatot talicskázol alá.
-
t72killer
titán
Hol lehet Mo.-on jól keresni és hol nem. Érdekes, az ingatlanárak ezt csak nagyjából követik.
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Samsung+Hynixtől "Secures" a 2025ös global RAM termelés 40%át. Ez sok mindent jelenthet. Lehet hogy kevesebbet de lehet, hogy ezen felűl is kér.
Közben OpenAI csak egy AI cég a sok közül.
Az is sokat mond, hogy a fentiben nem résztvevő micron lényegében beszántja a cruicalt. Gondolom nem kis megrendelés van zsebben ami annyira megéri, hogy ezt megjátszottak.Belegondolni is rossz de a jelenlegi dram árak sanszosan tartósak maradnak. Márha nem lesz még emelkedés.
-
User_2
aktív tag
válasz
bigbuda
üzenetére
ha van trump hatás, és újra engedélyezi az usa eredetű chip-eket kínának,
és kína feloldja az usa eredetű chipek beviteli tilalmát,
és az usa eredetű chipek ára alacsonyabb lesz, mint az emelkedett árú memóriák okozta kínai AI befektetések költségnövekedése,
akkor akár rövid életű is lehet a most tapasztalt memória áremelkedés -
atee_13
őstag
válasz
bigbuda
üzenetére
Hát nem tudom szerintem az is simán benne lehet a pakliban, hogy a magasabb hardverköltséget lenyelik vagy áthárítják az ügyfelekre mert a kapacitásépítésére és a piac lefedésére spekulálnak/hatnak.
De nyilván ebben benne van az, hogy az emelkedő költségek nyomást gyakorolhatnak a beruházókra, meg a drágulás visszafoghatja a keresletet is úgyhogy kellene az a jósgömb nekem is
Hosszútávon mondjuk a RAM gyártás valószínűleg leköveti az igényeket és konszolidálodhatnak az árak.
-
bigbuda
aktív tag
válasz
atee_13
üzenetére
Ennek egyébként nem lehet egy olyan hozadéka a jövőben, hogy nyilván drágulni fog így ugyanazon AI központok felőli beruházások ára is, és így ha az AI beruházások oldali bevétel (avagy profit) nem növekszik, akkor nagyobb lehet a veszteség?
Ami ha az eredményekben megmutatkozik, akkor részvény árfolyam csökkentő hatása lehet?
Vagy esetleg milyen összefüggéseket, következményeket éreztek?
Gondolom nyilván lehet ennek egy szolgáltatás árának felőli dráguló hatása, ami után fene se tudja hogy gondolkodásra készteti e a felhasználókat, hogy meger-e annyit az AI nekik.. ami további bevétel kiesés szolgáltatói oldalon. -
atee_13
őstag
válasz
User_2
üzenetére
AI központok rengeteg RAM-ot esznek és ezek mostanában gombamód kezdenek elszaporodni.
A RAM gyártók 2022–2023-ban kapacitást vágtak vissza, mert túltermelés volt és estek az árak.
HBM -et csak három cég gyárt (Samsung, SK Hynix, Micron) ezek kellenek a modern AI‑chipekhez.
És igen Trump húzása is rálocsolt egy adagot a tűzre.
-
User_2
aktív tag
ez a memória árrobbanás nem annak a következménye, hogy trump elzárta kínát az usa gyártású AI chipektől?
amire a kínai AI cégek azzal reagáltak, hogy növelték a saját chipjeik memóriáját,
ellensúlyozva / kiváltva a számítási igényt?
nem tudom elképzelni, hogy a memóriagyártók derült égből egyszercsak vették észre, hogy egyik napról a másikra növekszik a memória kereslet, mintha nem lett volna semmi előjele. -
travix
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
És nem is feltétlen az a célja hogy nagy hozamot érjen el, hanem hogy megverje az sp500-at úgy hogy kisebb rizikót vállal.
-
travix
aktív tag
válasz
lemusz
üzenetére
Csak kis fun fact hogy mindig Pelosi van a képben amikor kormáynzói tőzsdézésről van szó de nem ő a legjobb trader a képviselőházban, hanem valami republikánus tag.
Egyébként mindenki ott csal ahol tud usaban is, Trump fia is milliókat játszott meg a vámok bejelentése előtt. Legutóbb meg botrány volt hogy a gemini megjelenése előtt valaki megjátszotta nagy téttel hogy mikor jelenik meg az új verzió. Aztán sejteni lehet hogy nem Ferenc pápa volt az hanem mondjuk aki ott dolgozott.
-
User_2
aktív tag
válasz
lemusz
üzenetére
pelosi jóval kisebb számlával éri el az eredményt,
buffett tőkéjével ezt nem lehet megcsinálni, mert az mozgatná a piacot,
és buffett tőkéjével úgy egyáltalán fizikailag nem lehetséges megtenni azokat be és kilépőket, mert a piac nem akkora.így az egész összehasonlítás bogus, célja nem az értelem, hanem a gyomor forgatása.
-
t72killer
titán
válasz
lemusz
üzenetére
Úgy én is szívesen vennék lottót, hogy összezárnak a számgolyókkal egy délutánra és én húzom a nyertes számokat.
Opciós ügyeskedésből nincs az az isten, hogy konzisztens teljesítmény mellett így meggazduljon valaki "csak úgy". A szenátorok pl előre tudták a covid-összeomlást, hogy csak az "apróságokat" említsük. -
lemusz
addikt
-
-
julius666
addikt
válasz
lemusz
üzenetére
Nekem is ez volt az első gondolatom a hírt olvasva.
Nem feltétlenül telibe politikusi pozi, simán lehet pl. csak valami háttérember/tanácsadó gazdasági vonalon, gondolom oda is néznek összeférhetetlenséget.Számára az élet nyilván már nem nagyon tartogat anyagi jellegű kihívásokat a magánéletében, alapkezelőségből befolyt díjakra nincs rászorulva már, makro meg mindig is érdekelte. Abban is egész biztos vagyok, kapott ilyen irányú megkereséseket a tiszától.
Ha ténylegesen vannak ilyen irányú ambíciói, akkor könnyen lehet ez egy soha vissza nem térő alkalom számára.
-
Ringman
félisten
-
KMT
addikt
válasz
pictigjis
üzenetére
Ezek egyáltalán ugyanarról szólnak?
"azonnal tegyenek javaslatot a kormánynak, hogy ilyen körülmények között hogyan kell gondolkodnunk a magyar devizatartalék biztonságos elhelyezést"
vs.
"az e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek"
-
pictigjis
őstag
válasz
atee_13
üzenetére
A piaci folyamatokat jó eséllyel még az MNB kamatdöntése és sajtótájékoztatója hajtja. Bár az irányadó ráta mértéke változatlanul 6,5 százalékon maradt, a jegybank előretekintő iránymutatása némileg megváltozott és Varga Mihály elnök kijelentése szerint adatvezérelt üzemmódba lépett. Ez azt jelenti, hogy a monetáris politikai irány egyértelműen lazább, mint az elmúlt hónapokban, a jegybank pedig óvatosan megnyitotta az ajtót egy esetleges év eleji kamatcsökkentés előtt.
azon lehet elmélkedni, hogy az mnb önszántából, vagy hm, esetleg valamilyen ráhatásra változtatott a kommunikációján: Orbán Viktor adott egy pofont Varga Mihály függetlenségének
-
atee_13
őstag
Forintot mi lelte?
Ilyen a béke
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
nekem volt is plotinus-om is #138907 (ezekert is tartom marhasagnak, amikor "uj, fogalmatlan fiucskak, lanyocskak" probaljak "ekézni") -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
áá tényleg, a Plotinus-ra én is emlékszem, jogos
. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Fenét, Zsiday előtte is tolta, még régen 2000-ben amikor volt tozsdeforum már akkor írogatott oda TopKaiser (ha jól emlékszem) néven és volt egy Plotinus nevű részvénye is bevezetve a tőzsdére amiben meg ilyen Buffet szerűen tradelt és pár év alatt durva hozamokat ért el.
-
aAron_
őstag
válasz
aAron_
üzenetére
+ infó: diszkontráta kamatvágástól nem fog megváltozni, amennyiben az már beárazott. Összes lejáratú hozam forward O/N hozamok sorozata.
Valszínűleg te néztél el valamit, azok közül, amiket írtam. Legvalószínűbb, hogy különböző kontraktusok árfolyamának vetted a hányadosát (ha csak valami indexet néztél pl.).
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
hudejó, hogy tavasszal beruháztam egy 16gigás pixelre, lehet gyorsan asszonypajti telóját is cserélni kéne...
Mondjuk az se normális már, hogy mennyi erőforrást zabál egy-egy faék alap android app ill a mobil weboldalak: utóbbiakon ugyanaz az érdemi infó akadás nélkül átjött akkor is, amikor még a HTC kaiser windows mobile 6.0áján olvasgattam a Marketwatch-ot 2008ban.
-
Catman
aktív tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
-
aAron_
őstag
Itt miről van szó? Van bárkinek még Portfolio.hu előfizetése? Tippre csak valami hülyeség lesz, de azért furdal a kiváncsiság.
Itt a bámulatos állampapírtrükk: most 20 százalékot is nyerhetsz, ha ezt meg tudod játszani
#21909lemusz: Nem, csak az elszámoló devizanem (USD) hozama számít. Futures árfolyam = spot árfolyam / diszkont ráta (+ tárolási és egyéb költségek nyersanyag futures esetében).
-
Ringman
félisten
milyen csodás, hogy ez az ai-slop/bullshit-engine minden erőforrást felzabál
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Egy aktív alapkezelőnél a vállalt kockázatokat külsősként felmérni nem kis munka, gyakorlatilag komplett audit. Karrierje során ezermillió lépést hajtott végre, melyből minden adás/vételnek kisebb nagyobb mértékben eltérő a kockázati szintje, saccolni lehet az éves átlag kockázati szinteket az állomány alapján.
Igen, feltételezem, hogy nem extrém rövid lejáratú opciókkal pókerezett, hanem részvénymix<->kötvénymix tánc. Utóbbira egyébként olvastam is valahol egy nem bulvár cikket, ha megtalálom linkelem: kielemeztek egy rakás aktív TA alapú kereskedési stratégiát átnyomva rajtuk 60-80év árfolyamadatait: csak pár db olyat találtak, ami konzisztensen felülteljesítette a piacokat, közös jellemzőjük, hogy (valamilyen metrikával, pl RSI, Buffett index, stb) erősen túlértékelt piacnál kötvényekre váltottak különböző, akár 100%ban és alulértékelt piacnál visszavették a részvényeket. Shorthoz egyik nyertes példány se nyúlt.
#21892: rollover effektus lenne
? -
Simia
junior tag
Az első két link amit küldtél azon érvel, hogy nem költenek eleget a nyugdíjjasok.
Ezt már végképp nem érzem indikatívnak arra nézve hogy 4% reálhozam hosszú távon reális lehet-e. A withdrawal rate-tel (ha most tényleg átterelődött a szó erre) lehet játszani, hogy rosszabb években kevesebb mint 4%-ot veszel ki ha meg tudod oldani. -
-
atee_13
őstag
Nem ez a zsiday alapja?
-
avl
senior tag
4%: volt az elsö ilyen paper; azota sokminden van pl. vagy Common misconceptions about the 4% rule. vagy:

ebben meg a 4% real return-höz is van adat:
en a magam reszeröl viccesen alacsonynak tartom a 25szöröst, azaz biztosnak hinni a 4% Safe Withdrawal Rate-et; a jövö felé rengeteg bizonytalanság van
-
t72killer
titán
"4%-os éves kivétet szoktak emlegetni, hogy azzal sosem értéktelenedik el a tőkéd."
Igen, ez sajnos már úgy tűnik a múlté egyszerre több ok miatt is:
- objektív: emelkedő adók, egyre kevesebb CGT-free lehetőség/ország, emelkedő banki költségek (Mo.-on pl rögtön ott a tranzakciós adó, ha már egyszer pozitívumként említhetjük az EU-ban egyedülálló TBSZ intézményét)
- szubjektív: a valós és a "hivatalos" infláció közötti eltérés valószínűleg növekedett. Egy életszerű példa: 78éves F. Boldizsár számára felmerül pár jelentős költség adott évben:
1: a széthullott állami eü (=ktg 1997ben: 10eFt hálapénz) helyett magánEÜ ben kell egy fontos beavatkozást elvégezni 6MFt-ért
2: Támogatná F. István unokája első Bp.-i lakásvásárlását az önrész 25MFt-os összegével
3: Az idősotthoni ellátás adott évben 4MFt-jába kerül ('97ben ez pl 300eFt volt adott színvonalú intézményben)
4: Szinén adott adóévben boldogult meg F. Boldizsárné, akinek sírhelyet, sírkövet kellett készíttetni, szintén az 1997es számok kb 20x-osáért.
- szubjektív2: az elmúlt 15évben extra jól pörgött a tőzsde, azaz a "tankönyvi" átlagot felülteljesítette. A statisztika él és mozog, egy felülteljesítő időszakot esélyes, hogy egy alulteljesítő fog követni.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- Xiaomi Redmi A3 Pro / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- AKCIÓ! Asus H110M i5 7500 8GB DDR4 250GB SSD GTX 1050Ti 4GB ZALMAN T3 Plus Deepcool 400W
- LG UltraGear 32GS94UX-B OLED Monitor! 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- 264 - Lenovo ThinkBook 16 (G7 ARP) - AMD Ryzen 5 7535HS, no GPU
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4680
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

nekem volt is plotinus-om is
?