Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-09-05 14:01:59

LOGOUT.hu

2021. Júliusi frissítés - DSM 7.0 infók: Kb. egy hónapja jelentették be a DSM 7.0 RC-t, ami a kiadás előtti utolsó verzió (hivatalos sajtóközlemény). 2021. Június 29-től már telepíthetjük manuálisan a DSM felületén betallózva az új rendszert, de jelenleg ezt még mindenkinek csak saját felelősségére tegye! A figyelmeztetés oka: bizonyos alkalmazásokat (pl. Synology Moments és Photo Station helyett Synology Photos lesz, Cloud Station helyett Synology Drive Suite lesz) kivezetett a Synology a DSM7.0 megjelenésével és helyettük másokat vezet be. A teljes change log itt található.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20501) tobias40


tobias40
veterán

"Jó lenne megmérni vhogy hogy a mederer meg a NAS között milyen a sebesség,ezért is lenne jó ha a FS-be vhogy feltudnám venni a lejátszót,igaz annak csak külső usb-s vinyója van... :U"

Ftp-n felvettem a mederert de az usb-s disket nem látom csak a belső szerkezetét.

Wines gépről látom de nem tudom hogyan lehet a NAS-ra is felcsatolni!?(ha lehet)

(#20502) MrCsiT válasza dallosszabi (#20467) üzenetére


MrCsiT
addikt

A NAS a vezérlőpult/hálózat részen a LAN-t megnézve mit ír? Gigabites az a csatlakozás? :F

Az Asus routereknek csini felületük van. A Tiéd mit mond? Gigabites a kapcsolat a NAS és a router, valamint az eszköz - amire másolnál - és a router között?

Tuomas:
bőven a teljesség igénye nélkül, pár alaptipp:
- alapértelmezett portok (főleg a hozzáférési 5000,5001) módosítása custom portra (pl- 40-60000 környékére), illetve port forward beállítás a routeredben;
- a NAS-on a biztonság/ PPPOE hozzáférésnél megadni, hogy csak Magyarországról lehessen csatlakozni az eszközhöz; ugyanitt a biztonságnál megadni, hogy hány próbálkozás után tiltsa ki a csatlakozni akarót; ugyanitt a biztonságnál megadni, engedélyező listára a saját, otthoni, fix IP címes gépedet, hogy azt ne tudd kitiltani. ( :N );
- technikai felhasználók létrehozása, pl. win csatlakozáshoz, hogy fel tud csatlakoztatni a NAS-on létrehozott mappákat;
- ha 2 lemezed van raid1-ben, igen erősen átgondolandó, még az elején ( :DDD ) , hogy kell-e raid-ben lennie a letöltött filmecskéknek (ha vannak.. :DDD :N ) , vagy jobb a 2 db, teljesen különálló kötet a 2 lemezen, és ütemezett feladattal megoldani, hogy a 2. lemezre rendszeres mentés készüljön az 1-es lemez fontos anyagokat tartalmazó mappáiról;
- DDNS beállítás : ahhoz, hogy el tudd érni távolról. Saját tapasztalatom szerint, a dyndns.hu szolgáltatóval sokkal gyorsabban elérem távolról a NAS-t, mint a synology.me -s címmel, de ez állítólag nincs így mindenkinél..

Kérdezz bátran, ha van mit, valaki csak válaszol majd...

Patice: linkelnéd kérlek az újaknak, melyik hsz-ben volt összeírva a még-nem-kész összefoglaló a NAS-okról? :R

[ Szerkesztve ]

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

(#20503) Tuomas válasza MrCsiT (#20502) üzenetére


Tuomas
addikt

Köszönöm :)

Portokat még nem állítgattam (egyenlőre nem is tudom hol kell, és a port forward is egyenlőre kicsit homályos), a quick connect segítségével érem el más hálózatról, egyenlőre. Igaz ennek a biztonságosságát nem tudom, kételkedem minden esetre, tehát nyitott vagyok a ddns féle megoldásra is.

