Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60701) skiskett válasza dkess (#60695) üzenetére


skiskett
csendes tag

Köszönöm dkess,
Az említett Seagate Ironwolf RAID-ben együtt tud működni a jelenlegi WD40EFRX-el?

(#60702) Borisz76 válasza skiskett (#60701) üzenetére


Borisz76
veterán

Bármilyen HDD-t tehetsz a NAS-ba.
Eltérés hangban és hőmérsékletben lesz.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#60703) Dave™ válasza dkess (#60699) üzenetére


Dave™
nagyúr

Az a thumbnail amit nézel de már nem akarok több off hozzászólást generálni, elmondtam amit szerettem volna, aki akarja az profitál belőle, akit nem érdekel az ugorja át.

(#60704) Dave™ válasza Borisz76 (#60702) üzenetére


Dave™
nagyúr

Bármilyen HDD-t tehetsz a NAS-ba.
Eltérés hangban és hőmérsékletben lesz

Meg rögzítési technológiában, meg firmware-ben, meg TLER támogatásban, fejparkolásban, cache-elésben és még ki tudja mi mindenben. Az Ironwolf és az EFRX pont nem problémás együtt, de mondjuk ha EFAX lenne akkor máris komoly gondok lehetnének a cmr smr párosítás miatt.

(#60705) dkess válasza Borisz76 (#60700) üzenetére


dkess
őstag

A normális házimozi azon pont nem segít, ha TV -vel szeretnénk lejátszani és az nem támogatja a HD hangsávokat. Mondjuk a normális házimozi a "sima" AC3/DTS hangsávokon is baromira sokat tud dobni ... ;)

Ettől függetlenül értelek és teljes mértékben egyet is értek Veled.

A HEVC abszolút innovatív és nemcsak a jövő, hanem már a jelenben is nagyon jó "cucc". Azonban igazán nagyot a nagy felbontáson (FullHD) és HDR esetén (pl. 4K/HDR) dob. Ebben az esetben is igazán akkor, ha REMUX vagy ahhoz közeli a minőság, de ehhez már kell a tárhely illetve lejátszó/megjelenítő (ami meg pénz és nem is kevés). SD -nél - főleg a nagyon kicsi 480*202 szerű felbontásoknál azért nem akkora az előny.

A 4K/HDR (de én már a FUllHD mellé is rakok HD hangsávokat - akár DTS:X vagy Atmos -t is) esetén a hangsáv kérdés felvet egyéb vonzatokat is. Itt ugye arról ment a diskurzus, hogy FullHD 8-10 GB -ből csináljunk mondjuk 2 GB -ot. Egy HD hangsáv 5000 Kbit/s környéként már 5 GB nagyságrendet ad. Namost ilyenből 2-3 nyelv (ha van) + mindegyikhez AC3/DTS (kompabilitási okból) és már nagyon nem a pár GB -os nagyságrendben van.

Én is arra próbáltam elvinni a diskurzust, hogy ne csak egy szempontot (méret) vegyünk figyelembe a HEVC -el kapcsolatban. Van vagy "100" másik is - írtam is néhányat fentebb. Még a kompabilitás sem olyan egyszerű kérdés, hogy valami lejátsza-e avagy sem, hanem vannak egyéb aspektusok is. Pl. Nálam több távoli háztartás. Húgoméknál van egy régi FullHD LG TV (HEVC -et nem tud). Emby Pass nincs (fizetős). Így mehetne a CPU transzkód - aminek nagyon nem örülnék, ha egy ilyen zavarná el a NAS CPU -t a málnásba (100% CPU terhelés). Persze erre mondhatja valaki, hogy vehetnél Emby Pass -t (nem is tudom - most kb. 35-40K lehet?). Én ebből a pénzből inkább vettem nagyobb HDD -t ... :) A körbezárult ... (ebből a szempontból is)

@Dave™

Jogos észrevétel. Természetesen a képekre kattintva néztem meg ezeket, de aztán sikerült másodszorra a thumb -okat letölteni (paff). A képek persze 1920*808 -asok - így az SD -s megjegyzések természetesen ugranak. A JPG -vel (maga a formátummal) kapcsolatosak meg egyebek nem ... :)

Ugyanakkor minden világos - értem az érveidet. Én is úgy gondolom leírtam mindent amit gondoltam ...

[ Szerkesztve ]

(#60706) Dave™ válasza dkess (#60705) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ha rákattintottál volna a képekre, akkor láthattad volna, hogy nem 480x202 a méretük, az csak a fórummotor thumbnailje. Csak gondoltam szólok hogy harmadszor ne írd le feleslegesen.

(#60707) gbors válasza dkess (#60695) üzenetére


gbors
nagyúr

Értem, amit írsz, de ez nem minden esetben praktikus. 25GB-ot le is kell tölteni, azért az megint más kategória, mint a 10GB (sorozatévad esetében ugye inkább 30GB vs 75GB), különösen úgy, hogy én rengeteget videokonferenciázok most itthonról.
A családot pedig nem fogom kényszeríteni a régebbi cuccok letörlésére :)

Most kíváncsiságból csináltam egy tesztet egy sorozatrésszel (45 perc, 720p):
Eredeti letöltött: 1040MB
H264-gyel konvertált (fix quality): 477MB
H265-tel konvertált (ua. fix quality): 272MB

Egy képet kivágtam, elmentettem PNG-ben, és összevetettem a három verziót - 24"-es monitoron, 70cm-ről. Egyenként megnyitva semmi eltérést nem láttam, váltogatva őket az eredeti a mozgásban lévő elemeken egy hajszállal jobb. Ha ezt valaki 50"-os TV-n 3m-ről kiszúrja, akkor megy neki az Eagle Eye Award :)

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#60708) ArthurShelby válasza Borisz76 (#60687) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Szóval netben is jobbak vagyunk mi magyarok, mint a németek ;]
Lehet emiatt jöttél haza :DDD

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60709) djzolee91


djzolee91
tag

Sziasztok!

2 lemezes NAS-t vásárolnánk a céghez, kb 3-4 ember főleg irodai dokumentum és fájlmegosztásához, fájlok távoli eléréséhez és biztonsági mentéshez, raid 1 kialakítással.

Nézelődtem és elég jól néznek ki a Synology nas-ok, kezdem a bőség zavarában érezni magam.

Ezek tetszenek jelenleg, csak nem tudom mi alapján érdemes közülük választani (nyitott vagyok másra is rajtuk kívül):
ds218j, ds218play, ds218, ds220j
Ti melyiket ajánlanátok?

Előre is köszönjük! 🙂

(#60710) Sanya válasza djzolee91 (#60709) üzenetére


Sanya
nagyúr

Írd le az igényeket.

Pl docker, virtualizálás, btrfs, , 4k transzkódolás, hány kamerát kezeljen, stb. Ha ilyenek nem kellenek, bővíteni nem akarod, csak fileszerver akkor a legolcsóbb is kiszolgálja a gigabitet, no persze nem torrent letöltésben.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#60711) djzolee91 válasza Sanya (#60710) üzenetére


djzolee91
tag

Nem igény a virtualizálás és a Docker meg a btrfs sem (bár ez utóbbi kettő még új fogalom nekem), 4K transzkódolásra sincs szükségünk, és kamerák sem lesznek rá kötve, és nem akarunk torrent-ezni sem rajta.
A bővítés sem merült fel igényként jelenleg.

(#60712) dkess válasza djzolee91 (#60711) üzenetére


dkess
őstag

A kérdés az, hogy ez a maximum kisker bruttó (tudom, hogy a cégek nettóban gondolkodnak, de a szélesebbkörű érthetőség kedvéért) 100K HUF határ mennyire kőbe vésett?

Amennyiben valamennyivel több is belefér, akkor DS218+ . Ez Intel CPU -s NAS. A Docker meg a btrfs -nek nézz utána - különösen az utóbbi (de akár sok egyéb más is az Intel CPU miatt) céges használatra is igen hasznos tud lenni. Néhány pontot összeszedtem alább ezzel kapcsolatban:

- bruttó kisker ára jelenleg 120K HUF körülről indul (a 2 GB RAM -os verzió - de kapható gyárilag 6 GB RAM -al is némileg drágábbért),
- Apollo Lake Celeron J3355 - jócskán erősebb, mint bármi amit írtál. Magas(abb szintű kompabilitás) programok, virtualizáció (Docker!), BTRFS (és az ebből jövő minden), driver -ek (csak egy hülye példa: mehet akár plussz 2.5 vagy 5 Gbit/s -es LAN adapter is a gigabit mellé akár stb. stb.),
- alapból 2 GB RAM. Gyárilag szerelik 6 GB RAM -al (2+4) is - kicsit drágább. RAM bővíthető. Hivatalosan max. 8 (4+4) GB RAM támogatás - nemhivatalosan: 16 (8+8) GB RAM is. Az egyik RAM slot -ot kívülről is eléred - könnyű a bővítés (a másikhoz viszont atomjaira kell szedni a NAS -t). Csak "enyhe" irodázáshoz a 2 GB is elég illetve javallt is.
- csatlakozhatósága Synology vonalon kb. a legjobb - 1 db eSATA3 és 3 db USB3
- általánosságban (ez DS218+ -tól független) - javaslom egy szünetmentest is tervezzetek a keretbe.

Amit érdemes lehet megjegyezni, hogy hamarosan jön a 2020 -as Celeron -os Synology felhozatal is. Pl. DS720+ és DS420+ -t láttam már "épkézláb" magyar kiskerekben is. A DS218+ utódja a DS220+ lesz majd - ezt még nem láttam. Pl. a DS718+ és a DS720+ (utóbbi az előbbi utódja) közötti bruttó árkülönbözet ugyanabban a kiskerben bő 10K (pedig az utóbbiban m.2 SSD cache lehetőség is adott). Ez alapján valószínűleg a DS220+ sem lesz drágább 10K HUF -nál valószínűleg (a kezdeti párhuzamos bevezetési időszak miatt az új modellek mindig drágábbak - aztán később majd eltűnik a régi, de az még odébb lesz). Ez nyilván akkor lehet érdekes, ha belefér, hogy kicsit vártok illetve ugye ez is felette lesz a kisker bruttó 100K HUF -nak ...

Ugyanakkor az alábbikat érdemes lesz figyelembevenni a DS220+ -nál a DS218+ -hoz viszonyítva:

- a valamivel erősebb Intel CPU és a 2 db gigabit -es LAN csati igazából csak az előny - minden más lényegében ugyanaz (kivéve a második pontot), Mivel 3 évvel (ne tévesszen meg a '18+' a végén - ez 2017 -es modell, én is akkor vettem) frissebb modell - ezért a támogatása is 3 évvel hosszabb lesz várhatóan ...
- hátrány: eSATA egyáltalán nem lesz rajta és USB3 csatlakozóból is eggyel kevesebb.

[ Szerkesztve ]

(#60713) Elemental


Elemental
addikt

Kipróbáltam DVDFabbal a konvertálást.
A forrás 16,5g remux.avc.mkv volt. 11,9g lett belőle, mkv hevc h265, minőséget felhúztam maxra, a leglassabb, legjobb minőségű konvertálás kiválasztva. (12 perc alatt megvolt, nem tudom a handbrake mit akart 4 óráig csinálni, tuti rosszul állítottam be ott valamit)
p50g20 tévén, amlogic coreelec lejátszóval tesztelve. Rájöttem, hogy csodák nincsenek, olyan nincs, hogy 2/3-a a méret, de ugyanaz a minőség. Amit látok, hogy "sokkal" (nekem ez sokkal, lehet valakit ez nem zavar) zajosabb a konvertált file. Amiből elérhető, remuxot szedek le a jobb minőség végett. Maradok is annál, inkább veszek nagyobb vinyót, de nem konvertálgatok a minőség rovására.
(azért, ha a handbrake-kel lehet tennék egy próbát, ha nem vesznék el a beállításokban, de szerintem az sem adna jobb eredményt)
Köszi az infókat a témában!

[ Szerkesztve ]

(#60714) Borisz76 válasza Elemental (#60713) üzenetére


Borisz76
veterán

Régen sokat konvertáltam DVD9 lemezről DivX-el majd XviD-el is.
Egy menetes, azaz azonnali konvertálás láthatóan zajosabb volt mint a 2 menetes.
A 2 menetes tömörítésnél első körben csak elemzi a képkockákat, hogy mi és hogyan változott az előző képkockához képest. Ezeket mentette egy kis fáljba. A 2. menetben pedig ezen adatok felhasználásával ténylegesen tömörített.
Természetesen a 2 menetes tömörítés jobb minőségű de tovább is tart.
VirtualDub nevü programmal tudtam adni neki munkát éjszakánként.... 3-4 filmet is konvertákt.

