Hirdetés

2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Icewind


Icewind
aktív tag

Sziasztok

Nem könnyű téma, bár tudni tudom mi az, Google is hamar megmondja, de többnyire csak a definícióját találom, pedig jó pár dolog nem tiszta ezzel kapcsolatban. De hátha valaki többet tud mondani erről.
Most a "káros / nem káros" történetbe nem mennék bele, arra ott vannak a kutatók, meg úgy is csak évtizedek múlva derül ki biztosan hogy milyen élettani hatásokkal bír a sugárzás.

Ott kezdődik a problémám hogy kinéztem magamnak egy HTC Tattoo készüléket, erősen gondolkozom a megvételén, de kicsit eltántorított amikor megláttam hogy milyen sar értékkel rendelkezik: 1.25 W/kg (head) 1.74 W/kg (body)
A legmagasabb értékek közt van amiket mostanság láttam. Nem tudom visszatartson-e ez a vásárlástól.
Szóval, a következő dolgokon tűnődtem:

1.) Ha jól tudom ez az úgynevezett "legrosszabb eset" és normál használat közben ennél alacsonyabb. De gondolom azért ez egy viszonyítási alap lehet? Úgy értem valószínűsíthető, hogy ha egy telefonnak magas a maximális SAR-értéke, akkor az átlagos használati érték is magasabb, mint egy jóval kisebb max sar értékű telefoné?

2.) Nyilván telefonálás közben a legnagyobb a sugárzás, persze egy telefon mindig sugároz, ha csak nincs kikapcsolva. De vajon mennyire? Ha épp nincs aktiv kapcsolat, hanem mondjuk csak zenét hallgatok rajta, arányaiban hogy viszonyul ez a sugárzás a telefonálás közbenihez? Én mondjuk nem vagyok üzletember, nem lógok egész nap a telefonon, abba a pár hívásba meg biztos nem halok bele :) , de érdekelne hogy a magas maximális SAR-értékhez vajon viszonylag magas "készenléti" SAR-érték is párosul? Vagy a készenléti érték annyira alacsony, hogy elenyésző különbségekről beszélünk?

3.) Olvastam hogy a 3G-s telefonoknak általában magasabb a SAR-értékük, meg talán még az erős wifi is beleszólhat :F Tehát valószínűsíthetjük, hogy ha a telon letiltjuk a 3G-t(azaz csak 2G-n használjuk) meg akár a wifit is, akkor számottevően alacsonyabb lesz a sugárzás?

4.) A fentebb említett telefon megadott SAR-értéke US. Sajnos európait nem találtam sehol, ez jelentheti azt hogy megegyezik? Egyáltalán miért különböző általában az EU és US érték? Ha jól tudom inkább az szokott számítani hogy mennyire távol van az ember a legközelebbi szolgáltatói állomástól, illetve milyen akadályozó tényezők blokkolják a sugárzás útját (ergo szoros összefüggésben van a térerővel). Hogy is van ez?

5.) Az sem teljesen világos, hogy miért van külön fej és test sugárzás érték? A fejet még értem, hiszen ha csak nem headsetet használ az ember, nyilván a füléhez szorítja és a fejre sugároz. De a testre vonatkozó SAR-értéken mit is kéne érteni? Egyáltalán miért különböznek, hisz maga a sugárzás nyilván egy adott pillanatban fix érték, nem értem hogy lehet eltérő testre és fejre? Vagy egyáltalán bármire is?

6.) Állítólag az is számít, hogy a telefon fém vagy műanyag házban van. Ha jól sejtem a műanyag a szerencsésebb eset ilyen szempontból. De miért?

Így hirtelen ennyi. Gondolkodtam rajta, hogy kérdéseimet az azonnali mobilos kérdések topicban tegyem-e fel, de elvégre ez itt egy mobilos fórum, úgyhogy bátorkodom nyitni egy ilyet, hiszen sztem elég fontos téma és szorosan kapcsolódik a mobiltelefonokhoz.

Minden építő jellegű hozzászólásért köszönet :R

[ Szerkesztve ]

(#2) meroly válasza Icewind (#1) üzenetére


meroly
veterán

Szia!

