- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live #18997 üzenetére
"Mondjuk pont IT... esetén ez nagyon nincs így." - nem tudom IT-ban dolgozol-e de azért manapság már messze nincsenek olyan jó bérek mint 15 éve. Főleg ha úgy nézed mennyi festő, kőműves vagy autószerelő órát tudsz megvenni belőle. De ide vehetném a könyvelőket is. Nem véletlen, hogy rengeteg ismerős fest, de konkrétan van olyan beágyazott rendszerekkel dolgozó évfolyamtársam aki kitanult villanyszerelőnek és praktizál is. Szokta mondani megyek pénzt keresni
-
Dare2Live
félisten
Nem az egy adat a gond hanem ahogy a beruházási ráta már ~2023 óta negyedévről, negyedévre alakul.
2024 ~egy éve gondolom, hogy ez már nagyon rossz és innen már stabilizálódik és csak felfele van. De csak megy lefele, már nem is megy szakad.
Beindul a BMW, BYD... és utána semmi. Kissebb csoda lesz ha nem lesz -os a GDP növekedés nem negyedévenként hanem éveken keresztül.
És félreértés ne essék az EUs pénzek hiánya még csak most kezd igazán látszani.Meg sok gond van. Kicsit bővebben. [link]
@kardkovacsi Mondjuk pont IT... esetén ez nagyon nincs így. Az, hogy a bölcsész, hr, bűfészakos... a kormányhivatalban/MCDonaldsban mennyit keres más kérdés.
-
kardkovacsi
senior tag
-
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Ringman #18983 üzenetére
Biztos vagy ebben? Januárról mára kb. 35%-kal nőtt a kínálat, a híradások is arról számolnak be, hogy márciustól kezdve jelentősen csökkenni kezdett a vevők és érdeklődők száma, elsősorban Budapesten. [Egy mai DH barométer, tehát eléggé friss]
-
Simia
junior tag
válasz
t72killer #18991 üzenetére
Igen, a methodikába biztos bele lehet kötni, de ugyan ezt a (talán rossz) methodikát használták korábban is a medián és az átlag megállapítására. Tehát ha azt mondom hogy idén zárult az olló, míg két éve meg ugyan ezen metrika szerint nyílt, akkor legalábbis a változás irányát eltaláltuk, legfeljebb a mérték kérdéses, nem?
-
Rögtön a metodikával komoly bajok vannak: mind a mértani átlag, mind a medián a TELJES MUNKAIDŐBEN (=heti 40 óra), tudtommal a minimum x db TELJES munkaidőben alkalmazott dolgozóval rendelkező cégek adataiból jön be. Ez esélyesen sokszázezres alacsony keresetű dolgozót zár ki a statisztikából. Ezenkívül dolgozzanak bármennyit, a közmunkásokat sem látja (kb 65e ember).
#18990: papíron igen. A gyakorlatban meg az van, hogy leviszik az óraszámot (onnan már a statisztika sem lát) és ugyanannyit kell produkálnod kevesebb óra alatt. Meg egyre több ilyen gyöngyszemmel kedveskednek a vidéki munkakeresőknek (valamilyen adókedvezmény/támogatás kihasználása a munkaadó részéről, majd ha ez lejár, rúgja is ki a dolgozót):
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #18980 üzenetére
A bérek nem egyenletesen nőttek. Főleg nem IT-ban. Minél magasabban voltál, annál kevésbé nőtt a béred.
És ez nem csak IT trend: az átlagbérnél tavaly gyorsabban nőtt a mediánbér, tehát az olló zárult. Ez egyben azt is jelenti hogy a társadalom zöméhez képest "lecsúszóban" vannak a magasabb bért kapók. (persze ez csak statisztika, az egyéni helyzetek lehetnek nagyon eltérőek, és a "lecsúszóban" is csak idézőjeles, mert csak annyit jelent hogy relative romlott az egyébként továbbra is jó pozíciójuk).
-
válasz
Ringman #18983 üzenetére
Egy pláne kedvezményes hitel mellett kb mindenütt IS jobban megéri tulajnak lenni, mint bérelni. Bérletkor kifizeted a tulajdonos tulajdonlási (kamat) költségeit, karbantartást ÉS a tulaj hasznát - ha nem lenne haszna, nem csinálná.
Nno, ezt a háborút akkor meg is vették, újra 6k felett az SP, az olaj is visszaenyhült 75 dodó alá
. Túl egyértelmű, és sokak által várt madárijesztő volt. Én persze hajnal óta hülye-marházom magam, mert szerda délben ott pakoltam a limitre eladási megbízásokat a komplett long csomagra, de persze hörcsög módra magasra és nem teljesült. Ma visszavéve nem rossz kör lett volna, így meg csak mozizok
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18985 üzenetére
"Azért ha van/volt fix kamatos lakáshiteled annak a törlesztési terhe durván elinflálódott." - kb. ez az egy.
