Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10151) Intelligencs válasza allein (#10148) üzenetére

Én három Synology NAS-t menedzselek családon belül, amelyekbe minimum naponta egyszer be szoktam lépni. Mindegyik egy synology.me-s címen érhető el. A szolgáltatók: UPC/UPC/Telekom. Hibátlanul működik mind a webes konfigolás, mind az SFTP-s fájlátvitel.

[ Szerkesztve ]

The Amiga, Born a Champion

(#10152) allein válasza Intelligencs (#10151) üzenetére


allein
addikt

Én a DIGI-től kapom az internetet, akkor lehet náluk van valami gebasz :U

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=allein

(#10153) CactuS válasza Intelligencs (#10149) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

A külső USB-s HDDt a Synologyban lehet beállítani, hogy automatikusan be/lekapcsolja, ha éppen van/nincs rá backup?

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#10154) allein válasza allein (#10152) üzenetére


allein
addikt

Vagy az lehet a gond, hogy 720 torrent fut :D Eddig simán ment a 650-700 torrent, sőt amikor otthonról csatlakozom semmiyen lassúlást nem tapasztalok :U Bőngészőt váltottam, chrome-al be tudtam lépni, safarival nem igazán sikerült belépnem :U

[ Szerkesztve ]

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=allein

(#10155) biker válasza Intelligencs (#10149) üzenetére


biker
nagyúr

ok, így már értem :)
Nálam is jelenleg RAID1 van, ami időnként le van mentve egy USB diskre, ami a páncélszekrényben pihen.

Egyébként a RAID5 nem gazdaságosabb, mint a RAID1, mindenki ezt hinti, mert százalékosan az (50% vs 75% helykihasználás) de ha én veszek 2db 3TB hdd-t, és lesz RAID1 3TB-om, az 60.000Ft (WD red) és 80e egy DS214
Ha veszek 4db 1TB lemezt akkor is lesz 3TB-om, ami 60.000Ft (WD red) és 100.000Ft egy DS414
akkor melyik olcsóbb? melyik gazdaságosabb?

És ugyanitt kérdés, mindkét rendszerből kivehetek egy rossz lemezt, no para, tehát nem előny ez sem.
Viszont Raid5 esetén ha meghal a tok, akkor para, mire kerítek egy gépet 4SATA porttal, linuxxal, mdadm-el és kinyerem az adatokat, nem?
Na ezért nem tudok még dönteni, 2 vs 4 lemez a mostani vétel előtt

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#10156) Magnat válasza biker (#10155) üzenetére


Magnat
veterán

Nyilván a raid1 vs raid5 gazdaságosság kérdésébe nem kell beleszámolni a 4 lemezes nas üagasabb árát és az 1 terrás diszkek fajlagosan magasabb költségét... mi van ha pc-s szerverről beszélünk, és egyféle lemezméretben gondolkodunk?

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#10157) biker válasza Magnat (#10156) üzenetére


biker
nagyúr

Szerintem fajlagos (összehasonlítható) ár az a Ft/Gb

Ez esetben ha 2x3TB = 60.000Ft = 20Ft/Gb
4x1TB = 60.000Ft = 20Ft/Gb
4x3TB = 120.000Ft = 13Ft/Gb
Akkor kijön, mert a "mindegy mennyi pénzem van telerakom" elv érvényesül
De egy adott méret elérése alapján számolva nem hatékony.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#10158) Magnat válasza biker (#10157) üzenetére


Magnat
veterán

"De egy adott méret elérése alapján számolva nem hatékony." - akkor sem, ha az adott méret mondjuk 6 TB?

[ Szerkesztve ]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#10159) biker válasza Magnat (#10158) üzenetére


biker
nagyúr

képzeld, akkor meg a raid5 nem hatékony, ha a cél 1TB, most akkor örülhetsz, nyertél, találtál olyan verziót ahol nem jó, éljen.
sőt, 12TB esetén se hatékony a raid1, mert nem is megoldható, értem :U

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#10160) Magnat válasza biker (#10159) üzenetére


Magnat
veterán

Látom, nem érted... arra próbálok kilyukadni, h amikor arról beszélünk, h a raid5 vagy a raid1 a hatékonyabb-e, akkor teljesen felesleges a diszkek árát belekeverni pont azért, mert mindig lehet ellentétes példát találni... éppen ezért a fizikai kapacitás/logikai kapacitás hányados sokkal érhetőbb és logikusabb mérőszám.
Egyébként meg te állítottál valamit úgy, h a saját példád alapján általánosítottál, nem megsértődni kéne ha egy másik példával rávilágítok, h nem teljesen helytálló amit mondasz.