Nem lehet, hogy valami hasonló módszerrel lehet a minőségén javítani... miközben a mérete kisebb lesz?!

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#60715) gbors válasza Borisz76 (#60714) üzenetére


gbors
nagyúr

2 menetes konvertálás csak akkor van, ha bitrate targetet (vagy ezzel gyakorlatilag ekvivalens fileméret targetet) állítasz be - az első menet alapján tesz egy becslést az optimális eloszlásra, a másodikban meg konvertál. Én már nagyon régóta fix minőséggel konvertálok - aminek persze az a mellékhatása, hogy a képanyagtól függően egy 10GB-os forrásból lehet 1.5GB és lehet 5GB is.

Nyilván mindenkinek más a látása - nekem nagyon kell lesnem, hogy lássam a minőségi különbséget az eredeti és a konvertált között.

[ Szerkesztve ]

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#60716) Borisz76 válasza gbors (#60715) üzenetére


Borisz76
veterán

Most , hogy "mondod" tényleg így volt....
Belőttem a méretet 1490 MB-ra ( átlagos hosszúságú film esetén ) és ebből a méretből 3 filmet tudtam felírni egy DVD lemezre.

Amúgy észrevehető FIX minőség-re állítás esetén, hogy mennyivel jobb a kép minősége egy majdnem állóképes filmjelenetnél ...mondjuk egy akciódús, mozgással és robbanásokkal teli képsorhoz képest.

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#60717) Elemental válasza Borisz76 (#60714) üzenetére


Elemental
addikt

Így csináltam.


Mondjuk most néztem, hogy én csak a csúszkát húztam el a maxig, output size-nak adhattam volna meg egyedi értéket is.

(#60718) Borisz76 válasza Elemental (#60717) üzenetére


Borisz76
veterán

Ki kell próbálni egy pár perces résszel, hogy különböző beállításokkal milyen minőséget és mekkora méretet kapsz.

Van ott azért állítási lehetőség ahogy nézem....

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#60719) Elemental válasza Borisz76 (#60718) üzenetére


Elemental
addikt

Nem ér annyit az egész... :)
Zsebbe nyúlok, az egyszerűbb.

(#60720) myl


myl
csendes tag

Sziasztok, tegnap óta tulajdonosa vagyok egy DS720+-nak, ami az első NAS-om, és ezért igen csak tanulószakaszban vagyok még, így kérlek nézzétek el nekem ha valami blődséget kérdezek.

Egyből beizzítottam a Download Station-t, mert főként torrentre vettem a jószágot, viszont én is belefutottam abba a klasszikus kezdő hibába, hogy letölteni jól tölt le, viszont seedelni 0-val seedel. Utána olvastam már itt a topikban, hogy ez miért van, próbáltam megcsinálni a leírás alapján a dolgokat, tehát továbbítottam a portot az Asus routeremben, adtam statikus IP címet is neki, de sehogy se tudom seedelésre bírni a dobozt. Az alábbi beállításokat alkalmaztam a NAS-nál és a routernél:


Tudnátok abban kérlek segíteni, hogy mi lehet a baj, mit ronthatok el? Már órák óta ezzel szenvedek, és kezdem elveszíteni a reményt, hogy egyedül meg tudom oldani a hibát.

Előre is ezer köszönet a segítségért! :R

(#60721) PhoenixK válasza myl (#60720) üzenetére


PhoenixK
őstag

Kezdetnek: a külsö 6881-es port, a belsö meg 16881-es.

Az UPnP-vel is segíthetsz a dolgon, ha a router-en engedélyezve van, akkor a NAS optimális esetben meg is oldja magának.

"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"

(#60722) myl válasza PhoenixK (#60721) üzenetére


myl
csendes tag

Beállítottam mind a portokat, mind az UPnP-t, de sajnos továbbra is semmi. :(

Screenshotok:

Ami még eszembe jutott és nem írtam le az elején, az az, hogy Digi 1000-es nettel van etetve az AC65P router, és ami fontosabb a szolgáltatói router pedig bridge módba van téve. Nem tudom ez számít/segít-e valamit, de biztos ami biztos leírom.

(#60723) Patice válasza myl (#60722) üzenetére


Patice
Topikgazda

A beállítás után hozzáadott feladatokra lesz érvényes az új beállításod...

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#60724) gyugyo79 válasza myl (#60722) üzenetére


gyugyo79
addikt

A 16881 -et irányísd a 16881 -re . A DHT -t inkább kapcsold vissza ki és az 500 -at írd át egy 50 alatti számra .
A routeredben meg inkább ne kapcsold be a UPnP-t így azt is vissza kikapcsolhatod itt is.

[ Szerkesztve ]

(#60725) myl válasza Patice (#60723) üzenetére


myl
csendes tag

Most kíváncsiságból hozzáadtam egy újabb fájlt ami le is jött (a letöltésre nem lehet panaszom, simán hozza a 70 MB/sec-et), de ugyan az a helyzet ezzel is, 0.00 Kb/s az upload.

Tényleg amennyire tudtam átnyálaztam már a topikot és a Redditet is, de lövésem sincs hol a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#60726) Borisz76 válasza myl (#60725) üzenetére


Borisz76
veterán

Talán mert több 100-n esetleg több 1000-n seedelik visszafelé és kevesen szedik lefelé....

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#60727) myl válasza Borisz76 (#60726) üzenetére


myl
csendes tag

Próbáltam olyanokat leszedni teszt gyanánt, amiket max 100-150-en seedelnek és sokan szedik. Az is tök 0-án áll, amit 56-an seedelnek.

(#60728) szelim74 válasza myl (#60727) üzenetére


szelim74
csendes tag

Nézd meg a profilodban, hogy seed-ben lévőnek látja-e a torrent oldal. Ha igen, akkor ne foglalkozz vele tovább. :DD

(#60729) Patice válasza myl (#60727) üzenetére


Patice
Topikgazda

Nem vagy véletlenül NAT-olva a szolgáltatódnál?
Ellenőrzése:
What is my IP oldalon nézd meg milyen IP címet ír.
A routeredben is nézd meg.
Ha azonos akkor nem vagy NAT-olva, ha különbözik, akkor igen.
Miért fontos?
Ha NAT-olva vagy, akkor letölteni tudsz, de a seed nem fog menni (nem találnak a peerek).
Szolgáltató tud csak kivenni, diginél gyorsan megoldják, hívd a 1272-őt és jelentsd be.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#60730) Elemental válasza myl (#60727) üzenetére


Elemental
addikt

Amit gyugyo írt, olvastad? A képeden a forward rosszul van megcsinálva.

(#60731) Marci112233 válasza Patice (#60729) üzenetére


Marci112233
őstag

Ha jól tudom én NAT-olva vagyok, viszont nálam megy a seed legalábbis ha a torrent oldalon ránézek az összes torrentre amit már leszedtem, ott a status rész alatt végig seed-et ír.
Igaz nálam nem a NAS végezte a letöltést csak rá van másolva a már letöltött dolgok, amiket vagy az asztali gépen vagy laptopon torrent klienssel szedtem le, csak az elérési utat átállítom a NAS felcsatolt meghajtójára. (DS418.)

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#60732) gyugyo79 válasza Marci112233 (#60731) üzenetére


gyugyo79
addikt

A kliens lejelenti a szervernek X időnként mit tart seedbe, hova mennyi lett feltöltve stb. Attól, hogy valakitől nem töltenek semmit és most mindegy, hogy azért mert nem tudnak egy beállítás miatt (rossz portforward, vagy 0-ra vett maximum feltöltési sebesség) vagy éppen túl van seedelve az adott torrent a szerveren seedelt állapotú lesz ha azt egy elfogadott kliens jelenti le és a kliens eléri a szervert (ki irány nincs tiltva tűzfalban pld.).

[ Szerkesztve ]

(#60733) djzolee91 válasza dkess (#60712) üzenetére


djzolee91
tag

Bruttó árban gondolkodunk, kb 150 a max. Ha nagyon kell, lehet talán picit tudunk fölé menni, de szeretnénk alatta maradni.

Itt bent az irodában az elmondások alapján nincsenek nagyon nagy teljesítménybeli igények a nas felé, így jelenleg a takarékosság miatt a sima ds218-al, a ds218play-el és a ds220j-vel szemezgetek, mert úgy érzem, hogy a kívánt dolgokat ezek is remélhetőleg ki tudják szolgálni, és még a keretbe bele kell férnie két darab 3 terrás WD Red-nek is, bár a ds218+ is nagyon tetszik, gondolkozunk még rajta.

Azon gondolkozok még, hogy vajon egy ds218 (és változatai) valamint egy ds220j szoftveres szolgáltatásaiban mennyire különbözik egymástól, illetve vajon meddig kapnak (funkció és biztonsági) frissítéseket?

(#60734) Patice válasza djzolee91 (#60733) üzenetére


Patice
Topikgazda

Az első NAS-om egy DS213-as volt 2012 végén vettem. 5 év után adtam el és akkor jött rá az új DSM6, aminek a frissítéseit szerintem a mai napig kapja. Szóval jó pár évig nem lesz gond egy Syno NAS-sal szoftver és támogatottság szempontjából.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#60735) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Üdv. Kollégák újra segítséget szeretnék kérni. Van egy 216J-nk, mostmár túl vagyok a 3TB->6TB-s tárhely cserén is, gondoltam megoldja a lassú problémát is, de nem. Baromi lassan másolok a NAS-ra gbit-es hálózaton. Van esetleg amit be kell kapcsolni W10 esetében? Csakmert amíg W7-es rendszerrel másolgattam rá, addig egész jó volt a másolási sebesség. :R

(#60736) AiRLAC válasza KaiotEch (#60735) üzenetére


AiRLAC
addikt

SMB minimum version v2, maximum v3-t állítsd be a DSM/Services/SMB fülön

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#60737) AiRLAC válasza myl (#60722) üzenetére


AiRLAC
addikt

DHT-t kapcsold ki, max peers 10-25 között.
A BT portot tedd el valahova 20000 fölé és nyisd ki a portot a routeren (az egyszerűség kedvéért a külső/belső port legyen ugyanaz).
Valamint nézd meg hogy nem vagy-e NAT mögött, ahogy írták itt felettem már páran.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#60738) djzolee91 válasza Patice (#60734) üzenetére


djzolee91
tag

Hmhm ez jól hangzik :)

Hallottam, hogy ha WD Red-et teszek bele (raid 1-be akarom), akkor figyelni kell, hogy a Red ne legyen SMR-es, azonban sajnos a 2-6tb-s kategóriában lehet velük találkozni sunyi módon.
Tudtok olyan 3 terrás, nas-ba ajánlott vinyót ami nem SMR-es?

(#60739) KaiotEch válasza AiRLAC (#60736) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Átraktam, de nem nagyon szállt el az agya így sem :( Kis fájloknál(0,5-2mb) 10-20kb/s.

(#60740) dkess válasza djzolee91 (#60733) üzenetére


dkess
őstag

Értem. A DS218+ bőven beleférne a keretbe, de értem a spórolós részt is. Továbbra is javaslom, hogy nézz utána annak az egy-két dolognak (akár itt a fórumelőzményekben) illetve pl. annak, hogy egy Synology NAS -on hogy néz ki egy tárhelyfoglalás (ugye nagyon nem úgy, mintha egy PC -be csak bedobnék másodlagos meghajtóként egy 3 vagy 4 TB -os HDD -t).

Aprópó HDD. Egyfelől javaslom, hogy inkább 4 TB -ban gondolkozzatok inkább - ennek a mérettartománynak is nagyon jó az ár-érték mutatója. Másfelől van egy olyan érzésem, hogy nem pl. 3 évre veszitek a NAS -t (bár persze ennyi idő alatt is kiderülhet, hogy kevés), hanem többre - akár pl. 10 évre is. Belefutunk ilyen szkenáriókba nem is ritkán itt a fórumon. Azaz érdemes ezt is figyelembevenni a pontos típus tervezésekor ...

Másfelől a 3 vagy 4 TB -os WD Red -eket (6 TB -ig az EFAX -okat) felejtsd el. Ebben a mérettartományban (a majd hamarosan újra debütáló EFRX) WD Red Plus (a Pro se rossz, de az nem kell Neked). Az egyszerűség kedvéért lehet Seagate Ironwolf is. A "sima" Red -ek 8 TB vagy a felett jók - igaz ott nagyon jók ...

Ebből a szempontból is a DS218+ -at céges környezetbe jobb választásnak gondolom. Ennyi idő alatt nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy ne futnátok bele olyan dologba, ami hiányozna. Nem csak a teljesítményre gondolok, hanem a már említett bővíthetőség, kompabilitás (sokkal-sokkal több gyári- és harmadik fél által fejlesztett programok érhetőek el rá), virtualizáció és Docker stb. stb.

(#60741) Sanya válasza myl (#60720) üzenetére


Sanya
nagyúr

16881 és 6881 portok:

16881 ahhoz kell, hogy aktív lehess. Ehhez csak a 16881-es port TCP protokolját engedd be, UDP nem kell.

Ha kell a DHT is, hogy tracker nélkül is torrentezhess, akkor hell a 6881-es UDP port ( csak az )

Hogy ez menjen az ENABLE DHT network előtt legyen pipa itt:

Ezt sok tracker tiltja.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#60742) ratkaics


ratkaics
senior tag

Sziasztok!
A Synology 116-os NAS-omban merevlemezt kellene cserélnem, mert kinőttük. Létezik valami fájdalommentes megoldás? Legalább a NAS beállításait el lehet menteni valahogy és visszatölteni az új HDD-re?

Köszi előre is mindenki segítségét!

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#60743) skiskett


skiskett
csendes tag

Sziasztok,
A NAS-omban (DS214) bad sector hibát jelzett az egyik HDD (2 db 4 TB WD-RED, RAID). Elindítottam a egy SMART kiterjesztett tesztet , és már vagy 3 napja 90% "fut". Ki lehet lőni fájdalom mentesen, és ha igen, akkor miként, vagy várnom kell még ki tudja mennyit, hogy lezárja magától? 2 bad sectort jelzett, és gondoltam tesztelje le rendesen, de kissé soknak tartom az időt.

(#60744) Sanya válasza skiskett (#60743) üzenetére


Sanya
nagyúr

a lemez hibás, soha nem fog végezni. állítsd le a NAS-t és cseréld ki a merevlemezt, ha SHR-ben voltak.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#60745) Sanya válasza ratkaics (#60742) üzenetére


Sanya
nagyúr

A beállításokat le tudod menteni.
Vezérlőpult --> rendszer --> frissítés és visszaállítás --> konfiguráció biztonsági mentése --> konfiguráció biztonsági mentése

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#60746) M_Joe


M_Joe
újonc

Sziasztok!
Azzal kezdeném, hogy elég láma vagyok a hálózati dolgokban.Most kaptam tesztelésre utána esetleg megvételre egy Synology NAS-t (DS415play), amit számítógépről látok, de samu tv-n (q75q60) és 2 médialejátszón sem (Himedia és egy régi Dune) A Himedián látom LAN-on az eszközt, de nem tudok "belemenni"
Az összefoglalót elolvastam, de sajnos nem lettem okosabb. A 60000 hozzászólást nem szeretném elolvasni ha nem muszáj. Valaki tudna segíteni a beállításokkal.

Előre is köszönöm

(#60747) Met


Met
nagyúr

Valaki használ e-mail értesítést?
Egy ideje már nem kapok, amikor teszt üzenetet küldök Error: Server Response Code: 401 gmail-es címre.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#60748) Essejó válasza Sanya (#60741) üzenetére


Essejó
veterán

És UDP nélkül, hogy kommunikál kifelé? Torrenthez bizony kell mindkettő. Erre való a Routerben a BOTH parancs, ami engedi az adott potot befelé és kifelé is kommunikálni.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#60749) Ablakos


Ablakos
őstag

A jelenlegi 2 lemezes használat helyett szeretnék RAID 1 megoldást. (DS211+) Az egyik lemez típusa jelenleg SHR (önálló). Mellé teszek egy másik uo. méretű lemezt, akkor lehetséges, hogy a meglévő adatok az új lemezre szinkronizálódnak és kész a tükör? Vagy a tömböt csak (mindkét lemez) formázással lehet létrehozni?

(#60750) Sanya válasza Ablakos (#60749) üzenetére


Sanya
nagyúr

tedd mellé a tömbbe és rászinkronizálja az adatokat.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.