Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Bolti gázpalack-cserével a zsugorvíznek valóban csak nagyjából az 50-60%-ára tudsz lemenni, oda is csak inkább elméletileg, évek alatt. Kis fogyasztással valóban kevéssé éri meg az átállás gépre, max a kényelem miatt. Nálunk zsugorvízzel évi 200 ezres szódarezsi lenne, és az a víz még nagyon gyenge is. Szárazjéggel 20 ezer. A maradék 180 ezerből megvan minden hardver, ami kellhet, akár nulláról, gép duplán is. A második évtől már brutál a megtakarításunk. Ez a matek nálunk akkor is igaz, ha mondjuk bolti vízből nem innánk ennyit lustaságból vagy feledékenységből, csak akkor talán nem egy évre, hanem másfélre, de hát a bolti bubisvíz szar.
-
A kényelem utáni vágy, avagy az emberi lustaság miatt. Túlságosan lassú folyamat, amíg eljutsz nagy nehezen 1, max 2 liter szódához, és ha elég erőset szeretnél, dupláznod kell a patront. Emlékszem, érdemes volt lassan betekerni, hogy a ráfagyott jég miatt ne eresszen a gép szelepénél a gáz közben. Még talán literre vetített árban sem tudott igazán versenyezni a palackos bolti vizekkel, ahol ráadásul egy 6-os csomag rögtön 12 liter, látszik az üvegben a fogyás stb.
-
-
Eredetileg az ötlet munkahelyi szódagép felől jött, azt gondoltam, annál nem lehet olcsóbb semmi. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Azok qrva drágák, qrva nagyok, vízre kell kötni meg áramra, és egyszerűen nem lehet vele elég olcsó szódát csinálni. Ezekkel soha nem mész le 7 forintra literenként.
-
válasz
üzenetére
És ami még nagyon fontos: olyan erősen szeretjük, hogy bekönnyezel tőle. Ilyet nem kapsz sehol készen, csak otthon. Sőt a régi literes kispatronos szifonokba ha kettőt tekertél, még az is gyengébb volt ennél. Hobbinak is elmenne, ha nem volna kényszerítő erejű, szinte kötelező a magas fogyasztás, sok macera, magas költségek miatt. Ez sokat egyszerűsít, gyorsít és olcsít a dolgokon. Félévente kevesebb, mint 90 perces program.
-
-
Amúgy kíváncsivá tettél: mire kell(ett) 20 kg szárazjég? Te nagy palackokkal dolgozol? Mondjuk 5-10 kg-osokkal? Mert ha igen, ott talán a töltési veszteség kisebb lehet, ha gyorsabban be tudod lapátolni, mint 20-22 kis palackba. És vajon a Szárazjégfutárnál van-e személyes átvétel? Én olyat nem találtam, de általában ezek a kis cégek rugalmasak, egyedi esetben eltérhetnek a hirdetett eladási módszerektől. Őket ezért vetettem el anno, mert szállítási díjjal már kb másfélszeresére nő az ár, plusz nem lehet pontosan ütemezni a felhasználást sem (mikor jön a futár?). Viszont őket még el tudnám érni személyesen, az útvonaltervezőm 23 percet ír M5 felé. Másrészt viszont ott már bejátszik a megnövekedett bruttó időráfordítás meg az üzemanyag, ha már veszteségek, ugye.
-
Értem én, hogy a felhasználásig tárolod, de ez nálam a vásárlástól számított 10-15 percet jelenti. Nálam a legnagyobb veszteség nem a szállítás/tárolás során keletkezik, hanem töltéskor. A hazaszállítás közbeni, azaz a "tárolási" veszteség elhanyagolható ehhez képest, mivel a töltési idő hosszabb, és közben szabadon érintkezik a nyitott zsákban a levegővel. Abból a kb mondjuk 10% veszteségből 8-9% a töltésé, vagyis majdnem mind. Ilyen doboz csak a tartóssága miatt kellene, de ahhoz egyre inkább. Rendelek is egy 15-20 kilóra méretezettet valahonnan.
-
Igen. A napi 5-10% nekem sok. De minek is tárolgatnám, ha azonnal is felhasználhatom. Kb 5-10% (inkább 10, mint 5) így is elveszik a töltés során, érdemes 11 kg-ot venni 10 kg töltéshez. A veszteség még abban a pár másodpercben s észlelhető, amíg az utolsó merőkanál után kiveszed a tölcsért, és rátekered a szelepet: érdemes 15-20 grammal többet beletenni, hogy biztosan meglegyen a céltöltet, mert másodpercenként kb 1 gramm szublimál ilyenkor. Egy ilyen doboz jó lenne szállításhoz, ha belefér a 11 kg-os zsák. Nekem most fapados papírdobozom van hungarocellel bélelve, az elég trágya kinézetre, eléggé leharcolt is szegény már.