Ha van házad/lakásod ok felment az értéke, de ha azt az alapvető tézist elfogadunk, hogy egy ingatlanra az értékének az 1-2%-át rá kell költeni per év, hogy megőrizd az állagát akkor viszont brutál emelkedést élsz át. Az ingatlanhoz kapcsolódó karbantartási, biztosítási és egyéb díjak kb. az ingatlan értékével együtt mentek fel.
PMÁP hozott, mennyit? 20%-ot 25%-os infla mellett?
Én a vagyonosabb ismerőseim között mindenkinél azt látom, hogy nem teljesen ok minden. Amikor a végrehajtó is panaszkodik már, meg elmeséli, hogy milyen olcsón megy nyaralni (aki még 4 éve úgy rendelt BMW-t, hogy *.* kérte az extra listát
) akkor érzed valami nem kerek.
-
julius666
addikt
válasz
FireKeeper #18978 üzenetére
Azért ha van/volt fix kamatos lakáshiteled annak a törlesztési terhe durván elinflálódott. Ha volt mellette jelentősebb megtakarításod PMÁP-ban az elég jól hozott. Ja meg hát vagyonhatás, saját ingatlan(ok) értéke durván elszállt, ami a hétköznapokban semmit nem számít, mégis sokan vagyonosabbnak érzik tőle magukat. Szóval a reálbér önmagában csalóka mérőszám, amikor ennyi minden változott jelentősen a béreken kívül.
Szerintem ez valahogy úgy néz ki, hogy a középosztályban, illetve attól felfelé anyagi bővülést éreztek az emberek, hiába drágult a kenyér meg a tej (irreleváns, nem tétel), illetve hiába drágult sok középosztálybeli tétel (magáneü, magánsuli, gépjármű fenntartás, stb), ha erősen szelektív kit mennyire érintenek ezek.
Persze ez max a felső 20-30%, a népesség alsóbb rétegeiben nem volt előrelépés. De ehhez nem kell közgazdás professzornak lenni, elég ránézni a közvéleménykutatási adatokra.
Csak az 1%-ba akartam belekötni, mert az ilyen hozzáállás után szokott menni a rácsodálkozás, miért van tele mégis bucira minden repülőjárat főszezonban (meg már azon kívül is).
-
válasz
Dare2Live #18982 üzenetére
"Reálértékben érdemben nem jobb most juniornak lenni mint a 2010es évek elején." - én is így gondolom, sőt. Főleg, hogy ifjonc szinten komolyabban üt az ingatlankérdés. 40-50éves korára az embernek már illik, hogy rendben legyen ez a téma minimum egy nagyrészt kifizetett ingatlannal, de egy 25ös mit csinál...
-
Dare2Live
félisten
válasz
főleg 2022, 2023 baszta meg a dolgot nagyon (24,5%, 17,5% infla) szerintem a legtöbbeknek a fizuja azóta is azt a szintet nyögi és jó esetben kap 3-5% körüli emeléseket YoY.
+ részletekben van az ördög elásva. Nem a 24,5%, 17,5% infla baszta meg a dolgot nagyon hanem hogy hogy jött az ki. pl volt 2év alatt ~90-110% élelmiszer infla, meg 5-20% egyébb pl tartós fogyasztási cikk infla. Ez amúgy a KSH infla jelentéséből is látszik.
Ezért különösen fájdalmas.
@t72killer Reálértékben érdemben nem jobb most juniornak lenni mint a 2010es évek elején. Ha pedig a fizu/ingatlan árakat nézzük akkor tényleg katasztrófa van. 11év alatt 80-90% emelkedő kezdő fizuk, miközben 800-900%ot emelkedtek az ingatlan árak. -
válasz
kardkovacsi #18980 üzenetére
na ezaz, ha feljebb lépve kapsz magasabb fizut, az máris nem emelés, kérdés mennyi ugyanazon a szinten. És ez ahogy írod is, csak a nominál.
Én mindíg a gyerekeimre gondolok, nekik ugye x év múlva belépőszintű megélhetésük lesz, nem rögtön 10év tapasztalattal középvezetői pozi. Miből, mennyi??"kitalálta" - ez is egy igen gyakori motívum, ahol elszáll az infla: "természetesen" nulla statisztika mutatja ki, egy rakás korábbi dolog hirtelen fizetős lesz, írott-íratlan kedvezmények eltűnnek, stb. Inflás környezetben minden szint a költségcsökkentés guillotine-ja alatt reszket és ott fog meg mindent is, ahol tud = kidob a korábban ingyenes focipályáról, a korábban ingyen felengedett gyerektől jegyet kér, stb-stb
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Kb. Én pl. (Dev lead) a hivatalos kimutatott inflával kb. megegyező emeléseket kaptam az elmúlt 5 évben úgy, hogy közben egyet léptem fel, azaz ennyit sikerült faragni a béremből ami durván 10-15%. Akkor még erre jön rá, hogy alapvetően a kaja és rengeteg szolgáltatás sokkal jobban drágult mint a hivatalos infla.
Lányom sulijában a tandíj pl 58%-al emelkedett és a poén az állam gyártott bele 5%-ot maga, amikor a nagyrészt állami de részben fizetős képzésnél kitalálta akkor az állami iskolában lévő fizetős gyerekek fizessenek bérleti díjat a terem után (amiben amúgy is ott lennének, mert csak egy angol tanár van a magyar mellett pluszban és ezért fizetünk). 20 évig nem kellett most hirtelen kell. -
kardkovacsi
senior tag
Azért az európaiak adják, amcsik veszik pattern sértetlen maradt
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
t72killer #18977 üzenetére
nagymarci meg Zsiday (akit amúgy nagyra tartok) is mindig ezzel a reálbér növekedéssel jön, de sztem csak nagyon kis rétegben volt, társadalom 1%-a talán.
főleg 2022, 2023 baszta meg a dolgot nagyon (24,5%, 17,5% infla) szerintem a legtöbbeknek a fizuja azóta is azt a szintet nyögi és jó esetben kap 3-5% körüli emeléseket YoY.
-
-
kardkovacsi
senior tag
A BTC-t mindenki arany helyettesítőnek nézi, de azért amikor igazi gebasz van akkor azt is adják az aranyat meg veszik.
-
kardkovacsi
senior tag
Már veszegetnek is. Reggel -1,7% volt a QQQ már -1,4%
-
Simia
junior tag
válasz
Ringman #18969 üzenetére
Hát igen, a jogi környezet instabilitása az biztosan nem segít...
És ráadásul asszimetrikus is, mert nem bekötött vállalkozónak rizikó, a barátinak lehetőség, tehát pont nem az "okos" beruházást segíti, hanem a járadékvadászatot.#18970Ringman
*smart nigga meme*: ha nincs atomerőmű, akkor nincs miről megegyezni.
Mégiscsak nagy spieler ez a Trump, meg sem kellett egyeznie, mégis teljesültek a céljai! -
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #18961 üzenetére
ugrott is, amúgy ez is a trumpisták mesterterve? tegnap még az volt, hogy folynak az usa-irán nukleáris tárgyalások
vagy csak trumpot putyin mellett bibi is teljesen hülyére veszi.
-
Ringman
félisten
igen, korábban volt is szó róla, hogy a túlárazások miatt volt csak növekedés az építőiparban az utóbbi pár éve, pont ahogy írod, sok pénzből kevés dolog épült (vagy éppen negatív értékű beruházások - duna parton stadionok).
---
ez biztos segít a beruházási kedven:
[link]
Megvenni, sőt bérelni is csak külön kormányzati engedéllyel lehetne közepestől nagyobb kereskedelmi ingatlanokat. A „plázastop” eredetileg az élelmiszermultik ellen született, de az új szabály az igazi plázákat, sőt az egész kereskedelmiingatlan-piacot nyírná ki. A minisztérium senkivel sem egyeztetett, az érintettek nem értik, mi végre az értelmetlen szigorítás.
A tervezet jelen állása szerint egy bevásárlóközpont tulajdonosa nem adhatná csak úgy bérbe az ingatlanban található (400 négyzetméternél nagyobb) üzleteket:
minden egyes bérlőnek új, úgynevezett rendeltetésmódosítási engedélyre volna szüksége. És ha változik a bérlő – ami a bevásárlóközpontokban meglehetősen gyakori – akkor a következő bérlőnek is új engedélyt kellene szereznie. -
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi #18965 üzenetére
Azt gondolna az ember hogy ezek az emberek valami vedett helyen szoktak lenni es akkor nem kell nezni mi jon vagy nem
-
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #18965 üzenetére
A múltkori körben már kiiktatták a légvédelmüket, laikusként úgy gondolom hogy azt nem lehet pik-pakk pótolni a Temuról...
Defence stocks>>>tu dö mún -
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #18961 üzenetére
Akkor a -10% meg is van az olajban.
Azért durva milyen technológiai fölénye van az F35-nek. Irániak még csak nem is látták, hogy jön a támadás, iráni vezérkari főnök és a forradalmi gárdavezetője is likvidálva lett.
