- PSti: Volt már problémád az új típusú VGA csatlakozással?
- bitpork: Balcsis tali 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kalandor: Egy akkus fűnyírók összehasonlítása: OBI (LUX) - ALDI (Ferrex) - LIDL (Parkside)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Rap, Hip-hop 90'
- Pajac: Vízibicikli
-
99600 - 99501
102466 - 102001 102000 - 101901 101900 - 101801 101800 - 101701 101700 - 101601 101600 - 101501 101500 - 101401 101400 - 101301 101300 - 101201 101200 - 101101 101100 - 101001 101000 - 100901 100900 - 100801 100800 - 100701 100700 - 100601 100600 - 100501 100500 - 100401 100400 - 100301 100300 - 100201 100200 - 100101 100100 - 100001 100000 - 99901 99900 - 99801 99800 - 99701 99700 - 99601 99600 - 99501 99500 - 99401 99400 - 99301 99300 - 99201 99200 - 99101 99100 - 99001 99000 - 98901 98900 - 98801 98800 - 98701 98700 - 98601 98600 - 98501 98500 - 98401 98400 - 98301 98300 - 98201 98200 - 98101 98100 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
fradi81
veterán
Itt van működő jegyautomata? Nemtom menyire hihető amit a weboldal ír.
-
garga pista
addikt
Ha ez flipper zero kiírja képernyőjére a soros konzolról hibaüzeneteket, az már nagyon jó, akkor legalább lehet sejteni mi a gond. Le is lehet menteni a konzol üzeneteket sd kártyára ? Vagy hogy működik ez ?
Ha a soros porti pin-ek fixen be vannak forrasztva az nem okozhat a későbbiekben zárlatot ? Az jó lenne ha lennének beforrasztva pin-ek, akkor egy olcsó ttl adapter elég lenne, amihez adnak pinre rádugós vezetékeket. Ezt néztem, ehhez adnak pin-eket, de elég drága szállítással együtt: https://www.rpibolt.hu/USB-2-0-UART-TTL-3-3V-5V-Serial-konverter-CP2102-USB-Type-A Még megpróbálok valamit hogy hátha mégis bebootolt csak eddig nem vettem észre. Vettem még egy példányt, csak nem bírtam magammal, hiába kíváncsiság
Mikor bedugtam folyamatosan világított egy ideig sárgán majd sárgán villogott. Vártam pár percet, majd rádugtam a lan kábelt, és bejött a router beállító oldala miwifi.com címen(net nem volt rádugva csak lan) tehát amíg nincs beállítva a net addig sárgán villog ezekszerint. A tftp utáni folyamatos kék villogás azt jelenti hogy sikeres volt a flashelés, és egy kihúz bedug után elvileg bootolnia kellene. A ledről nem látni mikor áll fel a rendszer(a gyárinál legalábbis, ha nincs beállított net). Futok még egy kört a brickelt példánnyal, újra tftp-zem ha kell és várok egy 10-15 percet hátha feláll. Látom összejött de azért válaszolok

A Flippernek van usb-urart bridge funkciója, rendes soros portként látszódik a PC-n, terminállal (Putty) nézhető vele mit ad ki adott eszköz.
Ha nem dugsz a PIN-ekre fölöslegesen kábeleket csak úgy, nem lesz zárlat
Régen nem spórolták le, sok eszközben bele is volt forrasztva. -
DarkByte
addikt
Nincs itt valakinek 3.3v-os usb-ttl adaptere ?
Rá kellene nézni miért nem indul az AX3000T, soros konzolban csak küld valami hibaüzenetet a bootloader.
A nemzetközi openwrt fórumon azt írta valaki hogy a flag_last_success=1 nvram kapcsolót flag_last_success=0 -ra kellene állítani és akkor bebootolna. A valószínűleg hibás nvram kapcsoló a gyári fw bebootolását is megakadályozza, elvileg tftp-n felflashelődött a gyári, de elindulni nem tud.
Nincs egy Arduino, ESP2866, ESP32 vagy ilyen devboard a közelben? Ezeken mind van általában egy extra USB-UART interface, és kb. csak elég a RESET lábat magasra/alacsonyra húzni (utána kell nézni melyik pontosan) és akkor a rajta lévő fő mikrokontroller nem indul el, lehet átmenő adapterként használni az RX/TX lábakat keresztbe kötve a cél hardverrel. Én már programoztam így külső eszközt.
Mod: áh, most olvasom megoldódott. Na mindegy, ha már bepötyögtem itt hagyom.
-
attilav2
őstag
Most épp nincs nálam az usb-s adapter, de egy Flipper Zero-t tudok adni. Viszont a pin-t be kell még látom forrasztani. Ha kell azt meg tudom csinálni neked.
Na, úgy tűnik siker!!!
Feldugtam a sárgán villogó régebbi példányt a lan-ra és a miwifi.com-on bejött a router beállító oldala a 192.168.31.1 címen. Akkor mégsem lett tégla.
Mostmár csak a helyes bootloader nvram paramétereket kellene eltalálni hogy az openwrt egy áramszünetbe ne haljon bele. -
attilav2
őstag
Most épp nincs nálam az usb-s adapter, de egy Flipper Zero-t tudok adni. Viszont a pin-t be kell még látom forrasztani. Ha kell azt meg tudom csinálni neked.
Ha ez flipper zero kiírja képernyőjére a soros konzolról hibaüzeneteket, az már nagyon jó, akkor legalább lehet sejteni mi a gond. Le is lehet menteni a konzol üzeneteket sd kártyára ? Vagy hogy működik ez ?
Ha a soros porti pin-ek fixen be vannak forrasztva az nem okozhat a későbbiekben zárlatot ? Az jó lenne ha lennének beforrasztva pin-ek, akkor egy olcsó ttl adapter elég lenne, amihez adnak pinre rádugós vezetékeket. Ezt néztem, ehhez adnak pin-eket, de elég drága szállítással együtt: https://www.rpibolt.hu/USB-2-0-UART-TTL-3-3V-5V-Serial-konverter-CP2102-USB-Type-A Még megpróbálok valamit hogy hátha mégis bebootolt csak eddig nem vettem észre. Vettem még egy példányt, csak nem bírtam magammal, hiába kíváncsiság
Mikor bedugtam folyamatosan világított egy ideig sárgán majd sárgán villogott. Vártam pár percet, majd rádugtam a lan kábelt, és bejött a router beállító oldala miwifi.com címen(net nem volt rádugva csak lan) tehát amíg nincs beállítva a net addig sárgán villog ezekszerint. A tftp utáni folyamatos kék villogás azt jelenti hogy sikeres volt a flashelés, és egy kihúz bedug után elvileg bootolnia kellene. A ledről nem látni mikor áll fel a rendszer(a gyárinál legalábbis, ha nincs beállított net). Futok még egy kört a brickelt példánnyal, újra tftp-zem ha kell és várok egy 10-15 percet hátha feláll. -
totya694
őstag
"Lehet ferdén vágták el és törik benne a fény"
Lehet,hogy itt van a kutyus elhantolva,nézd át nem törik e valahol a kábel? Azt nem szereti az optikai.Ma megcsinálták.Amúgy amit viccnek szántam lehet igaz volt mivel akkor rontották el amikor egy újabb lekötést csináltak a szomszédnak.
Remélem 10 évig nem kell hibát jelentenem
-
garga pista
addikt
Rá kellene nézni miért nem indul az AX3000T, soros konzolban csak küld valami hibaüzenetet a bootloader.
A nemzetközi openwrt fórumon azt írta valaki hogy a flag_last_success=1 nvram kapcsolót flag_last_success=0 -ra kellene állítani és akkor bebootolna. A valószínűleg hibás nvram kapcsoló a gyári fw bebootolását is megakadályozza, elvileg tftp-n felflashelődött a gyári, de elindulni nem tud.
-
attilav2
őstag
-
PREM1Z
tag
Sziasztok!
Van esetleg valakinek 35V 680uF kondenzatora elfekvoben? Akar 50V is jo lenne, monitor tapegysegben elpukkant a kondi
-
vizslakutya
senior tag
"Lehet ferdén vágták el és törik benne a fény"
Lehet,hogy itt van a kutyus elhantolva,nézd át nem törik e valahol a kábel? Azt nem szereti az optikai. -
totya694
őstag
Te ismered a szolgáltatói kálváriámat de ezt nem gondoltam én sem,hogy a legnagyobb szolgáltató is "csak" ennyire képes...
Az a baj,hogy már nincs hova tovább.Itt csak Telekom vagy Tarr Kft. van(amitől most szabadultam meg).Amúgy még mindig a Szélmalom-nál lennék ha nem vásárolja fel a Tarr Kft. és nem tesz tönkre mindent. -
quailstorm
félisten
Wow, van otpikája a T-nek Szegeden? Én úgy tudtam csak koax van.