-
A szelepek rézből vannak, a menetei nehezen (sokára) használódnak el, a gumitömítések nyilván hamarabb, de azok 100-150 forint közt vannak. Ha nem jó egy szelep, menet vagy gumi, be lehet szerezni újakat, esetleg cserélhetsz egy gázpalackot is a boltban, azon jó cuccok lesznek, majd a gyártó pótolja az alkatrészeket... Ezek a gázpalackok 150 bar nyomásra vannak hitelesítve, de a tesztelésük 250 baron történik, tehát ennyit minimum kibírnak. A biztonsági szelep 180-250 bar közt aktiválódik, ekkor kifújja az összes gázt. A palackokban a gáz 57-60 bar nyomáson van (szobahőmérsékleten), folyékony és gáz halmazállapotban, azok egyensúlyában. Érdekesség, hogy 500 grammra túltöltve sem lesz nagyobb a nyomás, ugyanúgy 57-60 bar nyomáson lesz a töltet 20 fokon, mert csak a hőmérséklettől függ a nyomás, nem a töltet mennyiségétől. Ettől még a hidraulikus nyomás megnőhet annyira 25-30 fokon, hogy a biztonsági szelep lefúj (folyadékok összenyomhatatlansága miatt), de olyan még nem történt, pedig kint tárolom árnyékban, nyáron akár 35 fokon is. Tervezem, hogy biztonsági okokból lemegyek 450 gramm töltetre, ehhez 22+1 gázpalack kell, nekem meg csak 21 van. Kell még 2 db valahonnan. Van a beszerzésre kb 5 hónapom a következő töltési turnusig, félévente történik.
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Ez 83 forint literenként, a bolti palackos kb 70. Nálam kb 7.
-
Ezek szerint ti évi 782 liter bubist isztok, mi 2737-et (becslés 60 liter/425 gramm gázpalackra). Nem tudom, nálatok érdemes-e átállni, ez sokváltozós egyenlet, a matekja mindenkinek egyedi. Pl lehet, hogy úgy megszeretitek, hogy sokkal többet fogtok inni (mondjuk évi 1000-1200 litert), és talán nagyon erősre is csináljátok majd, ezt még nem tudhatod. A szárazjeges folyamat nagyon egyszerű: megveszed (3 mm-es pellet), hazaviszed, betöltöd a linkelt videó szerint. Én fém merőkanalat használok, teflon kötőtűt evőpálcika helyett, nagyobb tölcsért, de a lényeg ugyanaz.
-
-
Kezdeném az utolsó kérdéssel. Hardcore nem én vagyok, hanem a család. Benne van amúgy a cikkben a válasz: ipari mennyiségű szódát iszunk. Amikor itthon vagyunk, 4-5 ember szinte csak ezt issza (szörpben), mondjuk 95-98%-ban - kivétel a kávé, a téli teázás, néha valami üdítő, és a legkisebb gyerek még csak félig állt rá. Bolti gázpalackcserével, darabonként 2300-zal számolva évi 105 ezer volna a szódarezsink (3200-zal már 146 ezer), szárazjéggel meg újabban már 20 ezer. Évi 85-125 ezres fölösleges kiadás már komoly tétel, pl az éves fűtés- és melegvíz gázdíja nálunk kb 65 ezer, és ha picit is megemelnék a gáz árát, abból nemzethalál lenne, ugyebár
Ezzel megválaszoltam, miért nem elég a féléves nullszaldó sem.
Áthidaló megoldásnak a garis javítás alatt vettünk is bolti alap bubisvizet, de majdnem kiköptük, olyan gyenge. Mi 3-4-szer olyan erősen isszuk, ezért ez nálunk nem opció.
És végül az első kérdésre: igen, ez over-engineering általában, másnál, de tapasztalatilag nálunk alappá vált, a piramis alja lett. Kénytelen voltam tenni valamit, hogy ne ez legyen az egyik legnagyobb rezsikiadásunk. És hát.... szeretjük a szódát, na.
-
Nálad az volt a baj, hogy túlságosan specifikus volt a témád egy fórumtopikhoz: milyen gépet vegyek. Ezzel szemben "a nagy szóda, szódakészítés topic..." már a címében jelzi, hogy oda vár mindenkit, aki a szóda témához szólna, abban kérdezne bármit. Oda való (lett volna) a te kérdésed is. Egy sikeres topik ügyesen választott címe bevonzza a sokféle érdeklődőt azzal, hogy miközben jól körülhatárolja a témát, kellően általános is.
-
Az se fórumtopik. De hát ezek blogbejegyzések. "Gyakran kötetlen, közvetlen stílusú, a szerző véleményét vagy élményeit tükröző írás." Akár havonta vagy naponta is jöhetnek ilyen naplóbejegyzés stílusú írások. PC-s hardverek, CPU-k, VGA-k stb is gyakran témáik ezeknek, vagy bármi más is többször megjelenik. Pont azért írtam, mert ezekből a személyes szempontokból még nem volt ilyen bejegyzés a szóda témában. A fórum-hozzászólásokban meg szétforgácsolódik egy személy véleménye vagy élménye, itt viszont összefüggő történetté tudtam formálni az elmúlt 2 évet. Ha volt még ilyen összegző írás, és csak ismételtem más történetét, akkor hibáztam. Ha nem kíváncsi rá senki, akkor érdektelenséggel büntet a publikum - ezzel nincs semmi probléma.
-
Azt nem tudom, hányadik. Én csak "A nagy szóda, szódakészítés topic..." -ról tudok. De nem is érdekes: ez egy blogbejegyzés: speciális és egyéni. Lehetnek résztanulságai (akár) mindenkire nézve, de semmiképp nem általános iránymutatás vagy topik-indítás szándékával íródott. A többségre biztosan nem lehet érvényes.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Elfelejtettem a film címét
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Formula-1 humoros
- E-book olvasók
- További aktív témák...
- Gigabyte Geforce RTX 3090 Eagle OC
- Budget Gamer - i5 7600 / GTX 1070 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Eladó Apple Watch SE 2 Rose Gold
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U904 - i5-4G I 10GB I 500GB I 14" QHD+ I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPad 9 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- WELOCK smart lock ToucA51 okoszár
- Sapphire Pulse RX 9070XT új, felbontott // Számla // Garabcia //
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest