- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
pusszycat #40 üzenetére
Azért szerintem a RAM "érzékelésével" bajba lennél egy vakteszten. Nagyon régóta kb. mindenre (is) elég RAM van a telefonokban. Most pedig az AI miatt kell a soknál is több. Hogy ez kinek éri meg, megint izgalmas kérdés ...
A kérdésre, viszont nem válaszoltál. Szoftveres előrelépés érdekelt volna. Olyan, ami indokolja, az évenkénti droid frissítést. Most a telefonokat hagyjuk is, bár kísértetiesen hasonló a helyzet (csak hw. oldalon).#41 raveinT
" ... azért nem fut az app mert nem támogatott már az OS verzió, holott a hw még bírná."
Pontosan! Ezt próbáltam itt virágnyelven leírni.#43 janeszgol
Én azt nem értem, hogy ha az autóknál már felmerült, hogy – teszem azt – az ülésfűtésért külön lehet fizetni (utólag ki-be kapcsolható a gyártó által).
Akkor miért nem lehet ezt mobilok esetén is? Hosszabb support ...
• főverzió + sec. patch-ek
• csak sec. patch-ek
Alap lenne mondjuk 2 év, és utána éves előfizetés keretében el lehetne dönteni, hogyan tovább.
Az éves – szerintem tök felesleges – droid frissítés problematikáját persze ez nem oldja meg. -
janeszgol
félisten
válasz
LosBlancosRM #38 üzenetére
+Narxis #42
Ezt a két hozzászólást figyelembe véve a frissítési ciklus legyen max 4-5 év, de az késedelem nélküli. Tehát az nem elfogadható, hogy a Samsung is, de a Xiaomi is megkapja az Android 15 betát 2024 áprilisában, és 2025 márciusában még sehol nincs az amúgy 2024 októberében megjelent OS. Ez megengedhetetlen.
Ha a 4-5 év párosul a szorgalommal és a normális időzítéssel, az megéri a hardverrel együtt a 400-500-600 ezer forintot. Egy közepes cégnél dolgozom, ahogy sok az iPhone-t szerető ember. Szinte csak i12 meg i13 van a kezekben. Tehát egy 4 és egy 5 éves telefon.
-
válasz
pusszycat #31 üzenetére
Nem 1 embernek kell 7 évig használni a telefont. Neked is írom LosBlancos, hogy ennek környezetvédelmi okai is vannak. Ha valaki 3 év után dobja a telefont akkor az még simán jó lehet másnak. Nagyon sokan a 100 ezret is soknak tartják új telefonért de újonnan 100 alatt meg nem valami jó a minőség. Persze, hogy nagy költség lehet egy idő után ennyi telefonra 7 évig frissíteni, talán nem kéne okádni ki a telefonokat a piacra. Nyilván ebben a vadkapitalista világban a környezetvédelem meg a logikus gondolkodás az utolsó, helyette olyan "innovatív" ötleteknek kell örülni, hogy nincs töltő a dobozban.
-
raveinT
tag
válasz
LosBlancosRM #38 üzenetére
Nem válik azzá, hiszen ahogy írtam most is használom. De ettől függetlenül a felesleges évi 1 verziószám növelés idejekorán el tudja hozni azt a pillanatot mikor azért nem fut az app mert nem támogatott már az OS verzió, holott a hw még bírná. Ezt szerintem nem kell magyarázni, hogy miért nem jó fogyasztói szempontból. Tehát a megoldást vagy az jelenti, hogy hosszabb supportot biztosítanak, vagy az, hogy nem emelnek verzió számot amikor teljesen értelmetlen.
-
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
pusszycat #31 üzenetére
Jelentem 2018-ban vásárolt mobilt használok, droid 9-el. Az, hogy miért, talán annyira most nem fontos.
Kérdésem: mi a jelenlegi, és az egyel korábbi telefonod között az a pár (lényeges) szoftveres különbség, amit szerinted ne lehetett volna – ha a szándék meg lett volna a gyártó részéről – a régebbi készülékbe is betenni?
Kicsit kibővítve, de nem megkerülve (!) az előbbi kérdést: a "marok viszketést" hányszor sikerült érdemben mérsékelni egy új készülék vásárlásával?#36 ftc
Ahogy talán írtam is, nálam "vicces" módon épp a banki app-ok működnek (még), és a Parkl nem. El sem tudom képzelni, hogy utóbbiba mi kerülhetett bele, ami indokolja az újabb API level használatát. -
raveinT
tag
válasz
LosBlancosRM #34 üzenetére
Van egy harmadik csoport is (pl. jómagam) aki megjelenéskor vesz telefont (pixel 4a 2020), és elégedett a készülékkel, és nem szeretné eladni se, csak simán használni.
-
LosBlancosRM
őstag
-
-
Egy gyors kérdés, volt már telefonod amit 7 évig használtál? Én max 3 évig tartok egy telefont. Ennyi idő elég újdonságot hoz, h viszkessen a markom egy új után.
Az megint más, h a családban valaki még használná és örülne a frissítésnek.
Ezzel nem azt akarom mondani, h ne legyen 7 évig tartó frissítés csak esetemben nem létkérdés. -
<Adamsky>
nagyúr
válasz
janeszgol #26 üzenetére
"Felesleges volt megjegyzésekkel szétszedned az írásom." – ne haragudj, nem kötekedésnek szántam. Csupán arra szerettem volna rámutatni, hogy ezek olyan marginális dolgok, amik nehezen indokolják a főverzió ugrást. Pl. az általad elsők között említett "értesítési előzmények"-hez tuti nem kell API level 30. Mégis úgy adják el, hogy ezt korábban képtelenség lett volna megcsinálni.
Ahogy írtad is korábban egy-egy Win11 frissítés hoz ugyanennyi, vagy több újdonságot. Pl. ha jól emlékszem az AAC codec támogatás is így került be (nem kellett hozzá Win 12, és új hw. requirements)." vannak rendszerszintű programozások, amikhez kell az új OS."
Igen, bár itt is izgalmas kérdés, miért API level szinten húzzuk meg a vonalat.
Ott van pl. a Parkl. 9-es droid-on már el sem indul, míg a banki alkalmazások vígan.Összefoglalva: én azt látom, hogy minden évben kijön egy új droid, mert ... mert csak. Nagyon mélyen a motorháztető alatt változnak dolgok, de erre vajon tényleg szükség van, és ha igen, ilyen ütemben? A telefonok esetén is hasonló (vagy még olyanabb) a helyzet. Pl. a Samsung is jóformán ugyanazokat a mobilokat (itt leginkább az S23→S24→S25 -re gondolok) dobja piacra évről-évre.
Kicsit más. Nézegetem Xiaomi 15-öt ...
Topic-ban írják, hogy ezen már ne nagyon akarjak launcher-t cserélni, mert a gesture navi nem fog működni. Wtf?! Éljen a fejlődés! Azt is nehezen tudom megemészteni, hogy a saját eszközömön nincs root jogom (PC-n azért vicces lenne, telefonon mégis teljesen hozzászoktunk), de most már ott tartunk, hogy a launcher is fix. Illetve, OK, nem az, de ha nem akarsz egy adott fíccsört bukni, akkor ne cseréld. Pontosabban cserélheted, és mindenre lenne megoldás, de akkor kellene a root. -
cs.zs.
veterán
válasz
<Adamsky> #25 üzenetére
"...semmi nem készteti a gyártókat, hogy több, ill. hosszabb támogatást vállaljanak. Persze 1-2 éve a flagship-ek esetén már vannak kivételek, de még mindig nem ez a jellemző..."
De, manapság már pont jellemző.
Mostanság már 3-4 évet ígér a Xiaomi-Redmi is, a Honor is, a Motorola is beszállt,
a Samsung meg 4+1 (A34-54-25-35-55), 6 (A16) , 7 éveket (S-széria) ígér.Persze 2023 év végén is vettem Redmit (Note 12S), amire lóf.sz ígéret sem volt, gondolom majd jól megáll az is másfél évesen, 2025 tavaszán...
2024-ben is kellett 2 telefon a családba, ott már direkt figyeltem. Nothing P 2a-ra 3+1 az ígéret, Samsung A25-re 4+1... Hát kiváncsi vagyok. -
janeszgol
félisten
válasz
<Adamsky> #25 üzenetére
Te 3 hasznos újítást kértél. Én írtam. Felesleges volt megjegyzésekkel szétszedned az írásom.
