Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Buffett-ék várnak valamire:
Nevezett összeg a kezelt állományuk 30%-a, rekordnak számít. -
Vesa
veterán
válasz
Ringman
üzenetére
"az eu-s autógyártók vsz. úgy lemaradtak, mint a nokia az okostelefonok piacán, "
A Mercedesnek van egyedül olyan Level 3 önvezetője, ahol a gyár felelősséget vállal a balesetért (jelenleg csak az USA egyes államaiban üzemel, de tudtommal még nem volt balesete). Ezt a Tesla FSD-je pl., nem tudja, ha belevisz a tóba, akkor az a Te bajod. Az új német platformok pedig minden teklintetben messze előzik a kínai autókat (BMW IX3, Mercedes CLA, és GLC), más kérdés, hogy árban -mivel itt nincs kínai protecionista/kommunista beavatkozás az állami támogatások révén-, jelenleg versenyhátrányban vannak. De nem technikailag, csak árban! Ezért értek egyet azzal, hogy ha kína cinkelt lapokkal játszik, akkor játszon azzal az EU is!
Pont tegnap néztem az új GLC-t, 29M az alapára, ami egy méretes prémium SUV-nál egyáltalán nem rossz. A CLA -ami jelenleg az egyik legfejlettebb EV a piacon-, 19,5M alapárról indul, ami még EU támogatások nélkül is már közel versenyképes.
-
Vesa
veterán
válasz
aAron_
üzenetére
'car sharing'
A car sharing/önvezető taxi nem váltja ki a saját autót és a mindennapi autózást. Annyira nem tud olcsó lenni. Lokálisan egy taxi helyett kiváló, családnak, sokat utazóknak nem alternatíva. Nem beszélve olyan apróságokról, hogy nem mindenki akar random idegenek után beülni egy autóba.
-
t72killer
titán
Beindult az olló (Kobeissi), lesz itt még pumpálás - a jelek szerint senki se szól nekik, hogy az alacsonykamatos jelenséggel összefüggő ingatlanlufik társadalmakat tesznek tönkre...:
-
Ringman
félisten
[link]
Bessent on American farmers being hurt by tariffs: "Martha, in case you don't know it, I'm actually a soybean farmer, so I have felt this pain too."
mindjárt elmorzsolok érte pár könnycseppet, mi lesz így vele ~ fél milliárd dolláros vagyonnal? -
-
Lisztok
csendes tag
válasz
Ringman
üzenetére
Én pont mostanában gondolkoztam el azon, hogy vennem kellene egy biciklit, mert gyakran van olyan, hogy 1-1,5 km-t megyek az autóval és leállítom. Majd visszafele ugyan ennyi vagy még kevesebb. Sajnálom ilyen rövidtávokra beindítani. Mehetnék gyalog is, de gyalogoltam már eleget az életemben, plusz ott van az időtényező is.
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Kösz, skót hurrikános éghajlat (most csak esik, de 40csomós szembeszellővel nemigazán tudsz bringázni) alatt mellőzném a bringát. Arról nem is beszélve, h a nem sok bringásból kettőt is elütöttek az elmúlt 2 évben, ide inkább tank kéne...
A kisebbiknek (5éves) meg ha lenne is bringaút+mediterrán éghajlat, sok lenne a napi 15km a suliba.Ahol 10-50fő/km2 a népsűrűség, ott jó eséllyel nem lesz 5km-en belül iskola, 15km-en belül normális bolt, orvos, különóra, stb. Az egyéni közlekedés alapvető eleme nemcsak a jólétnek, de a biztonságnak is, ha vkit sürgősen kórházba kell vinnem, egy órával hamarabb érek be vele, mint a mentő!
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
A többletsúlyért egyértelműen az akksi felelős.
Városokban még csak elmegy a taxizgatás, de vidéken, aktív gyerekekkel (2 suli, 3-4 különóra, melóba kell járni, stb - busz meg jó, ha óránként van) nincs alternatíva. Kb az EU területênek 80-90-%-án. Most ezt pont kocsiból írom, karateórára hoztam a nagyobbikat a szomszéd faluba, fél óra és viszem haza. Tegnap este meg egy 3órás ÜSTÖKÖSNÉZŐ túrát tettem a megyénk szépeges részébe, nem akarom tudni akárcsak robot taxival mennyi lett volna ez.
-
-
Ringman
félisten
válasz
aAron_
üzenetére
igen, valamint pusztán a károsanyag-kibocsátás és zajszennyezés miatt is szépen lassan ki kellene minden belső égésű motorral rendelkező személyautót és kishaszongépjárműt szorítani a lakott területekről.
az eu-s autógyártók vsz. úgy lemaradtak, mint a nokia az okostelefonok piacán, de ebben az iparban nagyon sokan dolgoznak, úgyhogy vsz. ki lesznek mentve.
-
Dendytv
senior tag
„Engedményeket kell tenniük. Gondolom, nekünk is tennénk. 157%-os vámtarifa van érvényben számukra. Nem hiszem, hogy ez fenntartható számukra, és ezt le akarják csökkenteni, mi pedig bizonyos dolgokat akarunk tőlük” – mondta Trump pénteken ázsiai útja során.
Trump kijelentette, hogy meg akarja hosszabbítani a kínai árukra kivetett magasabb vámok felfüggesztését cserébe azért, hogy Hszi újraindítja az amerikai szójabab-vásárlásokat, fellép a fentanil ellen, és enyhíti a ritkaföldfémek exportjára vonatkozó korlátozásokat.
Kíváncsi vagyok mit hoz a jövőhét, ezek viszonylag "ígéretes" szavak, de hát tudjuk jól, hogy Trump mondta őket... -
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Fenntarthatatlan alatt az EV-re is gondoltam egyébként. Nonsense, hogy mennyi nyersanyag áll ezekben az eszközökben megfelelő kihasználtság nélkül.
Ami ez alól kivételt képezhet, az a car sharing / olcsó önvezető taxik. Vitézy nem rég felrakott erről egy érdekes videót: ÖNVEZETŐ taxiból jelentkezem. Ebben valóban lehet jövő.
De az európai gyártók lemaradása így csak még szembetűnőbb, illetve úgy alapból Európáé, technológiában és mentalitásban is.
-
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok,
Most, hogy a VALVE bedöntötte a CS2 skin piacot nem tudtok valami olyan platformról ahol EsportFire300 indexet követő ETF-et tudnék venni? -
aAron_
őstag
válasz
BlackV
üzenetére
Én nem szeretném, hogy az adóforintjaim egy környezeti szempontból teljesen fenntarthatatlan, főképp a felső-közép- és feletti osztály közlekedési módjának támogatására menjen.
Mégha a kínai tervgazdasgában ezt is csinálják, az államnak nem az a feladata, hogy vállalkozzon.
Egyébként sem hiszem, hogy az európai gyártók tőke hiánya miatt tartanának ott, ahol.
-
t72killer
titán
válasz
BlackV
üzenetére
"hanem az európai autógyártást támogassák jobban pénzzel"
Van erre kp? Egy komplett iparág működési ktgeibe olyan mértékben beszállni, hogy az lenyomja versenyképességben a kb fele-harmada energia, fele munkaerő, némileg olcsóbb nyersanyag (orosz embargókerülő import orgazda) árakon operáló Kínai ipart nem 2 fillér, főleg, hogy az ork háborúsdi miatt van még pár költenivaló a kontinensen.
#21174: Két hét? Ez a grafikon JÚLIUS 16-ával indul - az index felülteljesítéséhez kb a gödrök legalján kellett volna vakarászni a részvényt:
Közben a Nasdaq-on belül elzúgtak olyan történetek, mint pl az AMD 160-ról 240$-ra, TSLA 300ról 450fölé, Broadcom 280ról 350re... Nem tudom, lesz-e nagy dobása a következő hetekben, de nekem úgy tűnik "elfáradt". -
BlackV
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
Belső égésűeknél is komoly ajánlataik vannak. Muszáj lenne az EU-nak határozottan beavatkozni, amit nem úgy értek, hogy a kínait tiltsák jobban, hanem az európai autógyártást támogassák jobban pénzzel, a kínaiak is ezt csinálják a sajátjaikkal. Szerintem szívesen vennénk európai autót, de tény, hogy mocsok drága mulatság.
-
Ringman
félisten
[link]
Profits at German carmaker Porsche plunged by nearly 96 percent in the first nine months of this year. Porsche said the drop in profits was due to a change in strategy as the company shifted its focus back to combustion engines after weak demand for its electric vehicles.
van még jövője az európai személyautó-gyártásnak vagy mindent tarolnak a kínai ev-k? -
Wn2tl
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
"ekkora tömegű eladás biztosan visszahat az árfolyamra."
Nem olyan nagy mértékű eladás. Az egész alap 3.3m dollár, ami nem kicsi, annak a 2%-a lepkefing. Ahhoz mérve, hogy az NVDA kapitalizációja nagyobb, mint az összes bank együttvéve.
Ugye a momentum az a hype-ot és a fomo-t kapja el matematikai alapon és azzal, hogy majdnem lefelezték igazolja azt amit érzel, hogy nem pörög annyira mostanában.
-
-
t72killer
titán
Nna, ez mondjuk magyarázhatja a bukdácsolós performanszt, ekkora tömegű eladás biztosan visszahat az árfolyamra.
Más: az idei mumus átlag felettinek számít, a jelek szerint letudtuk (ok, könnyen beszélek, hogy már csak 2 hónap van hátra az évből
) - persze ebben sem dollárgyengülés (más devizákhoz/aranyhoz képest) sem infla nincs benne: -
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_
üzenetére
"Megfelelő diverzfikációval a kockázatok kezelve vannak."
Kérdés, hogy ez a valóságban mit jelent? Milyen ETF-ek milyen kombinációja az, amivel azért vállalható a hozam, de mégsem 10 db AI-hoz erősen köthető vállalatban van a pénz 30-50%-a. Illetve szerintem a 3. pont nagyon fontos, mert azt nem lehet "pénznyomtatással", hitellel, jegybanki/kormányzati mentőövekkel, stb. áthidalni, mivel ott a fizikai valóság korlátaiba ütközünk.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Ha csak harmadekkora optimalizálási kapacitások vannak kuncsaft oldalról, akkor bizony egy erős túltermelési válság várható: "Alibaba Cloud says it cut Nvidia AI GPU use by 82% with new pooling system— up to 9x increase in output lets 213 GPUs perform like 1,192"
mindenesetre beszédes, hogy a mindennek alfája-omegája NVDA egy ideje konzekvensen alulteljesíti a NASDAQ-ot.
-
aAron_
őstag
Is AI’s Circular Financing Inflating a Bubble? - Patrick Boyle
**Bottom line – the AI boom is a “circular‑financing” bubble that may or may not pay off**
1. **Circular, self‑reinforcing deals** – Big names (Open AI, Nvidia, AMD, Amazon, Google, Musk’s XAI, etc.) are investing in each other, buying each other’s chips, and giving each other stakes in their companies. The same money keeps looping through the ecosystem, inflating orders and revenue figures while obscuring the real, independent demand for AI services.
2. **Massive capital outlay with thin revenue** – The next five years could see roughly **$7 trillion** of capex on data‑center hardware and power (10–23 GW of new AI compute, 23 GW of electricity for Open AI alone). None of the companies that are building that infrastructure have a clear, proven path to profitability yet.
3. **Electricity is the hidden bottleneck** – AI data centers are a “gigawatt” problem. Building 23 GW of power would be like installing 23 nuclear power plants—something the US has not done in decades. Many projects are resorting to on‑site gas turbines with no permits, and renewable projects are hampered by permitting delays and tariffs.
4. **Debt‑heavy financing** – Open AI is borrowing billions from banks against GPU “assets” that could quickly become obsolete. The whole industry is shifting from equity to debt, which is risky if monetization stalls.
5. **Valuations remain high but not insane** – The big AI companies are still trading at roughly 35× forward earnings, not the 60× seen in the dot‑com era. Their balance sheets are solid, and they have free cash flow that could fund the build‑out without over‑leveraging.
6. **Monetization is slow and uneven** – Only a minority of users pay for AI services; enterprise contracts are the main revenue driver, and adoption rates are still low (less than 15 % of pilot projects succeed). The “winner‑takes‑all” narrative may not hold if models can be replicated cheaply.
7. **Uncertainty remains** – If AI turns out to be a winner‑takes‑all market, the few dominant players could command huge profits. If instead it remains a highly competitive, low‑margin arena, the large labs could struggle to make money while businesses that deploy the models reap the rewards.
**Bottom line for investors:** The AI sector looks like a potential bubble—circular investments, huge capital needs, and uncertain monetization. Yet the fundamentals of the biggest players are stronger than in past bubbles, and they have room to back out of deals. Who ultimately wins, and who bears the risk, is still unknown.
Konklúzióm, hogy mint passzív befektetők, nem érzem továbbra sem, hogy ezzel különösebben foglalkoznunk kéne. Megfelelő diverzfikációval a kockázatok kezelve vannak.
-
t72killer
titán
Uarról beszélünk
? Most én a tegnapelőtti árakat látom, hogy elérte, -16%. -
Ringman
félisten
már a late night show is ai bubble-ről beszél: [link]
-
donat_sz
senior tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
-
Ixion77
Topikgazda
-
Dendytv
senior tag
Egyre izgalmasabbak a napok kezd Déjá vu-m lenni
-
j0k3r!
őstag
Forrás: [link]
-
t72killer
titán
Ma mi baja van a dollárnak és az amcsi indexeknek
? Egészséges indulás után egyszerre csinálta össze magát a Nasdaq és a zöldhasú.Egyedül a Netflixről olvastam, hogy kapott egy EGYSZERI ADÓCSEKKET Brazíliában - hogy ettől miért esik minden IS, az nekem már sci-fi
. Trump nem posztolt semmi izgalmasat. -
Lisztok
csendes tag
Ez valami bug?
Euroert vettem részvényt netbroker webes felületen xetra tőzsdén. Ott euroban is van mutatva, viszont a George appban usdként látom.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Gyak. lottószelvény kategóriaként kell ezeket kezelni. Nem tudom csináltak-e már erre statisztikát, de érzésre valahol 1-5% körüli lehet a "nyerési esély". Azaz ha veszel 50+ ilyen papírt, akkor lesz köztük 1-2 nyertes, ami viszont nem biztos, hogy behozza a pakk bekerülési árát - uis 90%-a meg nemhogy értéktartó, de kuka.
-
t72killer
titán
na gyerekek, valahogy így nézett ki a dotkom: BYND
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
AI-ban nincs igazán esés. SMH -0.45% az kb. semmi.
A nemesfémekben van jelentős korrekció (arany, ezüst, platina, palládium), de annak meg már nagyon-nagyon ideje volt. Annyira, hogy még én is eladtam egy részét múlt pénteken "ami sok az sok" alapon. Most azt sajnálom csak egy kicsit, hogy a többit nem.
A jósgömböm szerint kicsit le kell hűlnie ennek a túlhevült szektornak, de aztán idővel megy majd tovább fel. Idővel szándékomban áll belevenni, de még jóval lejjebb mint ahol most van. -
t72killer
titán
"Lufigyilkolós" nap van (már ahova lufikat képzelnek): egyszerre adják az AI-sztárokat és az aranyat-ezüstöt:
Arany: -6%
Ezüst -8%
NVDA: -1,3%
AMD: -2,5%
Broadcom: -2%Közben a kriptók, nasdaq, sp alig mozognak. Hálistennek AMZN-om is van, az szép ződ.
-
atee_13
őstag
Valamelyik válaszonline -os potcastban volt, hogy gyakorlatilag az történik az alapítványoknál, hogy matolcsi embereit lecserélik a varga embereire valamint lesz vagyonvisszavétel ami annyi lesz ami mbh-s és lőlőre kerül minden más elveszik.
Potcastban elég jól összeszedegették ezeket.Értem, hogy mire mondod, hogy nem kell kiugrani, mert rossz hatása lehet és alapjában véve a heylzettől eltekintve egyet is értek vele, de szerintem ezt tudatosan mondják pont azért mert te is így látod, de valójában ez az etetés része.
Eltűnt 650 milliár matolcsi beszél róla, hogy ő tudja, hol a pénz és nincs hatóság ami meg se kérdezi, hogy csókolom ok akkor erről tudna e valami részlettel szolgálni nekünk. -
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Szerintem azt bejelenteni, hogy "kiszállunk" kontraproduktív, függetlenül attól hogy nyleg ki akarnak-e szállni vagy nem, így én Varga nyilatkozatának ezzel a részével elégedett vagyok.
Ha futni hagyják Matóékat, az politikai döntés, és annak politikai ára lesz (vagy nem lesz, ezt majd '26-ban meglátjuk).
-
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Azért van abban némi ráció, hogy megpróbálnak nem a legmélyebb ponton kiszállni. Az Ultima éppen felfele tart bár nem tudom mekkora forgalom mellett.
És persze futni ne hagyjanak senkit, de szerintem ez másik kérdés... -
atee_13
őstag
A hiteles Varga
Varga Mihály szerint azzal tesz a legjobbat az MNB az adófizetőknek, ha még nem számolják fel a jegybanki alapítványt
Nyilván az adófizetőkének az a legjobb ha mindenkit futni hagynak és amit lehet azért még kiszivattyúznak
-
t72killer
titán
Erre szoktam azt mondani, hogy itt az S&P500 total return chart, amit ugye kapsz, ha simán egy S&P500 ETF-be fektetsz és az osztalékokat visszapakolod (vagy olyan ETF-et, ami ezt magától megcsinálja), összehasonlításba mellédobsz egy XAU-t és eljátszol a gondolattal, hogy mi lenne az eredmény, ha 1999-ben, 2000ben, 2006ban, 2009ben, 2020ban, stb szálltál volna be egyikbe vagy másikba és a pénzre szükség lett volna 10, 15 vagy 25 évvel később. Nem csináltam statisztikát, de ránézésre részvényalapon több a jó kiszállási lehetőség. A mostanihoz hasonló extrém csúcsok ritkák, most ténylegesen aranyláz van - értelemszerűen most jó arany kiszállók vannak.
-
Ringman
félisten
mennyinél tart most a libertárius kísérlet bailoutja, 40mrd usd?
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
[why-i-dont-own-any-gold] "But I think it boils down to the historical return profile. I know stocks go through booms, busts and lost decades but gold went on such a terrible 40-year run that it makes me nervous to hold it for the long run."
-
torma99
aktív tag
válasz
abw6291
üzenetére
TBSZ, a fenti terméekeket csak TBSZ-re vegyed. MIért adóznál a nyereséged után?.
A kockázatosságuk és volatilitásuk miatt könnyedén, hosszabb időre lehet szükség a tartásukra, mint az 1+5 év. Ha 5 éven belül kell az erre fordított összeg, akkor ne részvénybe, meg indexkövető ETF-be fektesd, meglepetés érhet, amikor kiszállnál.
Azt számold te ki, hogy egy magyar bróker megéri-e neked, mivel Unicredites vagy , lehet nem is tudsz mozdulni (mondjuk hitelszerződés), vagy csak bonyolítod az életedet.
Egy neked nem fájó kisebb összeggel veheted a Lightyear felé az irányt és ott gyakorlatozhatsz. A kérdéseid alapján én nagyon maximum a jelenlegi megtakarításaim 5-8%-át tenném tőzsdén kereskedett termékbe az első 1-2 évben. Először óránként, majd naponta nézegeted majd az árfolyamokat, pánikolsz egy 2-3%-os kis semmiségtől, stb.
Olvass vissza, ez szinte elkerülhetetlen és sokan bemutatják a buy high, sell low örökzöldjeit.
Egyedi részvényeket nem is vállalnék a helyedben az első időben. Magyart most az ogy választás előtt-utáni helyzetben egyáltalán nem, megvárnám az új kormány megszorító csomagját, kire-mire irányul majd, netán egy külső sokkot, az majd mutatja sok magyar csodapapír valódi értékét.
Talán a legjobb megoldás számodra az 1 darab all world ETF -VWCE,FWRA,WEBN. Beteszel 1-2 milliót és csak szépen nézegeted 2027 karácsonyáig. A 2028-as TBSZ-re meg lehet elképzelésed többre (bár lényegében, ha a nyugalmat többre értékeled, majd hogy nem felesleges.)
-
Ringman
félisten
-
Ringman
félisten
-
Dendytv
senior tag
Hogy is volt, Makes America Great Again?
-
gertitorpe
tag
válasz
abw6291
üzenetére
Amire neked szükséged van az egy bróker

Én a K&H Értékpapírt javaslom. Egyszerű felület, van könnyen elérhető magyar ügyfélszolgálat és minden elérhető rajta amire egy kezdő befektetőnek az első 5 évben szüksége lehet. Bónuszként még az adózás is pont úgy működik rajta ahogy leírtad.
Majdnem mindig van valamilyen új ügyfeleknek szóló promóció, ajánlói bónusz, stb így az első fél évben amíg kipróbálod közel költségmentesen ki lehet próbálni. K&H bankszámlával átutalási díj nélkül lehet pénzt ki-be utalni ami a tranzakciós adó évtizedeiben meglepően nagy költség. -
abw6291
tag
Sziasztok!
-A legolcsóbban és legegyszerűbben hogyan/hol lehet venni részvényeket?
-Lehet valahogyan közvetlenül?
-Vagy melyik közvetítőt javasoljátok?
-Unicrediten keresztül lehet esetleg, ott bankolva?
-Érdekelne pl BUX index, nagyobb magyar részvények, Blue Chipek és World ETF-ek, techcégek, esetleg bitcoin stb is.
-Jó lenne kedvező adózással/ha megcsinálnák a bevallást helyettem és lenne magyar iroda/felügyelet/ügyfélszolgálat.
-
Dendytv
senior tag
[Egész szép emelkedések az energia szektorban az AI miatt.]
Vajon ennyi várható is a jövőben vagy ismét egy palagáz szerű felhajtás. Egy biztos, ha pukkan az AI buborék ennek is egy része kuka. -
Dendytv
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Bevétel nélkül is pénzbe kerülő penny-stock-ok mindig is voltak a piacon, bár tény, ha az ilyenekbe az elérhető pénzmennyiség (x billió dollár, folyamatosan nyomtatva ugye) jelentős %-a megy, az már lufisodás
.Russell 2000 YTD-ben 9% gondolod túl sok pénz áramlana a penny-stock-okba ?
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Ami erősen lufisnak tűnik ez: gyorsulva romló fundamentumok mellett még mindíg növekedő árak várják, hogy megtörjenek az eladók. Meg fognak, valószínű ERRE a nemesfém+kripto bezuhanás már hatással lesz, uis az ingatlan is egyfajta menekülő eszköz:

Viszont tudtommal ez csak USA-ban van egyelőre így sajnos, ott is elég heterogén a piac, nem vagyok benne biztos, h egy jó munkahelyekkel, jó sulikkal, stb megszórt Kaliforniai városkában is több lenne az eladó mint a vevőjelölt. -
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"ha lenne arany v ezüst pozim (előbbi sosevót, utóbbi valamikor előző életemben 2010 környékén), azt mostazonnaldetüstént forgatnám át részvényes ETF-ekbe"
wow, ez nekem meg sem fordul a fejemben.
uj penz eseten is: barmelyik "eszközosztály" megfordul a fejemben ezen honapokban is, nem tudom melyik lenne a legjobb, nekem nem egyertelmü (pl. DE000A2T5DZ1, IE00BDFK1573, IE0003R87OG3)
Neked miért ? más hogy gondolkodna/ik erröl ?
en igen-igen ritkan "forgatok át", az uj penzekböl modositom a portfolioösszetetelem ...ami a sok elmult ev miatt ilyen modon igen kis lepesekben törtenhet (böven havi 0.4% alattiak)
-
t72killer
titán
válasz
student
üzenetére
Itt ugye amire kellenének válaszok:
1. Csontvázak mindig is voltak a szekrényben, kérdés, mekkora a tömeg a teljes piachoz képest. Pl a covid is az egekbe repített egytermékes cégeket, mint pl a Moderna, ami aztán totális árösszeomlást produkált az elmúlt években -mégse lett az ügyből tőzsdekrach. Bevétel nélkül is pénzbe kerülő penny-stock-ok mindig is voltak a piacon, bár tény, ha az ilyenekbe az elérhető pénzmennyiség (x billió dollár, folyamatosan nyomtatva ugye) jelentős %-a megy, az már lufisodás.
2. Ha tényleg lufi, hol járunk? A dotcomról ugyebár már '96-ban, igen magas helyen (Greenspan) kimondta, hogy lufi, mégis pörgött négy egész évig.
3. Hogy állunk a többi lufival: ingatlan, arany, ezüst, kripto? Ha ezek kidurrannak = brutál pénztömegek áramlanak ki belőlük, a pénztömeg hová megy? Személyszerint, ha lenne arany v ezüst pozim (előbbi sosevót, utóbbi valamikor előző életemben 2010 környékén), azt mostazonnaldetüstént forgatnám át részvényes ETF-ekbe. Előfordul, hogy egy lufi durranása viszi a többi túlértékelt/túlértékeltnek gondolt eszköz árát, de ez egyáltalán nem biztos. Amikor az Ezüst 1980ban összeomlott + aranyárfolyam is igencsak bezuhant, az S&P alig érezte meg.
A Buffett index párszor már előkerült: ez aztán ezerrel jelzi a lufit. Igenám, de a pénznyomda hatásaival nem számol, alapból egy hosszútávú TREND látszik a görbén, amit egy valszleg exponenciálissal korrigálni kellene, hogy "ON/OFF" mutató legyen belőle.
-
student
őstag
-
t72killer
titán
Hmm, nap végére se húzták vissza, lehet érik a nagy ezüst short.
#21105: a tulaj ír ki obszcénebbnél obszcénebb árcédulákat a kéglijére. Még az se ritka, hogy már több, mint 1 éve nem tudja eladni, de megemeli az árát.
"A 14 MFt plusz minden más változatlansága melletti" - a medián fizetések és megtakarítások nőttek ilyen mértékben? Ennek van rációja mint áremelő tényező, annak kevésbbé, hogy mennyibe kerül 1 liter tej a sarki boltban.
Egy ideig néztem a magyar ingatlanokat, jó lenne kétlaki életet beüzemelni, egy nagy frászt, olcsóbban kapok minőségibb házat a Görög, Spanyol tengerparttól 5 percre, mint pl Vas megyében egy falusi vályogházat. -
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Attól még, hogy pont ennyivel nőtt a példában szereplő lakás ára, nem jelenti azt, hogy az egészet a 3%-os hitel magyarázza.
A 14 MFt plusz minden más változatlansága melletti áremelkedés feletti emelkedés, ami csak egy elméleti maximum arra, ha mindenki tudna élni a hitel lehetőségével.
A beépítették helyett elegánsabb a beépült kifejezés. Nem az ingatlan tulajdonosok a hibásak a kialakult helyzetért. -
j0k3r!
őstag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
"ami egyébként amelett hogy így alkalmas értékteremtésre, rendkívül ki is kapcsol és kizökkent az uncsi irodai dolgokból"
Tök jó az ilyet olvasni

-
t72killer
titán
válasz
buherton
üzenetére
"egy éve 60 millióba kerülő lakás már 73,3 millióba kerül."
Fentebb valahol kiszámoltuk, ha jól emlékszem, hogy a 6% piaci kontra 3% "kedvezményes" 50milla közti különbség jelenértéken kb 14MFt. Azaz a cirka a TELJES kedvezményösszeget beépítették az árba, frenetikus...
-
buherton
őstag
[zsiday - Lehet-e Magyarországon kötvénybika?]
A jelenlegi konszenzus az, hogy az MNB nagyon sokáig tartja a jelenlegi 6,5%-os kamatszintet, de egy fent vázolt, megváltozott helyzetben akár jelentősebb kamatvágásokra is képes lehet a deviza erősen (és infláció kordában) tartása mellett. Természetesen bárki is kerül kormányra, nem lesz könnyű dolga 2026-ban, de fontos, hogy a piacokon a várakozások változása a legfontosabb tényező, nem várják meg míg a dolgok megvalósulnak: már a puszta ígéret is gyakran elég. Ha a gazdaság szereplői elhiszik, hogy Magyarországon a jegybank stabil forintot szeretne, és az ország az eurozóna felé halad, akkor a hozamgörbe is invertálódhat, azaz a hosszú hozamok a rövid alá eshetnek.
A fentieket figyelembe véve nem lehetetlen akár 150-200 bázispontos hozamcsökkenés a magyar hosszú (10+ éves) állampapírok piacán.
-
buherton
őstag
[kiszamolo - Nem fognak drágulni a lakások, mondták]
S akkor az elmúlt három hónap változása. Júliusban már nem emelkedtek az árak, augusztusban jelentették be az új 3%-os hitelt, két hónap alatt (további) 4%-kal mentek feljebb az árak, így éves szinten már közel újabb 17%-os lett az áremelkedés országos átlagban.
Budapesten 22,1% lett a drágulás, azaz egy egy éve 60 millióba kerülő lakás már 73,3 millióba kerül. Ha havonta egymilliót tettél el, akkor sem tudtál lépést tartani az áremelkedéssel még egy panellakás esetében sem.
Ellenben ha volt 25 millió forint megtakarításod és tavaly megvetted a lakást 35 millió forintnyi 6%-os "drága" hitel mellett, akkor 20 év alatt 60,18 milliót fizetsz ki. Egy évvel később már 48,3 milliót kell felvenned ugyanarra a lakásra, de csak 3% a kamat, így 64,28 milliót fizetsz ki, vagyis a 3%-os kamat ellenére 4,1 millióval többet. (15 éves futamidejű hitel esetén 7 millió forinttal volt olcsóbb a piaci hitel tavaly.) Hurrá.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- Távcső topik
- Crimson Desert
- Anime filmek és sorozatok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Bittorrent topik
- 8000 nit, maradhat? A szaúdiaknál kezd a Honor 600 Pro
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- iPhone Xs Max 64GB 100% (3hónap Garancia)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG UltraGear 32GS85QX-B IPS Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- Xbox One S Minecraft Edition 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- AKCIÓ! Asus Z170-A Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
mindjárt elmorzsolok érte pár könnycseppet, mi lesz így vele ~ fél milliárd dolláros vagyonnal?
. Nálunk sajna még falun belül is életveszélyes közlekedni vele, én ha tudok, gyalog megyek a faluban 3-4km-ig, asszonypajti a melóba, ahova nemigen kell semmit se vinni, ha az idő engedi, bicajozik.
Kb. mert most épp az AAPL és GOOG mentek?