Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gerner1
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
- "az olyan, mintha egy aranyrudad lenne otthon az asztalon. USD-t nem tartalmaz, se más devizát."
akkor nem értem: miért illetve mi a problema / "kötsz bele" / kritizalod / nem tartod jónak ?? ha nem tartalmaz $-t - tenyleg megérteni szeretném
esetleg csak es kizarolag a "hedge" szo hasznalata zavar ? (mint irtam: nem en alkalmazom ra, az persze mondhato, hogy ök rosszul :-)
" hedge lényege, hogy valamilyen kitettségedet (amit nem akarsz, hogy eredményed befolyásolja bármilyen irányba), kockázatodat csökkented általában plusz költség árán"
"emiatt felvenni egy USDEUR short pozíciót indokolatlannak tűnik; nem más, mint egy spekulatív FX ügylet."
"Én azt nem értem, hogy mi köze van a kettőnek egymáshoz, minek egy termékbe csomagolni a kettőt. Ha valaki szerint USD gyengülni fog, akkor shortolja be, de ez már aktív trading kategóriája"
talan ugy fogalmazhatok: azert jo 1 termekbe csomagolni, mert nem kell többel "veszödni", mert több eszközzel több a macera - nem ?
szerinted hogyan lehetne egyebkent megvalositani ? (külön arany vétele es külön "USDEUR" short)
vs. egyszerüen aranyat a fentiek szerint venni, ahogy a termek forgalmazoja fogalmaz:
"Simple way to gain exposure to spot prices: "The Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC is linked to the gold spot price....FX Hedge: The Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC is equipped with a currency hedging mechanism to minimise the EUR/USD exchange rate risk" [link]
nyilvan tulzas, de mintha azt mondanad: miert szeles rv. ETF-et venni, vegyük egyesével a rv.-eket; vagy ne vegyen senki Vanguard Lifestrategy ETF-et, hanem külön az elemeit (en ugye annak idejen megkerdeztem öket: NINCS additiv költsege !) -> szerintem egyszerübb kevesebb eszközzel ...esetleg kereskedesi költseg is kisebb, persze a "hedge" nincs ingyen -
aAron_
őstag
Nem értitek, amit írtam.
#19689t72killer hasonlata tök jó volt. Hiába veszed az aranyat ETC formájában, attól még az olyan, mintha egy aranyrudad lenne otthon az asztalon. USD-t nem tartalmaz, se más devizát. Csak arany van az asztalon, nincs alá rejtve egy köteg dollár.
------------------
De ha nagyon quant irányból közelítjük meg, akkor fel lehet erre egy regressziós modellt is állítani. Pl. arany ára USD-ben és EUR-ban mennyire magyarázható a EURUSD mozgásával?
Sajnos annyira nem vagyok jó statisztikában, de azért valamire jutottam AI segítségével, havi log hozamokon vizsgálva 1975-től (1999 előtt EUR helyett ECU):
Y=Δln(Gold in EUR), X=Δln(EURUSD) - arany hozamát EUR-ban magyarázom EURUSD hozamával:
Multiple R = 0.1906
Alacsony korreláció.R^2 = 0.03634
Az EURUSD hozamai az arany-EUR hozamok napi szórásának mindössze 3.6%-át magyarázzák.β ≈ –0.3243
Az EURUSD 1%-os emelkedése az arany euróban kifejezett árának 0.32%-os csökkenésével jár.Y=Δln(Gold in USD), X=Δln(EURUSD) - arany hozamát USD-ben magyarázom EURUSD hozamával:
Multiple R = 0.3750
R^2 = 0.1406
β ≈ 0.676
Y=Δln(Gold in USD), X=Δln(DXY) - arany hozamát USD-ben magyarázom dollárindex hozamával:
Multiple R = 0.4088
Eddigi legmagasabb korreláció.R^2 = 0.1671
A dollár index hozamok az arany (USD) hozamok havi varianciájának mintegy 16.7%-át magyarázzák. Magasabb, nagyobb magyarázó erővel bír mint X=Δln(EURUSD), ez logikus, egy teljes currency basket a magyarázó tényező.β ≈ –0.8706
A dollár index 1%-os emelkedése (USD erősödése) -0.87%-os arany-USD hozammal jár. Fordítva, az USD 1 %-os gyengülése +0.87%-os arany-USD hozam.Elsőre azt támasztja alá, amit korábban gondoltam. Arany ára dollárban dollár árfolyamváltozását korrigálja nagyrészt.
Amit nem értek, hogy ez miért ennyire más EUR-ban. Alacsonyabb a korreláció, R^2, béta abszolút értéke, arany ára EUR-ban sokkal függetlenebb EURUSD-től. Lehet kisebb időtávot és nagyobb felbontást is érdemes lenne megvizsgálni majd.
Ha esetleg valaki jobban ért ehhez, szóljon, ha valamit félreértelmezek.
-
t72killer
titán
Ha nem tőkeáttétellel nyomod, akkor egy ETF-el szimplán aranyad van, kb úgy, mintha ott ülne az asztalodon egy aranyrúd formájában, teljesen lényegtelen, milyen devizát fizetnek vissza, amikor eladod: ha USD alapú az ETF, ugyanannyi értéket fogsz kézhez kapni, mintha EUR alapú lenne (kivétel persze a brokiköltséges és ha a két ETF managementköltségei eltérnek, de ez apróság).
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
en ugye tartok szeles rv. ETF-et is €-ra hedgelve, hasonloan mint annál:
gyengülö $, erösödö arany szamomra nem elkepzelhetetlen - söt - kombinacio; EU-bol nezve az meg hedge nelkül erösen csökkenti / eliminalja az arany esetleges emelkedését
az elözö link is mutat ilyesmit:

azt nem vitatom, hogy van benne "spekulatív FX ügylet"; hasonloan, mint szeles rv. ETF eseten: különben nagyon $ kitett minden, legyen diverzifika, EU-bol nezve ne nagy $ kitettség
-
aAron_
őstag
Hát, ez még annyira sem érdekelte a piacokat, amennyire gondoltam. TACO trade goes on.
#19683avl: Ez a EUR-ra hedgelt arany elég furcsán hangzik nekem. Semmilyen CF-ja nincs, globális eszköz. Értem, hogy leggyakrabban USD az elszámoló devizanem, de emiatt felvenni egy USDEUR short pozíciót indokolatlannak tűnik; nem más, mint egy spekulatív FX ügylet.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Az a helyzet, hogy még a Wikipédia is necces ezzel kapcsolatban. Ezt írja:
Világpénz: Az arany és az ezüst világszerte betölthetik a pénz funkcióját. Egyes pénznemek is képesek a nemzetközi forgalomban is betölteni az előző funkciókat, vagyis konvertibilisek.
Ez így ebben a formában nem igazán állja meg a helyét/pongyola. A nemesfémek termelt áruk, maga az aranypénzrendszer a felvilágosodás óta nem működött a gyakorlatban (ezért alakult ki a váltó, majd később a klasszikus bankjegy). Persze laikusként nehéz ezzel mit kezdeni, mert hát azt látod, hogy az aranyaddal bárhol bemehetsz egy aranykereskedőhöz, és el fogod tudni adni..világpiaci áron. De attól ez még nem fizetőeszköz. Aranyban nem denominálnak árakat, nem vesz részt tranzakciókban, egyetlen funkciója maradt, a felhalmozási eszköz. -
avl
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
még a "végén" most elöször veszek kis aranyat - legalabbis morfondirozok rajta, mert allamadossagokkal lehet nagy a kisertes mindenütt, hogy "papirpenzt" inflaljak, HUF, €, $, ez hajthatja aranyat; talan USA az aktualis vezetessel ..."furább", talan celjuk is, talan csak a bizonytalansagkeltessel sikerül $-t gyengiteni: lehet aranyat valami € hedgelt valtozatban, pl. [link]
-
Ixion77
Topikgazda
"A tőzsde tovább tud irracionális lenni, mint te fizetőképes"

Nem feltétlen van ok-okozati összefüggés az események és a piaci reakció közt. Sok erő hat egyszerre. Hogy a piac nem arra megy amerre vártad csak azt jelenti hogy pillanatnyilag erősebbnek bizonyulnak más erők, mint amit te a legfontosabbnak gondoltál.
Én úgy tippelem, hogy jelenleg az "úgyis visszavonja" gondolat a fősodor. Ez esetben viszont kellemetlen hatása lehet majd ha netán mégsem vonja vissza.
Sajnos az egész vámügy egy rossz tragikomédiává fajult. Akik megegyeztek (pl. Vietnam), azok felé sem tartotta magát Trump a megegyezéshez (mégis inkább 20%-ot kaptak a megegyezett 11% helyett, annak ellenére hogy a saját részükről törvénybe iktatták amit megígértek). Ilyen körülmények közt már kvázi értelmetlenné váltak a "tárgyalások" is (amikhez amúgy sincsenek jelen USA részről hozzáértő képviselők). Trump bekurjantja a médiába amit épp aznap gondol, mindenki más meg várja hogy véget érjen ez az őrület.
-
t72killer
titán
Ez mondjuk igaz. Ha így vesszük, nem is nagyon tartanak pénzt, mert a deviztartalék kötvényekben van.
Nno, lassan pontot teszek a magam részéről a "milyen néven romlik a pénz" témára, az infla egy igen nehezen megfogható fogalom, mindenkinek mást jelent (a hivatalos, minimumra polírozott szám meg kb a legkevésbbé használható a gyakorlatban)
A vámokkal, költségvetési pénzszórással persze el fog szállni az infla is és a dollárkeresztek is esélyesen megindulnak USD short irányba.
#19677: TACO-t áraznak.
#19678: konkrétan az első brokinál, ahol anno kezdtem, még számolhattam is arany unciában a számlaértéket. No, akkor hoztam a pontot és leszcsönd

-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Bár mostanában a gyakorlatban nagyon ritkán használják arra, az arany is egy fizetőeszköz.
Szurkálódás nélkül kérdezem: mi értelme van annak amit csinálsz? Butaságot írtál mert bizonyos fogalmak ködösek nálad, jeleztük hogy tanulhass belőle, nem a világvége. Megesett ez már másokkal is (velem is), sőt, megkockáztatom ez a fő értelme ehhez hasonló kvázi anonym fórumokon elszarnia az embernek csomó idejét, hogy potenciálisan szembejönnek olyan emberek, vélemények, tudás amivel amúgy nem találkoznál és rávilágít a hiányosságaidra. Nem kell ebből ego kérdést csinálni és páros lábbal beleállni a butaságokba, csak hogy a többiek végül inkább rád hagyják mert megunják a vitát.
Többek közt ez az a zaj amire sokan panaszkodtak. Baromira fárasztó hogy az ember néha feldobna itt valami labdát hogy mi mások (a nála okosabbak/tapasztaltabbak) véleménye a témáról, páran viszont annyit posztoltok hogy bőven kisöprődik az értelmes poszt a context windowból mielőtt érdemi reakció jöhetne rá. A posztok többsége ráadásul ilyen értelmetlen hülyeség, mint ez a vita is, hogy megpróbálod az aranyat mint fiat currencyt kezelni...
Én egyébként nem gondolom hogy bármi rosszindulat lenne benned, szerintem simán elférsz itt, csak kicsit visszavehetnél, jobban átgondolhatnád mielőtt posztolsz. Písz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
gertitorpe
üzenetére
btw az életet is be kellene tiltani mert egy bújtatott szerencsejáték...
-
gertitorpe
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezt a szerencsejáték zrt-től másolom ide, szerintem magyarázza a megugrott retail részvételt:
"JátékfüggőségVannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?"
A Covid alatt trendi lett tőzsdézni és nagyon egyszerű is az appokon. Szerintem ez egyfajta bújtatott szerencsejátékká változott ami elkerüli a szerencsejáték, fenti okok miatti szigorú szabályozását.
Az mobilappost tradert lóversenyfogadóhoz tudnám hasonlítani (bár sosem játszottam) és kevés köze van tőzsde funkciójához, ami a tőkét a gazdaságban leghatékonyabban allokáló piactér eredetileg.
Remélhetőleg a szabályozók inkább mint utóbb behozzák a lemaradást, mielőtt "a nép" eljátssza a vagyonát, utána pedig éhesen az utcára vonul.
-
-
User_2
aktív tag
válasz
Joe123
üzenetére
ha a dollár értéke csökken minden máshoz képest, mi értelme a vámoknak?
az usa import magától elhal, kb mint a hetvenes években a brit autóimport.így a vám bevétel is magától elpárolog.
nem hiszem, hogy ezt nem látják mindkét oldalon.az megvan, hogy az usa-ban mit akarnak,
függetlenül attól, hogy trump és környezete miket beszélde nem látom, hogy az EU miben tudna tárgyalni,
talán csak időt tud nyerni
más piacok szerzésére - ez inkább valószínűtlen
vagy teljes ipari, de elsődlegesen foglalkoztatási átrendezésre.ennek a ipari/foglalkoztatási átrendeződésnek mik lesznek az első jelei?
-
t72killer
titán
1898ban, usa-ban is elég korlátozottak voltak a lehetőségeid, ha nem elfogadott érmékben akartál fizetni. A Klondike-i csapos lehet elfogadta a jobban kinéző nuggeteket is, de New Yorkban már be kellett váltanod, hogy A-ról B-re juss.
A külföldi érmék elfogadását törvény szabályozta (amúgy Európában is, Bernben se mehettél be csak úgy a boltba egy aranyrúddal)Amúgy az inflációt a gyakorlatban használt javak áremelkedéseként szoktuk értelmezni. Ha az arany egyáltalán nem fizetőeszköz, hanem egy sima ipari+ékszerfém, akkor miért csücsül tonnaszám a jegyBANKOKnál?
-
t72killer
titán
Ez nem igaz, a Krugerrandot pl elfogadja D Afrika.
USA-ban meg felemás státusszal rendelkezik.
Today, gold coins issued by the U.S. Mint, such as the American Gold Eagle and American Buffalo, are legal tender under 31 U.S.C. 5103. However, their face value is largely symbolic, as their market price is based on gold content rather than denomination. For example, a one-ounce American Gold Eagle has a face value of $50 but often exceeds $2,000 in market value. Despite their legal tender status, businesses are not required to accept them at their bullion value, limiting their use in everyday transactions.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Nem, az arany nem szamit fizetoeszkoznek, mert tudomasom szerint egyik orszagban sem fizethetsz adot aranyban, illetve nem kotelez a jog arra, hogy aranyban is elfogadd az adossag aranyban torteno kiegyenliteset.
Az arany annyira fizetoeszkoz, mint a liszt vagy a kukorica.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem polgári vonalról beszéltem. Szerintem nagyon jó plda Kína. Nekik 10+év alatt vasmarokkal, diktatórikusan végigverve néha vérpisilve állami+vállalati szinten sikerült.
Innen meg mert 15éve ebben dolgozom azt látom, hogy a jobbra megy Francia, sréhen részben erre egyik tartomány részben arra másik Németo, Spanyol balra.... ból hogy jön ki az, hogy leváltódnak 30%tól az US multik.
"ha az Azure 30%-al drágább lesz mint mondjuk a Euzure akkor lehet az utóbbit fogják használni az európai cégek"
Nem ismerem ezt az Euzuret de eddig se azért dominál MS.... mert olcsobb lenne. Piszok drága csak ha egyszer amblokk rajta vagy lejönni róla... 10év.
btw egy ingyen van az Azure féle dolgokkal tud Euzure konukrálni? Mert MS... ilyesmiket rendszeresen eljátszik. Jön fel Slack... csomaghoz ingyen adják a teamst. Good luck.
Ez az egész itt elképesztő off befejeztem. De Kína pldaja tökéletes ahoz mi kellene. És azt itt elképzelni se tudom. -
Joe123
senior tag
-
t72killer
titán
Ezt megnézem, hogy öregszik: direkte SHORT ajánlatok a JP Morgantől.
-
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
"Ez a gyenge dollár meg az évszázados gyengülő trend itt van most velünk a szobában?
"
Ja. Annyira, hogy egy 1910es veretű 20 dolláros érméért ma csupán az anyaga miatt 3k+$-t kell fizetni. -
kardkovacsi
senior tag

Ez vajon miért van? Mármint, hogy 2020 óta 5x lóvét tol be a retail mint előtte. A covid ennyire megváltoztatta a dolgokat és befalapokba megy a pénz hanem direktbe a tőzsdére?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
De Kína egy diktatúra, teljesen más elvek vezérlik az egészet. Kár idekeverni. Mellesleg nem mindegy, hogy van-e saját linux disztrót vagy nincs amikor open source az egész. Kínának a megfigyelés miatt kellett.
Nem biztos, hogy lehetett volna, mert mindegyik más vezérlő elvek mentén készült el. De még egyszer ez hadiipar, mindenki maga felé húz. Nézz meg mi is hogy vettünk Linxet, majd ha itthon gyártják.
Ha már Microsoft, nézzük miben erős az MSFT? Van egy Windows, azzal már nem érdemes mit kezdeni. Ott az Azure, ha az Azure 30%-al drágább lesz mint mondjuk a Euzure akkor lehet az utóbbit fogják használni az európai cégek és mindjárt megszületik az amire vágytunk. AI, hát az még vadnyugat, nem tudom mit lehetne ott kezdeni, nem is értek hozzá, de az MSFT nagy lóvéja az Azure-ből jön.
A tech cégek párjai sokszor megvoltak Európában is csak az amcsik konkurencia kinyírta őket, mert egy nagy 400M-es egységes piacon hamar felscaleltek és onnan már övék a piac. De egy vám ezt erősen megfogná. Tehát ha Trumplinak nem tetszika német autó akkor nekünk meg nem fog tetszeni az Azure vagy az AWS. -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Rég ki lehetett sőtt kellett volna építeni és ehez nem kellettek volna vámok.
"Hidd el egy 30%-os árelőnnyel pillanatok alatt ott lennének az európai cégek"
Én nem látom, hogy lesznek MS... szinten az europai cégek pillanatok alatt."Ezek hadiipari beruházások kár idekeverni, ott mindig mindenki a sajátját fogja tolni. "
És nem lehetett volna egy közös? Megspórolva kettő másik kifejlesztését? Economy of scale?
És rakás más területen is pont ugyanez van. Mindenki tolja a sajátját. El nem tudok képzelni egy "kötelező" EUs linux disztrot mint ami Kínában van. Soha nem lesz versenyképes az MS, RH....val. -
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
viszont a gyenge dollár a konkrét cégeknek is gyakran jó, ha exportra dolgoznak
Szerinted az export nincs benne a GPD-ben? De igazából az egész alap axiómádat nem igazán értem. Ez a gyenge dollár meg az évszázados gyengülő trend itt van most velünk a szobában?

lásd a cégeknek kedvező gyenge dollárt - és persze folyamatosan gyengülő dollárból instant menekülni kell
Aha, szóval te most a dollárban mért inflációt kevered a dollár "erejével" (=többi devizában mért árfolyamával)? A kettő azért nem egy és ugyan az. Pl. az inflának nem sok köze van az exporthoz.
-
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
" az USD-t viszont igen." jogos is meg nem is: az osztásnál valóban kiesik lineáris matekkal a devizanem, viszont a gyenge dollár a konkrét cégeknek is gyakran jó, ha exportra dolgoznak, szóval ha nem is totálisan, de valamennyi devizahatás marad a Buffet indexben.
A kamatvágás téma jogos, a FED tagok szavazzák meg a következő rátát, szóval hiába nyüszít Trump, egy galamblelkű Powell utód még egyáltalán nem biztos, hogy tudja neki szállítani a marhaságait kendőző kamatokat.
USD vs részvénypiac: pedig van benne némi kauzalitás, nem csak az egyértelmű korreláció, lásd a cégeknek kedvező gyenge dollárt - és persze folyamatosan gyengülő dollárból instant menekülni kell, pl részvényekbe, és menekülnek is. 120 éve ha nyugdíjra akartál félretenni, elég volt az arany 100 koronás/100 frankos / 20 dolláros érmécskéket szépen betárazni, majd az 20évvel később ért is annyit reálértékben, mint amennyiért betetted.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem erről van szó. Egyszerűen nem volt valódi kényszer az összefogásra, mert az USA úgyis megvédte az EU-t. Látszik, hogy most beszart mindenki. A hadi beszerzés tárgyalása is meglepően gördülékenyen haladt.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
A gond vele az, hogy sem a kamatokat, sem a sz.rrá gyengülő USD-t nem veszi figyelembe.
A kamatokat tényleg nem, az USD-t viszont igen. Az ugyanis "kiesik" a számítása során, ott van a számlálóban (árfolyamokból képzett market cap) meg a nevezőben (GDP) is.
Kamatokat igen valószínű vágni fogják
Vágni max a rövid kamatokat tudja a FED, ami jelentős hosszútávú inflációs félelmeket szülne, alaposany feltolva a hosszú kamatokat. Istenigazából ez a folyamat már most zajlik, pedig még konkrét terv nincs is a vágásra: [link]
Tőzsdét egyelőre látványosan nem izgatja a téma, de ha megint meredeken megindulnak a hosszú kamatok felfelé, az sokaknak fájni fog, előbb-utóbb a tőzsdét is eléri a növekvő félelem.
Illetve az se teljesen triviális hogy a leendő FED elnök alatt giganagy vágások lesznek. Egyrészt nem egyszemélyben dönt a FED elnök, másrészt a liberation day után láthattuk, a mereven meginduló kamatok gyorsan el tudják venni Trump kedvét a nagy unortodoxiától.
USD pedig évszázados gyengülő trenden van - eleve ez hajtja a hosszú távú tőzsdei trendet.
Na ez így jó nagy baromság, már megbocsáss. -
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Hogy mi lesz, arra természetesen nekem sincs dunsztom, csak annyi, hogy mit tartok a legkevésbbé valószínűnek.
Ha nagyon forecast-olni akarnék, akkor a közeljövőre enyhe korrekciót/pihit pl SP 5850ig, majd az usa Midterm választásokig egy hosszabb bikát pihenőkkel 7k-ig saccolnék - ez ugye faék trendkövető logika.
Disclosure, aktív pozik: kisebb SP short és nagyobb TSLA long pakkom van most, pillanatnyilag zöldben mind2 és mind2-t tervezem a hét elején csukni.
-
aAron_
őstag
És addig miben vagy? Cash? Ha sosem esik vissza erre a szintre, életed végéig abban maradsz? Sztochasztikus modell valószínűsége ennek 99% felett lehet.
Miért nem legalább egy forward P/E-hez rakod a buy limited?
#19643t72killer: Újra a kötvénypiaci hozamok bírhatnak inkább fékező erővel. Hétfőn érdekes lesz azt is figyelni.
Amúgy én sem hiszek az erős TACO-ban, de abban sem, hogy ki fogom tudni találni, mi lesz.
-
t72killer
titán
Trafficlight blokkolja az oldalt, de látom, hogy a Buffet indikátorra szeretnél utalni. A gond vele az, hogy sem a kamatokat, sem a sz.rrá gyengülő USD-t nem veszi figyelembe. Kamatokat igen valószínű vágni fogják, USD pedig évszázados gyengülő trenden van - eleve ez hajtja a hosszú távú tőzsdei trendet. Szóval a Buffet indikátor tovább fog szárnyalni felfelé az időben, valószínű egyfajta rövidebb mozóátlagához kellene viszonyítani a túlvettséget/extrém túlvettséget. De még ezesetben is nem túl fiatal kollégák emlékeznek még Greenspan bácsi "irrational exuberance" beszédére: a rákövetkező teljes évben SP-be tolva a pénzed még akkor is alig láttál pirosat, ha a dotcom legvégéig nem szálltál ki... Tény, aranyban mérve már más egy kicsit a matek.
Anno 2009 nyarán a Roubini féle "érzemapiacot, nem ér ez semmit ÉNmegmondtamelőre a 2008at" muppet-ekre hallgatva irtózatos emelkedésből maradtam ki, várva az új aljat. SzVSz ha Trampli fejszével esik neki az USA gazdaságnak összedugja a buksiját a képviselőház+kongesszus, és pár Epstein-fájlt "megtalálva" lecserélik egy használatóbb modellre.
Az idei nagy pánikolás már megvolt, ahhoz, hogy a szentiment újra összef.ssa magát, pláne rövid időn belül, a "zúristen, 150% vámot vetett ki Kínára" berotyinál (itt álltunk ugye Április elején) is komolyabb/új tételek kellenének, ami egyszerűen nem látszik a horizonton. -
t72killer
titán
-
t72killer
titán
A TACO effekt hátránya: narancsfej egyre hülyébb ötletekkel jön elő, és eljuthat a megvalósításig.
Még 500 milliárdnyi retail pénz beszállására számít a JP Morgan. - Hogy ha eddig is a retail nyomta a vételt, nekem nem egészen világos, honnan van még ennyi kraftt, de bármi előfordulhat. Aki Áprilisban pánikeladott, az mostanában józanodik és próbál a piac után futni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Szolgáltatásokra is vonatkozik? De még ha igen,akkor majd a londoni anyacégnek fog és onnan meg már nincs vám.
-
concret_hp
addikt
ezek a vamok azert is viccesek, mert a sok europai fejleszto kozpont konyvelese ugy nez ki h szolgaltatast exportal az anyacegnek, es ugye nagyon minimum annyi bevetele kell legyen ami a szumma koltsege. persze az igazan nagy cegeknek nem faj, de azert eleg sok cegnek van kelet europaban irodaja, ahol az ossz munkaero merheto %a van...
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Rengeteg esetben főleg amikor csomagról beszélünk nincs EUs konkurencia.
Láttál hallottál valami érdemi összefogásról, tervről....? Ezt az egészet rég min 10éve el kellett volna kezdeni. MOndjuk megvenni egy EUs linux disztrot és szépen köré felépíteni, elindítani kicsiben a migrálást majd az egész EUra ezt kötelezővé tenni....
