Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-09-05 14:01:59

LOGOUT.hu

2021. Júliusi frissítés - DSM 7.0 infók: Kb. egy hónapja jelentették be a DSM 7.0 RC-t, ami a kiadás előtti utolsó verzió (hivatalos sajtóközlemény). 2021. Június 29-től már telepíthetjük manuálisan a DSM felületén betallózva az új rendszert, de jelenleg ezt még mindenkinek csak saját felelősségére tegye! A figyelmeztetés oka: bizonyos alkalmazásokat (pl. Synology Moments és Photo Station helyett Synology Photos lesz, Cloud Station helyett Synology Drive Suite lesz) kivezetett a Synology a DSM7.0 megjelenésével és helyettük másokat vezet be. A teljes change log itt található.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23151) atike


atike
nagyúr

Kaptam egy érdekes kérdést Synology-val kapcsolatban. Adott egy nas (213J), otthoni hálózaton van, dydns-el van kirakva netre (az 5000-es port van átforgatva). Használnak Download Station-t (üres, nincs benne aktuálisan torrent), Video Station-t, és Médiaszervert. Két számítógép van a hálózaton, meg mobil eszközök és egy okos tévé...

Már többször megfigyelték, hogy este, amikor sem tévé, sem számítógép nincs bekapcsolva, torrent sem fut ismétlem - seedelni sem - csak úgy bekapcsol a nas "magától", a fél óra beállított hibernálós idő eltelte után lekapcsol.... Van hogy úgy is marad használatig, van, hogy lekapcsolás után egyből visszakapcsol majd megint fél óra után le, és akkor már úgy is marad. Ez késő este (hajnalban) van, és elvileg senki nem fordul a nashoz olyankor.

A kérdés az az, hogy létezik valamiféle naplózás arra, hogy ki lehetne deríteni, hogy minek a hatására éled fel csak úgy, vagy lehet valamit tudni/sejteni arról, hogy mi történik ilyenkor? Mivel lehet összefüggésben... (Ez megvolt DSM5-el és 6-al is amúgy).

Részemről a sajátomat már jó régóta használom, de ilyesmit nem tapasztaltam még.

(#23152) Borisz76 válasza crips15 (#23147) üzenetére


Borisz76
veterán

"A külső USB3-ra csatlakoztatott HDD-re is lehet download S-el torrentet menteni futtatni?"

A DS fut és egy rejtett mappába tölti le a cumót ami a köteteden foglalja a helyet.
A megadott célmappában akkor jelenik meg ha 100%-ra letöltődött.
Ez a cél lehet a NAS-on ugyanaz a HDD/kötet , NAS-ban másik HDD/ kötet vagy a külső USB-s HDD.

Tehát minden torrent 2X lesz meg....
Rejtett mappát nem látod...onnan megy tovább a seed.

A célmappában lévő cuccal pedig azt csinálsz amit akarsz.
Áthelyezheted, átnevezheted, törölheted. A seed akkor is megy tovább.

Végleg akkor lehet törölni ha a DS-ből is törlöd a "feladatot"
Ha nincs lomtár beállítva , akkor fel is szabadul a hely.
Ha van lomtár , akkor azt is üríteni kell és akkor szabadul fel a tárhely.

Nagy vonalakban. ( Bocs....most nem szúrtam be képeket )

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#23153) Sanya


Sanya
nagyúr

Törökország szálloda. Sok oldalt nem tölt be a gép és a telefon, mert dns hibára fut, mikozben mar a google dns-e van beírva.
Synology vpnjei tiltottak, egyik sem tud innen kapcsolódni.

Proxy szervert belőttem a nas-on, engedélyeztem a szálloda ip címére, azóta a csapat minden tagja az én NAS-omon keresztül netezik :)

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#23154) MrCsiT válasza Madwe (#23134) üzenetére


MrCsiT
addikt

Nekem úgy van az országspecifikus IP szűrés, hogy csak 2 országot enged, de ettől még nyugodtan le tudja kérni a mail szerverem (én nem teljes mail szerverként használom, csak pop3 fiókokból húz le leveleket a mail szerver, amit azután Syno-s userrel 1 fiókban meg tudok nézni) , hiszen a mail-el kapcsolatos portok nyitva vannak a szerveren..

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

(#23155) Madwe válasza MrCsiT (#23154) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ha popot használsz abba gondoltam h nem fog beleszólni, de az smtpbe beleköthet. Azért köszönöm, szerintem tesztelem majd amint rájövök hogy tudok küldeni magamnak egyszerüen mondjuk egy kínai levelet :D

(#23156) claire78


claire78
senior tag

AudioStationt fel lehet tenni egy korábbi verziót? Tegnapi frissítés óta, nem látja az AirPlay lejátszót a hálózaton, csak újraindítás után egy darabig. :W

(#23157) crips15 válasza bigdady (#23042) üzenetére


crips15
csendes tag

Szia, nekem meg az lenne a kérdésem, hogy az IP kamerákat hova kell csatlakoztatni, vagy ezt hogy képzeljem el. Most van egy vevő egység amihez csatlakozik 2db kamera amit hanyagolnék ha megveszem majd a DS216J, de nem tudom elképzelni sem, hogy mit hova kell majd kötnöm. Előre is köszönöm!

(#23158) crips15 válasza Borisz76 (#23152) üzenetére


crips15
csendes tag

Nagyon köszönöm!

(#23159) heroldbalu válasza crips15 (#23157) üzenetére


heroldbalu
tag

Az IP kameráknak mindenképp adj fix IP-t és ha azt akarod hogy egyszerűen be tudd állítani akkor legyen egy hálózaton a DS-el. Így a Survilance programban a kamera IP-t és a user/pass párossal egyszerűen feltudod őket venni.
Összegezve ugyanabba a switchbe dugd be őket mint amelyikbe a NAS-t.
ha a "vevő" DVR adja a tápot (POE) a kameráknak akkor arról is gondoskodnod kell

Synology, iPhone

(#23160) crips15 válasza heroldbalu (#23159) üzenetére


crips15
csendes tag

köszönöm. Valszeg akkor megpróbálom azt, hogy "vevő" dvr-t kötöm össze a routerrel és úgy nézem majd meg a NAS-el, mert korlátozottak a lan helyek.

(#23161) Varszegig válasza crips15 (#23160) üzenetére


Varszegig
veterán

Nem kell, hogy egy switchben legyenek szerintem, egy alhálózat kell. A switch egy buta passzív eszköz (kivéve amelyik nem, de gindolom nem arról beszélünk:).

(#23162) heroldbalu válasza Varszegig (#23161) üzenetére


heroldbalu
tag

Az egyszerűség kedvéért írtam így, de ha a routerhez hozzá kapcsolsz egy switchet és abba kötöd az is jó.

Synology, iPhone

(#23163) Varszegig válasza heroldbalu (#23162) üzenetére


Varszegig
veterán

Arra gondolok, hogy fizikailag lehetnek más switchen is, csak egyazon router egyazon alhálózatán kell lenniük. Lehet az egyik a router lan1 portjából kiinduló 40 switch elágazás után, a másik meg a router lan2 portjából kiindulva, 20 switchen át, lényeg, hogy a hálózat jól egyen konfigurálva.
Az hogy kevés a lan port az értelmezhetetlen számomra, olyan nincs, max. nincs otthon elég switch:)

[ Szerkesztve ]

(#23164) Magnat válasza Varszegig (#23161) üzenetére


Magnat
veterán

Egy hubhoz képest még a buta switch sem buta :)
Egyébként amiatt érdemes az ilyen "dedikált" forgalmat (a kamerák valszeg csak a nasra dolgoznak) egy eszközre tenni, mert így a köztük lévő forgalom az eszközök között nem fogja le a sávszélességet ... pl ha van a routeren A és B kliens, a switchen meg C és D, akkor (az egyszerűség kedvéért mindenhol azonos sávszélességgel kalkulálva) az a jó, ha a legtöbb adatforgalom A és B, illetve C és D között folyik. Ha A mondjuk C-nek pofázik, B meg D-nek, akkor a router és a switch közötti sávszélességen osztozniuk kell.
De abban igazad van, h azonos subnetben működni fog.

[ Szerkesztve ]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#23165) Varszegig válasza Magnat (#23164) üzenetére


Varszegig
veterán

Igazad van a sávszélben, de feltételezve a CAT 5e és a feletti kábelezést, gigás switch portokat, ez ma már nem lehet probléma.

(#23166) Magnat válasza Varszegig (#23165) üzenetére


Magnat
veterán

Attól függ, mekkora sávszélesség kell ... ha pl van egy gigabites neted és a nas a routeren van, a kemarák meg a géped meg switchen, akkor elviekben soha nem fogod tudni kihasználni a gigás netet azért, mert a kamerák streamje lefogja a switch és a router közötti gigabit egy részét :)

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#23167) atike válasza Magnat (#23166) üzenetére


atike
nagyúr

Na mert a kamerának a paramétereit nem lehet módosítani (kisebb bitráta, esetleg felbontás, x264 bekapcs, fps csökkentés). Durva lenne ha egy pár kamera megenné a gigabitet. Van olyan (kb 70 kamerás) rendszerünk ahol gond nélkül üzemeltetünk úgy, 720p, 15fps, x264-re vannak állítva (mozgásra rögzítéssel) és a szerver gigabites portján 30-40% terhelést mérünk... :U Szóval egy pár kamera csak szinte névleges terhelést jelent gigabiten jól beállítva.

(#23168) claire78 válasza claire78 (#23156) üzenetére


claire78
senior tag

Megtaláltam a csomagokat, meg is próbáltam manuálisan telepíteni, de nem engedi, mert hogy van már frissebb telepítve. Hát remek... :U

(#23169) Magnat válasza atike (#23167) üzenetére


Magnat
veterán

Nagy összegben mertem volna fogadni, h lesz valaki aki beleköt a példába ... senki sem mondta, h megeszi a gigabitet, az mondtam, h ebben az esetben már nem lehet kihasználni teljesen, de akkor a kedvedért egy másik példa: a routeren a nas, a switchen 2 pc. Az egyik másol lokál diszkről nasra, a másik letölt (gigabites) netről.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#23170) psg5


psg5
veterán

Sziasztok! Segítsetek légy szí.
Hogy hajtok végre 2 lemezes 215 ösben lemezcserét? Gondolok arra hogy kiveszem a cserélendő lemezt es mielőtt beteszem az újat előtte visszakapcsolom a nast vagy felesleges? Vagy csere előtte torlok mindent a cserélendő lemezrol vagy a kötetet törlöm es csak utána veszem ki? Vagy simán kicserélem a többit megoldja a nas? Nem a cserélendőn van a dsm, hanem a másik benntmarado lemezen

F.K.T.

(#23171) #56573440 válasza psg5 (#23170) üzenetére


#56573440
törölt tag

Minden belső lemezre felkerul a dsm.

Raid 1?shr? Egyszerű kötet? Vagy mi a helyzet? Nem mindegy.

(#23172) atike válasza Magnat (#23169) üzenetére


atike
nagyúr

Nem belekötöttem, csak pontosítottam. Peace! :R

(#23173) psg5 válasza #56573440 (#23171) üzenetére


psg5
veterán

Egyszerű kötet, simán 2 kötet.
Eredetileg egy lemez volt bent mikor dsm et telepítettem majd később egy másikat is betettem, most ezt a másikat cserélem. Nincs raid.

F.K.T.

(#23174) Borisz76 válasza psg5 (#23173) üzenetére


Borisz76
veterán

Tehát 2 db HDD és 2 db kötet.

Mentsd le az adatokat arról a HDD-ről amit ki akarsz venni !!!

Ha van hely a másik köteten akkor oda ha nincs akkor külső USB-s vinyóra.

Mivel két önálló kötet ezért nincs semmilyen védelem alatt !

Gondolom a kivett HDD kapacitásánál nagyobbat tervezel berakni.
Mentés után :
- Kikapcsolás
- Régi HDD kiszerelése
- Új HDD behelyezése
- Bekapcsolás

Ezt követően addig nem fogod látni és használni az új HDD-t amíg a Tároláskezelőben be nem állítod, hogy mi legyen a sorsa.

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#23175) psg5 válasza Borisz76 (#23174) üzenetére


psg5
veterán

Köszi.

Mentés megtörtént. (még a másik lemezről is, de ha arról nem törlődik semmi akkor az felesleges volt, bár biztonsági másolat akkor legalább arról is van.)
Külső hdd-re mentettem.
Igen nagyobbat teszek be.
DSM-ből ha nem törlöm a kivet lemezen/köteten lévő megosztott mappákat az nem lesz gond? Ott marad egy hivatkozás vagy úgyis törlődik?

F.K.T.

(#23176) Grougon válasza Varszegig (#23163) üzenetére


Grougon
tag

Ha jól van konfigolva egy alhálózat sem kell, nekem sem ugyan azon van. Neten keresztül is működik pl.

(#23177) psg5 válasza Borisz76 (#23174) üzenetére


psg5
veterán

Minden jónak tűnik, de most zárójelben a kötet szó után ott van, hogy (SHR). Erre nem emlékszem, hogy volt. Mit jelent?

F.K.T.

(#23178) heroldbalu válasza atike (#23167) üzenetére


heroldbalu
tag

Természetesen jó konfigurációval úgy is működik ha a kamera a világ másik végén van, én meg Magyarországon akarom rögzíteni, megoldható VPN-el vagy más technikával is mindenféle "hókusz pókusz" nélkül is. De a kérdés úgy hangzott, hogy nem ért hozzá ezért az egyszerűség kedvéért, rövidítettem a dolgon. Pont azért mert feltételezem, hogy kevés hálózati ismerettel rendelkezik, de mégis szeretné saját maga megcsinálni.

Synology, iPhone

(#23179) Vakvakond


Vakvakond
csendes tag

Sziasztok!
Régóta töröm a fejem egy Synology megvásárlásán. Szeretném megnézni a felületét az élő demón keresztül, de valahogy nem tudok kilyukadni, amit találtam az nem működött. Tudna valaki esetleg egy működő linket? Előre is köszönöm.

(#23180) Mezga Aladár válasza Vakvakond (#23179) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Valamiért megszüntették.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#23181) atike válasza atike (#23151) üzenetére


atike
nagyúr

Erre valaki valamit...?

(#23182) Sonja válasza Vakvakond (#23179) üzenetére


Sonja
veterán

DSM 6.0 Live Demo

Ui.: Tökéletesen működik nálam, most próbáltam ki.

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#23183) Mezga Aladár válasza Sonja (#23182) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

THX

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#23184) Vakvakond válasza Sonja (#23182) üzenetére


Vakvakond
csendes tag

Köszönöm, a chrome-mal működött.

(#23185) crips15 válasza Patice (#23140) üzenetére


crips15
csendes tag

Szia,
sokat gondolkodtam azon amit írtál. Megnéztem és 1Tb elég lehet, viszont a tükörmásolás valahogy megnyugtatna. Így a kérdésem.
Mi lenne ha a két HDD-t 4x1Tb-ra szedném és két HDD lévő 1Tb-on lennének a fontos cuccok és azt tükrözném.
Lehet ilyet? Mit használjak SHR-t vagy Raid 1-et?
Előre is köszi.

(#23186) psg5


psg5
veterán

Sziasztok!

Nem vagyok jártas adatmentésben.:
Ha lementem Nas-ról egy külső hdd-re a teljes anyagot és kb 2 hónap múlva megint szeretném, akkor írjam felül a már mentettet vagy hozzak létre egy újabb mappát ami viszont újra nagy helyet foglal? Hogy érdemes ezt megtenni?

F.K.T.

(#23187) ohje2


ohje2
csendes tag

Sziasztok,
Amiota felraktam a transmissiont, a NAS hdd nem megy at idle be. Termeszetesen arra az idopontra gondolok, amikor alternativ bandwidht setting aktivalva van "0" es "0" kb/sec re allitva.
Ha leallitom transmissiont akkor szepen elmegy sleep be 10 perc utan, ahogy kell.

Valakinek otlet? Koszi

(#23188) takos


takos
tag

Sziasztok!

A DSM-ben azt hogy lehet beállítani, ha egy új torrentet indítok el(chrome vagy firefox add-on-al), akkor a töltés egy megadott mappába menjen, s ezt mindig ki lehessen választani.
Pl. Adott sorozat a sorozatok mappába töltődjön, adott film a filmek mappába, mindig én dönthessem el, hogy hova.
Az androidos app-nál ez működik is, úgy láttam,

Köszi:
takos

A vasam? Lenovo S400U, Intel Core i5-3337M,524HDD+24SSD, 8GB DDR3 1600MHZ

(#23189) Madwe válasza ohje2 (#23187) üzenetére


Madwe
nagyúr

0 kbps sebességkorlát mindenhol azt jelenti, h korlátlan, nem pedig azt h álljon le :D

(#23190) Borisz76 válasza takos (#23188) üzenetére


Borisz76
veterán

[link]

Mivel a DS-ben 1 db Célmappát lehet megadni ezért a linkben szereplő megoldást lehet használni.
Letöltés után áthelyezés a "célmappából" az általad jónak látott helyre.

Myth

Simán lehet használni desktop HDD-t.
Nálam mind a 12 db az....
5400-s és 7200-s fele fele arányban.

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#23191) Myth


Myth
aktív tag

Sziasztok!

Olvastam, hogy többet sima desktop vinyót használnak NAS-ba is. Erről a vinyóról mit gondoltok? Toshiba 3TB SATA3 32MB PA4293E-1HN0 5700 rpm. Mehet-e a NAS-ba vagy inkább 2tb-os WD RED? Árban ugyanott vagyok.

Üdv

[ Szerkesztve ]

Battletag: Myth#1775

(#23192) Dr.FantastiK válasza Sonja (#23182) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

ahhoz kepest hogy egy Xeon van alatta, Baromi Lassu ! :Y

egy nagy kupac xarrt sem er ez az egesz virtualizaciojuk ! ;] ;]

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#23193) ohje2 válasza Madwe (#23189) üzenetére


ohje2
csendes tag

En akarhol olvasom, mindenhol igy irjak. 0kb ra allitas le/feltoltes a schedule-nel jelenti, hogy inaktiv legyen a transmission adott idoszakban. Berakok letoltest nem is szedi, tehat ennek igy jonak kene lennie..

(#23194) #44630784


#44630784
törölt tag

Sziasztok.

Néha a ds214play elkezdi veszettül pörgetni a vinyókat és tölt lefelé valamit maximum sebességgel. A download station biztosan nem csinálja, mert nincs benne egy darab job sem. Ha újraindítom a gépet, akkor abbahagyja egy darabig, majd fél-egy nap múlva újrakezdi. A lemezeken a hely nem csökken.
Van valami módszer arra, hogy monitorozzam melyik process-alkalmazás-service-valami mennyire használja a hálózatot?
Illetve tapasztalt már valaki valami hasonlót?

DSM verzió: DSM 6.0-7321

(#23195) Magnat válasza ohje2 (#23193) üzenetére


Magnat
veterán

Szia,

Esetleg ha így nem sikerül, próbáld a Task Schedulerben leállítani a Transmissiont meg újraindítani:

/var/packages/transmission/scripts/start-stop-status stop
/var/packages/transmission/scripts/start-stop-status start

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#23196) kaviat válasza psg5 (#23186) üzenetére


kaviat
tag

mind két verzió lehet jó megoldás mentésre, te neked kell eldöntened mire optimalizálsz. ha mindig csak a legutolsó verzió érdekel, akkor simán felül írhatod a régebbi mentésedet, de ha pl. bizonyos munkák régebbi munkafázisait, régebbi verzióit is elérhetővé akarod tenni, akkor jön a külön könyvtárba másolás minden alkalommal. mind két esetben ki kell számold a helyfoglalásokat, illetve ha külön könyvtárakba rakod a mentést, akkor azt is, hogy hány mentésgarnitúra után kell letöröld a legrébebbit, hogy elférj a mentős diszken.

(#23197) Mr Bond 007 válasza Dr.FantastiK (#23192) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Gondolom nem dedikáltak több milla körüli vasat azért hogy nyomogassák. Én is letolnám minimumra az erőforrások kiosztását a demó felületeknek. + ez nem a bix központból fut. Arra amire kitalálták bőven megfelel.

(#23198) psg5 válasza kaviat (#23196) üzenetére


psg5
veterán

Köszi. Igazából kizárólag új fájlok kerülnének a régiekhez, vagyis nem is annyira felülírás, hanem "hozzáírás". Ekkor pl Totalcommanderben mit érdemes választani másolási módnál?

F.K.T.

(#23199) Borisz76 válasza psg5 (#23198) üzenetére


Borisz76
veterán

TC-ben a másolás menete úgy, hogy a régieket nem piszkálja de az újakat átmásolja :

Példámban BAL oldalon a CÉL mappa, JOBB oldalon a FORRÁS mappa :

Kijelölés :

Másolás Gomb alul vagy F5 , OK a folytatáshoz

Majd a felugró menüből : Mind kihagyja !

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#23200) Madwe válasza psg5 (#23198) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ha a nasról a nasra csatlakoztatott merevlemezre akarsz írni, akkor használd a webes felületet, mert az gyorsabb lesz sokkal (ott is van overwrite meg skip, neked overwrite kell sima másolásnál). Ha a gépeden adod ki a parancsot, akkor egyrészt a gépednek végig bekapcsolva kell lenni a hálózaton, másrészt minden adat a nas-router-gép-router-nas útvonalon fog átmenni! Ez minimum fele olyan lassú lesz!

Másrészt ilyenre tudsz backup meg sync programokat is használni a nason, pl ott van kapásból az elején egy usb port s egy dedikált valós sync gomb tudtommal, bár azt én még nem használtam.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.