Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
alphamooncam
őstag
" Ebből aztán valahogy lett ez az urban legend, hogy akusztikailag elcsatolja a padlótól."
Helyesebben összecsatolja vele, már ha nem kövön áll, hanem belefúródik pl. egy parkettába.
Levezeti az energiát a padlóba -mint a villámhárító a villámot- ami a padlóban elenyészik.
Szerintem.
-
orbano
félisten
Nem, a tüskét azért használják, hogy puha padlón (szőnyeg) is stabilan álljon. Ebből aztán valahogy lett ez az urban legend, hogy akusztikailag elcsatolja a padlótól. Kemény padlón normál esetbent appancsokon áll, lást bármelyik értelmes gyártót.
Egy jól kivitelezett doboznak pedig nem sok rezonanciája van, és nem fog sok energiát átadni a padlónak. Ez kábé a 6983-ik tényező, amivel érdemes foglalkozni.
-
python1
veterán
Persze, hétfőn tudom megnézni, hogy mi is valójában.
Műhelyben dolgoztunk vele, egy furgonba készítettünk szerszámos rekeszt, azt burkoltuk vele, de tényleg nagyon jó, mert vékony, olcsó és gumi az alja, nem a szivacsos, butilgumi.
Egyébként szőnyeges boltban érdemes nézelődni, ha valaki ilyet akar lényeg, hogy gumi legyen az alsófele. -
python1
veterán
Telibe ragd, jobban elnyeli az egész felületen, én a szőnyeg alá is fogok tenni 3mm-es gumilapot, az is nagymértékben nyeli a padlóról visszaverődő hangokat, ill nem adja át úgy a födémnek a rezonanciát.
Hogy ne legyen egetverően drága a gumilp az egész szobára kiterjedően, vagy csak a szónyeg alá, találtam olcsó alternatívát. -
Rp526
aktív tag
válasz
fererencz89 #310 üzenetére
4db 4641-et lerakni egy tetőtéri dedikált szobában, hogy a legkevesebb torzítása legyen, legkevesebb rezgést adja át a szerkezetnek. Itt most kifejezetten az érdekelt, hogy járok jobban. Teljes felület alá tegyek gumit, vagy ugyan ezt a gumit a négy sarka alá hasamra ütök, pl 3x3 cm darabokban.
Köszi a linket! -
fererencz89
őstag
Szia!
Mi a cél pontosan? Tüskével csatolod a padlóhoz, ami lényegében növeli a doboz tömegét és tehetetlenségét, csökkenti a torzítást. Ha a lakás többi részébe szeretnél kevesebb zajt (rezgést) juttatni, akkor elcsatolást kell alkalmazni (rugó, gumi, szivacs, ...).Itt olvashatsz a témában, hasznos linkek is vannak: [link]
-
Rp526
aktív tag
Sziasztok!
Kicsit hátha beindul ez a topik. Eszembe jutott vmi és kíváncsi vagyok bárki tesztelte e, mérte e, vagy van e valamilyen infója róla. Szerintetek mi nyeli el jobban a rezgést?
Az alapötlet, hogy beteszem a nagy pro SUB alá a gumiörlemény lapot, amit mosógép alá is szoktak. Viszont azon gondolkoztam, h a hangfalakat sokan tüskére rakják a minél kisebb kontakt miatt.. így merült fel bennem mi a jobb?
- teljes felületére vágok lapot így nagy az elnyelő rugalmas közeg
- a négy sarkára vágok ugyan ilyen gumiörleménylapból 4 db kis méretűt
Ti mit gondoltok? -
python1
veterán
Köszönöm, igyekeztem!
Tulajdonképpen egy gérvágó körfűrész, amivel lehet szélesebb anyagokat is vágni, ez a kihúzhatós sínes, ez lehet nyugodtan LIDL Parkside is, meg egy jó mérőszalag.
Általában kicsit nagyobb méretre vágom mindig a léceket, és még ráfinomítok kicsit, érdemes két lécen gyakorolgatni. -
Quetz
őstag
Arra gondoltam, hogy a magas tartományban általában jó a helzyet és ott könnyű túltolni a dolgokat. Amint az ábra mutatja, a Dolby követelményszint 200Hz-től egyenletes átvitelt vár el. Részletesebben itt írnak róla: Dolby Facility Approval Requirements
-
python1
veterán
Itt találsz ötleteket, ezt magam készítettem, fatelepen fellelhető anyagokból, aztán lazuroztam.
Egyébként jobb lett a hatásfok a fűtésnek, mivel elsődlegesen nem azonnal a mennyezet felé távozik a meleg hanem pont előre, koncentráltabban.