Hogy tudom megadni, hogy csak Mo-ról férjek hozzá? A tiltást megcsináltam, azt is, hogy 2 nap után feloldja (hátha kicsukom magam) Beállítottam még kétlépcsős azonosítást is, és letöltöttem a synology vírusírtóját is.

A felhasználósat úgy csináltam, hogy az elején kért egy felhasználót, az saját magam, azt használom az asztalin és a mobilon is. Jelenleg egyedül férek hozzá, így több felhasználó szerintem nem szükséges.

Jelenleg csak egy meghajtóm van, később tervezem egy másikat, akár 2-3 tb-osat is. Majd akkor jó lenne a különálló, viszont ütemezett mentést készítő, de ez a jövő zenéje, egy fél évig nem hinném hogy bővítem. Van külső vinyóm, arra csinálok mentéseket a fontosabb dolgokról, a filmekről semmi szükség.

Amiket nem tudok:
- Portok, hogy miért kell átírni, valamint hogy állítható be legkönnyebben a távoli elérés, vpn? HTTPS portot érdemes beállítani, illetve a HTTPS kapcsolatot engedélyezni?
- a download manager nem tölt fel, valamint ha letöltődik a torrent, akkor megáll automatikusan, nem kezdi el seedelni, hiába állítottam be, hogy akkor álljon le, ha eléri a 100%-ot a megosztási arány.
- Ez a quick connect dolog mennyire biztonságos?

[ Szerkesztve ]

We were here

(#20504) Patice válasza XTaki (#20500) üzenetére


Patice
Topikgazda

Nem, nem egy teljes kötetről kell, hanem csak azt írtam, hogy a NAS magának készítse el a biztonsági mentést, mert abból vissza tudja úgy állítani az adatokat az első köteten, hogy alatta megnövekedett a tárhely.

Főmenü --> Biztonsági mentés és replikáció --> (Bal oldalon) Biztonsági mentés és létrehozol egy új biztonági adatmentési feladatot. Célhelynek meg USB-re kötött lemezt is választhatsz.

+

Vezérlőpult --> (Rendszer) --> Frissítés és visszaállítás --> Konfiguráció biztonsági mentése. (A biuztonság kedvéért, nem biztos, hogy szükséged lesz rá, mert a másik lemezen meglesznek a beállításaid, csak sok alapértelmezett mappa/megosztást alapból a DSM az első lemezre pakol és nehogy erre ne "emlékezzen".)

Új HDD berakása és formázása után az elsőnél ezt választod:

Főmenü --> Biztonsági mentés és replikáció --> (Bal oldalon) Visszaállítás --> Visszaállítás innen... --> Adat --> Helyi visszaállítás és betallózod az USB-s mentésedet (amit szabadon elnevezhetsz).

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#20505) tobias40


tobias40
veterán

Én nagy baromságot kérdezek hogy nekem nem válaszol senki? :O

(#20506) caris1 válasza tobias40 (#20505) üzenetére


caris1
tag

A FileStation-ben tudsz bemountolni SMB megosztásokat:

We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.

(#20507) ada19


ada19
senior tag

Sziasztok,

DS115j-n használ valaki Plex-et? Csak DLNA miatt kellene, természetesen transcode eszembe se jutna ilyen hardverrel.. Múltkor felraktam, de 15 percig 99%-n pörgött a CPU és semmi nem történt, egyáltalán nem megy vele vagy csak türelmetlen voltam és pl. indexelt (semmi extra nem fut a háttérben mint torrent, Photo vagy Video..)?

Köszi

Mégsenem

(#20508) caris1 válasza ada19 (#20507) üzenetére


caris1
tag

De miért kell a DLNA miatt Plexet felrakni? Azt a DSM is tudja, a Media Server csomagot kell felrakni és elindítani. Rengeteget használtam, jól működik.

We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.

(#20509) ada19 válasza caris1 (#20508) üzenetére


ada19
senior tag

TV-n lévő Plex kliens miatt, ami PMS-el kommunikál. :) A Samsung TV meg eddig is lejátszott mindent natívba (úgy értem Plexen keresztül transcode nélkül), csak szeretném a PC-n futó Plex-et leváltani így.

A folder szerű tallózás enyhén barátságtalan, és nem is csak én használom..

Mégsenem

(#20510) caris1 válasza ada19 (#20509) üzenetére


caris1
tag

Értem, akkor kénytelen leszel kivárni, amíg befejezi az indexelést (ha azt csinálja) :DDD

We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.

(#20511) tobias40 válasza caris1 (#20506) üzenetére


tobias40
veterán

Az alsó képen a "jffs" kell az usb-s vinyó miatt,vagy az csak neked van így beírva vmiért?

(#20512) tobias40 válasza caris1 (#20506) üzenetére


tobias40
veterán

Közben sikerült,köszönöm szépen! :R

(#20513) caris1 válasza tobias40 (#20511) üzenetére


caris1
tag

Nálam jffs az egyik megosztás neve, azért az van ott. Örülök, hogy sikerült. :))

We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.

(#20514) XTaki válasza Patice (#20504) üzenetére


XTaki
tag

1) megveszem a 3 teras diszket

2) az elso volume1-rol csinaltam mentest a masodik volume2-re.
ez voltakepp napi mentes.

3) megcsinalom a konfiguracio biztonsagi menteset

4) berakom az uj diszket

5) megcsinalom az uj volume1-et, immaron a harom teras diszkkel

5) a volume2-rol visszallitom a volume1 megfelelo folderjeit

orulok, csinalok meg par millio fotot es videjot!

kosz!

XTaki

(#20515) claire78 válasza Patice (#20454) üzenetére


claire78
senior tag

Köszi a leírást, nagyon jó lett! :)
Hasonló megoldáson gondolkozom én is: a méregdrága gyári vezeték-nélküli hangszórót szeretnék megvalósítani, minél olcsóbban. A konyhába kellene nekem is egy vezeték-nélküli eszköz, amit telefonról (DS Audio) tudnék vezérelni és természetesen a NAS tartalmát tudnám ráküldeni.
Raspberry van itthon és ahogy utána olvastam, ezzel is viszonylag egyszerűen megvalósítható.
Csinálta már valaki ezt a megoldást?

(#20516) kaviat válasza claire78 (#20515) üzenetére


kaviat
tag

mintha rpi-ről azt olvastam volna, hogy a saját hangja kicsit harmatos, a cyrus addicionális hangkártyával viszont már jól szól..

megj : nálunk a konyhába amúgy egy sima usb-ről tölthető jbl BT-s kis hangszóró vált be, csajom ipad-je a forrás, tilos stream vagy apple music a forrás legtöbbszőr, de ha meghozza az utójézuska a diszkjeimet akkor DS Audio is menni fog. egyenlőre még tesztüzemmódban fut a cuccbugi, a zenéimet majd csak a végső diszkek beüzemelése után fogom rátenni a syno-ra..

[ Szerkesztve ]

(#20517) tobias40 válasza caris1 (#20513) üzenetére


tobias40
veterán

4,5-5 MB/s másolási sebesség jónak számít a NAS és a mederer usb-re kötött vinyója között,vezetéken?
Usb3-as ha jól tudom de nem biztos.Gondolom nem rossz ez de az usb sebessége a szűk keresztmetszet,nem? :U

(#20518) Patice válasza claire78 (#20515) üzenetére


Patice
Topikgazda

Ha már a Raspberry adott, akkor simán megoldható. Pl. OpenELEC-kel, mert azt is listázza a DS Audio, mint kimeneti eszköz, mivel AirPlay-t tud az OpenELEC.

De akár Volumio-val is megoldható.

(#20516) kaviat:

Nekem az ilyen megoldásokkal az a bajom, hogy iPad nélkül nem működik, + meríti az iPad-et, mert annak kell a streamet küldeni a BT-s hangszóróra.