Vannak olyan dolgok, amik OS függetlenek, és nem kötelező a Google-re várni, és vannak rendszerszintű programozások, amikhez kell az új OS. Na ez utóbbi miatt fontos a frissítés. Mert erről volt szó. Te is sokszor megkérdezed, hogy miért nem jó a több éves rendszer. De jó, de az újabb általában érdemben is jobb.Én attól tartok, hogy érdemben csak az Apple dolgozók használják azt az eszközt, amik ők adnak el. Anno a Microsoft-nál bukott ki, hogy gyakorlatilag senki nem használta a Lumiákat, csak a fejlesztőstúdióban. A Samsung fejese is iPhone-t használ. Kell, nem azt mondom, hogy nem ,mivel kell valamiből ötletet meríteni, de használják azért a sajátjukat is. Az Oppo dolgozói sem Oppokat használnak. A HMD-nél sem Nokiákat meg HMD-ket. Ez látszik a termékkínálatukban.
-
<Adamsky>
nagyúr
O.K. de miért van ez? Senki, és semmi nem készteti a gyártókat, hogy több, ill. hosszabb támogatást vállaljanak. Persze 1-2 éve a flagship-ek esetén már vannak kivételek, de még mindig nem ez a jellemző.
Mentségükre szóljon (gyártókéra), hogy ez az évenkénti főverzió váltás még jobban megnehezíti a dolgukat. Sokkal ritkábban kellene tényleges verziót (API level-t) ugrani, ill. már rég meg kellett volna csinálni azt, amit a #22-ben írtam.
#24 janeszgol
" ... értesítési előzmények ... " – OK, de ez megint egy olyan fícsör, amit akár már az 5-ös droid is tudhatott volna. Se erős SoC, se AI, se tököm tudja mi, nem kell hozzá. Csak gondolkodni képes emberek, akik nem csak készítik, hanem használják is, a terméküket."Android 12: nfc fizetés lezárt képernyőnél ... " – ez miért is jó? Engem a frász kiverne, ha autentikáció nélkül lehetne fizetni a mobilommal.
" ... felhasználó beavatkozás nélküli háttérbeni frissítés a Play Áruházban (előtte kellett egy jóváhagyás)" –
mióta eszemet tudom minden app-om automatikusan frissül.
" ... HDR videófelvétel és Bluetooth LE támogatás ... "
Előbbiben nem vagyok biztos, de utóbbi kb. "két sor kód" (egy plusz codec).... de ha már codec. Az újabb telefonok egy döntő része LC3 codec-et még mindig nem támogatja (miközben a bt. verziót bőszen emelik).
Samsung: még mindig csak a "sima" aptX-et támogatja.A fentieket mindaddig zavartalanul művelheti a Google + egy rakás mobil gyártó, míg az emberek önként és dalolva cserélgetik a 300-500e Ft-os telefonokat évente.
-
janeszgol
félisten
válasz
<Adamsky> #20 üzenetére
Nekem a legfontosabb az értesítési előzmények (A11). Én ezt az utóbbi 15 év legjobb ötletének tartom. Nekem nagyon hasznos pláne hogy alapból össze vannak fogva apponként az értesítések, és ha kilövök egyet kilövöm az összeset. A múltkor egy banki értesítésnél jártam így. Vártam pénzt, de közben költöttem is, és pont úgy jött össze, hogy három költésre jutott ez az utalás. Kilőttem, mivel csak két költésem látszott az összefogott értesítésben, majd fél nappal később, amikor panaszkodtam akkor tudatták velem az utalás tényét. Visszanéztem és tényleg ott volt.
De volt már olyan is, hogy az értesítéseket legyeztem el, mint a bolond, majd véletlen azt is ellegyintettem, amit nem akartam. Az előzményekben megtaláltam. Szóval nekem ez nagyon hasznos.
A chat buborék (A11) is hasznos valamikor, illetve a képernyőfelvevő (A11).Android 12: nfc fizetés lezárt képernyőnél, felhasználó beavatkozás nélküli háttérbeni frissítés a Play Áruházban (előtte kellett egy jóváhagyás).
Az Android 13 alig hozott feature listát, inkább az alapvető működésében történt frissítés, változás. De kettő van: HDR videófelvétel és Bluetooth LE támogatás.
A 14-ből semmi nem jut eszembe. -
-
<Adamsky>
nagyúr
" ... azért biztonsági frissítések igazán érkezhetnének..!"
Hát igen! Volt ilyen duma (most nem emlékszem, hogy mi volt a "project" neve), hogy majd szerversen elkülönül az alap rendszer attól, amit a gyártók esetleg ráaggatnak, így a frissítések is gyakrabban és tovább fognak érkezni. Na, tudtommal ebből sem lett semmi."[kép] [kép] ... "
Bocs, de mit kellene figyeljek a képeken? -
<Adamsky>
nagyúr
" ... semmilyen hátrányt nem érzek a 14-es verzióval."
Félre ne érts, de jó eséllyel, ha 10 vagy 11 futna rajta, azt se éreznéd.A többiektől (is) kérdezném, hogy mondjuk droid 10-től nézve, fel tudnátok sorolni három – tényleg hasznos – újítást?
Bónusz kérdés: hány gyártó készüléke támogatja az A/B (seamless) system update-et?
#11 janeszgol
"Megjegyzem némelyikben több minden van, mint egy android ugrásban."
+1 -
Ezt azért kétlem de egyébként azokra mehetne a vanilla droid és akkor kevesebb munkája lenne vele a gyártónak.
#18 nagyon pofátlanok lettek a gyártók, nyilván frissítés nélkül is használható a telefon de teljesen jogosan tesszük szóvá, hogy problémás a support mert évente adják ki az újat így érdekeltek, hogy a legkevesebb ideig használd azt amit megveszel.
-
xabolcsy
aktív tag
-
janeszgol
félisten
válasz
tomboy0013 #13 üzenetére
A HMD Nokia volt még ilyen. Rendszeresen adta a havi frissítéseket, havonta!
Mondjuk ennek az a hátulütője, hogy sem a Samsung, sem a HMD Nokia nem fogja össze a frissítéseket, tehát ha veszel valahol egy 1-2, netán 2! éves telefont, ami nagyon elmaradt frissítésekben, hát az egy nap upgrade-elni.
Az Apple összefogja, iOS 16-ról 18.3-ra is egy frissítés. Múlt héten csináltam egy iStyle-ból vett iPhone 14-en. (A Vodától is vettem egyet, ott 18.2-vel jött.) -
tomboy0013
veterán
Nem csak az időtáv a lényeg, hanem a rendszeresség is. Ezért nem lesz sosem ellenfele ilyen téren a Google-nek meg az Apple-nek egyik gyártó sem. Havi szintű frissítéseket éveken keresztül stabilan csak ők nyújtanak. Így az esély is nagyobb az esetlegesen felmerülő szoftveres problémák (amik merülnek is fel mindenhol) gyorsabb megoldására.
-
janeszgol
félisten
Unalmas az élet, szóval minden hónapban jöhetne egy fő verzió, illetve a telókhoz ne 5-7 OS upgrade-et adjanak, hanem többszázat.
De a viccet félretéve már-már azt hihettük, hogy majd lassulni fog a fejlesztés, erre a Google gyorsítottan adogatja a fő verziókat.
-
cs.zs.
veterán
Korábban hír volt, hogy éven belül kijöhetnek a következő főverziók, ezáltal a telefonok szoftveres támogatása lerövidülhet. 3 főverzió + 1 év biztonság így már nem 4 évet fog jelenteni, hanem kevesebbet, vagy a 4+1 sem 5 év lesz, hanem kevesebb. Hallelujah!
-
Hallosz
senior tag
Használtam a Pixel 9-et Android 15-tel, S24-en egyelőre semmilyen hátrányt nem érzek a 14-es verzióval.
*** de attól még égő, hogy a Samu nem frissítette 15-re az S24 szériát*** -
janeszgol
félisten
Ha az A15 után gyorsan jön az A16, akkor elnézhető a késés.
-
kcsa
veterán
Remélhetőleg Samsung kijön a 15-el, mire kiadják a végleges 16-ot
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma A 3. béta verzióval elérte az Android 16 a platformstabilitást.
- TCL LCD és LED TV-k
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik
- Gaming notebook topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Apple Gyorstöltők / 20W ADAPTER / Type-C / Lightning kábelek
- Használt Samsung Galaxy S23 Ultra 8/256GB fekete színben
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB karcmentes bontatlan kábellel dobozában
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- AMD Radeon Pro WX 4100 4GB GDDR5 128bit PCi-e videokártya 4xMiniDP
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest