Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Gurulunk, WAZE?!
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Ha a P/E mutató alakulását egyfajta racionális értékmérőnek tekintjük, és maradunk cégen belül, akkor a mostani 250+-os P/E nem számít extrém magasnak, de magasabb az elmúlt 4évben látottaknál. Persze én se tartom normálisnak azokat az elemzőket, akik beböffentenek egy 150-es vagy 250es éves célárat - mindezt az idén aug-szeptemberi megarally ELŐTT.
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
" A shortom (egyelőre) szerencsére megnyitódott "hulló késbe nyúlkálós" 470nél, aztán meglássuk, meme stock shortolása nem egy életbiztosítás." - ügyes. Akkor hasonlóan gondolkodtunk
csak én nyúl voltam. Mentségemre szolgáljon új munkahelyen vagyok nem akarok még egy tőzsdét is bámulni a meló mellett. -
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Én ebbe a videóba futottam bele a minap. Meg is állapítottam, hogy az alapján hogy hol tartottak ezek a robotok egy-két éve, és hol tartanak most, öt év múlva elképesztőek lesznek.
Ha megbízhatóan tudna háztartási feladatokat ellátni - macskaalmot szedni pl. amikor elutazunk, ruhát hajtogatni és elrakni a szárítógépből, stb -, illetve elég tartósnak tűnne - azért egy évtizedig bírja ennyiért, akksi csere nyilván belefér - akkor nekem most is simán megérne több mint 1 millát HUF-ban egy ilyen robot, nyugati szinten csórónak számító magyar zsebbel. Ha tényleg fasza és tartós, akkor lehet akár az említett 6000 USD-s árat is, bár az már tényleg kezd borsos lenni, ha összetöri magát a lépcsőn az azért már erősen kellemetlen lenne.
Szerintem 5 éves távon a technológia fog ott tartani, fizetőképes kereslet meg őrülten nagy lesz, szerintem 5 év alatt eljutunk oda. Szóval a világvége szcenáriókat leszámítva szerintem 5 év múlva lesz is ilyenem, viszont abban szinte teljesen biztos vagyok, hogy nem Tesla robot lesz, inkább valszeg valami kínai cég gyártmánya.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Érdekes módon az "America party" dolog, ami miatt naagyon össze kellett f.schnia magát a papírnak valami 290ig, most nincs sehol.
A befektetők szvsz minden 100 feletti P/E-vel valami elképzelt jövőbeni monopol álmot áraznak be előre, amiből aztán vagy lesz valami, vagy nem: egy biztos, még az AI agyú optimus sem lesz monopol termék 10év múlva, mire piacra kerül. HA piacra kerül... +azért pár befektetőtől megkérdezném, hogy tudja-e, h a SpaceX és az xAI teljesen külön cégek
? De az árfolyam hasít, ha épp nem fejés van: ilyen ez a memestock műfaj. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Szerintem a TSLA értékeltségének nincs köze P/E-hez vagy autógyártáshoz. Ahhoz van, hogy mit képzelnek bele az emberek, és azt a képzelődést hogy nagyítják fel AI kereskedőbotok, meg opportunista nagyspekulánsok. (Szerintem még a nagy összeveszések és kibékülések pl. Musk és Trump közt is csak színjátékok. Annyiból valós hogy valóban mérgesek időnként egymásra. De vannak annyira profik, hogy simán félrerakjanak bármilyen nézeteltérést ha épp az az érdekük. A tanácsadóik meg még profibbak. "Színház az egész világ..." )
Azt kellene tudni megmondani, hogy mit látnak bele az emberek a Teslába. Erre vannak különböző, ma már kifejezetten hatékony elemzőeszközök, de én nem rendelkezek ilyennel, és csak hallomásból ismerem őket.Két alaptézisem van ezügyben, ami miatt nekem van jelenleg TSLA-m, LEU-m és PLTR-em is:
1, minden buborék nagyobb mint az előző. Ezért a mostani árazások még extrémebbek (lesznek) mint a múltbéli extremitások.
2, "The market can remain irrational longer than you can remain solvent".
Tehát bármilyen extrém értékekig tudnak emelkedni a bármilyen sokáig, mielőtt végül hirtelen eltűnik alóluk a talaj. (Illetve kiderül hogy már rég nincs ott)
Sajnos nincs kristálygömböm ami alapján tudhatnám hogy mikor lesz az előadásnak vége. A racionalitásomat már rég ki kellett dobnom a kukába, mert az alapján már rég véget kellett volna érjen.Én ebbe a videóba futottam bele a minap. Meg is állapítottam, hogy az alapján hogy hol tartottak ezek a robotok egy-két éve, és hol tartanak most, öt év múlva elképesztőek lesznek. Nagyon alapvető változások elé nézünk. Azon is meglepődtem hogy már ma is csak 6000 dollár egy ilyen robot. Pár év múlva, mikor tömeggyártásba kerülnek, vélhetően még annál is jóval olcsóbban vehetünk majd elképesztően nagy képességű AI robotokat. Gyerekkorom sci-fi világa IRL.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Szerinted egyébként mennyire "proxy" ticker a TSLA a teljes Musk-cégbirodalomhoz a befektetők szemében? Komolyan kérdezem, nem szarkazmus. Mert a Musk-cégbirodalomnak vannak igencsak kiemelkedő elemei, a SpaceX pl. szerintem a TSLA P/E-jével se lenne rossz vétel, de az xAI is ha önmagában nem is akkora kunszt talán, de a cégbirodalom részeként nem egy elhanyagolható versenyző. A bazi nagy datacentereik pl. nagyrészt a Teslás kötődésnek köszönhetők (akksifarmok a fogyasztás kiegyensúlyozásához, vagy akár az, hogy fel tudnak egy ilyen komplexumot húzni, van vastagon már tapasztalatuk benne).
Ha proxyként tekint rá az ember értelmezhető lenne a Tesla értékeltsége, nekem ezzel az a bajom, hogy Musk számtalanszor bizonyította már, a részvényeseket leginkább szükséges rossznak tekinti, rosszabb esetben megfejhető balekoknak. Nem véletlen, hogy a birodalom nagy része privát, nem az egész lett holdingként tőzsdére víve. Ha pl. az Optimusos sztori bejönne, mi akadálya annak, hogy szépen átcsoportosítsa Musk az ehhez kapcsolódó erőforrásokat az xAI-ba? Az önvezetés kapcsán ezt már eljátszotta egyszer, csomó ML-hez köthető erőforrást átpakolt a másik cégében található LLM projektre... De ugyanez megvan pénzügyileg is, össze-vissza keresztfinanszírozzák egymást a cégei. Ha bejön az xAI, egyszerűen csak visszafizeti a hitelt a Teslának, Musk zsebrevágja a valódi nyereséget. Ha bedől az xAI és nem tudja fizetni a hiteleket, Tesla tulajként te is állod a cehhet...
és az talán legnagyobb olyan robotikai cégként értékelik, amely amerikai gyártói tapasztalattal, szakemberekkel és képességekkel rendelkezik.
A gyártást nem tudom, de abban az igazán összetett dolgokat mint a szervo motorok úgyse ők gyártják hanem külföldi (pl. Japán) gyártóktól veszik ők is ( [link] ). Komolyan vehető robotika projektek pedig bőven vannak a Tesláén kívül is USA-ban, sőt, az Optimus a demók alapján amiket eddig láttam viszonylag elmaradott még. Startupok meg a mindenki által ismert Boston Dynamicson kívül azért vannak a területen még nagy játékosok bizonyított múlttal. Amazon pl., ők elég régóta tolják az automatizációt, humanoidokkal most itt tartanak: [link]. P/E 34, van jólmenő "hagyományos" fizikai üzletág amin az AI jelentősen javíthat is, igen komoly versenyzők cloudban meg computeban, ahol - egyelőre - az AI bevételek igazán lecsapódnak a chipipar mellett, illetve emellett ha jól tudom konkrét részesedést is veszel vele kvázi az egyik legnagyobb AI labból (Anthropic).
-
t72killer
titán
Hogy miért tartunk hosszú távon inkább index ETF-eket és nem részvényt:
+infó az ábráról, hogy a top10, amiben mindegyik mags benne van, az 500 tagú index kapitalizációjának 40%-át adja.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, mindenki nagyban várta ezt a kedvezmény vége boom-ot az eladásokban, be is árazták vastagon az elmúlt hetekben (elég morbid: TSLA fel, NVDA le). A shortom (egyelőre) szerencsére megnyitódott "hulló késbe nyúlkálós" 470nél, aztán meglássuk, meme stock shortolása nem egy életbiztosítás.
Igen, most jönnek a rossz hírek. Persze a magamfajta opportunista amatőr shortost ki fogják rázni (megyek én magamtól 400 környékén, a 395-402 résre tettem be a célárat) aztán pár hullámzás után valahogy teljesen természetes lesz megint a 290-340 sáv...#20785: ez a történtek ismeretében kifejezetten jó döntés volt, kevés részvény teljesítette felül az aranyat YTD. És abban is igazad van, hogy ez a paci már megfutotta köreit, lehet másra átnyergelni.
#20786+7: háát, pont itt a bökkenő, ez egy kicsit mese habbal. Az AI igazából nem is a Tesláé, az másik cégben van(!) - az lehet, hogy az xAI-t ingyen kapja majd a Tesla, de a külsősöknek/nem autó vagy optimus robotcélra értékesített AI megoldások profitja már nem a Teslához fog befutni, az tuti. Az eddig autós megoldásaik (robotaxi, FSD) meg hol a részvényeseket repítik menyországba - amikor egy bejelentés van - hol az autóban tartózkodókat egy látványos baleset keretében. Utóbbi általában nullázza az ígéreteken szerzett profitot (szerencsés esetben csak azt). A robotaxi is egy jó nagy részvényes-hülyítés: erre az ábrándosok azt várják, hogy +1billió dollárral nő majd a cég értéke. Nomármost a komplett globál taxi piac az utolsó Vietnami riksától a Manhattani limóig nincs fél billió dollár...
TLDR, ami fix egyelőre, hogy elég jó kocsikat csinálnak, csak ugye azt más is tud.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
FSD van, AI nem tudom, nekem az gyanús. A robotika meg egy elég nagy kamu, onnan még semmit nem láttunk. De igen, így tekintenek rá

A fő probléma, hogy a pénzt viszont az amiket felsoroltál egyáltalán nem hoz viszont visz sokat, kivéve az autógyártás amivel pénzt keresnek. Ha pedig veszteségbe fordul az is akkor gond lehet. Márpedig egyes elemzők szerint ezzel a 7500-as kredit megszüntetéssel bajban lesznek mivel a pénz nagy részét az USA-ban keresek meg. Kínában öldöklő a verseny, ott nulla a margin, Európában meg esnek az eladásaik. Nulla pozim van benne, bár elterveztem amint kijönnek az eladási adatok (tudtam, hogy pozitív meglepetés lesz, TroyTeslike ritkán téved) akkor beleadok reggel, de féltem
A másik oldalról meg nagyon jól látszik Musk szépen adagolja mikor mit csináljon, hogy folyamatosan az egekben tartsa az árat. Ehhez nagyon ért. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Senki sem tekint már a Teslára mint autógyártóra. Sokkal inkább a világ egyik legjobb AI szoftverével rendelkező, és az talán legnagyobb olyan robotikai cégként értékelik, amely amerikai gyártói tapasztalattal, szakemberekkel és képességekkel rendelkezik.
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Nem is figyeltem: nem véletlen, hogy száguldott a TSLA: Musk veszi
.
Ez inkább mentőövnek tűnik, mint "bizalomnak". -
Az a konklúziója, hogy Bőven van még puskapor az arany-sztoriban, hiszen a jegybankokkal szemben a nyugati portfóliómenedzserek még nincsenek benne a játékban.
Ezt arra lapozza, hogy az elején felsorol egy csomó nagyb ef. alapot meg tőzsde gurut, akik átlagosan 2 számjegyű (10-15%) arany arány tartását mondják a portfolióban, de a múltkori BofA felmérés szerint még csak 2-4%-nál tartanak a megkérdezettek. -
net91
senior tag
válasz
HussarF
üzenetére
Akkor már ez se maradjon ki:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20251002/minusz-1833-milliard-forint-hatalmasra-hizott-az-mnb-tokehianya-790152"Az viszont nagy kérdés lesz, hogyan sikerül majd eltüntetni az MNB saját tőkéjében felhalmozódott több mint 1800 milliárd forintos mínuszt, ami várhatóan tovább növekszik majd a második félévben is."
-
Dendytv
senior tag
-
Sokkolóan pozitív költségvetési szám érkezett Magyarországról - Mégis mi áll a háttérben?
Signature-os cikk, de nem hosszú, úgyhogy íme:
Az elmúlt 25 évben csak egyetlen egyszer tudott olyat produkálni az állami költségvetés, mint ami idén történt a második negyedévben, vagyis kimagasló többletet ért el a kormányzati szektor. Közben viszont azt is látni lehet, hogy az elmúlt hónapokban több tényező együttes hatására fokozatosan emelkedett az egész évre vonatkozó kormányzati hiányvárakozás, és legutóbb is inkább rontotta ezt a célszámot a kormány. Hogy fér össze ez a két folyamat az idei büdzsé kapcsán? Részletes adatokkal magyarázzuk el.
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Hát ja. Amilyen hülye világban élünk, hatalmas upside lehet még aranyban.
Csak egy példa. Nem tudom ez mennyire épült be az árfolyamban, mennyire figyel erre a piac, de komoly kockázat normalitásra nézve, hogy milyen mértékben támadja a FED függetlenségét Trump. Ha sikeres, könnyen lehet, hogy yield curve control irányába mennek el, vagyis mesterségesen lenyomják a reálhozamot. Ez az aranynak segíthet több okból is.
-
t72killer
titán
válasz
BlackV
üzenetére
Én kicsit kisebb fölényt tudnék elképzelni a platina+palládiummal szemben:
(bocsi, béna investinges ábra: kék: ezüst, piros: platina, padlizsán: palládium)Szerk: aranyat shortolni nem fogok elkezdeni, "szokás szerint" nyilván mehet ez még tovább, de nem is most állok neki aranyérméket gyűjtögetni vagy aranypozikat nyitogatni. Ha már commodity, az olajban látok némi potenciált: a mostani árakat szvsz politikai alapon lőtték be ilyen alacsonyra: az OPEC nem akar Trumppal kekeckedni. Ha ebben bármi miatt változás áll be, az olaj emelkedni fog.
Szerk2/más: rövidebb, 1-2hetes időhorizonton a TSLA short érdekes lehet, eléggé megtépték ahhoz, hogy már ritkább legyen neki a levegő itt fenn...
-
BlackV
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
A fundák ilyen mértékű aranyár-elszállást azért nem indokolnak pénzjegynyomda ide vagy oda.
Miért mennyit indokolnák a fundák?
3650-3950 közé jósolta a goldman az aranyat idénre, amikor még 3245 volt áprilisban.https://www.portfolio.hu/befektetes/20250414/brutalis-celaremeles-jott-az-aranyra-754745
-
julius666
addikt
AI startups’ aggregate post-money valuation (the valuation after the latest round of funding) soared to $2.30 trillion, up from $1.69 trillion in 2024, and up from $469 billion in 2020, which back then had already set a huge record, according to PitchBook.
“AI deals have come to dominate the entire venture capital market at an unprecedented clip, dwarfing the quick concentration of investments during prior hype cycles such as crypto and mobility tech,” PitchBook said.
[link]Ebben ugye Nvidia és a többi, nem "AI startup" cég amiknek szintén kilőtt az árfolyama benne sincs. Ezek a privát AI labok (OpenAI, Anthropic, stb) meg a változatos AI wrapper szolgáltatást nyújtó cégek.
Előbbiek egyelőre úgy tűnik, belátható időn belül érdemben nem lesznek nyereségesek, utóbbiak pedig sokszor semmi érdemi hozzáadott értéket nem képviselnek, egyszerűen csak fogadások arra, hogy egyszer majd elég jók lesznek az AI modellek az adott célterületre és akkor majd ők arathatják le a babérokat (erről egy jó írás itt: [link] )
-
t72killer
titán
Igen, van valamennyi kezelési költség és elvileg a forex keresztnek ami alatta van, a kamatkülönbözet miatt is van költsége (hogysmit ne kérdezzetek, tökhülye vagyok a forexhez). De ez nem egy óriási összeg, ahogy pont a linkelt "EUR-szimulált" SP görbe is mutatja.
Nyugodtan lehet EUR-ra hedgelt aranyról beszélni, ugyanúgy egybecsomagolt arany/dollár+dollár/EUR pozi, értelemszerűen nem úgy mozog, mint az arany/eur és a járulékos költségei, "csomagolásból" származó extra árfolyamrizikója (=erősödni kezd a dollár) ugyanaz, mint az eurósított SP500-nak, amit fentebb linkeltem.
#20766: Meg is van a foganatja: "Key facts: Nvidia, part of the 'Magnificent 7' AI stocks, has driven nearly 50% of S&P 500 gains since April"
Slusszpojén, hogy az (amúgy egész jó) eddig csak igazán villanyautókat a piacra ténylegesen letevő TSLA-t is elkönyvelték már futurisztikus AI-robotika cégnek és simán összekalapozott 50%-ot 2 hónap alatt. -
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
hedgelt cuccra sokan irjak/gondoljak, hogy a költsegek miatt nem "ahol USD görbét nézel csak EUR-ban"
biztos van költsege is, de en tartok par ETF-et €-ra hedgeltet is, par eve itt is felvetettem, pl. #4912, #73884 - diverzifika (ilyet is, olyat is)
söt nehany velemeny szerint az €-ra hedgelt arannyal (DE000A2T5DZ1) duplan jatszva $ esésre - és ebben is van valami; illetve nem is szabadna arany eseten €-ra hedgeltröl beszélni: #19687

-
student
őstag
"Az OTP Bank elemzői szerint a forint a fundamentumok alapján az elmúlt hetek erősödése ellenére is alulértékelt, a reális sáv 370–375 lehet az euróval szemben."
"Az elemzők arra számítanak, hogy a kormány december elejéig visszafogja a költekezést az őszi hitelminősítői kör lezárultáig, utána viszont áprilisig új lazító fiskális intézkedések jöhetnek. A következő fél évben így akkor is 400 közelébe emelkedhet az euró jegyzése, ha a jegybanki alapkamat 6,5 százalékon marad; kockázatot jelenthet egy esetleges leminősítés és az orosz-ukrán fegyverszüneti várakozások kifulladása." -
t72killer
titán
. Brutál szétcsúszott a kettő a gyenge USD-nek köszönhetően. Kérdés meddig folytatódik a dollárgyengülés, mert ha sokáig, akkor a legjobb binzisz a korábban már emlegetett deviza hedge-elt termékek lesznek, ahol USD görbét nézel csak EUR-ban 
-
t72killer
titán
Sehol se látom, hogy a felső ábra inflával vagy állampapír-hozamokkal lenne korrigálva, pedig kéne ("annual return" pontokra értettem, ami igencsak furcsa, hogy gyakran pontosan az összehajigált %os oszlopok tetején ül, néha meg valahol középen - utóbbi érthető, a precíz egybeesés fura)
Azt sem egészen értem, hogy mi értelme van így egy évtizedes oszlopnak: változik az osztalék ($->új osztalék, $) amiből kijön erre egy százalékos érték, változik a P/E (aránypár->új aránypár), ebből is kijön egy %os érték, változik a nettó earning ($->új $). Nekem kicsit fabatkát a taligához mérce ez így
. Annyi persze leesett, hogy "szép pozitív értékeket prezentálunk és a szerző szerit okkal pörög a bull" - a valóság azért árnyaltabb: többek között rögtön #20751,HussarF kolléga ábrájával/a dollár értékével is lehetne árnyalni. -
avl
senior tag

azaz: nagyon nem megalapozatlan az emelkedés
"If you want to know why stocks are up over the past decade and a half, look no further than earnings growth.
It won’t last forever because nothing does but this bull market has been carried by strong company fundamentals." -
coco2
őstag
Sziasztok!
Lehet arról bármit tudni, hogy a januárban beharangozott budapesti dubai-ból lesz-e bármi?
Bármilyen híreket előre is köszönök.
-
-
t72killer
titán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Valóban, a kriptót is ők nyomják hasonló okok mentén. Az arany még mindig a 3.világ pénze. Bár szerencsére pont Kínában és Indonéziában bányásszák is.
-
t72killer
titán
Az arany mögött
Gyurcsápolitikai szál is meghúzódik: Trumpék MAGA-s körében igen sok az "aranypénzrendszer kell", "a FIAT halott" konteós figura, akik most befolyásolhatják a magasabb szintű döntéseket is. A fundák ilyen mértékű aranyár-elszállást azért nem indokolnak pénzjegynyomda ide vagy oda. -
avl
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
nna, latom a portfolio is benézett ide, hisz: [link]
amit irtal az arfolyamokrol: "az elmúlt években az aranynak durván emelkedett az árfolyama, míg az USD kötvények (főleg a hosszú oldalon) szopóágon voltak"
ez is a keresletet mutathatja, nem ? amire vannak vevök, annak emelkedik az arfolyama (ha durva vevök vannak, akkor durván :-)
gondolom vilaghatalmi kerdes is mozgatja, ennek kimenetele persze ismeretlen, Kína mit hogyan akar, USA keménykedik-e, ki kivel barátkozik és milyen eszközökkel

China continues to cut its US Treasury holdings – reaching a near 17-year low in July as concerns over assets backed by the US dollar mount – analysts said the country’s central bank could be pivoting to European assets and perennial safe haven gold as more reliable investments.....
July’s figure was the lowest reported since January 2009, and a 45 per cent plunge from the record US$1.32 trillion recorded in November 2013, according to Chinese financial data provider Wind.ezek akár úgy is értelmezhetöek: lassan, de egyre keményebben megy Kína e kérdésben
tovabbra is szerintem/nekem az a kerdes: HUF, €, $ mennyire inflálódnak el, mennyire (miben, értékállóság / biztonság vs. növekedés) van aranynak jelentösége
-
Sisco2
tag
válasz
HussarF
üzenetére
Nekem ezt az FWRA -t nem is listázza csak az FWIA -t, ami ugyanez az ISIN de
ott nincs ilyen figyelmeztetés.
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE000716YHJ7 -
t72killer
titán
válasz
student
üzenetére
Az SP500 logikája amúgy mindigis ez volt, túlsúlyozta az aktuális sztár-szektorokat. Vagány infógrafika
-
-
student
őstag

-
FWRA-val mi történt? Tradingview-n a milánói tőzsdés verzió eltűnt. Van egy euronext paris-os, de a mai nap az első adat rajta. JustETF-en meg ez a szöveg vár:

-
Ringman
félisten
Nyilvános beismerés: rossz szegénységi adatokat közölt a KSH, nagyobb a szegénység Magyarországon a korábban közölt mértéknél
Ugyanakkor a hivatal szerint módszertanilag semmilyen hibát nem vétettek, így felelős sincs.

-
Ixion77
Topikgazda
válasz
reewer
üzenetére
Helló!
Ez szerintem inkább a Mibe tegyem a megtakarításaimat? vagy a Folyószámla, bankszámla topicba való.
-
reewer
aktív tag
Sziasztok!
Nem láttam, hogy lett volna róla hír, de a K&H Értékpapírnál kijött egy fiatalaknak szóló csomag: https://www.khertekpapir.hu/fiataloknak
Azok, akik beleesnek a célcsoportba szerintem jó lehetőség: ingyenes számlavezetés és ingyenes ETF tranzakció tartozik hozzá.

-
avl
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
az elejevel egyeteretek
a masodik mondat: jegybankja valogatja, CH, A nem piszkalta, de sokan vettek, föleg "fejlödöek" (nem tudom miert, keszülnek USA-t megdönteni ?
...persze régóta :-)

Central bank gold buying has reached unprecedented levels in recent years. According to the World Gold Council, central banks purchased 1,037 tonnes of gold in 2022 alone, marking the highest annual total since 1967.

ez persze növeli / fenntartja a keresletet (tehat lehet nem esik az arany)
es felveti a kerdest: ök miert ill. privat befektetö mit tegyen ...a valasz persze szeles tartomanyban ingadozik:
WB: „Gold is a poor investment because it does not earn or produce anything. “
vs.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
A vásárolt volumen is növekszik.
De nem olyan drasztikus mértékben mint ahogy a főcímek sugallják, és főleg a feltörekvő országok halmozzák. -
julius666
addikt
Az ábrádról nagyon jól leolvasható, hogy az elmúlt években az aranynak durván emelkedett az árfolyama, míg az USD kötvények (főleg a hosszú oldalon) szopóágon voltak. Ami leginkább leolvasható az ábráról, hogy a jegybankok nem ugráltak jelentősen ki/be ez idő alatt az eszközeikből, hanem simán csak ültek rajtuk.

-
avl
senior tag
en is bizonytalan vagyok (persze sosem csinalok nagy lepeseket, ülök - az esetleg rossz
, de biztosan diverzifikalt es nem optimalis - portfoliomon, csak az uj vetelekkel modosul, amik altalaban havi < 0.5%), hiaba van hozam "játékpénzben"**, hiába nö a méröszám, ha a mértékegység "tönkremegy" ** nehany eve HUF, de most mar lehet $, € is az ??
-
student
őstag

-
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Lényegében irreleváns, az a max 4 milla többnyire már a foglalóra se elég. A bankok meg az össz törlesztőt nézik a jövedelemhez, tovább nyújtózkodni így ugyanúgy nem lehet.
Pár szerencsétlen biztos el fog taknyolni ezen a munkáshitelen, de sok vizet országosan ez nem fog zavarni. Ők alapból is az a célközönség, aki amúgy is esélyesen eltaknyolna valamin, cofidisen vagy valami hasonlón. (Mondjuk végül valszeg kimenti őket az állam úgyhogy lesz bőven esélyük még egyszer megbotlani
) -
-
Lisztok
csendes tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Munkahelyem dolgozói parkolójában az utóbbi időben erőteljesen megszaporodtak a fiatalabbak körében a 17-18 év körüli BMW e90-ek és E60-ok. Én arra gondolok l, hogy ezek nagyrésze munkáshitelből van
-
Simia
junior tag
válasz
Vision
üzenetére
Azt hiszem nem a 700-nak volt hírértéke, hanem annak, hogy az állománynak ilyen rövid idővel a bevezetés után már 2.6%-a van 30 napon túli késedelemben, miközben a teljes hitelállományon pedig csökken a késedelmes fizetés (ott 1.1%-ra mondták a 90 napon túli késedelmes fizetések arányát, ami a vizsgált periódusok hossza miatt alma-körtével). Nekem érdekes lenne egy összehasonlítás mondjuk a fogyasztási hitelekkel...
Ami miatt még érdekes volt nekem ez a hír, az az, hogy az állam garanciát vállalt a hitelekért (ha jól értem a konstrukciót), tehát ha valaki nem fizet, akkor ott az államnak kell majd kezesként fellépnie.
-
válasz
FireKeeper
üzenetére
Valami 700 embert említettek a cikkek, akik késedelembe estek. Ez semmi.
-
torma99
aktív tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Jó lesz majd látni, amikor a TISZA-kormány kimenti őket valami kamatstoppal. Az lesz az igazi pikachuface.
-
t72killer
titán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Igen, kérdés ezek milyen hányada landol az ingatlanszektorban. Gondolom az új csuda "otthon start" "önrészéhez" is használják lelkesen.
-
DarkByte
addikt
[China's latest GPU arrives with claims of CUDA compatibility]
Kíváncsi vagyok ez igaz-e. Tkp. ez a titkos összetevő a mögött hogy miért monopól az Nvidia az AI piacon.Ugyan létezik a ZLUDA mint köztes réteg, de nem tűnik ennyire teljesnek. De ahhoz hasonlóan ahogy a Valve szárnyai alá vette a Wine-t és lett a Proton, végülis ezt megteheti egy kínai cég is a ZLUDA esetében.
-
-
t72killer
titán
Valami alakul a zusa ingatlanpiacon, Kobeissi:
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
"Pozícióból úgy érzem, hogy az OTP mozgatja a piacot."
Mivel az indexben 40% súllyal szerepel, érthetően ő mozgatja a piacot, ez durvább, mint az NVDA+AMD együttvéve a nasdaq-ban
#20700: ez max egy "utility stock" státuszig viszi, amit most erősen túlvettek.
-
Dare2Live
félisten
válasz
aAron_
üzenetére
Akár az is. Vagy ld légtérsértés. Érdemi/direkt az elmúlt 3évben semmi aztán most többedszere.
Amennyire látom a KEUs tőzsdék érzékenyek rá. Ld 2022es beszakadást. Most elég volt ez a "zaj" és fordult délnek minden. Holnap bejelentenék a "békét" OTP megy 35ig. Eszkalálódik még/érdemben a helyzet megy 20Kra.
-
DarkByte
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Már a 90-es évek autóiban is meglepően sok az elektronika, csak nem ennyire szem előtt. A digitális motor vezérlés kb. a katalizátor megjelenésével egyidejűleg bejött a kontrollált emissziós karakterisztika elérése érdekében.
(Technology Connections-nek lesz most egy nagyon jó videója erről, csak még nem publikus elővágott verziója van, csak patronok látják, így inkább még nem linkelem ide.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Legújabb Thinkpad T14 gen6 - Bontatlan + magyar! - Core Ultra 7 255U - 16/32GB - 512GB - Gyártói gar
- 96GB DDR5 ECC RDIMM 5600MHz szerver RAM
- Eladó AMD Ryzen 7 9700X, RTX 3070, 32GB 6000MHz DDR5, 1TB M.2, 850W +80 Gold Gamer PC!
- Dell Latitude 5411,14",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,2GB VGA,WIN11
- Dell Precision 7720,17.3",FHD,i7-7820HQ,16GB DDR4,256GB SSD,P3000 6GB VGA,WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4619, 100% Akksi
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L14 G2i - i5-11G I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 15 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:88%
- AKCIÓ! MSI Cyborg 15 A12VF FHD GAMER notebook - i5 12450H 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
persze nem haszontalan, meg simán lehet hogy találnak végre egy "killer app"-ot, de eddig nekem az egész tűnik megoldásnak ami a problémáját keresi.

csak én nyúl voltam. Mentségemre szolgáljon új munkahelyen vagyok nem akarok még egy tőzsdét is bámulni a meló mellett.
? De az árfolyam hasít, ha épp nem fejés van: ilyen ez a memestock műfaj.
) jó jel és mikor "mentőöv" (persze az is könnyen indukálhat "jó jelnek tekintést" és felfele menést)

...persze régóta :-)