Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60031) dkess válasza grabber (#60029) üzenetére


dkess
őstag

Hogyan is működik egy szünetmentes a NAS -al illetve akár PC -vel stb. leegyszerűsítve. Alapvetően két feltétel lehet ami alapján a NAS elmegy alvó üzemmódba - ezek közül elég, ha csak az egyik feltétel teljesül:

- beállítás alapján X perc áramszünetes üzem után megy aludni,
- amennyiben az UPS aksijának töltöttsége alapján már csak X perc lenne már csak hátra (Synology esetén amikor kap egy "low power" jelzést az UPS -től).

Míg az előbbit mi beállíthatjuk percre pontosan vagy akár ezt a feltételt figyelmen kívül is hagyhatjuk - addig az utóbbi mindig él, ezen állítani sem tudunk.

Azaz, ha az elsőre állítunk mondjuk 15 percet, akkor ezek a forgatókönyvek lehetségesek:

- Nem telt még le a 15 perc illetve az UPS sem küld "low power" jelzést - akkor még megy,
- Letelt a 15 perc --> NAS megy aludni,
- abban az esetben, ha a két tartomány "összeérne", azaz a 15 perc még nem telt le, de már ment a "low power" jelzés, akkor is --> NAS megy aludni.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van az előbbi feltételt állítani? Azért, hogy a UPS aksiját egy hosszabb áramszünet alatt ne merítsük le nagyon. Amennyiben csak a második feltétel alapján aludna a NAS, akkor amikor visszajön az áram, akkor üres UPS aksival várhatjuk azt (azaz a védelmi képesség és áthidalási idő gyakorlatilag nullává válik). Aztán, ha megint elmegy az áram ...

Tulajdonképpen az UPS aksi töltöttségének megőrzését szolgálja a másik feltétel is, hogy lekapcsoljuk-e magát a UPS -t. Ez a fentebbi téves feltételezés alapján nem azt jelenti, hogy az embernek oda kell battyognia és kézzel kapcsolnia (akkor logikailag nem is kellene rá beállítás), hanem hogy a NAS küldjön-e leállító jelzést a szünetmentesnek. Mikor kellene küldeni - hát mielőtt elmenne aludni (azaz a 2 feltétel közül legalább az egyik feltétel teljesül). Mi az értelme? Pl. ha van más fogyasztó is (pl. egy router), akkor attól, hogy a NAS elment aludni, attól az egyéb eszközök az UPS aksiját nullára tudná szívni ... Amikor visszajön az áram, akkor az UPS visszakapcsol - a NAS kap áramot és a szintén beállított automata indulás áramkimaradás opció (ugye UPS esetén ezt kötelezően be kell pipálnunk) miatt indul a NAS -unk.

A fentebbiek alapján pl. amennyiben az UPS aksi a végét járja, akkor áramszünet esetén azonnal teljesülhet az UPS "low power" jelzést küld feltétel és ilyenformán azonnal megy aludni a NAS -unk függetlenül minden más beállítástól. Ekkor csak annyi védelmünk van, hogy a NAS -nak van ideje elaludni.

Azt is vegyük észre, hogy alvó módból nem jön vissza a NAS -unk magától. El kell venni tőle az áramot (ezért van a kapcsolja ki az UPS -t opció) - majd visszaadni (amikor visszajön az áram) és így indul magától normál módban.

Szerk.: Sanyi.mTs

A "kérlek adjátok az áldásotokat a legolcsóbb/legszarabb vinyóra" jellegű kérdésekkel pls. GOTO a HDD -s topikba. Nyugodj meg - mindenre bólintani fognak ...

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.