Pedig az optikával nem szokott enni gond lenni.Dorozsmán is van optika pár helyen. Ahol már van coax ott viszont nem akaródzik áthúzni nekik.
-
Gergello
addikt
-
totya694
őstag
Pedig az optikával nem szokott enni gond lenni.Bordányban lakom itt 1-2 éve húzták be.
-
garga pista
addikt
Pedig az optikával nem szokott enni gond lenni. -
szabzoltan1
tag
Nem akarlak elszomoritani ,de pezsgőt bontottam mikor megszabadultam a t-home-tol.
annyit reklamáltam és még a házban többen is,hogy azt mondták ha irok egy levelet akkor büntetés nélkül megszüntetik a szerződést.(a hűség idő alatt)
volt olyan nap hogy 2x 3x kijött a szerelő mert valami nem működött.
A legjobb az volt,mikor a másik szolgáltató húzta a kábelját az oszlopokon és a Téhomos kábelt lecsavarták és igy a szolgáltatás nem működött.bejelentettem,jött az üzenet,a hibát elháritották,változás semmi.ujabb bejelentés,kb 10 perc mulva ismét sms a hibát elháritották.a kábel még mindég ki volt kötve se internet se tv se semmi.de az ügyfeles kedves volt,csak én lettem bunko.
olyan is volt,hogy meg kértem őket költöztessenek hozzám egy szerelőt,mert akkor nem kell egymást zaklassuk,majd én etetem és itatom a szerelőt.
szóval sok sikert.
bár azóta lehet jobb lett minden nem tudom,mert már nem vagyok velük szerződésben.
-
totya694
őstag
Szombat óta 4x jelentettem be.
Majd csak lesz már valami.Mástól hallottam,hogy előttünk szereltek valamit az oszlopon több ízben is de nálam csak egyre rosszabb lett.Ja és optikai kábelen jön be a lakásba.
Lehet ferdén vágták el és törik benne a fény
-
veze
őstag
-
tlac
nagyúr
be kell jelenteni azonnal
ha megadsz mellé még egy telekom-os tel. mobil számot is, arra adnak korlátlan netet pár napra (ha nincs még egy ilyen, akkor 1000Ft egy sim kártya) -
DarkByte
addikt
Családban is volt ilyen (kazán alaplap tönkrement), első ilyen után minden kazán elé lett rakva túlfesz védős elosztó, azóta (már lassan 10 éve) lekopogom, egyik kazán vezérlője se szállt el áramszünetnél.
Van lakás szinten túlfesz. védő a kismegszakítóknál.
Amit pluszban vettem a kazán elé átmenő dugós megoldást, azt legutóbb a szaki kivette, mert hogy szerinte nem szerencsés, a Fi relés érintésvédelmi részbe bele tud szólni, vagy mit mondott, nem egészen értettem, de hát jó, legyen.
Egyszer már volt amúgy alaplap csere a kazánban, mert random újraindulgatott. Állati minőségi dolgok ezek. Pedig Baxi.
Persze nyilván fűtésidőszakban történik ez, hogy az orosz rulett pöröghessen. -
garga pista
addikt
Valami hasonló volt most is, r/szeged szerint ismét érintett egy nagyobb városrészt.
@macilaci78: egyedül a home server-en van UPS-en, mert eddig nem volt jellemző, évekig nem fordult elő erre ilyesmi; előre bejelentették ha hosszabb leállás várható, arra tudtam készülni. Most egy héten belül volt vagy 4-5x ilyen pár perces kimaradás.
Az hogy kiesek Teams hívásokból melóban emiatt, azt túlélem

Viszont az hogy tönkreteszi az ilyesmi a kütyüket, na az már kevésbé. Kazán alaplapja pl. szaki mondta hogy érzékeny ezekre a brownout-okra.Családban is volt ilyen (kazán alaplap tönkrement), első ilyen után minden kazán elé lett rakva túlfesz védős elosztó, azóta (már lassan 10 éve) lekopogom, egyik kazán vezérlője se szállt el áramszünetnél.
-
DarkByte
addikt
Nem írtad mikor... gondoltam a múltkori napközbenire gondoltál. [link] "egy kerítésoszlop fúrása során a szakemberek megsértettek egy kábelt "'
Valami hasonló volt most is, r/szeged szerint ismét érintett egy nagyobb városrészt.
@macilaci78: egyedül a home server-en van UPS-en, mert eddig nem volt jellemző, évekig nem fordult elő erre ilyesmi; előre bejelentették ha hosszabb leállás várható, arra tudtam készülni. Most egy héten belül volt vagy 4-5x ilyen pár perces kimaradás.
Az hogy kiesek Teams hívásokból melóban emiatt, azt túlélem

Viszont az hogy tönkreteszi az ilyesmi a kütyüket, na az már kevésbé. Kazán alaplapja pl. szaki mondta hogy érzékeny ezekre a brownout-okra. -
macilaci78
nagyúr
Lehet, más miatt fúrtak, valami vészhelyzet miatt, csőtörés, akármi. De az ilyen eseti, nem gyakori eset.
A gyakori miatt vettem egy szünetmentes invertert elsősorban a kazánra, mikor már harmadjára ment el az áram épp hajmosás közben.
-
garga pista
addikt
-
DarkByte
addikt
Add le hibára, esetleg kérdezd meg a szomszédokat.
Kezdődik a párás, nyirkos idő, a koaxon meg sok helyen használnak erősítőt, valahol lehet beázik (bepárásodik) és az okoz gondot. Munkatársnál mondjuk a 3. szerelő jött rá a hibára, de addig kell őket hívni amíg meg nem csinálják.
@DarkByte: Ez ellen nehéz mit tenni, h szétfúrják 10 kV-os kábelt
Lehet volt jelölő szalag, csak korábban már szétszaggaták, ki tudja...Vasárnap este 10-kor nem hiszem furkáltak bármit is, de persze lehet igazad van.
-
garga pista
addikt
Add le hibára, esetleg kérdezd meg a szomszédokat.
Kezdődik a párás, nyirkos idő, a koaxon meg sok helyen használnak erősítőt, valahol lehet beázik (bepárásodik) és az okoz gondot. Munkatársnál mondjuk a 3. szerelő jött rá a hibára, de addig kell őket hívni amíg meg nem csinálják.
@DarkByte: Ez ellen nehéz mit tenni, h szétfúrják 10 kV-os kábelt
Lehet volt jelölő szalag, csak korábban már szétszaggaták, ki tudja... -
totya694
őstag
Október elején köttettem be a Telekom szolgáltatását (net+TV+korlátlan mobil net) kedd óta nincs net a korai órákba (ezt még megoldom) de az este is elment 19 óra után és most sincs.Eddig még visszajött mire hazaértem a munkából de az este már a nejem elég feszült volt.
-
DarkByte
addikt
Jók ezek a random áramkimaradások mostanában. Főleg hogy utána még többször elmegy és visszajön. Minden közmű szétrohadóban van?
-
totya694
őstag
-
pilóta
nagyúr
-
ritkaság
aktív tag
-
ShadowX
őstag
Őszinte leszek, ez a komment pont olyanra sikerült, mint aki épp disznóvágáson van és túl van a 15. pálinkáján, majd ennek hatására felborította az abálót, úgyhogy most keresi az utánpótlást.
Amúgy ha nem sürgős, akkor a Mars téri piacos henteseknél körbekérdeznék a helyedben.
-
veze
őstag
Vajon friss, abált sertés sertésvért vajon hol lehet kapni? van olyan (maszek) hentes akinél be lehet ilyet szerezni?
-
vizslakutya
senior tag
Valaki tudna ajánlani olyan valakit aki tudná aktiválni a DRL hátsó lámpát? Passat b7ről lenne szó.
Dorozsmai úti Tandem mellett van 1 auto- elektro szerviz,ott vannak " írástudó mágusok".Egy próbát megérhet.
-
macilaci78
nagyúr
Köszönöm.attix82 kollégát még megprobálom.
Mágus nem tudott segíteni,rasotamasnak is be kellene kapcsolni,azért vetettem fel ismét a problémát,Neki sem sikerül pedig ő is probálkozik,én már 2 éve probálom ,de a lendület néha alább hagy.🥺Márkaszerviz biztosan meg tudja oldani. Nem is értem, miért ennyire nehéz egy ilyen kézenfekvő és haszos közlekedésbiztonsági ficsőrt aktiválni. Nekem a Kián egyszerűen nincs rá megoldás, szerviz oldalról sem. Nem is értem...

-
szabzoltan1
tag
Mágus2-re írj rá. Ha van rá megoldás házilag, akkor tudni fogja.
Szegeden Attix82 például autószerelő, bitporknak is segített már.
De köpsz egyet és megkérdezed a márkaszervizt, mennyiért csinálja meg. Pár éve még a HMVH-i szerviz élhetőbb hírében állt.Köszönöm.attix82 kollégát még megprobálom.
Mágus nem tudott segíteni,rasotamasnak is be kellene kapcsolni,azért vetettem fel ismét a problémát,Neki sem sikerül pedig ő is probálkozik,én már 2 éve probálom ,de a lendület néha alább hagy.🥺 -
quailstorm
félisten
"De egyébként tipikusan azok az eszközök döglenek meg ilyenkor, aminek a tápegysége már amúgy sem volt teljesen hibátlan és a lökéshullám adta meg a végsőt neki"
Teljesen új alig egy hetes router volt. Mostanában kezdték valamikor az EU-s forgalmazását. Szóval a tápjával biztos nem volt gond, kb egy hetet stabilan üzemelt rajta az openwrt míg nem jött ez az áramszünet.
Próbáld meg legaranciáztatni, hátha nem veszik észre az OpenWRT telepítést.
-
macilaci78
nagyúr
Az ominózus pár nappal ezelőtti áramszünetkor keletkezett 20.000ft károm. Egy Xiaomi AX3000T router nagyon úgy tűnik hogy többé nem bootol be. A gyári helyreállító program(-xiaomi router repair tool -lehúzza magának a gyári fw-t a router, de felfalshelni már nem tudja- ), meg semmilyen a router openwrt leírásában szereplő tftp-s módszer nem segít. Openwrt-sítettem ugyan, de mindent a leírásnak megfelelően csináltam, többször is visszaellenőriztem. Aki kíváncsi a részletekre nézzen be az openwrt topikba.
"“Az Önkormányzat megrendelésére egy külsős cég kerítésoszlopokat telepít a városban. Az egyik fúrásánál megsértették az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2 db 10 kV-os kábelét, amely olyan mértékű zárlatot okozott, hogy a Szeged-Észak alállomás védelmi működése volt szükséges."
Hivatalosan mi annak a menete hogy kártérítést kérjek az önkormányzattól ?
Szerintetek lenne értelme utánamenni, vagy teljesen reménytelen a dolog mert úgysem fizetnék ki ?Önkormányzattól? Lakásbiztosítással futnám az első kört.
Te egyszeri magánszemély vagy, minek okán nem tudhatod, hogy mitől ment tönkre a router, vagy hogy javítható-e. Szakszerviz bevizsgálhatja, adhat szakvéleményt a hiba okáról és azt lehet lobogtatni.
A biztosító viszont nem ennyire finnyás. -
Stylewars_kp
őstag
Az ominózus pár nappal ezelőtti áramszünetkor keletkezett 20.000ft károm. Egy Xiaomi AX3000T router nagyon úgy tűnik hogy többé nem bootol be. A gyári helyreállító program(-xiaomi router repair tool -lehúzza magának a gyári fw-t a router, de felfalshelni már nem tudja- ), meg semmilyen a router openwrt leírásában szereplő tftp-s módszer nem segít. Openwrt-sítettem ugyan, de mindent a leírásnak megfelelően csináltam, többször is visszaellenőriztem. Aki kíváncsi a részletekre nézzen be az openwrt topikba.
"“Az Önkormányzat megrendelésére egy külsős cég kerítésoszlopokat telepít a városban. Az egyik fúrásánál megsértették az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2 db 10 kV-os kábelét, amely olyan mértékű zárlatot okozott, hogy a Szeged-Észak alállomás védelmi működése volt szükséges."
Szerintetek lenne értelme utánamenni, vagy teljesen reménytelen a dolog mert úgysem fizetnék ki ?Biztosító?
-
macilaci78
nagyúr
Szeged vonzáskörzete lenne a leg ideálisabb, de mivel senki hozzáértőt nem találtam ezért rugalmas vagyok.
Állitolag a vcds nem elég (az van itthon is és sehogy sem sikerült beállitani, vagy beállitatni) a másik forumban ahol már nem vagy annyit fent azt mondják VCP-s emberke kell mert át kell irni valamit.
Más is szeretné ha működne a hátsó DRL.Mágus2-re írj rá. Ha van rá megoldás házilag, akkor tudni fogja.
Szegeden Attix82 például autószerelő, bitporknak is segített már.
De köpsz egyet és megkérdezed a márkaszervizt, mennyiért csinálja meg. Pár éve még a HMVH-i szerviz élhetőbb hírében állt. -
tisn
veterán
-
pilóta
nagyúr
Szerintetek lenne értelme utánamenni, vagy teljesen reménytelen a dolog mert úgysem fizetnék ki ?Az önkormányzat nem fog adni erre kártérítést. Ha van lakásbiztosításod, az viszont igen.
-
garga pista
addikt
"De egyébként tipikusan azok az eszközök döglenek meg ilyenkor, aminek a tápegysége már amúgy sem volt teljesen hibátlan és a lökéshullám adta meg a végsőt neki"
Teljesen új alig egy hetes router volt. Mostanában kezdték valamikor az EU-s forgalmazását. Szóval a tápjával biztos nem volt gond, kb egy hetet stabilan üzemelt rajta az openwrt míg nem jött ez az áramszünet.
Ahha, akkor ez szerencsétlen kivétel

Mondjuk a fene tudja mennyire spórolták ki a tápjából az opcionális védelmi alkatrészeket. -
attilav2
őstag
Szerintem semmi értelme, nettó időpazarlás lenne. Helyette keresgélj a kényes cuccok elé túlfesz védő elosztót és/vagy szünetmentes tápegységet. Nálam a router, modem is ilyenben van, meg a PC, tv, konzol, stb..
De egyébként tipikusan azok az eszközök döglenek meg ilyenkor, aminek a tápegysége már amúgy sem volt teljesen hibátlan és a lökéshullám adta meg a végsőt neki
Ez olyan, mint a régi woflram izzóknál, hogy akkor égett ki ált. mikor épp felkapcsoltad és megugrott egy pillanatra az áramfelvétel (hideg indítás, tranziens..)"De egyébként tipikusan azok az eszközök döglenek meg ilyenkor, aminek a tápegysége már amúgy sem volt teljesen hibátlan és a lökéshullám adta meg a végsőt neki"
-
garga pista
addikt
Szerintetek lenne értelme utánamenni, vagy teljesen reménytelen a dolog mert úgysem fizetnék ki ?Szerintem semmi értelme, nettó időpazarlás lenne. Helyette keresgélj a kényes cuccok elé túlfesz védő elosztót és/vagy szünetmentes tápegységet. Nálam a router, modem is ilyenben van, meg a PC, tv, konzol, stb..
De egyébként tipikusan azok az eszközök döglenek meg ilyenkor, aminek a tápegysége már amúgy sem volt teljesen hibátlan és a lökéshullám adta meg a végsőt neki
Ez olyan, mint a régi woflram izzóknál, hogy akkor égett ki ált. mikor épp felkapcsoltad és megugrott egy pillanatra az áramfelvétel (hideg indítás, tranziens..) -
totya694
őstag
-
attilav2
őstag
Szerintetek lenne értelme utánamenni, vagy teljesen reménytelen a dolog mert úgysem fizetnék ki ? -
szabzoltan1
tag
Helyileg hol? Amúgy bárki, aki VCDS-ben eligazodik.
Szeged vonzáskörzete lenne a leg ideálisabb, de mivel senki hozzáértőt nem találtam ezért rugalmas vagyok.
Állitolag a vcds nem elég (az van itthon is és sehogy sem sikerült beállitani, vagy beállitatni) a másik forumban ahol már nem vagy annyit fent azt mondják VCP-s emberke kell mert át kell irni valamit.
Más is szeretné ha működne a hátsó DRL. -
DarkByte
addikt
-
macilaci78
nagyúr
Valaki tudna ajánlani olyan valakit aki tudná aktiválni a DRL hátsó lámpát? Passat b7ről lenne szó.
Helyileg hol? Amúgy bárki, aki VCDS-ben eligazodik.
-
totya694
őstag
Van olyan, aki ólmos autó akksikból épít pakkot. Vagy LiFePo villanyautó akkuból. De természetesen rengeteg kész megoldás is van.
Fentebb felraktam egy linket egy házilag épített sziget üzemű napelem parkról.
Pityu elég jól elmagyarázza a lényeget. -
szabzoltan1
tag
-
pulutodurumo
őstag
Ide nem elég gondolom két kiszuperált autó akku. Elég drága lehet az ide szánt telep. Degradációval számolva nem tudom megéri-e?
Van olyan, aki ólmos autó akksikból épít pakkot. Vagy LiFePo villanyautó akkuból. De természetesen rengeteg kész megoldás is van.
-
Stylewars_kp
őstag
Akksi.
Ide nem elég gondolom két kiszuperált autó akku. Elég drága lehet az ide szánt telep. Degradációval számolva nem tudom megéri-e?
-
Stylewars_kp
őstag
-
martonx
veterán
ez engem is érdekelne..
miért kellene ezt egyébként "feketén telepített" napelemnek hivni?
Saját költségemen nem telepitehetek napelemet akkor ha semmilyen elektromos hálózattal nincs összeköttetésben? A saját tetőmön ( nem társasházon) saját költségemen , aztán pár konnektor rá van kötve amiből működtethetem a klimat mosogépet vagy más fogyasztót amikor süt a nap. és nem táplálok sehová mert nincs összekötve elektromos szolgáltató hálózatával. (esetleg egy tanyán van ahol nincs is vezetékes áramszolgáltatás) Mire kellene akkor engedély ?
és ilyen esetben miért kellene betartanom azt hogy 2,1KW lehet egy fázis esetén ha nekem 3,0 kw-ot van kedvem telepiteni..Megkülönböztetünk sziget üzemmódot, amit bármikor bárhol telepíttethetsz, viszont az azért sziget, mert semmiféle kapcsolatban nem lehet az MVM hálózatával. Ahogy írod is pl. egy tanyába esetén a semmi közepén. Ehhez nem kell engedély senkitől, bármennyi napelemet telepíthetsz, amit csak az ottani villamos hálózatod elbír. Ilyenkor viszont nyilván kelleni fog akkumulátor is, amivel az éjszakákat (borús napokat) átvészeled, amíg nem termel a napelem.
Amiről én beszéltem az a hibrid sziget üzemmód, azaz a napelem összeköttetésben van az MVM hálózattal, hiszen a lakásba mind a napelem, mind az MVM küld áramot.
Nyilván amikor elég csak a napelem termelése, akkor az MVM-től semennyi áramot nem veszünk. Amikor nem elég, akkor meg az MVM-től jön a különbözet.
Ehhez eleve invertert, meg vezérlést is kell telepíteni, ami mindezt szabályozza.
És ezt nem telepíthetsz feketén, ehhez MVM szerződés kell, a legvégén MVM jön ki, helyezi üzembe a napelem rendszert. -
tlac
nagyúr
ez engem is érdekelne..
Saját költségemen nem telepitehetek napelemet akkor ha semmilyen elektromos hálózattal nincs összeköttetésben? A saját tetőmön ( nem társasházon) saját költségemen , aztán pár konnektor rá van kötve amiből működtethetem a klimat mosogépet vagy más fogyasztót amikor süt a nap. és nem táplálok sehová mert nincs összekötve elektromos szolgáltató hálózatával. (esetleg egy tanyán van ahol nincs is vezetékes áramszolgáltatás) Mire kellene akkor engedély ?
és ilyen esetben miért kellene betartanom azt hogy 2,1KW lehet egy fázis esetén ha nekem 3,0 kw-ot van kedvem telepiteni..nem tudom, hogy erre milyen szabályok vannak, de néhol a saját fádat sem vághatod ki a portádon, mert azt is szabályozzák, hogy mennyinek kell lennie
-
pulutodurumo
őstag
Itt azt írják, hogy ilyet lehet. [link]
De érdekes a dolog, hogy akkor ez ugyan úgy megtérül? Ha van plusszod azzal mi lesz? Megy a levesbe?
Akksi.
-
Stylewars_kp
őstag
ez engem is érdekelne..
és ilyen esetben miért kellene betartanom azt hogy 2,1KW lehet egy fázis esetén ha nekem 3,0 kw-ot van kedvem telepiteni..Itt azt írják, hogy ilyet lehet. [link]
De érdekes a dolog, hogy akkor ez ugyan úgy megtérül? Ha van plusszod azzal mi lesz? Megy a levesbe?
-
veze
őstag
És ha van akku a rendszerbe?
amúgy mi van ha valaki feketén telepít napelemet? Nem köti rá a hálózatra.
ez engem is érdekelne..
és ilyen esetben miért kellene betartanom azt hogy 2,1KW lehet egy fázis esetén ha nekem 3,0 kw-ot van kedvem telepiteni.. -
macilaci78
nagyúr
Szia!
Nekem társasházi 2.emelet+ tetőtéri lakásom van. A padlás és a tető kizárólagos használata az enyém. Gázkazán van ( C24), csereérett,helyette villanykazánban gondolkozom. Havi szinten kb 15 ezer az áramszámlám,nyáron több,télen kevesebb. A 7 panel kényelmesen elfér a tetőn,totál déli a tájolása,árnyék,zavaró tényező nincs. Elég lenne a 2.1 kw termelés a számla kb 50% os csökkentésére?
Gázkazán csere többe lenne,mint a villany kazán+ napelemes rendszer. Köszi.Engedd el, a villanykazán rossz hatásfokú, fűteni meg akkor kell, amikor a napelemek sem járnak épp csúcson. Elektromos fűtés hőszivattyú elvén működtethető hatékonyan.
-
macilaci78
nagyúr
-
DarkByte
addikt
Igen, simán megoldható, feltéve, hogy a lakóközösség hozzájárul, mivel egyik társasháznak sincs akkora teteje, hogy mindenki bőven kipakolja a napelemeit.
Plusz az inverternek, vezérlésnek közel kell lennie a napelemekhez, jellemzően a lépcsőházban, ami megint egy hozzájárulás (két darab 20X20cm-es doboz plusz némi vezetékezés a falon).
Igen, mi tetőtérben vagyunk, szóval nálunk ez extra könnyítés, hogy minden mindenhez közel esik.
Utána már sima ügy a napelem. 1 fázishoz maximum 7 tábla, 2,1kW teljesítménnyel.Viszont van pár fontos infó: ha komolyan akarsz napelemezni, netán még elektromos autót is tölteni, hőszivattyúzni, akkor kell a 3 fázis, amit társasházba beszereltetni a Mission Impossible kategória. Mármint elméletileg lehetséges, gyakorlatilag nincs ember, aki vállalná, illetve plusz óriási macera emiatt az egész házon végig verni, hogy a villanyóra és a lakásod között végig vésesd a lépcsőházat, hogy újravezetékeztesd a 3 fázishoz. Netán még a garázshoz is vinni akarod a villanyórától a saját 3 fázisod...
Enélkül viszont marad a meglévő 1 fázis és a 2,1 kW teljesítmény.
1 fázis + napelem viszont csak a fogyasztáscsökkentésre jó. Szaldós elszámolás az új belépőknél már nincs, szóval valahol 30-50%-os villanyszámla megtakarítást tudsz elérni, kivéve ha egyébként is minimális a havi villanyszámlád, akkor akár 100%-os tud lenni (fent említett 7X-es betáplálása a fogyasztásodnak). Ha meg minimális a villanyszámlád, akkor nem biztos, hogy van értelme 1,5-2M-et napelemre költeni, hogy utána megspórolj havi 5 ezret.
1 fázisos megoldással nem fogsz tudni elektromos autót tölteni (szvsz kurva nagy zsákutca a jelenlegi elektromos autózásos EU-s elképzelés, de nem akarok mellékvágányra menni), se hőszivattyúd nem lesz a kondenzációs kazán helyett.
Nálunk extrém nagy a villanyfogyasztás (6 fős háztartás, villanytűzhely, szárítógép, légkondi, kismillió számítógép, hűtés-fűtés rendszer). A melegvíz termelés a padláson lévő puffer tartályba megy kondenzációs kazánról, padlófűtés + fan coilok, azaz 35-40 fokos vizet kell csak keringtetni a rendszerben, minimális gázfogyasztással megvagyunk, cserébe a keringtető szivattyúk, fan-coil ventillátorok árammal mennek.
Így télen a havi leolvasásos gázszámlánk a nyári nulláról felugrik 5 ezerre, cserébe a villanyszámlánk havi 15-20K, a nyári extrém meleg hónapokban a tetőtérben meg 50K is tud lenni.
Előzetes kalkulációim szerint a napelemmel a villanyszámla havi 5-10K-ra csökkenne, nyáron meg 40K környékére (remélhetőleg inkább alá). Azaz olyan évi 120-150K-t tudnánk spórolni a villanyszámlán, amivel már megérheti beruházni saját napelemre.
De mondom ez csak kalkuláció, az MVM nagyon nem partner abban, hogy kiderüljön, végül mennyi is az annyi.Köszi!

Nos azt sejtem hogy elég sok kérdés van. Tuti hogy csak úgy lehetne ezt meglépni ha többen állnánk össze és nem egyedül, mert akkor kicsit nagyobb a hajlam. Jól utána kell majd nézni.Azt tudom hogy nem rég tetőt cseréltünk és ultra macera volt az állványozás miatt, a belső udvarra nagyobb gépek be se tudnak jönni az átjáró magassága miatt sajnos.
(Emiatt amúgy extrán örültem hogy a külső szigetelést végül nem csináltuk meg, pedig most kellett volna azt is, elég sokat lehetett volna spórolni, nem beszélve hogy sokan a tető hitelét most nyögik még évekig, addig szóba se jöhet.. hát igen, ez sajnos a társasház árnyas oldala.)--
Más: jó műanyag ablakos céget nem tudtok javasolni esetleg, aki szervizelni is tud meglévőket?
---
vizslakutya: a nem hőszivattyús villanykazánt felejtsd el. Arra a gatyád rámegy, sokkal rosszabb a hatásfoka mint ha csak maradsz a gázkazánnál.
A kéménynél csak az a fontos egyedi kéményed legyen, megoldják, én is nyílt égésterű kazánt cseréltem kondenzációsra. Egy dupla rétegű plusz műanyagcsövet húznak be a meglévő kéményedbe és meg van oldva. A meglévő fűtésköröd és radiátoraidat viheted tovább. -
martonx
veterán
+ tsin
Nincs kémény bélés,ez a mostani 1 nyitott rendszerű kazán.
Nem hőszivattyúban gondolkozom,hanem villany kazánban [link] .
Feles a fűtési rendszer padló+ radiátor,oda kevés a hőszivattyú vízfoka,arra is rá kellene fűteni.
Ez meg különösebben nagy szerelést nem igényel,a meglevő rendszerre simán csatlakoztatható. Nem kell terv ,engedély,stb. Ha a + áramot megtermelné a napelem,már jó lenne,a gázkazáncsere minimum 1.5 millió és előbb- utóbb meg kell lépnem,ráadásul nyugodtabb lennék ha nem lenne gázüzemű fűtés a lakásban.Gázt már csak fűtésre használom.
Vagy eladni a lakást és az új tulaj megoldja,ahogy akarja? 🤔Ez a villany kazán, ha jól látom 15kW-os fogyasztású!!! Ehhez a 2kW napelem olyan, mint erdőtűzhöz a vizipisztoly. Szerintem.
Miért kerül 1,5m-be a kazán csere. Kémény bélelés a társasház közös bulija.
Lakásonként fél misi körül ki kellene jönnie.
Új kondenzációs kazánt simán lehet 300k alatt venni újonnan. -
totya694
őstag
-
pilóta
nagyúr
Nekünk 4 éve volt egy 20as a tanúsítvány, úgyhogy a 25 nem egy elrugaszkodott összeg.
Hát igen. Ha beleszámolod, hogy bármilyen szakinál csak a kiszállási díj 20 k körül van, akkor a 25 az még baráti...
-
Ted_Beneky
senior tag
-
Gergello
addikt
"Gázkazán csere többe lenne, mint a villany kazán+ napelemes rendszer".
Ez most kérdés akart lenni?
A napelemes rendszer megúszható 2M alatt. Ehhez jönne egy hőszivattyú, ami másik 2M. Plusz a munkadíj, padlás átalakítás. Egy hőszivattyú rohadt nagy, mágneses leválasztóval, puffer tartállyal stb.vel kb. háromszor akkora helyet foglal el, mint egy gázkazán.Vs. egy kazán csere: 300K körül van a kazán, ehhez jön pár tíz K munkadíj. Persze nagy kérdés, hogy a kémény fel van-e készítve a kondenzációs kazánokra.
Gyanítom mindkét esetben kell terveztetni, dokumentálni, jóvá hagyatni ezt-azt itt-ott.A napelem nappal fedezni fogja a hőszivattyú áram fogyasztását, de este nem. Nem lesz gázszámlád. Neked kell kiszámolnod, te ismered a házban a lehetőségeket.
Ez csak egy tipp, de a végén azt fogod látni, hogy fűtés szezonon kívül csökkenni fog a jelenlegi villanyszámlád 30%-kal. Télen pedig nem lesz sokkal több a villanyszámlád mint most (kb. 20%-kal saccolom többre), de nem lesz gáz számlád.
Neked kell átgondolnod, hogy megérheti-e, esetleg pontosabban megpróbálhatnál utána számolni.Fel kell rakatni "alternatív módon" egy régi típusú kazánt, ha talál még valahol.
-
tisn
veterán
+ tsin
Feles a fűtési rendszer padló+ radiátor,oda kevés a hőszivattyú vízfoka,arra is rá kellene fűteni.
Ez meg különösebben nagy szerelést nem igényel,a meglevő rendszerre simán csatlakoztatható. Nem kell terv ,engedély,stb. Ha a + áramot megtermelné a napelem,már jó lenne,a gázkazáncsere minimum 1.5 millió és előbb- utóbb meg kell lépnem,ráadásul nyugodtabb lennék ha nem lenne gázüzemű fűtés a lakásban.Gázt már csak fűtésre használom.
Vagy eladni a lakást és az új tulaj megoldja,ahogy akarja? 🤔szerintem delejjel tobbszoros aron futenel

kell egy co erzekelo, meg egy jo lakasbiztositas, es nincs gond a gazzal.
-
vizslakutya
senior tag
"Gázkazán csere többe lenne, mint a villany kazán+ napelemes rendszer".
A napelemes rendszer megúszható 2M alatt. Ehhez jönne egy hőszivattyú, ami másik 2M. Plusz a munkadíj, padlás átalakítás. Egy hőszivattyú rohadt nagy, mágneses leválasztóval, puffer tartállyal stb.vel kb. háromszor akkora helyet foglal el, mint egy gázkazán.Vs. egy kazán csere: 300K körül van a kazán, ehhez jön pár tíz K munkadíj. Persze nagy kérdés, hogy a kémény fel van-e készítve a kondenzációs kazánokra.
Gyanítom mindkét esetben kell terveztetni, dokumentálni, jóvá hagyatni ezt-azt itt-ott.A napelem nappal fedezni fogja a hőszivattyú áram fogyasztását, de este nem. Nem lesz gázszámlád. Neked kell kiszámolnod, te ismered a házban a lehetőségeket.
Ez csak egy tipp, de a végén azt fogod látni, hogy fűtés szezonon kívül csökkenni fog a jelenlegi villanyszámlád 30%-kal. Télen pedig nem lesz sokkal több a villanyszámlád mint most (kb. 20%-kal saccolom többre), de nem lesz gáz számlád.
Neked kell átgondolnod, hogy megérheti-e, esetleg pontosabban megpróbálhatnál utána számolni.+ tsin
Vagy eladni a lakást és az új tulaj megoldja,ahogy akarja? 🤔 -
tisn
veterán
Szia!
Nekem társasházi 2.emelet+ tetőtéri lakásom van. A padlás és a tető kizárólagos használata az enyém. Gázkazán van ( C24), csereérett,helyette villanykazánban gondolkozom. Havi szinten kb 15 ezer az áramszámlám,nyáron több,télen kevesebb. A 7 panel kényelmesen elfér a tetőn,totál déli a tájolása,árnyék,zavaró tényező nincs. Elég lenne a 2.1 kw termelés a számla kb 50% os csökkentésére?
Gázkazán csere többe lenne,mint a villany kazán+ napelemes rendszer. Köszi.ez zart egesteru?
ha az megtartanam, hiba eseten javitas, vagy felujitott ugyanlyan.
ha nem valami olyan hasznaltat rakatnek fel, gazterv es varia nelkul.kondisra akkor valts ha nagyon nagy a gazszamla, de valoszinuleg ugy sem terul meg soha.
-
martonx
veterán
Szia!
Gázkazán csere többe lenne,mint a villany kazán+ napelemes rendszer. Köszi."Gázkazán csere többe lenne, mint a villany kazán+ napelemes rendszer".
Neked kell átgondolnod, hogy megérheti-e, esetleg pontosabban megpróbálhatnál utána számolni. -
SirRasor
addikt
Energetikai tanúsítványt kivel érdemes csináltatni?
ingatlan.com 29k-ért csinálna, random gugli keresés 25k-t hozott, de szerintem még az is drága.
Tudtok olcsóbb szakit? -
vizslakutya
senior tag
Igen, simán megoldható, feltéve, hogy a lakóközösség hozzájárul, mivel egyik társasháznak sincs akkora teteje, hogy mindenki bőven kipakolja a napelemeit.
Plusz az inverternek, vezérlésnek közel kell lennie a napelemekhez, jellemzően a lépcsőházban, ami megint egy hozzájárulás (két darab 20X20cm-es doboz plusz némi vezetékezés a falon).
Igen, mi tetőtérben vagyunk, szóval nálunk ez extra könnyítés, hogy minden mindenhez közel esik.
Utána már sima ügy a napelem. 1 fázishoz maximum 7 tábla, 2,1kW teljesítménnyel.Viszont van pár fontos infó: ha komolyan akarsz napelemezni, netán még elektromos autót is tölteni, hőszivattyúzni, akkor kell a 3 fázis, amit társasházba beszereltetni a Mission Impossible kategória. Mármint elméletileg lehetséges, gyakorlatilag nincs ember, aki vállalná, illetve plusz óriási macera emiatt az egész házon végig verni, hogy a villanyóra és a lakásod között végig vésesd a lépcsőházat, hogy újravezetékeztesd a 3 fázishoz. Netán még a garázshoz is vinni akarod a villanyórától a saját 3 fázisod...
1 fázis + napelem viszont csak a fogyasztáscsökkentésre jó. Szaldós elszámolás az új belépőknél már nincs, szóval valahol 30-50%-os villanyszámla megtakarítást tudsz elérni, kivéve ha egyébként is minimális a havi villanyszámlád, akkor akár 100%-os tud lenni (fent említett 7X-es betáplálása a fogyasztásodnak). Ha meg minimális a villanyszámlád, akkor nem biztos, hogy van értelme 1,5-2M-et napelemre költeni, hogy utána megspórolj havi 5 ezret.
1 fázisos megoldással nem fogsz tudni elektromos autót tölteni (szvsz kurva nagy zsákutca a jelenlegi elektromos autózásos EU-s elképzelés, de nem akarok mellékvágányra menni), se hőszivattyúd nem lesz a kondenzációs kazán helyett.
Nálunk extrém nagy a villanyfogyasztás (6 fős háztartás, villanytűzhely, szárítógép, légkondi, kismillió számítógép, hűtés-fűtés rendszer). A melegvíz termelés a padláson lévő puffer tartályba megy kondenzációs kazánról, padlófűtés + fan coilok, azaz 35-40 fokos vizet kell csak keringtetni a rendszerben, minimális gázfogyasztással megvagyunk, cserébe a keringtető szivattyúk, fan-coil ventillátorok árammal mennek.
Így télen a havi leolvasásos gázszámlánk a nyári nulláról felugrik 5 ezerre, cserébe a villanyszámlánk havi 15-20K, a nyári extrém meleg hónapokban a tetőtérben meg 50K is tud lenni.
Előzetes kalkulációim szerint a napelemmel a villanyszámla havi 5-10K-ra csökkenne, nyáron meg 40K környékére (remélhetőleg inkább alá). Azaz olyan évi 120-150K-t tudnánk spórolni a villanyszámlán, amivel már megérheti beruházni saját napelemre.
De mondom ez csak kalkuláció, az MVM nagyon nem partner abban, hogy kiderüljön, végül mennyi is az annyi.Szia!
Gázkazán csere többe lenne,mint a villany kazán+ napelemes rendszer. Köszi. -
lorcsi
veterán
-
martonx
veterán
Hmm, társasházban napelem a tetőn? Erről írhatnál hogyan és mint van ez.
Mi kellett ahhoz hogy ez engedélyezve legyen? Illetve tetőtérben laktok, vagy alsóbb szinten? Hogyan van ilyenkor megoldva az elektromos hálózati rész?Én a garázsom kapcsán gondolkodtam rajta hogy az teljesen saját tulajdon mostmár és elég nagy palatető, és akár oda lehetne tenni napelemet, csak akkor valahogy a lakással közösíteni kellene az áram részt, mert az jelenleg most egy közös főmérőn van az összes garázsra, de előbb-utóbb elektromos dudú okán úgy is eljön a pillanat hogy többen majd valami komolyabb betápot akarunk a garázsokba egyénileg, és gondoltam én majd akkor meglépem ezt.
De mondom ez csak kalkuláció, az MVM nagyon nem partner abban, hogy kiderüljön, végül mennyi is az annyi. -
tisn
veterán
szerintem keresd meg a szerzodest, mert ha 10 evre szol, akkor jovore mar szivas van. mondjuk addig be lehet tanitani az asszonyt, hogy nappal mosson

-
martonx
veterán
Tegnap este utána olvastam, és igazad van.
Már ha valóban szaldós az elszámolásunk. Majd ha egyszer kapunk számlát, ki fog derülni. -
tisn
veterán
-
Stylewars_kp
őstag
Hmm, társasházban napelem a tetőn? Erről írhatnál hogyan és mint van ez.
Mi kellett ahhoz hogy ez engedélyezve legyen? Illetve tetőtérben laktok, vagy alsóbb szinten? Hogyan van ilyenkor megoldva az elektromos hálózati rész?Én a garázsom kapcsán gondolkodtam rajta hogy az teljesen saját tulajdon mostmár és elég nagy palatető, és akár oda lehetne tenni napelemet, csak akkor valahogy a lakással közösíteni kellene az áram részt, mert az jelenleg most egy közös főmérőn van az összes garázsra, de előbb-utóbb elektromos dudú okán úgy is eljön a pillanat hogy többen majd valami komolyabb betápot akarunk a garázsokba egyénileg, és gondoltam én majd akkor meglépem ezt.
Palatetőre nem engednek napelemet tudtommal.
-
DarkByte
addikt
Őszintén fogalmam sincs.

Mióta napelemünk és okosmérőnk van az MVM tökéletes véletlenszerűen küldözget tökéletesen hasraütésszerű számlákat.
Fontos tudni, hogy társasházban lakunk, egy fázisunk van, azaz csak 7 db napemelet lehetett beüzemelni a lakáshoz (meg a szomszédok elől sem illik elvenni a tető területét). 7 db napelem maximum 2,1kW-ot tud termelni óránként, ami tekintve, hogy 6 fős háztartás vagyunk kb. az áram fogyasztásunk 30%-át fedezi (miközben termelünk is vissza valamicskét, de nem sokat nappal a hálózatba, kivéve nyáron mert akkor a légkondi mellett éppen semmit nem termelünk vissza).
Február óta van napelemünk. Addig havonta diktáltuk be a fogyasztásunkat, havi 15-20K-volt a villanyszámlánk kivéve a nyári légkondis hónapokat, mert akkoriban 40-50K-s.
A gázárral ellentétben villanynál semmiféle nagycsaládos kedvezmény sincs, így a fogyasztásunk kb. fele a 7-szeres "piacinak hazudott" villanyáron számolódik el. Azaz a nepelemmel arra számítunk, hogy havi 5-10K-s villanyszámláink lesznek, kivéve a nyarat, mert akkor simán össze tud jönni 40K is havonta.Ez volt az alapfelállás, erre jött márciusban egy 50K-s villanyszámla. Kérdeztük, ezt most így hogy? Mondták fogalmuk sincs, okosmérőnk lett, átállítottak havi átalány fizetésre. Reklamáljuk meg, diktáljuk be az okosmérő aktuális állását, és küldenek helyeset. Egyúttal kérvényeztük, hogy havonta az okosmérő alapján a tényleges fogyasztásunk alapján kapjunk számlát. Megtettük jött egy 40K-s számla. Befizettük, aztán júniusban még jött egy másik 40K-s számla, leszartuk, befizettük. Na, és azóta NEM JÖTT SEMMIFÉLE VILLANYSZÁMLA. Írom ezt így novemberben. Októberben voltunk bent, hogy WTF, nem-e kellene számlát kapnunk. Azt mondták fogalmuk sincs. Újra kérvényeztük a havi villanyszámla fizetést.
Itt tartunk most, és valószínűleg egyszer kézhez fogunk kapni egy 200K-s villanyszámlát, miközben az okosmérőn napi szinten meg tudom nézni a fogyasztásomat, betermelésemet az MVM weboldalán.
Azaz most november van, február óta okosmérőnk van, és halovány fingom sincs, hogy most akkor mennyi is egy havi villanyszámlánk, vajon tavalyhoz képest hogy alakult a napelemmel a fogyasztásunk? Fogalmam sincs.Hmm, társasházban napelem a tetőn? Erről írhatnál hogyan és mint van ez.
-
martonx
veterán
És ha van akku a rendszerbe?
Az akku egyrészt annyiba kerülne, mint a 7 db napelem. Másrészt pont a nagy fogyasztó nyári hónapokban a légkondi 100%-ban rögtön felhasználja a megtermelt áramot.
Nyugisabb hónapokban tudna segíteni az akku, de nyugisabb hónapokban amúgy is alacsonyabb a fogyasztasunk, soha nem hozná vissza az árát. -
tisn
veterán
Igen a szaldós elszámolás éves szintű.
De ettől még a tény tény marad, hogy amit nappal megtermelünk azt éjszaka 7X-es áron kapjuk vissza (hogy ezt napi vagy havi vagy éves elszámolásban az esetünkben teljesen mindegy), ergo nekünk az éri meg legjobban, ha nappal nem termelünk semmit pluszban, hanem rögtön el is használjuk.
Az éves szaldo annak jó, akinek masszív többlet termelése van, de nyilván vannak borongós napok, időszakok, amikor ha hirtelen elszámolnának, fizetnie kellene. De hangsúlyozom nekünk nincs ilyen, mi soha nem vagyunk masszív többlet termelésben. Esetünkben nincs olyan, hagy termelünk napi 20kW áramot, miközben fogyasztunk napi 5kW-ot. Az éves szaldó az ilyen esetekre jó, mert ha bejön egy hét borongós idő, vagy bejönnek a téli sötétebb hónapok, az év egészét tekintve még mindig masszívan pluszban tudnak lenni.de nem brutto elszamolasos vagy elmeletileg, hanem szaldos.
tehat toled SOHA nem vesz 5-ftert aramot az mvm (csak ha eves szinten tultermelesed lenne, ami nincs) -
Stylewars_kp
őstag
Ugyanarról beszélünk. Amit nem értesz, hogy jobban jövünk ki, ha nem vissza termeljük 5Ft-ért az áramot, hanem helyben elfogyasztjuk.
Ha nap közben szaré-hugyé termelünk, miközben el is fogyaszthatnánk a nap közben bekapcsolt mosással/szárítással, ehelyett 5Ft-ért visszatermeljük, hogy aztán este 35-70 Ft-ért (sávtól függően) visszakapjuk, amit 5Ft-ért odaadtunk, akkor miért is mindegy mikor megy a mosás?
Ráadásul amit nap közben napelemmel oldunk meg, nem számít bele az MVM felé a fogyasztásba, azzal nem lépünk fogyasztási sávot. Az esti mosással pedig sokkal hamarabb sávot lépünk, és máris nem 35, hanem 70Ft-ért kapjuk vissza este a nap közben 5Ft-ért odaadott áramot.
És ezen semmit nem változtat, hogy havi elszámolás van, vagy éves szaldós.És ha van akku a rendszerbe?
-
martonx
veterán
teljesen mindegy, hogy mennyi az atveteli arad eves szaldonal. (5ft, cirka egyhetede a lakossagi olcsobbik delejarnak)
esetedben ugy mukodik, hogy termelsz x kWh-t, fogyasztasz y kWh egy ev alatt, akkor az x-y fogod kifizetni, nyilvan savosan. neked nem lesz olyan fogyasztasod, amit 5ft-ert vesz at a szolgaltato.
Ugyanarról beszélünk. Amit nem értesz, hogy jobban jövünk ki, ha nem vissza termeljük 5Ft-ért az áramot, hanem helyben elfogyasztjuk.
Ha nap közben szaré-hugyé termelünk, miközben el is fogyaszthatnánk a nap közben bekapcsolt mosással/szárítással, ehelyett 5Ft-ért visszatermeljük, hogy aztán este 35-70 Ft-ért (sávtól függően) visszakapjuk, amit 5Ft-ért odaadtunk, akkor miért is mindegy mikor megy a mosás?
Ráadásul amit nap közben napelemmel oldunk meg, nem számít bele az MVM felé a fogyasztásba, azzal nem lépünk fogyasztási sávot. Az esti mosással pedig sokkal hamarabb sávot lépünk, és máris nem 35, hanem 70Ft-ért kapjuk vissza este a nap közben 5Ft-ért odaadott áramot.
És ezen semmit nem változtat, hogy havi elszámolás van, vagy éves szaldós. -
lorcsi
veterán
én tervezek, de lehet megvárnám a black fridayt, hátha lesz valami akciójuk. postaköltség optimalizálás miatt kérdezed?
más téma: Whirlpool kombinált sütő leverte a biztosítékot. Ezek után légkeverés fokozaton nem működik a melegítés, ezzel szemben alsó-felső sütésen igen. Bárki találkozott már ilyennel?
Ma jott hirlevel bf akciorol
igen amiatt
multkor jol osszeszedtem a cuccokat
de 1-2 dolog elfogyott -
tisn
veterán
De ettől még a tény tény marad, hogy amit nappal megtermelünk azt éjszaka 7X-es áron kapjuk vissza (hogy ezt napi vagy havi vagy éves elszámolásban az esetünkben teljesen mindegy), ergo nekünk az éri meg legjobban, ha nappal nem termelünk semmit pluszban, hanem rögtön el is használjuk.
Az éves szaldo annak jó, akinek masszív többlet termelése van, de nyilván vannak borongós napok, időszakok, amikor ha hirtelen elszámolnának, fizetnie kellene. De hangsúlyozom nekünk nincs ilyen, mi soha nem vagyunk masszív többlet termelésben. Esetünkben nincs olyan, hagy termelünk napi 20kW áramot, miközben fogyasztunk napi 5kW-ot. Az éves szaldó az ilyen esetekre jó, mert ha bejön egy hét borongós idő, vagy bejönnek a téli sötétebb hónapok, az év egészét tekintve még mindig masszívan pluszban tudnak lenni.teljesen mindegy, hogy mennyi az atveteli arad eves szaldonal. (5ft, cirka egyhetede a lakossagi olcsobbik delejarnak)
esetedben ugy mukodik, hogy termelsz x kWh-t, fogyasztasz y kWh egy ev alatt, akkor az x-y fogod kifizetni, nyilvan savosan. neked nem lesz olyan fogyasztasod, amit 5ft-ert vesz at a szolgaltato.
-
nap
addikt
én tervezek, de lehet megvárnám a black fridayt, hátha lesz valami akciójuk. postaköltség optimalizálás miatt kérdezed?
más téma: Whirlpool kombinált sütő leverte a biztosítékot. Ezek után légkeverés fokozaton nem működik a melegítés, ezzel szemben alsó-felső sütésen igen. Bárki találkozott már ilyennel?
Nálunk légkeverésen mindig leverte, ezért nem használjuk. Az alsó-felső sütés ellenben kifogástalan.
-
martonx
veterán
a szaldos elszamolas nem napi szintu emlekeim szerint.+
[link]
Éves szaldó elszámolás
Az éves szaldó elszámolás azt jelenti, hogy évente csak egyszer kell összesítenie azt a fogyasztónak, hogy mennyi áramot vett ki a hálózatból, valamint mennyit töltött vissza. A kettő közötti különbséget attól függően, hogy pozitív vagy negatív, a fogyasztónak ki kell fizetnie az áramszolgáltató felé, vagy plusz esetén ő kap valamennyi juttatást a szolgáltatótól....
Kezdjük azzal, hogy kire nem vonatkozik a bruttó elszámolás! Azok, akik 2023. szeptember 7-ig jelezték a napelem-telepítési szándékukat, és 2026 január 1-ig beüzemelik a rendszert, azok még az éves szaldó elszámolás kategóriájába tartoznak az üzembehelyezéstől számított 10 évig, tehát rájuk nem vonatkozik a bruttó elszámolás.
tehat a tippem az, hogy szaldos vagy, es eves, vagyis penzugyileg mindegy mikor mos az asszony, meg jo par evig.
Az éves szaldo annak jó, akinek masszív többlet termelése van, de nyilván vannak borongós napok, időszakok, amikor ha hirtelen elszámolnának, fizetnie kellene. De hangsúlyozom nekünk nincs ilyen, mi soha nem vagyunk masszív többlet termelésben. Esetünkben nincs olyan, hagy termelünk napi 20kW áramot, miközben fogyasztunk napi 5kW-ot. Az éves szaldó az ilyen esetekre jó, mert ha bejön egy hét borongós idő, vagy bejönnek a téli sötétebb hónapok, az év egészét tekintve még mindig masszívan pluszban tudnak lenni. -
tisn
veterán
akkor biztos eves szaldos, viszont lehet, hogy jovore lejar. de lehet, hogy nem, nem tudom 2015-ben milyen idotartamra kotottek. olvasd el szerintem

(ezt szerintem a havi szamlazas/leolvasas/diktalas lete nem erinti)
-
tisn
veterán
"de 90% hogy szaldos, tehat mindegy mikor mos az asszony
"ha szaldós az elszámolás sem mindegy szerintem, legalábbis nem mindegy a mi esetünkben. Ha jól tudom a szaldós csak annyit jelent, hogy év végén egyben kapunk számlát, ami tök jó akkor, amikor az embernek tömve van a teteje napelemmel, és nappal 7X annyi áramot termel, mint amit este elfogyaszt. Mert ugye a rezsicsökkentés nevű magyar borzalomnak hála mostanra az áram ára szinte ingyen van, a hálózat használatáért, meg mitudomén mikért kell érdemben fizetni.
Ezért rezsicsökkentett áron veszi át az MVM a megterhelt energiát. Igen ám, de ha kicsúszol a rezsicsökkentett keretből, akkor viszont 7-szeres áron adja vissza
Zseniális.
Érted, nekünk a 7 darab napelem nem fedezi, nem hogy a 7X-es, de az 1X-es fogyasztásunkat sem, azaz nappal hiába termel a napelem szaré-hugyé, ha azt éjszaka 7X-es áron kapjuk vissza.
A napelem a fogyasztásunk 30%-át fedezi. Emellett termel napi pár kW-ot pluszban (nyáron semennyit). De annyira nagy a fogyasztásunk, hogy így is bőven a rezsicsökkentett kereten felül vagyunk.
Két esetben lenne mindegy, hogy mikor mos / szárít az asszony:
1. ha olyan alacsony lenne a fogyasztásunk, hogy belül lennénk a rezsicsökkentett keretben, mert ez esetben elmondhatnánk, hogy kb. amit este elhasznál, azt nappal megtermeltük. De este a többszörösét használjuk el, mint amit nappal megtermeltünk.
2. ha az esti fogyasztásunk 7X-ét termelnénk meg nappal.Mivel egyik eset sem áll fenn, ezért nem mindegy mikor mos/szárít/süt/főz. Mert nekünk az a legideálisabb eset, ha elhasználjuk azt, amit termelünk.
És ezt tudva, kértük a havi elszámolást, mert nekünk a szaldós elszámolás kurvára nem vicces, mert nincs annyi napelemünk a tetőn, hogy kijöjjünk a teljesen torz rezsicsökkentett szarakodással nullába, és év végén jönni fog egy kedves kis 200 ezres szaldós villanyszámla.a szaldos elszamolas nem napi szintu emlekeim szerint.+
[link]
Éves szaldó elszámolás
Az éves szaldó elszámolás azt jelenti, hogy évente csak egyszer kell összesítenie azt a fogyasztónak, hogy mennyi áramot vett ki a hálózatból, valamint mennyit töltött vissza. A kettő közötti különbséget attól függően, hogy pozitív vagy negatív, a fogyasztónak ki kell fizetnie az áramszolgáltató felé, vagy plusz esetén ő kap valamennyi juttatást a szolgáltatótól....
Kezdjük azzal, hogy kire nem vonatkozik a bruttó elszámolás! Azok, akik 2023. szeptember 7-ig jelezték a napelem-telepítési szándékukat, és 2026 január 1-ig beüzemelik a rendszert, azok még az éves szaldó elszámolás kategóriájába tartoznak az üzembehelyezéstől számított 10 évig, tehát rájuk nem vonatkozik a bruttó elszámolás.
tehat a tippem az, hogy szaldos vagy, es eves, vagyis penzugyileg mindegy mikor mos az asszony, meg jo par evig.
-
martonx
veterán
2015-ös szerződésünk van, havi díjas elszámolás van benne. Júniusi az utolsó számlánk. Kétszer kérvényeztük, hogy biztos-ami-biztos havi elszámolásunk legyen. Akkor milyen az elszámolásunk szerinted?
-
garga pista
addikt
Szerintem megdöglött a ventilátor, ha újra rárakod légkeverésre megint leveri? Lehet tekercszárlatos lett.
Persze B verzió lehet a programkapcsoló gomb is, de inkább tippelek a ventilátorra. -
martonx
veterán
"de 90% hogy szaldos, tehat mindegy mikor mos az asszony
"ha szaldós az elszámolás sem mindegy szerintem, legalábbis nem mindegy a mi esetünkben. Ha jól tudom a szaldós csak annyit jelent, hogy év végén egyben kapunk számlát, ami tök jó akkor, amikor az embernek tömve van a teteje napelemmel, és nappal 7X annyi áramot termel, mint amit este elfogyaszt. Mert ugye a rezsicsökkentés nevű magyar borzalomnak hála mostanra az áram ára szinte ingyen van, a hálózat használatáért, meg mitudomén mikért kell érdemben fizetni.
Ezért rezsicsökkentett áron veszi át az MVM a megterhelt energiát. Igen ám, de ha kicsúszol a rezsicsökkentett keretből, akkor viszont 7-szeres áron adja vissza
Zseniális.
Érted, nekünk a 7 darab napelem nem fedezi, nem hogy a 7X-es, de az 1X-es fogyasztásunkat sem, azaz nappal hiába termel a napelem szaré-hugyé, ha azt éjszaka 7X-es áron kapjuk vissza.
A napelem a fogyasztásunk 30%-át fedezi. Emellett termel napi pár kW-ot pluszban (nyáron semennyit). De annyira nagy a fogyasztásunk, hogy így is bőven a rezsicsökkentett kereten felül vagyunk.
Két esetben lenne mindegy, hogy mikor mos / szárít az asszony:
1. ha olyan alacsony lenne a fogyasztásunk, hogy belül lennénk a rezsicsökkentett keretben, mert ez esetben elmondhatnánk, hogy kb. amit este elhasznál, azt nappal megtermeltük. De este a többszörösét használjuk el, mint amit nappal megtermeltünk.
2. ha az esti fogyasztásunk 7X-ét termelnénk meg nappal.Mivel egyik eset sem áll fenn, ezért nem mindegy mikor mos/szárít/süt/főz. Mert nekünk az a legideálisabb eset, ha elhasználjuk azt, amit termelünk.
És ezt tudva, kértük a havi elszámolást, mert nekünk a szaldós elszámolás kurvára nem vicces, mert nincs annyi napelemünk a tetőn, hogy kijöjjünk a teljesen torz rezsicsökkentett szarakodással nullába, és év végén jönni fog egy kedves kis 200 ezres szaldós villanyszámla. -
4ron
senior tag
-
lorcsi
veterán
Gymbeam-tol tervez valaki rendelni ?
-
johnny82
őstag
Pl Elzett bolt a Kossuth- Vadász sarkon.
Köszi, közben megvettük a Bodrogi Bauban.
-
vizslakutya
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
99600 - 99501
102466 - 102001 102000 - 101901 101900 - 101801 101800 - 101701 101700 - 101601 101600 - 101501 101500 - 101401 101400 - 101301 101300 - 101201 101200 - 101101 101100 - 101001 101000 - 100901 100900 - 100801 100800 - 100701 100700 - 100601 100600 - 100501 100500 - 100401 100400 - 100301 100300 - 100201 100200 - 100101 100100 - 100001 100000 - 99901 99900 - 99801 99800 - 99701 99700 - 99601 99600 - 99501 99500 - 99401 99400 - 99301 99300 - 99201 99200 - 99101 99100 - 99001 99000 - 98901 98900 - 98801 98800 - 98701 98700 - 98601 98600 - 98501 98500 - 98401 98400 - 98301 98300 - 98201 98200 - 98101 98100 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Bedöntheti a processzorpiacot az ügynökalapú AI
- PlayStation 5
- Másfél billió dollárra perli a Facebookot Amerika
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Bittorrent topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Memóriaszegény 2027-re figyelmeztet az SK Hynix
- Robotporszívók
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- LG UltraGear 45GS95QX-B OLED Monitor! 45" 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- Samsung PM9C1b 1TB M.2 PCIe Gen4 SSD! 7.100-6.700MB/s
- 234 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Lenovo Miix 520-12IKB 20M3 tablet - 12,2" IPS touch, i5 8250U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla
- GAMING PC! i7-9700K / RTX 3070 / Z390 / 32GB 3200MHz / 2TB SSD / 850W Gold Plus!
Mikor bedugtam folyamatosan világított egy ideig sárgán majd sárgán villogott. Vártam pár percet, majd rádugtam a lan kábelt, és bejött a router beállító oldala miwifi.com címen(net nem volt rádugva csak lan) tehát amíg nincs beállítva a net addig sárgán villog ezekszerint. A tftp utáni folyamatos kék villogás azt jelenti hogy sikeres volt a flashelés, és egy kihúz bedug után elvileg bootolnia kellene. A ledről nem látni mikor áll fel a rendszer(a gyárinál legalábbis, ha nincs beállított net). Futok még egy kört a brickelt példánnyal, újra tftp-zem ha kell és várok egy 10-15 percet hátha feláll. 
Régen nem spórolták le, sok eszközben bele is volt forrasztva.
Persze nyilván fűtésidőszakban történik ez, hogy az orosz rulett pöröghessen.