Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
buherton
őstag
[kiszamolo - AI: körkörös finanszírozás]
A Bloomberg írt egy cikket pár napja, amiben egy nagy veszélyre hívja fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy a cégek körkörösen húznak hasznot az AI-ból. Az Nvidia számos AI-jal foglalkozó cégbe fektet, legutóbb például az OpenAI-ba tolt be százmilliárd dollárt. Ebből a pénzből az OpenAI szolgáltatást vesz az Oracle-től, aki Nvidia chipeket vesz, hogy ki tudja szolgálni az OpenAI igényeit. Innen lesz pénze az Nvidiának befektetni még újabb AI cégekbe, akiknek majd megint kell Nvidia termék.
Ez a modell erősen emlékeztet a dotkom lufira, ahol az internetes cégek egymás termékeit vagy szolgáltatásait vették meg, ezzel tornázva fel a cégek értékét, miközben valódi piaci igény és valódi haszon nem volt a cégek életében. De ezt ügyesen el lehetett fedni azzal, hogy a dotkom cégek egymástól vásároltak körbe-körbe, papíron komoly forgalmat és hasznot kimutatva.
-
t72killer
titán
Infláció az elmúlt 2 évszázadban, avagy miért is a long az egyedüli hosszútávú járható út:

Hogy "rövid"távon ellent is mondjak magammal: az ezüst lehetséges megkezdte az újabb 1980'át
. long-long, de nem biztos, hogy a mostani ezüst-arany csúcsból a következő évtizedben pozitív eredménnyel lehet kiszállni... -
t72killer
titán
válasz
student
üzenetére
Wow, ahogy nézem, a legmagasabb VIX csúcsot köszönthetjük Április óta. Remélhetőleg ennyi volt...
-
t72killer
titán
Madárijesztő a bankszektorban.
Barclays 5+% mínuszban, ugrott 3 hónapnyi emelkedés. Érdekes módon a Nasdaq is köhög, bár az csak kicsit.
-
PredatorZoli
senior tag
Ha ez jött le az eddigi mondandóimból, akor valami nagyon félrement

Ingatlan portfoliot építeni én isten ments hogy terveznék, legfeljebb azt igyekszem kihasználni, hogy állítólag ügyes építőiparos vagyok, ami egyébként amelett hogy így alkalmas értékteremtésre, rendkívül ki is kapcsol és kizökkent az uncsi irodai dolgokból. Szerencsére ennek műveléséhez nem kell, hogy egy időben számos ingatlanom (kvázi portfolio) legyen.
Persze soha ne mondd, hogy soha, de én a jövőben is a lehető legnagyobb mértékben fedezetként igyekszem használni az ingatlant, márha lesz, mert nem ragaszkodom hozzá görcsösen. Az én szememben ez semmiben nem különb, mint egyéb befektetések. Szerintem minden eszközosztályínak vannak előnyei és hátrányai is, és szerintem ahoz, hogy az ingatlan akár csak egy picit is labdába tudjon rúgni, ezen fícsör kihasználása nagyon szükséges. Enélkül nekem inkább a bérlés lenne a pick.
De ez csak én vagyok, ebben bizonyára szerepe van annak, hogy társadalmi és vagyoni helyzetem lehetővé teszi a magasabb kockázatvállalást. Ha nem így lenne, akkor bizonyára nem így lenne. Így végsősoron igazat adok neked abban, hogy lehet olyan ember (sőt, valószínű, hogy ez a jellemzőbb), aki számára a tehermentes az végső soron érthetőbb döntés. -
A Zéé
addikt
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Nem baj, ha még nem érted. Pár éve azt sem értetted, miért akar valaki saját ingatlant, meg egyedül lakni akkor, ha bérelhet másokkal közösen is. Most meg látod, saját ingatlanod van, és gondolkozol ingatlan portfólió építésén is...
Majd pár év múlva, amikor még kicsit idősebb leszel, és megint másabb lesz az élethelyzeted is, akkor majd még fogod érteni azt is, hogy miért nagy érték a tehermentes ingatlan. -
t72killer
titán
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Ez feltételezi, hogy az "egyéb ügyleteit" konzisztensen a piaci kamatok feletti hozammal űzi emberünk. Ez a lakosság igencsak apró %-ára jellemző, és bár én se szégyellem az idei tőzsdei teljesítményemet, még csak véletlen se merül fel, hogy a házból "kivegyek" és még azt is kockáztassam.
Egyébként meg igencsak fiatalon láttam, amikor az igért alacsonykamatok hirtelen elszálltak és komplett családok veszítették el a fedelet a fejük felől a kora 90es években, aztán meg jött a CHF cirkusz - ezek valahogy évtizedenként újratermelődnek. Erősen kétlem, hogy a CHF-hitelekkel láttuk az utolsó ilyen kört - ott ugye kimentették az "okosokat" az adófizetők kárára, de ezt egyáltalán nem biztos, hogy az adófizető a következő körben vállalni akarja. Főleg annak tudatában, hogy az adós közvetlenül felelős az árak elszállásáért - akkor szépen perkáljon is érte.
Ha tehetném, globálisan megkövetelném, hogy
1. a jelzáloghitelek max futamideje 10év legyen
2. kötelező önrész min. 30%
Lásscsudát: másnap az árak úgy korrigálnának, hogy az a "30%" annyi lenne, mint korábban 15, a júzernek se az önrész, se a havi törlesztő nem lenne érdemben drágább...#21088: a munkaerőktg kétélű kard: ha az objektum JÓ ÁLLAPOTBAN van és alapból időtálló konstrukció, akkor ez neked dolgozik. Ha valami selejt anyagokból összehányt buliputri (mint itt jukéjben a legtöbb könnyűszerkezetes vacak), akkor pár évtized elteltével könnyen lehet a nyakadon NEGATÍV valós értékű jószág, ami a kutyának se kell majd.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Én nagyon sokáig így gondolkodtam ahogy te, de az ingatlannak van egy hatalmas előnye. Van egy implied munkaerőköltség benne. Tehát ha az adott országban amiben élsz felmennek a munkabérek akkor az vinni fogja magával az ingatlant is. Ha pedig nyugdíjas éveidre raksz félre ez elég jól tud jönni. Persze ez ugyanúgy lefelé is kockázat
ha szaródik a helyzet megy le az ára is. Ukrajnában élő ismerősök tudnának erről mesélni. -
PredatorZoli
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Az hogy valaki a sajátot preferálja még csakcsak értem is, de hogy miért fontos az, hogy tehermentes legyen, azt már annyira nem tudom feldolgozni. Mi van akkor, ha az ember fedezetül használja egyéb ügyleteihez? (pl helyette befekteti magasabb hozamra minthogy az ingatlanba tenné bele). Azzal máris kiszolgáltatottá válna az ember?
-
t72killer
titán
válasz
mauimagic
üzenetére
En bloc szükséges rossznak tartom az ingatlanpiacot, talán a leg-illikvidebb, rugalmatlanabb termék az ingatlan, bérbeadva a kockázatok sem kicsik, értéknövekedése pedig csak időnként múlja felül a részvényekét. Saját lakás céljára mindenképp, egy tehermentes ingatlan híve vagyok, mert a "kisgyerekkel van fedél a család feje felett" nyugalom értéke igencsak komoly akár pénzben is kifejezve, de hogy az ember bérlőkkel, pláne pár éjszakánként átrohanó turistákkal vacakoljon (lásd az egyenesen FEKETE régiókat a képen), azt nem tudom pénzügyileg értelmes tevékenységként értelmezni. Még a száguldó magyar piacon se: faék egyszerű számlán felejtett, 0 kutatómunkával beszerzett OTP részvényem a pozi 15éve alatt emelkedett annyit, mint a medián pesti lakás m2, és osztalékot is fizetett annyit %os arányban, mint egy albérő. Nulla macerával.
Azt máig nehezen tudom értelmezni, hogy a német-holland figura miért tesz akár 200e EUR-t egy magyarországi tanyába, amikor ugyanezt az összeget betehetné egy részvényes ETF-be, aminek a hozamából évi 3 hónapig nyaralhat mindig máshol.
#21084: igen, kicsit szerencsétlen a megfogalmazás + leírás a reddit posztban nincs.
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Apropó túlértékeltség: nekem nemigazán tűnik fenntarthatónak az a szitu, ahol akárcsak 1 ember átlagfizuját megküzelíti az átlag lakbér - nemhogy az extrém, van ahol 2 fizunál is drágább bérelni (természetesen AirBNB fertőzött helyeken), forrás egyelőre reddit hordalék:
-
aAron_
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
Értem. TA zsargonra nem gondoltam. De azt továbbra is fenntartom, hogy jövőbeli árfolyamváltozás irányára ez semmilyen predikcióval nem bír.
Csak azt jelenti, hogy megnőtt a volatilitás, és vele együtt az IV is. Ez most jól látszódik GLD opciók árazásán is.
Részvényelemzésnél túlértékeltségről akkor beszélhetünk, ha a részvény belső értéke alacsonyabb, mint az árfolyama. Mindez persze szubjektív. Ugyanaz a részvény lehet túlértékelt és alulértékelt is egyszerre, különböző elemzők számára.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
aAron_
üzenetére
Hogy lehet az arany túlvett?
TA értelemben tehát úgy, hogy a jelenlegi árfolyama jelentősen eltávolodott a mozgóátlagaitól.
A te logikád szerint részvény sem lehet túlvett, mert a jövőbeli jövedelemtermelő képessége, ezáltal az értéke ismeretlen mindaddig, amíg az meg nem történt. Mégis értelmezünk túlvettséget az alapján, hogy az elemzők szerint mennyi lesz várhatóan X év múlva az értéke és az hogy viszonyul a mostani árfolyamhoz. A cégek várható értékét elsősorban a nyereségtermelő képessége határozza meg, de nem kizárólag. Lásd pl. MSTR.
-
Ringman
félisten
US regulators have approved the launch of a bank backed by a group of high-profile tech billionaires with ties to Donald Trump’s administration.
[link] -
aAron_
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
Hogy lehet az arany túlvett? Számomra egy belső érték nélküli eszköznél ez értelmezhetetlen (CF termelésre gondolok most).
Nagyon jó volt a korábban itt is linkelt Orbán Krisztián interjú. Nekem nehéz nem azt gondolni, hogy az arany és más menedék eszközök szerepe ne csak nőne a jövőben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne eshetne az árfolyam, de semmilyen túlvettséget nem érzek. Azt akkor érezném, ha a régi világrend újra valami csoda módjára elkezdene kialakulni.
Nincsenek ilyen adataim, de tippre nem is olyan eszköz, mint a crypto, hogy a rengeteg tőkeáttételes pozíció miatt bármilyen flash crash lehetséges legyen.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Ipari fémeknél már az is nagy szó, hogy nem zuhannak annak ellenére, hogy Kínában évek óta túltermelési válság van. Az olajjal együtt azon töpreng, hogy világszintű recesszióban leszünk-e hamarosan.
Az idei emelkedés releatíve szűk területekre irányult. Azokra, amelyekben látják a befektetők a reményt a radikális fejlődésre (AI), vagy amelyektől védelmet remélnek a valutaválsággal szemben (nemesfémek). Törékeny a helyzet, de egyelőre másszuk a wall of worry-t, ki tudja meddig. Még két hét van októberből, ha abban nem esünk be, akkor november-decemberben már statisztikailag kevésbé valószínű. -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Nem csak nemesfémek vannak a világon, ráadásul ezeket ugye nem lehet megenni. Mi a helyzet a mezőgazdasági termékekkel, ipari fémekkel, stb-stb?
Hosszabb távon nekem eléggé 1980 fílingem van, amit pl az ezüstben inflakorrigálva máig nem sikerült megdönteni (az akkori 50$-os ezüst a hivatalos infla szerint ma kb 200 dodónak felel meg). Ahogy írod, kisbüffencsek is tépik felfelé ezerrel, némelyik jegybank vásárol is, a többiek balanszát meg félreértelmezik, uis egyetlen unciát se vesz, csak a grafikonon dollárjel van = az aranytartaléka "megduplázódott" 2024 tavasza óta. Persze, 100év múlva lehet kiszállsz belőle "pluszban", csak 100év múlva már csak az unokák nézegetik, hogy mi is ez.
Réz: semmi extra, kb ott jár, mint 3éve. Olaj: egyenesen új aljakat keres.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
ha a dollár tényleg annyira de annyira sz.r, akkor az ÖSSZES commodity-nek emelkednie kéne valamennyire
Az összes nemesfém emelkedett masszívan. A jegybankok és a kínaiak fűtötték be ezt a kemencét arannyal, de berobbant már az ezüst, platina, palládium, uránium, stb. is. Nem beszélve a ritkaföldfémekről, amik extra rakétát kaptak maguk alá.
Rövid távon egyértelműen nagyon túlvett a piac. Már a sarki zöldséges is aranyat vesz, a fizikai arany spreadek egyre durvábbra nyílnak, a tőkeáttétel is rekord mértékű. Tehát nagyon ideje van egy beszakadásnak. Hosszabb távon viszont továbbra is felfelé áll nekik a zászló, mert az árfolyamnövekedés alapjául szolgáló problémák egyikének sem látszik a megoldása.
-
t72killer
titán
válasz
Dendytv
üzenetére
Csak aztán a liftajtó nehogy a felhőkarcoló egyik ablakával legyen integrálva és újrajátsszuk az 1980as ezüst-csúcsot. SzVSz ha a dollár tényleg annyira de annyira sz.r, akkor az ÖSSZES commodity-nek emelkednie kéne valamennyire. Ez azért nem jellemző.
Egyébként a nagyonsztár NVDA sem repked az elmúlt napokban, olcsóbban szedegetem vissza, mint ahol a nem-optimális eladási pontom volt.#21062: úgy-úgy.
#21065: nem esik az a fránya
(1996, Alan Greenspan FED elnök). -
julius666
addikt
válasz
aAron_
üzenetére
A chart utáni linken láthatsz szektoronkénti bontást. COVID után szinte minden szektorban kilőttek a marginok, általánosan simán elmondható, hogy van miből engednie a cégeknek. Mint ahogy kénytelenek tenni is, ez megint nem teafűolvasás, leolvasható már a chartokról.
A nagy kérdés, hogy a tőzsdét ezek a dolgok miért hagyják teljesen hidegen. A hosszú kötvények már egy ideje lassulást áraznak. Kirobban egy történelmileg súlyosnak számító vámháború, a befektetők meg nekifutásból ugranak bele a hintába:
-
Ringman
félisten
Visszafelé sült el a magyar kormány trükkje: még több uniós forrást fagyasztottak be Brüsszelben
[link] -
Dendytv
senior tag
[Hogy fog-e még tartani a fémek enelkedése? A Wall Street szerint Igen.]
"Liftel megyünk fel viszont lépcsővel jövünk le."
"2026-ra az arany elérheti a 5000-et"
-
t72killer
titán
Még egy kis fűtőanyag az AI-kartellnek, ezúttal az Arab öbölből. Az Nvidia longjaimat elkezdtem visszavenni...
-
aAron_
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Rengeteg különböző iparág van. Ahol minimális marginnal dolgoznak, ez nem lehetséges, ott nem lehet csökkenteni az árat. Ahol nagyobb a margin, van verseny, belföldi gyártás, valószínűleg be fog állni egy új egyensúlyi szint.
Scott Bessent, ha jól emlékszem, azt mondta egy interjúban, hogy átlagban kb. 1/3 arányban viselik a vámok költségét a külföldi export vállalatok. De ezt most nem találtam meg újra.
-
t72killer
titán
-
julius666
addikt
+1. A vám az a fogyasztási adó, amit nagyrészt a külföld fizet. Főleg ilyen jelentős piacoknál, mint az USA.
Egyébként nem teljesen értem azokat, akik még mindig a vámcirkusz előtti mantrákat ismételgetik. Azért van a hátunk mögött fél évnyi konkrét tapasztalat már, eddig nem úgy tűnik, beváltak volna a nagy inflációs félelmek. Egyszerűen az érintett szektorok visszavettek a COVID után bődületesen elszállt nyereségeikből.
Verseny van, a kereslet meg már nem olyan rugalmas mint a COVID utáni mánia idején, hogy lenyeljen jelentős áremeléseket.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Nem egeszen, azert. Az amerikai fogyasztasra kivetett ado, aminek ennelfogva massziv hatasa van a termelokre is. Ha pl. neked van egy vegyesboltod egy magyar kisvarosban, akkor az AFA-emeles elvileg nem teged erint, de megis erint, hiszen csokkenni fog a fogyasztas. Szoval az exportalo orszagok is fizetik, igy vagy ugy.
-
-
Joe123
senior tag
-
avl
senior tag
"you said if you spend more than 13 minutes analyzing economic and market forecasts, you've wasted 10 minutes."
How Peter Lynch Became The Greatest Fund Manager Of All Time ez 21:30 tajan
-
Ringman
félisten
válasz
favagoJoska
üzenetére
Ez jó lenne ha lefelé menne, de nem igazán akar.
mitől menne? -
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
"Elképesztő összegek mennek ki a rendszerből. Már csak azért is, mert az állami újraelosztás 60% fölötti, miközben minden ellátórendszer alulfinanszírozott."
Ez így igaz, viszont pont ez az egyik legnagyobb probléma, hogy túl nagyok az adóterhek ami számos más problémát okoz mint pl azt hogy kevésbé versenyképesek a magyar cégek, vagy az inflációt van fűtve a különadókkal. Ha újra tartani szeretnénk a lépést a régiós versenyben, vagy az inflációs nyomást érdemben mérsékelni akkor adókat kell csökkenteni. 60 százalékról csak 1-1 százalékot lemenni is ezer milliárdos kiesés költségvetésből. Növelni viszont már tényleg nem nagyon lehet az adóterheket mert azzal csak a gazdaságot fojtjuk meg.
Eközben a költségvetési hiány évek óta vagy rekordot dönt, vagy ahhoz közel van. Ebből is faragni kellene, mert tarthatatlan. Nem párszáz milliárdot, hanem inkább ilyen 1500-2000 körül.
A GDP arányos kamatkiadások is egyre nagyobbak, már a GDP 5 százalékát költjük évente csak kamatokra. Ez jó lenne ha lefelé menne, de nem igazán akar. Pár évig nem lesz érdemi javulás ezen a területen.
És akkor erre jön rá amiről beszélünk hogy az állami szolgáltatásokra ezer milliárdos nagyságrendben kell növelni a forrásokat, már ha egyáltalán cél hogy a kvázi csődben levő állapotból kimozduljunk valaha.
Csak ezekkel már tizezer milliárd feletti reformokról beszélünk. És akkor csak a ma ismert állapotokról beszéltünk. Azt nem tudni mi várható még az elkövetkező fél évben osztogatás, az új kormánynak szándékos keresztbe tevés kérdésében, vagy éppen milyen csontváz fog kiesni.
"Mondjuk a kiszórt állami vagyon is önmagában ezermilliárdos tétel. Azt simán vissza kell államosítani."
Csak az a baj, hogy ezek legnagyobb része ingatlanvagyon. Persze vissza kell venni, csak ettől nem fog érdemben javulni a költségvetés helyzete miközben ezzel van a legnagyobb probléma. Ami meg nem ingatlanvagyon hanem értelmetlen/túlárazott beruházás azt vissza lehet nyesni és kell is - és ezer milliárdos nagyságrendre is rúghat már rövid távon is évente - de még mindig túl kevés lesz ahhoz képest amennyibe a szükséges reformok kerülnek.Én kicsit azt érzem, hogy az emberek hozzászoktak, hogy több ezer milliárdos kiadásokat elintézzék annyival, hogy majd valahonnan lesz. Nyilván nem ok nélkül alakult ez így. Ez (volt) a fidesz gyakorlata. Valahonnan mindig elő tudtak húzni pár ezer milliárdot ha értelmetlen kiadásról volt szó, és az emberek megszokták hogy nem is nehéz pár ezer milliárdot innen onnan előteremteni. Az a valahonnan pedig az állami szolgáltatások, vagy a jövő felélése volt, és az egyre felelőtlenebb eladósodás. De ha változást akarunk, akkor ezzel a három gyakorlattal is szakítani kell.
-
t72killer
titán
Sír a short oldal a sok retail befektető miatt
. Egy bizonyos, a térkép átrajzolódni tűnik - és persze siránkozni mindig lehet, a jövőt megjósolni meg sohasem. -
válasz
t72killer
üzenetére
aminek csak elenyésző részét lehet a korrupció akár totális (...) megszüntetésével betömni.
Ez tévedés. Elképesztő összegek mennek ki a rendszerből. Már csak azért is, mert az állami újraelosztás 60% fölötti, miközben minden ellátórendszer alulfinanszírozott.
Költségcsökkentésre amúgy is igen szűk a tér: ha tartják az igéreteiket, akkor igen komoly összegeket kell az EGÉSZSÉGÜGYBE és OKTATÁSBA pumpálni.
Ez csak részben igaz. A valódi gond a hatékonytalanság, ezt egész gyorsan meg lehet oldani. Mondjuk a kiszórt állami vagyon is önmagában ezermilliárdos tétel. Azt simán vissza kell államosítani. -
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Ez az elméleti adócsomag sajnos csak porhintés. Gigantikus hiányban fürdik az ország, aminek csak elenyésző részét lehet a korrupció akár totális (...) megszüntetésével betömni. Költségcsökkentésre amúgy is igen szűk a tér: ha tartják az igéreteiket, akkor igen komoly összegeket kell az EGÉSZSÉGÜGYBE és OKTATÁSBA pumpálni.
Sajnos ez ilyen, üszkösödött lábbal még lehet tud járni a beteg, amputáció után viszont idő, míg használhatja, használni tudja a műlábat.
#21042: igen, egy brit "council tax" jellegű ingatlanadó nagyonis kellene az országban, különösképpen azzal a csavarral bevezetve, ahogy UK-ben van: ha nem saját lakás céljából használod, dupla a taksa. Az ingatlanérték 1%-a évente mondjuk húzós, ott lehetne kedvezményeket tenni a lakosság legaljának.
Más: tegnap mi csapta agyon az NVDA-t
? Az Oracle-AMD ügylet ennyire fájt volna neki? Más negatív hírt nem láttam.Más2: látom, a Broadcom váltotta a TSLA-t a Mag7-ben, gratula nekik
. -
Ringman
félisten
válasz
FireKeeper
üzenetére
mondjuk így van, ezért is kell első körben mindenkire kiterjedő (sávos) ingatlanadót kivetni.
a visszterhes vagyonátruházási illetéket persze meg kell szüntetni.
---
#21040 mauimagic
igen, szimplán politikai döntés már a szovjet olaj és gáz, lásd még a molos hazudozásokat, hogy nem lehet horvátországon keresztül biztosítani, aztán sose' állnak neki az átállásnak. de hogy jobb legyen a deal, el lehet küldeni a horvátoknak hernádit is. -
FireKeeper
nagyúr
válasz
Ringman
üzenetére
szerintem sajnos a vagyonadónak amúgy is túl nagy jelentőséget tulajdonítanak, az ilyesmit sajnos tipikusan rohadt nehéz implementálni mert az érintett réteg általában elég jó abban hogy elrejtse/kimentse a pénzét. szvsz nyilván a korrupció visszaszorítása és EUs pénzek bevonása dobna a helyzeten, illetve én is reálisan azt látom hogy bizonyos kedvezményekhez hozzá KELL nyúlni.
-
mauimagic
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Nersevik közpénzszivattyú RV-k nyilván beleállnának a földbe, de remélném, hogy a MOL, OTP is, mint saját szektorukban komoly szovjet érdekeltségű cég...gondolom lenne a hanyatlónyugatról elvárás Putler elvtárs lőcséről leválásra, ha sikerülne elküldeni a bús 3.1415csába a Kedves Vezetőt tavasszal...
-
Ringman
félisten
válasz
Ixion77
üzenetére
elvileg a tiszás adócsomag:
- nem nyúl hozzá a kedvezményekhez (valójában muszáj lesz)
- lesz vagyonadó - szerintem túl nagyra lett a küszöb beállítva
- a korrupció a "normálisra" lesz visszaállítva, ez akár évi 1000 milliárd nagyságrendű tétel lehet (kezdve itt a kórházi és mávos takarítások tendereztetésével, autópályaüzemeltetés, etc)
- amiről nem volt szó, az az egyházi támogatások (ingyeningatlanok, állami szolgáltatások átcsatornázása, etc) és a sportra való költés visszavágása, érthető okokból - mert népszerűtlen választási célcsoportok szempontjából
- nem lesz százmilliárdos nagyságrendű propaganda
+ jönnek majd az eu-s pénzek, ami orbánnal garantáltan nem fog megtörténni.vsz. az energiaár-támogatáshoz is hozzá kell nyúlni
---
ezeket a ner-es cégeket de facto tönkre kell tenni. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Az eufóriát erodálná szerintem a BUX tekintetében, tekintve hogy az OPUS, 4iG, AutoWallis, Gránit, Waberer árfolyamai vélhetően esnének. A fő kérdés persze az hogy az OTP, MOL, TELEKOM hogyan reagálnának. Az meg talán attól függ leginkább, hogy milyen adóváltoztatásokkal próbálná a Tisza betömni a költségvetésen levő óriási lyukat.
-
Ringman
félisten
Rövid távon nagy eufóriát hozna a piacokra, ha kormányváltás lenne a jövő áprilisi magyar választásokon, hosszabb távon viszont nehezebb lenne gazdasági változást elérni – így foglalhatnánk össze a Forbes Money Summit konferencián felszólaló befektetők véleményét arról, milyen gazdasági hatása lenne a jövő évi választásnak. A konferencia „nagyágyúk” elnevezésű paneljében Jaksity György, a Concorde Befektetési Zrt. alapítója, Varga Zoltán befektető, a Central Médiacsoport tulajdonosa és vezérigazgatója, valamint Zsiday Viktor, a HOLD Alapkezelő Citadella Alapjának portfoliomanagere beszélgettek a várható gazdasági kilátásokról.
[link] -
julius666
addikt
Walmart stock hits all-time high after announcing partnership with OpenAI
Mondjuk ez legalább már csak 5%-ot ugrott a hírre.
Meg itt legalább érdemi szolgáltatásvásárlás van mögötte, nem "körbetartozós" móka, mint az elmúlt hetek OAI deal sztorijai.Mindenesetre ilyen partnershipet nem akkora kaland bejelenteni, ha azonnali 5%-os részvényárfolyam-emelkedést jelent, elég komoly pulton hagyott pénz lenne nem megugrani más cégeknek is ugyanezt.
Megvan idénre a sztori a szezonálisan jellemzően erős év végi időszak mögé?

-
fuser123
csendes tag
Trumpli posztjait a truthsocial.com/@realDonaldTrump-on kívül el lehet még érni más címen is real-time? (Zavarnak a reklámok és mire betölt a VIX már több százalékot mozog...
) -
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Amúgy mennyit ér az OpenAI, ha nem annyit, mint amire árazzák? Miért lenne lufi?
-
Dendytv
senior tag
[Az Intel JÖVŐ év végén kezdheti az új adatközponti grafikus feldolgozó chip TESZTELÉSÉT]
Azért ez durva, hogy ennyire le maradtak NVDA meg AMD ezeket javában gyártja és adja el, ők meg 2026 második felében tesztelik. Értem én hogy az újabb modellt de akkor is.
"De ha minden klappol" hosszú távra lehet megérős DCA-ra -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Nézd .com lufi idején egy alapvetően halottnak hitt ötletbe még itthon is öntötték a lóvét. Aztán ahogy jött a .com lufi úgy rántották is ki pénzt a cégek alól. Ilyenekre gondolok, hogy egyik haver megkérték, hogy egyetemistaként rakjon össze egy ebay replikát, amit már én se értettem, hogy akarnak ebből itt Magyarországon sok pénz keresni. Aztán jött valami befektető és beleöntött egy adag lóvét. Még egyetemistaként én is bedolgoztam nekik. Jött a lufi durranása és szaladt is el a befektető a maradék lóvéval.
Az ilyen mániák idején ne várjunk racionalitást.
-
Ixion77
Topikgazda
-
Dendytv
senior tag
-
travix
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Van egy megérzésem hogy OpenAi lesz az évtized bukása. Öntik a benzint a tűzre csak azt nem veszik észre hogy már csak egy kis fadarab van ami a tűz alapját adja. Aranyos a generativ AI csak az a baj hogy alig van belőle bevétel a kiadásokhoz képest. Én azt is megtippelem, hogy a Gemini átveszi hosszútávon az Chatgpt helyét a ranglistán és ha nem rukkolnak elő valami nagy dobással a jövőben azt sem tartom kizártnak hogy tönkremegy a openai. Kinek mi a véleménye? Nem válasz akart lenni
-
Dendytv
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
A leg szebb az egészben, hogy ilyenkor nincs pénzem
Pénteken mindet elköltöttem, nah mindegy, tegnap örültem, hogy milyen jól tettem.
De lehet ma még lejjebb megyünk mint Pénteken, vagy ugy az egész héten lehet olyan piros lesz a piac, hogy azt fogjuk hinni megérett. -
t72killer
titán
Brent köpésnyire az ápr-májusi aljaktól. Mai hír Bessent keményebb beszólása volt.
Üsse kő, AMZN pakk megvéve, legalább óccóbb mint tegnap

-
Dendytv
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ja ahol az OpenAI megjelenik ott mennek a dolgok.
Múltkor linkeltem, hogy ennek a nagy AI optimizmusnak majd a Q4-es jeletések vetnek véget, mikor már látni fogjuk a nagy cégek mennyit nyomtak el AI-ra és mennyi lett a haszon (egyenlőre kvázi semmi)Nagyon kíváncsi vagyok meddig mehet az éjáj őrület. Jensen Huang szerint nincs is szó semmi AI búborékról ezek a beruházások csak az "alja" úgymond annak ami vár ránk

-
Dendytv
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Meg eleve van olyan order is amiből nem látszik az egész, iceberg vagy mi a búbánat a neve. Az ilyen feltöltős. Bár ott azért hamar kiderülne, hogy valaki támaszt. A jó bróker régen az volt aki ügyesen tudott venni meg eladni úgy, hogy közben nem ugratta ki vagy omlasztotta be a papírt. Mára ez is valami algo

-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
jogos, most nézem, Belarusz, Oroszo, de még Albánia sem tag.
Akárhogy is súlyozzák, annak az adatpontnak nem sok értelme van, a többi viszont kb megáll. -
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
De ezek meg nem OECD tagok, elsőre azokra gontolam akiket emvy írt most. Lehet lemaradt egy "Non-" az elejéről? Közben ránéztem, Törökország önmagában ~700%, akárhogy súlyozzuk, nehéz 50%-ot csinálni belőle.
MOD: Lehet az összes európai OECD állam? Pont ezt írja a szöveg végülis.

Így talán lehet a 700%-ból 50% valamilyen súlyozzással.
-
-
t72killer
titán
Illusztris helyezés (Financial Times, "Why everyone is talking about food inflation")...
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Odaadják az egészet egy kereskedő robotnak, az meg végtelen részre aprózva vásárolgat. A cél az, hogy ne legyen a nyílt piac számára egyértelmű hogy mi történik.
Ez konkrétan annyira így van, hogy külön botok se kellenek hozzá. Ilyet pl. az IB is tud, az adaptív algo pont ezt csinálja. Az IB meg megoldja rendszeren belül, hogy feldarabolja az ilyen ordereket automatikusan. Szóval még nekünk halandóknak is simán hozzáférésünk van sliccgombokért ilyen lehetőségekhez. (Az más kérdés, hogy a mi szintünkön zéró értelme van)Egyébként USA nagyobb papíroknál (S&P500-on belül bármi) olyan bődületes likviditás van, hogy ott sokat azért alapkezelőknek se kell óvatoskodni, hónapokra nem kell szétaprózni a vételeket. Emlékszem pont Munger volt valamelyik éves dzsemborijukon, aki kikelt magából, hogy valamelyik amcsi cégben pár nap alatt sikerült jelentős (talán többségi?) tulajdont nyerniük nyílt piaci orderekkel anélkül, hogy jelentős áremelkedést generáltak volna. Feltűnés nélkül elnyelte a "kaszinó" az ordereiket.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Ha ilyen gigászi orderek bent lennének, az mindenki számára egyértelmű jelzés lenne. Ez kb. azt jelentené, hogy úgy pókereznek hogy mindenkinek mutatják a kártyáikat

Inkább úgy képzeld el ahogy a saját részvény vásárlások történnek. Megvan a keret, ennyi részvényt fogunk venni, ettől-eddig periódusban.
Amiben kicsit más ez a vétel, az a dinamikusság. Például: "ha X, Y, Z szintek alá/fölé emelkedik az árfolyam, akkor ilyen B, C és D tervek lépnek életbe". Odaadják az egészet egy kereskedő robotnak, az meg végtelen részre aprózva vásárolgat. A cél az, hogy ne legyen a nyílt piac számára egyértelmű hogy mi történik. -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Nem láttam bele soha ilyenbe, úgy képzeltem eddig, hogy x áron (ami a modelljeiknek megfelel) bent van nekik az order. Ez valóban megfog egy-egy esést persze, de igencsak mélyen és nem feltétlen folytatják a vételt, ha pattan az árfolyam.
#21003:
. Még nem tudják, h a lottó olcsóbb és kevésbbé macerás.
#21001: Annál az 5%-nál idén nem számítottam többet kihozni belőle reálisan, mivel igencsak magasról esett. Nekem 2hét-2 hónap az időhorizont egyedi rv-ekre, 218 felett valahogy nem látom benne a fantáziát. MAGS ETF-ben sem, mert a TSLA valószínű kezdi lassan a lefelé ciklusát, szóval inkább keresek tovább térben és időben
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Szólánc.
- Arc Raiders
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Még idén kézbe vehetjük a NEOGEO felújított kiadását
- EAFC 26
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- Dell XPS 13 9310 i7-1185G7 16GB 512GB 13" FHD+ 1 év garancia
- 27% - LG 75NANO756QA 190CM NANOLED 4K UHD 100HZ SMART TV ! BeszámítOK !
- Bomba ár! Dynabook Portege X30-L - i5-1135G7 I 8-16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4428
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. long-long, de nem biztos, hogy a mostani ezüst-arany csúcsból a következő évtizedben pozitív eredménnyel lehet kiszállni...

ha szaródik a helyzet megy le az ára is. Ukrajnában élő ismerősök tudnának erről mesélni.

(1996, Alan Greenspan FED elnök).

? Az Oracle-AMD ügylet ennyire fájt volna neki? Más negatív hírt nem láttam.