Nálam jól működnek a hátsók, igaz 10"-os mélyközéppel vannak szerelve, és mivel a tölcsérek, vagyis a kompressziós magas membrán akusztikai síkja mélyebben van a mélyközéptől, ill 8dB-lel hangosabb, így pont egy szép lapos frekvenciamenetet kapok, belenyúlás nélkül.
Gino20
Köszi!
Még a cuccok kapnak egy bútor minőségű racket, és a hátsó sugárzók szövetet. -
Gino20
őstag
válasz
ctrlaltdel13 #300 üzenetére
A teljesen csupasz helyiséget belakni, amivel a lecsengés javulna. Kiemelésre valóban ott az EQ. Használom is.
-
m3ss
veterán
ahhoz a radiator takarohoz link esetleg? van ilyen natur fabol? pont ilyeneket nezegetek most.
amugy a kepen levo kanapen van az elsodleges hallgatoi? a surroundok ilyen magassagbol meg beforditas nelkul igy jol ervenyesulnek neked? en az egyik surroundommal bajban vagyok, kicsit tul magasan van, de a nagyobb gond a fotelem fejtamlaja, elegge bearnyekolja..nem nagyon tudok mit csinalni vele. -
python1
veterán
Lényeg a lényeg, annyira jól sikerült a megvalósítás, hogy a szomszédos helyiségben, ami a háló, a basszus hangok eltűntek, kb 6dB-t csökkent, vagyis annyival hangosabban tudok úgy mozizni, hogy nem zavarom a másik szobában a páromat.
Előtte, szinte 5-percenként szakította rám az ajtót, hogy halkítsam a cuccot, már a váláson gondolkodtam erősen, aztán megléptem szerencsére ezt a megoldást.
Nyilván most egy nagy reflexiós felületet is kaptam, vagyis maradt, de egyelőre amit szerettem volna elérni vele, az megvalósult.
Nincs hiányérzetem, vagyis késztetésem további akusztikai kezelésekre. -
Gino20
őstag
És végül az egész falat burkoltad valami kemény anyaggal? Ez így nem szintén egy nagy reflexiós felület?
Én vízszintesen fogom rögzíteni a mondjuk 5x10-es gerendát, majd abba a 10cm-es gyapot, arra fekete textil és arra függőlegesen fa lécezés, így a gyapot tud érvényesülni. -
python1
veterán
Azért várj még az akusztikai kezelésekkel.
Ha előtétfalat gyártasz, ott is alkalmazhatsz vagyis, az egész fal viselkedhet mint rezonátor, csak jól kell elkészíteni, nálam mint írtam az egész hátsó fal (2,7x5m) úgy készült, szépen teszi a dolgát.
Mivel nálad lesznek teljesen nyitott részek, alapból nem lesz problémád a szub hangjával szerintem.
Mozizgatunk itt az ünnepek alatt, jelenleg 2 szubot üzemeltetek, a kanapé mögöttieket jelenleg nem, már ez is megteszi a hatását, a D-s tér hatalmas, én itt semmi kezelést nem fogok eszközölni, inkább mint írtam kicsit jobb minőségű DIY dobozokat hozok össze. -
Gino20
őstag
Neeem sajnos. Ez csak a nappalink és abból a kulából próbálom kihozni a legtöbbet.
Erről van szó [link] Na persze nem feltétlen ilyen méretű, formájú és gyönyörű lila panelokkal(csak a programban ez van)
77"-os TV van, ami marad is. Kb 2.3m lesz a nézési távolság, így ezzel "beérem". -
Gino20
őstag
Néztem a linket. Vannak ám szép helyiségek
.
A csupasz falakkal valamit kezdeni szeretnék szóval ha nem panel, akkor kb a teljes helyiséget előtétfalazhatnám, hogy abba "elrejtsek" panelokat, diffuzorokat, de ehhez milliók kellenek meg egy cég vagy minimum egy asztalos műhely asztali gépekkel és fél tucat mondjuk kézi festol géppark, na meg némi kompetencia(hogy ne csak "lécezett" fal legyen mindenhol) és akkor még ott vannak olyan problémák, hogy adott falon radiátor, klíma,...
Amit tervezek készíteni azt Én nem utólagos kezelésnek hívom, hanem eleve így tervezem. Fronton tudok építeni előtétfalat, de jobb oldalon és hátul print panel szerintem baromi mutatós lesz (főleg a csupasz falak helyett) és ez mögé fogom "elrejteni" a falba épített 30 fokban döntött surround dobozokat, ami szerintem szintén fontos. Jól néznek ki ezek a lapos dobozok, főleg amik print szövettel vannak bevonva, de falra merőlegesen a halg pozíciómban csúnyán csorbulna a magas tartomány.