[ Szerkesztve ]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#10161) Intelligencs válasza allein (#10154) üzenetére

A torrentkliens sávszélesség felhasználása korlátozva van a NAS-ban? Ha nincs, akkor lehet magyarázat erre. Ugyanis amikor kintről akarsz belépni, akkor ugye a feltöltési sávszélességed a korlátozó tényező, és ha az majdnem teljes egészében el van használva a torrentek visszaosztására, akkor már nem marad hely a menedzsmenthez. Ha otthon vagy, akkor azért nem jelentkezik ez a probléma, mert ott a menedzsment forgalom nem járja meg a router internet felé vezető portját, hanem a számítógéped és a NAS egyszerűen a belső, switchelt hálózaton kommunikál. Ha egyáltalán nem lennél interneten, ez akkor is működne.

Javaslom, hogy állíts be forgalmi korlátot a torrentkliensben a letöltésre és a feltöltésre is olyan módon, hogy még maradjon hely az egyéb forgalomnak is a torrent mellett.

@CactuS: Igen, a Synologyban is be kell állítani, hogy X idő inaktivitás után lője le az USB diszket, illetve az USB-s keretnek is támogatnia kell azt a funkciót, hogy ha X ideig nem kap utasítást, akkor kapcsolja le magát.

@biker 10155#: A RAID5 egyértelműen rizikósabb. Eleve sokkal nehezebb a tömböt felépíteni egy másik eszközön, ha egyáltalán lehet. Tehát eszközhalál esetén az ultraszopás garantálható. Másrészről a biztonság is kisebb, hiszen ugyanúgy csak egy lemez meghibásodását tűri meg, de négy potenciális hibaforrás van! Míg a RAID1 is egy lemez meghibásodását tűri, de csak kettő romolhat el.

Két példa. Anno én a DLINK NAS-omból, amiben RAID1-ben voltak a lemezek, gyakran kivettem a lemezt, és beraktam a gépbe, mert úgy gyorsabban másolt. Tehát önállóan, eszköz nélkül is olvasható volt a lemez könnyedén. Viszont kollégám QNAP-jában amikor elpusztult a RAID5 tömb, irgalmatlanul nehezen, QNAP-os specialista segítségével lett megoldva a probléma, napokig verte a víz, hogy mi lesz az adataival.

@biker & Magnat: Nagyon vicces, mindkettőtöknek igaza van, szerintem nem ugyanarról beszéltek. bikernek igaza van abba, hogy gazdaságosabb lehet 2 db 3 TB-os lemez összesen 3 TB kapacitással, mint 4 db 1 TB-os 3 TB kapacitással. Pláne ha még a NAS árát is belevesszük.

Magnat igazsága viszont abban vagyon, hogy ha én arra törekszem, hogy minél nagyobb tárkapacitást tudjak elérni, akkor a négy lemezessel egyértelműen jobban járok, már csak azért is, mert egyszerűen több lemez fér bele, illetve mert tud RAID5-öt, ahol a 4 lemezből csak 1 megy el biztonsági célokra. 3TB-os lemezeknél ez ugye a 3 TB (2 lemezes, RAID1) versus 9 TB (4 lemezes, RAID5). Ebben az esetben nyilván a 4 lemezes, ami jobban megéri.

The Amiga, Born a Champion

(#10162) CactuS válasza Intelligencs (#10161) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Es a visszacsatolás backup esetén automatikus?

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#10163) Sanya válasza Intelligencs (#10161) üzenetére


Sanya
nagyúr

Ha raid 1-et csinálsz, akkor két egyforma gyártó azonos szériájából választasz, vagy 2 külön gyártó hasonló tulajdonságú és kapacitású merevlemezeit vásárolnád?

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#10164) Intelligencs válasza CactuS (#10162) üzenetére

Igen. Amikor a backupot elindítja a NAS, felpörög a lemez.

@Sanya: Elvileg ha két teljesen azonos típusú, méretű, gyártású (=ugyanazon szériából származó) merevlemezt használ az ember, akkor előállhat az, hogy ha az egyik gyári hibás valamiért, akkor sanszos, hogy a másik is az (pl. mert selejtes volt az egész széria). És akkor előfordulhat, hogy közel egyszerre döglenek be, ami rendkívül kellemetlen. Viszont más szempontból meg előnyös, hogy egyformák a lemezek, mert egyforma gyorsak, ugyanannyi a felpörgési idejük, stb.

Én ezt a problémát úgy hidaltam át, hogy két azonos típust vettem (WD Red 3TB), de két különböző boltban. Teljesen más a sorozatszámuk, szerintem a beszerzési forrásuk is más volt, szóval remélem, hogy ha valamelyik selejtes szériából is van, a másik nem abból való. :)

Anno vagy 9-10 évvel ezelőtt megtapasztaltam ezt a selejtes szériát, akkor még RAID1-ben utaztam az asztali gépembe, ott még fontosabb, hogy teljesen egyformák legyenek a sebesség miatt. Szóval akkor volt az, hogy egy teljes WD széria hibás volt, mondjuk ott szerencsém volt, mert rögtön rosszak voltak. A második kör is rossz volt! A boltos már kérdezte harmadszor, hogy direkt szopatom magam, hogy mindig WD-t viszek? Végül két Samsung lett a befutó, amik csak mostanság döglöttek be, de előtte még kb. 6 évet megállás nélkül mentek a szerveremben RAID1-ben. Szóval kiszolgálták az idejüket.

[ Szerkesztve ]

The Amiga, Born a Champion

(#10165) allein


allein
addikt

Sziasztok. Az mitől van, hogy a szerveren látok 742 fájlt, média lejátszón keresztül ugyanebben a mappában csak 675 letöltött fájl van :U

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=allein

(#10166) Doky586 válasza allein (#10165) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Lehetséges hogy a többi NEM médiafile hanem *.doc, *.txt, *.nfo, *.sub, stb ?

(#10167) Elemental


Elemental
addikt

Talán a lejátszó nem támogat minden fájlt.

(#10168) allein válasza Doky586 (#10166) üzenetére


allein
addikt

Van jó pár jpg, lehet ezeket nem jeleníti meg a listában. Másik érdekes dolog amit észrevettem: adott egy fájl ami eredetileg 390 GB körül lett volna, el kezdtem tölteni, lejött belőle 50 GB körül, aztán csak a feltöltés ment, kiderült, hogy a trackeren törölték. Leállítottam a letöltést, törölni szeretném a mappát de név szerint sem találom meg a cuccaim között :U

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=allein

(#10169) Rederik


Rederik
tag

Sziasztok,

Milyen 1 lemezes Synology NAS-t ajánlotok arra a célra, hogy egy V1-es tplink 1043N-es routeres hálózatnál a fileszerver szerepét töltse be?

Jó lenne, ha a legnagyobb videófile-ok is akadás nélkül mennének róla a médialejátszón, illetve a rá történő filemásolás is elfogadható sebességű lenne (olyan 50MB/sec, ha ennyit tudnak egyáltalán) Mert az asztali gépről viszonylag sokszor másolnék rá.

Köszönöm

(#10170) eric.cartman válasza Rederik (#10169) üzenetére


eric.cartman
senior tag

DS112J

[ Szerkesztve ]

" I'm fat, but you're ugly. I can diet... :D "

(#10171) Doky586 válasza Rederik (#10169) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Van egy Sonax AC SX428041 tipusú autómosó szivacsom.
Milyen 4kerekű autót javasoltok venni hozzá hogy ki tudjam használni a képességeit ?
Mondjuk Lada, vagy BMW, Mercedes esetleg AstonMartin-t ?

