Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-09-05 14:01:59

LOGOUT.hu

2021. Júliusi frissítés - DSM 7.0 infók: Kb. egy hónapja jelentették be a DSM 7.0 RC-t, ami a kiadás előtti utolsó verzió (hivatalos sajtóközlemény). 2021. Június 29-től már telepíthetjük manuálisan a DSM felületén betallózva az új rendszert, de jelenleg ezt még mindenkinek csak saját felelősségére tegye! A figyelmeztetés oka: bizonyos alkalmazásokat (pl. Synology Moments és Photo Station helyett Synology Photos lesz, Cloud Station helyett Synology Drive Suite lesz) kivezetett a Synology a DSM7.0 megjelenésével és helyettük másokat vezet be. A teljes change log itt található.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26401) kenny123 válasza kenny123 (#26325) üzenetére


kenny123
addikt

Picit késve, de meglett a bibi. Az egyik.
DNS nem volt megfelelően beállítva, de most már jó, működik, látja a netet, köszi.

Viszont másik gebasz: Transmissiont tudom telepíteni, de el nem indul, hibát dob. Próbáltam újrarakni, újraindítani, de semmi. Google-ön sem találok ötletet hozzá..
Esetleg valami más, jól működő alternatívát tudtok ajánlani nas alá, aminek van ugyanúgy asztali remote oldala is? Imádtam a transmissiont többek közt ezért is...
Köszi.

yo

(#26402) kenny123 válasza kenny123 (#26401) üzenetére


kenny123
addikt

Meglett, törölhető, bocsi. :))

yo

(#26403) Fecmed


Fecmed
csendes újonc

Sziasztok!
2 kérdésben kérném a segítségeteket.
1. Adott egy Nas+ Tv Lan kapcsolat (DLNA) lehetséges lenne tv-n Nasról online oldalakról filmeketnézni? ( pl. Online filmek.hu, mozicsillag.hu, vagy nem tudom, nem ismerem ezeket ). A LG "okos" tv-ém nem nyitja meg ezeket az oldalakat, mert hiányolja a falsh pluginoka, nem is tölthető rá, tehát max laptop tv-re és úgy tudnék ilyen oldalakat megnyitni. Az meg elég nyűg.
2. Pc melléképületben zenei stúdió( wifin csatlakozik a hálózathoz ), nas bent a házban. A pc-n levő mappát szinkronizálnék nasra. Hogy tudom megosztani és szinkronizálni a mappát?

Megköszönném, ha segítenétek !

(#26404) Sanya válasza MrTwister (#26398) üzenetére


Sanya
nagyúr

Google billentyűzet, de sajnos nem tudom kikapcsolni a hibajavítást. Látszik, hogy segít, mi?

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#26405) Essejó válasza kenny123 (#26402) üzenetére


Essejó
veterán

Ha esetleg velünk is megosztanád a megoldást... ;]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#26406) kenny123 válasza Essejó (#26405) üzenetére


kenny123
addikt

Ja igen, hogyne. :D
Ha csak Simán fogtam és telepítettem a transmissiont, és utána egyből indítottam, nem volt ok hibát dobott.
Töröltem -> újraindítás, telepítettem pipa ki automata inditasbol -> újraindítás, és működik is. :D Valahol a sokadik Google oldalon volt egy ilyesmi hozzászólás, az alapján. :)

yo

(#26407) gyugyo79 válasza Mr Bond 007 (#26369) üzenetére


gyugyo79
addikt

Azért mert az aki elkezdte fejleszteni Plexet az anno az XBMC t próbálta Mac re hegeszteni a PLEX funkciója már az indulásnál tök más volt. Az összehasonlításnak ezért továbbra sincs semmi értelme.

De tudod mit ezt, hogy oldod meg Kodival: Van egy buta tv egy chrome cast egy mobil és wifi egy szállodában otthon meg a NAS on a filmek. A szálloda internet sebessége miatt a forrást kódolni kell.
Vagy nincs smb lehetőség hálózati lejátszásra. A Kodi elég önnmagában ???

(#26408) Mr Bond 007 válasza gyugyo79 (#26407) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Nyilván arra neked nem jó, de attól hogy van olyan szolgáltatása ami neked nélkülözhetetlen még nem teszi jóvá azt hogy arra amire tervezték (akadásmentesen bugok nélkük játsza le a filmeket és zenéket) szar. :U

[ Szerkesztve ]

(#26409) Madwe válasza gyugyo79 (#26407) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ha nincs smb, akkor venni kell rendes médialejátszót, mert a dlna is egy nagy hibaforrás. nomeg vmi beépített okostvs lejátszásról beszélünk valószínű, ami szintén nem a csúcs. Persze ha valakinek az elég s megy dlna-n minden ahogy szeretné, akkor nincs gond.

De azt azért látni kell, h alap esetben, smb-n történő lejátszás a favorizált. Belső hálón jellemző, s abban a kodi ezerszer jobb a plexnél. Az h épp külföldön vagy s transzkódolni akarsz az azért egy másik kérdés, s igen, arra jobb a plex. De mezei otthoni lejátszásra nem, mert pl nekem is csak a gondjaim voltak vele anno...

Lehet a kodi nem elég önmagában, de amire elég, abban sokkal jobb s biztosabb. Ha kell extra funkció, akkor arra ott a plex. Szerintem...

(#26410) gyugyo79 válasza Madwe (#26409) üzenetére


gyugyo79
addikt

Mert továbbra is összehasonlítotok egy média szervert egy lejátszóval . Pont azért lett, kezdték el anno csinálni a PLEX -et mert azok a funkciók, lehetőségek nem voltak meg az XBMC -ben egy nagy halom most sincs. Attól, hogy meg lehet nézni a lokális tartalmat PLEX -el is csak egy dolog, senki nem vitatja, hogy arra jobb a KODI DE van egy halom olyan dolog amit a Kodival nem lehet megcsinálni míg a PLEX tudja.
Ettől nem lesz szar a Kodi mivel más a funkciója max annak szar az egyik vagy a másik aki nem megfelelően használja ....

Az olyan hülyeségeket meg hogy mindenhova venni kell egy lejátszót hagyjuk már mert pld a háló szobába pld. sokaknak elég az okos tv funkciója dlna -val akár míg a nappaliba, mozi szobába ott a rendes rendszer ....

A villa szar mert a kés jobban vágja a húst ?

[ Szerkesztve ]

(#26411) Madwe válasza gyugyo79 (#26410) üzenetére


Madwe
nagyúr

Hát a villa szar, ha azzal akarod vágni a húst, s gyakran plexnél ez a helyzet :B

(#26412) Essejó válasza #82729984 (#26390) üzenetére


Essejó
veterán

Ha nincs szükséged a PhotoStationra, akkor mi a búbánatnak telepítetted? Ha már telepítetted de mégsem akarod kihasználni a képességeit akkor meg mi a plundrás nyavalyáért nem tudsz létrehozni egy külön Képek mappát ahova felmásolhatod a 6000 db színes és fekete fehér + 3D képeidet az unokákról, a kiscicákról etc és azt simán eléred Sambán keresztül, senki és semmi nem akarja majd konvertálni ott őket.
Nem tudom megérteni, hogy minek telesírni a topicot olyan triviális dologgal, hogy szar a Syno. Nem szar csak drága.. Viszont rajtad kívül használják még pár millióan a Synót és nagyobb részük teljes megelégedéssel.
Úgy látszik neked valamiért egyszerűbb azt gondolni, hogy mindenki más a hülye csak te vagy egyedül a Helikopter... ;]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#26413) Madwe válasza Essejó (#26412) üzenetére


Madwe
nagyúr

User error esetén 99%ban mindig a készülék vagy a szolgáltatás szidása a menő fórumokon, az vele jár :D

(#26414) Mr Bond 007 válasza gyugyo79 (#26410) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Már ne haragudj hogy ezt írom, de kit érdekel hogy szerver vagy lejátszó ha nem képes rá hogy lejátsza a tartalmakat, meg összerottyan a legváratlanabb dolgoktól? Nem tök mind1 mindek hívod? Lépjünk már túl a kodin, csak példának mondtam hogy arra kellett átállnom mert évek alatt felidegelt a plex használhatatlansága meg szenvedése. Attól hogy szerver, még ugyanúgy el kéne látni a feladatát helyi hálón meg neten keresztül is. Vagy szerinted ez felmentést ad a funkciójának hibás ellátására? Szerintem nem. :N

Nem akarom szét offolni a topikot úgyhogy nem írok többet ezügyben. Elnézést!

[ Szerkesztve ]

(#26415) gyugyo79 válasza Mr Bond 007 (#26414) üzenetére


gyugyo79
addikt

Ha át tudtál állni a Kodira a Plex -ről akkor ugye érzed, hogy nem a Fő funkcióját használtad a Plexnek. Ebből adódon a szarozásod sem hiteles simán lehet, hogy csak te nem tudod rendesen használni ...
Főleg, hogy jelen NAS operációs rendszerrére telepíthető alkalmazások esetén van PLEX és nincs Kodi így max azért szarozhatod a Plex -et mert a másik amit helyette úgy istenítesz nincs is ...

(#26416) agabe válasza Csabee. (#26400) üzenetére


agabe
addikt

Hát nekem úgy csak a torrent fileocskát tölti le a DM nem pedig amire hivatkozik.
Neked hogy működik azzal ?

[ Szerkesztve ]

(#26417) Csabee. válasza agabe (#26416) üzenetére


Csabee.
nagyúr

Én belépek a DS-get-be, bal oldalt a böngészőt választom, ott belépek az oldalra, letöltöm a fájlt és azonnal beteszi a letöltési sorba.

Üdv: Csabee.

(#26418) #82729984 válasza Essejó (#26412) üzenetére


#82729984
törölt tag

Na azért tegyük tisztába a dolgokat:
"Ha nincs szükséged a PhotoStationra, akkor mi a búbánatnak telepítetted?"

Mert a rendszer alapból ajánlottnak jelölte meg. Hozzáteszem, mint az utólag kiderült, a photostationnek semmi köze a konvertáláshoz azt attól függetlenül csinálja a rendszert.

"de mégsem akarod kihasználni a képességeit akkor meg mi a plundrás nyavalyáért nem tudsz létrehozni egy külön Képek mappát"

Mert itt még nem vált világossá számomra hogy mi a p.cs alapján kezdi el a konvertálást a rendszer.

"Úgy látszik neked valamiért egyszerűbb azt gondolni, hogy mindenki más a hülye csak te vagy egyedül a Helikopter..."

Bizonyára, de ha rákeresel a google-ben a synology nas disable converting kulcsszavakra, akkor kidob 35 ezer találatot, tehát úgy tünik nem csak én vagyok helikopter.

És akkor csak úgy mellékesen ha már állítólag annyira user friendly a cucc:
1, telepítéskor miért nem szól hogy konvertálni fogja a képeket ami akár hetekig is el fog tartani, biztos be akarod-e kapcsolni
2, figyelmeztethetne hogy a photo mappába csak akkor tedd a képeket ha konvertálni is akarod
3, mi a pöcsért hivja konvertálásnak, amikor nem is konvertálja a képet (ami ugye azt jelentené hogy módosítja/átméretezi az eredeti képet), hanem csak thumbnail-eket csinál.
4, miért nem lehet állítani hogy mekkora méretü/felbontású thumbnaileket akarok és akkor talán nem is tartana hetekig
5, ha egyszer örökös késleltetésre állítom, akkor miért kapcsolódik vissza és kezdi konvertálni egy reboot után?

Azért ne nevezzük már azt normálisnak hogy egy nas nekiáll konvertálni a képet kérés nélkül, ami hetekig eltart neki, eközben maxon megy a proci és se kikapcsolni nem tudod, se semmiféle beállítási lehetőséged nincs hogy amúgy milyen thumbnailekre is van szükséged.

Értem én hogy 1 bites usereknek készült, de azért csak elfért volna egy advanced gomb valahol, ahol az r>1 userek is állítgathatnak pár dolgot.

ugyanez igaz pl. a photo station-re is, nem lehet állítani a default mappát... És ha én nem a gyökér/photo mappát akarnám használni akkor igy jártam.
synology photo station default folder change -> erre is van pl. 26 ezer találat amire a válasz az hogy kb. igy jártál.

És hogy építő jellegü kritikát is mondjak, ezeket bele lehet irni ennek a topicnak az összefoglalójába.

(#26419) agabe válasza Csabee. (#26417) üzenetére


agabe
addikt

beteszi a letölétsi sorba azzal nincs gond, csak nem nem azt tölti le amit normálisan kellene, hanem csak magát a torrent file-t (pár Kbyte) legalábbis nálam pl ha ncore-ról próbálkozom.

[ Szerkesztve ]

(#26420) Essejó válasza ERPY (#26396) üzenetére


Essejó
veterán

Transmission problémádra a megoldás: #26406

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#26421) Madwe válasza #82729984 (#26418) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ha thumbnailt csinál aminek kisebb a mértete, az miért ne lenne átméretezés, ergo konvertálás :D? csak azért mert külön kopit ment belőle?

Azért nem tudod beállítani a thumbnail méretét, mert a thumbnaileket a photo station webapphoz csinálja, ahol fix a ui és fix a méret ami kell hozzá.

Bármikor állíthatsz be általad kívánt indexelési mappákat pl médiaindexre így azt a problémádat sem értem.

Reboot után minden ütemezet s megszakított folyamat újraindul. Ez szándékos, mert több problémát oldanak meg vele mint generálnak. Eleve nem kell gyakran rebootolni, kb csak nagy update-ekkor meg ha kifagy (ami ritka mint a fehér holló)...

Mellesleg ezen mind mind tudsz változtatni, ha nem 1 bites user vagy, belépsz sshval és szétáűllítasz mindent kedved szerint, nem vészesebb mint bármely freebsdben turkálni.

(#26422) gyugyo79 válasza agabe (#26419) üzenetére


gyugyo79
addikt

Az nc-hoz kell még 2 módosítás (fájl hozzá adása) a beállításoknál az egyik a bt keresésbe (ncore_synodev.dlm) a másik a fájltárolásba (ncore_synodev.host) , meg a felhasználónév+jelszó az oldalhoz. A nevük lehet más a kiterjesztésük és a tartalmuk a lényeg de a nevüket azért írtam mert így talán jobban megtalálod googliba. Ha nem találod akkor 1-2 nap és feltudom rakni valahova, hogy le tudd tölteni. A http://synology-forum.hu -n tuti fent van nem tudom van e hozzáférésed.

[ Szerkesztve ]

(#26423) #48967168


#48967168
törölt tag

Sikeresen végrehajtottam a pár hete tárgyalt vinyócserét (mindkettő badsectoros vincsit beadtam gariba, hátha) , és a kameráimat is sikerült visszaraknom.

Sajnos ma vettem észre hogy a DS Cam alkalmazásom nem működik (egyetlen más DS alkalmazás sem) holott szerintem minden beállítást megcsináltam a DDNS kapcsolathoz.

Mi lehet a probléma?



(#26424) Tyler Durden

A synoból kivett hdd-ket mivel lehet formázni? Windows alatt nem látja a rendszer, körbenéztem és irták, hogy linux/unix alatt lehet róluk adatot menteni.

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#26425) Patice válasza Tyler Durden (#26424) üzenetére


Patice
Topikgazda

Ha csak annyi kell, hogywin alatt formázhasd, akkor ehhez elég egy Mini Tool Partition Wizard is.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#26426) #82729984 válasza Madwe (#26421) üzenetére


#82729984
törölt tag

"Ha thumbnailt csinál aminek kisebb a mértete, az miért ne lenne átméretezés, ergo konvertálás"

Ez most lovaglás a szavakon, de ha én azt mondanám neked hogy a családi fotóidat konvertáltam 320x240-as méretre akkor valószinüleg a szivedhez kapnál. Na érted, a konvertálás alatt nem tipikusan azt értjük hogy kisebb felbontású előnézeti képeket csináltam melléjük.
Converting helyett kb. azt kéne irni hogy Creating thumbnails.

"Azért nem tudod beállítani a thumbnail méretét, mert a thumbnaileket a photo station webapphoz csinálja, ahol fix a ui és fix a méret ami kell hozzá."

Ez nem igaz. Konkrétan 5 különböző méretü thumbnailt csinál minden egyes képhez (aminek nem kevés helyigénye is van), azért tart egy fél örökkévalóságig a konverzió (és a workaroundom ezt limitálja le egy fajtává, azért lesz 100x gyorsabb).
ash-4.3# cat /usr/syno/etc/thumb.conf
[thumb 120]
phase=2
size=120
quality=90
filename=SYNOPHOTO:THUMB_S.jpg

[thumb 320]
phase=1
size=320
quality=90
filename=SYNOPHOTO:THUMB_M.jpg

[thumb 640]
phase=2
size=640
quality=80
filename=SYNOPHOTO:THUMB_B.jpg

[thumb 800]
phase=2
size=800
quality=90
filename=SYNOPHOTO:THUMB_L.jpg

[thumb 1280]
phase=0
size=1280
quality=90
filename=SYNOPHOTO:THUMB_XL.jpg

De úgy tünik, hogy itt csak én néztem meg hogy mit is csinál a rendszer valójában.

"Reboot után minden ütemezet s megszakított folyamat újraindul."

De ne induljon, ha én egyszer azt állítottam be hogy örökös késleltetés. Bár a konvertálás után nem csodálkozok rajta hogy az "örökös" szó sem azt jelenti hogy örökké, hanem hogy a következő rebootig.
Ugye mennyivel egyszerübb lett volna azt irni hogy késleltetés a következő újrainditásig...

"belépsz sshval és szétáűllítasz mindent kedved szerint,"

Ezt csinálom, csak alaposan meglepődtem hogy a gui-hoz külön synology -> angol szótárat kell fejben tartani mert náluk a forever az nem forever-t jelent. És már rettegek mert holnap jön meg a másik diszk amivel raid-1-at akarok csinálni, és félek hogy a gui-n bekattintom a raid-1-et és erre nehogy egy jbod-t csináljon mert náluk az a szó épp azt jelenti.

(#26427) ERPY válasza Essejó (#26420) üzenetére


ERPY
őstag

Köszönöm, láttam, már meg is csináltam, szuperül működik.

(#26428) Csabee. válasza agabe (#26419) üzenetére


Csabee.
nagyúr

Én nem azt teszteltem. Majd kipróbálom azt is :)

Üdv: Csabee.

(#26429) Tyler Durden válasza Patice (#26425) üzenetére

Csak ennyi kell, köszi a tippet!

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#26430) agabe válasza gyugyo79 (#26422) üzenetére


agabe
addikt

Koszi majd utananezek a heten ;)

Szerk:
A dlm mar meg is van : [link]

Szerk2:
Sot mindketto megvan itt

[ Szerkesztve ]

(#26431) daniel2121


daniel2121
senior tag

Sziasztok
Különböző méretű merevlemezt lehet raid-be rakni? Gondolok itt arra hogy ha van pl. egy 4tb-os,egy 3 meg egy 2tb-os vagy szerencsésebb ha egyformák?

[ Szerkesztve ]

(#26432) Borisz76 válasza daniel2121 (#26431) üzenetére


Borisz76
veterán

Synology Hybrid Raid ( SHR)

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#26433) Dragon27 válasza #48967168 (#26423) üzenetére


Dragon27
senior tag

Szerintem: QuickConnect ID: synology-galahu ......, alkalmazásban is ezt írod be: synology-galahu

(#26434) MrCsiT válasza #82729984 (#26426) üzenetére


MrCsiT
addikt

Tökéletesen igazad van. Valóban sok dolog van, amit nem feltétlenül kezel jól a rendszer. ..és még mindig az egyik legjobb nas op.rendszerről beszélünk.
Figyelembe véve, hogy valóban nem beszélsz hülyeségeket, valamint, hogy a Syno Support tényleg egész segítőkész, légy szíves, ha nem nagy gond, tedd fel ezeket a kérdéseket a Supportnak, és oszd meg, hogy mit írtak válaszul a felvetett problémákra. :R

..én a múltkor attól dobtam hátast, hogy a MailPlus droid appból eltűnt a szinkronizálási gyakoriság beállítási lehetőség. Ahogy én használom, nekem elég, ha akkor szinkronizál, mikor eszembe jut elindítani a telón az appot, de ezt semmiképp sem mobilnet terhére szeretném általában, hanem wifivel, de a frissített app szépen csipegette az adatkeretemet. Leírtam ezt a supportnak, erre írták, hogy "ó, nyugi ÓRÁNKÉNT szinkronizál automatikusan, nincs vele teendő". Na mondom, WTF?? Levelező kliens, és az a "fejlesztés", hogy nem tudok se push-t se semmit beállítani?! :W
Erre írták, hogy köv. verzióban ezt átgondolják. No, ha nem, írok nekik megint! Addig meg, szerencsére a telómon apponként tudom tiltani a háttér adatkapcsolatot, amit meg is tettem, de ez így azért akkor is egy vicc.

[ Szerkesztve ]

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

(#26435) DuDieHUN


DuDieHUN
aktív tag

segítséget szeretnék kérni, adott egy ds410 (DSM 5.2 5976 update 1), nem működik a Quickconnect, amikor engedélyezni akarom azt írja: "Hálózati hiba történt, ellenőrizzem a DNS és a hálózati beállításokat, mit kellene néznem pontosan, ami akadályozhatja a quickconnectet?

(#26436) pn4hvq


pn4hvq
senior tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy sulinetes ip-vel rendelkező synology ds415+, rajta fut egy mail server. A leveleket smtp relay-el egy másik szerverünkön (teljesen más ip, nem sulinetes) keresztül küldi el. Valami anomália van, mert vannak olyan címzettek, akiktől visszajön hibával a levél:
-450 4.1.8 <felado@synnas.hu>: Sender address rejected: Domain not found: (synnas "álnév")
-SMTP error from remote mail server after RCPT TO:<cimzett@cimzettdomain.hu>: 451 Temporary local problem
-SMTP error from remote mail server after DATA: 451 4.7.1 Please try again later (Greylisting)

A levelek többsége viszont hiba nélkül eljut a címzetthez. (Látok rá esélyt, hogy valami dns probléma okozza.)

Másik probléma is van a levelekkel, de ez a bejövő oldalon. Itt is vannak olyan feladók, akiktől nem kapjuk meg a leveleket, ráadásul nem sikerült kiderítenem, hogy miért nem. A nas felőli oldalon a visszautasított levelekről valami logot vissza tudok nézni? A mail serveren belül lévő levelezési naplóból ki tudom exportálni a postfix naplókat, de abban a feladó email címe nem szerepel.
Jelenleg nincs információm arról, hogy hány olyan levél van és kitől érkezett (volna), amit nem kaptunk meg.

Tudnátok valami ötletet mondani, hogy merrefelé kezdjek el keresgélni?

Előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#26437) Madwe válasza DuDieHUN (#26435) üzenetére


Madwe
nagyúr

Control panel - network - general részen a dns meg default gateway valószínű rosszul szerepel. Vagy pl több router is üzemel a hálózatodban, s mindegyik dhcp és dns serverként is üzemel - ez nem helyes, egy hálózatban egy dns és dhcp server legyen, másik routert tedd bridge módba (gyakran pl internetszolgáltató modeme is egy router, meg van saját router is, s kész is a baj)

(#26436) pn4hvq

Többrétű a probléma. Akiknek nem tudsz küldeni, visszadobja a mailt, mert gondolom reverse dns alapján nem találja a címet. De valószínű az spf és mx recordok sincsenek jól beállítva a domaineden. Egyáltalán tiéd a synonas.hu domain? Ha ez a tiéd, tedd rendbe az spf, mx recordokat, valamint ugye mindehez fix ip cím is kell, h legyen, ahol a szolgátatódat meg kell kérni, h a reverse dns-t állítsa be neked (azaz a synonas.hu az adott ip címedre mutasson - ugye a normál dns fordítva megy, azaz az ip címed a synonas.hu-ra mutat, ez az alap fix ip címből jön)

Ha nincs fix ip címed s a domain se a tied s ezért van relay szervered, akkor nem sokat tudsz tenni szerintem, bár lehet relay esetén pl meg lehet azt oldani, h ahova relay-ezel, annak a recordjaiba felvesztek téged is mint synonas.hu.

Ezeket kijátszani nem lehet, illetve vmennyire igen, de azok hackelések s pont azok miatt vannak ezek szigorúan betéve....

A fogadási oldalon pedig gyk. ugyanezen hibák közül vmelyik miatt nem kapod meg a levelet. Pl a mailserver appban az authenticationnél ha spf verifikálsz s náluk hibásan van kitöltve, elhasal.

(#26438) pn4hvq válasza Madwe (#26437) üzenetére


pn4hvq
senior tag

Köszönöm a választ :R .

Akiknek nem tudsz küldeni, visszadobja a mailt, mert gondolom reverse dns alapján nem találja a címet. De valószínű az spf és mx recordok sincsenek jól beállítva a domaineden. Egyáltalán tiéd a synonas.hu domain?

Igen, a domain az enyém. DE, ahol valószínűleg elhasal a dolog, mint említettem ez egy sulinetes fix ip, ahhoz (szerintem) tőlem függetlenül hozzárendeltek egy domainnevet: szerver1.iskolaneve.sulinet.hu, amit viszont szeretnék megoldani, hogy cimzett@szerver1.iskolaneve.sulinet.hu helyett cimzett@synonas.hu-t lehessen használni.

A szolgáltatótól bérelt szerver felületéhez korlátozottan van hozzáférésem, így ott be tudok állítani mx, spf rekordokat. Ami viszont csavar egyet a dolgon, az az, hogy a bérelt szerver kiegészítő aldomainje a synonas.hu. Meg tudom "erőszakolni", hogy a synonas.hu ip-je ugyanaz legyen a helyi dns-ben, mint a szerver1.iskolaneve.sulinet.hu-jé, de ha dnslookuppal rákeresek az ipre, akkor a szerver1.iskolaneve.sulinet.hu-t adja vissza.

Azért van kettő szerver, mert
1. a bérelt szerveren is van egy domain, rajta rengeteg élő email cím, valamint egy komplett weboldal is azon fut.
2. a synonas.hu fizikailag is itt van az épületben, a synonas.hu-s email címek kezelésére is van használva. Megszűntetni nem tudom, mert fut rajta egyéb más szolgáltatás is.

(A szerver1.iskolaneve.sulinet.hu domain semmire sincs használva, sulinetes hozadék.)

Mindkét domainen lévő emailcímekre szükség van, így nem tudom egyiket sem megszüntetni.

A relay szerver maga a bérelt szerver, és a rajta futó exim küldi ki mindkét domain leveleit. A kérdésre, hogy miért ez a megoldás van használva: nem tudom, így "örököltem" meg a szervereket.

A fogadási oldalon pedig gyk. ugyanezen hibák közül vmelyik miatt nem kapod meg a levelet. Pl a mailserver appban az authenticationnél ha spf verifikálsz s náluk hibásan van kitöltve, elhasal.

A nason nem volt beállítva az spf verifikálás, de spam assassin és dnsbl használva van. Ezeket ki tudom iktatni a sorból, ha ez okozná a problémát, de az egész úgy kezdődött, hogy 2 hete nem kaptunk emaileket a synonas.hu-s címekre. Én nem állítottam el semmit sem, így ezért is vagyok meglőve, hogy merre tudnám orvosolni a hibákat.

A (vélhetően) synonas.hu-n futó mail server által visszadobott levelekről valahol van log, amit legalább át tudnék nézni?

(#26439) #48967168 válasza #48967168 (#26423) üzenetére


#48967168
törölt tag

Megoldódott, csak a DDNS szolgáltatóra kellett várni, hogy élesedjen. Kicsivel később már küldték is a tájékoztató E-Mail-t hogy a kapcsolat visszaállt!

(#26440) Madwe válasza pn4hvq (#26438) üzenetére


Madwe
nagyúr

Az a baj, h ez ráadásul nem is rendes subdomain, hanem shared vagy fene se tudja van e rendes neve :D

Mindenesetre ezen valamint ezen lehet el tudsz indulni, de sajnos ezzel kapcsolatban nekem nincs tapasztalatom...

Nem tudom itt van e mailserver topik (hirtelen csak ezt találtam, de ezt rég nézték), de vmi hasonlóban lehet hamarabb kapsz választ mint a synoban, hiszen ez inkább mail mint synos probléma...

Fogadásnál ha a postfix logba se kerül bele, az azt jelenti, h már elötte elhasalt, a te szervered meg sem kapta. Ilyen nálunk is volt, ilyenkor az a baj h nem emlékszem mi nem volt náluk jól kitöltve, de vagy az mx, a, hello vagy reverse dns címe volt rossz... Javaslom az mxtoolbox.com oldalt, ott először keress rá a domainre ahonnan várod, majd utána lenyíló füllel tudod végigtesztelni mi hogy van kitöltve.

Ha pl blacklist filtereden hasalnának el, akkor ők kapnának egy bounce üzenetet, miszerint xy blacklisten vannak ezért nem sikerült.

Ha spfen hasalnának el, akkor emg postfixbe bekerülnének...

Azt hiszem erre amúgy talán az is megoldás, hha securityben whitelistre teszed őket - de lehet erre pont nem, mert el se jut hozzád no matter what...

[ Szerkesztve ]

(#26441) pn4hvq válasza Madwe (#26440) üzenetére


pn4hvq
senior tag

Köszönöm a segítséged, amint lesz időm, átolvasom a linkelt oldalakat.
:R

(#26442) Perzeusz


Perzeusz
tag

Pár hete én is beállítottam egy Nas-t otthon, egy 216play-t. Hosszas utánaolvasás után túl vagyok a legfontosabb dolgokon. Tanácsoltátok, hogy vegyek inkább egy rendes routert a UPC egybe routermodemje helyett. Vettem is egy Archer c5-öt. Beállítottam rajta mindent, amit kell, port forwardokat is megcsináltam. Közben felhívtam UPC-t, hogy tegyék bridge módba a modemet. Az is megvolt. Quickconnect, DDNS pipa. Photo station, download station mind ok. Feltöltés is ok.
Aztán olvastam, hogy lehetőleg ne az alapértelmezett portokon legyen a NAS. Ezért átváltoztattam a routeren is és a DSM-ben is egy 50ezer fölötti számra. Viszont azóta nem tudok más gépről belépni a felhasználónév.synology.me:port száma beírásával. Eddig be tudtam. Illetve otthon a saját PC-men a böngésző címsorában a https piros vonallal át van húzva. Ez mitől lehet vajon?
Vagy állítsam vissza 5000-es portra a dolgokat?

2 db WD Red 2TB eladó

(#26443) Madwe válasza Perzeusz (#26442) üzenetére


Madwe
nagyúr

Arra figyelj, h ha pl a http portot 51000-re a https portot meg 51001-re tetted, akkor vagy felhasználónév.synology.me:51000 de inkább https://felhasználónév.synology.me:51001-el csatlakozz (ilyenkor nem megy ált. a https redirect, azaz ha a https portot írod be, akkor kell elé a címsorba a https:// is.

A https címsor át lesz húzva, s el kell fogadnod h lehet nem biztonságos a kapcsolat stb. De pl ha létrehozol a vezérlőpult-biztonság-tanúsítvány útvonalon egy saját tanúsítványt letsencrypt-tel (ehez a 80as portot a nasra kell forwardolni amíg megteszed) a hozzadás gombbal, akkor utána már zöld pipás lesz a https-ed is:)

(#26444) G-Bali válasza zsolt501 (#26106) üzenetére


G-Bali
senior tag

Urja raktam de nem kellet semmit csinálni mert minden torrent vissza állt (megosztásba)... Lehetséges ez..?

(#26445) zsolt501 válasza G-Bali (#26444) üzenetére


zsolt501
nagyúr

Természetesen igen, mert csak a program törlődik a többi nem, mondjuk azért a beállításoknak is kellett volna törlődnie, de ez már mellékes, mert nálam is ez volt, TM esetén kellett újra mindent beállítgatnom.

[ Szerkesztve ]

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#26446) istvan170


istvan170
aktív tag

Az a problémám a Plex-xel (szerver: Syno nas, lejátszó :Mac mini) hogy elindítom a filmet a belső hálózaton (kábelen vannak összekötve, routeren keresztül) de amikor feliratot szeretnék betallózni, egyszerűen nem látszik a Nas, csak a Mac mini, miközben a film megy. :F
Tehát látszólag minden jó, mennek a videók, zenék, képek, jön a Plex szerverről az adat... de csak az Osx mappákat tudom tallózni, amikor feliratot keresek. Ha kimásolom a feliratot a minire, akkor vígan betallózza és megy is szépen. A Finder mindig simán csatlakozik a Nas mappáihoz. Minden fájlművelet működik benne.
2 napja nyomkodom, bármi ötletet szívesen fogadok.

(#26447) Perzeusz válasza Madwe (#26443) üzenetére


Perzeusz
tag

Köszi! Megpróbálom akkor ilyen formán is.
A https áthúzásra írt megoldást még emésztenem kell :) Amúgy az nem is zavar annyira. Inkább azért kérdeztem, hogy normális dolog-e.

2 db WD Red 2TB eladó

(#26448) Patice válasza istvan170 (#26446) üzenetére


Patice
Topikgazda

Mac minin milyen lejátszót használsz?

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#26449) istvan170 válasza Patice (#26448) üzenetére


istvan170
aktív tag

Hát ott is Plexet.

(#26450) Patice válasza istvan170 (#26449) üzenetére


Patice
Topikgazda

Kodi-t nem próbáltad? Annak elég lenne a Syno-ról az NFS, vagy Samba.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.