Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gerner1
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az FTSE All-world ma is szárnyal
Bár, ha jól látom, ez nagy részben a zuhanó EURUSD hatása. -
SzGee
aktív tag
META + 80 pont afterban, 2,5 évvel ezelőtt a teljes céget meg lehetett venni ennyiért, 2022 októberében 88 dollár volt az árfolyam, azóta majdnem 10x

-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
pump-and-dump, nincs új a nap alatt
. Amúgy semmi extra, csak visszacsücsült az év eleji szintekre, még simán zöldben van az elmúlt években vásárlók többsége. METÁm hálistennek van valamennyi, úgyhogy az elmúlt hetek összes bűne eltörölve
. Holnapig megálmodom, de sztem tartom még egy kicsit, hátha rákapnak az alapkezelők, mostanában eléggé mostoha gyerek volt a MAGSben.Van még egy olyan érzésem, hogy az aranyat akarják még kipurcantani a következő év folyamán, bár azt azért nehéz lesz: szándékos dollárerősítéssel maguk alatt vágnák a fát.
-
Ixion77
Topikgazda
Csak adathiba, vagy tényleg valami nagyon durva dolog történik a réz piacán?
Szerk.: Megvan a magyarázat.
--
MSFT, META: Wow. Miért csak ennyi van nekem ezekből?!
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
Szerintem jó kapcsolódó wolfstreet írás a napokból: Fed’s Rates Not Restrictive for Markets. Financial Conditions Ultra-Loose. Manias Form, Margin Debt Blows Out, Junk Bonds Party in La-La-Land
Legérdekesebb chart a cikkből:

In dollar-terms, June was the biggest month-to-month spike ever (+$87 billion). [...]
In percentage terms, there were bigger spikes, such as in November and December 1999, just before the Dotcom Bubble imploded – less than three years later, the Nasdaq Composite was down by 78% – and in May 2007 just before the simmering Financial Crisis broke out into the open for all to see. -
j0k3r!
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Nem az elitre gondolok, hanem azokra a hűséges
földesurakrakiskirályokra, akik az elmúlt 4 ciklusban összeszedtek 5-10-20 ingatlant, amiből csurran cseppen azért valami havonta + a vagyonhatás.De, hogy ON is legyek: "The Federal Reserve kept interest rates unchanged Wednesday, but two Fed governors broke rank voting against decision, marking the first double dissent since 1993, showing deeper divide on the monetary policy path ahead."
Forrás: [link]
-
Ringman
félisten
válasz
julius666
üzenetére
a keresletnövekedés már jól jön a lakásépítésnek.
amúgy vsz. elég nagy ingatlanportfolio lehet úgy is ner-es kezekben, csak vsz. airbnb-ként. miért ne lenne?
---
Navracsics Tibor közigazgatási miniszter bejelentette, hogy megemelik a területi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bérét
[link]
miből? -
julius666
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
Ezt az érvelést sok helyen olvastam már, de nem teljesen értem. Erősen kétlem, hogy a használt lakóingatlanok piacán kiemelt érdekeltségei lennének a NER elitnek. Inkább a lakásépítés, újépítésű lakások értékesítése ami nekik a pénzt hozná. Ha csak saját zsebre dolgoznának, akkor arra korlátozták volna az új támogatást, mint pl. a zöld hitelnél tették anno.
-
julius666
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
Hogy hogyan lehetne keretezni (és hogyan sikerül majd egy esetleges alternatív kormánynak) szerintem értelmetlen találgatás, meg nem is ebbe a topikba való, az már politika.
Ami számomra érdekes ebben a sztoriban, hogy a jelenlegi kormánypárt - aminek elég megbízható belső mérései vannak - erőteljesen elkezdett felkészülni erre a szcenárióra. Tehát tényleg érdemes már számolni vele.
Mindenki tisztában van vele, hogy erősen korlátozott mozgástere lesz egy alternatív kormánynak, főleg ha nem jön össze a 2/3. Attól tartok elég cudar évek jöhetnek idehaza.

-
Ringman
félisten
válasz
favagoJoska
üzenetére
megkezdődött a pénzszórás rendesen:
Évi egymillió forintos otthonteremtési támogatást ad a kormány a közszolgálatban dolgozóknak -
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
Aztán akkor meg visszajutunk megint oda, hogy aki nettó 600-at keres, már gazdag és uszítják ellene a népet. Csodás elképzelés.
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Plusz arra is kiváló alkalom, hogy azért pár ingatlant a piacra dobjanak jó magas áron, majd ebből mondjuk egy "nyugodtabb" országban vegyenek valamit, ahol persze nem HUF van, hanem mondjuk EUR. Ha meg újra nyernek, akkor meg visszaveszik egyből, mert akkor lesz újabb 4 év még feljebb tornászni az árakat, még akkor is, ha az ország gazdasága stagnál.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
Egyértelmű, hogy ez a terv. Az más kérdés hogy mennyire fog ez működni a valóságban. Ami biztos az a felfordulás. Abban már nem vagyok annyira biztos hogy egy új kormány csak úgy tudná ezek nagy részét megszüntetni, hogy népszerűséget veszítene.