Ehez képest voltak projektek pl München.... 10-15évig próbálták aztán feladták.Még ahol az "EU" végig is tolta ezt ott is mi van. Kedvencem, hogy 3db 4gen gépet fejlesztett az "EU" párhuzamosan. Rafale + EF2000 + Gripen. 3db MBT fut párhuzamosan. Chalanger 2 + Lecrec + Leopard 2. btw a Fr+Német+Spanyol 5/6gen gép fejlesztése csigatempóval halad és nemrég megint összevesztek....
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Tök mindegy rájuk fogják verni, mást nem tehetnek. Legfeljebb drágulnak itthon egyes szolgáltatások de legalább megindul a cseréjük. Gondolj bele egy Dropbox például beszed X lóvét itthon, van európai cég aki ugyanezt csinálja. Ha előbbi 30%-al drágább lesz egy idő után megindul a leválás róluk. Nyilván fájdalmas lesz mindenkinek, de muszáj meglépnie Európának.
Ha már AI hype, én tök gondolkodom kéne csinálni anti AI facebookot, messangert, keresőt és hasonlókat. Egyszerűen gáz, hogy még a csevegésed is arra használják, hogy az AI-t tanítsák vele.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Én amúgy meglepődtem mennyien használják. Múltkor söröztünk a szomszédokkal. Egyik professionnél dolgozik. Ő mondta, hogy konkrétan a Palantirtól vesznek valami AI cuccot 100M feletti összegért. A másik srác NN-nél dolgozik. Ők AI-al tanítják a sales-esekt. Én csak néztem WTF. Ennyire bemart már ez a dolog.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
"a nagy IT multik körében lehet majd vérengzés, mert ugye az EU aduász tudtommal ezek megadóztatása."
Lesz de hude érdemben nem érinti őket mert nincs érdemi konkurencia. És amikor még mondjuk van akkor is egy IT infráról lejönni akár évtizedes projekt... és sok plda van amikor nem is sikerül.A 30% az amúgy bödületesen sok. Sok US/EUs cég exportál USbe 30%ot a legtöbb területen lehetetlen kigazdálkodni. De még ha ki is tudják hozni -0ra azonnal el fog indulni az, hogy ha tudják USbe mozgatni mozgatják. Amit nem tudnak mozgatni ebből amit látok kevés van ott US infla lesz belölle.
-
t72killer
titán
válasz
j0k3r!
üzenetére
megint várható akkor némi kötvénypiaci aktivitás...
piros 7fő várható, leginkább Trumpó havercégei (PLTR? a TSLA már kiesett a pixisből, emiatt talán megússza a komolyabb vérengzést) + a nagy IT multik körében lehet majd vérengzés, mert ugye az EU aduász tudtommal ezek megadóztatása. -
julius666
addikt
Ha már AI: a mostani Windsurf-Google deal kis bepillantást enged az OpenAI-Microsoft kapcsolat színfalai mögé. Reddit link a hírhez tartozó diskurzushoz, mert az érdekesebb a hírnél magánál: [link] Főleg ez az - egyébkén paywallos cikkből - idézet:
The talks between OpenAI to buy the startup for $3 billion ended in recent days after Windsurf’s team raised concerns over how the coding assistant would fit into the OpenAI and Microsoft agreement, which requires OpenAI to share its technology with Microsoft, according to two people familiar with the company’s discussions.
Előzmények dióhéjban: a Windsurf AI alapú szoftverfejlesztéssel foglalkozik (mint a Cursor vagy a Copilot, ha valakinek ez mond valamit). Az OpenAI lemaradt ezen a téren a konkurenciához képest, a felzárkózási kísérlet keretében 3bn USD-ért megvette volna az ezen a területen már bizonyított másik céget. Ezt utasították most el a Windsurf oldaláról és lett a fentebb linkelt cikkben olvasható más jellegű kapcsolat a Google-el, kevesebbért.
Nyilván az eredeti 3 milliárd nem cashben lett volna kicsengetve az OpenAI részéről, hanem részvényben. Ami az OpenAI izgalmas "nonprofit, de kvázi for-profit" struktúrájában nem jelent valódi részesedést az OpenAI-ban, hanem inkább csak egy ígérvényt a jövőbeli profitból való részesedésre egy leányvállalaton keresztül. Részletesebben erről: [link]
Külön adalék még ehhez, hogy az OpenAI-nak a Microsofttal anno olyan együttműködésre sikerült szerződni, hogy a MS - egyébként mai compute árak mellett már valszeg nem különösebben olcsón - computeot biztosít az OpenAI számára, cserébe az OAI szabad elérést biztosít minden IP-jéhez, szoftver repójához az MS számára. Egészen amíg a definiálatlan "AGI"-t el nem éri az OpenAI. Csak ha valaki nem értette volna miért hájpolja ész nélkül szinte minden interjújában Altman 2+ éve hogy mindjárt itt az AGI: nekik a külső fundraisereikhez el kellett hitetniük folyamatosan a befektetőkkel, hogy a szar MS dealjüknek hamarosan vége.
A for-profit átalakulással baszkolódás is hasonló okokból volt nagyon sürgős, beígérték fundraiserek során a befektetőknek. Amikor Musk megfúrta a folyamatot azzal nagyon durván oldalbaszúrta Altmanékat.Ami az érdekesség a sztoriban, hogy ahogy tisztázódtak a részletek a tárgyalások során a Windsurf tulajaival úgy lett egyre büdösebb számukra az OpenAI "részvény" csomag. A jövőbeli profit amihez hozzáférést nyújtana erősen kérdőjeles így a részvények valódi értéke is, főleg hogy az MS bármikor fellövi ugyan zsír ugyan azt a szolgáltatást ha akarja, amit bevisznek Windsurf ötleteket, forráskódot szabadon beépítheti a konkurens Copilotba, stb.
-
j0k3r!
őstag
EU 30%? [link]
-
lemusz
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
Van egyébként valami AI specifikus ETF vagy ugyan úgy Information Technology az út, ha valaki nem szeretne egyedirészvényezni? Érzésre elég kicsi hányada lehet ez utóbbinak az AI, persze idővel nőhet.
-
forumpista
aktív tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Jol latod, szerintem is pont olyan mint anno a dotcom lufi. Aki ki tudja majd (valoban) hasznalni az AI-t azok a cegek szarnyalni fognak, de a masik 99% aki csak odabigyesztette minden melle az AI-t (de zero hozadott ertek nelkul) azok meg elbuknak.
De jelenleg eleg a befektetoknek elmondani minden harmadik szoban hogy éjáj es mar nyilik is a buksza…
-
j0k3r!
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
2020-2021 egy nagyon speciális időszak volt. Egyrészt be voltak az emberek zárva és nem tudták elkölteni a megkeresett pénzüket (még sportfogadás, kaszinó sem volt), másrészt konkrétan kapták készhez a stimulus check-eket. Ennek én nyomát sem látom most, még akkor sem, ha az új FED elnök vezetésével ledarálnak mondjuk 150 bázispont kamatot a következő 12 hónapban.
Szerk.: azt látom, hogy addig fognak emelkedni az amerikai tőzsdeindexek, amíg tart az AI hype függetlenül a kamatszinttől vagy általános gazdasági növekedéstől (GDP). Abban biztos vagyok, hogy el fog jönni a pillanat, hogy ez a hit eltűnik valami miatt (túl sok pénz ment bele, ami sosem térül meg egyeseknél? állami szabályzások? stb.) Már most is bármerre járok, jön szembe valami AI termék reklámja és habár nem tőzsdéztem koromból adódóan a Dot-com lufi környékén, de nekem kicsit ilyen szaga van a dolognak, hogy csak úgy nőnek gomba módra a nem profitábilis AI startupok. Aztán ki tudja, lehet hogy pár kínai hadihajó Taiwan körül is elég lesz, hogy pánik legyen.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A második.
A sokk nem érdekli az árfolyamokat. A bizonytalanságot nem szeretik, de lemondás plusz kinevezés esetén ez nincs. A következményekkel számolnak, amik pedig az általad leírtak. Főleg a hype kisrészvények szállnának el. 2021 ismét. -
kardkovacsi
senior tag
Mivel Powellt nagyon nyomják, hogy mondjon le, már gondolkodik rajta.
Tegyük fel lemond. Mi lenne a tőzsdei reakció, szerintetek? Egyik oldalról ez egy sokk. Amire a tőzsde nyilván eséssel reagálna. A másik oldalról Trump biztos valaki olyat rakna oda aki kamatot vág, tehát az erősen up mindennek, az inflációnak is. Egyedül ami egyértelmű az dollár esés kb. mindennel szemben.
Új hozzászólás Aktív témák
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Crimson Desert - Íme a végleges gépigény
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Linux Mint
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- SoundBlaster X-Fi
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval12 hónap garanciával
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkkel
- PS Plus előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

"

.