Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
A repülő a leg-agybajosabb közlekedési mód, pláne 9/11 óta, ráadásul az Európát uraló fapadoshálózat bizonytalanabb, mint egy MÁV menetrend... És nem az csak egyedi járattörlések a gond, hanem az, hogy egész vonalakat számolnak fel ha 3 ülés már konzisztensen üresen maradt.
-
+1, nagyon nem szeretem ezeket az xy idő repülővel, sima ügy számolásokat.
Mert repülővel nem úgy utazol, hogy kiállsz vele a garázsból, x idő repülés, leszállsz a célnál. Jó, van aki de, de szerintem stabil tipp, hogy itt a topikban senki sem.Szóval mit jelent repülővel az a pár óra?
- ki kell menni a reptérre, legyen ez kb egy óra (szum: 1 óra)
- indulás előtt minimum 2 órával kell kimenni (szum: 3 óra)
- jajj ne, késik a gép egy órát (saját tapasztalat az, hogy ez még egy jó forgatókönyv) (szum: 4 óra)
- repülünk xy időt (szum: 4+xy)
- leszálltunk, bőrönd, útlevél, stb, ki kéne jutni, pisilni, ilyesmi ez legyen 1 óra (szum: 5+xy)
- a reptérről el kéne jutni a célhoz, legyen ez is 1 óra (szum: 6+xy)Szóval ha 3,5 órát repülünk, akkor az utazási idő a valóságban kb 9,5 óra. Egy irányban. És akkor még elég optimista voltam. Ez nagyon nem az a kategória, hogy meg kéne inni egy sört, leugrok már, miért ne alapon.
A valóság úgy szokott kinézni, hogy ha valahova már repülni kell, akkor oda nagyon max évente kétszer megy az ember. Sokszor meg inkább két-három évente egyszer, mert szabiból sincs végtelen, élet is van, amit élni kell, egyszerűen nincs elég idő arra, hogy 20 órát utazgasson az ember havi egyszer. Nem reális.
-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
> Ha maradnának is, akkor is 3.5 óra repülőútnyira lennénk az nem showstopper azért.
Milyen szempontból? 3.5 óra repülő mellett tuti, h havonta egy a maximum találkozás. Inkább kéthavonta. Ennek két következménye van:
- az unokák évente néhányszor találkoznak majd a nagyszülőkkel
- nincs olyan, h "fű, holnap elugranánk a haverokkal gyerekmentes hétvégi bulira, átdobhatjuk a két gyereket?"
- amikor öreg és beteg lesz a nagyszülő, akkor nem tud neki segíteni a gyerekEgyik sem kötelező, és csomóan elvannak ezek nélkül, de sok mindenki számára szempont.
-
t72killer
titán
válasz
Worm40000
üzenetére
Rosszul fogalmaztam, jelenleg emészthető ktgvetésből 4 órás repülőúttal elérhető Európai fennhatóság alatt lévő uticél - persze gőzerővel dolgoznak rajta, hogy élhetetlenné tegyék. Ha már Francia és nem számít a költség+utazási idő, akkor Réunion-re mennék.
Persze a feladat fényévekkel bonyolultabb befektetői, de még "némi anyagi kompromisszummal nyuggerház keresői" szemmel is. Egy időben komolyan foglalkoztatott a téma, aztán ahogy elkezdtem beleásni magam, kb hetente találtam egy új adónemet vagy sarcot, ami "természetesen" mindenféle egérút/mentesség nélkül vonatkozna rám.
-
Bocs, természetesen úgy értettem, hogy cégen belül nincs kommunikáció, tehát a MS traderei ugyanúgy nézik a teljes piaci elemzéseket, mint a sajátjukat.
De az elemzés a legtöbb esetben marketing, tehát a nagy cégeknek kvázi kötelező ilyesmit csinálni, de a kereskedés során nagyon kevéssé veszik figyelembe ezeket.
-
Ixion77
Topikgazda
"elég egyértelmű a tendencia" -> szerinted mi ?
Mindenki felfelé módosított.
#20289 emvy
Ezt abszolút el tudom képzelni.
Sok éve figyelve az eseményeket azt láttam hogy bármerre is ment az árfolyam (gyakran olyan irányban és mértékben amennyire szinte senki sem számított) hamarosan követték a célárak is. Mindig sikerül valami kifogást találni amiért a piacnak igaza van. Akkor is ha nincs.Ezért furcsa, hogy néha meg egyetlen cég egyetlen célármódosításra is elképesztően vehemensen reagál egy-egy részvény másnapi árfolyama.
Szóval nem állítom hogy az NVDA célárfolyam módosításoknak olyan nagy információtartalma lenne, de azért mégis mond valamit az, hogy ilyen sokan, a jelentés után azonnal felfelé módosítottak, annak ellenére hogy az első piaci reakció negatív volt.
-
t72killer
titán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Spanyol földközi tengerparti imgatlant tuti nem vennék.
1. Horváto szebb, változatosabb a sok sziget miatt. Spanyolo Barcelonától Huelváig egy óriási tiristagettó
2. Ha BÁRMI gazdasági tevékenységbe kezdenél: brutál adók, bürökrácia és helyi maffia akarnak lenyomni
3. Ahogy leírták, utolérte őket a klímaváltozás: van egy Sharm-el-Sheik nyaruk, DE télen nincs szezon, hideg a vízAmi a Spanyoloknál tud még valamit, az a Kanári szigetek, azt legalább hűti az óceán és az egyetlen EU kézen levő desztináció, ahol januárban is úszol az óceánban, ergo egyedi, EU Hawaii. És vannak még nem turistafertő részei (Gomera, Palma, Hierro). Viszont az adózás továbbra is meredek, csupán az idei trading bevételemre olyan összeget gombolt volna le a kedves spanyol migránsjóléti állam, ami totál irrelevánssá tesz bármilyen megélhetési ktg, esetleges egyéb adóelőnyt. És akkor keveset mondtam... A magyaroknak legalább ott a TBSZ, nrkünk az ISA. Egészséges méretű, egészségesen kezelt "nyugdíj" potnál több adót buksz a spanyol kamatadón (kb 20-23%), mintha hónapokat mennél le nyaralni...
+az ingatlantrnzakciókat elég durva adók terhelik és a nem laksz ott, magasabb az éves ingatlanadód. Kvázi egy fiktív bérleti bevétel adóját szedik be rajtad. -
avl
senior tag
1) köszi
2) "a cég kereskedése és a saját elemzőik véleménye között nincs semmilyen összefüggés" -> en ezt nem hiszem (el); nem ugy ertve, hogy a cégen belül, hanem, hogy az elemzöi vélemények szerintem befolyásolják a piacot, a kereskedés egy része pedig a piac (változásain) alapul, annak függvénye3) "Egyébként se érdekli a kereskedőket, hogy mit mondanak a saját elemzőik." -> szerinted a kereskedöket egyetlen elemzö mondása sem "érdekli", vagy csak a sajátjáé nem ? itt is: nem direktben, hanem a paic módosulásán át, szerintem igenis érdekli
ha valamire minden elemzö egy irányt mond, az szerintem van hatással a piacra (és ezen át a cégek kereskedésére), más hatással van a piacra, mintha sokfélét mondanak illetve megint más hatású, ha a másik irányt mondja mindenki
nem feltétlenül elsödleges hatásokra kell gondolni!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Azért az, hogy 2 hónapig egyfolytában 40 fok közeli állapot van vagy néhány napot annyi, az más.
A másik, hogy itthon nem nyaralsz. Azaz dolgozol, élsz, az, hogy nem tudsz a szabadba kimenni nem akkora probléma mint amikor nyaralni mész és a klímára vagy kárhoztatva.
Az a csillió apartman mind a turizmus miatt épült, azaz ha elpárolognak a turisták mert rettentő meleg van akkor ott fognak állni üresen, nyomott áron. -
3 gyerekem van én meglepődnék ha itt élnék le az életüket. Ha maradnának is, akkor is 3.5 óra repülőútnyira lennénk az nem showstopper azért.
kardkovacsi: ez így van, bár a tenger miatt szerintem nem annyira vészes (még) a helyzet Illetve amit Vesa is írt, Mo-n se lesz túl rózsás a helyzet, ha így haladunk tovább.
-
Valóság: a cég kereskedése és a saját elemzőik véleménye között nincs semmilyen összefüggés. Akik ezeket a nyilvános kutatásokat csinálják, azok teljesen el vannak zárva a kereskedőktől. Egyébként se érdekli a kereskedőket, hogy mit mondanak a saját elemzőik.
(Első kézből tudom.)
-
travix
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
A jelenlegi negyedévre nagyon jó a guidance, és Kína bónusz ha sikerül direktbe eladni nekik. (egyébként ez lenne az ésszerű, hogy a technologia függőséget hoznak létre csak ezt a legtöbb ember nem érti hogy ez a power move nem az ha betiltod és megvárod míg kifejlesztenek hasonlót)
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez így van, klíma szempontból ott én sem vennék már. Kanári más tészta, hiába van még délebbre, az óceáni éghajlat miatt most is átlag 22-29C van. Olaszoknál pedig Firenze alatt már kérdéses, az északi, észak-nyugati régióban viszont direkt ajánlott.
Egyébként hazánk is forrósodik, idén is többször volt már 40 fok és a szárazság is rekordokat dönt, tehát ha ez egy érv, akkor Magyarország mellett sem szól már sokáig az éghajlat. -
kardkovacsi
senior tag
A másik meg szerintem a dél-spanyol ingatlanok 1-2 évtized múlva elkezdenek durván veszteni az értékükből. Ismerős srác szokott oda járni, mert az anyukájának van pár apartmanja. Mindig júniusban mennek, szokta is mondani, hogy július, augusztus élhetetlen Malaga környékén. 40 fok feletti hőmérsékletek.
Mondanám, hogy Norvégiában kell venni, de az megint más kávéház
-
Vesa
veterán
Vettem még májusban leveraged Small Cap Bull ETF-et, háromszoros tőkeáttételes, mert ugye beestek április környékén és nagyon lent volt. Tudom, nem szabadna, és már eddig se kellett volna tartani, de ruletteztem egy kicsit. 29-en vettem, ma néztem, 42-nél jár. Gondolom ezt érdemes lenne kiszórni nem?
-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
> most lennék nyugdíjas már lépnék is
Majd ha odakerulsz, kiderül. A nyugdíjasok nagy részének az élet fontos pillanatai az unokák, gyerekek, maradék pár barát. Van, akinek nem ezek a prioritásai, persze.
-
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
"Lehet hogy te tudod de sokan nem."
Igen, ez pontosan így van, de éppen erről szólna a vállalkozás, amin töröm a fejem. Nem is kell nekik tudni róla, honnan tudnák? Majd felvilágosítjuk őket és ha szükséges, intézzük az adás-vételt és helyben az egyéb vonatkozó procedúrát... jópénzért.
Csinálják már páran ezt, de sok az inkorrekt ingatlanos aki csak el akarja adni az ingatlant, szóval lehet még piaci rés ha valaki másképp csinálja, és ha van rá elég igény. Egyelőre nagyon úgy látom, hogy pörög a téma. Ami nem véletlen, mivel sok ember jut/jutott most a hazai ingatlan rally/állampapír kamatok miatt viszonylag sok pénzhez.
Ha meg véletlenül bejönne a legrosszabb forgatókönyv, és orbán elintézi, hogy szovjet érdekszféra legyen ismét Magyarországból, akkor robbanásszerű kereslet-növekedésre számítanék. Még nem most azonnal, de addigra legalább bejáratódna a dolog.De ez csak egyfajta hobbi project részemről, ha már Kanárin gyakorlom a témát egy ideje, az olaszoknál pedig vannak barátaim akik ott élnek évek óta. Túl nagy invesztet sem igényelne tehát ha nem jön be, akkor sem ér hatalmas bukó.