CCA pedig minden már nélkül működik. A NAS nálam úgy is megy 24/7 és nem akksiról. Ennek nem gond az akár folyamatos stream sem.

(#20517) tobias40:

Szerintem nem. Bár az is igaz, hogy ilyenkor a limitáló tényező a media player procija, ami a másolást intézi az USB-s vinyóra (hálózaton keresztül). Egyszerűen nem ilyen feladatra van kitalálva.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#20519) tobias40 válasza Patice (#20518) üzenetére


tobias40
veterán

Arra jó hogy nem kelljen hurcolászni az usb-s vinyót másolásra,egész éjszaka ráér átmenni a film!
Ez volt a cél hogy tudjak mozgatni adatokat a két eszköz között... :R

Üdv!

(#20520) claire78 válasza Patice (#20518) üzenetére


claire78
senior tag

Volumio, AirPlay, köszönöm az infókat! :R :DD
Már csak a kivitelezést kell kitalálni, szép esztétikusra. :)

(#20521) crissprivat


crissprivat
senior tag

Hali.
DS-e letöltöttem egy fájlt,de nincs a megadott mappában. Ezt mutatja:

Mi a baj,hol van a fájl :F Ilyen még nem volt :W
Ja és nem enged vele semmit jobb klikk után,csakis törölni.

[ Szerkesztve ]

Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248

(#20522) crissprivat válasza crissprivat (#20521) üzenetére


crissprivat
senior tag

Egy DS újraindítás megoldotta ;)

Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248

(#20523) caris1 válasza crissprivat (#20521) üzenetére


caris1
tag

Melyik DSM verziót használod? És melyik Download Station-t? Ismert hiba sajnos, nálam is előjött.

A fájl a rejtett @download mappában van, csinálj egy temp nevű megosztást, telnettel vagy SSH-val lépj be a nas-ra és add ki a következő parancsot.

mount --bind /volume1/@download /volume1/temp

Utána a temp mappában megtalálod a letöltéseket. Mindegyik letöltési feladatnak saját (számmal ellátott) mappája van. Keresd meg az adott letöltéshez tartozót és másold ki belőle a fájl.

We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.

(#20524) #29810560 válasza crissprivat (#20521) üzenetére


#29810560
törölt tag

Ez a sárga pipa azt jelzi, hogy a fájl már 100%-ban letöltődött, de még nem záródott le. (Nincs fájlvége.)

Amíg nem záródik le a fájl nem jelenik meg a fájlrendszerben a letöltés helyén és nem is lehet megnyitni/kezelni sem. (Amint lezáródik hozzáférhető/látható.)

(#20525) crissprivat válasza caris1 (#20523) üzenetére


crissprivat
senior tag

caris1 & janó,köszi szépen a segítséget. Egy restart megoldotta,biztos lefagyott az a fájl.
Amúgy a DSM és a DS is a legfrisebb kiadás. Remélem többször nem lesz ilyen,nem akarom furt restartolni.

Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248

(#20526) kaviat válasza Patice (#20518) üzenetére


kaviat
tag

jogos, valóban mindent töltikézni kell időnként (az ipad-ot is meg a speakert is). ez most inkább csak a rugalmassága miatt válik be, ide oda lehet hurcibálni a lakásban, aszerint hogy épp merre jár az ember, merre van dolga. konyha, fürdőszoba vagy bárhol bevethető. van egy külön hangrendszer a hálószobában és a nappaliban pedig egy soundstick de azok nem mobilak. ettől függetlenűl lehet a konyhába fogok valami fix megoldást is keresni..

(#20527) Grougon


Grougon
tag

Valakinek volt olyan gondja hogy a feltöltés max 10-15 mbittel megy? (Max 50 amit tudnia kéne) FTP és file station letöltés is annyi.

(#20528) Komi28


Komi28
senior tag

Sziasztok!
Sajnos meghalt a vinyót kellett kiszednem a nas-ból. :((
Betettem egy másikat, mindent megcsináltam egyedül az rss-ből letöltötteknél nem teszi be a letöltésbe automatikusan. csak úgy indul el ha manuálisan elindítom a letöltést. megpróbáltam mindent beállítani de sehogy sem akarja. Van valami ötlet esetleg?

(#20529) Komi28 válasza Komi28 (#20528) üzenetére


Komi28
senior tag

Nem tudtam már szerkeszteni, de megoldódott :)

[ Szerkesztve ]

(#20530) #29810560 válasza kaviat (#20526) üzenetére


#29810560
törölt tag

Ez nem érdekel? :F

Nekem nagyon bejött. :)

(#20531) Sanya válasza crissprivat (#20521) üzenetére


Sanya
nagyúr

Ilyenkor letölti egy ideiglenes mappába és utána másolja be a letöltési helyre. Ha nagy a file akkor időbe tellhet.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#20532) Statikus


Statikus
senior tag

Sziasztok,

ismertek olyan USB-s kütyüt, amit a NAS-ba bedugva minőségi hifi, vagy high-end digitális hangkimenetet ad (RCA, vagy optikai)?

(#20533) Mezga Aladár válasza Statikus (#20532) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

hiface two.
A ds audio hangminősége max közepes.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó. Kerékpáros komputer, Sigma Rox 11.1 Evo eladó.

(#20534) kaviat válasza #29810560 (#20530) üzenetére


kaviat
tag

elsőre mindenképpen jól hangzik, bár árban kicsit erősebb mint amit most meg tudok erre engedni magamnak, de megjegyzem, bármit hoz6 a jövő : )

(#20535) crissprivat válasza Sanya (#20531) üzenetére


crissprivat
senior tag

Köszi,mindig tanulok :R

Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248

(#20536) partytime25


partytime25
tag

Sziasztok...

Adott egy syno nas SHR kötet total commander, helyi giga lan elérés.... ha a pc ről tolom rá az adatok 100-105MB/s körül csapat de ha lefele húzom róla tehát elvileg olvas olyan 65-70Mb körül megy úgy hogy nem dolgozik semmi a háttérben... Csak érdekesnek találom hogy pont fordítva kellene lennie nem? iráskor lenne a lassabb elvileg vagy rosszul tudom?

Ha van valami magyarázata valakinek megköszönöm...

Köszi :R

(#20537) Komi28


Komi28
senior tag

Még mindíg küzdök a beállítással. DS videó alkalmazással és Chromecast-al szoktam nézni filmeket a tv-n. Quickconnect id-vel szoktam belépni. Megosztottam a mappát viszont most mióta betettem az uj vinyót nem látja a megosztott mappát. Elméletileg mindent úgy csináltam ahogy eddíg de mégsem működik. Valami ötlet esetleg?

(#20538) a.gabriel


a.gabriel
tag

Sikerült vennem egy DS1511+ Nas-t.

Ebbe ugye 5.db HDD-t lehet rakni, de most csak 2.db HDD-m van.

Mire legyen most formázva-beállítva, ha később RAID5-t szeretnék?

(2.db WD Red 4TB, és ehhez kerül be később még 3.db ugyan ilyen HDD)

A minőség az nem véletlen!

(#20539) XTaki válasza Komi28 (#20537) üzenetére


XTaki
tag

a chromecast-t hogy lovod ossze a ds audioval?

XTaki

(#20540) Komi28 válasza XTaki (#20539) üzenetére


Komi28
senior tag

Közben megoldottam a fenti problémát.

Ds audioval nem szoktam lejátszani csak a a ds video-val, filmeket tv-n.
Van viszont chromecast audio direkt a zenelejátszáshoz (nekem nincs ilyenem).
ITT olvashatsz is róla.

(#20541) biker válasza a.gabriel (#20538) üzenetére


biker
nagyúr

SHR (synology hibrid raid)
a többit megoldja a nas

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#20542) Sanya válasza XTaki (#20539) üzenetére


Sanya
nagyúr

simán megy vele.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#20543) nilrem


nilrem
tag

Sziasztok DS 216 play két gondom lenne a ds audio alkalmazással:

- IPAD-ről saját NAS-on tárolt zenéket ki tudom küldeni WDTV livera, de a ds audioban található internetes rádiókat sem a WDTV live-ra vagy LG tv-re nem sikerül( tv esetében még egy felugró ablak megjeleni a rádióadásról, de látszik, hogy a steamelés leáll ds audio app-ban) ha az IPAD a cél akkor tökéketesen működnek a rádiók is. Itt nem lehet valami formátum probléma esetleg? DSM Audio station-ben olyat látok, hogy DLNA irányban konvertálás. Ez esetleg segíthet valakinek hasonló volt?

-Windows phone esetében nem bírok belépni ugyanazzal az account-tal ds audioba. (minden más alkalmazásba igen) Hibaüzenet A kapcsolat lejárt. Esetleg valamilyen tanúsítványt nem kell a DSM-re telepíteni?

Az élet a legjobb játék próbáld ki!

(#20544) claire78 válasza nilrem (#20543) üzenetére


claire78
senior tag

Szia!

Az első nálam is ugyanígy nem megy sajna. Pedig jó lenne nekem is.
Másodikhoz nem tudok hozzászólni.

[ Szerkesztve ]

(#20545) gyiku


gyiku
nagyúr

hi, a play tipusok a transzkodolast csak akkor vegzik, ha video stationon keresztul nezem a filmet? megjelenitett felbontast lehet allitani, vagy az adott eszkoz nativ felbontasa lesz a vegeredmeny?

hüllő

(#20546) Sanya válasza nilrem (#20543) üzenetére


Sanya
nagyúr

windows phone nem szereti a nem aláírt, vagy saját aláírású https csatlakozásokat.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#20547) muranyig válasza #29810560 (#20470) üzenetére


muranyig
tag

nekem iphone5-öm van, nem 4K :), azon szaggat, illetve élvezhetetlen... szerinted azért, mert az iphone lassú, illetve nem 4k-s, vagy vmi router beállítás okozhatja?

(#20548) bigdady válasza muranyig (#20547) üzenetére


bigdady
nagyúr

Ac -routert egy bluray is meg tud izzasztani bitráta függvényében nemhogy 4k :DD
Sejtheted milyen 4k volt az ha telo lejatszotta. Amugy g4felbontasa 1440 x 2560, 4k pedig 4096 × 2304

[ Szerkesztve ]

(#20549) muranyig válasza bigdady (#20548) üzenetére


muranyig
tag

ezek szerint lehetséges, hogy a t-s router a szűk keresztmetszet? (cisco3925) wifin van csatlakoztatva, de próbáltam lanon is, és akkor sem volt semmi... (ismeretlen fájl, nem tudta lejátszani smartshare)

(#20550) MrCsiT


MrCsiT
addikt

Sziasztok!

Bogarásztam a Syno fórumokat, arra keresvén a választ, hogy vajon, a végleges DSM 6.0 fogja-e támogatni az otthoni kategóriás NAS-okat - gondolok itt pl. a 215j-re, vagy egyéb, 512MB ramos NAS-okra - bizonyos szolgáltatásokkal.
A választ nem tudtam meg, azonban többen írták, hogy próbaképp, az elvileg a Béta 1 támogatási listában nem szerepló NAS-ra feltették a MailPlus-Server -t és a MailPlus-t, és működik nekik.

Én még nem próbáltam ki - de vélhetően ma ki fogom - ám, gondoltam, megosztom, elérhetőek a csomagok erről a hivatalos linkről letöltve. (ahol több dátum van, ott érdemes szerintem az újabbat letölteni.)

Sok szerencsét! :DDD

Kérem, ha valaki, valamilyen modellen megpróbálta, ossza meg itt a fórumon a tapasztalatait. :R

[ Szerkesztve ]

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.