Sorban a válaszok:

1-2. Természetesen alapállapotban csak minimális ez a sugárzás. Emlékezz vissz a régi telefonokra, amiknek kihúzható antennájuk volt. Betolt antennával is fenn tudták tartani a kapcsolatot a bázissal, tehát ott jóval kevesebb teljesítmény kellett.

3. A 3G-s és wifi-s telefonok szintén nagyobb sugárzást és teljesítményt bocsátanak ki, hisz a 3G 2,1 GHz-en, a wifi meg 2,5Ghz-en üzemel, ahhoz hogy megfelelő jelátvitel meglegyen nagyobb teljesítményt kell adniuk. Egyébként 3G közben (videohívás, netezés) nincs a fejednél a készülék, ahogy wifi közben sem.

4. US és EU közt nincs sok különbség (US-ban 800/1900 MHz, nálunk 900/1800 MHz a frekvenciatartomány).

5. Itt szerintem az alapvető különbség, amit írtam, hogy testnél akkor mérik, ha netezel, sms, satöbbi, akkor meg a kezedben fogod és ha csak nem markolod meg, akkor kevésbé van leárnyékolva.

6. A fém valóban fel tud lépni árnyékolóként abban az esetben ha épp az antenna környékén van. A 8800-k pont ezért merültek le hamarabb, fellépett az un. Farday effektus. De ha csak egy részben fém telefon úgy van a kézben hogy a készülék testén keresztül kell mennie a hullámnak, akkor is árnyékolódhat. Ebből sokat nem fogsz észrevenni, mert azért a biztonságos kapcsolat megvan (talán kevésbé lefedett területen akadozhat), de az akku tuti jobban fog merülni, mert nagyobb teljesítménnyel kell adnia.

Remélem segíthettem.

Impossible is nothing

(#3) Icewind válasza meroly (#2) üzenetére


Icewind
aktív tag

Remélem segíthettem.
Igen, néhány dolog mindenképp tisztább, köszönöm :K

Mindenesetre a fentebb említett telefonnal kapcs még nem nyugodtam meg... szerintetek nem túl magas a sugárzása? ( 1.74 W/kg (body) omg.. :Y )
Kiváncsi lennék vajon csak a 3G-t meg a wifit nem tudták normálisan optimalizálni, vagy alapjáraton egy magas sugárzásu telefon.. vagy ez csak egy szerencsétlen - az átlagnál szélsőségesebb - maximális érték... vajon ha írok a HTC-nek tudnak erre valami értelmeset mondani vagy elküldenek a... :F :D

[ Szerkesztve ]

(#4) meroly válasza Icewind (#3) üzenetére


meroly
veterán

2 W/kg a felső határ, tehát valószínű ezt fogják visszaírni. Amúgy semmit se jelent, ne aggódj ;)
De most látom az én jelenlegi céges telefonomnak is hasonlóan magas, és nagyon sokat beszélek(ünk) róla, napi 1,5-2 órát.

Impossible is nothing

(#5) Agi70 válasza Icewind (#1) üzenetére


Agi70
aktív tag

Gondolom már nem aktuális, de mivel magam is ezt a telefont néztem ki, és szintén meghökkentem a magas SAR értékén, annyit még hozzá tennék, hogy az sem mindegy melyik lapon nézed. Példa : PhonaArena head:0,76 body:1,44 ; Softpedia szerint 1,250 ; Mobiledia pedig 0,77 írt. Eléggé nagy a szórás. :F

"Az idegbaj öröklődő. Én is a gyerekemtől kaptam. :) "

(#6) meroly válasza Agi70 (#5) üzenetére


meroly
veterán

Nézzétek meg a gyártó oldalát, ott talán a helyes adat van.

Impossible is nothing

(#7) Agi70 válasza meroly (#6) üzenetére


Agi70
aktív tag

Szerintem minden gyártó szépít a saját bizonyítványán. ;) Főleg ha ilyen kiugróan magas az érték. (Bár ahogy néztem a HTC-k eleve magas SAR-on vannak)

"Az idegbaj öröklődő. Én is a gyerekemtől kaptam. :) "

(#8) meroly válasza Agi70 (#7) üzenetére


meroly
veterán

Nem hiszem hogy szépítene, max nem reklámozza. Azért annyit nem ér, hogy ezzel manipuláljanak.
Ott van az apróbetűben, szerintem rajtunk kívül nem sokan foglalkoznak vele.