A 3 százalékos kamattámogatott hitelt pl simán be lehetne úgy is szántani hogy még szavazókat nyerjenek rajta. Pont az miatt amit írsz, hogy az ország alsó 60 százaléka (vagy ez esetben inkább 95+) nem lát belőle semmit. Ne a szegények fizessék a gazdagok hiteleit cimszóval, vagy ilyesmi. -
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
Hot take: mivel ez választási pénzszórásnak baromira hatékonytalan (az ország alsó 60%-a ebből nem sokat fog látni önrész, megfelelő jövedelem hiányában), szvsz ez elsősorban a következő kormány helyzetét igyekszik megnehezíteni. Ugyanis a program pénzügyi terhei leginkább a következő kormányzati ciklust fogják súlytani. A következő kormánynak mihamarabb érdekében fog állni lefújni az egészet, ami pedig kiváló muníció lesz a következő ellenzék számára.
Következő hónapok intézkedéseit meglátjuk még, de egyre inkább úgy érzem, a jelenlegi kormány már most a minél erősebb ellenzéki szerepre próbál előre berendezkedni, arrafelé lejtetni a pályát. Tanulják meg alaposan a magyar választók milyen, ha nem ők vannak hatalmon.
Politikai része ennek a teóriának persze nagyon nem idevaló, de attól tartok jelentős gazdasági következményekkel fog járni, ha mégis igazam lenne.
-
Sztenly
tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Még nincs végleges verzió de legvalószínűbb az h ez lesz benne:
Az utolsó 180 nap szigorítása: Az Otthon Start program rendelettervezete szerint a kérelem benyújtásának időpontjában és az azt megelőző 180 napban a munkavégzésnek Magyarországon kell történnie, még akkor is, ha a TB-jogviszony külföldi.
Emiatt nem tartanék attól h tömegesen rohannának haza a külhoniak. -
j0k3r!
őstag
Ez sose volt Otthon Start program. Ez a kezdetektől fogva egy állami garanciás Befektető Start program.
#19779 Sztenly: Nem is terveztek egyébként hazajönni? Emlékeim szerint nem kell benne lakni, ráadásul te/ti is jogosultak vagytok rá, ha van külföldi munkaviszony. Ami amúgy beszarás, mert így olyanokhoz is kerül az adóforintom, akik az itthoni kasszába nem raknak be semmit - valószínűleg nem véletlen nincs szűkítve itthonira
-
Sztenly
tag
Én is szemeztem az Otthon Start-al de mivel 5évig bent kell lakni nekem ez nem játszik. Külföldön vagyunk. Csak emiatt no way h hazamenjünk.
Ezeket egyébként hogy ellenőrzik? -
t72killer
titán
-
3800+
őstag
Valóban, közben megtaláltam a nyilatkozat mintát a jogszabály tervezet végén:
A kölcsön iránti kérelem benyújtásának időpontjában vagy a benyújtását megelőző tíz éven belül legfeljebb egy belterületi lakóingatlanban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezem vagy rendelkeztem.
Otthon Start program azoknak, akik már 10 éve laknak valahol...
-
3800+
őstag
(4) A (2)-(3) bekezdésen kívül a kölcsön akkor is igényelhető, ha az igénylő a kölcsön iránti
kérelem benyújtásának időpontjában és a benyújtását megelőző tíz éven belül legfeljebb egy
belterületi lakóingatlanban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezett.
Jól értelmezem, hogy itt a hangsúly azon van hogy rendelkezett, de már nem rendelkezik? Tehát jelenleg nincs tulajdonrésze. Minden oldal úgy hivatkozik, hogy akkor is felveheted, ha van 50%-os tulajdonrészed lakóingatlanban. Nagyon nem mindegy, hogy hogy lesz értelmezve a fenti jogszabályszöveg a keresleti oldalról.
-
snipr
aktív tag
válasz
Ringman
üzenetére
Közben már elindult a rampage a keresleti oldalon, cserébe a kínálati oldal nem nagyon akar bővülni. A társadalmi egyeztetésre dobtam azért egy mailt, miszerint sokkal jobb lenne ha tényleg azoknak szólna, akikre behazudják, noha úgy sejtem csak dísznek van, sokat akkor sem érne ha kétmillió ilyen levelet kapnának.
-
Ringman
félisten
[link]
Megjelent a kormany.hu oldalon az Otthon Start hitelprogram jogszabálytervezete. A Bank360 cikke szerint az alapfeltételek nem változtak: az állam 50 millió forintos, 3 százalékos, fix kamatozású kölcsönt biztosít legfeljebb 25 évre, emellett számos nyitott kérdésre ad választ a tervezet a szeptemberben induló kamattámogatott kölcsönnel kapcsolatban. -
julius666
addikt
Ha a TBSZ 5 év utáni feltörése a cél és a pénz másra való felhasználása, akkor érdemes lehet még a TBSZ-en eladni, tök függetlenül attól, hogy veszteséges volt-e a papír vagy sem. Ugyanis feltörés után adókötelessé válik a papír, magyarán baszakodni kell az adóbevallással, gombokra.
De ez egyértelműen a másik topicba való...
-
tz970
csendes tag
Akár hosszabbítasz, akár nem, minden papírodnak a TBSZ lejáratkori ára lesz adószempontból az új vételi ára.
szja tv. szerint:
b) ha a jövedelmet szerzési érték figyelembevételével kell megállapítani, a megszűnés, megszakítás napján irányadó szokásos piaci érték, illetve a megszerzésre fordított összeg közül a nagyobb vehető figyelembe, -
Simia
junior tag
válasz
werszomjas
üzenetére
Igen. A TBSZ "egyben" adózik (illetve nem adózik).
Ha van rajta veszteséges papírod, az senkit nem érdekel.
Akár hosszabbítasz, akár nem, minden papírodnak a TBSZ lejáratkori ára lesz adószempontból az új vételi ára.A veszteséges papír TBSZ-en eladásával adószemontból nem tudom mit oldasz meg, szerintem semmit. Az egyik esetben lesz X ft-od, a másik esetben X ft értékü részvényed, adó egyiket sem terheli. Ha a részvény felfele megy, akkor lesz adókötelezettséged, de nyereséged is lesz. Ha lefele megy és realizálsz, akkor meg lesz immár majd ETÜ-s veszteséged. Nem értem miért éri meg előre eladni a veszteséges részvényt.
-
werszomjas
addikt
Lejáró TBSZ-nél igaz a veszteséget nem lehet sehogy "realizálni", adókiegyenlítéshez ?
TBSZ2020-am év végén lejár, ha valami minuszban van és nem adom el, majd csak 2026.01 hóban, akkor az ugyanúgy az aktuális 01.01-es árfolyamon kerül át a normál számlámra? -
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF
üzenetére
A carryt pedig a magas alapkamat generálja.
Kérdés melyik nagyot gyengültre gondolsz. pl nagyot gyengült amikor bezskadt a magyar export-import szuficit. Vagy amikor "világrekord" áron betáraztunk orosz gázból.
És magasan kell tartani az alapkamatot. Mert Magyarország "Moldova". pl [link]
@Simia
Nekem egész elképesztő, hogy fogalma sincs a 99.9%nak ki az a Soros de habzó szájjal ment, hogy miatta gyengül a forint mert azt mondta a TV. Meg a rádió. Utobbi emlékszem óránként. Nem azt mondom, hogy a polcon legyen/elolvasott tőle valamit de azért na. -
Simia
junior tag
válasz
HussarF
üzenetére
Ilyenkor persze nem emlegeti senki, hogy a spekulánsok miatt erős a forint. Majd akkor kezdik újra szidni őket, ha visszaülnek a short pozikba.
Amikor az anyósom nagyokat sorosozik (hogy bedöntötte a GBP-t, meg a forintot támadja), akkor szoktam neki mondani, hogy ha valaki lesodródik az útról és nekimegy a fának, az nem a fa, és nem a fizika törvényeinek hibája, hanem azé aki felelőtlenül vezetett...
Sajnos ez a fajta felelősségvállalás igen messze van a magyar néplélektől, én is csak annyit értem el vele hogy nem beszélünk ilyen dolgokról. -
Simia
junior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nagyjából igen, de volt ott egy még egy másik gondolat is, miszerint az USD/EUR kurzus alapján a HUF-nak (ami általában gyengülő dollár mellett mindig erősödött) ilyen gyenge dollár mellett erősödnie kellett volna az EUR-ral szemben, és falai alapján a 350-es szintet meg is nevezi az euroval szemben...
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Sztem inkább röviden: senki nem tudja. Én inkább carry trade + szentimentet mondanék. Az alapkamatok különbsége akkor is megvolt a forint javára, mikor nagyokat gyengült és a gazdasági kilátásaink most sem jobbak. Csak most a spekulatív tőke a forint long irányába fordította a hajóját. Ilyenkor persze nem emlegeti senki, hogy a spekulánsok miatt erős a forint. Majd akkor kezdik újra szidni őket, ha visszaülnek a short pozikba.
-
Bivalyerős páncélja van a forintnak – Át lehet ezt egyáltalán ütni?
A forint erejét boncolgató cikk a portfolión. -
avl
senior tag
#19739 ?
es: [what-stops-this-train] -böl:
So the big question is: What stops this train?
What causes rich people to rein in their spending?
What causes consumers to stop traveling, eating out and paying for Doordash?
What causes the stock market to experience a correction that lasts longer than a movie preview?
What causes investors to pull back on speculative behavior?
What causes the U.S. government to slow its spending?
What causes the U.S. to experience its first true recession in more than 15 years?The strange thing is household balance sheets are in such good shape that when a real downturn finally happens there is plenty of dry powder available to lever up
The most likely answer is human nature will get us at some point.
Too much stability will lead to instability.
Good luck guessing when that will happen.
The only thing I do know is that cycles don’t last forever.
es [link]
No one predicted this. No one. Not even close.
That’s a good lesson for what comes next from here.
No one knows. -
-
j0k3r!
őstag
Kacérkodok némi PUT opció vétellel, mert szerintem nagyon hirtelen (és valamelyest indokolatlanul) emelkedtek az indexek április óta ennyit, és egy 5-10% S&P500 vagy Nasdaq100 korrekció benne lehet a pakliban a következő 3 hónapban. Szezonálisan is gyengébb szokott lenni ez az időszak és a részvényvisszavásárlás is szüneteltetve van a negyedéves jelentési időszak miatt. Nem nagy pénzzel természetesen, mivel nem vagyok trader

-
-
lemusz
addikt
Szembe jött ez a videó. Akárhogy is nézem az 50-es címletű venezuelai bolivár az 0,36 euró, azaz kb 150Ft. Hogy van ez? Nálunk az 50Ft-os flakonért is harc megy, ott meg így szórják a 150-eseket? Konverziós matek nem jó vagy mi?
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Erről írt nemrég Zsiday is: [link]
Azért a teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy ezzel kapcsolatban azért évek óta riogat ő is. Ami az évek óta felfelé araszoló hosszú oldali hozamokat tekintve persze végülis nem volt teljesen rossz tipp, de istenigazából máshová nem akaródzik átterjedni ez a (tök valós) para. Még a fránya USA ingatlanpiac is úgy nyúvadt ki évekkel ezelőtt, hogy ugyan a tranzakciószám durván recessziós szintre beesett, de az ingatlanárak azért átlagban nagyjából tartják magukat (van már ahol estek, de van ahol 2022 után se állt meg az emelkedés).
-
Dare2Live
félisten
válasz
FireKeeper
üzenetére
Persze hogy nem mert az fakenews
Én a vámok hatásara vagyok kiváncsi. Q3ban már szerintem el kell indulnia felfele. -
t72killer
titán
A vámcirkusznak sosincs vége: 93.5% az import grafitra USA-ban.
Ez igen valószínű Musk energia/akksigyártó bizniszét célozza. Fel kell pörgetni azokat az Epstein anyagokat.
-
avl
senior tag
...Another sign of the success of US tech &
interactive media stocks: they now account for 35% of market-wide earnings vs 19% a decade ago. This trend is corroborated by the bubble chart on entrepreneurship and the creation of new companies since the beginning of the 21st century. This chart was inspired by an exhibit in a report by Mario Draghi on how to reinvigorate moribund European competitiveness
es rengeteg egyeb erdekesseggel -
Hi!King
őstag
válasz
User_2
üzenetére
Hosszú kötvény ETF-ekben szokott lenni ebből az álpamkötvényből, meg más hasonlókból. Ahol 25 év az átlag lejárat, ott a 25 év úgy jön ki, hogy ilyen is van meg 10 év hátralévő lejáratú is. A nyugdíjalapok is szoktak hosszú kötvényeket tartani, akár hosszú kötvény indexeket is tartva, amikben szintén van ez vagy hasonló.
Szóval rövidebben fogalmazva, a nagy része valószínűleg máig intézményi befektetőknél van, és a veszteség szétoszlik rengeteg kisbefektető, leendő nyugdíjas között.
Az osztrák állam meg jól csinálta, már 30 év múlva bagatell összeg lesz ennek a törlesztése, 80 év múlva meg jelképes.
-
User_2
aktív tag
valószínűleg:
ez ma már konkrétan nullát ér, nem felét.
gondold azt, hogy szektor különadó,
ha a központi bank nem vette meg a nyílt piacon kibocsájtás után.
ha megvette akkor szektor pumpa lett belőle, amikor a kamatok csökkentek, akár csak egy egészen kicsit is. és ennél a pontnál lehet gondolni dolgokat.
nagy esély van rá, h az eladó és a vevő megbeszélte ezt előre.
a kibocsájtás és a mai dátum között, akik kereskedtek vele sima momentum termékként kereskedték és igyekeztek minél hamarabb kilépni belőle, amíg létezett használható forgalma.
tehát az a hozam változás, amit említesz egy olyan számított szám, hogy a táblázatban legyen valami, nem ár vagy lézető érték.
- valószínűleg -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Ezek akkora anomáliák mint amikor az osztrákok 1,1%-ra adtak el 100 éves államkötvényt pár éve. Mindenki tudta, hogy gáz, de shortolni nem mered, mert ki tudja mi jön még. Jött is mert 0,4%-ig ment le a hozam a covid idején ami egy 100 éves papírnál rengeteg. Most meg valami 2,3%, szóval aki akkor vette az a lóvéjának egy jelentős részét bukta. Kéne valami kamatos kamat de szerintem valahol a fele alatt lehet.
-
Ixion77
Topikgazda
Érdekesség:
Az MSCI All-World Indexben az NVDA súlya jelenleg 4.73%
Több, mint az összes japán cég súlya összesen (4.65%).
Több, mint az összes francia (2.5%) és az összes német (2.32%) cég súlya együttesen. -
aAron_
őstag
Van még némi HDX1-em, kb. 1% (kripto mix). Legalább dupláját ideálisabbnak érzem, de erre még nem szántam rá magam. Idegen tőlem még mindig, illetve egy folyamatos buboréknak érzem. Viszont el kell ismerni, meglepően jó diverzifikációs eszköznek tűnik korrelációs mátrixa alapján.
+ REIT ami még lehet értelmes lehet. Eddigiek, amiket néztem, viszont erősen korrelálnak a piaccal (egyébként nem meglepően), de így nem nyújtanak plusz diverzifikációt.
-
avl
senior tag
es milyen allampapirban ? magyar? BMAP, FIXMAP, DKJ ? vagy külföldi ? miben?
#19644 -ben irtat (a marha nagy mozgatását a portfoliónak illetve "pánikeladást) en nem tartom jónak, legfeljebb a megtakarítási pálya elején; egyszerüen, mert bármikor, bármi lehet, és nem tudható elöre (hogy mi mikor bicsaklik meg vs. meddig megy felfele, minden racionalis ellenére)
...persze néha van olyan, hogy lehet tudni, de az ritka, lasd covid (lehetett tudni, hogy beesik, de hogy mennyi idöre az alakulhatott volna sulyos covid eseten egesz maskent is) -
avl
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
es #19644-re :
Q+A:
"Why is it always so difficult to predict an asset bubble? People have been calling tech a bubble since 2015. Everyone who called the dot-com bubble and the GFC have been wrong for years about this cycle.""What will finally brings this economic cycle to an end? It feels like there is so much money sloshing around that the music will just keep playing but I know cycles never last forever."
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
teljes az AI hisztéria, és ngl én még mindig nem értem, mire fel.
-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
JP30Y pedig új ATH.
Úgy tűnik, a kötvénypiacok egyre magasabb növekedési és/vagy inflációs kockázatot látnak a jövőben.#19728 kardkovacsi
Még megvan teljes egészében de egyre inkább eladhatnékom van. Még mindig higher high - higher low sorozatban van, de ha csinálna egy hirtelen nagy gap up-ot, legalább a felét eladnám. Durván magasnak érzem az árazását, és nem akarom elhinni hogy rövid-közép távon lenne még benne jelentős potenciál felfelé. Annak ellenére sem, hogy szerintem az AI 2-3 évben belül teljesen felforgatja az életünket. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezen még igencsak melózni kell, hogy piacképes, tényleg autonóm kocsik-taxik legyenek belőle, nem véletlen tartja külön Musk az xAI-t, ezeket már esélyesen nem a Tesla fogja megcsinálni...
-
kardkovacsi
senior tag
30 éves megint 5% fölött van.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Totál laikusként a CUDA-t a windows-hoz hasonlítanám: bár tényleg lehet alternatív megoldásokat csinálni ugyanolyan funkcióval, DE egyrészt a szabadalmi jogok és a proprietary cuccok miatt nem csinálhatsz/nem tudsz pontosan ugyanolyat csinálni, másrészt a vállalati ügyfélkör elég komoly szintű SUPPORT is kell, változó-fejlődő környezetben.
A hardveres oldal sem olyan pofonegyszerű, VGA fronton ugyebár az AMD-vel évtizedek óta megy a verseny, de az intel érdemben csak nemrégiben tudott felnőni hozzájuk.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
* "a 10 éves bond hozama meg 8%"
-
avl
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Messzebbről indulok. Van egy vállalati kötvényed. Annak a kockázata mindig két részből áll. Van a kockázat mentes hozam, az adott ország lejárattal megegyező állampapírja, illetve van egy credit risk-nek nevezet rész ami meg ugye ami fölötte van. Mondjuk a 10 éves amcsi kötvény hozama 5%, a 10% bond hozama meg 8%, akkor a credit risk 3%. Ha nem akarod futni az 10 éves állampapír kockázatát mert neked Trump ne rángassa a corporate bondod hozamát (árát) azzal, hogy állandóan kamatot akar csökketeni, fogod és veszel corporate bondot meg eladsz ugyanannyi állampapírt. Így marad a nettó 3%-od ami tisztán cég kockázata.
Valami ehhez hasonló elven gondolkodtam, hogy az egyes országok kereslete mennyire befolyásolja az arany árfolyamát és itt már bejátszik a deviza hatás is. Talán így már érthető mire gondoltam.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Ha az egész kereslet dollár lenne akkor van értelme hedge-elni mert akkor az arany árfolyama független a dollár mozgásától, azaz ha nem akarsz hozzá egy eur.usd kockázatot is vinnni akkor hedge-elsz.
Ha nem független, azaz van közte korreláció akkor viszont nem éri meg vagy csak részlegesen. -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
De mégis mi a búbánatos lófüttyöt számít az arany keresletével kapcsolatban, hogy épp mennyi képződik belőle USD-ben, INR-ben, vagy épp kazak tengében?
-
kardkovacsi
senior tag
A mai nvidia jump margójára. Én még mindig nem értem mi az amit nem tud a konkurencia lemásolni az nvidia kapcsán?
Emlegettétek a CUDA-t, de az egy api, nem? Az lecserélhető, lemásolható. Elvileg api hívásokat nem is lehet levédetni ha jól tudom. Tehát csinálhat egy ugyanilyen és akkor csak egy namespace átírás. -
VWCE már március eleji szinteken. Lassan, de biztosan. (Reméljük nem a nagy összeomlás előtt
) -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szerintem erősen fals amit írtál. A dollár árfolyamának és az indiai aranykeresletnek összefüggésével kapcsolatos logikai bukfencre aAron_ már rávilágított, de az szvsz az alap feltételezéssel is gondok vannak, hogy az indiai ékszerhalmozás miatt megy fel az arany világpiaci ára.
Egyszerűen dobj oda mondjuk egy indiai GDP, vagy átlagjövedelem chartot az arany árfolyama mellé, mennyi korreláció van a kettő között. Arany árfolyam szempontjából a 2010-es évek gyakorlatilag egy elvesztegetett évtized volt, miközben az indiai gazdaság óriásit nőtt.
Az arany árfolyamát főleg a befektetői piac mozgatja. Nem véletlen, hogy 2022-től indult a bika, egyrészt azóta növekszik a bizonytalanság a világban, másrészt Kínában a lakosság befektetési lehetőségei erősen korlátozottak. Hogy 2021 végén lecsücsült náluk az ingatlanpiac a lakosság kiszeretett belőle és átpártolt az aranyra.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Ugyanazt írjuk. Ha gyengül a dollár akkor nem dollárban olcsóbb lesz az arany ami növeli a keresletet azaz emelkedni fog. Ezt a bétát nem tudom a dollár indexhez kéne nézni.
Olajnál eléggé ott van. Legutolsó olajár sokk amikor 120 fölé ment akkor a dollár már 1,6-on volt az euróval szemben. Aztán amikor beszakad az eur.usd akkor az olaj is szakad vele együtt.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"Tehát ha a dollár gyengül akkor a kereslet emelkedni fog mert az indiainak olcsóbb lesz az arany ezért többet akar venni. Ugyanez igaz a másik irányba is."
Na de ez biztos? Ha gyengül a dollár, akkor az arany ára emelkedik dollárban (béta -1), ami a plusz keresletet gátolja. Rúpiában az arany árfolyama nem változik, ezért a kereslet / kínálatnak sem kéne.
Arany inkább egy pure India long.

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Talán a jobb másik irányból megfogni, úgy érthetőbb.
Az aranyat a kereslet/kínálat vezérli mint minden más terméket. Tételezzük fel, hogy ez nagyjából rugalmas. Az arany esetén a kereslet fő hajtója a jegybankok illetve indiai családok akik hatalmas felvásárlók mert ott az a menő ha sok ékszered van. Ebből nagyon kevés a dollár alapú.
Tehát ha a dollár gyengül akkor a kereslet emelkedni fog mert az indiainak olcsóbb lesz az arany ezért többet akar venni. Ugyanez igaz a másik irányba is.
Valójában az arany implicit hedge-li magát a dollárral szemben és ez igaz rengeteg nyersanyagra például az olajra is.
-
aAron_
őstag
"evvel azt akarod mondani, hogy EURUSD csak csökkenti arany hozamat ?"
Nem, hanem azt mondom, hogy vagy növeli vagy csökkenti, érme feldobás. Várható + hozam nulla (- költség).
"egyreszt van ilyesmi ugy gondolom, masreszt EU-bol nezve nem olyan jo, ha $ gyengül, arany nö, de a kettö eredöje €-ban a "szorzatuk"
Igen, de ahogy a regresszió is megmutatta, fontos más faktorok is vannak. Hosszú távon ezek magyarázzák meg az arany hozamát.
EURUSD mindössze 13.5%-kal van magasabban (ez nem azt jelenti, hogy hedge-dzsel ennyivel magasabb hozamod lehetett volna EUR-ban carry költsége miatt, kérdés az mennyi), mint 25 évvel ezelőtt, DXY meg közel változatlan. Emiatt elmúlt 25 évben mindkét devizában nagyon hasonló, 10% körüli éves hozamot ért el az arany.
Amúgy ja, ez a kérdés önmagában biztos nem ér meg ennyi kutatást, de érdekesnek találom. Arany mindig is egy nagyon furcsa dolog volt számomra, és még mindig van mit megérteni.
#19712avl: Önmagában EURUSD grafikont én biztos nem venném figyelembe.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Autopilot az egy régebbi rendszer, azt már nem igazán fejleszti a Tesla. Az gyakorlatilag egy sávban tartó ACC-vel kiegészítve. A legtöbb autóba kérhető és egyes konkurens gyártóknak jobb és kényelmesebb termékei vannak.
FSD. Az ami az önvezetésre lenne kitalálva de alapvetően még nagyon messze van tőle. eleve csak amcsiban engedélyezett. Rengeteg szituációt nem kezel, ahogy nem kezelte ezt a vasúti átjárót sem. Illetve elég sokat lepkézik mivel nincs benne lidar (lézeres távolságmérés) ezért ha szembe süt a nap bizonyos szögben akkor jönnek a fantom fékezések.
Ez azért kurva bonyolult probléma, rengeteg ország rengeteg szabály, rengeteg vezetési stílus és rengeteg edge case.Robotaxi. Az semmi más mint az FSD meg a jobb egyben egy ember. Azért is kell oda, mert az FSD még messze van attól, hogy működőképes legyen 100%-ban.
Ami van, hogy elvileg felküldik az adatokat az autók, amin lehet tréningelni. Mondjuk nem tudom honnan tudja, hogy amit a vezető csinált az megfelelő volt. Ez alapján csak egy átlag sofőrt tudsz kihozni belőle.
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
"Arany árfolyama EUR-ban független EURUSD-től, arany árfolyama dollárban nagyban függ dollár erősségétől (DXY)."
-> szerintem ennek a vesszö elötti része nem igaz
a masikra, a hol 100%: azon az oldalon, hogy USA, $ long, ott csak felfele mehet €-hoz kepest
mar többször tettem be hasonlo kepet:

egy több mint 6 eves idötartam, amikor a $-ban elert hozam, €-ban igencsak kisebb volt (utana meg egy hosszu, ahol "$ erösödese" hátszéllel támogatta az €-ban elert hozamot) -> szeretnek egyiknek sem nagyon / kizarloag kitett lenni
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
"De nem értem, miért gondolod, hogy ez bármilyen diverzifikációt nyújtana arany esetében?"
nem az arany eseteben, hanem a portfoliom egészére gondolok, es avval, hogy aranyam (legalabbis közvetlenül, mert maskepp van/lehet) semennyi nincs
ha veszek aranyat, az diverzifikal (a meglevö egyebek, rv.ETF-ek, allampapirok, kötveny ETF-ek, bef.alapok mellett)
ha veszek aranyat es reszben nem hedgeltet, reszben "hedgeltet", akkor az arany"am" önmagaban is diverzifikalt
"Ha dollár gyengüléstől tartasz, arany jó befektetés már önmagában."
egyreszt van ilyesmi ugy gondolom, masreszt EU-bol nezve nem olyan jo, ha $ gyengül, arany nö, de a kettö eredöje €-ban a "szorzatuk"
vulgáris egyszerüen: hajamra kenhetem az arany értéknövekedését, ha az $-ban van, de a $ épp annyit gyengül €-hoz képest, mint arany ára felmegy, mert akkor épp nullán lennék(EU-bol nezve € számít, nem ?? [komoly kérdés; én sok éve HUF, €, $-ban nézem a portfoliom] hiába nö a $ elötti méröszám, ha az € elötti csökken és EU-ban vagyunk {egyébként ez is egy érdekes kérdés, mert nyilvan amikor vilagkereskedelem, vilaggazdasag van, akkor elegge hatnak egymásra, de azert nem egyformak a folyamatok, az infla, az árak változása $-ban es €-ban}]) nyilván USA-ban meg sem fordulna a fejemben ilyesmi "hedgelése" ...legfeljebb az onnan internationalnak gondolt cuccoké
"Van egy arany pozíciód és egy független, random eredményű pozíciód. EURUSD árfolyam spekulációban nincsen semmilyen nullánál nagyobb várható hozamod, ezt ki merem jelenteni."
-> evvel azt akarod mondani, hogy EURUSD csak csökkenti arany hozamat ? epp a fent betett tablazatresz mutatja, hogy siman növelte is, YTD, 1eves, 3eves idötavon is (hogy a jövöben is fogja-e, azt nem tudom :)
"XAUEUR szórása alacsonyabb, mint XAUUSD-é, európai befektetőként ez tök jó"
-> valami ilyenre gondolok csillapitásként megfogalmazva
örvendek a gondolatcserének, lehet már kicsit sok volt ez itt és most (a többieknek illetve, hogy csak gondolkodok, nem vettem semmilyen formaban közvetlenül, ha vennék is, csak 0.5% körül elöször)
-
aAron_
őstag
'vs. #19705aAron_ "Ha dollár gyengüléstől tartasz, arany jó befektetés már önmagában"'
Ezt úgy értettem, hogy nem fog hátrányosan érintetni a dollár gyengülése. Arany árfolyama EUR-ban független EURUSD-től, arany árfolyama dollárban nagyban függ dollár erősségétől (DXY).
"nem érzem, hogy ugyanannyinak kellene lenni, csak nem akarok egyik oldalon allni 100%-kal, hedge nelkül ugy erzem oda áll mindenki"
Ezt nem értem, milyen oldalon állnál 100%-kal?
-
avl
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
"Ott se teljesen áll amit írsz, azaz hogy duplán jól jársz ha a dollár erősödik és nem jól, ha gyengül"
a dupla lehet szerencsetlen megfogalmazas, talán csillapíto hatasrol beszelhetünk, gondolkodok: ha USA erös, $ erös, rv.hozam (ACWI-ben is nagy arányu USA), akkor € szenvedösebb, es forditva: en meg €-ben nagyot nem akarnék szenvedni sem, es elfogadom, hogy kevesbe hoz is
azt gondolom értem, amit írtok, ...bár: #19704julius666 "Aranynál sokkal kevésbé áll az érvelésed, az sokkal függetlenebb az USD árfolyamtól" vs. #19705aAron_ "Ha dollár gyengüléstől tartasz, arany jó befektetés már önmagában"
az investing alatt könnyen összevethetö idökre:

"Csak valahogy nem tűnik logikusnak, hogy mindig pont akkora USDEUR short pozit tarts mint amennyi aranyat is."
-> persze, hogy nem az a "pont akkora";
nem érzem, hogy ugyanannyinak kellene lenni, csak nem akarok egyik oldalon allni 100%-kal, hedge nelkül ugy erzem oda áll mindenki
de a hedgelt rv. ETF-emmel is kicsit arrafele állok, csillapitónak gondolom
"Olyan random ötletelgetős "veszek kis ilyet is mert tetszik aztán kitalálom miért jó""
-> igen, "random ötletelgetös"; a masodik resze forditva van, nem veszek es kitalalom miert jo, hanem kigondolom nekem melyik tetszik (a "miért jó" az tul erös kifejezés), aztan majd veszek
nyilvan még semennyit sem vettem. ha veszek is: a szokasos apro lepesekben, 1-1 vétel inkabb 0.5% alatt
-
t72killer
titán
Kicsit más téma, összefutottak a hírek önvezető/vezetéssegítő témában:
Autopilot (ez ugye csak vezetéssegítő rendszer, a sofőrnek észben is ott kell lenni)
Ha jól értelmezem, "hús-vér" AI nincs még ezekben a kocsikban, ezért is kapcsoltak magasabb fokozatba Musk-ék AI témában.
-
aAron_
őstag
De nem értem, miért gondolod, hogy ez bármilyen diverzifikációt nyújtana arany esetében? Részvényt ne keverjük ide, mert annak van/lehet USD cash flowja.
Van egy arany pozíciód és egy független, random eredményű pozíciód. EURUSD árfolyam spekulációban nincsen semmilyen nullánál nagyobb várható hozamod, ezt ki merem jelenteni.
Csináltam még egy regressziót, most 2000-01-01-től, heti adatokon.
Y=Δln(XAUUSD), X∈{Δln(SPXUSD),Δln(DXY),Δln(VIX)}
Economic Takeaways
DXY is by far the dominant driver, explaining most of the 23 % combined R².Equity markets and VIX add little independent explanatory power once you account for USD strength.
About 77 % of weekly gold‑USD volatility remains driven by other factors (real yields, central‐bank flows, supply/demand).
DXY (β ≈ –1.0334)
Highly significant (p < 10⁻⁷⁴).
A 1 % rise in DXY (USD strengthening) corresponds to a ~1.03 % drop in gold‑USD—showing gold’s status as a near‐perfect USD “hedge.”
Why gold ≃ USD short
Pricing convention
Gold is quoted in USD worldwide. If the USD weakens, gold becomes cheaper in dollars, and if the USD strengthens, gold becomes more expensive.Empirical beta ≈ –1
A β very close to –1 says that gold’s USD return is almost a perfect inverse of broad‑dollar moves. In statistical terms, gold shares nearly the same magnitude of volatility as the dollar, but in the opposite direction.But it’s not a pure USD‑short position
Residual drivers (~77 % of variance)
Your R² was ~23 %, so about 77 % of weekly gold movements aren’t explained by DXY. Those come from:* Real interest‑rate changes (TIPS yields)
* Risk sentiment / crisis‑driven safe‑haven flows
* Supply/demand shocks (mining, central‑bank purchases)Javítsatok ki, ha tévedek, de ez alapján:
* Ha dollár gyengüléstől tartasz, arany jó befektetés már önmagában.
* Tulajdonképpen EUR-ra "hedgelt" arany dupla USD shortot közelíti dollárból nézve. Mármint EUR-ra hedgelt arany DXY bétája -2 körül lehet.
* Előző alapján DXY bétája EUR-ra hedgelt arany hozamára EUR-ban -1. Tehát egy ilyen ETC-vel nem dollár semleges a pozíciód, hanem nagyon is erősen fogadsz rá. Szó sincs hedge-ről.
+1 XAUEUR szórása alacsonyabb, mint XAUUSD-é, európai befektetőként ez tök jó. Korrelációs mátrix más kérdés.
#19701User_2: LLM modellek is ilyesmit magyaráztak, de sajnos egyelőre ezt nem igazán értem. Persze, USD-ben van az árjegyzés nagyrészt, de nem értem indirekten miért ne bírhatna nagyobb magyarázó erővel EUR deviza árfolyam arany EUR-s árára?
Ha mondjuk argentin peso-s arany árfolyamát vizsgálnám, USDARS biztos nagy magyarázó erővel bírna. Nem?

-
julius666
addikt
Igen, csakhogy USA ETF-eknél van egy tényleges dollár kitettséged, hiszen azok a cégek nagyrészt dollárban szerzik jövedelmüket, meg sok egyéb módon is függenek a dolláros környezettől (hozamok, adók, policy változások, stb). Bár ez S&P500-nál csak részben igaz, az ott lévő cégek nagy része elég globális tevékenységet folytat. Ott se teljesen áll amit írsz, azaz hogy duplán jól jársz ha a dollár erősödik és nem jól, ha gyengül, mert nagyon nem triviális az USD árfolyam és az USA cégek árfolyama közti kapcsolat :van akinek rossz, van akinek mindegy, van akinek jó, ha az USD erősödik. De oda értelmezhető valahol az érvelésed, oda értelmezhető hogy hedgeled a dollár kockázatot.
Aranynál sokkal kevésbé áll az érvelésed, az sokkal függetlenebb az USD árfolyamtól. Ott ténylegesen az van, hogy felveszel egy long pozit az aranyra, illetve egy USDEUR short pozit még mellé, tök függetlenül. Ha amúgy is szeretnél 2 ilyen pozit, akkor nyilván van értelme a terméknek számodra, valszeg így olcsóbban megúszod mintha magadnak legóznád kisbefektetőként ezt össze. Csak valahogy nem tűnik logikusnak, hogy mindig pont akkora USDEUR short pozit tarts mint amennyi aranyat is. Olyan random ötletelgetős "veszek kis ilyet is mert tetszik aztán kitalálom miért jó" szaga van a dolognak.
-
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"akkor az aranyrúd mellé gyak. egy forex pozid is van" -> igen, szerintem is
evekkel korabban is feszegettem a hedge témát, pl. #73884 #84094 es van is széles €-ra hedgelt rv. ETF-em,
ahogy akkor is irtam, diverzifikalas miatt: ne akkor jarjak "duplan" jol, ha $ erösödik es nem jol, ha $ gyengül,
hanem ha erösödik, ha gyengül jarjak "közepesen jol"a linkeden epp Japannal peldaloznak, volt is: [ilyenem, ekkor]

-
User_2
aktív tag
válasz
aAron_
üzenetére
Amit nem értek, hogy ez miért ennyire más EUR-ban. Alacsonyabb a korreláció, R^2, béta abszolút értéke, arany ára EUR-ban sokkal függetlenebb EURUSD-től.
ez a kijelentés csak akkor releváns, ha valóban létezik eur-ban vezetett arany tőzsde,
és azon az eur tőzsdén van valódi forgalom.de szerintem nincs eur-ban vezetett arany tőzsde, amiről tudok az juan-ban van,
azaz gyakrolatilag kettő egymástól valamennyire független arany tőzsde létezik:
a londoni és a kínai. - szerintem.
minden más szám, nyilvántartás, kimutatás, chart, árfolyam e kettőnek deriváltja.ami magyarázhatja az arany eur árfolyamának eltérését, az az inhouse kereskedés/árfolyamközlés.
sima greed, ha figyelsz nem muszáj pocsojába lépned.- szerintem -
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Macrodroid
- Feketelista, avagy a rossz boltok topicja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux Mint
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- Hivatalos a Poco X8 Pro Max gigantikus akkukapacitása
- Gumi és felni topik
- OLED TV topic
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- További aktív témák...
- PXN V9 Gen 2 Kormány+Pedál+Váltó BONTATLAN!
- Dell Precision 7550 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
- Eladó Lenovo ThinkPad X13 Yoga Gen 3 2-in-1 érintőkijelzős üzleti laptop, beépített tollal
- Apple iPhone 14 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- iKing.hu Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 12/256GB fekete használt 6 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Amúgy semmi extra, csak visszacsücsült az év eleji szintekre, még simán zöldben van az elmúlt években vásárlók többsége. METÁm hálistennek van valamennyi, úgyhogy az elmúlt hetek összes bűne eltörölve
. Holnapig megálmodom, de sztem tartom még egy kicsit, hátha rákapnak az alapkezelők, mostanában eléggé mostoha gyerek volt a MAGSben.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)

a 4db nevetseges