Biztosan lehetne ezt máshogyan is csinálni, de nekem már ez is egy csoda lesz, ahová maximum 3db SUB-ot tudnék elhelyezni, fronton ~100-150cm-re egymástól 2db-ot és jobb hátul 1db-ot, így szerintem 2db lesz (front baloldal és jobb hátul) -
python1
veterán
Miért, szívesen akusztikai kezelsz utólag?
Én arra értettem a szükséges rosszat, hogy tervezni is lehet egy szoba kialakításánál az akusztikai kezelések, minimális esztétikai hatását.
Én is előre gondolkodtam mikor a basszus kezelés, ill a hanggátlást alakítottam a szobánál, semmit nem lehet észrevenni, pedig egy egész falat kezeltem.
Nekem is kell folyamodnom még kezelésekhez, de igyekszem minél esztétikusabban, és szinte láthatatlan módon megvalósítani.
A mozit is alakítanom kell, hogy kikerültek a vászon mögül a dobozok, de már megszületett a koncepció.De majd magad is megtapasztalod, ahogyan építkezel. Néhány ötlet
-
Gino20
őstag
Na igen, a szó szoros értelemben ott tartok, hogy beletettem már jó pár "órácska" tervetést, hogy a jelenlegi pocsék elrendezésből, hogy tudom kihozni a lehető leges legjobbat. Még 3D-be is megrajzoltam, hogy asszony faktornak is eladható legyen. Ehhez a leendő médiafalat növelni fogom falazással (vagyis a mostani helyiségek közötti átjárót szűkítem) és 90 fokkal elfordítom a jelenlegi elrendezést, majd ezt követően félig DIY megoldást kap a surround (félig = kész falba építhető XY sugárzó + DIY doboz) + az atmos is épített DIY kb 17 literes zárt dobozba fog kerülni, a pusztán csak álmenyóba bevágás helyett, szóval abszolút úgy gondolom, hogy a lehetőségeket kimaxolom, de mégsem tudok majd 4db SUB-ot integrálni a helyiségbe.
Röviden: tervezhetek Én bármit, de szó szerint elértem a helyiségem fizikai korlátatit."annál jobb megoldást boltban nem kapni"
Ha csak HM, akkor még talán el is tudom hinni, de Én stereo-ra is szoktam használgatni a rendszert....."Pont így vagyok az akusztikai panelekkel, szüksèges rossz"
Szükséges rossz?
Én is az EQ híve vagyok (csak te Cavern és meg Dirac), de ez azért elég erős kijelentésnek tűnik.... -
python1
veterán
Na igen, most èrkeztünk oda, hogy tervezni kell ès a helyisèghez kèszíteni a rendszert, ha kell diy megoldáshoz nyúlni, annál jobb megoldást boltban nem kapni, csak kompromisszumos megoldást.
Pont így vagyok az akusztikai panelekkel, szüksèges rossz, de lehet helyettesíteni, dizájnosabb elemekkel is. -
-
python1
veterán
Olyat én még nem hallottam, hogy valami akusztikai felületi kezelésből sok lenne.
Abból indulok ki, hogy egy 2cm vastag, amúgy haszontalan akusztikai szivacsot dobtam a szőnyeg tetejére a center elé, hallásra , mérve mondhatni eléggé sokat dobott rajta.
Én már nem teszek, de nem is tennék vastag elnyelőket sehová, érdekes módon még a magasabb lecsengési idő sem zavar a magasabb frekvenciákon, sőt tovább megyek jártam tökéletesen kezelt dedikált moziban, de nem hallottam jobbnak a reprodukciót mint nálam, vagyis a technika miatt igen, de maga megszólalás összességében semmit nem tett hozzá. -
python1
veterán
Az értelmetlen dolog az egy tág fogalom lehet, mindenképpen rossznak nem mondanám, főleg, hogy a lécezés akusztikailag difuzor ként működik, mögötte a filc esztétikai szerepet, ill valamennyire tompítja a közép ill magasabb frekvenciákat.
Nagy felületen, mivel nagy felület lesz, biztos lehetsz benne, hogy pozitív hatást fog kiváltani. -
Gino20
őstag
Jelenleg nem jutok el fatelepre, de a "bármelyik fatelepen lehet gyalult léceket kapni 4-5m-es hoszban" azt vakon is arra tippelném, hogy ez nem az az áru, ami mondjuk 2x3cm vékony nyíl egyenes csíkocska, aminek csak a hosszát vágom méretre a kis kézi körfűrészemmel, hanem lehet kell hozzá egy fél asztalos műhely (asztali körfűrész, gyalugép...). Persze lehet tévedek, amint lesz időm elmegyek a környéken pl a Skandináv vagy a Zatik fatelepre.
Ez a filc vajon hangáteresztő anyag? Én ugye "akusztikai" falat építenék és arra keresek olyan szövetet, ami jó kiporzás ellen.
Soudal ragasztót "elmentettem"ha valamelyik fázishoz majd kellene.
#278m3ss:
"es lehet akusztikailag az 1 cm amugy is ertelmetlen"
Az eddig olvasottak alapján teljes mértékben az (értelmetlen) -
m3ss
veterán
koszi a tippeket
ez a filc amit linkeltel viszont vekony, 1mm. az obi / pratikeres megoldas mogott vagy 5-10 mm vastag merevebb filc/anyag van. mondjuk a merevseg a lecek miatt nem igazan szamit, es lehet akusztikailag az 1 cm amugy is ertelmetlen
de jo lenne akkor mar vmi vastagabb. tuzogepezest gondolom hatulrol gondoltad. az kicsit megbonyolitja a lecek kozotti tavolsag kimereset, de azert nem megoldhatatlan
tuzogep eleg eros amugy, hogy belemenjen a lecekbe? en a leceket is ragasztani akartam, de lehet ez a jobb otlet.
ez a fix allt utolag mennyire nehez eltavolitani a falrol?
mennyezetre is raktam multkor epitesi ragasztoval diszlecet, ilyen akril szeru kemenyre kot, es attol felek ha le akarom szedni majd orulet lesz.. -
python1
veterán
Srácok, bármelyik fatelepen lehet gyalult léceket kapni 4-5m-es hoszban, különböző szélességben, azokat lazurozzátok vékonylazurral majd fellövitek tűzőgéppel tetszóleges vastagságú filc anyagra, ennyi a varázslat.
A falra soudal fix all -al felragasztjátok, ez teljesen gumira köt ki, használhatjátok ezt a ragasztót lécek ragasztására is, ajtókhoz, szegőkhöz, iszonyat erős, és tényleg rugalmas gumira köt ki, nem is tudok másik ilyen minőségű ragasztót.
Ez jó link a filc anyagra, csak a szemléltetés miatt. -
m3ss
veterán
ja, valszeg furnerozott vmi, es csak a front oldal.
mondjuk en is csak az elejet csiszolnam, es azt lazuroznam ketszer. a ket oldalat max csiszolas nelkul lazuroznam. igen, kemeny vmi van mogotte, neked oda nem idealis. nekem pont jo lenne. en azt olvasom, hogy vmi ujrahasznositott pet palackbol csinaljak ezeket. de nem talalok sehol ilyet...polisztirol lapot latok meg ami esetleg jo lehetne nekem.
ja zatik lesz nekem is, majd meselj hogy vegul milyen lec mellett dontottel. -
Gino20
őstag
Azokat már pár hónapja néztem és nem emlékszem, de lehet az sem valódi fa, hanem csak furnérozott valami. Ma face természetesen bedobált egy halom ilyen hirdetést és egyik oldalon láttam, a mögötte lévő fekete réteg meg valami műanyag granulátum alapú cucc, ami szövethatású, de valójában baromi kemény. Na ilyet akusztika kezelésre inkább nem választok
(ugye nekem lenne mögötte egy 10cm-es "gyapot fal", de ezzel a kész panellal kb be le is zárnám). Zatikban találtam pár jónak tűnő lécet, ami tud ~270cm-t, de 240 és alatta jóval több opció volt. Nézd meg esetleg.
-
Gino20
őstag
Köszi a tippet. Ez nekem inkább tűnik mondjuk kerítéslécnek (lehet tévedek). Ilyen gyalult vörösfenyőt vettem a kerítéshez, de Én magam válogattam össze, mert voltak benne olyan kacskák, ami falhoz nem lenne jó, na meg ezekhez még jó lenne egy asztali körfűrész is
, de találtam az oldalon olyat, ami akár jó lehet [link] [link] [link] . Van ilyen üzlet a közelben. Na majd elmegyek megnézem személyesen is.
-
m3ss
veterán
nekem eleg lenne a 240 cm, polc tetejere rakom. viszont ma megneztem en is a praktikerest, hat nem nagy eresztes. kb csak a front oldal van pacolva, tenyleg olyan mintha vmi szivacs szeru vmi lenne mogotte. kb. 1 cm vastag...lehet megcsinalnam inkabb magamnak, akkor pacolhatom a szekreny szinere.
vajon mi lehet ez az anyag mogotte? ilyesmit talalok. -
Gino20
őstag
válasz
fererencz89 #267 üzenetére
hmmm pedig azt írja tölgyfából készültek, persze az még lehet darált/préselt furnérozott MDF.
