Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szeptemberben 4,3%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon – közölte szerda reggel a KSH. Így az infláció megegyezett az augusztusival, miközben az elemzők nagy többsége kis gyorsulásra számított. A jegybank még így sem gondolkodhat kamatcsökkentésen, hiszen a drágulási ütem meghaladja a célt.
-
t72killer
titán
válasz
HussarF
üzenetére
Kun Béláék és Rákosiék próbálkoztak hasonlóval, nem lett belőle egetrengető siker...
Egyszeri 2%? Azzal mire mennek? Ha folyamatosan hüyére költekezi magát az állam minden sz.rra, akkor az első adóévben elköltik és ugyanúgy maradnak legatyásodva.
Évente 2%? Többezer vállalkozás ki se tudná fizetni, másokat meg pont elindítana a lejtőn, főleg egy szerencsétlenebb évben. Kvázi az állam a mindenféle nem épp alacsony adók mellett még azt is elvárja, hogy 50év alatt egy teljes vagyonegységet termelj neki. Közben meg milliók lógnak drogon és segélyen anélkül, hogy egyetlen fillért is tennének a rendszerbe + még takarítsd is utánuk a várost. Háát, nem hiszem, hogy népszerű lesz a terv... Magánember 1M EUR vagyon felett egyszerűen csomagol és költözik: évi 20kEUR amit elzabrálnának kiad egy szerény megélhetést a görögöknél-spanyoloknál...
-
Dendytv
senior tag
válasz
boti19871125
üzenetére
-
lemusz
addikt
válasz
boti19871125
üzenetére
-
AMD Power
titán
válasz
boti19871125
üzenetére
Jézus...
-
AMD Power
titán
Az elmúlt pár nap komoly emelkedése mitől van?
-
-
prisz
senior tag
válasz
HussarF
üzenetére
Lóf@szt van igaza. Csak tesztelik a piacokat. Már rohadul átlátszó az egész... A választások miatt, hogy ne bukjanak, öntik ki az "ingyen" pénzt. Ezt valamiből finanszírozni kell. Áll a gazdaság, gdp kb. 0, fogyasztás, beruházás, export stagnál. Kiadások azok pesze vannak, "utánam a vízözön" majd lesz, ami lesz, nem számít semmi alapon. Ezek után, mi a f@szból finanszírozzák a költségvetést, ha nem az átlag feletti kamat felárral?
-
t72killer
titán
A fejlődő piacokon keresi már a hasznot a befektető - risk ON, El-Erian/FT-szemle:
Hátigen, az MSCI EM-nek nincs egy MAGS7-je... És persze ha a mags7 valamikor bukik, akkor a lefelében már követik őket.
-
atee_13
őstag
válasz
pictigjis
üzenetére
Miért lenne gond a hitelességével? Minden évben el lehet sütni, hogy jövőre 4% os lesz a növekedés
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"Egész úgy tűnik a viselkedése alapján, mintha egy független jegybankelnök lenne." Ez ugyan az a hiteles varga aki még 100 milliókat adott annak az alapítványnak amelyik eltüntette a 100 milliárdokat?

-
válasz
pictigjis
üzenetére
Nyilván közte meg Varga között van egy érdekellentét. Ami itt már kicsit felszínre is bukkant. Érdekes lesz majd, hogy mennyire fajul el. Eddig nem az látszik, hogy Varga mindenáron kedvezni akarna a kormánynak. Egész úgy tűnik a viselkedése alapján, mintha egy független jegybankelnök lenne.
-
válasz
pictigjis
üzenetére
Mondjuk igaza van, azt meg kell hagyni.
Mindemellett kifejtette aktuális álláspontját a kamatokról. "Nem arról van szó, hogy a pozitív magyar reálkamatnak el kellene tűnni, ennek fent kell maradnia, viszont túl magas a magyar reálkamat"
Nyilatkozata végén még egyszer leszögezte:
"nem arról van szó, hogy eltűnjön a pozitív reálkamat, hanem hogy az csökkenthető, és az alacsonyabb szinten is fenntartható."
Nem kell feleslegesen sok pénzt fizetni a külföldi befektetők carry-trade-jére, ha kevesebbért is itt hagyják a pénzt. Max nem erősödik tovább a forint a jelenlegi mértékben. -
pictigjis
őstag
-
t72killer
titán
Aszongyák "elkezdődött" - hogy micsoda, azt még nem tudjuk, de ez nem néz ki túl jól - egy eléggé doomer figurától:
UK mint nem EU-tag lemaradt, 4.7% - El-Erian (FB Link)...
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Én egyedi rv-ekkel is ETF-en keresztül kereskedek, így nem kell devizaugrabugrával foglalkoznom (az ISA szigorúan fontalapú, ha vennék NYSE-n egy papírt, akkor gbp->usd váltás, majd eladáskor vissza uez: nem kutattam utána, de tippre az ETF kezelő nagyban jobb forex kondikat kap, mint én).
-
Ixion77
Topikgazda
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Lemaradt a portfólióátfésülés: kevesebb egyedi részvény és több index-ETF szerepel a tervben. NVDA vételt lehet hanyagolni is fogom, mert az SP, Nasdaq úgyis bőven tartalmazza.
#20872: TSLA-nál én inkább short beszállókat próbálok kiszimatolni, erősen koncentrált hopiummal megy a cég.
Más: a techcégek átvették az Amerikai tőzsde 56%-át, ez több, mint a dotcom csúcs idején:
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Sztenly
üzenetére
Korábbi csúcs, 2024 március: 227.3
Mai csúcs (nyitvatartás, eddig): 226.7Fogalmam sincs hogy tudnak ezek a véletlenek ilyen pontosan újra és újra megtörténni.
Szokott ilyenkor némi visszacsorgás lenni (legutóbbi példa: ORCL), meg ahogy az aranyban, úgy az SMH-ban is nagyon ideje már egy korrekciónak.
De aztán ha folytatódik a hosszú távú mintázat akkor mehet az AMD még jóval feljebb is. Az előző hosszú távú csúcs 40%-kal haladta meg az azelőttit. (Tudom hogy a múltból semmi sem következik a jövőre nézve, de szereti az ember a sormintákat. Belém nevelték az oviban
) -
Sztenly
tag
válasz
t72killer
üzenetére
Szerencsére még Pre-ben jó áron eladtam. Éreztem h nyitáskor pofon lesz belóle.
Am NVDA szinte ATHn van. 166 tűnik egy kis támasznak.
Felteszem egy válság az ö részvénybeomlásával kezdődne.
Avagy adott a téma. Ki h áll a riogatásokkal? Milyen jel vagy funda alapján reshapelnétek a teljes protfolitokat? -
t72killer
titán
válasz
boti19871125
üzenetére
Vételre lassan az NVDA lehet érdekes hamarosan, szépen korrigálgat a támaszait tiszteletben tartva - és mint tudjuk, ő viszi a vállán a globál tőzsdét... 171 környékén tervezem újravenni, addig pihi.
-
Ixion77
Topikgazda
Akárhány nullát tudunk oda csinálni. Sikerült már máskor is

Rudas Valéria bényi palóclányPersze jelenleg ennek nyilván nem vagyunk a közelében sem. Azért "nyilván", mert a törökök már sok éve nyomják fullba a kretént, mégis kellett nekik is két év az újabb duplázáshoz. Az igazi stresszteszt majd akkor lesz, ha jön egy világszintű recesszió és/vagy egy sovereign currency crysis. Időhorizontra tippelni sem merek, mert az elmúlt két évünk is sokkal jobban alakult mint amit én vártam.
A lassan már exponenciálissá váló arany chart azért elgondolkodtató. Az gyorsabban duplázott mint a EURTRY.#20859 kraftxld
What, what? Yes, yes, yeee (utolsó mondat)!
El se hiszem. -
t72killer
titán
Ez a teoretikus huxit kivitelezésétől függ, nyilván valamiféle kínai-orosz hitel mellett ugranának bele, ami tompítaná a devizahatásokat. Az EU-tól izolált Mo gazdasága fabatkát sem ér, nettó katonai felvonulási területté degradálódik mint Transzisztria, várható további geopolitikai szurkálódásokkal.
Lassúzós kitáncolás aligha lehetséges, az EU sokkalinkább példát statuálna, mint a balfék UK-vel (akik szintén igencsak megszívták a brexitet)
#20859: juhúú, navégre zárhatom az AMD pozit

-
kraftxld
félisten
Random OpenAI bejelentésre megy az AMD pre-market majdnem 30%-ot... nagyon durva.
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Nem az a kérdés, fő akadály, hogy törvényes e. Nem az. Ott az elios ügy. Egyértelmű bizonyítékok sorakoztak. Az egy NER ügy ami az ügyészségig eljutott.
Egyszerűen a legföbb ügyész lelötte. És bármit le tud lőni.
pl ez ellen nem látom mit lehetne tenni. És ez csak egy biztosíték amit beépítettek leválthatatlanul a rendszerbe.
2/3 nélkül itt nem lesz semmi. Ahoz meg végképp sok sikert... -
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezen gondolkodtam mostanában én is. Ez a fiskális stimulus, pénz multiplikálás, ami elindult, inflációt kell hogy generáljon. Mindeközben HUF már így is erős, reálárfolyam több éves csúcson.
"a választásokig ez biztos nem fog megtörténni."
Ez viszont miért? Mostani kamatszintet szinte biztosan tartani fogják, de Mo. specifikus kockázatok megmaradnak. Én azt tippelném, hogy az IV nagyobb, mint ami a rövidtávú historikus vol-ból következne.
De azzal egyetértek, hogy most ezt a deviza árfolyamot most ideálisnak tartják. Kérdés, mennyire gondolja ezt másképp a piac.
-
SzGee
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Jók a kommentek is... Nekünk reszeltek...
Nem értem miért kellett eddig rejtegetni Orbánt, össze kellene szedni az ilyen okos, értelmes és LÉLEKBEN GAZDAG embereket
Orbán Viktor csak 1 van. A kérdéseire, a válaszaira, a felvetéseire, rögtön a magyarázatot is megadja! Ő egy géniusz. És nekünk addig jó, amíg ő vállalja Magyarorság vezetését!
Áldásom az okos gondolatokra ! Így legyen !
Köszönöm szépen, újra meggyőződtem arról, hogy higgadt, bölcs Miniszterelnökünk van! Minden tiszteletem az Öné Miniszterelnök Úr -
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Ha már ennyire belemászunk a belpolitikába így 7fő reggel, igencsak egyértelmű húzás a HUXIT irányába ártunk és orrmányunk legfőbb főispánja részéről. Eddig sem igazán tartották figyelemben a nemzetgazdaság hosszútávú érdekeit, de ez szintlépés, hogy mekkora rombolást lennének képesek véghez vinni a hatalommegtartás érdekében.
A dolgok dinamikáját nehéz előrejelezni, de tisztán hatalommegtartási szempontból nézve nincs túl sok opciójuk.
-
atee_13
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Pár hónapja Martin József Péter volt az egyenes beszédben a szőlősinél aki ugyan ezt a bullshitet elsütötte, hogy minden törvényes. Mire a martin elkezdett röhögni. Aztán mikor látta, hogy a györgyi komolyan beszél megkérdezte, hogy ez csak valami vicc e? Mikor megkapta, hogy ezt komolyan gondolta jelezte, hogy még a fideszes alaptörvénybe is ütközik az, ha egy közbeszerzést tudatosan egy valakire írják ki és az volt a konklúzió a végén, hogy megfelelő akarattal rengeteg ellopott lóvé visszaszerezhető vagy büntethető lenne a jelenlegi körülmények között is.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Kevés a plda mert rendőrség totális kontrol alatt van már ott orrára koppintanak akárkinek ha akár csak eszébe jutna bármi de pl elios ügy.
Még a hozott "szabályokkal" se történik törvényesen. De még ha végig is ment a legföbb ügyész lelötte. A bizonyítékok egyértelműek de volt ügy nincs ügy. Persze ebbe bele lehet magyarázni, hogy de akkor törvényes... de na. Nem az.
Ettől még elszámoltathatóság nincs a FIDESZ frakció 99%nak kellene börtönben csücsülnie és biztosítva van az is, hogy nem is lesz.
Megsápolni meg lehet/kell de az mint halottnak a csók.
Így lettünk a 2006os a volt VSZ 3. leggazdagabb országából a legszegényebb. És ennek nincs vége. -
atee_13
őstag
Mikor egyik napról a másikra beszántották akkor meg adócsaló volt mindenki csak ők nem
-
buherton
őstag
[Zsiday - Kell-e Magyarországnak vagyonadó?]
Kétségtelen tény mindeközben, hogy jelenleg Magyarország a gazdagok számára majdnem adóparadicsom, és nem alaptalan az az elvárás, hogy jobban vegyenek részt a közteherviselésben. Ennek a fentinél sokkal praktikusabb módja vagy a vállalataik adójának növelése (vállalati nyereségadó) és/vagy amikor jövedelemhez (osztalékhoz) jutnak ezekből a cégeikből, illetve amikor vagyonuk egyéb befektetéseken keresztül gyarapodik (pl. árfolyamnyereség-adó).
-
avl
senior tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
erdekesseg: earning csucs es tözsdei csucs idöben alig különbözik, de tözsdei alj honapokkal earning alj elött "szokásos" [can-the-stock-market-predict-the-future]

-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
Az EV-k térhódítása szvsz szakaszos, attól függően, hogy milyen alapvető paramétereket tudnak teljesíteni, ami egy ICE-nél természetes volt. Még van pár ilyen, de a technológia fejlődésével egyre kevesebb. Már most van egy sor autókázási szcenárió, ahol mindenféle zöldlobbi nélkül az EV a racionális, olcsóbb döntés az adott feladatra. De tény, még nem mindenhol, így van egy plafon.
-
Biztosan lesz egyfajta konszolidáció, de az én fejemben egy ellenkező irány is elképzelhető. Szerintem a szoftveres integráció egyre egyszerűbbé válik, az EV-k komplexitása meg jóval alacsonyabb, mint az ICE modelleké, ezért sokkal kevesebb hozzáadott érték van mögöttük. Innentől meg jöhet az, hogy kisebb szereplők is lehetnek versenyképesek. Arról nem beszélve, hogy az ICE modellek kifutása globálisan azért még nagyon messe van. Az EV-k térnyerése a fejlett gazdaságokban is beleütközött egy plafonba. De a legtöbb országban nagyon messze van még ez az egész: Ázsia, Afrika, D-Amerika, USA jó része, stb.
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az adókedvezmény is inflát növel és növeli a gazdasági problémákat.
Szerintem ez attól függ, hogy ki kapja az adókedvezményt, mire költni, vannak-e még kihasználatlan kapacitások a gazdaságban, illetve hogy az állam miből fedezi azt. Van olyan kombináció, ami egyenesen csökkenti az árinflációt. Pl. aki kapja az befekteti (tehát nem jelenik meg a pénz a gazdaságban), az állam meg nem vesz fel hitelt pótolandó a kiesett bevételt, tehát összességében csökkent a kereslet az országban, ami dezinflációs hatású.
Ha pedig vannak a gazdaságban tartalékok (kihasználatlan kapacitások), akkor még az elköltött, hitelből fedezett adókedvezmény sem feltétlenül fog inflációt generálni, hanem növekedést fog okozni. A szabad kapacitások miatt nem emelkednek az árak, viszont a gazdaság nő. Kb. ezzel indokolják az ÖSSZES adócsökkentét, hogy jó lesz ez a gazdaságnak, és a növekedési többlet meg majd ellensúlyozza a hitelfelvételt, tehát tiszta win-win.
Nekem ebből annyi a tanulság, hogy az adókedvezmény nem feltétlenül rossz, de vannak esetek amikor igen. Pl. '22-es nagy adóvisszatérítés az viszont biztos hogy rosszat tett az inflációnak, és arra én is simán rámondanám hogy "helikopterpénz" volt.
Ez a most csaladokánál hagyott SZJA talán nem lesz akkora tétel hogy inflát gerjesszen, és ha extra adókból finanszírozzák, akkor meg egyenesen fogasztás semleges is lehet.
-
Simia
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Az egyszeri juttatás (ha költségvetési hatást nézünk) a legkevésbé rizkós, mert az egy fix összeg, tök jól tervezhető.
Az adókedvezmény nem fix összeg, de legalább jól tervezhető hogy pontosan mennyi pénzről is mond le a költségvetés.
A legrizikósabb szerintem a 3%-os hitel, mert az felülről nem korlátos, akármekkora tétel lehet. -
Simia
junior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Ez túláltalánosítás.
Egyrészt tisztázni kellene milyen problémákra gondolsz? (gazdaság, infla, politikai rendszer, társadalmi egyenlőtlenégek?)
Másrészt helikopterpénz-e az adókedvezmény? Szerintem nem, mert nem egyszeri, és nem is mindenkinek jár.Simán lehet, hogy az adókedvezmény nem a leghatékonyabb módja a családok támogatásának, de annyival elintézni hogy "a helikopterpénz az rossz" az elég erős egyszerűsítés.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Ami persze inflációt okoz.
Mellesleg mekkora "feszültség" lehet a forintban is amit a kamattal tartanak fent mert az infla különbség elég magas volt az utóbbi 3 évben közben meg nem mozdult az eur.huf sehová. Ezt fent lehet tartani éveken át de egyszer mindig eljön az igazság pillanata bár szerintem a választásokig ez biztos nem fog megtörténni. -
t72killer
titán
válasz
forceberg
üzenetére
Az állami támogatású hitel a legalattomosabb: ezek ugye visszajönnek kísérteni és folyamatos tétel maradnak a ktgvetésben. Bár belegondolva az egyszeri vissza nem térítendő ugyanolyan rossz: azokat is államadósságból fizetik és a részleteket nem egy magyar kereskedelmi banknak kell leutalni, hanem a nemzetközi hitelezőknek.
-
kraftxld
félisten
Megint előkelő helyen vagyunk [link]
-
Simia
junior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Az ÁFA kulcs biztos nem nő mert nem is nőhet. A 27% EU-s korlát.
Ha egyszerűen többet fogyasztunk és ezért nő az ÁFA, azt nem hívnám adóemelésnek. Ez szerintem nem valószínűtlen, mert kb. 8000 milliárt az éves ÁFA bevétel, ez simán nőhet 500 milliárdot egy év alatt (~6.25%), tekintve hogy az infla is lesz vagy 4.5%. Persze lehet ez is akkora mellé mint 23-ban, de tervnek lehet jó.
A SZJA kedvezmény érdekes kérdés. Abban igazad van, hogy nem "szociális", mert alanyi jogon jár. Én sem tudom, hogy használ-e, de valahol szerintem az méltányos, hogy ahol gyerekeket vállalnak, ott legyen egy kis valamilyen kedvezmény. Sok országban van családi adózás, vagy valami család alapúkezvezmény, miért ne lehetne itt is.Persze ezt nem a szociális juttatások HELYETT hanem azok MELLETT kellene adni, mert ezek az adókedvezmények nem a legszegényebbeknek vannak kitalálva...
-
j0k3r!
őstag
Érdekes kis beszélgetés: Entering the Fall 2025 | Still Broken? More Broken? Never Broken? [VIDEÓ]
-
Ringman
félisten
ha nem adóemelés az áfabevételek növekedése, akkor gyak infláció lesz az, persze ki lesz szórva egy csomó pénz (hitelből persze, mert 10-15-20 évre évi ~százmilliárdos tétel lesz a kv-ben a most belengetett kedvezményes hitelkonstrukció), ami alapból ezt fogja okozni.
az szja-kedvezménnyel továbbra sem értek egyet (valódi szoc. politika kellene), a különböző helikopterpénzeknek meg kb sehol sem sikerült megállítani a népességfogyást - mivel ezzel van marketingelve az osztogatások jó része - mondjuk más intézkedésnek sem.
-
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
lehetséges, ezeket nem követem

---
érdekes lesz jövő évi kv is: [link]Az anyák személyi jövedelemadó-mentessége 2026-ban 376,5 milliárd forint kiesést jelent majd a költségvetésnek, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszából, amelyet az Átlátszó adatigénylésére adott. A jövő évi költségvetésben ennek ellenére az SZJA-ból mindössze 68 milliárd forinttal kevesebb bevételt vár az állam, az áfából viszont az ideinél 516 milliárddal többet szedne be.
vö "egy kulcsos adó" -
Ringman
félisten
Forint Rally Deepens on Early Bets on End of Viktor Orban’s Rule
444-es cikk belőle: [link]
mondjuk lehet megéri a forintárfolyam szempontjából is, hogy lesznek eu-s pénzek, várhatóan kiszámítható(bb) gazdaságpolitika lesz, valamint hogy nem orosz befolyás alatt lesz az ország?
ki gondolta volna! -
Ringman
félisten
Orbán Viktor: Október 6-tól a vállalkozásoknak is lehetséges a fix 3 százalékos hitel
csodálatos, egyrészt miből, másrészt meg inkább kiszámítható gazdasági környezet kellene.
de arra biztos jó lesz, hogy "szolgálati lakásokat" lehet venni, vagy új "céges" kocsikat
-
avl
senior tag
-
t72killer
titán
Short nézőpontból hulló kés volt: a short ETF amit használtam behullott
. De jön a 7vége, most gyorsan be is csuktam 430nál, nyuszi vagok hétfőig/a megálmodott célárig tartani
Számtalanszor megszivatott már, hogy megálmodtam vmi szép célárat és "fél centivel" előtte fordult (lásd a még mindig tologatott META pozim
) -
Ringman
félisten
ha már itt tartunk:
Former Energy Secretary’s Startup Mints Three Billionaires Despite No Revenues
Fermi America’s IPO on Wednesday catapulted the fortunes of multiple investors—including Rick Perry’s son and the son of a former GOP congressman—into the ten figure club.
-
válasz
julius666
üzenetére
Ket verzio van:
- valaki kvazi eleri az AGI-t -- onnantol all bets are off, fogalmunk sincs, mi fog tortenni
- nincs AGI, csak hasznos AI, es a modellek kommoditizalodnak -- itt pedig az fog nyerni, aki jo integraciokat tud biztositani.A masodik esetben a nyertesek a mostani cloud cegek, plusz az NVidia. Nem kell mindenkinek kihullania, eddig is jol elvoltak egymas mellett.
-
válasz
Vision
üzenetére
> Egyébként te most látod, hogy a Teslát mi támasztja?
Nem annyira. De en eleve nem vagyok jo abban, hogy megiteljek egy trillio dollaros cegeket, ugy erzem, hogy kicsit jobban latok azon a palyan, ahol 50-100 mrd koruli cegek vannak. (Persze valszeg nem ertek semmihez.)
Ha amellett kellene ervelnem, hogy a Tesla miert lesz ekkora vallalat, akkor olyasmit mondanek, hogy:
1. A jovo a vertikalis integracioe es az elektrifikacioe, tehat a hiperintegralt es szoftver-fokuszu termek miatt az autogyartok nem rengeteg kicsi beszallitoval fognak mukodni.
2. Az elozo pont miatt a jelenleginel is erosebb konszolidacio fog tortenni a jarmugyartasban.
3. Abszolut realis szcenario, hogy a vilagon marad majd 3-4 konglomeratum, es a tobbi mind csodbe megy vagy beolvad.
4. Kina es a Nyugat kozott elkepzelheto egy sulyos kereskedelmi (vagy akar szelesebb koru) haboru.
5. A Nyugatnak strategiai erdeke, hogy legyen csucsminosegu autoipara.Itt jon a kerdes, hogy ha ra kellene mutatnod 2 darab nyugati autogyarra, aki szerinted realisan csucstechnologiat kepes eloallitani (feltetelezve, hogy a hipotezisem igaz, es a szoftver, onvezetes es vertikalis integracio a kritikus), akkor melyik ketto lenne az? Ha nekem valasztanom kene, akkor a Tesla mindenkepp benne van a listaban, es masik amerikai autogyar nincs a listaban. Az USA nem engedheti el a Teslat, mert a tobbiek versenykeptelenek (vannak jopofa dolgok, mint pl. a Rivian, de minimalis volumennel dolgoznak, a GM meg a Ford meg lenyegeben halalra van itelve, szerintem, hacsak nem veszi meg oket a Google, vagy ilyesmi, de vszeg akkor is). Tehat jo esely van arra, hogy a Tesla lesz 'az' amerikai autogyar, ezenkivul Europaban majd valaki nyerni fog (BMW?), plusz majd Korea.
Egyebkent meg szerintem kb. tok lenyegtelen, hogy +/- 40%-ot mozog a piaci ar, ezt nem kell racionalizalni.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Vannak kicsik is bőséggel. Az ő céljuk általában egy-egy szakterületre fókuszált AI szolgáltatást nyújtani. Néhány közülük nagyon be fog futni. A többség elvérzik. Dot com.
A kínaiaknak szerintem a robotika az aduász. Ők a világ gyártóközpontja, az óriási mennyiség idővel létrehozta a szakértelmet és ökoszisztémát is. Ezen a téren szerintem nagy előnyben vannak, és az előny további előnyt szül pl. gyártórobotok esetében. De fogyasztói termékekben is nagyon otthon vannak, mennek rá járműiparra, logisztikára, energetikára is egyre sikeresebben.
Amit nem gondoltam volna, az az hogy mostanában mintha félvezetőkben is kezdenének felzárkózni, pedig az a pálya még csak nem is feléjük lejt. -
t72killer
titán
Kis hazai: Petz Raymund, GKI: „Ha élénkítjük a keresletet a lakáspiacon, az eredmény csak áremelkedés lehet”
#20813: ezek nyilván nem fognak eltűnni, de befektetői szemmel egyáltalán nem biztos, hogy érdekesek lesznek. A történelem halad, a cégek, sőt, top aktív/felkapott gazdasági tevékenységek folyamatosan változnak. A pénz (részvényárfolyamok, vállalati kötvények) mindig a divatos helyre megy: mivel ez egyfajta trend, igen nagy valószínűséggel sejthető, hogy a következő évtizedes top mixben a mags-ból már csak 2-3 lesz a csúcson, 2 évtized múlva meg úgy nézünk a guglira, mint ma az IBM-re.
-
julius666
addikt
válasz
Vision
üzenetére
de sokan ki fognak hullani a piacról, és marad néhány nagy szereplő, aki át tudja törni a jelenlegi korlátokat.
Az érdemi szereplők, ahonnan ki kéne hullania "sokaknak":
- Microsoft + OpenAI
- Amazon + Anthropic
- Meta
- Google
- Musk cégbirodalom + xAI
+ kínaiak, ahonnan biztosan lesznek kihullók, de a párt valszeg sok mindent meg fog tenni azért, hogy maradjon is valaki érdemben talpon.Itt nem a kis fiszfasz AI wrapper cégekről beszélünk, amiknél tényleg van áthallás a dotkom-érára. Itt konkrétan a világ legnagyobb cégeiről van szó, akik kb. életre-halálra vesznek részt ebben a versenyben.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
FireKeeper
üzenetére
10-20% hatékonyság az rengeteg.
A cégek többsége nem jótékonysági, szinte mindegy neki hogy neked adja fizetésként, vagy egy szolgáltatónak AI díjként.
Te belekerülsz mindenestül (fizu, adók, iroda, HR, stb.) mondjuk 10 000 euróba havonta. Ha a valós hatékonyságnövekedésed 15%, akkor havi 1500 euróig éri meg előfizerni számodra az AI-t. A jelenlegi 50-100 €/hónap ehhez képest "hülyének is megéri" kategória.#20803 FireKeeper
"1 milliárd usernek mekkora része fizetne"
Nekem egyetlen streamingszolgáltató sem ért soha havi 10-20 eurót, mégis rengeteg ember előfizet egyszerre többre is. Az AI-ra viszont még én is hajlandó vagyok áldozni. Hacsak nem lesz ingyen a telefonomon. Túl hasznos, sok időt megtakarít. Szerintem néhány éven belül majdnem olyan lesz az előfizetési hajlandóság mint egy mobilinternet szolgáltatásra. Lehet, hogy nem mindenkinek lesz, de ha megfizethető marad, akkor a többségnek igen. -
válasz
julius666
üzenetére
Ilyen versenyben árat érdemben csak többlet szolgáltatással tudsz emelni ami az AI esetén jellemzően jelentős többlet költséggel is jár.
Erről korábban volt már szó, de sokan ki fognak hullani a piacról, és marad néhány nagy szereplő, aki át tudja törni a jelenlegi korlátokat. -
julius666
addikt
A dolog ugy fog tortenni, hogy eloszor raszoktatnak, aztan elveszik az ingyenest (fokozatosan, es alapvetoen nem teljesen veszik el).
Ehhez az kellene, hogy valamelyik szereplő jelentősen elhúzzon a többihez képest és/vagy jelentősen konszolidálódjon a piac. Ezt nehezíti, hogy "a nemzetközi helyzet fokozódik", valahogy a kínai laboknak is jobban le kéne maradnia/ki kéne potyognia (ha más nem, szabályozásilag).
Ceges kornyezetben mar tok elfogadott, hogy alkalmazottankent egy 100 dollart elkoltunk AI toolokra, pedig meg csak az elejen vagyunk.
A subscription modellek nagy átlagban veszteségesek. Az AI token generálás mint szolgáltatás máshogy működik mint a hagyományos saas, jelentős a folyó költség, aminek a jelenlegi fejlődési pálya (test-time scaling) különösen nem kedvez. Erről egy jó írás itt: [link]
Ilyen versenyben árat érdemben csak többlet szolgáltatással tudsz emelni ami az AI esetén jellemzően jelentős többlet költséggel is jár.
