Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Én benne ülök régebbről egy pakkal. Arra számítottam, hogy az USA önellátási cél keretében a legkönnyebb út az INTC megerősítése, és ez eddig be is jött. Nem kell innovációs sztárnak lennie, bőven elég ha tud egyáltalán bármit gyártani akkor, amikor Taiwan blokád alá kerül.
A legújabb NVDA-s nagy ugrásnak van némi funda alapja is. Az APU-k piaca egyre fontosabbnak tűnik, és mind az Intel, mind az NVidia kellemetlen hátrányba kezdett kerülni az AMD-hez képest (AI 395+). Most viszont az AMD van kellemetlen helyzetben, mivel eddig főleg ott tudott erősödni ahol az NVidia nem volt jelen. Ha viszont az Intel kihoz Cuda támogatású AI APU-kat, az kellemetlen lesz nekik. Szerver oldalon is hasonló a helyzet. Az utóbbi időben piacott tudott nyerni az AMD az Intellel szemben, de ha kijönnek új Xeonok NVLinkkel, akkor ismét gondban lehetnek. Nem véletlen szakadt meg az AMD menetelés augusztus közepén. (Sajnos, mivel abból sokkal nagyobb pakkom van.) -
Ixion77
Topikgazda
válasz
HussarF
üzenetére
Pozícióból úgy érzem, hogy az OTP mozgatja a piacot. Egyelőre nincs gáz TA alapon, mert pontosan a támaszon (korábbi ellenállás) ül, de ennél lejjebb már nem kellene esnie, mert az jelentősen rontaná a képet.
Az okot nem tudom, de tippre az orosz - ukrán - amerikai külpolitikai eseményekben keresgélnék. Kb. addig volt rá remény hogy esetleg lesz béke a közeljövőben, azóta megint sötétedett a helyzet. -
t72killer
titán
válasz
Dendytv
üzenetére
Lóf.sz tipikus csepűrágó tartalom, miért nem Augusztus elején lelkendezett, hogy fektessünk INTC-be?? Akkor most zsebben meglenne 60%/tőkeáttéttel mégtöbb.
Nem olvastam végig a görgessméglejjebb meg méglejjebb szófoshalmot, de röviden: ebbe a papírba most mindent reményt IS beáraztak, közben arról van csak szó, hogy a totális bedőléstől megmentették. Ettől még nem lesz belőle egy NVDA, feltörekvő innovációsztár meg egészen biztosan nem. Még ha sínre is kerülnek, József Attilánál több szerencsével, akkor is a nagy felbuzdulás után várható egy husi profitkivétel, további jóhírpumpa hiányában stagnálás, lankadás, és ha a most beültetett balekokat kirázzák, mehet újra fel. 1000x láttam ilyet...
#20697: a MOL folyamatosan lefelé megy júli végétől, mert lehet át kell állniuk (megvenni és feldolgozni) drágább, nem-orosz olajra. OTP valóban csak aug 20 körül fordult lefelé, náluk kell körülnézni a fő indokért. SzVSz az ingatlanpiac legutóbbi pénzpumpára adott valós reakciójában lehet a kutya elásva és az ország makró teljesítményében, a GDP adat ugyebár Júli legvégén jött ki és nem túl rózsás a trend, miközben fényéves léptekkel adósodik el az ország mind állami mind privát szinteken.
-
A BUX mitől váltott aug. 20 környékén lejtmenetbe? Hirtelen nem látom mivel korrelálna és látványos, hogy odáig szinte töretlenül emelkedett, azóta meg töretlenül esik (nem töretlenül azért, de nagyon szépen illeszkedik egy egyenesre előtte és utána is).
-
Ringman
félisten
[link]
Legfeljebb 3% lehet egy Otthon Start lakáshitel kamata a hitelfelvevők számára, de a bankok nem ennyit, hanem jelen állás szerint 8,11%-ot keresnek rajta, a különbözetet pedig az adófizetők állják. Nem véletlenül örülnek a programnak a bankok: nemcsak az üzleti volument járatja csúcsra a hitelkereslet élénkítésével, hanem a lakáshitelezés jövedelmezőségét is helyreállítja az elmúlt három év erőltetett piaci kamatversenye után.
Cikkünkben három kérdésre keressük a választ: 1. mennyibe kerül az államnak az Otthon Start Program lakáshitelenként és összesen, 2. mennyivel járnak jobban vele a bankok, mint a piaci kamatozású lakáshitelekkel, 3. mi történik a kamattal 5 év után; tényleg felülvizsgálják azt, ahogy a közösségi médiában egyesek állítják?
újabb vagyontranszfer a felső decilis(ek)nek, a fordított robin hood-program újabb eleme -
Dendytv
senior tag
[Végre itt az ideje egy kisebb pénzt INTC-be fektetni ? ]
"A befektetők mégis optimistábbak lettek a kilátásokkal kapcsolatban az állami támogatás óta. A részvények árfolyama több mint 60%-kal emelkedett augusztus eleje óta."
-
j0k3r!
őstag
Autós topik lécci
-
KMT
addikt
válasz
Ringman
üzenetére
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy a halálos autós balesetek hányad része történik autópályás sebességtúllépés miatt. Úgy gondolnám, hogy töredék. Ott inkább a kis követési távolság, útra nem figyelés, figyelmetlen sávváltás és jobbról elhaladás lehet kb a fő tényező.
-
mauimagic
senior tag
Bocs hogy nem autós téma, de ha valaki otthon van certikben...EURHUF long-ból létezik olyan amit nem drága pár hétig tartani?
-
Ringman
félisten
válasz
Paxker315
üzenetére
emberéleteket menteni elsősorban a gyorshajtás mellőzésével lehetne (pl. átlagsebesség alapján is büntetni autópályákon, de el tudnám ezt képzelni minden lakott terület eleje-vége között főbb útvonalakon) és a városokban a tempo30-cal, de ezek nem népszerűek sajnos)
-
avl
senior tag
válasz
Paxker315
üzenetére
HA (nagyon nagy ha!) jol müködik és jól van applikálva ...meglehetősen különbözőképp sikerül a "calibration"=Bedatung. (a relevans jellegmezők kitöltése, SW strukturája)
en ugy gondolom es latom: a "fancy", de mindenkepp: uj, nem alapvető, stb. jelzőkkel leirhato feature-ök annyira fontosak lettek, a "vasarloi elmenyhez", hogy oda megy olyan erőforrás ami a "core", alapvető tulajdonsagokhoz kellene, onnan hianyzik.
-
-
avl
senior tag
válasz
HussarF
üzenetére
altalaban B10 élettartam van célként definialva, megcélozva (B10: 90% túléli)
#20683FireKeeper: "eszméletlen szintű fillérbaszás, és a követelményeknek való megfelelés kicentizése van" egyetértek, magam is így látom (25 éve ugyanebben dolgozva még kevésbé volt erre optimalizalva, dehát fejlödünk, azaz: ami a cél, azt egyre inkabb megközelíteni)
#20684Ringman en tartom a 21 eves japánt, az ujabb autok hülyesegei, feature-jei, kenyelmi, netes szolgaltatasai nem érdekelnek;
ami szerintem objektiv: ütközesi biztonsag szempontja: a 20 eves konstrukciok akkori uj allapotukban sem voltak olyan biztonsagosak az utasaik szamara, mint egy mai uj (altalaban, atlagban, ugyanannak a tipusnak a különbözö korbol vett modelljeit véve) - de ha valaki ezt vitatna is: a 20 eves darabok allapota, strukturaja altalaban gyengültebb, ha egy maival ütközik, az hatrany -
Simia
junior tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Valami cikkben egyszer azt olvastam, hogy régebben kevésbé tudták belőni, hogy egy dolog meddig tart. A gyártási processzben nagyobbak voltak a varianciák, meg tervezni sem tudtak annyira pontosan, ezért inkább nagyobb ráhagyásokkal terveztek.
Ennek az lett a következménye, hogy miután az autók "férgese" elhullott rövid időn belül (anyaghiba, szerelési hiba, stb.), a maradék autók várható élettartam magasabb lett. Nem tudom tényleg így van-e, de nekem nagyon logikusan hangzik. -
FireKeeper
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
autóiparban dolgozom, nincs ebben semmi rossz szándék, meg hogy "direkt baszódjon el", csak eszméletlen szintű fillérbaszás, és a követelményeknek való megfelelés kicentizése van. régen a marzsok is nagyobbak voltak és nem volt ennyi figyelem a költségek optimalizálásán ezért ment ki sok régebbi kocsi a világból is mert túl voltak tervezve. ne tudjátok meg néha eurocenteken mennyi baszakodás van ma már.
nem autós topik, meg nem is vagyok full szakértő de én magamnak csak japán autót vennék mert ők még manapság is sokszor hajmeresztő követelményekkel jönnek és be is tartatják.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez egy érdekes kérdés, nem merültem nagyon bele, de az összeesküvés-elmélet szagú tervezett avulás helyett szerintem tervezett élettartam van. Egy élattartam, ami alatt a legyártott termék várhatóan 99%-ával (vagy amennyit meghatároznak) nem leszprobléma és csak a maradékkal kell garanciális ügyet intézni. Nem azt próbálják meg belőni, hogy mikor romoljon el, hanem azt, hogy mi az az időszak, ami előtt nagy valószínűséggel nem romlik el. És nyilván belerakják a leggagyibb, legolcsóbb alkatrészt, ami még épp teljesíti a céldátumot. Nyilván utána exponenciálisan növekedhet a meghibásodások száma, de azért messze nem ugyanarról van szó.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Szibilla
üzenetére
"Ez mellé jön a tervezett avulás " - szerintem ilyen nincs. Olyan viszont van, hogy a gyár nem lát 5 éven túl, mert amint lement az első tulaj, a második már nem hordja márkaszervizbe az autót mert drága, megcsinálják okosba (ezért van, hogy egyes gyártók kedvezményes szerviz csomagot adnak az autó mellé, hogy mégis odavidd). Ettől pedig a gyár nem lát rá az autóra, nem tudja mik azok az elemek amik megmakkantak.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
"Motorgenerál 100.000km körül teljesen átlagos volt. " - bizony. Nagyon is emlékszem, hogy volt 2101-es Ladánk és ott szerelte apám haverja a garázsban. A mondás tök megragadt, 100e kilométerenként gyűrűzni kell meg felújítani a motort. Az csak hab volt a tortán rosszul rakták össze (még előtte) és a szelepek beszakították egy-két dugó tetejét.
Az is megvan, évfolyamtárs mesélte vettek Daciát és azzal kellett kezdeni, hogy az összes csavart meghúzni rajta. -
Szibilla
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
"Az egy nagyon más téma hogy az elmúlt ~10-20évben a tartóság, minőség mindenhol jobban kevésbé de romlik" - ez az emberek írásképén is meglátszik...mindig a kapkodás, meg a felületesség.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyébként - szerintem- mivel az ember egyre kényelmesebb, lustább [meg úgy általában véve hülyébb], minden bonyolultabb is lett, ergo több a hibalehetőség ---> több hiba. Ez mellé jön a tervezett avulás és a fogyasztói társadalom áldásai...ahogy írtad is, ez van.
Régen minden jobb volt....oh wait.

-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
De nem a 2000es évek autójáról beszéltünk. Innen indultunk.
"a 80-as evekben MO-n nem az extrem tartos autok voltak tulsulyban itthon"Értem minden megszépül de a 80as évek MOon lévő autói tartóságra/minőségre istenverése volt.
Sokat mond, hogy aMerkur mellett ott volt a Dacia, Kispollák... szervíz és sok vacsi új Dacia, Kispollák... a szevízig! nem jutott el.
Motorgenerál 100.000km körül teljesen átlagos volt. Az elmúlt év botránya az übergáz 1.2puretech könyököl ki 100.000km körül a bomló olajban futó szíj miatt. De ha 60.000kmenkétn cserélik a vezérműszíjat, ellenörzik olajteknőt akkor nincs gondja.Az egy nagyon más téma hogy az elmúlt ~10-20évben a tartóság, minőség mindenhol jobban kevésbé de romlik. 20éve sorolni lehetett az örökélet motorokat, most nagyítóval keresni. Ez van. Ettől még ami a 80as években ment az 2025ös sztenderd szerint is, tartosságra is ipari hulladék.
-
Dare2Live
félisten
-
válasz
forumpista
üzenetére
Azt nem felejtem el soha, h mutattak egy kabelkorbacsot ami a hatso lampahoz megy es le volt mallva rola a szigeteles. Mondom uristen ez valami 1500os zsigulibol van? Aztan kirohogtek, h azon nem porlad el, egy kb 6-7eves kocsibol volt.
A masik ami nagyon megmaradt, h egy akksicsere valami 1,5ora volt egy magasabb kategorias kocsin, mert annyi mindent ki kell hozza szedni, h ki tudd cserelni.
Vagy az elrepedt a szuper ledes lampa, aminek veletlen pont az aljaban van az elektronika, h biztosan vizbe alljon igy kuka volt az egesz az uj meg 0,5m. -
-
forumpista
aktív tag
válasz
tomazin
üzenetére
Egyetertek. A belsoegesu autozas a 2000-es evek elejen/kozepen volt a csucson muszaki megbizhatosag teren, az a haranggorbe teteje (nem veletlen hogy itthon is ezen 20 eves autokbol latunk a legtobbet).
mara visszajutottunk a szoci korszak autoihoz megbizhatosag teren, 100e kmnel teljes motorfelujitas es hasonlo. Csak ezeket mar nem szereli meg Sanyi bá az utcan.
-
válasz
concret_hp
üzenetére
Most nem tudom mivel megy ez az osszehasonlitas, de van 2 autoszerelo ismeros es egybehangzo az alltias, h minel ujabb egy kocsi annal szarabb. Tehat egy mai uj auto sokkal kevesebbet fog elmenni, mint egy 10 eve gyartott, ami meg kevesebbet, mint egy 20eve gyartott.
Csak mar tobben irtak, h az ujak milyen jok, de nem. Szandekoltan szerelhetetlen, nem tartos megoldasok vannak alkalmazva. -
concret_hp
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
szerintem te nem arról a kb. 98%nyi autóról beszélsz ami 40 éve az országban volt, hanem amit kicsit nyugatabbra gyártottak
a mai átlag futásteljesítményekhez képest nagyon keveset használt autóknak is folyton volt valami bajuk... kb. mindenkinek van egy sztorija, hogy milyen messzire jutott el az adott autóval (és közben elfolyt a hűtővíz, szíjat kellett javítani / cserélni meg a többi), ami még évtizedek múlva is a családi legendárium része, most meg bármelyik autóval elmész kb. bármeddig 
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77
üzenetére
Amit írsz az a 80as (90...es) évek NYI szívóbenzin (dizel) autói tudták. Illetve részben pár tudja most is. A Ki blokk csodái nagyon nem. Brutál volt tartosságban/minőségben a difi.
@HussaraF

2008Q3 pénzügyi válsággal dőlt be az új autó piac MOon. Bár nincs a grafikonon de a covid is odavert neki.
Igény pedig lenne ld behozott használt autók száma. A behozott autók átlagéletkora !12év!.
Nem a 16.5év átlagéletkor a gáz, hanem, hogy elképesztő mennyiségű katalizátort, dpfet kiiktatták, ledugózták, szétette alját a rozsda egy huppanó és bemálik, 10+éves gumikkal futó rákkeltő/balesetveszélyes csodákkal vannak teli a magyar utak. És ld grafikont fog a 16.5év még jóval följebb menni.Közben MO a 20évvel ezelötti 3. legazdagabb VSZ országából csak Szlovének és Csehek voltak elöttünk a legszegényebbé vált.
[link]
szerk: Ezt akartam. [link] -
Szada85
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Érdekes adalék lehet mellé, hogy miként számolják a statisztikába, hogy (például a németeknél) érzésre az utóbbi években dübörög az "auto-abo" is, mint a FINN, Care by Volvo, vagy az Athletic Sport Sponsoring, illetve a mindenféle Carsharinges cégek (Miles pl.), akiknél iszonyat tempóban pörögnek a flották új autókkal.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
concret_hp
üzenetére
Én pont fordítva érzem. A régi szívómotoros benzines autók minimális elektronikával szinte alig tudtak tönkremenni. Ha valami tönkrement, elkopott, kis hozzáértéssel szinte a kertben meg lehetett javítani. A rendszeres törődést megadva nekik a fő halálok az volt hogy idővel átette rajtuk magát a rozsda, és már többe kerültek az utángyártott cserealkatrészek is mint az autó maga.
Ellenben a mai autók csurig vannak elektronikával, minden csúcsra van járatva (pl. turbók). Sokkal több minden tud bennük elromlani, és sokkal nehezebb javítani. Ráadásul ki is vannak optimalizálva hogy lehetőleg ne bírják sokkal tovább a tervezett élettartalmuknál.
Szépek? Igen. Komfortosak? Igen. Tartósak? Nem. Nem az a cél.
De igaz ez ma már a kazántól a hűtőgépig mindenre. -
válasz
concret_hp
üzenetére
Meg az autópark folyamatosan bővül, 2010-ben 3 millió alatt volt a forgalomban lévő autók száma, ma már a 4,5 millát közelíti. Az új, elsőként Mo.-on forgalomba helyezett autók száma 3,5x-esére nőtt 2010 és 2020 között (azóta inkább stagnál/hullámzik).
Ha valaki vett egy autót tíz éve, majd most megint vesz egy új autót, akkor ebből a szemszögből nézve 10 éve 1 éves sem volt az autóparkjának az átlagéletkora, most meg 5 év. A valóság meg az, hogy 10 éve volt egy új autója, most meg van egy új autója meg még egy második 10 éves autója is (ami még valószínűleg mindig egy jó autó).
Na mindegy, csak annyit akartam kihozni ebből ,hogy többféleképp lehet ezt megvilágítani.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Németeknél is nő a szám, 1990-ben még 6,1 év volt az átlag, most 10. Valószínűleg tényleg tartósabbak az autók, lehet az is nem tartósabbak hanem kevesebb baleset és totálkár van. Az is lehet, hogy egyszerűen drágábbak és tovább tartják az emberek. Ennyiből nehéz megmondani.
-
t72killer
titán
válasz
concret_hp
üzenetére
Ezzel lehetne vitatkozni, voltak nagyon vagány és TARTÓS autók 40évvel ezelőtt is, meg persze olyanok is, amit megevett a rozsda. Bár igaz, az EURxx szabványok a 2000es években lódultak meg, egy lángosos merdzsót, hiába örökéletű, már sok helyre nem is engednének be.
-
concret_hp
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
az autok atlagos eletkora amugy sztem egy nem tul jo meroszam az ido tengelyen nezve, ebben siman benne van az is, hogy a ~20 evvel ezelotti 10+ eves autokhoz kepest (kgst maradvanyok) nagysagrendileg jobbak a most 10+ eves autok... (meg persze az utobbi evekben sokat dragult az uj auto, de ez mas kerdes)
es az atlagra az is komoly hatassal van, hogy mostanra 20+ vagy akar 30+ eves normalis allapotu autok is vannak , mig az abra kezdetekor nagysagrendileg kevesebb volt), ez onmagaban siman huz fel-1 evet az atlagon szerintem.
-
válasz
Ringman
üzenetére
Azért, na! Ne tegyünk úgy, mintha a munkaerőpiac szabályozása ördögtől való lenne. Ez a világon mindenhol így van. EU-ban talán kifejezetten liberális, de azt tudom, hogy a bevándorlók nyomják le a béreket a magasan képzett területeken is. Ez olyan fasza neked egységsugarú munkavállalóként?
-
t72killer
titán
Elszállóban a magyar ingatlanárak == dübörög a magyar gazdaság, tényleg?
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
. Mondjuk az index ETF-jeimet már dobtam, egyedi rv-ekkel játszok, ezek erősen vegyesen teljesítettek. "Sztár" AMD-NVDA júli vége óta csak vitte a pénzt, TSLA tényleg elszállt, viszont azzal meg hülye voltam, a felrobbanása előtt kiszálltam belőle a potenciál kb negyedét keresve. Idén be fogom ezeket zárogatni és lesz max 2db bluechip pozi (akárm TSLA short, ha 500 fölött megáll a papír), a többi index long ETF. -
julius666
addikt
Define "közeljövő". Jövő évi választások? Mert akkor pl. én is így gondolom.
Az inflációval nagyon megégette magát a kormány ebben a ciklusban. Választások előtt nyilván vigyázniuk kell amennyire csak lehet, ehhez pedig a forint árfolyam a legegyszerűbb meg leghatékonyabb potméter. Hogy Varga mit kommunikál is érthetően ennek van alárendelve, azt nyilván nem mondhatja jegybankelnökként, hogy leginkább a választásokig szeretné stabilizálni az árfolyamot.
A nagy kérdés, hogy utána mi lesz, főleg ha kormányváltás történik. Onnantól nem a jelenlegi kormányon csattan az ostor ha megcsúszik az árfolyam, hanem az ellenfélen.
-
-
t72killer
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ez jogos, valószínűleg választásokig küzdés van abba az irányba, ami politikailag jó nekik.
Ugyanez Amerikában: jövőre midterm, szóval igencsak óvatos TACO-zgatás lesz addig, minimális besz.ratásokkal, mint pl a mostani H1B vízumügy csak hogy a wall of worry-ban legyen egy csipetnyi "worry", amitől nem dől be az egész.
-
Dare2Live
félisten
válasz
favagoJoska
üzenetére
Szerintem ha nincs 2008as... szarcunami akkor alapvetően elérhető. Ha EKB, FED még vág az alapkamat helyben tartása is bőven elég rá, sokat lehet nyerni a forintal.
És amit láttni az alapján a következő választáson dominánsan az infláció a Fidesz fő gondja. A FIDESZ számára különösen fontos nyugdíjas vonalnál különösen.
Innen marad az erős forint legalább választásokig. Utána x majd kiderül.Amúgy mennyire sokat mond a magyar társadalomról, hogy a sorozatos pedofil botrányok senkit se érdekelnek. 10éve 2015ben jelentették fel mert olyan mértékben vitte ki a 12-13éves állami gondozott lányokat. Mi történt? A feljelentőkkel!!! a rendőr!!! titoktartási nyilatkozatot irattat alá... és lényegében minden megy a következő 10évben úgy ahogy korábban ment. Illetve volt változás kirúgták/eltávolították a feljelentőket.

Vagy ott az akár 10éves kisfiúkat sokszor, sokat megrontó segítő akit a Köztársasági elnök
felment.
Erkölcsileg mi ez már???
És make no mistake ez csak a jéghegy csúcsa. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
aAron_
üzenetére
Ahogy a mondatom második felében írtam, hogy ez lenne a kívánatos számukra, de ez nem azt jelenti hogy elérhető (és valószinűleg belátható időn belül nem is lesz).
A forintgyengüléssel azt nyerték az elmúlt évtizedben hogy laza monetáris politikát lehetett folytatni anélkül hogy az infláció túlságosan elszállt volna, mert lényegében vagy nagyon alacsony inflációt importáltunk (vagy volt olyan időszak hogy deflációt). Plusz ott volt a beömlő euró EU-s támogatások formájában amin hatalmasat lehetett szakítani egy kis forintgyengítéssel.
Ezek a feltételek most nem adottak és valószinüleg egyre kevésbé lesznek adottak, főleg ha még jobban megvágják az EU-s támogatásokat azzal hogy minden kifizetést jogállamisági feltételekhez kötnek (nagyon helyesen).
De szerintem az is áll amit lxion77 írt, hogy a relatív erős forint is gondokat okoz és nagy lesz a csábítás hogy egy idő után gyengítsék újra a forintot.
"Egyébként, ha nagyon akarják, bármikor tudnak maguknak támogatott hiteleket, kötvényprogramokat adni."
Mármint úgy érted hogy a gazdaságba pumpálni ilyen programokat? Mert azokat most is csinálják annak ellenére hogy a GDP arányos kamatkiadások rekordokat döntögetnek évről évre és a költségvetési hiányt sem sikerül nagyon lejjebb vinni pont ez miatt. Egy csomó kamattámogatás is arra mutat hogy minnél előbb lejjebb kellene vinni a kamatokat, viszont akkor meg a forint gyengülne újra, azokat a problémákat okozva amit te is írtál hogy így nem lehet már elinflálni majd az adósságot. Én úgy látom hogy kicsit csapdahelyzetbe került az ország, amiből valóban csak ez a két kiút van hogy vagy hirtelen elkezdenek kitömni bennünket EU-s támogatásokkal, vagy óriási ütemben elkezd fejlődni az ország... -
t72killer
titán
válasz
j0k3r!
üzenetére
Így van, a komplett "magyar" idetelepült gyáripar arról szól, hogy a forint gyenge a régiós devizákhoz képest, sőt, hosszútávú trendben gyengítik - így EUR-ban számolva alig-alig kell emelni a dolgozók fizetéseit. Ha ez borul, akkor betelepült cégek profitja is köhögni kezd aminek meglesznek a negatív következményei.
#20640: egy országra szelektíven magas infla egy közös piacon nem hiszem, h tartós lehet, ha a deviza nem gyengül hozzá valamennyire. Ha az EUR-ban mért árak elszállnak valahol, akkor a vevők országot váltanak és máshol fognak költeni.
-
zichie
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
emvy, HussarF, Blaymoira, kardkovcsi! Köszönöm a válaszokat a Masterplast részvények kapcsán, így már világos minden.
-
DopeBob
addikt
válasz
HussarF
üzenetére
Mióta tart a forinterősödés 4 vagy 5 hónapja? Egy csomó importált termék árát rögzítik év elején forintban, gondolom valahol a 405-415-ös sávbán, mert kb mindenki ezt várta erre az évre. Viszonylag kevés lehet az olyan termék vagy szolgáltatás, ahol ez rögtön érezteti a hatását.
-
aAron_
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
Nem értem miért gondoljátok, hogy USA-n kívül (bár mostanában ők sem) bárki megteheti, hogy elinflálja az adósságát? Nincsen ingyen ebéd. Magasabb infláció esetén magasabb a kötvénybefektetők hozamelvárása, sőt, valószínűleg magasabb reálhozamot is fognak elvárni a megnőtt kockázatok miatt.
#20635t72killer: "naja, csak hogy csinálják azt a hátraarcot?"
Hátraarc már megtörtént. Stabilan magas a HUF reálhozam, ami a várakozások szerint is maradni fog. Ehhez képest teljesen lényegtelen, hogy mennyit lopnak.
"Az EU helyében, bármit is csinál a fidesz, a NER-nek én egy kanyi fillért nem adnék."
Elvileg pedig megint fognak adni 500 millió eurót, cserébe Ukrajna támogatásáért.
#20639favagoJoska: "és világos hogy az alcsony relatív kamatszint és a forintgyengítés kombó lenne újra kivánatos számukra"
Alacsony (reál)kamat minden equity befektetőnek jó, hiszen a pénz lesz ez által olcsóbb.
Forintgyengítéssel viszont nem látom, hogy nyerne bárki bármit.
Egyébként, ha nagyon akarják, bármikor tudnak maguknak támogatott hiteleket, kötvényprogramokat adni.
-
válasz
Ixion77
üzenetére
Csakhogy - amint látható - infláció van forintgyengülés nélkül is, sőt, forinterősödés mellett. Nem következik ebből szükségszerűen egy olyan tendenciózus forintgyengülés, amit az utóbbi évtizedekeben meg lehetett szokni. Az árfolyamnyereség nem garantált, legalábbis nem olyan mértékben, hogy tutira megérje folyton nagyobb mennyiségű devizát váltani.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Alapvetően egyetértek, és világos hogy az alcsony relatív kamatszint és a forintgyengítés kombó lenne újra kivánatos számukra, viszont én inkább úgy látom hogy ez nem lesz elérhető. Mármint megpróbálhatják (és lehet hogy meg is fogják) de annak katasztrófa is lehet a vége.
Lehet hogy másodszor nem egy huszonszázalékos inflációval és kicsit megszaladó forintgyengüléssel játszódna le a történet, hanem sokkal közelebb lenne ahhoz ahogy Argentina járt. -
Ixion77
Topikgazda
Forintgyengülés és infláció nélkül az államadósság-finanszírozás olyan nagy mértékűre nő, hogy nem marad elég a holdudvar fenntartására. Kivéve ha:
- vagy ismét elkezd minket valaki tömni ingyenpénzzel
- vagy hirtelen óriási ütemben elkezdünk fejlődni.
Szerintem mindkettő elég valószínűtlen.
Szerintem a hatalmuk alapját képező oligarchák fenntartása lesz az elsődleges prioritás, az alacsonyabb infláció csak másodlagos. Tehát az én várakozásom alacsony relativ kamatszint és forintgyengítés. -
j0k3r!
őstag
Nem látok bele a fejükbe, nem tudom a választ. Viszont azt gondolom, hogy ha felépítesz a forintgyengítésre egy gazdaságpolitikát, akkor azt nem fogod tudni fájdalommentesen átkapcsolni egy ezzel ellentétes üzemmódba. Ki tudja melyik a nagyobb fájdalom? Az erős forint, vagy a jegybanki cél feletti infláció? Az előbbi nem rögtön fog jelentkezni, gondolom itt a multik béremelésétől kezdve az új beruházásokon át mindenféle hatások vannak/lesznek.
-
t72killer
titán
válasz
HussarF
üzenetére
SzVSz egy ideje már az EU-s pénzek visszatérését és a NER valami jobbra váltását árazza a piac. Nyilván ez egy darabig még fennmaradhat, választásokon tényleg nyerhet a Tisza és jöhetnek az EU-s pénzek jövőre, ami átmenetileg még tovább erősítené a forintot, de a gazdaság alapvetően gyenge lábakon áll. 5éves időhorizonton már nem tennék rá nagy összeget, magyar részvényekre sem.
Ha meg marad a narancs, akkor bukta, irány az 500Ft-os EUR.
#20634: naja, csak hogy csinálják azt a hátraarcot? Hirtelen abbahagynak minden lopást, angyallá minősülnek át és megkapnak x milliárd EUR EU-s támogatást? Vagy nekiállnak kamatot emelni, amivel a rengeteg helikopterpénzes támogatott hitel költségei szállnak el és a taccsravágott költségvetés miatt marad gyenge a HUF? Az EU helyében, bármit is csinál a fidesz, a NER-nek én egy kanyi fillért nem adnék. Gazdasági eszközökkel tartották fenn ezt a rezsimet '14ben és '18ban, ideje, hogy gazdasági eszközökkel segítsenek elpucolni őket.
-
válasz
j0k3r!
üzenetére
> Nem gondolom mi miatt csinálnának hátraarcot az eddigi kontrollált, jól bevált "forintgyengítős" stratégiából.
Nezd a masik oldalrol -- miet ne csinalnanak hatraarcot? 2020-ig tenyleg bevalt, de mostmar nekik is teher. Ok is latjak, hogy az inflacio jelenti szamukra a legnagyobb politikai veszelyt, es a 2010-2020-as idoszakban meg lehetett uszni jelentos inflacio nelkul a forintgyengulest, de ez mar nem igy van. Tehat sajat politikai erdekuk is, hogy ne csusszon tovabb a forint.
-
Varga Mihály nem hagyott kétséget a szándékai felől. „El kell felejteni, hogy a gyengébb árfolyam segíti a gazdaságot” – mondta határozottan a 63. Közgazdász Vándorgyűlésen. Ezzel egyértelmű üzenetet küldött: a jegybankelnök szerint a forint stabilizálása kulcs az árstabilitáshoz. Vége annak a korszaknak, amikor a gyenge forintot versenyképességi előnyként tálalták.
[link]Ez még szeptember elején volt, vissza is kerestem, nem pont így mondta, de a lényege végülis ez.
Ez akkor elkerülte a figyelmem, de most komolyan elgondolkodtam, hogy a "ha erősödik a forint, toljunk át mindent eur-ba, mert úgyis visszaesik" stratégia fundamentuma megremegett? Sokkal jobban meg kell gondolni ezentúl, hogy tényleg érdemes-e a eurót venni egy forinterősödésre vagy ez csak átmeneti zaj? -
válasz
User_2
üzenetére
A legnagyobb, intézményi befektetőknek valószínűleg jelentős pénze volt/van dollárban. Ha ezt forintra váltották és forintos papírt vettek belőle, ennyit tudtak keresni. Ugyanaz, mint amikor pár %-os EUR-os kötvényt megvetted forinttal és a hozamod nagy része az árfolyamnyereség volt, mikor elszállt az EURHUF.
Ezen nem a magyar munkásember tudott nyerni, aki HUF-ban kapja a pénzét.
A cikk lényege, hogy mivel ezek a befektetők sokat tudnak keresni ezen és amíg a kamatkülönbözet fennáll, ami hatja ezt, nem várható nagy pénzkiáramlás. -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
most epp kiveheted lakascelra...
vagy az a masik nyp?, mindig keveremmegneztem, onyp
de ott is kockazatos portfolioban vagyok, 0 vagy 10% csak az allampapir, pedig mbh
szerk. nem csak venni lehet, de teny, ev elso feleben jobb volt [nekem sajnos a hiteltorleszto kimaxolja, kerdes mikor valtjak vissza, mennyi penz lesz belole tenylegesen] -
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Végtelen csak akkor lenne, ha pluszban kötelezővé is tennék hogy alapokat vegyenek a befektetők. Vagy csak ellehetetlenítenének minden mást. Lásd pl. Kína.
-
User_2
aktív tag
válasz
HussarF
üzenetére
forintkötvényekkel dollárban már majdnem 25%-ot lehetett keresni
ez meg mégis hogy függ össze bármilyen magyar papírral?
ez valami megrendelt írás lenne?
az usdhuf ment idén 20%-ot, ezenkívűl zb ment 5%-ot.
a magyar papír a 25-el dollárban már olyan virtigli repülőrajtoló világsztár, csakugyan. -
Ez még érdekes lehet:
Az adósság elinflálásának művészete
A modern pénzügyi rendszer alapköve lett az adósságok növekedése. Szemmel láthatóan a gazdaságpolitikusok nem kívánnak tenni azért, hogy ez a trend megforduljon, inkább csak a lassítása lehet a reális cél. Megszorításokat érthető okokból nem szeretnek bevállalni a gazdaságpolitikusok, alternatív módszer lehet azonban az adósság elinflálása. A módszer lényege, hogy olyan közpolitikákat, beruházásokat támogasson az állam, amelyek szűkös kapacitásokra építenek, emiatt maguktól emelik az árakat. A művészet része az, hogy eközben valahogy meg kell akadályozni a fogyasztói árakba való átgyűrűzést, hiszen ha mégis megtörténik az átfertőzés, a jegybank leállítja a folyamatot a kamatemelésével. Egy ilyen stratégiával középtávon túlélhet egy kormány, azonban ne legyenek illúziónk: hosszabb távon a strukturális reformokat nem helyettesíti az adósság elinflálása.
-
Longfolio.hu
Egy nagy francot fognak innen menekülni a befektetők! A magyar piac a világ egyik sztárja idén
A világ egyik legjobb befektetése idén a magyar kötvénypiac, a forintkötvényekkel dollárban már majdnem 25%-ot lehetett keresni – írja a Bloomberg. Ennek oka a hozamok csökkenése mellett a jelentős kamatkülönbözet. A szakértők szerint a Fed kamatvágásai mellett ősszel sem lesz jobb stratégia, mint a carry trade, ez pedig nem csak a magyar állampapírokat, de a forintot is erősen tarthatja. Az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank legfrissebb ajánlásában újabb magyar kötvényvásárlásra buzdítja ügyfeleit.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
zichie
üzenetére
Bezár a tőzsde még nem teljesült az ordered. Amikor kinyit új, akkor, hogy legyen teljesülés mindenki előtte elkezdi berakni asaját ordereit, majd ezek alapján egy algoritmus számol egy olyan árat ahol a legtöbb darabszám teljesül.
Például a te esetedben valami betett nyitás előtt egy 2900-as vételi ajánlatot, jó nagy darabszámmal. Így a nyitóárat felhúzta és a tőzsde algoritmusa azt számolta ki, hogy 2820-on teljesül a legtöbb darab. -
Blaymoira
tag
válasz
zichie
üzenetére
Limit order nem egy fix ár, hanem minimum (eladás)/maximum(vétel) árat határoz meg alapvetően, attól jobb árra eltérhet.
Ha olyan az ajánlati könyv, hogy hiányos, akkor simán lehet, hogy átlépik azt az árat, ami te meghatározol küszöbnek a megbízásodban. Nyitás zárás esetén pedig legtöbbszor a könyvben csak a GTC orderek fognak szerepelni aztán a többi játékos pedig az ő elképzelése szerint fog meghatározni árat, ami simán átlépheti a legjobb árakat.Ilyen cryptoban is simán lehet, hogy te bent állsz x-en és történik egy nagyobb mozgás, ami elvisz mondjuk 1000 bázis pontot.
-
válasz
zichie
üzenetére
Pedig ez a "Tőzsde 101" könyv kb. első fejezete. Tőzsdei zárás után te már nem tudsz kereskedni, a megbízásod nem játszik. Majd amikor már újra részt tudsz venn ia kereskedésben, akkor teljesül. Így lehet jobban is járni, mint ahogy most te is jártál. De rosszabbul is...
-
válasz
zichie
üzenetére
Nyitaskor es zaraskor van egy aukcios fazis, tozsdektol fuggo, hogy milyen hosszu, en az FTSE-n kereskedtem, ott 5 perc volt. Ez alatt nem zajlik aktiv kereskedes, hanem az automatizalt rendszerek a bent levo megbizasok alapjan megallapitanak egy olyan nyito vagy zaro arat, aminel a leheto legnagyobb forgalom alakul ki.
-
zichie
senior tag
Eddig abban a tudatban éltem, hogy értem a tőzsde működését, de úgy tűnik, hogy nem. Korábban vettem Masterplastot (BÉT-en), majd a múlt hét elején beállítottam eladási limitet 2780 forintra úgy, hogy az érvényesség (vége) hónapokkal későbbi legyen. Pénteken még 2710-en zárt a részvény, ekkor még ott figyelt a sell limit order-em, de ma reggel 2820 volt az első kötés, ahol ezen az áron a Masterplast részvényeim "el is adódtak", nem a beállított limit áron. Ez hogy lehet? Ilyet még nem láttam, hogy átugorja az árat egy olyan sell limit order, ami hosszú ideje bent van. Igaz főleg kripto tőzsdei tapasztalataim vannak több, mint 5 évre visszamenőleg, de ott nem tapasztaltam ilyen esetet, igaz ott nincs olyan fogalom, hogy tőzsde nyitás és zárás.
-
Dendytv
senior tag
[Az atomenergia egy 10 billió dolláros iparág lehet, amely „megoldást jelenthet a világ energiahiányára”]
Diverzifikálni SZERINTEM biztosan megéri ebbe az irányba.
"A cég becslése szerint a globális nukleáris kapacitásnak 2050-re meg kell háromszorozódnia ahhoz, hogy kielégítse a mesterséges intelligencia fegyverkezési versenyét alátámasztó adatközpontokhoz hasonló energiaigényes projektek által táplált globális villamosítás iránti növekvő igényt. A beruházások várhatóan elérik a 3 billió dollárt a következő 25 évben." -
t72killer
titán
Elgondolkoztató, a retail investment és az ingatlanpiac jövője szempontjából is:
Mo-on nem lenne könnyű egy ilyen ábrát összerakni, mert kb a 2-20% frakció él valódi középosztálybeli szinten, kb 80% képviselheti a nyomor különböző fokozatait. Ennek a "felső 20%"-nak valóban nőhetett az országban a vagyona, többek között az elszálló ingatlanáraknak köszönhetően (időben vettek, vagy eleve jó helyen birtokoltak kéglit) és ugye itt van a fent említett havi 2mihályt kereső ritkamadár dolgozó is. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
"Ez alapján feléd minden elképesztőt drágult. 72%os drágulás egy év alatt az überbrutál." - felénk nem, mert Ürömön lakok, itt szinte megállt teljesen. Viszont 2 éve néztünk panelokat és amik akkor 35-ért mentek most 60M. Szóval nem egy év alatt hanem kettő.
2M még Pesten is azért nem könnyen jön össze.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"Jól látszik, hogy már csak azok emelkednek amire a kedvezményes hitel megy."
Elég egyértelmű volt az első percben, hogy 60misis plafonig lesz érdemi áremelkedés felette leginkább ár torlódás miatt. 100misi felett meg kb teljesen kifut, főleg, hogy 100misi+lakásra fel se lehet venni, akkor inkább vesz 99misist.
"Csak egy adalék, itt a környéken (Üröm) egy ikerház 180M körül ment, békási panel meg 35 volt. Most a békási panel 60M az ikerház meg 200-220M."
Ez alapján feléd minden elképesztőt drágult. 72%os drágulás egy év alatt az überbrutál.
@emvy
Hát ha 10év CRM admin tapasztalatot szedett fel és nagyon profi és nagyon belenyúlt akár lehet is.
De amúgy nagyon wtf scifi, vidéken architektek, senior akárkik... keresnek szerencsével 2misit. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
HussarF
üzenetére
Ingatlan piac kapcsán én is inkább az utóbbira tippelek. Jól látszik, hogy már csak azok emelkednek amire a kedvezményes hitel megy. Csak egy adalék, itt a környéken (Üröm) egy ikerház 180M körül ment, békási panel meg 35 volt. Most a békási panel 60M az ikerház meg 200-220M. Nyilván, mert ha duplázott volna innen a ház ára is akkor fogná illető és megépítené, mert jóval olcsóbb lenne megépíteni mint venni.
-
t72killer
titán
Pontosan. Bár lehet nem ilyen gyorsan 2 misi, de a szerencsésebbek az 1mihályt simán elérhetik bizonyos betanított pozíciókban. Gondolom Pest és az osztrák határ környéke adja az értelmes számokat - erről a posztról nem 100%, hogy pécsi, csak utalás volt a "pécsi belvárosi lakás"ra, de eléggé a legalja.
#20605: mostani, de valószínű Baranya-Tolna-Bács-Kiskun környéke ("Pécsi lakásra" utal a szövegben).
-
válasz
t72killer
üzenetére
Ehhez kepest a diploma nelkuli, harminc-valahany evesen wannabe bolcseszbol eloszor telefonos ugyfelszolgalatosnak, majd CRM adminnak felcsapo ismeros 2 honap munkakereses utan tobb, kozel 2M bruttos ajanlatot kapott, amibol az egyik videki varos, nem Budapest.
Es ez elso kezbol szarmazo info, nem anonim facebook profilok.
Szoval azert van itt minden.
-
t72killer
titán
Anekdotikus tapasztalat a kismagyar munkaerőpiacról, fizetésekről és építőiparról:
Tervezőiroda = nem lesz a KSH-adatsorokba kerüléshez szükséges fulltime dolgozószám, ergo ez a bruttó kb 350 guriga nem lesz benne a hűdeszuper átlagfizetés-statisztikákban. -
student
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- Távcső topik
- Crimson Desert
- Anime filmek és sorozatok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Bittorrent topik
- 8000 nit, maradhat? A szaúdiaknál kezd a Honor 600 Pro
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- 209 - Lenovo Yoga Pro 7 (14APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, no GPU
- Apple iPhone 12 Mini 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- 203 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36 GB RAM, 512GB SSD, Space Black - 27% ÁFA (0431AB)
- Akció!!! Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5 4650U Refurbished - Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Számos elkerülhető balesetet lehetne ezek szélesebb körű elterjedésével megelőzni. Emberéleteket menteni.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

a mai átlag futásteljesítményekhez képest nagyon keveset használt autóknak is folyton volt valami bajuk... kb. mindenkinek van egy sztorija, hogy milyen messzire jutott el az adott autóval (és közben elfolyt a hűtővíz, szíjat kellett javítani / cserélni meg a többi), ami még évtizedek múlva is a családi legendárium része, most meg bármelyik autóval elmész kb. bármeddig