Impossible is nothing

(#9) Agi70 válasza meroly (#8) üzenetére


Agi70
aktív tag

"Ott van az apróbetűben, szerintem rajtunk kívül nem sokan foglalkoznak vele."
Ez sajnos igaz. :U A manipulálást úgy is értem, hogy az sem mindegy hol és hogy méred. Maximális lefedettség esetén kevesebb, vagy ha nincs bekapcsolva a wifi...stb.
De legyen neked igazad, és a gyártó böcsületesen leírja ezeket az adatokat a termék lapon. A Nokiáknak erre külön oldaluk van azt tudom. Most a vita kedvéért próbáltam a HTC-re rákeresni, de a hivatalos HTC lapon nincs. Vagy én vagyok a vaksi? :Y

"Az idegbaj öröklődő. Én is a gyerekemtől kaptam. :) "

(#10) meroly válasza Agi70 (#9) üzenetére


meroly
veterán

Hát igen, az a szép - ahogy az akkut is - labor körülmények közt mérik, a valóságban gyenge térerőnél ez sokkal több is lehet. Hát ez van. Még nem bizonyított tény, hogy káros lenne akár 2W/kg felett is, mert a közbiztonsági szervek telefonjai, amik 450MHz-en mennek még nagyobb teljesítményt adnak le, nagyobb antenna, stb.
El kell fogadnunk ami van, tenni úgyse tudunk ellene. Törekedjünk azért arra hogy minél kisebb legyen, de ne ez demotiváljon egy vásárlásnál.

Impossible is nothing

(#11) Lord Soth válasza meroly (#10) üzenetére


Lord Soth
tag

Érdekes kérdés, és szerintem mindenképpen jó hogy beszélünk ilyenről is. Nekem egy ehhez kapcsolodó, de mégis eltérő kérdésem lenne: mi az a távolság, ahonnan már a sugárzás nem "éri el" az embert, nem fejt ki káros hatást. Mondjuk 20-30cm?

Illetve, ha zsebben hordjuk, de épp nem jön be hívás és nincs semmilyen vezeték nélküli kapcsolat (tehát készenléti állapot), akkor a maximum sugárzási értéknek kb mekkora hányada ér minket?

(#12) meroly válasza Lord Soth (#11) üzenetére


meroly
veterán

Na látod, ezek jó kérdések. A távolság valahogy az antennanyereségből és a hullámhosszból számolandó, de gyanítom, hogy valahol félúton a készülék és a torony közt lesz olyan gyenge, hogy mérhető legyen a kevesebb sugárzás. Tény, hogy a fülhöz tapasztva biztos erősebb.
Zsebben hordva készenléti állapotban a sugárzási érték a "body" szerintem. "Head" a fej mellett telefonálás közben, body meg a készenlét. Legalábbis úgy lenne logikus.

Impossible is nothing

(#13) Agi70 válasza Lord Soth (#11) üzenetére


Agi70
aktív tag

Nem szeretnék orbitális baromságot mondani, de "kutatásaim" szerint akkor a legnagyobb a sugárzás, ha te hívsz valakit (vagyis amíg "felépül" a kimenő hívás), és amikor hálózatot keres (gsm, 3G, wifi) és mivel ezt bizonyos időközönként mindenképp megteszi minél messzebb van tőled annál jobb. ;] Persze ez így túl van dramatizálva, de valahol ez az igazság. :U

"Az idegbaj öröklődő. Én is a gyerekemtől kaptam. :) "

(#14) Lord Soth válasza meroly (#12) üzenetére


Lord Soth
tag

Tehát azt mondod lényegtelen, hogy a telefon a zsebedben vagy az asztalon van tőled kb 50 cm-re? Bennem mindíg is az volt, hogy ha messzebb van a telefon, akkor kevésbé árt nekem. Éppen ezért estére mindíg az íróasztalomra teszem, nem pedig a fejem mellé az éjjeliszekrényre (az egy másik kérdés, hogy ha reggel fel kell kelnem és oda kell mennem az íróasztalhoz, hogy kikapcsoljam az ébresztőórát, akkor már nagyobb eséllyel fel is tudok kelni :) )

A head/body értékek szerintem is így lenne logikus.

