Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
válasz
atee_13
üzenetére
Nem véletlenül virágzik a külföldi inagtlanvásárlás. Már azon is gondolkodtam, csinálok rá egy céget. Olaszoknál, spanyoloknál végezne ingatlan vásárlási ügyintézést magyarok számára. Jópénzért persze... Olaszoknál 50-70k EUR-ból már nagyon szép lakásokat, de akár házakat is lehet venni. Spanyoloknál már kicsit drágább, de még ott is bőven a magyar árakból sokkal jobban lehet vásárolni. Pörögnek is az ilyen csoportok ezerrel.
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
Ez is egy rendkívül bonyolult és mozgó célpont. Pl tény, hosszútávú társadalmi probléma, hogy nincs elég gyerek, amitől idővel becsődöl a gazdaság == a gyerektelen lébecolókat extrán adóztatni kell, egyrészt azért, hogy ez is motiváló tényező legyen, másrészt az nem "igazságos", hogy valaki éjszakázva, jólétének 2/3adát, szabadidejének 90%-át feláldozva felnevel 2-3 gyereket, miközben a másik kocsmázik-hobbizik, világot jár, majd amikor megöregszik, tartja a markát, hogy az állami eü a másik által felnevelt gyerekek adójából ellássa.
VISZONT ennek másik véglete is létezik pl afriai országokban, ahol kinyom 8 gyereket egy család, amire nincs se infrastruktúra, se víz, se termőföld, de persze mind a 8 enni akar.
És ez csak egy paraméter, létezik még ezer.
-
válasz
Ixion77
üzenetére
Nincs olyan, hogy legigazságosabb adó. Olyan van, hogy igazságos adórendszer, aminek amúgy van elméleti háttere (vertikális és horizontális igazságosság). A gyakorlatban az ideális egy olyan komplex adórendszer, amelyben minden adónem jelen van a társadalom adottságainak és fejlettségének megfelelő mértékben. A magyar egyébként egészen biztosan nem ilyen.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
HussarF
üzenetére
Én inkább fizetek ÁFÁ-t, mint SZJA-t.
Én a vagyonadót tartom a legigazságosabb adónemnek. Ami nálunk ugyebár nincs. Aztán jön a céges nyereségadó, utána a forgalmi adók, legvégül az SZJA, ami szerintem a legigazságtalanabb adó. Az garantálja leginkább, hogy aki amibe született abban is maradjon örökre.
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Szerintem Bp-n a befektetési vásárlás felejtős, egyszerűen nem éri meg. Ráadásul most cikkeztek róla, hogy a bérleti díjak csökkentek, ez a hitel pedig tovább szűkíti majd a keresletet.
Persze itt is külön kell választani a különböző ingatlan kategóriákat. A panel biztos hasítani fog, de minden más szerintem bukó.
-
axioma
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
olyan volt, hogy kieg kamattam hitel kozalkalmazottnak az onresz ha keves volt, az allam moge tette magat hogy jotall erte, nem kellett plusz ingatlanfedezet [20 eve]
[ha jol tudom, a fedezet most is lehet mellette masik ingatlanon, akkor 0% onresz is mehet]
mondjuk akkor me'g az egyetem oktatoi kozalkalmazottak voltak, most meg attol fugg h melyiken dolgozik kevesebbert, mint a kozepiskolai tanar -
ciricica
tag
válasz
Ringman
üzenetére
Figyi én mindig elmondom amikor szóba kerül, hogy nagyon szép és jó, de, ha valahonnan egy adóforma eltűnik(állambevétel), akkor máshonnan lesz visszapótolva.
De ez már senkit nem érdekel. Ő többet fog kapni. Szemellenző ON.
Nagyon jó az árstop is, de a bolt másik 100 terméknek az árát fogja emelni. De ez sem baj. Az olaj meg a tej legyen olcsó. Egyszerűek vagyunk na.
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Én rengeteg befektetés lakásvásárlást is várok. 107.000Ft/hó törlesztő és bejön belölle 170-180.000Ft/hó majd késöbb mégtöbb. Nem hogy BPn. Megyeszékhelyeken is verekedés lesz a panelekért...
Ja, mert a 40 év alatti közszolgák, akik ezt igazán ki tudnák használni, pont arról híresek, hogy rengeteg megtakarítással rendelkeznek, hogy azt befektetési célú ingatlanba forgassák bele

#20187 t72killer
Az adót így is úgy is beszedik tőled, 27% áfa, jövedéki adók, stb formájában, melyekből többet fogyasztva mint az árokszélt vakarászó Közmunkás Józsi, többet is fizetsz be.
Már nem tudom melyik közgazdász mondta, hogy az adószerkezet végső soron értékválasztási kérdés. Én inkább fizetek ÁFÁ-t, mint SZJA-t. -
Ringman
félisten
válasz
ciricica
üzenetére
pedig ezt a fordított robin hood támogatási rendszert meg kellene szüntetni (most en bloc a teljes szja- és egyéb adókedvezményre, olcsó támogatott hitelkonstrukcióra gondolok), a nők40-nel egyetemben
#20187 t72killer
fogyasztási adókat nem lehet tovább növelni, az általános munkavállalót terhelő adót+járulékot, valamint a befektetéseket (eho-t bankbetétre?) sem.marad a vagyonadó (minden ingatlan), az ingatlankiadás megadóztatása és az, hogy nem lopnak eget rengető mértékben, ill. nem költenek felesleges dolgokra
-
t72killer
titán
válasz
HussarF
üzenetére
A világ jobban működő felén progresszív szja van igen ritka kivételektől eltekintve (mint pl 1-2 USA állam, ami egyáltalán nem adóztatja a munkajövedelmet). Az adót így is úgy is beszedik tőled, 27% áfa, jövedéki adók, stb formájában, melyekből többet fogyasztva mint az árokszélt vakarászó Közmunkás Józsi, többet is fizetsz be.
Elnézve a magyar államháztartási hiányt, borítékolható az adóemelés, amit a jelenlegi rezsim még próbálgathat a szőnyeg alá söpörni, de annál nagyobb lesz később a pofáraesés, minél később jön a nagytakarítás.
#20185: nemrég vettek fel valami 4.5milliárd dollár hitelt az amúgy kb semmire, mert tudtommal semmilyen nagyszabású projektet nem indított az állam az elmúlt évben.
#20184: választási krumpli, kíváncsi vagyok, ha marad a jelen garnitúra (=EU pénzeknek végképp lőttek), fenntartják-e és viszik-e tovább hitelpénzből a Kádár rendszer II-t. Drága lesz a végén a számla.
-
ciricica
tag
válasz
Ringman
üzenetére
3 éve megy az ország EU-s pénzek nélkül.
Ha csak a felét haza tudják hozni valamit csak kitalálnak, hogy fedezve legyenek a dolgok.Tegyük fel ez 1000 milliárd forint többletköltség az államkasszának. Azért azt szerintem kitudja termelni az ország.
Itt a baj, hogy MP túl nagy számokkal dobálózik néha. És túl korán, mert nem várt kiadás termelő dolgok még jöhetnek, mint pl. a 3%-os.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Az a durva, hogy a jelenlegi helyzetre még rá fog jönni a 83.000Ft/hós közszolga/ápoló/tűzoltó/orvos... támogatás. kb 450.000ember használhatja ki.
Az szerintem súlyos lesz:Jelenleg felújított 45milliós 55nmes panel megyeszékhelyen 4.5önerővel 40milliós hitellel. Havi törlesztő 190.000Ft/hó. Ha albérletbe vennék ki havi 170-180.000Ft/hó. Egyértelműen ki kell használni, 2-3év múlva kissebb lesz a törlesztő mint az albi díj.
Viszont!!! erre jön rá januártól a havi 83.000Ft/hós hiteltörlesztő támogatás. A 190.000Ft/hós törlesztő 107.000Ftre csökken. Miközben az albi díj 170-180.000Ft/hó. Nem tudok rá mást mondani mint hogy aki ott nem vesz lakást hanem bérel az kb hülye. Én rengeteg befektetés lakásvásárlást is várok. 107.000Ft/hó törlesztő és bejön belölle 170-180.000Ft/hó majd késöbb mégtöbb. Nem hogy BPn. Megyeszékhelyeken is verekedés lesz a panelekért...És aki nem él vele az fizeti...

(Aztán lehet tévedek.) -
válasz
FireKeeper
üzenetére
Én is cáfolnám a helyükben. Reméljük azért, mert tényleg kamu és nem csak nagyon megijedtek, hogy csúnya vége lesz annak, ami el sem indult. Progresszív SZJA az inkább kösz, nem. Volt már és de "jó" volt.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Morgenstern
üzenetére
Nincs meg HussarF? Évek óta talán már elöző választásoknál is ő volt a topik "digitális harcos klubb"osa. Amúgy értelmes tag nagyon is tisztában van vele amit linkel... az hazugság.
@t72killer
Ez van. Nem én hozom a tvt, ahogy van nem is értek vele egyet de ez van.
Én fejlödő megyeszékhely vonalat számoltam végig sokszor 35-55misis panellel, bukni a 3%ossal érdemben nem lehet. Ha pedig bejön nagyon sok milliót lehet vele keresni. Amit az fizet aki nem használja ki a 3%ot. De ha valami nagy gebasz lenne majd megmentik azokat akik felvették a 3%ost.
-
Dare2Live
félisten
válasz
FireKeeper
üzenetére
Mért? Ha bérlőből tulajjá válik akkor -1kiadó lakás/-1 bérlő a piacon = a kereslet/kínálat nem változik azaz nem lesz hatással a piacra.
@t72 Nekem családon belűl van aki külföldön dolgozik és a 3%os miatt vesz lakást. Ő spec ki se akarja adni, havonta hazajár és kell.
A könyvelő vonalat nem értem mért csináljak. Nem értek hozzá, nem is érdekel, nem is akarok mégtöbb időt gép elött tölteni. Ami itt nekem ld hszem kellett volna, hogy magamnak meg tudjam csinálni, kb 0 tudással mert annyira nem kell vagy megy elektronikusan vagy...
-
t72killer
titán
válasz
Sztenly
üzenetére
"jött nekik kapóra" - pontosabban a 3gyerekes család szintje volt az alap, akik kb értelmes áron még ingatlanhoz jutottak a 2020 előtti, korai CSOK-os időkben, a többiek extrán szívtak.
Részt venni kívánó játékos nélkül nincs játékszabály.
#20170: ez így kamu, DE tejesen korrekt törekvés. Bőven eléggé elharapódzott az országban a dzsentrifikáció, elszálltak a társadalmi különbségek és ha tetszik ha nem, ennek bizony részesei a "jól kereső" rétegek. Nem mindenütt a "Lőrinc meg a haverok" hajtják fel mindennek IS az árát úgy, hogy a nem kicsi minimálbéres vagy nyugdíjas réteg álmodni se mer a megfizethetőségről, hanem a "szerencsés" havi 5-6-800ezret keresők. Adókkal moderálva kiegyenlítettebb lesz a verseny, többek között a lakóingatlanokért is (ugye ingatlannál is be kéne vezetni minimum a 3. kéglire évi 1-2miska sarcot, rögtön kevesebb soklakásos hörcsögünk lenne).
-
avl
senior tag
-
Progresszív SZJA, 33%-os felső kulccsal
Na, ez is szép lesz, ha megvalósul. Már a medián bérre is 22%-ot tennének. -
Ringman
félisten
válasz
FireKeeper
üzenetére
azt alapból kukázni kellene, csak akkor mi lenne pista ingatlanberuházásaival?
meg ez, hogy csalj nyugodtan: [link] -
Sztenly
tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Ezért hívják befektető start programnak elemzői körökben. Röhej az egész. De ezt már páran leírták.
Az is non-sense h pont a jutalmazott réteg nem is fog rájuk szavazni... -
FireKeeper
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
az más kérdés hogy a kiadás már eddig is egyre kérdésesebb volt (beütötte a fejét az emberek fizetőképességének a plafonjába), és azért most biztos lesz a mostani bérlőknek egy része aki tulajdonossá tud válni, illetve lesz olyan is aki kiadásra, befektetésre vesz, tehát a kereslet-kínálati viszonyok a bérlők irányába billenhetnek el.
-
t72killer
titán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Ha ez így van, akkor "tuti befektetés": megveszed 3%-ra, kiadod 6%ért.
-
t72killer
titán
válasz
Sztenly
üzenetére
Angliából hazaköltözős csoportban láttam feljönni a témát, őszintén nem követtem végig mi lett a végkifejlet. Olyanok reagáltak, akik már brexit utáni Brit TB-jogviszonnyal sikeresen csapolták meg a CSOK keretet. Marhajónekik, de ez akkor is nettó árfelhajtás, ráadásul magyarországi adófizető pénzéből olyannak, aki életében csak kivett az országos kasszából.
-
Sztenly
tag
válasz
t72killer
üzenetére
Csak szomszédos országban élőknek játszik a lehetőség ha jól értelmeztem.
Ausztriából biztos nem költöznék haza csak emiatt és adnám fel az ottani életet a többi szomszédos országba meg eleve nem költöznék szóval akkora plusz keresletet ez nem fog teremteni a külhoniak esetén szvsz. -
t72killer
titán
Ne aggódj, van Mo.on egy dzsentri réteg, akik ha nem is nagy tételben, de rá fognak repülni.
Slusszpojén, hogy kicsit a "saját fajtámról" is beszéljek: külföldi magyar csoportban láttam amikor nem egy honfitárs, aki a hazaköltözést fontolgatja, arról kérdezett, hogy ugye külföldi jövedelemmel/TB-vel is lehet otthon ilyen csudahitelt felvenni a házra, amibe költöznének? OK, nem rengeteg, de a szűkös kínálat miatt ha csak 1% (kb 1000db az évi 100e magyar ingatlantranzakciót nézve) ilyet rádobunk a piacra, az feljebb fogja lökni az árakat. És ha az árak feljebb vannak lökve, a jóisten se fogja őket leverni, a kb racionális 2016 körüli szintekre meg pláne nem, ahhoz világválság+államcsőd kell.
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Így van, a belső körnek termelnek némi extra aprót. A fentebbi rantből kihagytam a fokozódó mértékű lakosságcsökkenést a fiatal, lakásvásárlásban érdekelt korosztályok körében. A szomorú az, hogy sok ilyen szerencsétlen, az életbe épp most kilépő fiatal kénytelen beszállni a versenybe és ha fedelet akar a feje fölé, most 3%os jegyet vesz az állam pénzmosodájába - és majd sírni fog, amikor az adófizető azt mondja, hogy bocsi, fizesd a kamataid saját magad.
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Ez csak a kereslet, REÁL ÁRAKBAN jó lesz az a hat hatvannak is, ha az r=30km-en belül a valóságban megkereshető, valódi medián (=nem vesszük ki a kényszervállalkozókat, közmunkásokat, stb a statból) jövedelmekben mérjük az árakat.
Fenntarthatatlan, adófizetői pénzekből finanszírozott hitelek, egy egekbe szálló szektor, amit EGYELŐRE b.sznak megadóztatni, egyéb forrásokból csökkenő reálértékű adóbevételek. Kimondhatjuk végre, hogy lufi van?
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Tavaly nekem is megfordult a fejemben, hogy munka mellett belevágok valamibe mert szeretem meg éves távban beindulna. De amikor az általad írtakat (is) átgondoltam elvetettem.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Ezzel amúgy ugyanaz a problémám, mint az építőiparral. Itt aztán tényleg lehetne hatalmasat gyorsítani, optimalizálni, automatizálni. De nincs, kicsi piac, nem annyira éri meg, amúgy is a meglévő könyvelők jól keresnek nem érdekük, hogy valami diszruptív technológiát behozzanak.
Szerintem ez nagyon komoly versenyhátrány az országban. Gondolj bele, akarsz indítani valami kisebb vállalkozást, csinálsz egy kft-t és egyből havi 70-80e forintot kell kitermelned csak azért, hogy nullás legyél könyvelés szintjén. Aztán még kb 10e banki költség. Még a minimálbér ami újabb 350e. Ott vagy, hogy 450e forintot megtermel egy cég és még mindig kvázi nullás.
Jogi személy szintjén nincs semmilyen egyszerűen könyvelhető társasági forma, olyan mint ami pl. az EVA volt 20 éve. EV-nél van az átalányadó, csak az EV. Teljesen más megítélés alá esik ha akár egy közepes céggel is szerződnél, üzletelnél valamit. -
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
pár szla-val ez reális érték lehet, tessék vidékre kiszervezni, ha bp-en drága a könyvelő.
amúgy a havi bérszámfejtés nem sok időt vesz igénybe, a beküldés sem ányk-val. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nekem ugyan nincs ilyen közvetlen tapasztalatom...de álláskeresés és jövedelem topikokban is felmerült már mellékszálon a téma... és nagyságrendet tekintve is azok a számok voltak többnyire amit Vision is említ... a te éves 1 millád, messze kiugró...
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
No offense, de az én könyvelőm 2 Kft-t, 1 EV-t, és a privátot együtt 36 ezerért csinálja nekem. Nyilván havi 1-1 számla, szóval minimál meló. Az egyik cég áfás, a többi nem.
2 alkalmazott bérének számfejtése is benne van.
Asszony EV-jét 18-ezerért vállalta.
-
kardkovacsi
senior tag
Ezek csak VS Code-al működnek, az egy rossz szekér a VS-hez képest
Valószínűleg nem tudnak belenyúlni a VS editorába és ezért nem adnak ki a VS-hez jó ilyen jellegű toolokat. Cursort néztem de az is VS Code-al megy.
Remélhetőleg az újabb VS verzióban orvosolják ezt a problémát és lehet majd ilyen jellegű toolokat kapni hozzá. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Claude Code, Gemini CLI
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
C# kódra tudtok valami jó AI asszisztenst mondani? Kipróbálnám. Ami a Visual Studióban van (CoPilot) konkrétan egyre szarabb már ki is kapcsoltam. egyszerűen már a kódgenerálása is szar Sok mindenkivel beszéltem és mindenki hasonlókat tapasztalatokról számolt be VS kapcsán.
-
kardkovacsi
senior tag
A dollár mi lelte, hogy így szárnyra kapott? Volt ma valami hír benne?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Vidéki is ennyi, futottam egy kört vele anno. Pontosabban az asszony mert ő régebben segédkezett egy cég könyvelésében mint asszisztens és totál kiakadt a számokon, mert szerinte ez kb. 10-15 percnyi munka havonta, mármint az én cégem könyvelése. Ez van. Nem idegesítem magam rajta de azért várom az AI-t, hogy kicsit pofán verje őket

Volt egy KATA megszüntetés és akkor hirtelen nagy igény lett könyvelőkre és a hiány felverte az árakat. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Napi színes:
Ma ízelítőt kaptam a jövőből.
Egy 20+ évvel ezelőtti, semmilyen mai standardnak meg nem felelő program exportfájl formátumához kellett dokumentációt készítenem. Gondoltam kipróbálom mit kezd a feladattal a Perplexity labs. Odadobtam neki a forráskód releváns részét (párezer sor), mondtam neki hogy írjon egy részletes dokumentációt. Csinált egy MD fájlt, olyan tökéletes tartalommal hogy csak lestem. Még arra is rájött, hogy ha a forráshoz tartozó formból kibányássza a feliratokat, azokat fel tudja használni a tartalom pontosításához. De használta a commenteket, sőt, a változók neveiből is vont le következtetéseket. A forráskód alapján előállított még egy formátummintát is, ami ránézésre szintén tökéletes. Alig kellett itt-ott szakmailag javítanom és kiegészítenem, többnyire olyan dolgokkal, amiket sehonnan sem tudhatott.
Ha egy átlagos gyakornoknak adtam volna ki a feladatot, két hét után sem érte volna el ezt a színvonalat amit itt 10 perc alatt kaptam.
Óriási változásokat fog okozni az AI hamarosan. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Pesti/Pest megyei bérek kereslet-kínálati alapon. Arrafelé a levegőt is keményvalutáért mérik már, így nem csodálom, ha a bármilyen műfajban operáló vállalkozók - köztük a könyvelők - svájci órabéreket kérnek.
Igen, ez egy eléggé favágómunka ahhoz, hogy AI-ra idővel rá lehessen bízni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Pfiucska
üzenetére
Éves 1M. Szerintem 4-5 számla lekönyvelésére sok. Főleg annak a függvényében, hogy ezek mindig, egész évben végig szinte ugyanazok. Azaz egy szimpla repetitív munka. Egy jól automatizált rendszerrel ennek kb. 5-10 percnek kéne lennie. Mivel ez egy repetitív munka, pont az amit egy AI tökéletesen el tudna végezni. Bejönne a számla, vagy feltöltené az ügyfél és megnézné az AI hova lett előző hónapban könyvelve, ugyanazt megcsinálja és csá. Szóval itt van a probléma, senkiben sincs meg az igény az optimalizálásra, hogy a 4-5 órából 10 perc legyen.
Ha nem lennék közel 50 éves tuti nekiindulnék valami AI alapú könyvelő programot fejleszteni, magamnak. Így simán egy könyvelő 300-500 céget is el tudna vinni. A személyes hívás, na oda lehet számlázni a 20e forintos óradíjat (mert ugye a 4 óra 80e forint azt adja ki).
-
fuser123
csendes tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Havi milla, vagy éves?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Szerdán az NVDA jelentés megmutathatja majd neki az irányt.
Az elmúlt két hétben már érezhető rotáció volt bigtechből és félvezetőkből. A jelentés megfordíthatja vagy be is gyorsíthatja a folyamatot. Nekem jelenleg nincs jobb ötletem mint várni és reménykedni. A piacnak összességében jobb lenne ha tovább vezetnének a vezetők. -
t72killer
titán
No látjátok, hogy ki kellett vna b.sznom az AMD-t, most tömény hullaszagot terjeszt a portfóliómban... Lassan ideje új lovakat néznem, a TSLA egész jól összeszedte magát, de nem valószínű, hogy túl messze tud futni, lehet kell egy kis szünet/50%-ot belapátolni egy SP 1x ETF-be, másik fele betét és nyugi.
-
Pfiucska
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kozel egy misi, tehat pl havi 80eft. A fenntarthato mukodes jegyeben ez ~4-5 ora munka. Szerinted nincs ennyi munkaja vele? Tovabbkepzes, jogszabalyok figyelese, effektiv bizonylatrogzitesi ido, ugyfel rendelkezesre allas stb
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
1 misit? Soknak tűnik, de ha nagy az árbevétel, sok a számla, akkor akár indokolt is lehet.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
HRM: [link]
Ilyen világmegváltást ígérő cuccokkal az elmúlt 3 évből Dunát lehetne rekeszteni, a HRM épp a "hónap íze". Szerintem ha nem LLM kutatási területen dolgozol, az ilyenekkel foglalkozni sem érdemes. A hasonló clickbait trutyúb videók nézése mindenesetre még akkor is időpazarlás, ha hobbid az AI világ történéseinek követése.Nano Banana: kép/vidógenerálók, illetve újabban editorok eddig is külön éltek az LLM-ektől, ebben nem értem mi az újdonság. Nyilván ezek is fejlődnek, de alapvetően újat nem tud ez a modell, inkább csak jobban tudja, mint az elődei (emiatt a hype persze indokolt lehet, mert tényleg elég jó).
Programming agents: ez elég buzzword az utóbbi 1 évben, sokszor nem egyértelmű ki mit ért alatta. Kisebb, domain specifikus LLM-ek létező dolgok, de ezeknek inkább költséghatékonyság oldaláról van előnyük, olcsóbban futtathatók, illetve ami szintén fontos: olcsóbban finetuneolhatók. Azt nem gondolnám, hogy jobbak következtetésben, mint a nagy generikus modellek, ha így lenne akkor a programozói szakma már vastagon ráugrott volna erre a vonalra, nem a generikus épp legjobb Claudeot/GPT-5-öt/Gemini Prot használná szinte mindenki.
Mangle: ezt nem is értem hogyan jön ide, ez AI-hoz inkább mint RAG/MCP adatforrás kapcsolódhat, modelltől függetlenül.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Én a HRM nevű technológiáról hallottam legutóbb, de hogy letölthető-e már valamilyen formában, azt nem tudom. Itt egy kis kedvcsináló videó róla. A Deepseek v3.1 is lehet hogy már valami hasonló elvet is használ (a képességei alapján tippelve, miszerint már nincs külön a gondolkodó rész).
A specializálódásra meg pl. ez az AI videó mutatja be a Google legújabb fejlesztéseit: Mangle, Nano Banana, programming agents. Az utolsó (ami valójában kapásból öt) különösen veszélyesnek tűnik a munkahelyeinkre.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
és kisebb tudású, de következtetésekben kifejezetten profi AI-k. Utóbbiakra is van már pár új példa, és az eredmények nagyon ígéretesek: századakkora tudással akár nagyságrenddel jobb eredményeket produkálnak mint az LLM-ek. Van már példa arról is, hogy több különböző jellegű AI együtt dolgozza ki az eredményt.
Konkrét példát tudsz ilyenekre linkelni? Lehetőleg valami gyakorlatban is kipróbálható/működő dolgot, research paperekből vagy lesz valami, vagy nem (inkább nem szokott). -
Ringman
félisten
egyrészt nem tetszik sem a hanghordozása, sem a közlésmódja, másrészt meg vagy gyermekien naiv (nem valószínű), vagy felveszi ezt az álnaiv pózt (pl. zelenszkijjel), ami káros. meg az is furcsa, hogy elment ukrajnába, beszélt újságírókkal, pl ilia ponomarenkoval, aztán nem jelenik meg az interjú [link] [link2]
-
Vesa
veterán
válasz
axioma
üzenetére
Ezt kezelni lehetne azzal, ha nyilatkoztatják a usert, miszerint lemond a jogérvényesítési jogáról, és/vagy kizárólag saját felelősségre és csak adatelemzésre használja az AI-t, nem pedig konkrét befektetési tanácsadásra. De ismét mondom, létezik befektetésre optimalizált AI, vagyis a Gemini és a GPT egész hadoválása a jogi helyzetről értelmezhetetlen. Beírod gugliba, hogy "investment AI", és tonnaszámra adja a találatokat. Egy részük lehet kamu vagy átverés, de többségében követhető cégekről van szó.
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
"de szerintem nem ez történik, hanem elkezdődött a specializálódás."
Én is így látom. Egyik-másik specifikus AI már most olyanokat tud, hogy csak nézek, pedig még mindig a gyerekcipő alján járunk az egész iparággal.
"Az pedig hogy le lesznek korlátozva minden olyan témában amiben akár csak felmerülhet bárkiben hogy felelősek lehetnének, szerintem nyilvánval"
Ez jogos igény, de pl. a pénzügyi elemzés nem tudom miért tartozik ide jelenleg is? Kidob egy outputot, az ember pedig dönt. Nem az AI dönt, Ő csak egy tool a folyamatban, aki elvégzi az adatok elemzését. Mégis korlátozzák. Ennek szerintem egyéb okai vannak, inkább arra tippelek, hogy túl jó ötleteket adna, ami hatással lenne a világgazdaságra is, főleg, ha boldog-boldogtalan elkezdené használni. Más kérdés, hogy akkor speciálisan tőzsdei befektetésekre specializált AI-k hogyan létezhetnek? Mert vagy van általános jogi korlátozás, vagy nincs. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
AMD Power
üzenetére
Az én tapasztalataim egyeznek Vesa-jéval: elképesztő mit tud egy Perplexity, de látható hogy van még hova fejlődni, mert néha nagyon melléfog. Nagy hátránya hogy nem igazán tudja visszaellenőrízni és helyesbíteni magát, de már készülnek a következő generációs AI-k, amik ezt megoldani hivatottak.
Jelenleg úgy látszik, hogy kettéválik az út az AI-k számára. Lesznek nagy tudású, de elemzésre kevésbé alkalmas AI-k (jelenleg LLM), és kisebb tudású, de következtetésekben kifejezetten profi AI-k. Utóbbiakra is van már pár új példa, és az eredmények nagyon ígéretesek: századakkora tudással akár nagyságrenddel jobb eredményeket produkálnak mint az LLM-ek. Van már példa arról is, hogy több különböző jellegű AI együtt dolgozza ki az eredményt. Egyesek az AI fejlődésénak lassulását vízionálják mert a ChatGPT-5 nem lett akkora előrelépés mint várták, de szerintem nem ez történik, hanem elkezdődött a specializálódás. Nem egy nagy mindent tudó AI lesz, hanem sok kisebb szakértő AI, plusz az őket kontrolláló AI-k.Az pedig hogy le lesznek korlátozva minden olyan témában amiben akár csak felmerülhet bárkiben hogy felelősek lehetnének, szerintem nyilvánvaló. A megoldás kulcsa a helyben futtatott AI lehet, feltételezve hogy ezek a korlátozások kikapcsolhatók bennük.
-
-
Vesa
veterán
A napokban kedélyesen eldiskuráltam a Geminivel arról, miért nem adhat befektetési tanácsokat. Még csak nem is ezt kértem tőle, hanem szimpla adatelemzést bizonyos szektorok múltbéli és jelen adataival, trendjeivel kapcsolatban. Érdekes volt, gyakorlatilag teljesen értelmetlen az egész. Elmondása szerint jogi okból tagadja meg a pénzügyi elemzést, mivel nem vonható felelősségre, és mindenképpen emberi befektetési tanácsadót javasol. A probléma az, hogy a befektetési tanácsadó sem vállal felelősséget semmiért, nincs ilyen (maximum akkor vonható felelősségre, ha direkt átverésben vesz részt és az ügyfelet szándékosan megkárosító befektetésekbe akar belehajszolni).
Mit csinál egy emberi tanácsadó? Elemzi a múlt történéseit, a jelen trendjeit, és ebből próbál jósolni a jövőre nézve, bármiféle garancia nélkül arra vonatkozóan, hogy az a befektetés sikeres lesz. Tehát azonos jogi felelősség mellett, gyakorlatilag sokkal rosszabb elemzői képességekkel ad tanácsot. Az AI-tól ennyit se kértem, csak adatelemzést, az output alapján a döntést én hozom meg.Szerintem ezen az alapon semmiféle adatelemzést nem végezhetne, pl. tudományos kutatások esetén sem, mivel hibás következtetések levonása, vagy rossz döntések meghozatala után, egy AI szintén nem vonható felelősségre. Mégis, minden más területen használható, csak a pénzügyeknél nem.
Ez több kérdést felvet:
1. Miért építettek be ilyen korlátokat, ha a jogi/felelősségre vonással kapcsolatos érvelés több sebből vérzik?
2. Ha egyébként is léteztek már korábban adatelemző szoftverek (bár sokkal gyatrtább képességekkel), és azok felhasználást nem tiltotta semmi, akkor az AI-t miért korlátozzák?
3. Előbbi ponthoz kapcsolódóan, ha specifikus, pénzügyi elemzésekre szakosodott AI már most is létezik, akkor miért zagyvál jogi problémákról? -
válasz
Major Lion
üzenetére
Joe Rogan egyrészt eléggé más vendégeket hív, engem kevésbé érdekelnek (csomó van, aki tényleg teljesen zombi), plusz sokszor marhaságok felé tereli a beszélgetést.
És valóban nem egy olyan interjúztató, aki vitázni akar, de ez nem ez a műfaj, el kell fogadni.
Mondok más példát: én személy szerint óriási tisztelettel vagyok Gulyás Marci iránt, pedig 1) a személyes politikai nézetei abszolút nem állnak hozzám közel 2) biztos ő is rengeteg hibát követ el. Viszont összességében Lex és Marci is nettó pozitív számomra, mindketten létrehoztak valamit, ami számomra rengeteg pluszt adott, és kevés negatívumot. Joe Rogan viszont személyesen elősegítette Trump győzelmét, ami számomra nagyon negatív.
-
Major Lion
senior tag
Erre Joe Rogan is kepes, persze o azert tolja a sajat narrativajat, de Lex-el meg pont az a problema hogy az is mindent benyel. Hallgattam jo par podcast-jet, es a legjobban az bosszantot hogy soha semmire nem cafol ra, nem kerdez vissza, nem fact check-eli az alanyt. kosz de nem.
A stilusa az meg persze szubjektiv, de elalszol rajta annyira lassan beszel, meg a tul tolt Love mindenben
-
válasz
julius666
üzenetére
Róna Péterrel az a baj, h ő a saját fasságait nyomja, arra hivatkozva, hogy ő oxfordi professzor. Lex nem hivatkozik semmire se, amikor az interjúkat csinálja, mert ő nem állít semmit se.
Szóval egyszerűen le kell szarni, h kicsoda Lex, és az érdekes embereket meg meghallgatni a műsorán. Szerintem.
Például nekem a Joscha Bach interjú fontos volt az életem akkori pontján, stb.
De tök komolyan kérdezem, h mik vannak még ebben a műfajban.
Tudom egyébként, h az zavar jópár embert, hogy platformot ad nem kedvelt embereknek. Engem ez nem zavar, nem nézem meg, és kész.
-
julius666
addikt
Most őszintén szólva nem tudom mit szerettél volna mondani ezzel, még írtam is hogy a podcastjei okésak. Attól még lehet erősen kamu a kép amit magáról épített (és amire a podcasterségét alapozta) és szerintem legit ha valakinek ez nem tetszik. Róna Pétert is nagyon sokan szeretik hallgatni amikor a beszélő dobozban okoskodik (akár errefelé is), ez sehol nem validálja azt, amit magáról mutatni próbál.
Egyébként én egyáltalán nem várom el egy podcastertől hogy elismert MIT kutató legyen, inkább csak azt, hogy ne kamuzzon magáról. Mert ez akárhogy is nézzük egy red flag. Aki ilyenre hajlandó az másra is.
-
válasz
julius666
üzenetére
Rendkívül sok híres és/vagy a szakmájában menő és/vagy közérdeklődésre számot tartó embert képes órákig beszéltetni anélkül, hogy a saját narratíváját tolná.
Ez önmagában rendkívüli teljesítmény, és nincs igazából hasonló. Csalónak nevezel valakit, aki segít megismerni több száz érdekes ember gondolkozását - komoly arc kell ehhez

Ezenkívül bjj black belt
, azt se adják ingyen Szóval nem hiszem, h karaktergyilkolászni kéne.
-
julius666
addikt
Igazi grifter. Magára MIT-s Research Scientist-ként hivatkozik, közben ebből nem sok igaz: [link] Kb. annyira az, mint amennyire Róna Péter nagy oxfordi közgazdászprofesszor.
A podcastjei persze ettől még nézhetőek, ha nem is túl jó mint podcaster, legalább a felépített kamu image miatt hajlandók elmenni hozzá értelmes vendégek, meg nem erőlteti rájuk a saját baromságait úgy, mint mondjuk JRE
-
bandus
veterán
ETH közben az ATH-t súrolja, néhány tíz dollár híján, ezzel meg mi történt ma?

-
User_2
aktív tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
amellett érvelek, hogy a volumen trend nem nyilvánvaló.
tegyük fel, hogy egy kereskedő egy nap megvilágosodik és az addig használt naked buy helyett spread-et alkalmaz. ekkor a volumen kétszeresére emelkedik, de a felvett pozíció mennyisége, jövedelemezősége nem feltétlenül változik.
tegyük fel, hogy a trader/kereskedő egy következő nap ismét megvilágosodik/fejben megtáltosodik és már nem sima spread-ben, hanem 231-ben utazik. ekkor újra növekszik a volumen, most háromszorosára, de a felvett pozíciók száma nem növekszik még mindig csak egy marad. de a pozíció költsége (lekötött margin) csökken. így bár kisebb a névleges hozam, de az kisebb lekötött tőkére.
tehát a contract szám, volumen 6szoros emelkedése mellett a tényleges pozíciószám nullát növekedett.
ezt most a goldman adta ki,
de próbáljuk meg az authority bias-t elkerülni. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
j0k3r!
üzenetére
Én évek óta úgy érzem, hogy ilyen népszerűség mögött kell legyen valami alapvető hajtóerő, amiről én nem tudok. Pl. olyan stratégiák, amik jobb haszon-kockázat aránnyal működnek mint a korábbi trade módszerek. Játékelméleti alapvetés, hogy a játékosok (befektetők) mindig igazodnak a játékszabályokhoz (lehetőségekhez) és azok keretein belül idővel megtalálják a legoptimálisabb megoldásokat. A 0DTE tehát a legoptimálisabb megoldás, csak nem tudom hogy mire és miért.
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Dollár esik, kötvény esik, részvény emelkedik, mert Powell azt mondta, hogy vágni fog. Az inflációra ránézve nem indokolt a vágás, tehát a másik mandátumuk lesz a trigger. Szóval ők azt látják, hogy van annyira gyenge a munkaerőpiac, hogy akár elkezdődjön egy vágási ciklus, tehát a recesszió esélye megnőtt az elmúlt időszakhoz képest. Így igazából akár még értelme is lehet a mai mozgásnak*, bár nem szeretek varjúbélből jósolni.
*a részvénypiac lehet maximum a kakukktojás, de az már rég elszakadt a reálgazdaságtól
#20102 User_2: Nem tudom én sem, de itt inkább a trend a lényeg, gondolom a mintát ugyanazzal a metodikával számolták
-
User_2
aktív tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
A dollárt viszont ütik, ha ez a policy akkor 1,2 fölé fog menni a dollár euró sőt lehet még jóval tovább. Nyilván nem most hanem ennek még hónapok kellenek.
Egy haszna lesz, a Európa, USA gazdasági számok jobban fognak kinézni
Alapvetően nem vagyok híve ennek, mivel már így is rengeteg kárt okozott az alacsony kamat az elmúlt 15 évben. Főleg az ingatlanok terén, hogy kiárazta a fiatalabb generációkat az ingatlan piacról, szerte az egész világon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- Távcső topik
- Crimson Desert
- Anime filmek és sorozatok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Bittorrent topik
- 8000 nit, maradhat? A szaúdiaknál kezd a Honor 600 Pro
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- PXN V9 Gen 2 Kormány+Pedál+Váltó BONTATLAN!
- BESZÁMÍTÁS! MSI X570 R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Kolink Unity Lateral ARG 750W
- Honor laptop i5-12500H / RTX 2050 / 16GB RAM / 512GB SSD / 2K kijelző Erős, prémium gép!
- LG 65EU961H 4K OLED 65" TV! 3840x2160
- Új AKRACING CORE EX gamer szék dobozában, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
gondolom valami udine alsón tudsz 50k euróért lakást venni. ami tök jó, de mit csinálsz vele?

Akinek meg van pénze az nem panelben fog gondolkodni. Ebben reménykedem, mint érintett.
Szóval persze, vannak ott még gondok. Ettől függetlenül, masszív mennyiségű adatok elemzésében nagy segítség egy emberhez képest. Az emberi elemző is hibázik, valójában sokkal többet is.