-
Vesa
veterán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
"Szerintem 1-2 éve írtunk erről vmelyik topikban, én már akkor csodálkoztam, hogy ezt itthon nem látják."
Igen, mert itt többségében nem vállalkozó szelleműek vannak, hanem megtakarítók, ami nem ugyanaz. Én is csak ritkán írok már ide erről, mert 1-2 tag kivételével mindig meg lesz magyarázva, hogy ez egy hülyeség... Mindegy, el kell engedni!
-
válasz
bandus
üzenetére
Apartman közösségben van /cirka 40 apartman egy fallal körülvett telken, 2 medence és parkosított/ jelenleg egy német fickó a "gondnok", nála van egy kulcs, ha bármi van intézi amit kell. Nyaralni járunk oda, illetve barátoknak/ismerősöknek adjuk ki, de gondolkozom már rajta, hogy fulltime kiadásra kellene ráállni.
AMD Power: jaja, és ahogy itt Vesa fórumtárs is írta, olasz ill spanyol magyar pénztárcával is bírható. Délfranciát nézegettem a napokban, nahh az viszont már más kávéház, pedig bírnék egy kecót mondjuk Mentonban

emvy: most lennék nyugdíjas már lépnék is, panel elad, leköltöz és élek, mint marci hevesen. EÜ, kaja, maga az életminőség összehasonlíthatatlan az itthonival.
-
válasz
AMD Power
üzenetére
Azt próbálják itt többen jelezni, hogy attól, hogy egy ingatlan jól néz ki meg csinos helyen van, nem lesz jó befektetés. Sőt, nem lesz jobb befektetés, mint egy szar állapotban lévő ingatlan.
Tehát ha arról lenne a cikk, hogy a magyar jómunkásember elmegy lakni egy spanyol tengerparti lakásba a panel áráért, az oké. De hogy befektetni?
-
AMD Power
titán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
én is most fedeztem fel a geforce now szolgáltatásukat és elő is fizettem. kell a csudának a zajos meleg pc
mindját fel is rakom HA-ra -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
46M negyedéves bevétel után a következőre már 56-ot várnak. Döbbenetes pénzgyár az Nvidia. Mondjuk a 60M buyback összesen 2% se lesz.
Nvidia most olyan mint a Microsoft volt a 90-es években, hogy egyszerűen nem tudtad megkerülni PC fronton és akkor mindenki PC-t vett. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
bandus
üzenetére
Meg azért be is sz.pni. Ismerős vett, szép jó. Aztán elkezdték felújítani, akkor azért kijött kicsit átverték őket. Ugye nincs helyismeret stb. De a legjobb rá két évre váltak és míg itthon az eladott ingatlan szárnyalt, a kinti kb. ugyanannyit ér és eur.huf is ugyanannyi. Így elég jelentőset buktak mókán, mert el kellett adni.
-
bandus
veterán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
és mire használod azon kívül, hogy van? gyakran vagy ott, rövid-távú kiadás, vagy bízol az értéknövekedésében? nem szurkálódás, csak kíváncsiság. hogyan védekezel a spanyol lakásfoglalók ellen?
-
Szerintem 1-2 éve írtunk erről vmelyik topikban, én már akkor csodálkoztam, hogy ezt itthon nem látják.
bandus: én inkább itthoni BP-s panelárakat mondanám, abból spanyolban olyan apartmant veszel, hogy megszólal. Én pár éve léptem ezt meg, Torreviejában van egy hacienda
/itthon pl egy panel 60-70M, szal ennek megfelelő euróval számolj/. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
NVDA target price updates:
JPMorgan: $170 → $215
Rosenblatt: $200 → $215
Benchmark: $190 → $220
BofA Securities: $220 → $235
Citi: $170 → $215
Jefferies: $200 → $205
KeyBanc: $215 → $230
DA Davidson: $135 → $195
Truist Securities: $210 → $228Nem mintha nagy véleményem lenne ezekről a price targetekről, de azért elég egyértelmű a tendencia.
Én januárban vásároltam belőle (sajnos kicsit korán), és úgy döntöttem hogy egyelőre megtartom a teljes pakkot. Úgy nőtt a revenue hogy egyetlen H20 chipet sem adtak el Kínába. Ha sikerül meggyőzniük az Trumpot hogy újra árulhassanak oda is, az még további lökést ad nekik.
Nagy most a sírás, hogy egy-két százalékkal elmaradt a data center revenue a vártnál, de én inkább úgy látom, hogy csak ennyivel lett kevesebb a bevétel annak ellenére hogy Kína kiesett.
Az újabb 60B buyback programnak is kell legyen hatása. -
t72killer
titán
NVDA jelentés nem hozta el az instant kánaánt, de szépen veszegetik meg a gödröcskét. (Már poziból beszélve - életemben először van tiszta NVDA papírom ami nem indexen keresztüli vásár) ződ lesz ez erre a hétre szvsz...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Nálam ez ettől teljesen független. Viszont én ismerős vagyok arra eléggé, ezért mondtam, hogy szerintem esélytelen. Az más kérdés, véletlenül pont egybe esnek O1G érvei az én racionális érveimmel
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Azért azt is észre kell venni, hogy ebből a magyar kormány csinál ekkora történetet, hogy lehessen hülyíteni a híveket mekkora katasztrófa felé vezeti már megint ez a hülye Brüsszel az EU-t...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Lehet, azért ne feledjük, hogy akkor még nem volt minta. A portugál, görög, dél olasz és részben a spanyol szenvedésnek egyértelmű okozói voltak a kelet-európai államok. Mert az a termelés ami addig dél-európai országokban volt, szépen elköltözött a kelet-eu országokba (volt erről Zsidaynak is egy eszmefuttatása) ezzel gyakorlatilag lockolva azon országok/régiók növekedését két évtizedre.
Igen a biztonsági kérdésben igazad van, ezért nem ennyire egyszerű a helyzet de én nem látom azt se, hogy 2040 előtt Ukrajna EU tag legyen. Ha meg fel is veszik őket akkorra még 10-15 év mire "pezsgő" ország lesznek

-
favagoJoska
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Törökország teljesen más problémakör. Senki nem akar egy hatalmas muszlim országot az EU-ba. Legalábbis addig biztosan nem amíg nem lesz 100 százalékig liberális demokrácia. Szóval ez a törököktől is függ.
Az pedig hogy a támogatások miatt fúrják majd a tagállamok Ukrajna EU csatlakozását ez nagyon nem ilyen egyszerű. Bármilyen furcsa a 2004-es nagy bővítés előtt is volt fúrás, aztán mégis felvettek egyszerre annyi országot amit támogatni jelentős teher volt.
Nyilván nem 1 évtizeden belül fog megtörténni az ukrán EU csatlakozás, de az ukránokat muszáj lesz amúgy is támogatni addig is, hiszen ők a garanciája az EU biztonságának. Egy évtized vagy több idő múlva, sokkal valószinűbb hogy ez az egész támogatósdi nem is jelent semmilyen törést, mert úgy fogják fel a tagállami vezetők hogy az egyik támogatási forma átalakul másikká... Amilyen úton pedig Magyarország van, könnyen lehet hogy EU-n kivül fogjuk rázni az öklünket a szerbekkel szövetségben. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Csak a magyarokat felvették az EU-ba mielőtt befordultak (sokadjára) legutoljára, mert volt előtte egy normálisabb időszak. Szerintem az ukránokat nem fogják. Az az ország brutál szegény, eleve az összes kelet-eu ország fúrni fogja egy idő után mert kb. akkor oda megy az összes támogatás. Az amit lengetnek előttük csak maszlag, kb. olyan mint amit a törökök előtt lengettek, aztán ők is befordultak

-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A "magyar befordulás" és az agybajos irányba eltolódás egyáltalán nem tartotta vissza a nagy autócégeket a gyárépítéstől és a kertes házra vágyó nem kevés ezer holland-német r=1 júzert az olcsó ingatlanvásárlástól. mivel az ország maradéka is óriási, bőven fel tud venni 3-4x annyi ilyen "vállalkozó szellemű" nyugat Európait, mint amennyit Mo felvett/felvesz == csökken a Dzsentri bevándorlónyomás a jelenlegi k-EU országokon.
Azt nagyon is jól tudják, hogy az sosem volt opció, hogy a nyugat hús-vér katonát tegyen le a területre és felfogták, hogy a Patriot-üteg nem 2 fillér a donor országoknak, ahogy az ukrán nyugdíjak kifizetése sem. Meglássuk, hogy alakulnak, de a pl magyarhoz hasonló ruszkifil propagandára olyan sok esélyt nem látok arrafelé.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"Az Európai összképből sokan kifejeltik még az óriási lakosságvesztést elszenvedő Ukrajnát, ami 15-20év múlva 99% hogy gazdasági megaprojektektől pezsgő békés ország lesz, nyaralóközponttal a Krímben és persze GIGANTIKUS területekkel Ny-EU szemmel nézve: egy ilyen terület mellett esze ágában se lesz senkinek Mo-i ingatlant venni csilliókért." - én ott inkább a magyar modellt látom. Mivel mindenképp lesz területvesztés, ezért végig úgy fogják érezni, hogy kibaszott velük a nyugat (Trianon?) ezért befordulnak majd valami szélsőséges irányba.
-
atee_13
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Eddig se láttam az eladókon, hogy értekelte őket akármi is. Ha benne volt a tv-ben/hírekben, hogy pénzt adnak abban a pillanatban mindenkinek is emeltek az árakon nem csak annak aki igénybe tudott venni az akármilyen támogatást. Szóval ez a lakhatási céllal vásárlókat nem fogja segíteni, hogy "Kicsit clickbait".
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
A Széchenyi Mikrohitel MAX+ konstrukció projekttípustól függően jellemzően 10 és 25 százalék közötti önerővel érhető el, és maximum futamideje 10 év.
Azért ez jelentősen ront a képleten. Nem tudom az igénylés mennyire körülményes/korlátozott (pl. én IT-s szolgáltatást nyújtó EV-ként mennyire vehetném fel lakáskiadásra). Kicsit clickbait összemosni az OSP-vel.
-
atee_13
őstag
Amikor már azt hinnéd mindent megtettek, hogy kibasszanak veled és már nincs tovább akkor még rátesznek egy lapáttal
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Az Európai összképből sokan kifejeltik még az óriási lakosságvesztést elszenvedő Ukrajnát, ami 15-20év múlva 99% hogy gazdasági megaprojektektől pezsgő békés ország lesz, nyaralóközponttal a Krímben és persze GIGANTIKUS területekkel Ny-EU szemmel nézve: egy ilyen terület mellett esze ágában se lesz senkinek Mo-i ingatlant venni csilliókért...
Ez minden bizonnyal így lesz. Kiváló példája ennek a jelenségnek Szerbia is.

-
t72killer
titán
válasz
Sztenly
üzenetére
Ezek valóban javarészt megállnak (a kínálati oldal erősen változó azért, ahogy nézem fentemlített Békésben azért van bőven eladó ház, jó állapotúak is), de a legtöbb kitétel vagy rendkívül érzékeny a legisebb gazdasági szellőfuvallatra (külföldi tőkemozgás, örökösök pénzbősége = nem muszáj eladniuk) vagy egy 0ról felfutó jelenség "érett", már nem növekedő korszaka előtt állunk, pl bevándorlás.
#20246: ebben bizony igazad van. SŐT! Ha most hazamennék a totál jellegtelen, aszállyal küzdő, mezőgazdaságból élő szülőfalumba, melynek lakossága csupán azóta, mióta 25éve eljöttem onnan, HÚSZ SZÁZALÉKOT csökkent, 20M alatt nem találnék lakható házat (van több is eladó). "normál" inflával korrigálva ez több, mint ami BÁRMIKOR is volt mióta az eszemet tudom. Évek óta üresen álló rom több is van, a régi utcánkban is legalább 3. "Irrational exuberance" modanám. És igen, ez mehet még felfelé, de a reccs kérlelhetetlenül be fog kopogni így vagy úgy és minél később száll be az ember, annál fájdalmasabb lesz a végkifejlet.
Az Európai összképből sokan kifejeltik még az óriási lakosságvesztést elszenvedő Ukrajnát, ami 15-20év múlva 99% hogy gazdasági megaprojektektől pezsgő békés ország lesz, nyaralóközponttal a Krímben és persze GIGANTIKUS területekkel Ny-EU szemmel nézve: egy ilyen terület mellett esze ágában se lesz senkinek Mo-i ingatlant venni csilliókért...
-
julius666
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Mármint mi ment az USA-ban ami olyan abszurd lett volna? Kb az volt amit emvy írt, követte a többi befektetést hála a pénznyomdának.
Csakhogy ez a pénznyomda szüneteltetése óta nincs így, mint ahogy az se igaz általanosan, hogy minden csak felfelé, szóval emvy állítása már nem áll meg.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem nagyon leegyszerüsíted.
MO lakossága 1980ban volt csúcson 10.780millió fő.
2024ben 9.5millióan vagyunk. Több mint 1millió fő hiányzik.
Ehez képest reálértékben 2000 óta az ingatlanok ára megduplázódott. Ha az 1990es beszakadást beveszed akkor is +40%.
Hogy jön ki a matekod?És jön még egy nagy DE. A reálérték duplázódásban minden benne van. Falvakban sorban állnak az üres házak a lakosság teljesen elöregedett. Viszont BP+top 5-8 megyeszékhelyre komoly reálértéknövekedés volt és nézve a megújulási rátát lesz is.
@julius666
Mondjuk ami az USben ment + mortage vonal egész abszurd. Annál már csak kína jobb ahol 10+
millió lakás áll üresen. Na igen az megállította az áremelkedést. Nálunk ehez képest meg EUs összevetésben is 0/semmi se épül.szerk:
Ha van valakinek signature előfizuja ezt elküldené nekem?
[link] Micsoda? 100 milliós hitelösszeg az Otthon Start Programban? – Mutatjuk, hogyan lehetséges -
Sztenly
tag
-
Tök felesleges ingatlanpiaci buborékól beszélni, amikor az ingatlanok áremelkedése semennyire nem különbözik a többi befektetési eszköz áremelkedésétől. Ergo nem érdemes külön keresni az okokat, korfákat meg ilyesmiket nézegetni, amikor a valódi ok nem specifikus az ingatlanokra nézve.
-
Sztenly
tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem ingatlanbefektetőként de azért kiegészítésre szorul amit Írsz:
1) Nézd meg mi a kÍnálati oldala az ingatlanoknak. Ha csak magyarországra szorÍtkozunk akkor lényegesen alulmarad egy 'egészséges' szinttől.
2) Csak mortalitás miatt nem lesz minden ingatlan értékesÍtve. A vidéki romok kiesnek az állományból. Oda már Y meg késobbi generaciok be sem tennék a lábukat.
3) Az örökölt ingatlanok sem mennek egyből a kinálati oldalra mert sokan befektetésként megtartják. Ez max a bérlési piacot befolyásolja.
4) A bevándorlást kihagytad teljesen. Nem mondom h mi célország vagyunk, de a vendégmunkás betelepités és más ingázó munkavállalók is a vevői oldalt erősithetik évek mulva. Nyugat-EU-t meg nem félteném ebből a szempontból.
5) A külföldi tőke jelenlétét se emlitetted. Egyes elemzések szerint van még alulértékeltség Mo-n bár mát rapid módon zárkózunk fel.
6) Az individualizmus azt hozza h nagyobb négyzetméteren akarnak alapvetően élni az emberek.
7) Kinek mi a hosszú táv. Ha 5év alatt duplázódott az ingatlan értéke bármikor eldöntheted mit csinálsz vele. (2014óta kb bármelyik 5öt vehetjük)
+1 A világban lévő pénzbőség hajtja az inflációt és még sokáig is fogja. -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
"Soros aranyköpése kitűnően leírta: ha valahol buborékot vélek felfedezni, rögtön beleveszek (mert az átlag befektetők mindig alulbecsülik hogy egy buborék milyen sokáig tud tartani és milyen nagyra tud nőni)."
Ez likvid eszközöknél (részvény, forex), amikben a Gyuribá tipikusan ügyködik, működik. Egy javarészt adófizetői pénzekből és 7% körüli dollárkamatra felvett államadósságból választások előtt felpumpált "nincs ott semmi és még a lakosság is évi 2%-ot fogy" alsóvidékisztáni ingatlanpiac cseppet másféle állatfaj. Az nem növekedés, hogy a 8éve eladatlan, már akácfa nő a nappaliban házon 2évente cseréljük az eladó táblát és évente hozzáadunk fél millát az "irányárhoz".
-
válasz
t72killer
üzenetére
Szvsz pont az ingatlanpiac rendberakása lenne az, amit ezt meg tudná oldani. Ez alatt azt értem, hogy hagyni kéne a lufit kipukkadni a picsába (sőt), hogy a fiatal párok ne 30+ évesen jussanak hozzá az első kis starterflat-hez 30 év hitelre. Mert amíg ez nincs megoldva, addig szülni se fognak. Kb az összes ismerősöm, aki olyan beállítottságú, házas volt 25-28 éves korában, és kb mind akart gyereket. Mindegyiknek 40 körül sikerült végre, mert albiba, a biztonság teljes hiányába nem akartak. És kb mindre igaz az, hogy főleg emiatt 1, nagyon max 2 gyerek lesz. A legtöbb akart volna 1-2 év különbséggel legalább hármat. De ez 40+ évesen nyilván nem fog megtörténni.
Mi se egyet akartunk (bár nálunk nagyon korán lett), de ha lett volna tesója, éhendöglünk. Úgy meg nem akarunk tesót, hogy van köztük 15 év, mert semmi értelme.

Szóval jah, ingatlanpiac, gyereknevelés költségei azok, amiken javítani kéne úgy Európa szerte, és lenne szülés.
És akkor lehet nem kéne importálni milliókat mindenhonnan máshonnan.

-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
ON, mert ez az egész EU gazdaságot, INGATLANPIACOT, adórendszereket, nyugdíjkasszákat alapvetően befolyásolja:

SzVSz ennek fényében a kontinensen az ingatlan a LEGROSSZABB hosszútávú befektetés. És nem csak azért, mert kevesebb, pláne öregebb ember kevesebb ingatlant fog venni: szépen elkezdenek emelkedni az olyan típusú ADÓK ami alól "jajj nincs bejelentett munkám", "jajjénnyugdíjasvagyok" stb kifogásokkal nem lehet kibújni, köztük a Mo.-i lakosság számára eddig nagyrészt ismeretlen INGATLANadók (olaszoknál ebből nincs hiány).
És igen, ott a klímaváltozás, 45 fokban, erdőtüzeket szagolva/rosszabb esetben előlük futva szvsz már nem annyira szipiszupi a családi nyaralás.#20229: Nem VOLT rossz befejtetés. SzVSz Békés megye, de még Bpest is tökéletes iskolapélda lesz a következő évtizedben a "múltbeli teljesítmény nem garancia az árak jövőbeni alakulására" alaptételre. Bpest még hagyján, de a Békési ingatlanpiac fundái egyenesen katasztrofálisak - bizony, egy szerkezetileg tökéletesen ép, alacsony rezsijű, 1500m2 kerttel rendelkező ház pl Battonyán 25M-s árcédula mellett erősen túl van árazva. Miért? Mert amikor 10év múlva eladnád, a fél utca üres lesz már 5-6db omladozó romon eladó táblával. Sőt, lehet már most is üres, csak ábrándoznak még az eladók és nem sürgős nekik a pénz.
-
aAron_
őstag
válasz
Gigicuci
üzenetére
Egy befektetés értékét a jövőbeli cash flow-k jelenértéke adja. Az én modellem szerint vagy nagyon (irreálisan) alacsony hozammal kell diszkontálni a CF-kat, vagy túlértékelt az ingatlan piac (vagy esetleg máshol tévedek: amortizáció, növekedési ráta, stb.).
Amikor ezt számoltam, bedobtam ide is mint téma, hátha hozzá akar tenni más is valamit, de nem voltam túl sikeres vele.

-
avl
senior tag
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Dare2Live
üzenetére
Érdekes, hogy hasonlít a tőzsdei befektetésre.
Ott is úgy érzi az ember hogy azt lenne érdemes venni ami olcsó, mert majd felmegy az átlaghoz és ezáltal az arányos nyereség sokkal nagyobb lesz, mint a drága cégek, amelyek idővel lefelé kell korrigáljanak hogy az átlaghoz közelítsenek.
A gyakorlat viszont abszolút nem támasztja alá ezt a logikát. Valójában ami drága, az szokott még drágábbá válni, ami meg lent van a porban az ott is marad.Soros aranyköpése kitűnően leírta: ha valahol buborékot vélek felfedezni, rögtön beleveszek (mert az átlag befektetők mindig alulbecsülik hogy egy buborék milyen sokáig tud tartani és milyen nagyra tud nőni).
...és még ő is alul tudja becsülni
-
-
avl
senior tag

-
t72killer
titán
válasz
forumpista
üzenetére
Mondjuk a magyar adózás messze nem a legjobb nemzetközi viszonylatban, elég csak a szomszéd Romániába átmenni, hogy jobbat találjon az ember.
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
"Mikozben zero fogalmuk van"....
Vannak akiknek zero. De 20+éve tart nyugatra a népvándorlás. Középsulis/fősulis osztálytársaim ~15-25% külföldön. Akaratlanul is rengeteg info jön be. Netről is pl [link] btw a nyugdíjas kiköltözés 20éve wtf volt, most fel se tűnik.
És ld videot olcsobb az élet igény kérdése de jobb a klíma...szerk: Jó éve írtam, hogy bedőlt az oktatás, EÜ és emiatt nézegetünk. Nem kellett sokat keresgélni sokan emiatt (is) mennek ki. pl ITben egy ausztriában nem fogsz hude jobban kijönni a fizudból. Ellenben van tanár/eü/szoc védőháló.
-
forumpista
aktív tag
Lehet hogy te tudod de sokan nem.
Mostanaban egyre tobbszor hallom (nem ezen a forumon) ahogy emberek osszehasonlitjak egy budapesti lakas arat random orszag random helyen levo ingatlan araval, mondvan hogy ennyibol mar ott is lehet ingatlant venni.
(ami osszehasonlitas mondjuk sokszor mar alapbol is csal, mert itthon is lehet videken kacsalabon forgo hazat venni egy bpi lakas arabol, csak ennek jellemzoen oka van, es jobb lenne fovarost fovarossal hasonlitani, meg megye kettot megye kettovel).Mikozben zero fogalmuk van az ottani lokaciokrol, nepesseg osszetetelerol, adozasrol, munkarol, eloirasokrol stb.
-
t72killer
titán
Az olaszokkal, spanyolokkal még1 dolog, bár ha gyakran jársz arrafelé, biztosan te is tudod: elég durvák az adók és a bürökrácia. Nekem régi álmom volt Kanári, de még az egyéni letelepülést is elvetettem az adók miatt egy sima UK-hez képest (arról nem is beszélve, hogy az elmúlt 4-5évben egy feszültségekkel, zsebesekkel teli turistafertő lett az egész).
"Adóparadicsomokat", vagy legalábbis "enyhe adószigeteket" érdemes szvsz nézegetni ingatlanbefektetés céljából, főleg úgy, hogy az adóteher a legtöbb elöregedő társadalomban nőni fog és a picit is vagyonosabb réteg menekülése fokozódik. Utóbbira GÖRÖGORSZÁG egy használható példa, szvsz még nincsenek egekben az árak, megélhetési ktg-ek is igen jók, állítólag a közszolgáltatások (egészségügy) is, és a külföldi jövedelmedre csak egy fix 7% adót kell fizetni. Előbbire ("paradicsom") példa Panama, de ott azért húzós az élet, ha leköltözésben gondolkodik az ember + ha vannak még európai kapcsolataid, nem kevés pénz az utazgatás. -
avl
senior tag
-
Dare2Live
félisten
válasz
aAron_
üzenetére
Szerintem 6.5%al egyértelműen nem ill csakis áremelkedésre bazirozva. De ez van sok éve és mégis az egyik legjobb befektetés évek óta az ingatlan.
Tegyük hozzá elég hülye vagyok az ingatlanhoz."Ettől még egyébként nem éri meg. Ha precízek akarunk lenni, egy súlyozott átlagos tőkeköltséget kéne számolni először, és azzal diszkontálni a szabad cash-flowt. (WACC és FCFF)"
Nem tudom mért kellene "súlyozott átlagos tőkeköltséget" számolni alapvetően egy hitel. Kockázati prémiumot én se tudom még tippelni sem.
De amiről beszéltem az inkább a magyar 99% szentiment aki nem tudja mi a WACC. Az pedig az, hogy ha ~egálban van az albi díj és a törlesztő akkor az elképesztő lehetőség és venni kell. Az 20/25év múlva a sajátod lesz vagy max eladod de akkor a saját perselyedbe dobtad a pénzt nem másnak fizetted. Erre jön az rá, hogy széles tömegeknek ~450.000Főnek belengettek havi 83.000Ft/hó lakáshitel támogatást. Az említett panel 3%os hitellel 190/hó. 83Ks kedvezménnyel 107/hó törlesztő. Albi díj 170-180k/hó. Szerinted?
Nem mindha számítana mert az átlagmagyarnak nem a WACC de a hitelkamat se érthető ellenben a havi törlesztővel de ez az egész kamatra átfordítva nem azt jelenti, hogy 0%os hitelt kapnak hanem, hogy -ost. Átlagmagyarnak el nem magyarázod, hogy ne éljen vele. -
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Semmi olyat nem mond, amit ne tudna bárki aki kicsit is jártas az olaszoknál. Délen nem kell venni semmit és kb. ennyi. Az 1 eurós házakat pedig eddig sem vette meg épeszű ember.
-
Vesa
veterán
válasz
bandus
üzenetére
Ez csak egy példa volt, de tengerparton vagy Szardínián szintén parton is vannak már ennyiért szép házak, olcsóbban meg lakások. Azokat könnyű kiadni, ha valaki ezzel akar szórakozni.
Elég jó kihasználtsággal megy egy ilyen agriturismo, de én sem foglalkoznék ezzel (most megyek Toszkánába, de mindkét szállás fullon volt már 3 hónappal ezelőtt, pedig ott az augusztus a főszezon).
Olaszoknál magamnak maximum nyaralót vennék, de azt is minek. Azt viszont látom, hogy ezekre a rusztikus kis lakásokra elég sokan rá vannak kattanva, ahogy Bari közelében is egyre többen veszegetik a lakásokat már itthon is, nyaralónak. Ezt még meg is értem, a nyomorult Balaton néhol már közel 2milliós négyzetméter árához képest, ég és föld.
-
Pá
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Eleve nincs olyan, hogy "igazságos" mármint ez nem egy abszolút fogalom, hanem mindig értékválasztás van mögötte és világlátástól függően ki-ki mást lát bele.
Normális esetben létre kéne hozni egy társadalmi konszenzust a főbb prioritásokról, aztán szakemberekre bízni, hogy ezt a lehető legjobban megvalósítsák az adórendszerben.
Aztán kellenének még szakemberek, hogy az így beszedett adót a lehető leghatékonyabban használják fel a fenti prioritások mentén. Ez a rész amúgy sokkal fontosabb, mint az előző lépés.
Aztán ha ez megvan, utána lehetne azon vitatkozni, hogy az áfán vagy az szja-n tologassanak pár % pontot ide vagy oda, de kb ennek van a legkisebb hatása, főleg, amíg az első kettő utópia.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Nagyon egyetértünk. Réges-rég a cégekre kéne tenni az adóztatás a magánszemélyek oldaláról. A másik én a nem realizált árfolyamnyereséget is adóztatnám legfeljebb visszaigényelhető rendszerben ha bukó van rajta később. Ott van egy Musk, semmit nem adózik közben meg a világ leggazdagabb embere és mire oda jutott akkor se rakott valami sokat a közösbe.
-
bandus
veterán
szerintem ezek az ingatlanok nem a kőbányai panelek alternatívái. szóval jó, hogy olcsó, de szerintem befektetésnek sem az igazi, biztos nem itt akar nyaralni az ember. de másnak biztos több fantáziája van, hoyg miért jó vétel egy ilyen ingatlan azon túl, hogy olcsóbb, mint budapest.
-
Vesa
veterán
válasz
aAron_
üzenetére
Egyébként az is egy lehetőség a profitszerzésre, ha vesz valaki valami ilyet, vagy ilyet, és megcsinálja panziónak. Ezt 200M-ért el lehetne hozni. Az Agriturismo nagyon megy az olaszoknál. A lakosság 80%-a belföldön nyaral, és bár a többség a tengerpartot keresi, nagyon sok olyan is van aki a nyugalmat, a jó kajákat és jó borokat.
-
Vesa
veterán
válasz
aAron_
üzenetére
Olaszoknál lövésem nincs, engem csak az foglalkoztat ebben, mennyi ember akar venni -és mennyi vett már eddig is-, ebben számomra ez lehet üzlet (még úgy is, hogy t72killer-nek igaza van, sokan csinálják már). Ahogy én látom, legtöbben azért vesznek mert egységnyi áron sokkal jobbat kapnak mint itt, aztán vagy hasnzálják nyaralónak, vagy kiadják, vagy csak szimplán nem itthon akarják elkölteni a felesleges pénzüket, hanem EUR-ban, és úgy gondolják nyugaton stabilabb helyen van így, mint itthon lenne. Nyilván számos oka lehet egy vásárlásnak, nem mindenkinél az a cél, hogy leverje a tőzsdei hozamot vagy hasonló.
Spanyolországból van picivel több infóm, egy korábbi hsz.-ben írtam róla, nálam hogy működik.
-
Vesa
veterán
válasz
bandus
üzenetére
Udine alsó...
Még Toszkánában is vannak lakások ennyiért. Nyilván nem álom luxuslakások, és nyilván nem közvetlen tengerparton (kb. ez a szint), de így is jobb helyek, mint Kőbánya alsó vagy a Thököly úti dzsuva, ahol ennyiért már egy fabódét se kapni.
180-200k körül már komplett birtokok vannak, az lassan itthon egy panel ára.
Akinek pedig nem gond a déli vagy keleti országrész, annak jobb vételek is lesznek, akár tengerpart mellett is.
Egyébként nem lényeges, hogy én mit csinálnék vele. Az a lényeg, mekkora kereslet van erre itthon, és nagyon úgy látom, hogy egyre nagyobb. Spanyoloknál mér kisebb magyar kolóniák vannak, de egyre többen éreznek rá az olaszokra is. Van aki kiköltözik, van aki csak nyaralót vesz, és vannak akik befektetésnek veszik, vagy kiadásra. -
aAron_
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
3%-os hitel nélkül gondoltam. Ezzel nyilván már más, de nem mindenki tud élni vele.
"~egálban van az albi díj és a törlesztő =megéri"
Ettől még egyébként nem éri meg. Ha precízek akarunk lenni, egy súlyozott átlagos tőkeköltséget kéne számolni először, és azzal diszkontálni a szabad cash-flowt. (WACC és FCFF)
Lakáskiadás hozama nem elég, ha eléri a kockázatmentes hozamot, valamennyi kockázati prémiumra is szükség van.
Egyszer próbálkoztam egy ilyen modell összerakásával, de vagy nem értek eléggé hozzá (túl magasra lőttem be a saját tőke költséget) vagy teljesen abszurd itthon ingatlanba fektetni. Lehet megnézem valamikor újra just for fun.
-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF
üzenetére
"Ja, mert a 40 év alatti közszolgák, akik ezt igazán ki tudnák használni, pont arról híresek, hogy rengeteg megtakarítással rendelkeznek"
A támogatás egyik része, hogy önerőben is segít.
Közszolga csak egy része a 450.000főnek.
és bár nem írtam de a konkrét pldban egy közszolga meg egy gyáriban dolgozó mérnök van. Kettejük együttes bevétele 800K netto. És igen rendelkeznek evvel a tőkével. Nem kell hozzá pl babavárózniuk.Én inkább nem adnám az ingyen végtelen pénzt a NERnek és akkor talán nem kellene az áfának se ennyinek lennie. De ugye ahogy írtad csak preferencia kérdése...
-
aAron_
őstag
Pontosan milyen bruttó hozammal lehet számolni kiadás után ezeknél a lakásoknál? (100 EUR értékű lakásrészt évi hány EUR-ért lehet kiadni?)
Önmagában nekem az nem jelent sokat, hogy x %-kal olcsóbbak az azonos paraméterű lakások, mint itthon.
Itthon a kiadási hozam pocsék, mindenki a lakásárnövekedéstől várja a hozamot. Külföldön is így van? Leginkább ez érdekel.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
bandus
üzenetére
Nagyon leegyszerűsítve:
Aki milliárdos családba született, az alig fizet adót. Fizetése a vagyonához és abból adódó bevételeihez képest elenyésző, így még a Nyugat-Európában megszokott erősen progresszív adóztatás sem hat rá érdemlegesen. Vagyona és ebből adódó egyéb bevétele óriásiak, de erős vagyonadóztatás amennyire tudom sehol sincs. A közteherviselésből vagyonához képest aránytalanul kis mértékben veszi ki a részét. (Köszönhetően annak hogy a politikai és gazdasági hatalom összefonódása miatt a leggazdagabbak érdekei érvényesülnek az adóztatásban is)
Aki viszont munkavállalói családba született, az nemcsak eleve gyengébb oktatást kap, rosszabb kapcsolatokkal és gyengébb eszközökkel rendelkezik, de még a bevételei java részét is elviszi az SZJA. A maradékot meg az ÁFA és az albérlet. Ha még keményebben dolgozik, akkor még többet elvisz az erősen progresszív SZJA. Tehát soha nem léphet ki a mókuskerékből, soha nem gazdagodhat meg. Jellemzően marad abban a kategóriában amelyikbe beleszületett. Örülhet, ha egy lakást össze tud magának szedni életében.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- PlayStation 5 Slim (lemezes) + kontroller 2027.12.23-ig garancia, számlával!
- Lenovo 40B0 ThinkPad Thunderbolt 4 Workstation Dock (300W) (40B00300)
- GAMER PC! i7-12700 / RTX 3080 Ti / 32GB 4133MHz / B760M / 1TB NVMe / 700w! BeszámítOK
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 Flip i5-1334U 16GB 1000GB 14" FHD+ áthajtós-érintős Gar.: 1 év
- GAMING PC! i7-13700F / RX 9070 XT / 32GB DDR5 / B760 / 1TB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

millió lakás áll üresen. Na igen az megállította az áremelkedést. Nálunk ehez képest meg EUs összevetésben is 0/semmi se épül.