(#15) Lord Soth válasza Agi70 (#13) üzenetére


Lord Soth
tag

Szerintem nem baromság, bár én sem értek hozzá, de így hangzik logikusnak. Arra vonatkozóan nem rendelkezik valaki infóval, hogy hol lehet megnézni az egyes telefonok SAR értékeit?

(#16) Agi70 válasza Lord Soth (#15) üzenetére


Agi70
aktív tag

http://sar.nokia.com/sar/index.jsp A nokiáét itt. A többi gyártó tudtommal nem csinált hivatalos lapot eme témára. Beírod a gugliba a telefon típusát utána hogy SAR. Nagy átlagban egy csomó találat van a legkülönbözőbb értékekkel. Én a két szélső értékből szoktam átlagot vonni. :C

"Az idegbaj öröklődő. Én is a gyerekemtől kaptam. :) "

(#17) Lord Soth válasza Agi70 (#16) üzenetére


Lord Soth
tag

Köszi, megtaláltam. Hát eléggé eltérőek az értékek. Mintha a különböző források egyszerűen felcserélték volna a head=body értékeket :F

Na mindegy ezeket találtam még:

http://prohardver.hu/teszt/sugarzo_eszkozeink/nyomtatobarat/teljes.html

http://reviews.cnet.com/cell-phone-radiation-levels/

(#18) Agi70 válasza Lord Soth (#17) üzenetére


Agi70
aktív tag

A legtöbb forrás amit én találtam csak egy SAR értéket ad. Döntsd el, hogy head vagy body ;] A prohardveres cikk viszont nagyon jó.

"Az idegbaj öröklődő. Én is a gyerekemtől kaptam. :) "

(#19) meroly válasza Agi70 (#13) üzenetére


meroly
veterán

Pont ezt akartam írni, hogy arra figyeljetek, hogy hívás felépítésekor üzemel a telefon a legnagyobb teljesítményen. Alapból 50-60mW, akkor meg akár 600mW is lehet. Ezek nem pontos számok, nem emlékszem már rá, de nagyságrendekkel nagyobb. Így mindig ha tárcsázok, akkor egy 3-4 másodpercig még a kezemben tartom, utána teszem csak fülre.
Egyszer teszteltem egy készüléket, hogy 100x megcsörgettem egy másikat, addig jutottam el, hogy egy kicsengés és le is raktam, majd újra. Na a sirocco 100 csörgetés után lemerült, normál telefon meg felforrósodott, tehát ez a dolog bizonyított. :K

Lord Soth: hát ha azt vesszük alapul, hogy hullámokról és hullámterjedésről beszélünk, akkor teljesen mindegy. Ha azt figyeljük, hogy a telefon egy bizonyos teljesítménnyel (általában hő) szolgáltat minket, akkor persze nem mindegy. Itt még semmi sem bizonyított. Igazából a headset ugyanúgy nem egészséges, mert az is hullámban terjed és ráadásul még 1 cm-el bejebb is van a füledben mint egy telefon. Amíg ilyen nagy multik irányítják a kutatásokat, tuti nem fognak semmi olyat "találni" ami bizonyítaná. Gondolj csak bele, mobil nélkül megállna az élet a világban. :U

[ Szerkesztve ]

Impossible is nothing

(#20) Lord Soth válasza meroly (#19) üzenetére


Lord Soth
tag

Hát azért az nem biztos hogy megállna, de az biztos hogy minden nehézkesebb lenne. Elvégre 30 évvel ezelőtt is volt élet, kommunikáció. De ez most nem is lényeges, nem ez a téma. Azt viszont aláírom, hogy a különböző kutatások és felmérések "megrendelésre" készülhetnek a gyártók megbízásából.

Egy másik érdekes kérdés lehet, hogy a különböző eszközök sugárzása összeadódik vagy mindegyiket külön-külön kell értelmezni? Mert hát rádió és TV adások már majdnem 100 éve mennek. Ezek, akárhová is megyünk, folyamatosan bombáznak minket.

Mondjuk a különböző tünetek, amiket különböző helyeken leírtak rám nem jellemzőek. Nem vagyok különösebben fáradékony, úgy alszom mint a bunda és nem esik nehezemre az ébredés sem.

(#21) meroly válasza Lord Soth (#20) üzenetére


meroly
veterán

Nemtom, levelezőn vagyok és az antennák és hullámterjedés tárgy kimaradt. :(
Tuti nem alap összeadás van, az túl egyszerű lenne. ;) Dehát a TV adás kábelen jön, ott azért rendesen le van csillapítva. A műholdas meg csak az antennáig vezeték nélküli, utána az is kábel.
Mobilon kívül nem nagyon van, ami ilyen intenzíven érne minket, talán az FM rádió, de az sincs a fülünknél.

Érdekes például az antenna kérdés is. Régebbi telefonoknál, ahol külső antenna volt, jobban elhatárolódott a testtől (fejtől), kifelé mutatott. Az újabb készülékekben sajnos alulra teszik az antennát, mert felül kijelző, mikrofon, kamera, meg jó ég tudja még mivan. Viszont így az egész készüléken keresztül kell mennie a jelnek és ezáltal az egész fejeden is. Az én telefonomon pl a 4 térerő csíkból általában 3 van, ha fejjel lefelé fordítom akkor 4-re ugrik, úgyhogy itt meggyőztem magam ;]

[ Szerkesztve ]

Impossible is nothing

(#22) stevve


stevve
nagyúr

Itt egy egész releváns lista a piacon lévő telefonok sugárzásával (növekvő sorrendben): LINK

Ennek fényében is (és egyébként is) az Omnia II igencsak meggyőző. :K

[ Szerkesztve ]

(#23) meroly válasza stevve (#22) üzenetére


meroly
veterán

Ez nagyon jó kis lista, köszönjük.

Impossible is nothing

(#24) Agi70 válasza stevve (#22) üzenetére


Agi70
aktív tag

Elég karcsúcska ez a lista. A mostani telefonom (N86) nincs is benne :( A Nokia 5800-ra pedig 1,29 ír, pedig a Nokia lap szerint 1,01 Most kinek higgyek? :O

"Az idegbaj öröklődő. Én is a gyerekemtől kaptam. :) "

(#25) meroly válasza Agi70 (#24) üzenetére


meroly
veterán

Gondolom amit itt ír az az USA-ban mérhető SAR érték, EU-ra más vonatkozik a hálózati különbségek miatt. Tehát mindegyik érték jó :P

Impossible is nothing

(#26) Agi70 válasza meroly (#25) üzenetére


Agi70
aktív tag

Aha...még jó hogy nem vagyok amerikai, ha ott ugyan annak a készüléknek több a sugárzása. :DD

"Az idegbaj öröklődő. Én is a gyerekemtől kaptam. :) "

(#27) meroly válasza Agi70 (#26) üzenetére


meroly
veterán

Érdekes, hogy attól a pici eltéréstől ilyen nagyban különböznek a SAR értékek..... :U

Impossible is nothing

(#28) stevve válasza meroly (#27) üzenetére


stevve
nagyúr

Ez tényleg érdekes... nem gondoltam volna. Furcsa dolog (vagy marketing?) :)

[ Szerkesztve ]

(#29) Sztbeni


Sztbeni
őstag

Hülyeség ezzel foglalkozni

Az igazság semmitől sem fél. Csak attól, ha elhallgatják.

(#30) joey04 válasza Sztbeni (#29) üzenetére


joey04
titán

Nem az. Kicsit jobban ért hozzá szerintem, mint te, inkább neki hiszek: [link]

"Ha nem vennél a kezedbe gyorsabb telefont, akkor soha nem mondanád meg, hogy mennyivel gyorsabb telefonok vannak jelenleg a piacon."

(#31) stevve válasza Sztbeni (#29) üzenetére


stevve
nagyúr

Egyáltalán nem hülyeség. Honnan tudhatod, hogy hat hosszú távon? Inkább legyen kevesebb, ha már lehet.

(#32) meroly válasza Sztbeni (#29) üzenetére


meroly
veterán

Abban igazad van hogy értelme nincs, mert tenni úgyse tudunk ellene, megváltan nem váltjuk meg a világot, de legalább figyelemfelkeltő, hogy ha az ember telefont választ, akkor a SAR minél kevesebb legyen.

Impossible is nothing

(#33) HXY


HXY
addikt

Ennyire nem érdekli az embereket ez a téma?

Összegyűjtöttem néhány telefon SAR és connect.de által mért sugárzási értékét:

Ha valaki jól tud németül, és érdekli a téma, akkor jó lenne, ha leírná, hogy a connect sugárzási értékét hogy működik!

Nagyon sajnálom, hogy megszűnt a magyar kiadás, mert jó kis újság volt. (persze ez nem a magyar szerkesztőségnek volt köszönhető, hanem a németnek, mert a 90%-ban csak fordítás volt, ráadásul még az is telis-tele hibákkal)

(#34) meroly válasza HXY (#33) üzenetére


meroly
veterán

Engem bizony érdekel a téma.
Megvan az összes magyarul megjelent connect magazinom, egyikben asszem leírják ezt, ha gondolod előkereshetem, bár kicsi időbe biztos tartani fog.

Eléggé motivált is voltam az új telefonom kiválasztásánál, hogy elég alacsony legyen a SAR értéke.

Nokia 3720 a nokia oldala szerint 0,48 :K

Impossible is nothing

(#35) HXY válasza meroly (#34) üzenetére


HXY
addikt

Nekem is megvannak a Coonectek 2006-ig bezárólag.

Régebben meg minden Telekom-ot megvettem, de sajnos kidobáltuk őket... :(
Pedig milyen jó lenne nosztalgiázni, hogy milyen telefonok volt 12 éve.. :D

Most előszedtem a 2006-os Connect-et, és abban még más mérési módszert/mértékegységet használnak, mint manapság.

Anno évente cserélgettem a telefonjaimat, de azóta leálltam.
A Nokia N95-öt közel 4 évig használtam.

Látom nagy gyűjteményed van.
Nekem is van 1-2 darabom:
pl.: Ericsson GH198
Alcatel One Touch
Maxon MX-3000

Az álmom pedig egy: Motorola DynaTAC 8000x :)

(#36) mrlujoak


mrlujoak
veterán

Egy oldal, ami összegyűjti szép számmal az SAR értékeket.

Eu-s és USA szabvány szerint is.***

Egyébként Tipp:
Azok, akik csak amiatt nem választanak egy áhított készüléket, mert az SAR értéke magasabb, mint az átlag, az vegye tudomásul ezt a tényt, viszont használja rendszeresen BT headsettel, bő zsebben, vagy táskában hordva, így a fejére abszolút nem, a testére pedig minimalizált mennyiséggel jut terhelés.

***1:European Standard. The SAR limit for mobile phones used by the public is 2.0 watts/kilogram (W/kg) averaged over ten grams of body tissue.

***2:North American Standard. The SAR limit for mobile phones used by the public is 1.6 watts/kilogram (W/kg) averaged over one gram of body tissue.

[ Szerkesztve ]

Sony Xperia™ 10 II Dual; Sony WI-C310; Navitel R600 - menetrögzítő - Sony STARVIS képérzékelővel

(#37) meroly válasza HXY (#35) üzenetére


meroly
veterán

A telecom is megvan nekem jó darabig. Ugyanígy vagyok mint te, régebben nagyon gyakran cseréltem, amíg meg nem találtam a 8800-t, aztán azzal elvoltam, majd utána megint gyakran cserélgetem, most már persze nem.

mrlujoak: a BT magasabb frekvenciasávon működik, ami igaz kevésbé nyelődik el mint a gsm 900-1800-asa, de eleve még fél centivel mélyebben (ha agybadugós headset akkor 1 cm-el) indul a behatolás a fejbe. Nem tudom melyik a rosszabb..... Amúgy olyan készüléket, aminek egészségkárosító hatása van, nem dobhatják piacra.
A törvény szerint a tetra-rádióknak (kvázi telefonoknak) 4 (!) W/kg a megengedett sugárzása.

Impossible is nothing

(#38) mrlujoak válasza meroly (#37) üzenetére


mrlujoak
veterán

Aki még a Bluetooth csekélyebb sugárzásától is tart, annak marad a vezetékes headset. ;)

Sony Xperia™ 10 II Dual; Sony WI-C310; Navitel R600 - menetrögzítő - Sony STARVIS képérzékelővel

(#39) meroly válasza mrlujoak (#38) üzenetére


meroly
veterán

Nem biztos hogy csekélyebb, honnan veszed?
Pont hogy mélyebbre hatol mert a füledbe dugod, igaz maga a hullám hamarabb visszaverődik és kevesebb teljesítmény is kell, mert csak 4-5m a hatótáv.

Impossible is nothing

(#40) mrlujoak válasza meroly (#39) üzenetére


mrlujoak
veterán

Olvasgattam pár tanulmányt, és ott volt a BT is, mint sugárzó tétel. Kisebb energiával bír, így a fejre/fülre/testre ható sugárrátája kisebb mint a GSM rendszereké.

Az a baj, most csak egy tanulmány van itthon nyomtatott példányban, de ha megtalálom, linkelem a többit, amiben számszerűsítve van...

Szerk:

Class 1: 100mW, (100 méteres hatótáv)
Class 2: 2,5 mW, (20 méteres hatótáv)
Class 3: 1mW, (10 méteres hatótáv, pl. headset-ek)

[ Szerkesztve ]

Sony Xperia™ 10 II Dual; Sony WI-C310; Navitel R600 - menetrögzítő - Sony STARVIS képérzékelővel

(#41) mrlujoak válasza mrlujoak (#40) üzenetére


mrlujoak
veterán

Meg is van az egyik:[link]

Sony Xperia™ 10 II Dual; Sony WI-C310; Navitel R600 - menetrögzítő - Sony STARVIS képérzékelővel

(#42) mrlujoak


mrlujoak
veterán

Bluetooth radios operate at much lower power levels than phones so, not surprisingly, the radiation added by a Bluetooth headset is insignificant by comparison. A study by William G. Scanlon of Queen's University in Belfast found that a typical Ericsson (ERICY ) Bluetooth radio module generates an SAR of just 0.001 watts per kilogram.

Sony Xperia™ 10 II Dual; Sony WI-C310; Navitel R600 - menetrögzítő - Sony STARVIS képérzékelővel

(#43) HXY válasza mrlujoak (#36) üzenetére


HXY
addikt

Én ezért tartok az övemen egy iPod Touch-ot.
Mindent tud, amit egy iPhone 4 (na jó majdnem) és a sugárzása repülőgép módban 0.
A telefont meg a táskámban.

Továbbá úgy tud ébreszteni a PlayAwake programmal (amit én honosítottam), hogy végig lejátszik bármilyen MP3-at zenét, vagy podcastot.

És a Bluetooth tényleg sokkal kevesebbet sugárzik.
Ezt anno egy Cnet cikkben olvastam.

Ha otthon vagyok, akkor általában kihangosítom, és 1/2 méterre tartom a fejemtől.

Bele sem merek gondolni, hogy anno az Ericsson GH198-am mennyit sugárzott.

(#44) meroly válasza mrlujoak (#42) üzenetére


meroly
veterán

Köszönöm az infókat :R

Impossible is nothing

(#45) nemzajosgép


nemzajosgép
csendes tag

Sziasztok
meg tudná nekem valaki mondani,hogy melyik telefonnak a legalacsonyabb a Sar értéke, ami Magyarországon kapható??

(#46) Domxc


Domxc
senior tag

Mi számít magas SAR értéknek. Pl.: Egy N97 mini kibocsátása? :F

Mindenkinek megvan a maga véleménye. Csak épp a te véleményed hülyeség!

(#47) ben11


ben11
őstag

Sziasztok!

Telefon vásárlás előtt vagyok, Nokia e51-em küldöm nyugdíjba.
Mostanában amikor telefonálok vele egyszerűen rossz a fülemhez tenni, remélem még nem ártott túl sokat az agyamnak.. :(
Néztem zte blade-et te annak is elég magas a sar mutatója, viszont az lg p500-nak csupán:Head - 0.45 W/kg
Body - 0.37 W/kg
Ezek azért kedvező értékek. :K

(#48) lhurgoyf


lhurgoyf
tag

Sziasztok!

Mi a véleményetek erről: http://www.sarshield.com/index.htm ? Megér 20 dolcsit?

(#49) DemonDani


DemonDani
addikt

utólag ezt el is felejtetem, pedig régebben néztem is, hogy a Defy milyen brutális.
"Véletlenül" jól jártam a Nexus S-emnek 0,5-0,6között van és a Body is 1 alatt marad. :)

asd fgh jkl éáű

(#50) Giovanni1985


Giovanni1985
tag

optimus black-hez lehet kapni sugárzás védőt?

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.