-
Naszuper, elkezdték az izraeli-iráni balhét: futik mínusz másfél százalék, olaj plusz 5% instant.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #18962 üzenetére
Szerintem most nagyon félnek az inflától. Mert pénz rengeteg van, egy olaj ár sokk lavinát indítana el mint 2022-ben. Meg ugye végül is mindegy mi lesz, inkább, hogy mit hisznek. De ettől én se hinném, hogy beborulnának, rövid távon lenne egy bukkanó.
MÁS. 15% adó a nyereségre.
-
válasz
kardkovacsi #18960 üzenetére
SzVSz ez még menni fog. A válsághoz kell valami kiváltó ok a drágaság mellé, a láncfűrész, amivel a nagyranőtt fán elvágjuk magunk alatt az ágat és jó nagyot lehet esni.
#18961: olaj goto 120$, ha elhúzódik a bunyó, 150. A Hormuz-i szoros nem gyerekjáték és esélyesen Kína is beállna fegyverszállításokkal Irán mögé - az meg lőné a Szaudi, Emirátusi, stb olajexport-infrastruktúrát ballisztikus rakétákkal.
USA kamatok maradnának a mostani (szvsz normális, de poszt 2008 nyüszikéknek extrémmagas) szinten. Azaz aki csökkentésre fizetett be, az pórul jár.A háborúk önmagukban nem szokták lefektetni a RÉSZVÉNYpiacokat, viszont stagflációt okozhatnak simán, egy biztos: a legtöbb deviza veszíteni fog értékéből.
MÁS: Kérdés azokhoz, akik magyarországi adóilletőséggel kereskednek, mi az adóstratégiátok? Több, 1-2évvel elcsúsztatott TBSZ számlán futtatni a dolgokat, és így elkerülni az árfolyamnyereség ill osztalék után fizetendő adót? Egyáltalán mennyi lenne a sarc ha pl egy EU-ban jegyzett (UCITS) ETF-et adóév elején x EUR-ért megveszek, adóév vége előtt 2x EURért eladok és kiveszem a profitot? (csak gondlokodom UK utáni életünkön, a család miatt az óhaza sincs teljesen kizárva)
-
kardkovacsi
senior tag
Vajon egy Izrael-Irán bunyó mit okozna? Szerintem az olaj ugrana vagy 10-15%-ot és azonnal kiárazódna az összes kamatcsökkentés amit beáraztak.
Lehet ezért nem mernek venni? Elég nyögvenyelős amit az indexek mutatnak. -
válasz
kardkovacsi #18919 üzenetére
Hoztam neked mégegy ábrát, ez kvázi a Buffet indikátor globál változata. A Buffetről tudni kell, hogy önmagában nem jó, korrigálni illene kamatokkal, pénzromlással, egyebekkel. De azért ha nagyon megszalad, abból lehet valami...
-
válasz
kardkovacsi #18955 üzenetére
Igazigaz, ez nem a FED
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #18951 üzenetére
Ez nem Bessenték 5D sakkja, még Yellenék pörgették fel 2024-ben. link
A hivatalos indok a hosszú oldali likviditás bővítése, illetve a főként H1-ben befolyó adódollárokkal valamit kezdeni. Mivel rövid oldali kötvénykibocsátásból fedezik ezért bújtatott(?) hozamgörbe-manipuláció. Mármint tényleg tudatosan az.
-
Simia
junior tag
válasz
Dare2Live #18952 üzenetére
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a magyar beruházási ráta a egészségtelenül magas volt, mert túlárazottak voltak az állami beruházások, illetve állalmi forrásokat költöttek el nem túl okosan kevésbé értelmes beruházásra.
Ilyen értelmben még akár jó hír is lehet, hogy csökkennek a beruházások, persze csak akkor, ha a csökkenés mögött racionalizálás van, nem pedig sima csökkenés ugyan abban a rossz struktúrában.
-
-
User_2
tag
válasz
j0k3r! #18951 üzenetére
szerintem inkább bank mentés, mint QE.
nem látom értelmét visszavenni a kötvényeket,
ha a költségvetési hiány nem csökken, inkább növekszik,
tehát újabb kötvényeket kell kibocsátani, azaz eladni valakinek.de hogy minek visszavenni egy hosszú kötvényt lejárat előtt pár hónappal? talán a spread-et akarják megspórolni.
valószínűleg átstrukturálást hajt végre hosszúból rövidre, amit ígyis-úgyis végre kell hajtania, de így nyer vele egy egész kis cash-t pluszba.
lehet hogy csak ennyi van mögötte semmi más.
másik plusz, hogy kevesebb vagy relatíve kevesebb lesz a hosszú mennyisége a piacon, ami akár árnemcsökkentő hatást is okozhat, ha kivesszük a képletből azt, hogy egész kis infláció emelkedés hatására is nullázódhat a hosszú kötvény értéke. -
-
j0k3r!
őstag
válasz
t72killer #18949 üzenetére
Ez hasonló célt szolgálhat, mint egy FED QE? Azaz megjelenik egy nagyon mély zsebű szereplő a piacon, aki ellen fogadni értelmetlen, tehát inkább beállok az ő irányába, ami önbeteljesítő jóslatként végzi is a dolgát - és még a nagy szereplőnek sem kell valójában nagyon a zsebébe nyúlni? Valahol láttam, hogy elég komoly short állomány van a hosszú oldali kötvényekben (pl.: TLT). Lehet, hogy ezzel akarnak egy short squeeze-t összehozni Bessent-ék és leütni a kamatokat?
-
Ixion77
Topikgazda
MSFT-t mi hajtja?
-
-
Ha valaki tűnődne, milyen áron is marad 5% alatt az US20Y, talán ez is az okok közé sorolható:
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi #18944 üzenetére
szerintem ez a kulcs es ezert diverzifika: "konstatáltam jó csere volt, mert az ... ára elég durvát rakétázott. De most megint az ... vezet"
rv ETF, kotveny, hedge, aktiv, passziv,...sosem lesz a legjobb, es sosem lesz a legrosszabb sem
-
mauimagic
senior tag
válasz
Dare2Live #18940 üzenetére
Egy viszonylag bennfentes (nersevik körökben) ismerőssel jött szóba tegnap, egy másik magyar részvényre, ami neki "szakmában vág" mondta hogy azonnal dobni kell.
Tudom hogy nem túl ésszerű ez alapján kereskedni, de nálam a vétel is egy flash crash után volt, ahonnan hozott 105% körül pár év alatt, nem fogok sírni ha kihagyom a következő kört.BÉT-en alapvetően nem kereskedek, mert szerintem nem túl likvid piac, az illibernyák piactorzító húzások és az EU-val való folyamatos feszkó miatt szerintem van extra kockázat, amit inkább kihagynék.
Most mondjuk nincs szinte semmilyen pozim, egy nagyobb pakk LMT részvényt kivéve, lassan el kéne kezdeni nézelődni...
-
kardkovacsi
senior tag
Rá egy két évre néztem és akkor konstatáltam jó csere volt, mert az építőipari munka ára elég durvát rakétázott. De most megint az ANY vezet, mert a 250e-es négyzetméter ár (építés nem kész lakás) azóta olyan 800e-1M környékére ment fel ami maximum 4x ár, a nyomda meg 6x-ot
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi #18941 üzenetére
2019-ben is 1300 tajan volt en akkor vettem relative sokat,
hogy adtam el belöle, most is 4% felett van, ami egyedi rv.-böl nálam igen sok
-
avl
senior tag
válasz
Stylewars_kp #18939 üzenetére
esete válogatja, en rengeteget tettem bele (még a limitalasa elött), amikor kezdödött a 2 komoly eves hozama és alig fel evet megy majd a 2032/S az alacsony infla+3%-kal mikor lanyom 18 lesz
ha valakinek még rengeteg év van a 18-ig, akkor en nem tennek bele sokat
-
kardkovacsi
senior tag
Elnézve az EUR.USD-t azért valahol érthető, hogy a külföldiek folyamatosan adják az amcsi részvényeket.
-
Blaymoira
tag
válasz
kardkovacsi #18900 üzenetére
Ha ez akkora nagy deal lett volna akkor nem örülnie kellene a piacoknak?
Szerintem a részletek még hiányoznak vagy nincsenek is 😀
Meg arról sincs semmi mikor írnák alá
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #18932 üzenetére
De a nyugdíj alapok szerintem összegre nagy lóvét tartanak de ők nem mozgatják igazán a piacot. Arra gondolok, hogy pl. volt most 25% up, viszont közben volt nyugdíjalap befizetés 2 hónapnyi. Abból nem lesz ekkora bull. Ezt szerintem az egyéb megtakarítások meg tőkeáttétes pozik adták össze.
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666 #18922 üzenetére
Persze, tartom. Egyelőre nem látom az eredeti tézist sérülni, bár ha százalékban nem is tudom pontosan kifejezni, de az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest ma azért már kisebb esélyt adnék neki, hogy mondjuk 3% alá lejönnek a hosszú oldali kamatok. Mondjuk puding próbája az evés, szóval majd meglátjuk mit fognak okozni a vámok. Nyugis tartás van most
-
válasz
kardkovacsi #18931 üzenetére
Így van, gyakorlatilag ők adják a permabull gerincét. Ezért is érdemes nagyon figyelni a demográfiára.
Ma a Boeing kapott egy gyomrost (SP súlya mondjuk pici)
-
válasz
kardkovacsi #18921 üzenetére
Nem konkrétan ezt, de hasonlót. eegen, a retail súlya megnőtt, shortolni azért nem sok intézmény shortolhat (ld nyugdíjalapok...)
A nyugdíjalapoknál kérdés, mire akarnak inkább rákapcsolni, a kötvénypiac nem túl étvágygerjesztő...
Daxli amúgy jól megszívja a mai napot, pedig a baj állítólag Amerikában van.
#18923: én már kidobtam az enyémet, szép menet volt - nehéz elképzelni, hogy a magyar gazdasági kilátások mellett ugyanúgy szárnyalna tovább.
-
.mf
veterán
válasz
mauimagic #18923 üzenetére
Guru semmiképp sem, de a 10k átlagáras OTP-m dobtam a flashcrash után, amint visszament 26,5-re. Az azt megelőző nagy emelkedést hajtotta az akkor még nem olyan távolinak tűnő béke optimizmusa - ami most már megint egyre távolodik, a flashcrash is megmutatta, hogy a jelenlegi szintek elég gyenge lábakon állnak, RSI is túlvett, úgy éreztem, érik egy korrekció. Miután eladtam, ment még új csúcsokra, de kb. 2.75x 3 év alatt nekem már elég szép teljesítmény, nem akarok túl mohó lenni. 20k alatt lehet, hogy újra beszállok még valamennyivel - fundamentálisan jó, csak a piac optimistán olyanokat árazott be (hamarosan béke), ami épp tolódik, lassan kiárazzák, és ezzel lejjebb megy az árfolyam. De ez mind persze csak az én véleményem, nem pénzügyi tanácsadás
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18921 üzenetére
Hát igen, az ilyen hszek rosszul öregedtek: [link]
Sejtettem, hogy manipulatív az ezzel kapcsolatos online írások többsége. -
mauimagic
senior tag
Sziasztok!
Vannak itt BÉT guruk?
OTP-m van 12.xxx-ről, most kezd megremegni a kezem...továbbra is long lenne? -
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #18914 üzenetére
Ez nagyon jó összefoglaló, köszi! Az igazán érdekes rész valahol a közepe után van, hogy valami hasonló eszköz istenigazából eddig is volt az elnök kezében (anno a francia kettős adóegyezményhez mint nyomásgyakorló eszköz lett kitalálva - úgy tűnik nincs új a nap alatt, a történelem továbbra is rímel
) csak abból nem olyan egyszerű Trumposan visszatáncolni, ha rendelkezik az elnök, 1 évig akkor is életbe lép, ha közben visszavonná.
Így már érthető, komolyabban miért nem foglalkozott eddig(?) a piac ezzel a témával.
Személyes kérdés: te DTLA-ból kiugrottál már, vagy még becsatolva élvezed végig a dollár + hosszú kötvényárfolyam lejtmenetet a hullámvasúton? Én kiugrottam valamivel a liberation day után amikor recessziós félelmek mellett rakétáztak a hosszú hozamok, egyelőre jó döntésnek bizonyult.
-
válasz
kardkovacsi #18919 üzenetére
Hátigen, bár a következő évre Bullos tippjeim vannak, DUPLÁZÁSRA (ami ugye egy kisdobos bull marketnél is kb alap) nem számítok innen. Vannak rendszerszintű bajok, csak ezeknek elég sok idő kell, míg ténylegesen szétverik a piacot. Trumpó amúgy a vámhisztivel SzVSz pont időt adott a piacnak, legalábbis pszicho-vonalon.
-
És még egy ábra, érdekesség: a részvénypiac/kötvénypiac értékhányadosa igencsak extrém értékeket ért el (innen):
Az Európai kuncsaftok nem hazudtolták meg magukat, ha az amcsi elkezdte adni tegnap, azt "természetesen" folytatni kell - a támaszhoz egy nem túl katasztrofális PPI kéne délután - addig meg jóisten tudja mennyit csúszunk.
-
kardkovacsi
senior tag
Elég csúnya ék:
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Ringman #18909 üzenetére
Firekeeper: Cnti
Nem tudom, általánosságban hogy lehet, én a saját és környezetem példáján azt láttam, hogy nem, hogy quiet quitting volt hanem még nőtt is a teljesítmény. A különbözet ott keletkezett, hogy feladatokban kezdtünk el organikusan gondolkodni: ezt és ezt a funkciót kell megcsinálni. Legyen meg 100%-ra sőt, rakjunk bele extrát olyan dolgokba, amit nem kértek de tudtuk hogy jól jöhet később. DE ezt nem napi 8, heti 40 órában, hanem mondjuk napi 10 órában csináltuk, így lett kvázi egy "szabadnap". Vagy nem így, hanem napi 6 órában mert így is simán kész volt a task 110%-ra, más kollegának meg ugyan ilyen feladatra több idő kell (nem képezte magát munka mellett pl.). Persze az, hogy taskokban gondolkodunk (support mellett) nyilván nem tetszett a munkáltatónak, mert nem tudott szptni
. Nyilván ha ezt egy felsővezető látja akkor azt nézi hogy van 2 óra amire új feladatot tud kiosztani. Ez meg hozza azt, hogy akkor marad a dolgozó a 8 óránál és jöhet a körforgás amit pl quiet quittingnek lehet nevezni.
Én sokkal jobban szerettem projekt/task alapon dolgozni. -
-
j0k3r!
őstag
America’s Tax on Foreign Investors - Section 899 - fél szemmel ezt is érdemes követni
-
SzGee
aktív tag
válasz
Enyhén szólva nevetséges...
-
Pá
addikt
válasz
FireKeeper #18907 üzenetére
Ráadásul a quite quitting nem feltétlenül egy tudatos vagy kívánatos stratégia a munkavállaló részéről, hanem legnagyobb arányban egy balfasz manager vagy teljesen disconnectelt management eredménye. Vagyis az arra adott válaszreakció.
Ezeknek a nagy részét újra lehetne motiválni egy normális vezetőséggel.
Szerintem ha egy csapatban sok a "quiet quitter" az többet árul el managerről, mint a csapatról. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #18906 üzenetére
Annyira nem jó de eleje érintve van. [link]
A munkavállalói piac az elmúlt 15-40évben erősen megváltozott. Ennek egyik következménye pl a quiet quitting felfutása. 2025ben multi vagy kkv semmit se számít a munkavállaló. Már azt se tudjuk mi pl élethosszig egy cégnél dolgozni. Erre reakció pl, hogy a munkavállalók a bare minimumot nyújtják.
A "backtotheoffice" szerintem érdemben nem szűri a quiet quittinget.
Németkenél elképesztően nehéz embereket elküldeni. Önkéntes jelentkezés 2év szokott az ajánlatban lenni, hogy önként felálljanak. És még mindig olcsobb/ennyi elküldeni így.
-
Ringman
félisten
válasz
FireKeeper #18907 üzenetére
azért pont a covid idején jött az elő, hogy it-ben simán HO-ban elvállaltak 2-3 főállást úgy, hogy nem vallották be azt a munkáltatóknak, az vajon hogy lehetett?
ha napi pár órában le lehet tudni az elvártat, akkor vagy a munkabér nem stimmel (kis pénz kis foci) vagy a munkaköri teendők mértéke - persze ez menedzsment hiba is. -
Mai nap sztárja ugye az amerikai CPI, felboncolva így néz ki belülről: vámeffektus májusban a szakik szerint még nincs, az energiaárak estek komolyabban, abból is az olajos termékek - ez eléggé érthető a megnövekedett OPEC kitermelés kapcsán:
#18907:"a fizetések reálértéke csökkent, hiába mond bármit nagymarci, akkor meg minek törje magát az ember?" - a cég jellemzően az abszolút minimumot teszi a kapcsolatba (pennyre kiszámolt minimálbér, évtizedek óta meglévő perk-ek fokozatos beszántása) és jó cocialista módra emeli a "normát" (dolgozó mikromenedzselése, utolsó adag energiáinak is totál felesleges körökre pocséklása "csináld meg a feladatod mellett, úgy lesz nekünk jó" címszóval). Ha a munkaszerződést egy kuncsaft (=munkaadó) vs szolgáltató (=padlóburkoló, festő) viszony szintjére EMELNÉNK, akkor ott kezdődne, hogy:
- oda kell menjek a telephelyre? #1: kiszállási díj, alkalmanként 100 font.
- alap feladat mennyisége-minősége letisztázva, ok, kb minimálbér 5xöse óradíj
- kuncsaft (analógiában manager) időközben kitalál random baromságot? Semmi gond, megy a számla végére még egy nulla. -
FireKeeper
nagyúr
válasz
Ringman #18906 üzenetére
azért ne keverjük a szezont a fazonnal, a quiet quitting az amikor csak és kizárólag az elvárt minimumot rakod bele a melóba, se többet se kevesebbet. tehát nem azt jelenti hogy lopod a napot meg a cég pénzét, csak hogy nem töröd magad extra feladatokkal. szerintem ebben alapvetően semmi etikátlan sincs, csak nyilván szembemegy a vállalati világ által sulykolt "megmászni a ranglétrát" passzussal. amúgy valamilyen szinten meg is értem az ilyesmit, sztem idehaza az az általános hogy a fizetések reálértéke csökkent, hiába mond bármit nagymarci, akkor meg minek törje magát az ember?
mézespálinka: bosc..?
-
Ringman
félisten
válasz
mézespálinka #18903 üzenetére
a backtotheoffice leginkább annak az eszköze, hogy létszámcsökkenés menjen végbe
simán elképzelhető, ellenpontozásként meg ott van a quiet quitting, egyik sem etikus. -
válasz
mézespálinka #18903 üzenetére
Szerintem ott a szakszervezetek is viszik a pénzt, mármint mikor pl kiraknak egy melóst, akkor elég horrorisztikus végkielégítések tudnak születni. Illetve IT ugyanez, ezt anno 2008-ban tapasztaltuk is a magyar végkieg közelében nem volt egy németnek /nem összeg, hanem hónap arányosan/
-
66zio
aktív tag
válasz
kopeter1982 #18885 üzenetére
Az hogy zöldebb-e vagy sem azt nem lehet így kitalálni. Ezt vizsgálni kell. Másik oldal: mi a zöldebb, egy helyet hűteni, fűteni vagy mindenki egyénileg a kitudja milyen energiahatékonyságú házát/lakását.
De amúgy ennek a témának zero hatása van arra, hogy legyen-e HO vagy sem. A cégeknek semennyire nem számít hogy zöldek legyenek. Kivéve ha rá vannak kényszerítve. Vagy greenwashing.
Amúgy semmivel nem csökken(ne) a jövedéki adó, az emberek nem arról híresek, hogy spórolnának. Ha marad pénz a beutazásból az majd el lesz költve másra. -
mézespálinka
senior tag
válasz
julius666 #18892 üzenetére
"Ami számomra a nagy kérdés, hogy mai formájában mennyire van szükség hosszabb távon az igencsak nagyranőtt vezetői vízfejekre. "
Ez egy jó kérdés. Német multi (autoipar). A kutatásfejlesztésen dolgozó emberek kis túlzással fele (megnéztük de nem emlékszem most a pontos számra valami 44-56% az arány) valamilyen manager/vezető. Ugye önmagában - ahogy én látom - ez a két fogalom összefolyik keményen. A slusszpoén hogy ebből a kb 50%-ból 30% olyan managerek/vezetők akik létét (a mindenféle iso szabványon kívül) azzal magyarázzák, hogy majd megkönnyíti a gárda működését. Természetesen nem kellett hozzá sok idő, hogy kiderüljön hogy a zseniális kiválasztás eredményeképpen nem, hogy megkönnyítette, de extra terhet rakott a csapatokra.
Viszlát hatékonyság.
Egyébként az említett multinál, belsős infók alapján a backtotheoffice leginkább annak az eszköze, hogy létszámcsökkenés menjen végbe. -
julius666
addikt
válasz
Ez vajon össz vámteher vagy csak az "extraadó"?
Egyébként egyáltalán nem tartom kizárhatónak. Egyrészt sokkal kevésbé kitett az USA exportnak Kína gazdasága mint azt sokan gondolnák. Ráadásul a párt kitűzött iránya a hazai fogyasztás növelése, nem az exporté. Na meg a vámok sokszor megkerülhetők a termékek utaztatásával meg kreatív könyveléssel.
Másrészt ugye eredetileg a kína nyomorgatása mögött nem a külker mérleg állt elsősorban, hanem a gazdasági kapcsolatok asszimetrikussága. Magyarán hogy Kína nem játszott tisztán a globalizmus nevű játékban. Pl. hogy míg a kínaiak kilóra vásárolták fel a nyugati cégeket, te Kínán kívüli szereplőként valódi tulajdont nem szerezhettél semmilyen kínaiban. Hogy tudatosan, többek közt a külker többletüket kihasználva masszív állami támogatások meg árfolyammanipuláció mellett dömpingáras tömegtermeléssel verhették szét a nyugati ipart. Hogy a "szellemi tulajdont" elég lazán kezelték. És lehetne sorolni.
Na ezekről már szó sincs Trump kommunikációjában. Jó eséllyel egyszerűen elengedték az alku részeként az ezirányú nyomásgyakorlást Kínával szemben. Könnyen lehet, hogy csomó más területeken (pl. chip korlátozások) is engedett Trump, csak nem reklámozza. Nvidia valszeg nem véletlenül van csúcsközelben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Valve Index VR Kit
- Uhh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 16/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- Esport PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- AZTA! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop Ultrabook 14" -60% i7-1185G7 16/512 FHD IPS Iris Xe
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest