Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Argos:] MuzsikAI
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] iPad Minim balladája
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [callmeakos:] A bukott koncepció, amiért háromszor is fizettem.
- [Re:] [Czeky:] Balszerencse?
- [Re:] [Vakegérke:] NyalóVilág: tizenegy, nem babra megy - VV11 - Való Világ 11
- [Re:] Real Racing 3 - Freemium csoda
- [Re:] [btz:] Internet fejlesztés országosan!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Mike88
senior tag
Sziasztok!
Volna hozzátok 1-2 kérdésem, sör gyártásával kapcsolatban, egyelőre főzéssel nem foglalkozom, mivel abszolút kezdő vagyok a témában, pálinkafőzéssel viszont foglalkozom már jópár éve...
Az első kérdés az, hogy (keresve láttam, hogy többen használtatok/használtok sörsűrítményeket), ezeket kierjedés után szimplán palackozzátok vagy használtok a palackozás után valamilyen szűrési eljárást? Kell-e egyáltalán? Első 1-2 decit kiöntitek-e, utolsó pár decit kiöntitek-e? Avagy ezt úgy ahogy van, lelehet palackozni?
Mikor kezditek el lepalackozni, (mikor érdemes?) ha abszolút leállt az erjedés, vagy az utóerjedés vége felé, amikor még teszem azt egyszer-egyszer bugyborékol a kotyogó 1 órában? Miután lepalackoztátok, cukor rákerült, (olvastam, hogy kb. 1 hét, mire a szénsavasság kialakul) ebben az egy hétben, majd ezt követőn milyen hőmérsékleten tároljátok? Mert értem, hogy a szénsavasságot a cukorral újraindított erjedés okozza, csak hogy az erjedéshez elvileg kell egy magasabb hőmérséklet 15-20 fok, tehát ebben az egy hétben még érdemes a házban/pincében hagyni, majd lehet hidegre tenni vagy hogy?
Az utolsó kérdés inkább kíváncsiskodás, mert a miértjét szeretem tudni minden szabálynak, hogy az miért született, így vagyok a pálinkafőzéssel is ill. a cefrézéssel is. Erre keresve itt nem találtam meg a választ, de máshol sem, csak ilyen általános információkat, ami egyébként abszolút igaz a gyümölcsök cefrézésére is. Szóval miért kell ennyire iszonyatos módon odafigyelni a fertőtlenítésre? Mik lehetnek a következményei a hanyagságnak és mikor jelentkezhet? Gyümölcsöt én úgy cefrézek, hogy a gyümölcs megvan mosva, (persze ez más okból történik), a hordókat pedig (mivel van bőven) előpárlattal szoktam átöblíteni, majd áttörölni, majd csapvízzel ismét átöblíteni. Így cefrefertőzés nálam még soha elő nem fordult, holott azt azért főerjedés alatt, sűrű cefre esetén nyitogatni kell naponta 1-2x. No most ehhez képest (és ne haragudjatok meg érte, lehet tudatlanságból adódik a dacoskodásom), de azt látom a sörkészítés körül, hogy ez a fertőtlenítés már-már mániákus, egymásra próbálnak licitálni az ezzel aktívan foglalkozók. Tehát hogy üvegeket elmossuk palackozás előtt, az abszolút OK, egy poharat is elmosunk amiből már ittunk, hogy az erjesztőtartályt elmossuk, azt is értem, mint írtam én is elszoktam, de hogy csapolás során azt a kis fütyfürütty pár centis csapot is sprickolják egyesek chemipro-val, no meg a kotyogót is, kupakokat is elmossák... Szóval, hogy házi körülmények között ez nem túlzás, egy egyébként irányított erjesztés során, aminek eleve az a lényege (többek között), hogy a vadélesztőket kizárjuk, ezáltal az erjedési folyamat helyes lezajlását biztosítjuk? Persze biztos el kell cseszni egyszer s utána már nem kételkedik benne az ember, szó se róla... Hát majd max. most elcsesztem egyszer, azt olvastam, hogy a fertőzés felütheti a fejét a palackozás után is pár héttel, majd meglátjuk. Cefréző vödört elmostam egyébként meg a csapot is, meg az üvegeket is, de szimplán mosószódával, ezt használom akkor is, ha elfogy az előpárlat (annyi előpárlat azért nincs, hogy 46 üveget átöblítsek vele, hacsak nem öntöm egyikből a másikba, de akkor még mindig mosnám az üvegeket). Hogy a csapot még palackozás előtt is elmossam, hogy a kotyogót is elmossam, hogy a kupakokat is, hát eszembe sem jutott...
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
- Be quiet! Pure Wings 2 140mm PWM High-Speed
- Ejha! HP EliteBook 840 G6 Fémházas Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 16Gb 1TB SSD FHD IPS + Táska!
- ELADÓ intel i5-9400f (igény esetén hűtővel)
- GeForce EVGA GTX 1660 SUPER 6GB
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs EPIC székek azonnal . 24 / 36 hónap garancia . +36301300000