(#10172) Multibit válasza Rederik (#10169) üzenetére


Multibit
veterán

Synology DS112j
ZyXel NSA-310S

Biztos, hogy Syno kell neked? ;]

(#10173) Rederik válasza Multibit (#10172) üzenetére


Rederik
tag

Nem biztos, de azt olvastam, hogy azzal lenne a legkevesebb problémám. S mivel egy Xbox-ot, valószínüleg 2 TV-t, egy PC-t és 2 laptopot is kapcsolatba tennénk vele nemsokára, így gondoltam ebbe az irányba nézelődök.

A 214se miben kevesebb a 112j-nél? Mert nekem fura, hogy minimális árkülönbséggel 2 fiókos változatot kapnék...

(#10174) Multibit válasza Rederik (#10173) üzenetére


Multibit
veterán

Azt honnan veszed, hogy a 214se kevesebb? :Y Összehasonlítottam helyetted, láthatod, hogy erősebb a CPU-ja és kétszer akkora RAM van benne, mint a 112j-ben.

(#10175) Rederik válasza Multibit (#10174) üzenetére


Rederik
tag

Az árából következtettem rá:-) Mindenesetre köszönöm!

(#10176) schumi


schumi
aktív tag

Usb station 2re fel lehet valahogy kuzdeni szerintetek cloud station es photo station alkalmazasokat ?

Ami nehéz, ahhoz kell egy kis idő, a lehetetlenhez valamivel több. . . . . . Impossible is nothing

(#10177) Tido válasza schumi (#10176) üzenetére


Tido
aktív tag

Én nem használom őket, de emlékeim szerint photo station alapból van rajta, viszont a cloud stationben ne reménykedj.

UPC 300/20 + Synology DS418play + RB2011UiAS-2HnD

(#10178) Rederik


Rederik
tag

Most már körvonalazódik, hogy 214se vagy 213j lenne a befut NAS.

Lenne azonban egy primitív kérdésem (talán nem is direktben a nas feladatköre, nem tudom). Mit kell ahhoz tenni, hogy a Samsung C650-es TV-n ugyanúgy futtassam a videófile-okat NAS-ról, mintha egy külső hdd lenne direktbe rákötve. Amit ugyanis a TV beépített lejátszója tud, az nekem elég, de, hogy fogom látni a NAS-ról a file-okat? Ez a DLNA?

(#10179) Patice válasza Rederik (#10178) üzenetére


Patice
Topikgazda

Ha a TV-den van hálózati csati vagy wifi, akkor igen, DLNA-val. Bár lesznek limitációi.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#10180) zoltan6 válasza Rederik (#10178) üzenetére


zoltan6
őstag

én a B650-el NFS-el nézem a nasról,de ne kérdezd hogy csináltam,mert még egyszer nem tudnám megcsinálni.
itt olvasgass a témában,nem tudom a c sorozatot mennyire lehet barkácsolni.

(#10181) Rederik válasza Patice (#10179) üzenetére


Rederik
tag

Ha a limitáció a feliratkezelés, akkor az okés.
Egyébként egy újabb Dune vagy Popcorn médialejátszónak már nincsenek ilyen problémái igaz? Azok olyanok lesznek a Nas-ról, mint a PC?

[ Szerkesztve ]

(#10182) Patice válasza Rederik (#10181) üzenetére


Patice
Topikgazda

Így van. :K A hálózatos médialejátszók ismerik a Samba és NFS megosztási protokollokat (ahogyan a NAS is). Ezeken gördülékeny lesz minden.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#10183) Sanya válasza Rederik (#10178) üzenetére


Sanya
nagyúr

Van ilyen opciója. Az én c550-em a samsunf wifi stickkel látja a nas teljes megosztott tartalmát, amit a gyári mediaserver alkalmazással osztottam meg.

Plusz, ha van okostelefonod, akkor az ds video okostelefonos programmal, ha van ilyen a nasodon is (gyári), akkor az okostelefonrol valaszthatsz filmet, es kuldod a tv-re.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#10184) Tido válasza Rederik (#10181) üzenetére


Tido
aktív tag

Limitáció pl a FLAC hang kezelése..

Illetve nekem a beletekerés is egész nehézkez, igaz, régi Samsung TVkhez képest ég és föld a különbség..