#268m3ss: Obi / praktiker esetén 240cm a magasság. Nekem ez kevés. Amit linkeltem az 270cm, ha esetleg ez neked is fontos. Amúgy nekem nem szimpatikus a hátulja akusztika szempontjából. Az a vékony inkább 1cm és elég tömör, kemény filc / szivacs szerű valami. Az nekem inkább tűnik reflexiós pontnak, mint hangáteresztő anyagnak és így bukom a terv szerint 10cm-es gyapot falat.
#269BIGi75: Vakuljak meg Bauhaus és praktikerben nem láttam olyan kemény és megmunkált gyalult lécet, ami alkalmas lenne erre a célra. Google-n keresgélve találtam Én is olyan fatelepet, ahol van olyan amit linkelsz, de ezek mind max 200cm hosszúak. Ha oda megyek, hogy nekem ez kell 270cm-ben az gyanítom horror lenne az egyedi méret és megrendelés miatt, de lehet, hogy ez lesz és kérek egy ajánlatot.
Szövetre és nyomtatásra esetleg valakinek tipp?
-
ada19
senior tag
válasz
fererencz89 #267 üzenetére
Dekornak kerestem én is ilyeneket, amiket én eddig találtam szinte mind MDF volt, az olcsóbbak laminálva, a drágábbak furnérozva.
-
BIGi75
senior tag
Műszarított, gyalult lécek jellemzően már nem vetemednek beltéren. Obi, Praktiker elég drága, és többnyire csak fenyő van (bár az is megfelel erre a célra). Fűrészeltetni, gyalultatni kell asztalossal ha otthon nincs rá lehetőséged, vagy szétnézni egyéb helyeken is pl. [link]
-
m3ss
veterán
yt-on rengeteg video van, ahol keszitenek ilyen falakat. nezz meg parat milyen fabol csinaljak es miert. diy wood slat. amugy fatelepen en lattam csomo fele ilyen lecet. de annyira nem merultem meg bele, hogy kemeny, nem kemeny..en sztem megveszem a kesz obi/pratikeres megoldast. annak a hatlapja ha jol latom kepeken talan vmi vekony retegelt lemez rajta filc?
-
Gino20
őstag
Sziasztok!
Kezd élesedni a helyiségem átépítése és lenne 1-2 kérdésem.
A terv, hogy a leendő front fal kap egy 10cm-es előtétfalat. Vízszintesen mondjuk 5x10cm-es gerendák (10cm lenne a mélység) majd ebbe gyapot, majd ezt fedném valami vastag fekete vászonnal és "lécezni" szeretném.
Na itt jön az első kérdés. Tud valaki ajánlani nem csillagászati áron olyan helyet, ahol lehet venni valami keményfából leszabott "vékony" lécet? OBI, Praktiker, fatelepen kb csak építőipari anyagot látok, de ez a száradásból, deformálódásból, vetemedésből adódóan nem alkalmas ilyen fal építésére. Valami ilyesmire gondolok [link] csak ennek a hátulján (praktiker, bauhaus alapján) van majd 1cm vastag, nagyon tömör filc, szivacs szerű anyag és elég sűrűn is van rakva. Én ennél egy fokkal ritkásabban gondoltam, hogy ne az egész fal egy diffúzor fal legyen.
Vagy jó ez szerintetek? Vagy ha nem, akkor vajon megéri ezt megvenni és csíkokra vágni majd valahogy lefaragni róla ezt az ~1cm-es anyagot?(pl éles sniccer). Így kb ~2000e Ft lenne darabja és egy 260cm-es falat szeretnék vele "burkolni".
A másik: tervezek oldalra és hátulra is pár darab "hagyományos" akusztikai panelt, ami mondjuk 60x120cm körbe keret, bele 10cm-es gyapot és ezt vonnám be valami vastag szövettel, hogy ne tudjon kiporozni. Ezzel kapcsolatban, ami felmerült bennem, hogy tudtok olyan anyagot ajánlani, amire akár lehet nyomtatni? Ha igen tudtok olyan céget, aki vitt anyagra nyomtat? -
konzolcowboy
csendes tag
Az XTZ Sound-nál Black Week van, a Room Analyzer II Pro (koffer, mérőmikrofon, hangkártya, szoftver) 190€ helyett 106€ (-45°%), a Microphone Pro (mikrofon, hangkártya) 115€ helyett 75€ (-35%). Plusz 28€ vagy 21€ szállítás.
[link] -
denesdr
addikt
Talán ide is passzol:
-
belashx
senior tag
válasz
fererencz89 #256 üzenetére
Ja, most olvasom a linkelt hsz-ban, hogy oldottad meg.
-
fererencz89
őstag
Mármint melyik választásom?
Tudom, hogy nem egy profi módszer, de a két hangfal görbéjén elég szépen le lehetett követni, melyik kalibrációs fálj mit művel, és a kis kiugrások elméletem szerint hibák kellettek legyenek (a mérésben magában) két ennyire eltérő hangfal esetén (kicsi az esély ugyan olyan anomáliára mindkettőnél).
De kíváncsi vagyok, miket küldtél, otthon majd megnézem.
-
belashx
senior tag
Nem is a sweeppel van igazából baj, hanem a rószazajjal a szint beállításakor. Mondjuk már tudom, mit mennyire kell állítani/tekerni, hogy jó legyen.
fererencz89: Egy méréstechnikus elsírná magát...
Kíváncsi lennék mennyire jött be a választásod, de ugye a kalibrációs fájl se egyedi... -
-
belashx
senior tag
Lehetséges, de mindjárt az első résznél elakadnék. Nincs a környékemen egy ismerősnek se mérőmikrofonja, szóval beérem a gyári fájlokkal. Persze, nem olyan pontos, mintha profi cuccal be lenne kalibrálva, de a változások nyomonkövetésére jó lesz.
A család már kezdi megszokni a sweepet. -
fererencz89
őstag
válasz
fererencz89 #250 üzenetére
-
fererencz89
őstag
De, valahogy így működne.
Én az enyémhez egyébként letöltöttem több UMIK (és Behringer/Dayton?) kalibrációs fájlt, majd azokból válogattam, átlagoltam. Volt régebbről egy UMIK mérés, most már ahhoz nagyon hasonló eredményt kapok. Egyébként elvileg ezek a mikrofonok eléggé hasonlóak... -
denesdr
addikt
Feltéve, hogy pontos az adott UMIK kalibrációja, ami gyakran nem így van, mivel csak batch kalibráció van gyárilag hozzá, bár könnyen előfordulhat, hogy még ezzel is lehet az Omnitronic-on finomítani. Ha valaki szeretne ilyennel bíbelődni, akkor esetleg kölcsön tudok adni a célra egy Cross-Spectrum Lab kalibrálású UMIK-1-et.
-
Rp526
aktív tag
Amúgy csak egy kérdés/felvetés. Nem annyi lenne ez az egész, hogy mérünk egy bármilyen hangfalon egy sweep-et pl. egy mindeki által használt umik-kal. Ehhez generálunk egy görbét. Aztán ezt ugyan azon ponton megmérjük egy akármilyen mikrofonnal. Készítünk rá egy automata EQ korrekciót és APO-ban befűzzük a másik mikrofonnál inputnak? Így pontosabb lehetne, nem?
-
belashx
senior tag
Sziasztok!
Jó, hogy van ilyen topik is, mert AVX-en nem igazán pörög a hasonló témájú.
Ha rajtam kívül valaki használ OMNITRONIC - MIC MM-2USB mikrofont a mérésekhez, van egy jó hírem!
Írtam a gyártónak(?), és megkaptam a kalibrációs fájlokat hozzá. Ugyan univerzálisak ehhez a típushoz (értsd: nem gyári szám alapján küldték), de a semminél sokkal jobb. -
denesdr
addikt
Rosszul emlékeztem az utózengést illetően, ez a jelenlegi [kép] , erre még jött +4 db (1000x600x100) panel, úgy már 0,2 s alá is beesett itt-ott az RT60, azt már túlcsillapítottnak éreztem.
-
python1
veterán
Aszongyák, bárhová teheted a helyiségben, kezelt vagy éppen kezeletlenbe, mindenhol optimális lesz a hang.
denesdr
Remélem a magas kompressziós tölcsérrel!
Mer ha nem, akkor felesleges is volt a csere, sose lesz jó.
Amúgy meg visszatértem az aktív váltásra, talán már véglegesen.Egyébként most volt 2-hét reset, szinte semmi motyózás, stopp, másik hobbim indítottam újra, viszont érdemes volt, teljesen megváltozott a minőség így újratöltve, most nagyon adja.
-
denesdr
addikt
Meg ahogy megfigyeltem, eléggé tud függni a hangsugárzóktól is, hogy mekkora az optimális szobai utózengés.
Természetesen nem gond, szívesen látlak, legalább meghallgathatod te is több, illetve kevesebb panellel a szobát, ha lesz kedved. Egyébként most volt egy nagyobb változtatás a hangfalakon (új közép- és magassugárzó), ami szerntem eléggé előnyére vált.
Én meg Kiskunhalasra látogatnék el majd valamikor, ha szintén nem zavarok.#236 ctrlaltdel13
Ja, csak nem árt eléjük egy átlátszatlan, de hangáteresztő vászon. -
ctrlaltdel13
őstag
Egy Genelec8381a sok mindenre orvosság lehet🤣
-
ozzy711
őstag
Oké, csak emlékezem még a magas tartományos túlcsillapításra a régi szobámban, ott tényleg "döglött volt a hang, én is úgy jellemezném. Most nem, olyan, de persze ez sem tetszik mindenkinek.
Azért kíváncsi vagyok egy másik igazán jó rendszerre, majd lehet ( ha nem gond ) ellátogatok Szigetújfalura. -
denesdr
addikt
Nyilván nem minden a frekiátvitel, de azon viszonylag könnyen tudunk változtatni. Hangszóró és hangszóró között meg egy csomó féle eltérés lehet az átvitelen kívül, ez szerintem nem is kérdés, nem csoda, hogy fapaci is másmilyennek hallotta őket.
Nálam is megvan a zene "körülölelő" hatása, a plusz elnyelők (a meglévőkön felül) hatására nem változott az alsó-közép tartománytól felfelé az RT60 egyenletessége, kb azonos mértékben csökkent a magas tetejéig, de akkor sem tetszett annyira, olyan enyhe klausztrofóbikus érzésem volt úgy. De, mondom, attól, hogy nekem nem tetszett, attól még másnak tetszhet. Meg ugye az RT60 is csak egy paraméter a sok közül. -
ozzy711
őstag
Nekem kb. 0,2 sec az utózengés, de nem döglött a hang. Csodálatosak a lecsengések, a hangszerek izolációja, gömbszerű tér stb.
Megpróbálom a mély-tartománynál még javítani az értéket, de már így is nagyon jó.DIY-nál nyilván az ember eleve olyanra tudja faragni a váltóval a hangfal átvitelét, amilyenre szeretné (nyilván bizonyos korlátok között).
Lehet az faragni a gyári dobozoknál is.
Egyébként a frekvenciamenet kiegyenesítése még nem garancia a jó hangra. Fapaci írta az aktív monitor készítéséről szóló cikkében, hogy +-2 dB-re belőtte a frekimenetet úgy, hogy két különböző magas-sugárzót is használt, de nagyon nem egyformán szól szubjektíven nézve a két konfiguráció. -
denesdr
addikt
Nem feltétlenül a DSP miatt, de akár azért is. Jelenleg nálam 0,25-0,3 s az RT60 a középsávtól felfelé, raktam be további elnyelőket, de sehogy sem akart tetszeni, döglöttnek éreztem, úgyhogy vissza is csináltam a dolgot. Ez persze lehet szubjektív és valakinek épp a mégjobban csillapított tetszik.
A DSP-t meg aláírom, hogy nem mindenhová kell feltétlenül, de nálam igen és pont annyi van használatban belőle, mint amit Amir is említ, a mélytartomány nagyobb kiemelései vissza vannak vágva és nem is érzem, hogy nagyon kellene más.
Mondjuk a DSP jó még tonális balansz állításra vagy a hangsugárzónk átvitelének korrigálására, gyári hangfalaknál gyakran előfordul, hogy utólag be kell avatkozni, DIY-nál nyilván az ember eleve olyanra tudja faragni a váltóval a hangfal átvitelét, amilyenre szeretné (nyilván bizonyos korlátok között). -
ozzy711
őstag
Csak nem a dsp miatt?
Egyébként azzal egyet lehet érteni, hogy nem kell a szobát telibe rakni elnyelőkkel, de ezt mérésekkel lehet csak optimalizálni.
A min. 10 cm vastag elnyelővel ( nekem inkább 20 ) maximálisan egyet értek.
Mostanában lesz időm panelezni, finomítani az elemeket, majd teszek fel friss ( dsp nélküli ) méréseket, hogy pörögjön a topik.Ja, akusztikailag halott szoba: nem feltétlen a túlcsillapítás lehet az oka, inkább a nem kellően egyenletes ( a magas tartományban erősebb ) csillapítás.
-
denesdr
addikt
Ezt csak úgy, mert egyet tudok érteni vele: [link]
-
python1
veterán
Ja igen, köszi a figyelmeztetést!
Tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, eléggé sokat dolgozunk ezekkel az anyagokkal ill magával a technológiával, akusztikai vonzatával már nem annyira.
1-éve még a felújítós topikban kiröhögtek a szigetelés, és a hozzá tartozó pára, ill szellőztető rendszerek fontosságát hangsúlyozva, hogy nem mindig maradnak ilyen alacsonyan az energiaárak, és a legjobban megtérülő befektetés egy ingatlannál a passzív megoldás jelenleg, és globálisan nézve is. -
python1
veterán
Nekem ok a 10cm, ha nem kell a fal és a panel közé légrés, eléggé dizájnosra tervezem, hogy tulajdonképpen a szoba dekorációja is legyen egyben.
A helyiség 25nm, de hallani, hogy "pattog" a hang az oldalfalakról, és a hátsó falról.
Nem a kőzetgyapot a drága, a szövetezés, és a faanyag hozzá. -
BIGi75
senior tag
Amikor legutóbb linkeltél mérést a HIFI topikban ott szép egyenletes 3-400ms RT60ad volt 100Hz felett, ami mozira kiváló. Inkább úgy tűnt, hogy szub tartományban lenne még tennivalód és/vagy diffúzorokkal javítani még a teret közép/magas frekvencián ha szükségét érzed. Biztos hogy ilyen vékony szélessávú elnyelőpanelekben kell gondolkodnod?
-
python1
veterán
Hej!
Tervezem a szèlessávú paneleimet, ha 10cm- vastagságban kèszítem akkor is kell mögötte lègrèst hagynom? -
orbano
félisten
Amíg nem süketszobában vagy, ilyenek lesznek, sőt, kell, hogy legyen, nem lehet mindenhol jó az IR. Nekem is visszhangzik a szoba hátulja a hallgatási poziból, miközben túlcsillapított.
Próbáltad egyébként REW-val megmérni a tapsot, hogy hogyan néz ki grafikonon? Kíváncsi lennék. -
denesdr
addikt
Lehet hagyom az egészet, a zene végülis jól szól, csak tök érdekes a jelenség. Még az is fura, hogy a hallgatási távolságban a szoba majdnem teljes szélességében hallani rendesen, máshol nem vagy jóval halkabban csak.
-
orbano
félisten
válasz
ctrlaltdel13 #211 üzenetére
Igazából sehol nincs értelme, mert a taps tesztnél a hangforrás és a hallgatási pozíció egybeesik, ami fejhallgatók esetében jellemző leginkább
-
denesdr
addikt
Pedig jól hallhatóan cseng/csörög/utózeng vagy hogy mondjam amikor tapsolok, azért írtam ezt.
Közelebb csak falfelület van, egy függőleges, ami elnyelővel van kezelve és egy döntött, amin nincs elnyelő, csak diffúzor. Lehet, hogy a diffúzor túl közel van ahhoz, hogy rendesen ellássa a feladatát, szerintem kipróbálok a helyén elnyelőt. -
denesdr
addikt
Ha a hallgatási pozíció körül eléggé "cseng" a taps, de a szoba közepén messze nem annyira, akkor mi a helyzet?
A távolság a két pozíció között kb 1 méter.
-
orbano
félisten
Néztem én is, de úgy emlékszem azoknak a működési elve más, nem tisztán porózus elnyelőként viselkednek, de nem mentem bele annyira, mivel egzotikus, laborban eloallitot dolgokról van szó, semmi értelmük és hasznuk nincs egyelőre szobaakusztika terén.
Egyszerűen meg kell nézni mivel dolgoznak a stúdiók :Szelessavu abszorberek orrvérzésig, aztán helmholtz/membrán célzott frekikre. Nincs más, ingyen vacsora meg főleg.
-
orbano
félisten
De ott van, végig 0.8 alatti. Az sz@r, ilyen frekiken a egy 50mm panel 0.9 fölött van, negyed hullámhossztól esik lefelé (merőleges beesessel számolva, randomban még lejjebb megy ).
Ehhez nem kellenek valós mérések sem, az ellenállás és a vastagság predesztinálja a tulajdonságait. Az ellenállásra pedig nincs akkora szórása, adott vastagságon van egy optimális tartomány. Itt nincs mit feltalálni. -
python1
veterán
válasz
fererencz89 #202 üzenetére
Èrtelme biztosan lenne, èn egyedül a kiporzástól tartanèk.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 11 128GB Product RED újszerű független dobozában + tok + üvegfólia
- Eladó számítógép
- Nintendo NEW 2DS XL CFW okos! karcmentes, doboz, töltő, tok, 128GB SD kártya, gyűjtői állapot!
- T14 Gen4 14" FHD+ IPS Ryzen 5 PRO 7540U 32GB 512GB NVMe magyar bill ujjlolv gar
- Steam Deck 512GB karcmentes, 100% akku, dobozában! Mint az új!
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Beszámítás! Dell Latitude 5550 15 FHD notebook - i5 1335U 8GB RAM 512GB SSD Intel Iris Xe IGP WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD STRIX GTX 1060 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! Samsung S7 S27A700NWP 27 UHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest