Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
t72killer
titán
válasz
kraftxld
üzenetére
Így van pontosan, lásd a valahol fentebb linkelt Buffet videót, neki mostanában pont valahol 30% felett van a kp (=kötvény) állománya. Tippelnék, hogy péntek aftermarketben már ő is vett ezt-azt.
A héten ha kicsit lejjebb megyünk én is pakolok a kosárba. A vámhisztinek lehetnek még körei + az amcsi leállásból is jöhet ki ez-az.
-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Állítólag több mint 100 000 számlát likvidált a pénteki akció. Többségük >=10x tőkeáttételben ülő lakossági befektető.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezekkel az ajándék dolgokkal vhogy mindig így van
. legutóbbi szlanyitáshoz kaptam 40 fontnyi Porsche részvényt még március utolsó hetében, szerencsétlen papír MÉG MINDIG pirosban van
.
És persze ők magyaráznak nekem mindenféle "jó befektetési praktikákról" a reklám e-mailjeikben.AMZN vételről természetesen lecsúsztam, mire kinyitott a pre-marketes kaszinó amihez hozzáférek, addigra mindent is megvettek. Bezzeg a nasdaq etf amit pénteken vettem csak enyhe "plusz nullába" húzódott fel.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Én nem tudom. Valójában csak a munkám miatt nézem a cryptokat, mivel egy crypto brokihoz mentem el dolgozni mint fejlesztő.
Vicces is volt, mert pénteken volt ilyen workshop az új embereknek. Bemutatták hogy megy a crypto, letöltöttem egy tárcát, kaptam rá 10 dollárnyi BTC-t is. Aztán péntek estére már csak 8.8-at ért az 10. Most meg 9.49. -
Addel
senior tag
Már megy a maszatolás, nehogy hétfőn nyitáskor összefossa magát a tőzsde.

-
j0k3r!
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem ameddig a stablecoin-ok mögött rövid lejáratú amerikai kötvény van "fedezetként", addig ez jó a mindenkori amerikai kormányzatnak. Egyrészt azért, mert így a rövid kötvényekre még több vevő lesz (ennek a kamatát a "független" FED határozza meg), másrészt így a crypto világ, ahogyan a többi FIAT pénznem, szintén dollár befolyásoltság alá fog esni.
-
t72killer
titán
válasz
gertitorpe
üzenetére
A kriptókat lehet kinyuvasztják (megtörtént már párszor) - és közben miért is ne keressenek némi aprót. A kriptopiac kapitalizációja 3.8 billió dollár: ha ezt pl tizedére zsugorítják, az már érzékelhető támasza lehet a kelleténél gyorsabban gyenülő dollárnak, ha jól értelmezem a dolgok anatómiáját.

-
gertitorpe
tag
válasz
tomazin
üzenetére
Nincs olyan szabály, hogy egy képviselő ne vehessen-adhasson részvényeket. Ha tudsz valami illegálisról a SEC-nek van egy szuper whistleblower programja ahol ha elítélik az információd alapján a tettest jó nagy százalék illet a kivetett általában sokmillió dolláros bűntetésből.
Nancy Pelosy rendszeresen jelenti és nyilvánossá is teszik a különböző trradejeit ahogy a meglévő részletes szabályok megkövetelik.
Hogy mennyire etikus és elfogadható amit csinál ő és sok más politikus vagy mennyire jók ezek a szabályok az más kérdés...
Szerintem nem jók és biztosítalak, hogy ha az én cégem alkalmazottja lenne, úgy rúgnám ki hogy a lába nem éri a földet. Miért tolerálja a pártja? Miért tolerálják a választók? A Demokraták nem nyerték meg a 2024-es választást úgyhogy valahol a sorok között mégiscsak lett következménye a kereskedésének.
A transzparencia csak egy eszköz a demokrácia eszköztárából. Ha a szélesebb lakosság/elit nem veti ki magából a hatalommal látványosan visszaélőket, akkor az közép és hosszú távon általában elég kellemetlen következménnyel jár mindenkire. De ebbe mélyebben belemenni már nagyon politizálás lenne.Amire ki a akarok lyukadni, hogy az értékpapírok esetén legalább hivatalos forrásokból tudod mit és mikor adtak-vettek a politikusok. És ha nagyon bénán csal valaki akkor megvan az esélye hogy az állam visszaveszi a pénzt és börtönbe jutsz. Kripto esetén még ennyi fogódzó sincsen és még ritkábban derül ki ha valaki a zavarosban halászik.
-
travix
aktív tag
lol, pont ő jutott eszembe amikor először hallottam erről, ő volt aki a Trump coin létrehozását kezdeményezte. Egyébként pont ma reggel néztem videot az ügyről, már az áprilisi vámbejelentés előtt is voltak ehhez hasonló megmozdulások, rengeteg Trumphoz közeli ember adta el a teljes portfolioját
-
válasz
student
üzenetére
Amugy csak nekem van az az erzesem, h nem erdemes most nagyon beszallogatni semmibe? Penzugyileg total fogalmatlan ismeroseim talalnak be ilyennel, h ki kellene szallni allampapirbol es valami rizikosabba beszallni.
Kicsit mari neni is btct/nvidiat/aranyat akar venni feeling. -
t72killer
titán
válasz
student
üzenetére
A csapból is ez folyik, meg az ezüst. Lehet ideje eladni, akinek van?
A többi commodity igencsak maga alatt van, pl RÉZ, olaj, stb.
Kína - aki amúgy "szép csendben" ezt az egész mostani kört kirobbantotta, "felveszi a kesztyűt". Komolyan, valaki mondja már meg Trampliéknak, hogyha a kínaiakkal tárgyal akkor talán ne azzal fenyegetőzzön, hogy adót vet ki AMERIKÁBAN

-
t72killer
titán
válasz
ciricica
üzenetére
Ez már messze többről szól, mint a tőzsde: ha a törvényeket, adószabályokat hozó rétegünk ilyen szinten mocsok, akkor hogyan/miért is legyen az ember lojális az országához, tisztelje a törvényeket, fogadjon szót a hatóságoknak, működjön együtt az alkalmasint vele ellenkező véleményen lévőkkel?
Az, hogy egy politikus ilyet csinál/csinálhat, a társadalom szövetét teszi tönkre. És igen, Pelosi néni is ebbe a dobozba tartozik.
-
Addel
senior tag
válasz
gertitorpe
üzenetére
Jó, de a feketeöves kriptosok nem esnek pánikba egy ilyen korrekciótól, én is azt néztem egyből, mit vegyek.
-
ciricica
tag
válasz
gertitorpe
üzenetére
Akkor az év eleji eseményeket már el is felejtetted?
Vagy csak nem olvastad. Ott is eljátszották ezt. -
válasz
gertitorpe
üzenetére
Jah tenyleg Nancy Pelosit is lecsuktak...
-
gertitorpe
tag
válasz
ciricica
üzenetére
A kripto nem tőzsde. A tőzsde egy felügyelt piac, a kripto nem. A Bitcoin "bennfenteseket" nem viszi el a rendőrség.
Pont az ilyen és hasonló esetek miatt alakult ki a felügyelet a hagyományos piacokon mert a történet vége mindig ugyanaz: a kevés jól értesült kizsebeli a belelkesített tömegeket. -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
A SEC hatásköre ugye nem terjed ki a kriptóra, kvázi vadnyugat a terep. Mástól közvetlen ellopni bűncselekmény, de ahogy én tudom, benfentes infókkal teljesen szabad szivatni a népet.
Bár a politikusoknak mindig is szabad volt benfentes infókkal játszani, lásd a covid összeomlás előtt longokból kiszállt szenátorokat+képviselőket. Elég gusztustalan...
-
atee_13
őstag
válasz
360xbox360
üzenetére

"9:50-kor, még Trump 10:57-es vámbejelentése előtt megkezdődött a kriptovaluták eladása.
16:30-kor egy nagy „bálna” short pozíciót vett fel a kriptovalutákban.
16:50-kor Trump bejelentette a Kínára kivetett 100%-os vámot.
Az első kérdés az, hogy ez a nagy „bálna” hogyan tudta ilyen tökéletesen időzíteni az árfolyamcsökkenést?
17:20-kor, 30 perccel Trump vámbejelentése után, a likviditás -19,5 milliárd dollárt ért el. A short pozíciókat az árfolyamcsökkenés után azonnal lezárták, 192 millió dollár nyereséggel." -
t72killer
titán
válasz
360xbox360
üzenetére
A feletted linkelt "big short"-nak szerepe lehetett benne.
-
360xbox360
tag
válasz
Ixion77
üzenetére
En is ezt neztem a crypto chartokon, minden beszakadt 50-70%al majd 10-15perc mulva mar 50% pluszban voltak a melypontrol. Pl ADA 82$->33$->65$ negyed oran belul, vagy DOT 4.2->1.4->3.1
Van valami cikk, hogy mi tortent? Gondolom ez itt nem manualis trade, szinte az osszes cryptonal hasonlo jatszodott le, kiveve bitcoin, HFT-k osszeakadtak vagy mi tortenik ilyenkor? -
t72killer
titán
11. napja "áll a kormányzat" - a pénteki zuhéban ennek is része van. A vámhisztit pedig egy valós és necces kínai ritkafémexport-korlátozás váltotta ki, nem csak egy szimpla "gondoljunkegyet" húzás volt Trampli részéről, szóval ezt nem biztos, hogy lehet 2-3 nap alatt világmegváltani.
-
student
őstag
TACO családja és baráti köre vajon mekkora pénzeket kaszál ezeken a tőzsdei manipulációkon?

-
Dendytv
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
ha valaki gondolkodott mostanában még az arany hosszútávú szerepéről, kiváncsi lennék, mire jutott.
Nem vagyok egy nagy elme, de szerintem Trump egész ciklusát végig követi majd ez az őrület, és mivel a befektetők őrület közepette gold-ba menekülnek ezért szerintem is még emelkedni fog hosszabb távon, nyilván korrigálva de úgy gondolom van feljebb.
-
BlackV
őstag
-
-
Dendytv
senior tag
Azért ez durva...
A senior manager at a major US chip company said the firm is still assessing potential impacts. But the clearest risk the company is facing now is an increase in the prices of rare earth-dependent magnets that are critical to the chip supply chain, this person said, asking not to be identified discussing operations.Egy nagy amerikai chipgyártó cég vezető menedzsere elmondta, hogy a cég még mindig értékeli a lehetséges hatásokat. De a legnyilvánvalóbb kockázat, amellyel a vállalat jelenleg szembesül, a ritkaföldfém-alapú mágnesek árának emelkedése, amelyek kritikus fontosságúak a chipek ellátási lánca számára – mondta a névtelenséget kérő személy a működésről beszélve.
China’s new rules require overseas firms to seek approval for shipping any material containing even trace amounts of Chinese rare earths — and explicitly call out parts used to make certain computer chips and advance AI research with military applications.Kína új szabályai előírják a külföldi cégek számára, hogy jóváhagyást kérjenek minden olyan anyag szállításához, amely akár nyomokban is kínai ritkaföldfémeket tartalmaz – és kifejezetten meg kell jelölniük azokat az alkatrészeket, amelyeket bizonyos számítógépes chipek gyártásához és a katonai alkalmazásokhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia-kutatás fejlesztéséhez használnak.
-
aAron_
őstag
Ez a péntek este részvény FOMO-n kicsit segített, Buffett bölcs szavaival együtt, de az arany FOMO csak erősödött bennem.
Lehet kéne csinálni valami backtestet. Kíváncsi vagyok, hogy 0%-os reálhozamot feltételezve mennyi aranyat érdemes tartani. Remélem pont annyi jön ki, amennyi nekem van, és akkor nyugodt lehetek.
Tudom, ez már volt sokat téma (pl.: #20776avl), de ha valaki gondolkodott mostanában még az arany hosszútávú szerepéről, kiváncsi lennék, mire jutott. Főleg a gyakorlatban, azon felül, hogy 5%-20% között van valahol az elméleti optimum. Aki egyáltalán nem gondolkodik benne, miért?
#20956julius666: Szerintem is. "Digitális arany" szerepét nem tudta betölteni.
-
avl
senior tag
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
ADA 0.77 -> 0.28 azért durva. Mi köze van a kriptóknak a kínai vámokhoz?
-
Dendytv
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Arra kíváncsi vagyok azt a szintet elérjüke-e vajon.
-
Lisztok
csendes tag
Sziasztok!
Intel részvényről vélemény? Elég jót ment az elmúlt hetekben, habàr nyílván ez nem jelenti feltétlen azt, hogy ez a jövőben is így lesz.
-
travix
aktív tag
válasz
360xbox360
üzenetére
ennyit érnek
-
360xbox360
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ethereum is megnezte a juliusi 3500as szintet, par napja meg 4800on volt.
-
kardkovacsi
senior tag
Kezdődik megint az áprilisi móka. Kína 100% vám. BTC -10%, QQQ -1% még a 3,5 mellé.
-
t72killer
titán
Pumpál-pumpál
. Túlságosan azért Tacós barátunktól nem vagyok beijedve, nem hiszem, hogy be akarná bukni a midterm-et, vagy pont Thanksgiving előtt akarná berottyasztani a piacokat.Annak azért örülök, hogy az Amazonba nem nyúltam bele.
#20947: egy macskát nemigazán lehet 2x megnyúzni ugyanolyan eredménnyel. Ez egy pszichológiailag tervezett húzás volt a részéről direkt a hét utsó kereskedési napjára, hogy a maximális hisztit keltse a felhalmozódott kisbüfi-tömegben: ez be is jött. Ha nincs új infó, már akkor higgadhat a nép hétfőn, ha meg szokás szerint "megmentik a világot"...
-
Ringman
félisten
a 5d sakk miben más eddig, mint a market manipulation? (gazdasági értelemben)
-
j0k3r!
őstag
Egy vélemény (egy szoftverfejlesztő szemével): The AI Bubble Is Going to Burst. Then What? [VIDEÓ]
-
Dendytv
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"The post came after China heated up trade tensions with the US, adding new port fees on American ships and launching an antitrust investigation into Qualcomm (QCOM). Beijing has also been in the midst of tightening export controls on rare earth minerals, and it has halted purchases of US soybeans."
[link]Főninek nem tetszik, hogy nem tud mindenki csak egyszerűen bólintani a vámokra mint az EU aztán meg nem vissza vámolni.
A kormány zárásra is kíváncsi leszek, még lehet ők törnek meg hamarabb ott is. -
t72killer
titán
Nna, Festéktüsszentő Hapcibenőnk újra vámokkal fenyítette be Kínát: Amazon -3.8%, viszi magával a komplett Nasdaq-ot. Kicsit kijöttek a TACO-ritmusból a tréderek, ideje vót' edzést tartani.
-
t72killer
titán
válasz
Apophis
üzenetére
Én a brokis forexet hanyagolom, mióta egyszer csődbe mentem rajta 16éve
. Elvileg az a legolcsóbb váltási módszer, de az ember könnyen belemászik olyan tőkeáttétekbe, amibe nagyon nem kéne. Szintén brokiknál léteznek még forex ETF-ek, amik nemigazán tudom, hogy jobbak-e mint pl Revoluton váltani. Én az utóbbit preferálom, igaz csak használati célra pl nyaraláshoz vagy külföldi nagybevásárláshoz.Más: S&P Total return (=osztalék befektetve) kontra arany, 25év
:
ez még akkor is igencsak érdekesen néz ki, ha az SP-t nem a 2000 őszi, hanem a dotcom utáni gödörből indítjuk. -
Apophis
őstag
Naiv kérdés: valuta esetén konkrétan vesztek pl. USD-t (banknál), vagy USD/HUF stockot brókernél, vagy vannak egyéb megoldások?
-
Ringman
félisten
Döntött a Fővárosi Törvényszék: érvénytelen az UniCredit egy gyulai családdal közel húsz éve kötött deviza alapú kölcsönszerződése, mert az ügyfeleket nem tájékoztatták tisztességesen az árfolyamkockázatról - írja a 24. Az egyelőre nem jogerős ítélet arra kötelezi a bankot, hogy emiatt 40 millió forintot fizessenek vissza a hitelügylet miatt tönkremenő gyulai gazdálkodó családnak.
Bár a kártérítésre ez sem tér ki, a Kúria azt kimondta, hogy az adósoknak a folyósított kölcsön összegén túl minden pénz visszajár, ha nem kaptak megfelelő tájékoztatást - ez pedig megnyitotta az utat a perek előtt. A gyulai ügyben a Törvényszék az uniós ítéletére és a Kúria határozatára is hivatkozott, ez az eddigi legnagyobb összegá visszafizetésről hozott ítélet a devizahiteles ügyekben. -
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Akkor próbálj kicsit a sorok között olvasni
. A "mostaninál jelentősen jobb ajánlatokat" vár - értelmezze ezt mindenki úgy, ahogy akarja. Nem, ő nem az a kategória, aki kerek perec kijelenti, hogy nyakunkon a dögvész, de valami érdekes módon mégiscsak komoly %-nyi cash-el szokott rendelkezni, amikor a dögvész prezentálja magát.Az "értékelésnek" két komponense van, az egyik a teljesítmény (sales, earnings, stb) a másik az árfolyam. És itt egy apróság: 2008 óta a jóléti országok nagy cégeinél is sokszor az jelenti a "növekedést", hogy kib.sznak az utcára x ezer dolgozót. Ez szépen mutat az aktuális Earnings-en, csakhogy ennek az a vége, mint szerencsétlen intelnél, aki kirugdalta a cégtől a hozzáértőket és világvezetőből az akkor lesajnált AMD bérgyártójává degradálódik lassan.
-
aAron_
őstag
Igen, illetve a mi estünkre egyértelműen a "time in the market beats timing the market" igaz. Ettől függetlenül, amikor valakit a túlzó FOMO elkapna, kijózanítóan hathat egy ilyen videó. Nagyobb persektívában kell gondolkodni, mint amit egy pár hónapos rallyban érzékelsz.
Meg a végén a vicc sem semmi.

#20928t72killer: Nekem az jött le, hogy pont nem szimatol semmit. Csak a saját hitvallásához marad hű, saját stratégiáját követi. Nem tudja ő sem megjósolni, hogy meddig maradnak drágák a részvények, csak azt tudja, hogy előbb vagy utóbb majd lesz olcsóbb is. (Itt értékeltségről beszélünk, nem árfolyamról!)
-
aAron_
őstag
-
t72killer
titán
Lehet esélyeket latolgatni, idén eddig 14%-nál járunk, ami átlagosnak, dollár romlásával is korrigálva valszleg átlag alattinak mondható:

Ha az áprilisi "flash crash"-t a covidhoz hasonlítjuk, akkor 2021 mintájára jöhet egy jó 2026. De persze ennek feltétele az, hogy ne sz.rjon be valami nagyobb dolog a világban, pl egy Kínai, demográfiához kötött válság v hasonlók. És ha nem is pörög maxon, de az AI biznisz és az arany se játsszon dotcomot (nehéz lesz, mert túlságosan cibálják felfelé).
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
2008 után úgy rákaptak a jegybankok a nyomtatásra, mint Pista bá' a 60 fokos szatmári kerítésszaggatóra. Az elmúlt 16év felében a FED egyenesen NULLÁN tartotta a kamatait, sőt még eleinte a QE-t is nyomta. Ez nem egészséges, ezek a kamatok a korábbi évtizedekben tipik 5% felett jártak. Amit látsz, az nem optimizmus, hanem a FIAT devizákból történő menekülés, az újabb nullkamatos időszaktól való félelem: az AI cégek szimplán felzárkóztak az aranyhoz+BTChez.
Tacós barátunk sz.rban van, mert ha nem pumpálja felfelé a rv-indexeket ezerrel, akkor másnap, a legkisebb korrekcióra ott a nyakán a 401(k) hisztis tömeg, ha viszont pumpálja, akkor előbb-utóbb Weimar-i német márka szinten elhasal a dollár.
-
t72killer
titán
válasz
j0k3r!
üzenetére
Meglássuk, meddig pörög ez a perpetuum mobile, és mennyi benne a realitás kontra "irrational exuberance".
Jelenleg nekem úgy tűnik, hogy fejvesztett menekülés van a dollárból, már-már nullkamatokat áraznak pl az ARANY árfolyamában. VISZONT ehhez a meneküléshez elég kevés lehet már a benzin, mert messze nem mindent vesznek mint egy valós, általános fellendülés esetén, hanem csak a top divatcikk arany, kripto, AI pörög ezerrel.
-
j0k3r!
őstag
-
User_2
aktív tag
az a gondolatom, hogy ez az OpenAI-NVDA-AMD-Oracle-stb befektetünk a másik cégbe,
hatásában és kivitelezésében olyan, mintha buyback-et jelentettek volna be.
azaz addig emelkednek a részvényárak, amíg a bejelentett összegek el nem fogynak,
beleértve a multiplikátor hatást is, mivel nem köti őket a buyback szigorú szabályozása.
azaz befektethetik többszörösen is, ha a közbenső kiszállókat és újra indulásokat tervezik és összehangolják.
ha hozzávesszük a tegnapi NVDA bejelentést, miszerint ismét 100%-kal csökkentették a tokengenerálás költségét, egy másik cég publikált egy tanulmányt, amivel másik több 100%-kal növelték az inference hatékonyságot rekurzív algoritmusokkal, azaz szoftveresen,
az közbenső kilépőket valószínűleg a bejelentéseket követően hajtják végre,
nem biztos, hogy látható módon. -
t72killer
titán
válasz
Sztenly
üzenetére
Nem bíztam benne, annyiszor volt már menő papíroknál is hogy elért egy szép értéket, fullra indokolt jóhírnél ment egy jó nagyot - nem adtam el, és 3hét múlva egyenesen pirosban voltam igencsak vaskos profitot otthagyva. Pont az AMD csinálta ezt meg velem 2x is, elegem lett a papírból.
Amit vissza tervezek venni, az az Nvidia (188nál zártam nemrég pozit), továbbra is ők gyártják az ütősebb vasat.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Sztenly
üzenetére
Szeptember 15-ös állapot szerint 2.59% volt a short interest. Ők most ki lettek/lesznek facsarva kegyetlenül. Az óriási ugrás miatt az átsúlyozások által is jön egy csomó kényszervevő. Tehát még ha nem lenne alapja, akkor is mehetne technikai okokból ki tudja meddig. Ráadásul még alapja is van.
Ma olvastam egy főcímet miszerint az Intellel fognak gyártatni. Azért ez szép revans

-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Ehhez tegyük azt is hozzá, hogy a 65%-uk sajátban lakik... Valszeg nem elhanyagolható az átfedés a két halmaz között, szóval ez a chart nem sok mindenre jó. Hányan nem tudnának (még egy) saját ingatlant venni.
Egyébként kb. 2022 óta döglődik a kinti lakáspiac, az irodapiac meg gyakorlatilag beszakadt. Szóval nem következmények nélküli kint a fizetésekhez mérten magas árszint, csak a sok beragadt 3%-os hiteles miatt lassan csorog át a lepkefing kereslet az árakba.
-
Ringman
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
jó, hát mit vársz a zseniminisztertől?
---
[link]
A legutóbbi kamatdöntés pedig hosszú ideig kifejezetten szigorú monetáris politikát vetített előre.
A jegybanki vezető ezután arról beszélt, hogy a jelenlegi pénzügyi stabilitást elsősorban a magas kamatszint és az ebből fakadó rövid távú befektetési pozíciók tartják fenn, úgy vélte, hogy a jegybanknak nehéz döntéseket kell hoznia:
a kamatok csökkentése kockázatot jelentene a forint stabilitására, ugyanakkor a jelenlegi kamatszint fékezheti a gazdasági növekedést.
Ismét hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank mandátuma elsődlegesen az árstabilitás megőrzésére irányul, és a monetáris politika hatása több csatornán keresztül érvényesül. Kiemelte, hogy a megtakarítási csatorna most különösen erős, mivel a lakosság a magas kamatok miatt hajlamosabb a pénzét lekötni, a megtakarítási ráta mintegy hat százalék körül alakul.
Emellett a jegybank alelnöke szerint az árfolyamcsatorna hatása is felerősödött, akár meg is duplázódott az elmúlt időszakban, és a piaci reakciók is gyorsabban jelentkeznek.
amúgy az alapkamat valóban magas, de nem véletlenül van erre szükség, hanem azért, mert a jelenlegi kormányzás gyalázatos, az egyszemélyes országkockázati felárral az élen.már a sok kamattámogatott hitel finanszírozására és miatt is jó lenne az alacsony kamat.
-
Na, megnyugodhatnak a befektetők:
Kimutatta az MNB, mennyi lenne az árrésstop nélküli inflációA jegybank most először azt is kimutatta, mennyi lenne az infláció az árrésstopok hatása nélkül, ezzel újabb üzenetet küldve a piacnak azzal kapcsolatban, hogy nem terveznek változtatni a kamatkondíciókon.
Az MNB értékelése szerint az ár- és árréskorlátozó intézkedések változatlanul mintegy 1,5 százalékpontos inflációmérséklő hatással bírtak. A legnagyobb hatás az élelmiszerek árréskorlátozásához köthető. Emellett a banki- és telekommunikációs vállalatok önkéntes árkorlátozása, valamint a háztartási cikkek árréskorlátozása is visszafogja az inflációt.
Ezzel kapcsolatban egy új alapmutatót is bevezetett a jegybank, az elemzés szerint az iparcikkek és piaci szolgáltatások együttes, árkorlátozások nélkül számított inflációja 5,2 százalék volt, ami emelkedést jelentett augusztushoz képest. -
t72killer
titán
A kosárból minden árszabályozott jószágot ki kellene hajigálni. Már korábban végigtárgyaltuk ezt, kérdés, mire is való az "inflációs adat"? Arra, hogy Jucikanénivel közöljük, hogyan alakul az árstopos farhát és étolaj ára, miközben annyit fűti az évtizedek óta saját tulajdonban lévő házát, hogy nehogy túllépje a rezsistopos keretet? Arra jó.
Arra, hogy a nemzetgazdaság egészére következtetéseket vonjunk le? Arra katasztrofális így. De még arra is, hogy egy bővebb igénykörű fogyasztót ért inflációs terhet felbecsüljünk.Eleve azon bukik el már nem csak a magyar, de némelyik "hanyatlónyugati" infla-statisztika is, hogy az állami szolgáltatások, melyekért TÖBB ADÓT fizetünk, mint pár éve, szűkülnek, minőségük, értékük romlik == drága privátot kell helyette venni. nna próbáld meg pl egy brit infla-kosárba 2022ben a még létező, 70 fontos NHS fogászati kezelést betenni, ma pedig a szolgáltatás eltűnésével a 800 fontos privátot.
-
t72killer
titán
válasz
HussarF
üzenetére
Egész évre ha a tényleges, érezhető infla Mo.-on 5% alatt lenne, azt már én istenesnek mondanám. DE ezzel ott a gond, hogy a kosár tele van árrés-stopos és egyéb módon manipulált árú termékekkel plusz ugye az ingatlanárrobbanást (ingatlan.com: 329->374% a referenciaévhez képest, azaz 1 év alatt 14% úgy, hogy ebben az új óccóhitel rally csak részben szerepel) alig-alig tartalmazza.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) Samsung / SanDisk / Micron 256GB 2,5" SATA SSD
- 10+ db - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
- G.SKILL TRIDENT Z RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZR
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 2600 / GTX 1070 8GB / 16GB DDR4 / 128SSD + 500GB HDD!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. legutóbbi szlanyitáshoz kaptam 40 fontnyi Porsche részvényt még március utolsó hetében, szerencsétlen papír MÉG MINDIG pirosban van
.

China’s new rules require overseas firms to seek approval for shipping any material containing even trace amounts of Chinese rare earths — and explicitly call out parts used to make certain computer chips and advance AI research with military applications.

. Elvileg az a legolcsóbb váltási módszer, de az ember könnyen belemászik olyan tőkeáttétekbe, amibe nagyon nem kéne. Szintén brokiknál léteznek még forex ETF-ek, amik nemigazán tudom, hogy jobbak-e mint pl Revoluton váltani. Én az utóbbit preferálom, igaz csak használati célra pl nyaraláshoz vagy külföldi nagybevásárláshoz.
. Szóval természetesen nem csak "P/E".
. A "mostaninál jelentősen jobb ajánlatokat" vár - értelmezze ezt mindenki úgy, ahogy akarja. Nem, ő nem az a kategória, aki kerek perec kijelenti, hogy nyakunkon a dögvész, de valami érdekes módon mégiscsak komoly %-nyi cash-el szokott rendelkezni, amikor a dögvész prezentálja magát.