UPC 300/20 + Synology DS418play + RB2011UiAS-2HnD

(#10185) Multibit válasza Rederik (#10181) üzenetére


Multibit
veterán

A limitáció erősen függ az alkalmazott DLNA szoftvertől, továbbá attól, hogy történik-e transzkódolás, vagy sem. Hogy alakul pl. DLNA-val a kadenciahelyes megjelenítés? Ez még akkor is fontos, ha sokan lesz@rják, vagy nem veszik észre, ha a tévé nem a forrás képsűrűségének megfelelően játsza le a filmet.

(#10186) Tido válasza Multibit (#10185) üzenetére


Tido
aktív tag

Jogos, én most transzkódolás nélküliről beszélek - szerencsétlen Usbstation2 le is ugrana a polcról, ha meghallaná hogy transzkódolnia kell :DD - szülőknél egyenlőre pedig az van, új Samu tévével. Nekem tapasztalati úton csak ez tűnt fel, de a régebbi C szériás TVmhez képest médialejátszása már egész jó. Ettől függetlenül a médialejátszó azért marat

UPC 300/20 + Synology DS418play + RB2011UiAS-2HnD

(#10187) Ittnemaz


Ittnemaz
aktív tag

üdv épített nasra lehet DSM telepítést eszközölni vajon?

(#10188) Möhe válasza Ittnemaz (#10187) üzenetére


Möhe
addikt

Hali.
Xpenology az amit keresel. Topikja is van ( mobilról nemtom linkelni :) )

(#10189) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Üdv

Van valami DSM alá telepíthető böngésző? A routert távolról basztatni kellene. Kiengedni viszont nem akarom,hogy port által közvetlenül elérjem.

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#10190) Multibit válasza V.Stryker (#10189) üzenetére


Multibit
veterán

:U Ezt csak én nem értem?

(#10191) V.Stryker válasza Multibit (#10190) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Remélem. :DDD

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#10192) Multibit válasza V.Stryker (#10191) üzenetére


Multibit
veterán

Ok, mindig tudtam, hogy nehéz felfogású vagyok :D

(#10193) V.Stryker válasza Multibit (#10192) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Tehát... pl. melóhelyről szeretnék ezt azt beállítani az otthoni routeren. Megoldható, hogy a router-t hasonló módon elérem, mint pl a synology-t, ddns+port-al, de azt kicsit veszélyesnek érzem. De mivel a nas amúgy is kint van, elérhető, ezért jó lenne alap böngésző, amit elindíthatnék rajta, hasonlóan pl. a VideoStation-hoz, file manager-hez, stb.

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#10194) Rick4 válasza V.Stryker (#10189) üzenetére


Rick4
félisten

Erre e gy otthoni bekapcsolva hagyott a WOL-os gép is jó teamviewerrel.

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#10195) Ittnemaz válasza Möhe (#10188) üzenetére


Ittnemaz
aktív tag

köszönöm már megtalalom igy

(#10196) V.Stryker válasza Rick4 (#10194) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Régen így volt, de már nincs asztali gép. :) A synology feleslegessé tette. :)

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#10197) Rick4 válasza V.Stryker (#10196) üzenetére


Rick4
félisten

VPN-t emlegetik ilyesmi célra, de arra meg nincs rálátásom. :D

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#10198) eric.cartman válasza V.Stryker (#10193) üzenetére


eric.cartman
senior tag

Én elérem innen melóból az otthoni ASUS routeremet. (van ilyen opciója - adok neki egy nevet és a név.asuscomm.com-on elérhetővé válik kívülről)

[ Szerkesztve ]

" I'm fat, but you're ugly. I can diet... :D "

(#10199) Doky586 válasza V.Stryker (#10193) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Nem megoldható és értelmetlen dolgot akarsz.. Vagy elérhető legyen vagy ne..
Routeren beállítható hogy a külső elérése csak egy címről működjön (ami a céges tűzfal ipje), hacsak nem a kollégáidtól félsz, de arra ott a jelszó. a ddns cím meg ugyanaz mint a nas-nak, csak a portszám más.

[ Szerkesztve ]

(#10200) V.Stryker válasza Doky586 (#10199) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

beállítható hogy a külső elérése csak egy címről működjön - Köszi. Ez jó ötlet. Otthon meg is nézem,hogy ezt tudja-e. Netgear WNR2000v3

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.