Mint te is írtad, elsősorban ezt a sztorit a chipgyártók és a cloud cégek fölözik le, nem véletlenül.
ui.: én most nem az "ai a megoldás ami a problémát keresi" vélemény mellett érveltem, inkább hogy az ~500mrd becsült árazás egy OpenAI-nál milyen elképesztő. Pl. a Mastercardnak ekkora a teljes piaci kapitalizációja.
-
válasz
FireKeeper
üzenetére
10-20% elképesztően sok. A 10x több meló amúgy cég szinten igaz lehet bizonyos pozikban. Az MS-nél pl. komplett csapatok voltak ügyfelek validálására, őket egy jól tréningezett AI telibe ki tudja váltani.
#20808forumpista
Az árazás nyilván arányban áll majd a rendelkezésre álló feature-ökkel. -
forumpista
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
De gondolom nem kerul a copilot ezer dollarba per fo per ho nalatok sem.
Ez az egesz addig porog igy amig 20 dollart kernek erte havonta mert annyit a hulyenek is megeri.
200-nal mar menne a szajhuzas es csak azok kapnanak akiknek tenyleg indokolt. 2000-nel meg max nehany kiveteles. -
forumpista
aktív tag
De nem tudsz veluk megcsinalni 10x melot, foleg nem altalanosan kivetitve.
Es pont a cegek nem fognak 1000 dollart fizetni erte fejenkent havonta, ha nem lehet a megterulest tokeletesen szamszerusiteni. Dolgoztam tobb amerikai multinal, ennel sokkal kisebb koltesert is esotancot kellet jarni sokszor (ez meg olyan mintha az osszes dolgozonak havonta cserelned a laptopjat vagy a telefonjat…).
Maganemberek meg foleg nem, ingyenes alternativakent a google helyett tok jo, meg az is lehet hogy nehany 10 dollart meger nekik fizetosen is, de egy maganember sem fog 100-1000 dollarokat fizetni akkor visszater a keresohoz.
-
FireKeeper
nagyúr
és amikor a cég rájön hogy nem tudsz 10x több melót megcsinálni vele, hanem mondjuk jó esetben 10-20%-al vagy hatékonyabb, de cserébe az előfizu mindig pörög akkor mi lesz? bár költői a kérdés, ki leszel rúgva, aztán amikor senki nem végzi el a munkát, jön a pikatchuface.
-
válasz
FireKeeper
üzenetére
Rengeteg. Naprol napra tobb. A dolog ugy fog tortenni, hogy eloszor raszoktatnak, aztan elveszik az ingyenest (fokozatosan, es alapvetoen nem teljesen veszik el). Ceges kornyezetben mar tok elfogadott, hogy alkalmazottankent egy 100 dollart elkoltunk AI toolokra, pedig meg csak az elejen vagyunk. Amikor mar 10x tobb melot meg tudsz csinalni AI-val, akkor meg szoba se fog kerulni, hogy ne fizess ki erte akar havi 1000 dollart.
-
Ixion77
Topikgazda
Minap podcastban hallottam valamelyik USA nagybanktól származó információt, ami valahogy úgy szólt, hogy több AI cég van már, mint McDonalds étterem. Előbbiek 95%-a veszteséges.
Rendkívül erős a hasonlóság a dot com lufihoz képest. Tudjuk, hogy az AI (2000: Internet) a jövő, csak azt nem tudjuk hogy melyik 5% lesz a befutó. -
válasz
FireKeeper
üzenetére
Plusz a felhasznaloknak.
> de eddig nekem az egész tűnik megoldásnak ami a problémáját keresi.
havi 1 milliard ember hasznal AI-t mindenfele dologra, oriasi piac van, csak ahogy mondod, ezt elsosorban az NVidia meg a cloud cegek folozik le.
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Még idén kézbe vehetjük a NEOGEO felújított kiadását
- EAFC 26
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- Távcső topik
- Crimson Desert
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/256 GB Titanium Gray 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- PXN V9 Gen 2 Kormány+Pedál+Váltó BONTATLAN!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Honor laptop i5-12500H / RTX 2050 / 16GB RAM / 512GB SSD / 2K kijelző Erős, prémium gép!
- 243 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)