Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39028) ZPC


ZPC
csendes tag

Sziasztok,

nagyon klassz a topik, egy rahedli hasznos infót mazsoláztam már itt össze :R , de most lenne egy sztorim, amihez hasonlókat már olvasgattam, de ilyen komplexet még nem találtam. Kicsit hosszú lesz, de ha másnak nem, tanulságnak talán jó lesz:

Van egy DS412+ Nasom, benne négy WD RED 6TB-os, ext4, Alap, mert a tárhely számít csak, minden pótolható rajta. 2014 ősszén vettem meg a két uccsó lemezt egyszerre/egy helyről, melyből az egyik egy év múlva szektorhibával kimúlt, gariban cseréltem és ez lett a 4. kötet.
Most november végén ez a lemez I/O hibával elszállt, a kötet tönkrement. A vinyót ép előtte töltöttem fel kb. egy terra új cuccal (valszeg még nem használt szektorokra) és PC-n néztem ebből egy filmet amikor lefagyott a kép, a NAS sípolt, hibás szektor bla-bla-bla.

A NAS-on lefuttattam a Bővített SMART tesztet, de nem talált semmit. Töröltem a tönkrement kötetet, majd újra létrehoztam és szépen visszamásoltam mindent. Gondoltam csak valami megakadt a torkán… egész újév napjáig, amikor ugyanezt eljátszotta. A Bővített SMART persze megint hibátlan. Nosza, PC-be átrak, HD Sentinel teljes SMART futtat. Minden OK, 100%, fanfárok. Gondoltam, nem dőlök be még egyszer, nézzünk felület tesztet: Olvasás teszt-hibátlan. Nosza, Olvasás + ÍRÁS + Olvasás-t neki, hisz az alig 78óra… de persze minden HIBÁTLAN!!! :Y

Na, épp itt tartottam és erősen vakartam a fejem, nézegettem a NAS naplóit, látom ám valami kínai IP cím már többször megpróbált csatlakozni- sikertelenül (HiHi), ezért jól letiltottam a piszkot, majd tuti ami ziher alapon indítottam egy vírus hajkurászást az Antivirus Essential-lal. Egészen 73%-ig jutott, amikor is a NAS ismét elkezdett sípolni!!!! Hát bíz az eredeti kettőből még bennlévő lemez – ami az első kötet volt, az összes telepített progival, Torrent, kamera progi, víruskergető stb. – is elszállt I/O hibával… :O

Miután sikeresen újraélesztettek és elvették tőlem a láncfűrészt, kikaptam az újabb beteget, be a PC-be, HD Sentinel Részletes önteszt lefuttat. Röpke 698 perc múlva közölte, hogy talált egy darab olvasási hibát és áthelyezte. Hurrá, ez már legalább valami. Mivel ezeket a vincsiket kicsit drágábban adják, mint önsúlyukat platinában, ezért, ha nem muszáj, nem szaladgálok egyből a ’bótba egy újért, ezért gondoltam merész leszek és visszateszem őket a NAS-ba, csak felcserélve:

- A régi 4. kötetest, ami először szállt el (de már kétszer), ámde semmivel sem találtam még csak hibára utaló jelet sem rajta, betettem az első helyre, és heccből Btrfs fájlrendszerrel újraalkottam. Persze teljes felületvizsgálattal és SMART vizsgálattal – amik nem jeleztek semmi gebaszt.
- A régi 1. kötetest, amin talált is egy hibás szektort a HD Sentinel, betettem 4.-nek. Kötet újraalkotása, teljes felületvizsgálat lement, ámde a gyors SMART-ba 90%-nál beletört a bicskája… Mondanom se kell, hogy ekkor már megszállottként olvastam a topikot és kerestem megoldást vagy legalább hasonló sztorikat, ennek köszönhetően egyszer egész négy napig is hagytam, hogy görcsöljön, majd egy újabb tanácsnak köszönhetően újra betettem a PC-be és ráengedtem a Western Digital Data LifeGuard Diagnostics-ot. Meg is találta az ominózus hibás szektort és boldogan közölte, hogy most már nem fog gondot okozni.

NAS-ba vissza, de persze a SMART továbbra sem akart lefutni. Hát egye penész, ez legyen az egyetlen progi ami nem fut rajta. Bevallom, addigra már kicsit untam az irgalmatlan hosszú teszteket…
Szépen visszamásolgattam mindent mindkét vinyóra, visszatelepítettem a progikat, lefuttattam a víruskergetőt (hiba nélkül lefutott), torrentezgettem, még a DSM-et is sikeresen frissítettem a legújabbra.
Volt három nyugodt napom, majd 28-án a Napló szerint „Tried to re-identiffy disk[1]”, azután pedig 31-én „Bad sector was found on disk[1]”, de a kötet rendben volt, állapota normál.
Ha van még valaki, aki idáig olvasott, az talán emlékszik, hogy ez az a lemez, amin nem talált semmi semmilyen hibát…
Aztán ma délután fél ötkor sípolás… „Bad sector was found on disk[1]” & „Volume [1] was crashed” – még szerencse, hogy épp visszaseedeltem minden torrentet. :DDD

Most itt ülök egy NAS előtt amiben van egy tönkrement kötetes vincsi, ami az iránymutató progik cirka egy hetes csócsálása szerint kifogástalan, meg egy másik, amin van egy áthelyezett hibás szektor, oszt jóccakát. :W

Mit csináljak? Használjam csak PC-ben ezt az újra kilökött vincsit, vegyek helyette egy másikat és reménykedjek, hogy a hibás szektoros nem romlik tovább? Talán a NAS-nak van valami kehe? Drága mulatság lenne, ha kénye-kedve szerint dobná vissza a vincsiket, a kereskedők pedig lehet furcsán néznének rám, ha közölném, hogy lehet egy hét múlva jönnék vissza cserélni, mert ez mégse volt szimpi a kütyümnek. :F

Mostanra kicsit megroggyant a bizalmam a WD RED-ekben, mit vegyek helyette? A SEAGATE IronWolf Pro 10TB jó alternatíva lenne (tárhelyből sose elég)? Nem okozna gondot, hogy az 7200-on pörög, vibrál?

Ha valaki tudna valami használható tanácsot adni, igen-igen hálás lennék! :R :R :R

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.