Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
otapi
tag
válasz
axioma
üzenetére
Ajánlom olvasásra Asimov "A Hajnal bolygó robotjai" és a "Robotok és Birodalom" könyveit. Amikor az ember minden igényét kiszolgálják a robotok, nem kell dolgozni, de még egy reggelihez megteríteni sem, megnő a várható élettartam, viszont beüt az unalom és hanyatlás, leáll a fejlődés. A meghosszabbodott élettartam miatt rövid távon lassabb ütemben ugyan, de a népesség növekedése is megáll és visszafordul (öregedő jóléti társadalom, ismerős?). Asimov megoldása erre az hogy az új telepesek akik kirajzanak a galaxisba bolygókat foglalni, tudatosan szakítanak a robotok használatával és a telepesvilágokon be is tiltják őket. Frank Herbertnek gyakorlatilag ugyanez a megoldása a Dünében.
Ráadásul Asimov robotjai AGI-k ugyan, de azzal az erős megkötéssel hogy megkerülhetetlenül érvényes rájuk a robotika három (+1) törvénye, tehát alapvetően nem ellenségesek az emberekkel szemben - ami a valóságban ha lesz AGI akkor nagyon nem lesz így. Lásd bármelyik harci drónt vagy rakétaelhárító rendszert, azokba sincs beleépítve az ember védelme, sőt. -
Ringman
félisten
zseniminiszter akcióban: [link]
-
axioma
veterán
Csak azt nem ertem miert akartok dolgozni ha a feladatok el vannak latva a robotok altal (bar ugyis magabol a helyzetbol lesz uj feladat...).
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ha AGI lesz, akkor kb minden mindegy, az mindenben jobb lesz bármilyen embernél. Onnantól tök mindegy, hogy utcaseprő vagy vagy Einstein n-edik eljövetele, emberként nincs helyed a versenyben. Szóval ha AGI lesz, akkor mindegy. Ha nem lesz AGI, akkor meg kb felesleges ez a téma.
Ami most elég biztosnak tűnik az az, hogy LLM-ből nem lesz AGI. -
kuntics
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Amíg olcsóbb egy biorobotot dolgoztatni, mint AI-t vagy rendes robotot alkalmazni, addig itt fog gyártatni. Meg ami még számíthat, az az energia, a már kiépített üzemek plusz hozzá tartozó logisztika.
-
t72killer
titán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Nem ez a lényeg, a kolléga arra célzott, ha mindent az AI/robotok csinalnak, akkor bizony még egy cipőgyár se fog Bangladeshbe költözni, hanem otthon gyúrja Kentuckyben. Így Bangladesh mint ország bevétel nélkül marad, csóriéknak meg tuti nem fog csak úgy puszira USA alapjövedelemre valót leutalni.
Magyarország ugyanez, a jelenlegi külföldi befektetők 20-30év múlva ha "beüt az éjáj" sehol se lesznek a környéken és nagy ívben sz.rnak majd rá, hogy Mo-on hány kétségbeesett csóri köti fel magát. Esélyesen még EU-n belül se lesz nettó szociális alapú segélyezés, aki lemarad a SZÜRKEÁLLOMÁNY-versenyben, annak reszeltek.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kritikus tömeget érint, akkor alanyi jogon jövedelem. Mást nem tudsz csinálni, mert rádgyújtják a parlamentet.. De ha adsz, akkor mennyit, abból milyen élet finanszírozható. Ki mit tud kezdeni az otthonmaradással, mennyi alkoholista/drogos/öngyilkos lesz, mert a munka adott keretet az életének stb. Nagyon mély a nyúl ürege ebben a kérdésben is..
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Tesztelo.hu
üzenetére
Annak konkrétan brutális geopolitikai következményei lennének. A fejlődő világ abból él, hogy ki van hozzájuk szervezve a munka egy jelentős része a fejlett világból. Ha nincs ez a kiszervezés nincs munka sem. Ebbe amúgy mi magyarok is beletartozunk.
Nem biztos egy sima adórendszer tekeréssel ez megoldható lesz. -
válasz
Tesztelo.hu
üzenetére
Ennyire ez nem lesz gyors, de ha mégis, akkor az rengeteg másik problémát vet fel..
-
-
t72killer
titán
Nem jött be a CSOK-os népességszaporítás, 1.3 alatt a magyar fertilitási ráta.
Ingatlanpiaci sirámaimat már ismeritek, nem kezdem újra, viszont ennek a folyamatnak a gazdaság többi szeletére is komoly kihatása lesz, már 2045 táján érezhetjük, hogy nagyléptékben csökken a fiatal munkába állók száma akkor is, ha megszűnne az elvándorlás.Más: FB poszt, egy markéknyi hedge fund idei teljesítménye. Spoiler: kb 40%-uk lépte meg egyáltalán az SP500 szintjét.
-
Ringman
félisten
-
Dendytv
senior tag
Köszönöm
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Dendytv
üzenetére
Én igen, tavaly év vége felé. Pár hete zártam, a csúcs közelében. Szépen vissza is korrigált, de a mai ugrással már ott van megint ahol eladtam, úgyhogy lehet hogy kár volt.
Azzal számolj, hogy az "aranybányák" szinte mindig bányásznak ezüstöt is. Sőt, inkább korrelál az árfolyamuk az utóbbiéval mint az aranyával. -
Dendytv
senior tag
Amúgy arany bányászati cégbe valaki fektetett ? Mert nekem van elég szép %-ban, de nem tudom adjam-e el
Mert ha az arany ára tartja magát/még feljebb megy a következő évben (ahogy azt ellemzők prognosztizálják) akkor a cég bevétele is nőni fog a jövőben. Ergó többet ér majd, ti ezt hogy látjátok ? -
Dendytv
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Ezzel egyet értek.
#21673Ixion77
Ahogy t72killer is írta mind balekok vagyunk, Yahoo finence meg egyéb honlapokat olvasunk és YT videókból próbálunk evezni a nagy tengeren. Míg a "profi" alap kezelők drága elemző progikkal meg s.t.b dolgokból informálódnak ÉS még ők is tévednek. Múltkor halottam egy podcastban az alap kezelők kevesebb mint fele tudja meg verni a piacot hosszú távon.Úgy hogy mikor én eladok és akkor robban szét a tőzsde
nyugtatom magam azzal amit öcsém mond mindig, "bor green is green"
-
julius666
addikt
Szép komótosan megindulnak az adófizetői pénzek is az AI szektorba. Ha jól értem ez egyelőre inkább csak átcsoportosítás, de nyilván nem az utolsó lépcsőfok a történetben.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Mi mind balekok vagyunk
.
Annyi, hogy egyedi részvényeknek előbb-utóbb "vége van", tehát teljesen reális dolog egy ponton eladni őket - az meg persze benne van, hogy miután eladja az ember, elszáll az égbe. Még egy General Motors-nak is vége lett, mint a botnak 2008ban, a 90es évek sztárjaiból nem sokat látni a tőzsdén.
A lényeg, hogy valamilyen mágikus mixben az ember többet csiholjon ki a rendszerből, mint amit egy faék SP500TR, DAX vagy VWCE ETF kiad.Ld még: #21252

-
t72killer
titán
válasz
Dendytv
üzenetére
Egyelőre jól néz ki a pozi, azért nem daytrade-re vettem, 2-3hétig jó volna tartani "Mikulás rally" címszó alatt
.#21668: igen, a gugli az egyik nagy kihagyott ziccer volt nálam is, körbelőttem mindenfélével, változó sikerrel. Most a MSFT körül szaglászom, az is akciós áron volt ma. A mag7 ETF sajna nagyon megdrágult a TSLA és a gugli miatt, inkább a meggyepált komponenseket nézegetem, mostmár mintha a META is megtalálta volna az alját.
-
válasz
Ixion77
üzenetére
Az OpenAI penze nem tud elfogyni. Evi nehany tizmilliard dollart barki odaad nekik, egyelore 500 mrd dollart az ertekeltseguk.
> A Google szerintem nem annyira veszélyes az NVidia-ra.
Szerintem nem ennyire egyertelmu, hiszen az Nvidia marginjanak az elsodleges oka a kvazi-monopolhelyzet.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Dendytv
üzenetére
A Google szerintem nem annyira veszélyes az NVidia-ra. Chipből olyan sok kell, hogy megveszik mindegyikét: Goog-ét, Nvda-ét, AMD-ét egyaránt. Ha lenne még több, azt is megvennék. A gyártókapacitás a szűk keresztmetszet. Azt meg úgyis leszerződe már az NVidia jó előre.
Plusz iszonyatos pénzt tol az NVidia a R&D-be, aminek lesz eredménye. Szerintem nem lesz gondja még jóideig. Bevételei alapján az árazása sem extrém.
Inkább az OpenAI van bajban mostanában. AI fejlesztésben a Google megy előre órási léptekkel, az OpenAI viszont látszólag egyhelyben topog. Ráadásul a Googlenek van elég tőkéje hogy akár veszteséggel is adja a Geminit mindaddig, amíg az OpenAI csődbe nem megy. -
Dendytv
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Na lassan vissza is jön a mai kereskedési napban. Lehet megérte vissza venni
Amúgy én nem hinném, hogy ez hosszabb távon kárt tenne, nyilván ezt tudtuk, hogy nem lesz egyeduralkodó, de EGYENLŐRE a torta nagyobbik szelete az övé, és nehéz lesz tőle el venni. De persze sose tudni -
j0k3r!
őstag
Jó hát múltkor 3%-ot "esett" az S&P500 és már extrém félelem volt a Fear & Greed Index alapján. Sőt, még most is az van! Eufórikus időket élünk
-
t72killer
titán
NVDA+AMD-t kopasztják rendesen. Állítólag a gugli procija lesz a nyerő - hogy ez az erősen NVDA súlyozott indexeknek mennyire fog fájni a következő napokban-hetekben, meglássuk... NVDA pozim újravettem, tehát az esés folytatódni fog
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Csabroncka
addikt
válasz
Lisztok
üzenetére
Az elején még "hihető is" a cikk, aztán amikor jött a külön fizetős EÜ meg magánnyugdíj, amit azzállam leráz magáról majd akkor jól felröhögtem, mert már nagyon kamuszagú. Eleve csak arról, szól minden, hogy hol mennyit vonnának el 20-40-60-80 %-ban szinte mindenkitől.
Természetesen nem hagyhatták ki a családi adókedvezmény beszántását sem. -
Dare2Live
félisten
válasz
Lisztok
üzenetére
Lehet rajta mosolyogni de a lakosság jelentős része megeszi mert bemondja a tv, a rádió és a lokál újságban is megírják. Nem is jut el más info. Téma játszótéren hogy a szemét Tisza mekkora adót emelne és ez város. Vidéken pedig a csak azt hallják amit mit mondunk a ner win rate egyik hanem fő oka. Sokszor a legszegényebb régiókban annyira jól működik a Göbbelsi pr hogy 80-90% szavaz a fidesz/nerre.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
MrSealRD
üzenetére
Totálisan. Ez a cikk tényleg szégyen az Indextől, sikerült új mélypontot megütniük.
Nekem ez szúrta ki a szemem kapásból: "32 százalékra emelt, európai összevetésben is extrém magas általános forgalmi adó" Ez igen valószínű hogy elbukna az EU-ban. Már a 27%-ot is nagyon nehezen tolerálják, tekintve hogy a cél épp az országok közti harminizáció, az adócsalások visszaszorítása. Szóval kétlem hogy épp a Tisza próbálná meg. Sokkal inkább tűnik a Fidesz vágyálmának, amit "Brüsszel" nem hagy.
-
-
Lisztok
csendes tag
-
-
Dendytv
senior tag
NOVO kicsit meg szakadt megint, lehet bekerülést csökkenteni
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Nem kicsit tűnik reménytelen próbálkozásnak a JPMorgant bojkottal fenyegetni egy állítólagos BTC ellenes viselkedés miatt... Mintha egy tucat hangya kegyetlen bosszút tervezne az elefánton, aki lépett egyet a közelben, ami miatt legurult egy kő a domboldalról és rágurult a hangyaboly bejáratára.
A klasszikus BTC hívőknek eddig sem az amerikai óriásbanki account volt a világnézetük alapja... Szóval ahhoz hogy bojkottálni tudják, előbb számlát kell ott nyitniuk

-
t72killer
titán
válasz
ciricica
üzenetére
Epic, amikor egy kriptós nekiáll moralizálni
.
Ez engem kicsit az össz megtakarítását a Beyond Meatbe pakoló (valós vagy kitalált) D-Koreai srácra emlékeztet.Közben, Facebookról, de kb stimmelnek az adatok:
Percent below all-time highs:
Apple: –2%
Google: –2%
S&P 500: –5%
Gold: –7%
Amazon: –15%
Microsoft: –15%
Nvidia: –16%
Tesla: –20%
Meta: –25%
Palantir: –26%
Bitcoin: –33%, Ethereum: –45%, Coinbase: –46%, MicroStrategy: –69%, Dogecoin: –81%, Trump Coin: –92%, Fartcoin: –93%, Melania Coin: –99% -
ciricica
tag
Eh

-
Dare2Live
félisten
Saját kiadás jobb megyeszékhely tapasztalatom alapján ha valami nagyjából kinéz valahogy és nincs vele valami nagy gebasz pl főút mellett... és jó áron van fent az napok alatt elmegy. Valószínűleg ezek közül az egyik ami miatt nem megy el nyár óta a lakás Debrecenben.
Amúgy ránéztem saját standardom (54-58nm 3 szobás panel) Debrecenre a kiadás árak majd BP szinten mozognak. Nem épp a félévig nem lehet kiadni lakást, összevesznek bérlők jut eszembe árazást látva.
-
cdl
senior tag
válasz
Drizzt
üzenetére
Debreceni helyzet a bérleti hozamról:
Az egyik lakást épp hogy csak ki lehetett adni augusztus végén az utolsó héten.
Nem kapkodtak utána.
Egy másik már nyár óta áll kiadatlanul, nincs érdeklődő rá.
Mindkettő bútorozottan, normál állapotban, jó lokációval.
Nem drágán voltak hírdetve. Itt, ahol ahol az egyetem és az épülő gyárak elméletileg sok ezer albérlőt teremtenek.
A FB debreceni albérlet topikjában 1 keresésre kb 20-30 hsz érkezik, hogy ide gyere lakni.
Szóval a helyzet sokat romlott itt, erre nem alapoznék lakás vásárláskor. -
Drizzt
nagyúr
[Telex: Négy fontos grafikon azoknak, akik lakásvásárláson vagy -eladáson gondolkodnak]
A közelmúlt népszerű témájához. Alapvetően az MNB lakáspiaci jelentésből mazsolázás. Viszont picit értelmesebben vizualizálták, mint az ottani pdf-ben lehetett olvasni. Nekem az néz ki ebben nagyon furán, hogy hogyan lehet 4.4% az átlag bérleti hozam Budapesten. Amikor konkrét eseteket nézek, sose jön ki 4% feletti eredmény. De valószínűleg szimplán annyiról van szó, hogy főleg Budán szoktam ilyet számolgatni. -
t72killer
titán
Andrew Tate Racks up 84 Liquidations as Bitcoin Price Falls to $80,000
Remélhetőleg ma shortokban ült

-
t72killer
titán
Így van. Nem mind1, hogy nekem, 1személyben van 300ezer BTC-m, vagy begyűjtöttem párezer balekot és együtt birtokoljuk ugyanezt.
Ráadásul ez egy piti részvényecske, nemigazán van meg a HODL nimbusza, mint a BTC-nek vagy egy bluechipnek. Arról is szó van, hogy az MSTR-t kibsszák a Nasdaq100ból és VWCE-ből: ha ez megtörténik, szintén likvidációra kerül sor - bár mázlijuk, hogy a súlyuk pici.
-
t72killer
titán
-
Ixion77
Topikgazda
Nagy változás hogy most már a Wall Street is teljes erejével rajta van a kripto piacon is.
Engem nagyon érdekelne, hogy van-e esély arra hogy lenyomják annyira az árfolyamot, hogy az MSTR és hasonló cégek készletei kényszerlikvidálásra kerüljenek. Akkor igazán olcsón át tudnák venni tőlük a készleteket. -
Addel
senior tag
Úgy tűnik, hogy csak a kicsik menekülnek a bitcoinból, a nagyok nem mozdultak, sőt egy bálna még be is vásárolt most, hogy diszkont áron vehetett BTC-t.

Tom Lee (Bitmine) -4,5 milliárd $ veszteségen csücsül.

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Csak el kéne dönteni, hogy kecskét akarunk etetni vagy a káposztát megtartani. Azért nincs építkezés mert nincs hova. Se a városban se az agglomerációban. Ebből áremelkedés lesz. Dugó mindig is lesz, mindegy milyen a közlekedés, mert mindig vannak kényelmesebb emberek. Ha túl nagyra nyúlik a dugóban eltöltött idő akkor átáll a polgár a tömegközlekedésre.
Kárpátalja. Azért írtam hosszabban, hogy érzékeld ami most volt az egy folyamat része, azaz eddig is volt kereslet, 2022-es csak kisebb hupli volt valójában ebben a témában.
-
t72killer
titán
válasz
concret_hp
üzenetére
Igen, pl autótöltéshez, ami egyre gyakoribb igény és persze egy 12-15m2-nyi NAPELEMTÁBLÁHOZ, ami szintén egy modern ház velejárója már (+ napelemtáblákat is max 30évente cserélni javasolt). Egyébként meg mondjuk 10-20évvel később mindenképp cseréltetnék, ami azt jelenti, hogy az élettartam felénél vettem - de nagyonnem féláron. A tetőcserép is ha jól rémlik 40év körül "avul el", hacsak nem valami ezerévig kitartó csodapala.
Arról nem is beszélve, hogy GÁZKONVEKTOROS, vagy egyenesen kályhafűtésű rettenetek jönnek szembe a piacon tömegével, ami már a 90es évek vége felé is ciki volt.
Értemén, hogy "adjam ki a 200e EUR-t egy vidéki házért", aminek 50km-es körzetében értelmes munkalehetőség nincs, de akkor legalább legyen már minden rubrika kipipálva, ami egy modern kéglihez kell.
-
aAron_
őstag
Olyan nagy az AI buborék buborékja, hogy lassan shortolni kéne. A taxisofőr által emlegetett részvény eladásnak inverze.
Kicsit komolyabb, ha már a csapból is ez folyik, nem érdemesebb ignorálni az egészet? Ugyanazt kell csinálni, mint mindig: diverzifikáció és megfelelő kockázatvállalás.
-
SzGee
aktív tag
AI bubble-ről egy jó kis videó... Óvatosan
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
A durva egyébként, hogy 10++éves házakat gyakran többért árulnak, mintha újat akarnál építtetni. Pontosabban a durva az, hogy ezeket így meg is veszik. A késő 90es, kora 2000es évek építési minősége annyira nem volt sztár azért, 20év körül már befigyel egy fűtéskorszerűsítés, kábelcsere, szigetelés, a tetőcserepek életkorából is elkoppant 2 évtized...
-
Ringman
félisten
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
emlékeim szerint de facto nem betiltották, csak az átminősítés utáni értékesítés után 99 (?)%-os adót kellett fizetni (nyilván miután ők meggazdagodtak belőle)
alapvetően az is baj, hogy nincs ingatlanfejlesztés Mo-n, csak annak hívják a lakóházépítést
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem tudom így volt-e, de ha igen, akkor tök joggal tették. Masszívan hiányzik az infrastruktúra ahhoz, hogy ráboríts még százezreket az agglomerációra. Több kötött pályás közlekedési lehetőség kéne, közműhálózat bővítése, egészségügy, iskolák, óvodák. Ezeket jelenleg az államnak szinten tartania se sikerül, nem hogy fejleszteni egy egyébként is hatékonytalan, szétterülő kertvárosi agglomerációban. Sok kisebb településen mesélhetnének erről, ahol inkább saját maguknak tisztítják az emberek a vizet, mert ami a csapból jön, az vállalhatatlan...
Az autóforgalom meg kb. elérte a vállalható szint határértékét. Én ültem pl. Tokió agglomerációjában dugóban. Ott nem az van, hogy néha balesetnél beáll a forgalom, hanem az a hétköznapi. Nap része, hogy 1-2 órát ülnek a dugóban. TV-t a kocsijuk kijelzőjén néznek, otthon gondolom csak dőlnek le aludni... Lehet ezeket a viszonyokat nem kéne meghonosítani idehaza egy 2 milliós "alig hogy nagyváros" körül, ahol csomó ingatlan (telek vagy akár lakás) zsír üresen áll, meg bőven lehetne építkezni még felfelé is.
Kárpátalja: nyilván a mostani háborús migrációról beszéltünk, ami hozzájárult 2022 óta az egész régió ingatlanpiaci keresletéhez.
-
t72killer
titán
válasz
Csabroncka
üzenetére
"Ahogy beárazódott a 25 év alattiak adómentessége, ugyan úgy beárazódik a 15% SZJA is"
nna, meg is van az ingatlanvásárlód, ill a népek, akiket Maldívról, Fülöp-szigetekről, stb látsz nyaralós képeket posztolgatni: a kkv tulajdonos "vállalkozó". (és ez még csak a sztori egyik fele, a másik, hogy "bejelentünk napi 4 órára, dolgozol 8at")
Venezuelában készül valami busójárás féle, ami potenciálisan megkavarhatja jövő héten a piacokat. Semmi komoly, de az eheti stagnálás-esegetés folytatódhat.
-
Csabroncka
addikt
válasz
julius666
üzenetére
A választásokkal kapcsolatban józan paraszti ész! Fogalmam nincs, hogy a jelenlegi teljesítmény nélküli osztogatás (ez lehet magánszemély vagy cég is) mit hoz. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy bizonyos mennyiség felett én is azt mondom, hogy a lóf@sznak is van vége.
Nem vagyok benne a buliban hogy lássam a számokat, de az szja mentesség meg ez a hiteltámogatás fogalmam nincs mennyire fenntartható, mi így is kezeljük.
A csajokat pl nagyon sajnálom, mert bár sokszor leírtam, sokan nem értik itthon hogyan működik a kkv szektor bértárgyalása.
Ahogy beárazódott a 25 év alattiak adómentessége, ugyan úgy beárazódik a 15% SZJA is, hú de jól járnak vele... életed végéig, édes Istenem...
-
kardkovacsi
senior tag
Szerintem jelenleg az egyik korlátozó tényező a telek hiány. Ez pedig szabályozói döntés, mivel Orbánék pár éve megtiltottak bármilyen belterületbe vonást azaz parcellázást. Vegyünk mondjuk egy Ürömöt vagy Budakalászt. Egy építési telek 100-120M. Rámegy egy 100 m2-es ház, 750e per m2-ért megépül. A 100 m2-es ház végül közel 200 millióba kerül. Nyilván nem is éri meg megépíteni, mert olyan brutál négyzetméter árad lesz. Amíg régen az agglomeráció mint egy szelep viselkedett amin leengedett a budapesti ingatlan ár, már ez sincs, mert kvázi betiltották.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
"Kárpátaljáról tömegesen jöttek hozzánk. " - ne ehhez pont értek
mivel én is ott születtem.
Alapvetően nem mondanám, hogy tömeges volt. Inkább több hupli az idők folyamán és pont ezért nem is érzem annyira erősnek a hatást. Volt az első nagy löket a 90-es években, gyakorlatilag akkor folyamatosan áramlottak ide a magyarok. Aztán kezdtek a dolgok ott is normálisan menni amikor felfutottak a nyersanyag árak. Majd miután azok beomlottak jött a második nagyobb hullám. 2013 környékén, majd a harmadik az a háború kitörésével jött, akik ott akartak maradni de mégse tehették. Van unokatestvérem aki berendezte az életét ott és végül kénytelenek voltak eljönni, nem Budapestre. Inkább jellemző Nyíregyház és környéke. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666
üzenetére
"mindenki várja, milyen petárdát fog még bedobni pártunk és kormányunk"
? Januárban jön a kibővített köztisztviselők havi 83.300Fts hitel támogatása. Önerőnek is felhasználható akinek ez gond. Erre még rádobni akármit???
De szerintem a fő gond a kínálat. Értelmezhetetlenül kevés lakóingatlan épül. És ezen egy kormányváltás nem segít. Az OSP eltörlése sem. -
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
A külföldiek, akikről tudunk "A nem magyar állampolgárok összesen 309 milliárd forintot költöttek el a magyar lakáspiacon tavaly, ezzel a teljes forgalom 6,4 százalékát generálták". - hogy ez hogyan viszonyul az elmúlt évek számaihoz, nem tudom.
#21604: SzVSz két tényezőt kell figyelembe venni: a vásárlásra fordítható teljes pénzösszeget ÉS a vásárlási/nem használt ingatlan "tartalékként" megtartási hajlandóságot.
Előbbi része a hitelfedezetként rendelkezésre álló fizetés is persze, DE ott van kapásból a vásárló arcába tolt hitel önmagában, a mindenféle támogatás és az értelmes ingatlanadóztatás teljes hiánya.
A vásárlási, vagy éppen el-nem adási szándék pedig 1:1-ben attól függ, hogy mit kap a nyakába a házat-lakást "trezorként" üzemelő tulaj. Ha egy évi 500eFt-nak megfelelő ingatlanadót (helló, UK) akkor elég hamar gondolkodni kezd. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
Akkor legalább valamiben egyetértünk vele. Mármint h lesz kormányváltás
Én csak a pozitív fiskális és gazdasági változásokhoz vezető utat látom göröngyösnek.
Több mint egy évtizednyi mellék és vakvágány után nem lesz egyszerű egyenesbe jönni.Az OSP-vel és más támogatásokkal kapcsolatban, hát kiváncsi leszek én is. Már kínomban inkább csak röhögök az egészen és fejben én is néha elgondolkodok mi lehet legnagyobb ökörség amit meg lehetne csinálni. Azért hogy ne érjen meglepetés. De mindig sikerül nekik meglepniük

-
julius666
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
Hanem inkább úgy nézne hogy mivel az egészségesebb gazdasági és fiskális működés miatt ki vannak vezetve ezek a keresleti oldali támogatások ezért sokan ezt depresszívan élik meg és több idő lesz mire átáll a társadalom arra hogy ne annyira ezek alapján határozza meg milyen ingatlant vegyen ne vegyen...
Szerintem részben azért hagyott alább kicsit az OSP által bedurrantott vásárlási kedv (azon túl, hogy a kiadásra érdemes ingatlanok megtérülése kellemetlen szintre esett az áremelkedés következtében), mert mindenki várja, milyen petárdát fog még bedobni pártunk és kormányunk a választásokig a piacra.
Tippre tavasszal lesz még egy rush a választások közeledtével, attól tartva, hogy választások után kivezetik a konstrukciót. Nem tudom, a választások után ténylegesen mi lesz majd, mindenesetre abban biztos vagyok, hogy az átlagpolgár nem olyan optimista a potenciális kormányváltással kapcsolatban (se), mint Vision.
-
julius666
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Hát, ez az ukrán menekültes érvelés nekem nagyon billeg. Lengyelország sok embert fogadott be, de a többiek jellemzően gazdag Nyugati országban telepedtek le.
Kárpátaljáról tömegesen jöttek hozzánk. Nekik jó célpont vagyunk, hiszen aki tud magyarul annak nincs nyelvi akadály, sokak ismernek itthonról valakit (rokonság, vagy pl. vendégmunkások voltak itthon 2018-2022 között), aki segíthet nekik elhelyezkedni.
Sajnos kétlem erről lenne megbízható statisztika, lévén sokuk kettős állampolgár, így a itthon élő külföldiekről szóló statisztikákban nem szerepelnek. Ha más nem, anekdotisztikus példaként ott vannak az említett Partizán videóban megszólaló kárpátaljaiak által elmondottak.
Aki ide jött, az nyilván nem Mucsaröcsögét vette célba, hanem BP-t, esetleg megyeszékhelyeket, ahol alapból feszes volt az ingatlanpiac. Nem kell ahhoz brutál bevándorló tömeg, hogy felverje az árakat. (Nyilván ugyanez igaz a régió többi országára is)
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
"Amire gondolsz (CSOK, babaváró, osp, stb.) bizonyos réteget megtolnak, de nem mindenkit"
Viszont a hatása az országos átlagárakra van." Közép-hosszútávon a hatásuk kisimul, és szépen kijön majd, hogy a bérek növekedését követi az ingatlanárak változása is"
Már bocsi, de ha kimutatható hogy az ingatlanárak minden ilyen támogatás bejelentésénél és bezetésénél nagyot ugranak, akkor kicsit megcsavartnak érzem azt kijelenteni hogy ha elég sokat várunk akkor át lehet keretezni hogy nem is az hatott a piacra hanem a bérek.
Ha kicsit szemtelen akarok lenni akkor mondhatnám azt is hogy ha látom egy charton hogy szépen emelkedik az átlagos RAM memória mérete a mobiltelefonoknak az évek folyamán (most nem ellenőríztem csak valami orbitális hülyeséget felvetettem), akkor ezt hosszabb távon én is rá tudom illeszteni az ingatlanáremelkedésekre, és ráfogom hogy az ingatlanár emelkedés igazából ezt követi le. Ez egy tipikus cum hoc érvelési hiba.
Annyival korrigálnám még egyszer. Nem állítom hogy semmi köze a bérelkedéseknek az ingatlanáremelkedésekhez. Sőt ha nem lennének ezek a támogatások akkor szerintem erősebb lenne a korreláció. Azt állítom hogy a piac minden része rászokott ezekre a támogatásokra. Ez gyengíti azt a hatást hogy a keresetek hajtanák az ingatlanárakat. Konkrétan: kevesebben gondolkodnak abban hogy a keresetük alapján vegyenek ne vegyenek és milyen ingatlant, és többen várják az újabb elérhető támogatást és az alapján döntenek. Tök ugyanez a hatás figyelhető meg a gazdaságban az EU-s pénzesővel kapcsolatban. Amint lassult a pénzeső, be is ütött a depresszió.
Lehet erre azt mondod, hogy tökmindegy, mert végső soron a kettő együtt mozgott hosszú távon. De azért ez fontos különbség. Mert ugyanúgy ahogy idő volt hogy erre rászokott a társadalom, úgy idő lesz hogy erről le is szokjon.
És ennek ha jobban belegondolsz érezhető hatása lehet. Szerintem nem fog ez olyan simán történni, hogy átállunk egy egészségesebb gazdasági és fiskális működésre, majd a keresetek emelkedése miatt ez rögtön robbanásszerű ingatlanáremelkedésekké konvertálódik. Hanem inkább úgy nézne hogy mivel az egészségesebb gazdasági és fiskális működés miatt ki vannak vezetve ezek a keresleti oldali támogatások ezért sokan ezt depresszívan élik meg és több idő lesz mire átáll a társadalom arra hogy ne annyira ezek alapján határozza meg milyen ingatlant vegyen ne vegyen...
Már ha egyáltalán lesz ilyen pozitív gazdasági és fiskális változás. Mert ebben kételkedek. -
Dare2Live
félisten
Csak mert 2 napos cikk. [link]
Hely függő de az idei árdrágulással BPn mindenesetre vége annak, hogy régiónkban hude olcsóak vagyunk.
A piac saját megfigyelésem alapján már év elején nagyot ment ha tetszik most agusztusban kissebbet otthon startal. Ami érdekes és ez nem csak cikkből van, hogy az otthon start november közepére se csengett le, a kereslet most novemben is nagyon aktív. És lehet a mindig halott decemberben megnyugodna de a piacon elkezdtek megjelenni a közalkalmazotti hiteltámogatás miatt érdeklődők... ami ugye majd csak januárban indul és keresletet fog generálni.@j0k3r!
Ez az amit nem vesz be a gyomrom. Ennek ellenére 9éves (és kb 50+éves) minimumon vannak a lakás/ház átadások és érdmi javulás 2028elött gyakorlatilag nem lesz. Az áremelkedés csak egyik oka a kereslet a másik, hogy nincs kínálat.Alapvetően nagyon filózok, hogy az egyik ingatlanunkat eladjuk, hogy a nemrég megvettre ne kelljen vagyonszerzési illetéket fizetni de ahogy a piacot nézem itt vidéken legalábbis még tart az áremelkedés a paic pörög és minden érdemi kapcsolatom is ezt erősíti meg.
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
Trendekről beszélünk, nem egyszeri intézkedésekről. Amire gondolsz (CSOK, babaváró, osp, stb.) bizonyos réteget megtolnak, de nem mindenkit. Közép-hosszútávon a hatásuk kisimul, és szépen kijön majd, hogy a bérek növekedését követi az ingatlanárak változása is. Talán pont nemrég rakott ide be valaki erről egy chartot.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
Még itt a fórumokon is arról beszélt mindenki hogy milyen elképesztő áremelkedéseket tapasztalt az otthon start (vagy a bejelentésének) a hatására, és minden adat ezt támasztja alá. De lehet csak én maradtam le az országos méretű kétszámjegyű reálkereset növekedésről ami ezzel egy időben történt.
Persze nem állítom hogy semmi köze a magyar kereseteknek az ingatlanárakhoz. Azt állítom, hogy nálunk valószínűleg kevésbé hajtja az az áremelkedést, mint a különféle állami támogatások. Nagyon rászokott a piac minden szegmense.
szerk: egyébként az építőiparra visszatérve, kicsit más témában, szerintem azt már nem nagyon tudják talpraállítani anélkül hogy a kínálati oldalra raknák a pénzt és nagyobb lakóingatlan beruházásokba nem kezdene az állam. Egyszerűen azért mert ezekre a kereslet oldali támogatásokra itt is rászoktak és rájöttek hogy nem többet kell építeni, hanem jobban lefölözni a támogatásokat. Pont mint az EU-s pénzeknél a gazdaságban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- Távcső topik
- Crimson Desert
- Anime filmek és sorozatok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Bittorrent topik
- 8000 nit, maradhat? A szaúdiaknál kezd a Honor 600 Pro
- Windows 10
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- ASUS ROG Strix RTX 4090 OC 24GB GDDR6X Videókártya! BeszámítOK!
- AKCIÓS ! MacBook Pro 16" M1 Pro 16GB RAM 512GB SSD! 1 év garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4328, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mert ha az arany ára tartja magát/még feljebb megy a következő évben (ahogy azt ellemzők prognosztizálják) akkor a cég bevétele is nőni fog a jövőben. Ergó többet ér majd, ti ezt hogy látjátok ?
nyugtatom magam azzal amit öcsém mond mindig, "bor green is green"

plusz azok az “aláírások” a dokumentumok alján…..