Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gertitorpe
üzenetére
Nagyobb a vagyoni egyenlotlenseg, mint itthon.
-
gertitorpe
tag
válasz
t72killer
üzenetére
Dániában kb ugyanazok az adókulcsok mint itthon. Tudom, mert dolgoztam ott.
A fizetésednek ugyanúgy kb a 45%-kát kapod kézhez mint itthon miután kivonod az szjat, szochot és a cég által fizetendő adókat.
Az áfa 25% és nem 27%. Lényegében ugyanaz a kettő, annyi különbséggel hogy itthon egy kicsit a dánnál is magasabbak az adók.
A legnagyobb különbség, hogy ott a vagyont (gazdagokat) adóztatják extrába: a drága autókat 100% körüli kulccsal, 1-3% éves ingatlanadó és 28-38% adó a tőzsdei nyereségen az itthoni 0% helyett.
Itthon meg a szegényeket: tranzakciós adó a boltban, különadó a boltban, telekomadó, stb
Meg persze a lopás-adó, de ez már politikai jellegű téma lenne. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
A közel 60%-os újraelosztási arányt valahol ki kell termelnie a gazdasági szereplőknek.
-
Ringman
félisten
válasz
Tyler Durden
üzenetére
ezt teszi a kontraszelekció, a járadékvadászat (kb. nulla multiplikátor-hatás, cégek lélegeztető-gépen tartása, zéró hatékonyságnövelés) és az intézményesített lopás.
ja meg a munkavállalói jogfosztás, 0 szakszervezet, persze ehhez a t. lakosság szűklátókörűsége is kellett, csak zéró összegű játszma lehetséges, a fizetést titkolni kell a munkahelyen, nincs összefogás, stb.
---
nézd végig a balaton-felvidéken is, hogy mi minden támogatásból épült, miközben piaci árat fizetsz érte. -
-
Ringman
félisten
válasz
Tyler Durden
üzenetére
azért drágult, mert eddig túl olcsó volt!
-
Aki szereti a statokat böngészni, érdekes cikk ez is:
Tényleg sokkal többet drágult a balatoni nyaralás, mint a horvátországi
A hotelek és az éttermek az egész Európai Unióban nálunk drágultak a legtöbbet az elmúlt 10 évben. Míg Magyarországon 2024-ben 80 százalékkal kellett többet fizetni egy hotelszobáért vagy panzióért, mint 2015-ben, addig a horvátoknál, a görögöknél és az olaszoknál ugyanebben az időszakban csak 40 százalékkal nőttek az árak, Bulgáriában pedig ennél is kevesebbel*.
Ám nem csak a szállodai árak emelkedtek. Sőt, az éttermi étkezés még a hotelszobáknál is többet drágult: tavaly már jóval több mint kétszeresébe kerültek ezek a szolgáltatások, mint 2015-ben. Ez az azonos időszakra vetített 70 százalékos horvátországi inflációnál is sokkal magasabb, a 25 százalék körüli olasz, görög vagy éppen spanyol áremelkedéshez képest pedig egyenesen kiugró. Így ebben a szektorban már a forint gyengülését figyelembe véve is rengeteget közeledtek egymáshoz az árak. Nem csoda, hogy az Unióban ezzel is rekorderek voltunk.
Az olcsóbb szállások, mint például a kempingek, hostelek esetében pedig csak azért nem, mert Litvániában egy hajszállal még a magyarországi 96 százaléknál is nagyobb volt a drágulás. De a hazai turisták fontosabb célországainál ebben a szegmensben is sokkal magasabbra rúgott a hazai infláció. -
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Itt azt írják az okosok, hogy ez elég jó hír az NVDA-nak (ORCL már elment egy szuszra...)
-
Ringman
félisten
Oracle eleg komolyat ment
-
t72killer
titán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Ez vajon bruttó v nettó jövedelem? Mert Dániában cseppet más adókulcsok vannak, mint teszemazt Mo.-on vagy Luxemburgban.
#20484: A dolog morbid része, hogy a TELEKÁRAK is elindultak felfelé sok helyen. Pedig nem tombol egy svájci népességszaporulat az országban. Sima "aranyláz".
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Salgótarjánt nem tudom, de rokonság révén Békés megyét igen, tárgyaltuk is pártucat HSZ-el feljebb. Más az árgörbe, de idénre garantáltan megvan az 5x-ös szorzó mondjuk 2015höz képest. Egy olyan megyében, ami effektíve épp kihal és még egy csóri akksigyáruk sincs.
Vas megye osztrák-szlovén hármashatár környéki részét nézegettem komolyabb vételi gondolatok mellett, de amikor elkezdtem kb 3éve, még lehetett menthető vályogkunyhót nagy telekkel kapni 20 misi alatt. Mára 40misi alatt csak dózerjelöltek vannak, azaz nem érdemes a felújítással vesződni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Igen, igen, egyik volt kolléga 13M-ért vett egy 84 m2-es nagypolgári lakást a 8. kerületben. Az is felújítandó volt. Szerintem az ötös hatos szorzó arra lakásra is áll, de lehet még több bár ő felújíttatta.
Ezért fura nekem az 1,7x reál felértékelődés, de nyilván az ilyen Salgótarján és hasonló helyek lehúzzák az átlagot. -
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
felújítandóban szerintem még durvább, 6 ker-ben voltak 170-200e/m^2-es négyzetméterárak 120+ m^2-es lakásoknál, 9-ker dettó.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Jó de az MNB indexébe gondolom bekerülnek a 200 fős települések is ahol épp nulla felé konvergálnak az ingatlanok. Szóval valamelyik szám rossz mert a tapasztalás és az árak teljesen mást mondanak.
Az általam hozott példa tök pontos, mert emlékszem elmentünk megnézni szerdán, hívtuk őket szombaton, hogy újra megnéznénk és már el is adták. Mikor ott voltunk mondogatta is a srác meglepő mennyien keresik azt hittem próbál siettetni. Erre kijött pár napra rá Zsiday cikke, hogy szerinte ingatlan áremelkedés lesz, rongyoltam én is venni ingatlant (ami egy telek lett végül)
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ne nekem, hanem az MNB-nek, a KSH-nak, az MBH-nak és az ingatlan.com-nak mondd.

Egyébként most 2015-23-ról van szó, Tyler ezt írta.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Érdekes adatok vannak benne. Pozsony drágább mint Budapest úgy 20%-al, ami meglepő nekem, hogy Kolozsvár drágább mint Bukarest a főváros.
Moszkva közel a duplája mint Budapest. By the way van egy orosz család a lányuk a lányommal jár egy osztályba. Totál odavannak Budapestért, otthon egy panelban laktak, itt egy a XIII. kerületben a Vakvarjú mellett bérelnek egy 70 m2-es új lakást, asszonyka munkahelye 2 sarokra, a pasas meg remote dolgozik Moszkvába. Milyen jó Budapest, kicsi a város mégis van minden, nem kell napi 4 órát ingázni. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
No way a nominal 200%. 2014-hez képest simán 4-5x ár van nominál, Budapesten biztos. Az akkori 10M környéki panelok most 50-60 között mennek. De 2014-ben néztünk Sun Palace-ban (belső III. kerület, egyik prémium lakóparkja) 32,5-ért 70 m2-es lakást. Az 460e per m2 és most 2 milliót súrolja az ottani nm ár.
-
válasz
aAron_
üzenetére
Én most azt nézem, hogy mi vettük a BP kertvárosi ikerházunkat 46M + kb ellocsoltam akkor rá egy 10-est, most 150-ért mennek ezek az ingatlanok /már ha éppen van ebből az évjáratból/ 2017 dec vettük, cirka 8 év alatt ment ennyit.
forceberg: hja, meg a bérek is milyen magasak már itthon, simán veszel bármit is, a fogyasztásról nem is beszélve, amiben sikerült az utolsó helyre bemenetelni
-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Hát nem érted, hogy eddig volt túl olcsó?

-
válasz
Vision
üzenetére
Keresetet még pls tegyük mellé.
Amit hírtelen találtam, nemtudom mennyire pontos via Vakmajom meg numbeo:
Hol mennyire megfizethető a lakhatás Európában? Tán sokaknak meglepő módon inkább a szegényebb államokban drága, és a leggazdagabb államokban olcsó az ingatlan. Már a jövedelmekhez képest. Legdrágábbak: Albánia, Szerbia, Oroszország. Olcsóbbak: Skandinávia, Hollandia, Izland, Írország, Belgium. Dánia a legolcsóbb, hiába "drágák" nominálisan a lakások, ha havi 4000 euró nettó az átlagjövedelem, abból könnyebben ki lehet köhögni akár 8000 eurós négyzetméterárakat is. Könnyebben mint 1000 eurós bérből 3-4000 eurósat. A lakásárak konvergenciája főleg a csóróbb országok polgárainak szívás.

-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Árnyalva: [link]
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
#20476Tyler Durden: Nekem nem jön ki a matek MNB lakásárindex alapján. Reál +100%, nominális +200% HUF-ban.
-
-
Catman
aktív tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Ez milyen időtávon?
-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Mindjárt kapsz a képedbe a poziban ülőktől, hogy hát még régiós viszonylatban sem lett drága ilyen emelkedés mellett sem...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Ezek amúgy reál árak, nem? Nominálisan ennél jóval nagyobbat mentek.
-
Heti magyar siker megvan:

kardkovacsi: kérdés jó, tippre igen.
-
User_2
aktív tag
NFP revision
https://www.bls.gov/news.release/prebmk.nr0.htmjól értem csak azt nem mondja ki, hogy a QCEW-nek (Quarterly Census of Employment and Wages) más incentive alapján riportoltak, mint a CES-nek (Current Employment Statistics)?
Válaszhiba: Az üzleti vállalkozások alacsonyabb foglalkoztatási adatokat jelentettek a QCEW felé, mint a CES felmérésnek.
Nem-válasz hiba: Azok a vállalkozások, amelyeket kiválasztottak a CES felmérésre, de nem válaszoltak, alacsonyabb foglalkoztatási adatokat jelentettek a QCEW felé, mint azok, amelyek válaszoltak a CES felmérésre.Eddig a másodállásra gyanakodtak, azaz 1 dolgozó kétszer van riportolva teória futott.
Őszintén furcsállom, hogy nem az okokat szellőztetik, hanem a huhát.
Mintha nem a metodika váltás lenne a hír, hanem egy azonos metodikával kijött új eredmény,
mint egy bekészített célzott lövés. -
forumpista
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
“És még egyszer, nyilván nem lesz kiebrudalva az USA-ban lévő soktízmillió illegál arc.”
Nem tudom melyik tevet adot nezed, de valtsal csatornat. Mar most az utcarol fogdossak ossze az embereket aztan toloncoljak ki, akkor is ha legalisan tartozkodnak az orszagban.Az autok pedig teljesen ertelemszeruen olcsobbak lesznek ha nem mexikoban gyartjak mexikoi berert hanem majd echte amerikaiak fogjak. Oh wait…
Trump egy ostoba f@sz, aki annyit sem ert az alapveto kozgazdasagi dolgokhoz mint Deutsch Tomi az angolhoz…
-
t72killer
titán
válasz
forceberg
üzenetére
mondjuk mbh-s kártyát már évek óta leadtam, ez ilyen zombi számla volt, a befektetési részén aludt egy kisebb csomag OTP még a questor csőd és kártalanítás idejéből, azóta nem bolygattam. Ultra elhanyagolt számla volt, mert a soksok évre még egy szerencsétlen TBSZ-t se csináltam belőle, de felszámolom végleg, fog a fene egyszerre 2 országban bankolni.
-
válasz
forumpista
üzenetére
Másban gondolkodunk. Aminek lényegi impactja van, az pl. az autóipar. Nem a filléres szarokra rakódó vám veri fel az inflát, hanem az, ha az addig 50 ezer dollárba kerülő autó hirtelen 100-ba kerül.
Ezt nem úgy kellene hogy először kialakítod a legális vonalat, aztán aki nem megy át oda azt üldözöd ki?
De, csak azzal nem lehet választást nyerni. És még egyszer, nyilván nem lesz kiebrudalva az USA-ban lévő soktízmillió illegál arc. -
forumpista
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
"Ezek úgyis magasan automatizált gyárak lesznek"
Mármint úgy érted, hogy az eddig Kínában, Indiában, Vietnámban lévő gyárak, amiket haza (kellene) vinni azok magasan automatizáltak? Nem pont az olcsó munkaerő miatt vannak ott?
Ha olcsóbb lenne automatizálni, már megtették volna.
Szóval vagy azért lesz drágább mert drágább lesz a munkaerő, vagy azért mert automatizálják ami drágább mint az olcsó munkaerő."Ez utóbbi változott, és simán lehet, hogy akkor a legális vonal lesz kikönnyítve."
Persze. Ezt nem úgy kellene hogy először kialakítod a legális vonalat, aztán aki nem megy át oda azt üldözöd ki?A ma kitoloncolt illegális munkásokat nem fogja pótolni egy majd évek múlva meghozott rendelet...
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Legutóbbi kapcsolatomat ezzel a szegmenssel Quaestor-nak hívták, ami ugye elég kétes értékűen cseng
.Igen, a mai pénz/hitelbőség világában én is nehezen tudom elképzelni, hogy a belső kör egyszerűen kimenjen a szabadpiacra pénzért. Tudtommal ha egy házat szeretnél egy tervezett komplexumban, akkor vevőként már le kell tenned x összeg előleget: ebből és olcsó, haveri hitelekből megoldják, így nem jösz képbe, mint komolyabb megtérülést elváró külsős befektető.
Más: nem tudom, mennyire releváns összeg: épp számolom fel az utolsó magyarországi bankszámlámat (MBH, a lopásokat megúsztam), UK revolut számlára utaltam forintot és úgy levontak 2%ot, hogy se devizakonverziót nem kellett végezniük, se nemzetközi bankköltségeket fedezniük (a "kedvezményezett viseli a költségeket" volt kipipálva). Korábban szóbakerült az adózás, háát, ennek lehet nagyrésze a bank saját profitja és én voltam a hülye, hogy rossz helyen hagytam a magyar számlát, de ez azért nem semmi sarc.
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem igazán. Inkább arra gondoltam, hogy ingatlanalapok nettó eszközértéke néha elmarad a fundamentumoktól. Egy ilyen esetben ezt különösen el tudom képzelni.
A probléma, hogy lakóingatlan projektekbe fektető befalapok általában zártkörűek, értékesítésük korlátozott, nincs másodpiacuk. Ezek miatt kb. esélytelen.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Ha jól értelmezem, amit keresel: trendfolytatás a 86. után 87, 88. pénzpumpával emelkedő ingatlanárak világába VAGY TRENDtörés a fundák+logika irányába (demográfia, fizetésekből megfizethetőség, nemzetközi versenyhelyzet). Ezt a szitut erősen kétlem, hogy jó risk/reward aránnyal meg lehetne játszani...
Én csak egy ingatlannézegető amatőr vagyok, aki azt látja, hogy negatív eszközértékű bontandó putrikat árulnak vidéken tízmilliós összegekért, városi lakásokat annyiért, amennyit a helyi medián nettó bér teljes összege 15-20év alatt fizet ki, a vevő pedig igen magas %ban az állam. Az állami támogatások jelen formája uis nem más, mint az, hogy az állam egyszerű vásárlóként beszáll az ingatlanpiacra. Ezutóbbiban bármilyen negatív változás áll be, az gyorsan elindíthatja az árakat lefelé.
-
aAron_
őstag
Hmm, nem is gondoltam erre így még, mint egy felső plafon, de teljesen logikus.
Ez alapján, plusz még pár paramétert figyelembe véve, már egészen modellezhetőnek tűnik az ingatlanpiaci hatása.
Sajnos, amennyire ismerem az ingatlan befalapokat, nem nagyon lehet azokon ezt letradelni, pedig elméletben még működhetne is. Ha esetleg mégis lenne valakinek erre ötlete, ne tartsa magában.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Várható " állampapír hozamgörbével diszkontálni" jogos
. A cash flow sacc/kb évi 1M, az állampapírhozam kicsit magasabb, 6-6.5% környéke rémlik MOST, de ez meglehetősen magasnak számít az elmúlt 2 évtized viszonylatában, inkább alacsonyabbra saccolnám - az az 5% amit inflának hívtam jó lesz erre is 
#20456: így van, ideális esetben ez a break-even.
-
válasz
forumpista
üzenetére
Biztos? Ezek úgyis magasan automatizált gyárak lesznek. Szerinted az USA munkás drágább lesz, mint mondjuk a német Merci gyárban dolgozó?
Gondolom a legalis bevandorlok sem annyiert fogjak szedni az almat mint az illegalisak.
Biztosan? Ez csak szabályozás kérdése. A vandégmunkás mindig olcsóbban melózik, mint a helyiek. Most az USA bevándorlás politikája hivatalosan nagyon szigorú, nem hivatalosan eddig extrém befogadó volt. Ez utóbbi változott, és simán lehet, hogy akkor a legális vonal lesz kikönnyítve. -
aAron_
őstag
válasz
axioma
üzenetére
"ha mar a lakashitelesben engem ekeznek ha szolok miatta..."
Szomorú...
"[masreszt a lakashitelek meglepoen kicsi resze eri meg a normal lejaratot]"
Itt azért ez lehet nem így lesz. Jelentős vesztesége lesz (különösen az elején) annak, aki elő/végtörleszt. (minta egy deep OTM put-ot hívna le - talán megáll a hasonlat)
#20453t72killer: Infláció irreleváns, kamattámogatás cash flowt érdemes állampapír hozamgörbével diszkontálni (annuitás jelenérték képlet).
Valószínűleg teljesen véletlenül, de annak jelenértéke is kb. 14 MFt egyébként.
-
válasz
Ringman
üzenetére
...ki fog fogyasztani, főleg ha kb minden drágább lesz a vámok miatt?
Végtelen mennyiségű beruházás megy az USA-ba a visszatelepülő termelés miatt, ez nyilván felveri majd a béreket is....ha hazaküldenek minden papír nélküli bevándorlót, akkor ki fog dolgozni a földeken...
Természetesen nem küldenek haza mindenkit (ez fizikailag is lehetetlen), másrészt kik fognak dolgozni? Hát, legális bevándorlók? Mint minden normális országban. -
Ringman
félisten

---
amúgy a fene nagy optimizmust nem értem, főleg az usa-ban, ahol szerintem hajmeresztő dolgok történnek, ki fog fogyasztani, főleg ha kb minden drágább lesz a vámok miatt?
ill. ha hazaküldenek minden papír nélküli bevándorlót, akkor ki fog dolgozni a földeken/építkezéseken vagy egyáltalán ki fogja a durván túlméretezett ingatlanokat karbantartani?
persze a munkaerőhiány miatt jobban kereshetnek ezekben a szektorokban, de mégis ki fogja ezeket csinálni?
[link]
Immigration sweeps of farms throughout the United States are causing more harm than good, according to statistics. Chances are, the produce on your table came from California or Arizona. About 40% of agricultural workers in the United States are undocumented, making farms and their labor force vulnerable to immigration enforcement.
---
nem igazán látom, hogy az ai előretörésével *és* a fasiszta államberendezkedés esetében hogy lesz ebből összességében előrelépés és nem további néprétegek lecsúszása. -
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Kapcsolódik, területileg is igencsak törékeny úton járunk:

FT féligmeddig paywall-os cikk hozzá (a térképet nem onnan linkeltem, ők is csak átvették a Moody-stól) "Is the US already in a recession?"
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
" ügyfelet terhelő kamat: 3%-os a támogatási időszak végéig (max. 25 év) fix éves kamat". Egy random hitelkalkulátorba behajigálva a számokat 25év fix kamattal:
50M kamatköltségei 6% (piaci) kamat mellett összesen 46,6MFtot tesznek ki
3%-os "otthonstarttal" pedig 21,1Milliót.A kettő közötti különbözet meglehetősen husi, a piaci kamatok javulásában kb csak akkor bízhatunk, ha az ország bevezeti az Eurót, de ahhoz igencsak rögös út vezet, esélyesen minimum egy magas kamatokkal megvert válságéven keresztül.
-
Ringman
félisten
When AI’s ‘inevitable slowdown’ comes it could tank S&P 500’s valuation multiple by up to 20%, Goldman Sachs says [link]
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
. Parasztlázadás van: nagy papírokat bezúztak, de közben a szélesebb Nasdaq, SP ATH-t húzott be. Russell 2k még mindíg nem érte el a '24 év végi szintjeit, de sprintel dícséretesen.#20438: mindenesetre az, hogy a sok kispapír tartja magát szvsz igencsak pozitív jel. Nálam is extra adag jégkrémhegy olvadt nullára, AMD, NVDA esetben egyenesen pirosba. De tartom még ezeket, remélhetőleg magukhoz térnek még a következő hetekben. NVDA azért a piros záró ellenére szépített a napi buktájából.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, már 2-3 hete rotáció van techből kifelé. Sajnos én sem hittem hogy vége a bulinak így most nézem az olvadó profitokat. Az arany pozik kompenzálják csak valamelyest.
-
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, 351 környékén zártam is a maradék TSLA longokat, nem akarok még egy 320-as hullámvölgyet végignézni, miközben az nvda+amd pozijaim csak viszik a lét.
Utóbbiakkal az lehet, hogy valami nagyhal kitalálhatta, hogy ő sem hisz már az AI menyországban és egy cseppet profitot realizál így még bőven év vége előtt. Látom, ekkora NVDA+AMD mínusz már a nasdaq-ot és SP-t is bepirosította, pedig akadnak azér' ződ vagy közel 0-ás papírok.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az nvda-t én sem értem, különösen annak fényében, hogy a TSLA igencsak jól tartja magát az elmúlt negyedévet és a fundákat nézve. sőt, az nvdia legutóbbi pár híre kif pozitív volt, igaz, kisebbel.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
? Első keresés. [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"a kamat különbözet se nagyon változott az utóbbi időben."
Kérdés mi az utobbi. ECB 2%al van lejjebb mint egy éve.
ECB 2.15%. Magyar 6.5%A mai nap ábrája amúgy sztem az eurusd (és akár usdhuf)
-
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Azt nézd, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre és szándékozik részvényeket venni. Úgy tűnik, a retail oldal erősen feltörekvőben van, így még a 10évvel ezelőttihez képest némileg szigorúbb környezetben IS lehet elegendő vevő a felfelé haladáshoz.
Hosszabb időtávokon nézve, amcsi papírok a gyenge dodó miatt igazából nincsenek is annyira túlértékelve a tavalyi reál áraikhoz képest.Nna ez is egy izgalmas: Nasdaq futi PLUSZ 0.8% <> leghusibb komponens NVDA: MÍNUSZ 2% (kicsit enyhült közben), AMD -2.2...
-
aAron_
őstag
Én nem csak a mostani optimizmust nem értem, hanem már a kezdeti Trump rally, majd a liberation day utáni V recovery is értelmezhetetlen számomra (+kelet-európai, EU bankszektor rally).
A mellett, hogy a piac sem tökéletesen racionális, én sem tudok ezzel foglalkozni 24/7, így talán ez így rendben is van. Tanulságom, hogy csak azért, hogy ez alapján hozz befektetési döntéseket, értelmetlen ezzel foglalkozni. Jó döntéseket úgysem fogsz tudni hozni.
#20418avl: Köszi ezeket a megosztásokat, mindig igyekszem elolvasni / meghallgatni őket.
-
t72killer
titán
Egyelőre csak hoztam, éjszaka tudok jobban foglalkozni vele, temetjük az AI-t: "AMD Stock Slips. Don’t Expect AI Fireworks This Year"
Mindenesetre ha ténylegesen vmi besz.rás lenne az AI szektorban, az most bedöntené a komplett részvénypiacot a súlyozások miatt és esélyesen az egész gazdaság köhögni kezdene tőle.
-
ngaba
aktív tag
Én nem értem, hogy mire ez a nagy optimizmus a piacokon.
-
avl
senior tag
szerintem kivalo iras: [are-we-at-bubble-level-valuations]
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
student
üzenetére
Szerintem az IMF még viszonylag optimista szcenáriót vázolt fel Mo számára arra az esetre ha nem történnek meg a kiigazítások. Maga a nemzetközi helyzet a kötvénypiacokon afelé mutat, hogy egyre kevésbé tolerálják a túlköltekező államokat a befektetők. Ilyen körülmények között én nem látom hogy hogyan tud Mo évekig eloldalazgatni tartósan magas hiánnyal és nem sokkal jobban elszálló kamatkiadásokkal.
-
Blaymoira
tag
Ez az ábra is csalóka egyébként, mert a ha jól emlékszem kormányzat már jó ideje úgy éri el ezt a statisztikát, hogy decemberben az ÁKK ideiglenesen visszavásárol egy csomó adosságot, majd januárban megint kibocsájtja őket. Igazából havi szintű bontásokat lenne jó látni
-
-
t72killer
titán
Kobeissi: csúcson a problémás üzleti jelzáloghitelek aránya (FB link)
Korábbi csúcsok: 2003, 2011-12, 2017. Fussonkimerrelát

...a shortokból?
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
így van, ez jó drága adat, ha egyáltalán van realime forrás. 2hetente van adatpont és aug 15 a legutóbbi.
-
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Egyelőre macicsapdának néz ki, a héten kiderül. Most várunk új adatpontot a világpiacokat mozgató NVDA-val szembeni short érdekeltségre. szép lassan mászik felfele a mennyiség+a days to cover arányszám is, ha beüt egy jobb hír, szűk lesz az ajtó...
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
US20Y azért nem extrém, maradunk 5%/eves csúcsok alatt. Wrexit UK egy katasztrófa, bár itt élek, egy darab helyi papírom nincs. A brexitre rátesznek egy lapáttal a hektikusan természetesen felfelé rángatott adóterhek.
A magyar sorsát UK-hez hasonlítanám, sok jó kilátás nincs...
-
kardkovacsi
senior tag
Akkor lehet most jött el a kötvénypiacok lázadása (Zsiday után)? UK kötvények közel 30 éves csúcson (hozamilag), Japán hasonló, USA, német is megyeget fel.
Vajon mi lesz a magyar kötvényekkel ha a fejlett világban jön egy nagyobb hozam emelkedés. -
válasz
Dare2Live
üzenetére
Látszik, hogy komoly a kormányunk, ez az összeg ami az otthon + támogatásra kell sehol nem szerepel a költségvetésben.
Ringman: igen, semmi sem drága, egyszerre kell megtolni a ner-es ingatlanberuházásokat
Meglepő de egyelőre annyira nincs nagy rárepülés. Maradnak gondolom a vasút, autópálya stb építésnél, ott nagyobb a haszon. -
t72killer
titán
Várható egy kis tánc az olajpiacon, Madurónak ajándékcsomag közeledik.
-
kardkovacsi
senior tag
Bár tudom itt nem szeretitek a technikai elemzést, de a QQQ-ban egy görbe fejváll van, aminek nyakvonalára fog valószínűleg nyitni, pontosabban kicsit alá.
-
t72killer
titán
SP futi egész% pirosban, enyhe hullaszag terjed a piacokon. Az nvidia múlt heti buktája után köhögünk-belázasodtunk. Érdekes, hogy a hosszú amcsi 7vége nem állította meg a csüt-pénteki esést.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Apple iPhone 16 Plus Pink 128GB használt karcmentes 94% akku (316 ciklus) 6 hónap garancia
- 267 - Lenovo ThinkBook 16 (G6 ABP) - AMD Ryzen 5 7530U, no GPU
- BESZÁMÍTÁS! AsRock H510M i5 11500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Adata 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
. A cash flow sacc/kb évi 1M, az állampapírhozam kicsit magasabb, 6-6.5% környéke rémlik MOST, de ez meglehetősen magasnak számít az elmúlt 2 évtized viszonylatában, inkább alacsonyabbra saccolnám - az az 5% amit inflának hívtam jó lesz erre is

Ixion77